Öppen Tråd

skördetid

Skördearbetet är i full gång, åtminstone i södra Sverige. Efter en mycket gynnsam sommar med sol, regn och värme i lagom mängder så förväntas skörderekord på de flesta grödor i landet.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Österbottning

  Rågskörden förväntas bli den största på närmare trettio å i Finland (HBL)
  Höstens skördeutsikter är däremot goda för höstsäden, det vill säga höstrågen och höstvetet. Rågskörden förväntas bli den största på närmare trettio år, enligt Naturinstitutet Luke.
  – Den uppskattade spannmålsskörden på 3,5 miljarder kilo motsvarar genomsnittet för de senaste fem åren. I fjol var skörden sämst under hela 2000-talet, så årets spannmålsskörd blir ungefär en fjärdedel bättre än den, säger Anneli Partala, överaktuarie på Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.
  Torkan i juli försämrade utsikterna för havreskörden jämfört med den tidigare bedömningen från mitten av juli. Variationerna i skörden är stora till och med mellan närliggande åkrar.
  Rekordstor rågskörd
  Trots att odlingsarealen för råg är minst av de fyra huvudspannmålen i Finland är skörden viktig för de finländska hushållen. Rågskörden uppskattats bli nästan 160 miljoner kilo i år och täcker enligt beräkningarna den inhemska konsumtionen i ett och ett halvt år. Senast 1990 var rågskörden så här stor. Andelen råg av hela spannmålsskörden är cirka fem procent.
  Korn är det spannmål som odlas mest i Finland. Kornskörden uppskattas bli nästan 1,5 miljarder kilo och utgör fortfarande mer än 40 procent av hela spannmålsskörden. Havreskörden ser ut att bli genomsnittlig, cirka en miljard kilo.

  Rybs- och rapsskörden förväntas däremot bli den sämsta på 40 år.
  Minsta potatisskörden på fyra år
  Med undantag av tidig potatis har potatisen ännu inte skördats. Odlingsarealen för potatis är lika stor som tidigare, men höstens skörd försämras av frostnätterna i juli eftersom potatisen växer under jorden. Frostnätternas inverkan på skörden klarnar i samband med skörden som börjar i september. Potatisskörden uppskattas bli den tredje minsta på de senaste 30 åren – cirka 550 miljoner kilo.
  Naturresursinstitutets skördestatistik i augusti grundar sig på de lokala Pro Agria-centralernas experters bedömningar av sina regioner. Nästa skördestatistik, som bygger på data från gårdarna,

 2. Lite andra perspektiv än den svenska navelskådningen och de rika ländernas små nöjesprojekt:

  ”…..Our party is keenly aware of the intense hatred these “white” elites have towards India’s poor. We won’t let them get the upper hand. Scientific debate won’t work with them. So we call upon the Modi government to shut down the IPCC……”

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/blog/the-times-of-india?fbclid=IwAR2BjJ2P7I5XqjBVq1YHysYjmyBy1lpAik9w0Lb68I-LgjSaQ0-YuOwJwOM

 3. Och enl min mening insiktsfulla synpunkter från samma håll ang frånvaron av vedertagen vetenskap:

  https://timesofindia.indiatimes.com/blogs/seeing-the-invisible/climate-science-violates-the-basic-precepts-of-science/

 4. #2 och 3 Alvar
  Spännande läsning!

 5. Lasse

  Ang Amazonas bränder.
  Det är helt klart en politisk attack på en president som blivit vald på en politik som retat naturvännerna.
  https://wattsupwiththat.com/2019/08/30/l-a-times-amazon-fire-anti-science-propaganda-revisited/

  Men samtidigt så kan ju vi ogilla exploateringen av regnskogarna. Vi som slipper dras med de negativa konsekvenserna på ekonomin.

  Detta att sprida falska uppgifter som bevis på klimatfrågan är akut och kräver stora uppoffringar florerar dagligen i Svensk media. Till vilken nytta? Till vilken skada?
  Vi får dras med höga kostnader för åtgärder som inte har någon effekt. Det drabbar ingen fattig kan man tycka. Men det börjar drabba den ena industrisatsningen efter den andra. Elbrist förhindrar expansion i söder när vi tar ut ny skatt på elbolagens produktion.
  Allt baserat på falska uppgifter!

 6. Sören G

  I P1 i dag påstods att Atora Barriärrevet kanske inte längre kan räddas.

 7. Lasse

  #6 Gissar att ryktet om dess död är omtvistat: https://wattsupwiththat.com/2019/08/16/surprise-great-barrier-reef-is-not-dying-from-global-warming/
  Ansvarig minister blev överraskad!

 8. PK

  Storyn om Greta har allt. Här en liknelse med klassiska sagor. Följer Gretas team den nya traditionen med ”storytelling”? Visste du att hon döptes med mellannamnet Tintin? Se detta: https://m.youtube.com/watch?v=4hofAsL8q4A

 9. Kul formulering
  Breitbart Latest news

  St. Greta of Thunberg in NYC to Preach Green Gospel…

 10. Svempa

  Är detta en orsak till klimatpaniken hos vissa unga? För lite konsumtion av nöt- och lammkött dubblerar risken för depression:

  https://www.researchgate.net/publication/221877443_Red_Meat_Consumption_and_Mood_and_Anxiety_Disorders

 11. Håkan Bergman

  Svempa #10
  Läste för många år sen om en undersökning där man hade funnit att man blir glad av att äta fisk. Och det kan nog stämma, jag blir ofta glad när jag äter fisk, senast var det surströmming och jag blev så där saligt lycklig. Undantag finns förstås, fiskpinnar och fiskbullar funkar inte, men det kanske har nåt med att det är processad fisk att göra.

 12. PelleB

  Ur SvD 1959 0802:

  SKÅNSKA FRUKTODLARE
  FICK 260MM
  HÅRT DRABBADE

  Vore intressant om mediaforskare eller annan
  kollade hur ”mycket väder” det stod på
  nyhetssidorna ex.vis 1959 och 2019 under
  samma period.

  Hur många gånger mer eller mindre?

 13. sibbe

  En sak har jag alltid undrat: man påstår att CO2 finns i tusentals år i vår atmosfär: på vilka bevis stöder sig det här? Eller är det bara en av många ”teorier” i den sanna klimatkyrkan?

 14. foliehatt

  @ #11, Håkan Bergman,
  serverades det nubbe och öl till surströmingen?

 15. Håkan Bergman

  Vi lever sannerligen i den bästa av världar. Inte nog med att elbolagen betalar för vindkraftsutbyggnaden, nu ska bankerna betala upprustningen, nåja återställningen är nog korrektare, av försvaret. Vad blir nästa, försäkringsbolagen betalar alla klimatkostnader?

 16. AW

  Varje dag denna vecka, har det i Stockholm varit många kondensationsspår från flygtrafiken, som hängt kvar i många timmar och långsamt utvecklats till en dis…

  Inget konstigt med kondensations spår i sig, men denna vecka verkar flertalet spår, stanna kvar i många timmar och breder ut sig till enorma dis/moln…

  Dessa kondensations spår som ligger i många timmar och breder it sig till moln, borde verkligen påverka temperaturen här i Stockholm!

  Och borde inte flygplans industrin utveckla motorer som undviker att bilda långa kondensations spår som blir till stora dis/moln partier på himlen…

 17. Mats Rosengren

  #6 Sören G
  Beträffande Stora Barriärrevet!
  Peter Ridd, forskare vid det australiska James Cook universitetet, specialist på korallrev, såg sig nödsakad att kritisera undermålig forskning vid det egna universitetet! Denna undermåliga forskningen hade som syfte att undermura påståendet att Great Barrier Reef var döende när det i verkligheten bara var frågan om naturliga variationer som alltid förekommit och på intet sätt var antropogena! Detta sågs med oblida ögon av administrationen, stora forskningspengar hade erhållits för denna undermåliga forskning och nya pengar var i ”pipe-line”. Peter Ridd hotades därför med disiplinära åtgärder och avsked om han fortfor att kritisera denna forskning.
  https://www.youtube.com/watch?v=3WbGVAo1hyQ

 18. Sören G

  Har isutbredningen i Arktis nått sommarminimumet redan i augusti? Den 26:e var det 4 656 000 km2. Sedan har isutbredningen ökat igen.

 19. Peter F

  # 18

  Verkar så

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/

 20. Rolf Mellberg

  #18
  Nix det var en konstig knix,
  Vek nedåt idag (d.v.s. igår) 4647, nytt min.
  Grönland hade f.ö. minusbudget igår men vi är mycket nära min även i Arktis volym.
  Ändå dåligt år för Svensmark, Shaviv och Zharkova, får hoppas på 2020.

 21. Per Erik Kihlstedt

  2019-08-31
  Läs och njut av följande artikel! Det är en totalslakt på IPCCs sätt att hantera uppmätta temperaturer.
  ”Det bidde inte ens en tumme kvar”
  http://www.science-climat-energie.be/2019/07/24/climate-about-which-temperature-are-we-talking-about/?fbclid=IwAR0oHEEVEKp9p6JCtFfC-jONnhnDo46Px3833zXkSgmm9H_c8WdVsRPqehg#comment-2429

 22. Daniel Wiklund

  Förra helgen hade finnkampen tur med vädret. I torsdags hade Diamond League fint friidrottsväder. Och idag skiner solen på friidrottarna i Karlstad. Ett bra år för friidrottarna. Förmodligen kommer vädret att vara bra i Doha när VM går av stapeln om en månad. Just nu inte aktuellt med friidrottsstrejk för klimatet.

 23. Nils von Arronet

  Är Sverige ett land med korruption? Greta Thunberg omfattades av skolplikt intill dess hon fyllde sexton år. Föräldrar (vårdnadshavare) var ansvariga att tillse att hon kom på plats med att annars skolmyndigheterna skulle ingripa. Hemundervisning är förbjuden i Sverige och omreglering av undervisning enligt eget fritt skön är ovanligt. I synnerhet om budet är att ifrågasätta värdet av undervisningen som sådan genom att utebli. Thunberg hade förmodligen 20 % frånvaro (om inte mer) under sitt sista skolår. Det kan ifrågasättas om hon hade rätt till avgångsbetyg från grundskolan. Men Sveriges statsminister har lovordat Thunbergs strejkinsats och därmed desavouerat skolmyndigheters korrigerande insatser. Sådana har också uteblivit. En lavin liknande insatser blev följden. Lärandet i berörda skolor blev kvantitativt mindre och skattebetalarna fick en klenare produkt för sina pengar (en femtedel av skolbudgeten). Hade samma sak gällt någon annan skolelev som inte kommer från kändisfamilj och posh stockholmsförort uppbackad under ett valår av internationella grönismens Fridays for Futurerörelse eller Romklubbens Plant för the Planet? Offentligheten under dess främste företrädare har vikt ned sig. Korruption?
  Svensk rättsstat skyddar i lagstiftning sina medborgare från övergrepp mot person. Detta gäller även sextonåringar. Det kan handla om att hindra föräldrar att av girighet utnyttjar det egna barnet för ekonomisk vinning. Eller att det sker för andra intressen. Greta Thunberg är omyndig (inte fyllt 18 år) och får inte råda över sin egendom eller ingå avtal med annan part. Thunbergs fader säljer klimatcertifikat. Modern publicerade vid Greta Thunbergs strejkstart memoarer där halva boken ”sålde in ” dottern. Under gånget år har utkommit fyra böcker med Greta Thunberg som medförfattare eller författare. Kring Thunberg hr auppstått avsevärd businessverksamhet. T.ex. finanstycoonen Ingvar Trentzogs företag ”We don´thave time” där Thunberg varit styrelseledamot. Drog in tjugo miljoner i eget kapital inom några veckor från start. Thunberg är finansiellt uppbackad även av andra intressen. Skall t.ex. kostnaden för Thunbergs med entourage resa med segelbåt betraktas som skattepliktig gåva till AB Thunberg eller till Thunberg personligen. Vad gäller beträffande fadern eller den medföljande fotografen? Är det samma AB Thunberg som köpt till sig insatser från en av världens vassaste kommunikationsbolag- Prime Weber Shandwick-. Har Greta själv avtalat hjälpen? Var kommer pengarna ifrån- Prime vill säkert ha 300 000 Skr i månaden. Men Thunberg lär enligt uppgift kunna få 200 000 Skr för sina stolpiga föredrag. Mycket av detta är att definieras som företagsverksamheter där förmodligen föräldrarna är ansvariga. Sociala myndigheter borde ha överprövat ordningen och kanske försett Greta Thunberg med en God Man för att tillvarata hennes intressen objektivt. Inte minst då hon själv berättar om sina psykiska handikapp och diagnosticerade tvångsföreställningar. Den brittiska kolumnisten Kate Hopkins kommenterar detta med:” I feel sorry for the child. Look at the poor girl´s facial ticks and spasms I believe is an abusive relationship between the lefts feeling av global crises to transfer wellfare.. And a small girl.” Den franske filosofen Michel Onfrey skräder för sin del inte med orden utan kallar Thunberg i en essä för ”Silikondocka” och ”Cyborg” . Han ser henne som ett maskinväsen, könlös, utan känslor och med en konstgjord intelligens framför vars fötter den politiska världen slängt sig plakat. De Sociala myndigheterna i Thunbergs posha förort borde ha utrett vad som förekommer och stoppat eländet. Men Sveriges Statsminister applåderar utnyttjandet av Thunberg och undergräver återigen svenska myndigheters möjligheter att fullfölja sina uppdrag. Hade samma sak gällt annan skolelev t.ex. Stina Andersson boende i Tensta med undersköterska som moder och fader kommunalanställd tjänsteman? Korruption?
  Med nätverket företag, uppdragsgivare, partner kring Thunberg uppstår frågan i vilken kapacitet hon är engagerad. Arbetstagare? Beroende Uppdragstagare? Egen företagare? I en sådan fråga bestämmer Skatteverket. I berörd lagtext heter det att varje arbetsgivare eller uppdragsgivare ska i varje enskilt tillfälle göra följande: ” Sedan ska en undersökning och en riskbedömning göras med särskild hänsyn till att arbetsuppgifter och skoluppgifter kan komma att utföras av minderårig som ännu inte är fysiskt och psykiskt mogen. Vid undersökningen och riskbedömningen för yngre och äldre barn ska bedömas om arbetet kräver stort ansvarstagande eller är fysiskt eller psykiskt tungt.”. Har sådana bedömningar gjorts beträffande Thunberg? Att inte bedöma Thunbergs tal till världen som psykiskt tungt är nonsens, Aldrig har en sextonåring utsatts för en dylik press som vi ser idag. Punkt. Vad som pågår är ett ytterst flagrant brott mot individen Greta Thunberg och borde omedelbart stoppas. Det kommer dock inte ske. Rättstillämpning i Sverige är i Thunbergfallet korrumperad. Inte nögvändigtvis till hennes fördel.

 24. Johan M

  #11 Håkan Bergman

  ”..ofta glad när jag äter fisk, senast var det surströmming ..”

  Jag har märkt samma effekt av kräftor, brukar bli ett saligt stoj, kanske gäller vattenlevande djur över lag.

 25. Det är ett skamlöst utnyttjande av ett barn som föräldrar och politiker driver. kan man inte göra en anmälan?

 26. Mats Kälvemark

  # 24
  Johan, back to serious business, please.
  Såga IPCC-anhängare, du vet vad jag menar.

 27. Fredrik S

  Nils von Arronet #23

  Jag hörde att Greta haft sk anpassad skolgång och och inte strejkat utan anpassat sig. Stämmer det kan man ju tycka att hon lurat alla andra ”miljoner” barn världen över som offrat studietid och får ta konsekvenserna.

  Fast fulspel kan ju tyvärr vara lönsamt när det gäller big business.

 28. Fredrik S

  Nils von Arronet #23

  Jag hörde att Greta haft sk anpassad skolgång och och inte strejkat utan anpassat sig. Stämmer det kan man ju tycka att hon lurat alla andra ”miljoner” barn världen över som offrat studietid och får ta konsekvenserna.

  Fast fulspel är Ju vanligt när det gäller big business lönsamt när det gäller big business.

  Så Svante T säljer klimatcertifikat också? Intressant.

 29. Fredrik S

  Sorry, nästan dubbelpost. Trodde #27 hade försvunnit i cyberspace.

 30. Fredrik S

  Från Manhattan och Greta till Arktis is.

  Är det kallt i Arktis? Någon som vill kommentera grafen över isens utbredning?

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/

 31. Mattias G

  #23, #25 Säga vad man vill om Greta Thunberg, men är det inte fantastiskt vilket genomslag hon har, även på den här bloggen? Ni kan helt enkelt inte låta bli att tänka på henne och skriva om henne, bra jobbat av henne och hennes team!

 32. Fredrik S

  Mattias G #31

  Klart man kommenterar er Messias.

 33. Daniel Wiklund

  Det är ju fantastiskt att Greta kan vara överallt, i dom stora metropolerna. Kan ju inte direkt se att hon drabbats så hårt av klimatkrisen. Du Mattias G kanske kan berätta hur Greta drabbats av klimatkrisen.

 34. Göran J

  Nils von Arronet #23

  Utmärkt inlägg!
  Dessutom far ju tösen med falsk vittnesbörd. För att kunna strejka från något, t.ex. skolan är väl kravet att personen ifråga går i skolan.
  Jag såg också på Youtube hur denna 16 åriga flicka höll ett föredrag för Politikerna i Europaparlamentet. Vad är det för konstiga, okunniga och hysteriska människor som vi väljer att representera oss i EU. Flera gånger under Greta Thunbergs uppläsning av skrivet manuskript ställer sig dessa valda människor och applåderar.
  Förr talade man om Politikerförakt men vad ska vi nu kalla detta sjuka beteende.
  Som barn bodde vi bredvid en frikyrka med pingstvänner och ibland kunde man höra märkliga beteenden från dessa lokaler, skrik och tungomålstalande. Tyvärr tycker jag mig känna igen beteendet från dessa EU parlamentariker.
  Vart är vi på väg?

 35. Sören G

  En analys av Greta-hysterin
  https://www.youtube.com/watch?v=4hofAsL8q4A&fbclid=IwAR16FpR6B-Iyty-bcnAEQ4_TDIEJjp1AP4f9NKS7izmfvVBqr2tmJaq1jbI

 36. Mattias G

  #32 Fredrik S, sorry jag borde ha skrivit ”*Vi* kan helt enkelt inte låta bli […]”. Hon är definitivt inte min Messias, men jag kan inte annat än konstatera att hon har lyckats få både dig och mig att trilla dit. Hmmm, listigt värre …

 37. Fredrik S

  Mattias G

  Om du menar uppmärksamhet så är det knappast klimatupplysningen som stått för den.

  Kritik är väl bra?

  I Nordkorea trodde de flesta på att nuvarande Kim’s pappa
  Kim Jong-il hade uppfunnit hamburgaren och satte 11 hole-in-one på på sin första golfrunda.

  Men där slapp propagandan kritik.

  Sen kanske det räcker med att följa pengarna.

 38. eon

  En interesant artikel från Forbes. Den ifrågasätter i och för sig inte klimathotet, men medias alarmism och spridande av myter om Amazonbränderna. Kanske börjar delar av gammelmedia vakna upp till att sprida direkta lögner och overiferade teorier som ”fakta” inte fungerar i längden.

  Några bra citat:

  ”Any reader of the New York Times and other mainstream media outlet would be forgiven for believing that fires globally are on the rise, but they aren’t.

  In reality, there was a whopping 25 percent decrease in the area burned from 2003 to 2019, according to NASA.”

  ””In the 1960s, when ’lungs of the earth’ was the big reason to save the rain forest […] I got interested in it as a scientific question. I found no evidence that any tropical rainforest contributes to the net oxygen budget of the world.””

  ”For the last 35 years, the world has been re-foresting, meaning new tree growth has exceeded deforestation. The area of the Earth covered with forest has increased by an area the size of Texas and Alaska combined.”

  ”Little wonder that public trust in the news media has been declining for many years and most Americans today say they do not trust it.”

  […]

  A good start would be for CNN, The New York Times, and other media outlets to correct their inaccurate coverage, and start covering the Amazon and fires issue fairly and accurately.”

  https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/08/30/forget-the-hype-forest-fires-have-declined-25-since-2003-thanks-to-economic-growth

 39. Håkan Bergman

  Inget är nytt under solen. Kanske några minns pop-Målle väckelsepredikant på 60-talet, tog till varje knep för att dra publik, toppen var när han turnerade och lät sig sänkas ned i en vit kostym från en helikopter. Har inget minne av att folk runt mig, unga som gamla, tog honom på allvar, men festplatsarrangörerna, och så klart media, gick på helikoptertricket.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5lle_Lindberg

 40. Håkan Bergman

  eon #38
  Amen!

 41. Fredrik V

  #20 Rolf

  Nja, Zharkova har ju sagt ”tidigast från 2020”, så för hennes del har väl inte 2019 varit någon missräkning?

 42. Mer från Breitbart
  https://www.breitbart.com/politics/2019/08/29/st-greta-of-thunberg-her-gospel-is-propaganda-her-cause-is-evil/?fbclid=IwAR1ceZ7vIzLM1srzY5dSoPzWep2W6Cs0xKtRAWhfXVr-upyUL4rxkfix7SM

 43. Fredrik S

  Håkan Bergman #15

  De tre löven har nog tillbringat sommaren med att göra en konsekvensanalys och kommit fram till att det inte finns några onödiga utgifter att spara in på och att det är lättast att få löneslavarna att tro att bankerna ska stå för fiolen.

 44. Fredrik S

  eon #38

  Tack för länken!

  Den stora ”larmknappen” är väl det heligaste på många redaktioner runt om i i världen, åtminstone i väst.

 45. Håkan Bergman

  Fredrik S #43
  Lite häpnadsväckande ändå att media ser igenom bluffen, återstår att se om MP och V klarar att undgå att ”upptäcka det”, MP lär få stora interna problem. Den moderna vänstern är vad jag skulle vilja kalla Disney-Marxister, dom har köpt bilden av Joakim Von Anka där han badar i pengar i sitt kassavalv, bara att robba Joakim på alla pengarna och köpa blodpudding till dom fattiga. När ska det gå upp för dom att idag är vi alla kapitalister via våra pensionsfonder. Vill man inte se att dagens ekonomiska orättvisor i huvudsak går mellan dom som gynnas av dagens politik och dom som missgynnas passar det bra att fantisera om den stora katastrofen som väntar oss alla. Men helt bekväma känner dom sig nog inte, finns ingen egentlig sammanhållning inom dagens vänster, nåt nytt á la metoo och alla börjar kasta sand och kattskit runt sig.

 46. Argus

  Jag tänker på Greta och vad Fältskärn berättar.
  På tiden runt 1690 typ, var det ingen självklarhet att överleva vintern……

  Bara tänk på det..!

  Och det tog inte slut med det. Det var väl runt 1867-69 vi (+ Finland) hade de senaste svälterna..

  Nu ska vi jubla (?) över att Greta (liten skuld på henne – mer på hennes inflytare) – med välorganiserad support kunnat segla över Atlanten. På vilket sätt har Gretas resa tjänat de som behöver affordable energi??

  Ibland när jag pratar med andra (jag känner) efter att ha tydliggjort min misstro med vad media svallar över med, föreslå att för en dag eller en vecka: ’tänk om allt med koldioxid är en lögn’.
  Dvs, bara som en tanke föreställa sig att alltihop med utsläpp/km, ’klimatsmart’, ’sol, vind’ och att elen BARA kommer från förnybart(?) är ren lögn.

  Visst är det slugt i kubik? Vi *vet* ju att nog har molekylen en effekt, den vibrerar vid ett par IR
  våglängder. (Ahrenius etc) Så han och Tyndall tas som intäkt för den vetenskapliga aspekten…

  Jag tror att *många* i *ledande* ställning fattar att detta är fake-fake-fake, men budgeteringen har gått så långt att dessa är immobiliserade. Vilken tragedi.
  Ofattbar tragedi.

 47. #45 Argus
  Svek. Det är ett bedrägeri i den högre skolan. Och det handlar egentligen bara om makt. Makt över hela planeten. Global Governance. Världsregering. Socialister och kommunisters våta dröm.

  Vilka har genomskådat projektet?
  USA och Australien.

 48. Tillägg till mitt inlägg #46
  Gamla kommuniststater har också genomskådat projektet.
  Vaclav Klaus. Andra före detta komunistiska europeiska stater

 49. Robert Norling

  #45 Argus
  Bra skrivet!

 50. Mattias G

  #35, #37 Nä, jag menar inte medial uppmärksamhet, utan hur hon lyckats äta sig in i era medvetanden, ni kan inte sluta tänka på henne, eller hur?

 51. Fredrik S

  Har läst att de flesta som trollar gör det för njutnings skull.

 52. PK

  #49 Mattias G
  Visst är det fascinerande när en budbärare med så alarmistiska budskap inte kan förklara hur de vetenskapliga beläggen ser ut. Ja inte förklara något överhuvudtaget. Lite som MPs Lövin: ”Vetenskapen är enig”. I övrigt inga kommentarer, förklaringar eller resonemang. Greta bidrar med kraft till icke demokratiska rörelser som stoppar trafik och kräver ett anti-kapitalistiskt samhälle. Erkänn då istället att det är kapitalismen som är problemet i Gretas världsbild och inte klimatet.

 53. Johan M

  #49 Mattias G

  ”..eller hur?”

  Som Trump – genialiskt.

 54. #13

  Kunskapen om den historiska CO2-halten i atmosfären har vi från studier och analyser av borrkärnor från glaciärer.

 55. Johan M

  #54 Mats Werner

  Illusionen av kunskap.

 56. latoba

  SvD förnekar sig inte. Ytterligare ett lågvattenmärke. I dagens kulturbilaga finns en artikel med rubriken ”Klimatböcker som inger hopp – och förtvivlan” En bok som nämns är givetvis Pär Holmgrens ”Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till” I artikeln finns en stor bild ”Kossorna på ängen-en klimatbov” av Martin Meissner/TT. Bilden visar kyltorn och kossor som betar intill.
  Som väntat nämns ingen av dessa tre böcker.:
  Elsa Widding. Klimatkarusellen
  Lennart Bengtsson. Vad händer med klimatet?
  Jacob Nordangård. Rockefeller: en klimatsmart historia

 57. Magnus A

  #8 Gretas namn Tintin kanske då hennes far är skådespelare. Tintin Andersson berömd kvinnlig skådis. Måste man se konspirationer överallt?

  #2 Bra Times of India-artikel länkad där. Tror visserligen inte Paul Ehrlich önskade att fattiga drabbades av nöd, men politik utifrån att resurser konstanta leder ju dit (Sovjet, Venezuela och annan socialism). Vill även minnas att Ehrlich trodde USA skulle få extra höga dödstal av svält pga kapitalism men socialistiska länder skulle klara sig bättre.

 58. Lasse

  #56 Latoba
  Kultursidorna i SVD är alarmistiska.
  En av böckerna är författad av Roy Scranton. Söker man på hans namn så framgår det att han är en författare som skriver fiction. Hans tes är att det är kört.
  Dagens katastroflarm kommer från Bahamas-där Dorian härjar som en kat 4 orkan.
  https://weather.com/storms/hurricane/news/2019-09-01-hurricane-dorian-bahamas-florida-georgia-south-carolina-north
  Ovanligt få orkaner härjar dock numera. http://www.drroyspencer.com/

 59. Kenneth Mikaelsson

  Vem är det som inte förstått vid detta laget att det inte har något som helst med klimatet att göra …
  Detta är en avancerad PSY op för att genomdriva vad Rom klubben har framfört och FN under agenda 2030…
  Är det inte dags att gå ur Gretas dumbfuckery klubb?????
  Detta jamsande om CO2 måste sägas bevisa bristande intellekt.
  För detta är större betydligt större och det har med infiltrationen av vårt samhälle av subversiva krafter..
  Gör vi inget drastiskt snart så har vi förverkat vår rätt till ett värdigt liv och tillvaro och för kommande generationer…

 60. jax

  Erika Bjerström skriver på svt nyheter:
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-kommer-klimattararna-forst-i-svenska-fjallen
  Enligt artikeln har trädgränsen flyttats 230 meter uppåt på hundra år. Har vistats i området då och då de senaste femtio åren och jag kan inte på minna mig att jag märkt något sådant. Är uppgiften riktig?

 61. sibbe

  ”Mats Werner2019/09/01 kl. 06:47
  #13
  Kunskapen om den historiska CO2-halten i atmosfären har vi från studier och analyser av borrkärnor från glaciärer.”

  Aha. från sådana källor som annars inte duger för er?
  Vilka studier och analyser BEVISAR den historiska halten CO2 i luften då? Borrkärnor som visar att det kan ha varit varmare flera GÅNGER sen istiden? Eller de som visar på högre temperaturen i Eemtiden?
  Jag efterlyste BEVIS, och inte analyser eller studier. Mätningar i atmosfären som kan spika fast att en viss specifik CO2 gas blandat sig med atmosfären för 1000 år sen skulle sitta bra. Eller ännu hellre för 10000 år sedan…

 62. Torbjörn

  En annan nyhet på temat berg
  Från Wikipedia
  En deltagare på Tarfala forskningsstation nämnde att en helikopter gjorde mätningar och Sydtoppen var då 10 cm högre än Nordtoppen den 2 augusti 2019.[källa behövs]

 63. Fredrik S

  jax #60

  Enligt denna artikeln verkar det vara 30-40 m men jag kanske tolkar den fel.

  Erika B. brukar ju vara saklig och opartisk och verkar känna och träffa anonyma klimatforskare över hela världen.

  Har hon fel har hon väl bara hittat på.

  https://www.forskning.se/2017/04/28/besokare-i-abisko-involveras-i-klimatforskning/

 64. Lasse

  #60
  Ständigt denne Ulrika B och hennes unika tillgång till media.
  Varför kan hon inte lyssna till expertisen:
  https://www.fsgk.se/Vesiparlamentti-2013/Fjaellandskapets-utveckling-i-ett-foeraenderligt-klimat_Kullman_06112013.pdf
  Klimatförbättring pågår efter lilla istiden!

 65. PK

  #61 Sibbe
  Någon som sett forskning om hur innesluten CO2 förändras över tiden? Har sökt men inte funnit. Dock borde den inneslutna luftens sammansättning ändras över tiden.

 66. Lasse

  #64 forts
  Hennes Kyrka i Vietnam , som försvann med havsnivåhöjningen är en klassiker!
  Mekongflodens mynning med stora grundvattenuttag skapade en sjunkande mark som lade en kyrka under vatten. I hennes chatt med lyssnarna efter programmet hade Rockström som bisittare och han förmådde inte heller korrigera henne att det berodde på överuttag. Han är då inte klimatexpert utan Agronom och expert på bevattning.

  Nu skall vi dras med ett reportage där hon beskriver hur landskapet förändras som ett resultat av vårt leverne, när det fanns träd under glaciärerna som tinar fram.
  ”Det är ett tidlöst landskap, slipat av isarna och snön och vindarna tills det blev just så här svepande, böljande och märkligt vänligt trots att det är så respektingivande. Till synes oföränderligt. Tills nu.”
  Kullman kallar det klimatförbättring!

 67. Daniel Wiklund

  Såg ett program där man dränerar Stilla havet på vatten. Där finns det verkliga hot mot det hållbara. Med monsterundervattensvulkaner och jordbävningar av enorm styrka. Varför tas det inte upp mer när man pratar om jordens undergång. Förmodligen för att det inte kan kopplas till människan och hennes syndiga livsstil. Man kan inte då framstå som den goda människan som ändrar på sin livsstil gör att rädda planeten. Tänk om det som hände den 26/12 2004 med ca 250000 döda hade kunnat kopplas till människans livsstil, då hade nog en total klimatstrejk startat. Då hade klimatpredikanterna arrangerat möten över hela världen. Men även denna katastrof reste sig människorna ifrån.

 68. sibbe

  NÅ, JA, ALLT ÄR RELATIVT.
  CO2 lär finnas i 1000 -tals år i vår luft. Lär våra lärda.
  Antag att den store krigaren Viking- Nisse dog 825 ärofull i kamp mot fienden och skickades på sin resa till Valhall genom en ordentlig brasa.
  Det är den här typen av CO2 utsläpp som jag gärna vill ha reda på.
  Det är det är den här specifika koldioxiden från brasan där man bränner ved med lik jag efterlyser. Om den nu varit i luften i ca 1175 år. Kan analyseras ifall man brände honom i dag. Men .. DÅ.
  Brände dom honom dåligt, och lite av benrangel var kvar, så kan han analyseras och tidsbestämmas.
  Annars kan han rentav genom askan tidsbestämmas… Vilket nog är så närA bevis, man kan ha.
  Vet jag som är amatörhistoriker…
  Men några miljondelar gas som uppstår genom förbränning av fossilt? 10000 år i luften?
  Ungefär lika troligt som en person som korsfästes, dog och klev ner från korset för att sedan försvinna till en himmel som ju inte fanns i den här världen!

 69. Göran Johnson

  #60 jax

  ”Enligt artikeln har trädgränsen flyttats 230 meter uppåt på hundra år. ”
  Definitionen på trädgräns är där ett träd av en viss art når minst 2 meter. Det stämmer såvitt jag ve att trädgränsen har flyttat ungefär så mycket på hundra år. Men det betyder inte att det finns tät skog, bara enstaka träd av den höjden.
  Och trädgränsen var 500-600 meter högre I det varma klimatet direkt efter isavsmältningen för 9000 år sedan.

 70. Fredrik S

  jax,Lasse, Göran mfl

  En fågel viskade här i örat om angrepp av fjällbjörksmätarlarv som tydligen skett på 50-talet och vars sviter fortfarande synts.

  Hittade en länk om trädgräns i Abisko som nämner det. Kanske kan påverka trädgränsen lokalt? Det verkar variera. Någon som vet mer?

  https://polar.se/forskning-i-abisko/abiskoogat-med-fokus-pa-klimat/skogs-och-tradgrans/

 71. Zeke

  I ingressen till Bjerströms befängda artikel:
  ”När jag förstår hur detta paradis nu förändras för evigt så är sorgen nästan övermäktig.”

  Människan begriper inte att inom ett par tusen år så ligger hennes vandringsleder (och träd) återigen under kilometertjock is. Hur många gånger under de senaste miljonerna år har hennes fjällmassiv varit nedisade? Hur många gånger har trädgränsen krupit upp och ner 100-tals meter i takt med glacialer och interglacialer? Tror ni Bjerström har en susning?

  ”Förändras för evigt”.
  Skrattretande om det inte var så sorgligt okunnigt.

 72. Argus

  @#70

  Jag tror på god grund ha mig minnen av detta.
  Jag har gått omkring i svenska fjäll sedan typ 1963. Abisko, Keb, senare Sarek etc. I synnerhet i början av denna epok fanns det en myckenhet av död fjällbjörk vilket gjorde det roligt att göra upp eld. Abisko har ju en nationalpark och där får man inte bryta levande materia, men de döda trädstammarna gick bra så vi gjorde eld också innanför nationalparksgränsen. (Bär är ok att plocka OM DET ÄR FÖR OMEDELBAR förtäring.)
  Jag kan emellertid inte redogörs för hur/om trädgränsen påverkades uppåt/nedåt eller på något annat sätt av denna mätarlarvkampanj.

  Apropå infon i länken: är detta något mer än en del data? Ska de användas som bevis för något?? Innan jag grubblar för mycket på det, stoppas jag här….

 73. jax

  Abisko trädgräns

  Finns rätt bra info här:
  https://polar.se/forskning-i-abisko/abiskoogat-med-fokus-pa-klimat/skogs-och-tradgrans/
  Från samma forskningsstation Erika hänvisar till.

 74. Fredrik S

  Argus, jax #72, 73

  Ja, samma station. Angående Argus fundering på syftet med rapporten så är ju ett par stapeldiagram väl dramatiskt presenterade.

  Undrar vart trädgränsen ska vara? Hade de haft det bättre däruppe om den sjunkit tex 50 m?

 75. jax

  Här är en nytagen bild från Abisko där trädgränsen framgår rätt tydligt.
  https://digitaltmuseum.se/021018100844/abisko-turiststation
  Jämför med denna, tagen 1952. Inte riktigt samma motiv utan den äldre är tagen lite längre åt höger. Trädgränsen är rätt tydlig här också..
  https://www.tripadvisor.se/Attraction_Review-g774912-d645638-Reviews-Aurora_Sky_Station-Abisko_Norrbotten_County.html#photos;aggregationId=101&albumid=101&filter=7&ff=69380972
  Den första bilden är tydligen tagen från turiststationen som syns på den andra bilden. Tycker inte förändringarna ser särskilt dramatiska ut.

 76. jax

  Råkade kasta om länkarna i mitt förra meddelande. Den första är från 1952 och den andra nytagen. Länken till den andra kanske inte fungerar, så här kommer en kortare länk:
  tiny.cc/4642bz

 77. jax

  #73,75

  Det var svårt det här med länkarna. Här kommer ett nytt försök.
  https://tiny.cc/4642bz

 78. mats Persson

  #60 ,64,69 mfl.
  Erika Bjärströms reportage visades ju i Aktuellt i söndags.
  se länk nedan

  https://www.svtplay.se/video/21849978/aktuellt/aktuellt-28-aug-21-00-3?start=auto

  Här började man hela inslaget med att visa en felaktig graf som man påstod visade vinterns medeltemperatur i Abisko från 1913-2018. Men den var felaktig vilket jag nu också fått bekräftat från SMHI. Det var förmodligen årsmedeltemperaturen man visade men då med en mycket konstig skala på Y-axeln. Vad gäller medeltemperaturen på vintern (Dec-Feb) är den idag inte varmare än den var under 20-30 talet. Tabellen nedan visar de 10 ”varmaste” vintrarna perioden 1913-2018

  1992 -4,2
  1925 -5,2
  1993 -5,4
  1932 -5,5
  1949 -5,5
  2008 -5,5
  1930 -5,7
  2017 -5,8
  1934 -5,9
  1944 -6,6

  6 av de 10 mildaste vintrarna inträffade före 1950.
  medeltemperaturen för samtliga vintrar 1913-2018 har varit -9,9C
  för perioden 2000-2019 så var medeltemperaturen -9,1C vilket är precis samma som för perioden 1920-39!
  så vintrarna senaste 20 åren har alltså varit som vintrarna för 80 år sedan!
  men Erika påstår i sin artikel att
  ”Definitionen av arktiskt klimat är att det ska vara en medeltemperatur på under noll grader. Men sen 1989 har Abisko haft varma vintrar. Det regnar mera.”

  Det är helt felaktigt att man enbart haft milda vintrar sedan 1989. Och medeltemperaturen på vintern är -9-10C . dvs det regnar knappast på vintern.
  Det hon nog egentligen menar är att årsmedeltemperaturen ligger över 0C .
  Och det stämmer att den ökat något.
  För åren 1999-2018 ligger årsmedel i snitt på 0,5C
  och för motsvarande år 1920-1939 så var årsmedeltemperaturen -0,3C.
  så årsmedeltemperaturen har alltså stigit 0,8C på 80 år vilket knappast kan vara något som bör leda till någon större katastrof.

  Granskar jag data från Abisko lite mer i detalj så är det främst våren som blivit varmare.
  framför allt April och Maj.
  för April+ Maj har medeltemperaturen varit +1,7C under perioden 1999-2018 medans den för 1920-39 låg på -0,1C . Det kan ju förklara varför våren tycks komma några veckor tidigare nu än den gjort under tidigare period.

  med vad detta säger om Klimatet i Abisko om ytterliggare 80 år det är ju svårt att förutse.
  Kanske blir det lite varmare kanske blir det inte det. Abiskp lär fortsätta att ha vinter 6 månader om året i allafall!

 79. Fredrik S

  mats Persson #78

  Tack för genomgången!

  Kanske har man gjort misstag. Men eftersom deras resonemang gällde varma vintrar så kan man ju vara misstänksam.

  Intressant är ju om det var bättre för 80 år sedan.

 80. Argus

  Hm, jag tror SMHI var bättre för 80 år sen.

 81. jax

  #78 mats Persson

  Det stämmer också med temperaturerna i Luleå. Det visar sig att vintrarna inte blivit märkbart varmare medan april-maj har blivit det. Dessutom visar det sig att det inte är de varma april-majmånaderna som blivit varmare utan de kalla som blivit mindre kalla. Skillnaden mellan en varm och en kall vårmånad har alltså minskat. Detta innebär ju också att växtsäsongerna kan ha blivit längre.
  När det gäller Abisko har ju läget också betydelse. Abisko brukar ju kallas Sveriges torraste plats, se länken från SMHI:
  https://tiny.cc/cky3bz
  Om det nu regnar mer, som sägs i reportaget på grund av mer ostliga vindar, så påverkar det kanske trädgränsen också.

 82. Fred

  Bör ju vara isfritt vid svalbard så här i klimatkristider? Svensk passagerarbåt evakuerar alla utom besättningen efter de fastnat i isen.
  http://omni.se/a/Qoqea4

 83. Fred

  Det var ett svenskt ”ship of fools” med filmteam som skulle dokumentera klimatförändringarna. Ännu en gång trodde de att isen var borta. Suck. http://omni.se/a/wPbq6M

 84. Peter Stilbs

  #78 – tack för genomgången – SVT och speciellt Erika Bjerström ljuger ständigt, speciellt när det är något ”klimatrelaterat”. Och aldrig rättar de felaktigheter, och GRN håller dem om ryggen. Att de inte skäms.