I dessa tider med vinterväglag och storhelger som närmar sig kan det vara på sin plats att varna för halkan. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
I dessa tider med vinterväglag och storhelger som närmar sig kan det vara på sin plats att varna för halkan. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Kan COP24 bli den vändning som klimatdebatten behöver.
Vi måste gå tillbaka till tron på en otroligt tillvaro som vi gradvis gör allt bättre och där naturliga variationer förekommer och får förekomma naturligt.
Där vi anpassar oss till det klimat som råder.
Nu sitter de och filar på en text där de skall komma överens om att en rapport som tidigare presenterats som en av forskare framtagen sanning är presenterad eller om den tom är välkommen.
Politiker skall hålla sig borta och forskare skall hålla sig osams. De skall inte vara överens, det är hela iden med forskning!
Ännu ett klimatmöte har dragit ut på tiden. Under ännu ett klimatmötet har ledamöter suttit till in på småtimmarna och förhandlat. De tycker väl att de tänker bättre när de är trötta. För en gångs skulle ledde inte nattsessionen till något resultat. De ska fortsätta vid lunchtid idag.
Det är dags att sluta med denna meningslösa cirkus! Det enda ledamöterna på plats i Katowice bör komma överens om är att inte ordna till några fler klimatmöten! Klimatet behöver inte räddas, för ingenting farligt pågår!
Vilket spektakel, och inte är det billigt. Men allt är tillåtet för att rädda planeten. Här i Luleå har vi inte global uppvärmning just nu, det är minus 18 grader.
Saxat från https://www.corren.se/asikter/kronikor/en-forskare-som-ger-mig-hopp-om5616029.aspx
Mantorpsbon Hans Lindberg, 75, har en teori. Han skriver så här i ett mejl till mig:
”Jag tror att denna stora skillnad beror på att vi män vanligtvis är mer teknikintresserade än kvinnor och att alla äldre redan har överlevt så många domedagsprofetior att vi har tappat räkningen. När jag var ung så kände jag också ångest om framtiden. Allra första gången var jag bara åtta år gammal. Det var år 1952 när ryssarna sköt ned ett svenskt flygplan (Catalinaaffären), då var jag rädd och trodde att det skulle bli krig.
Jag växte upp under det ”kalla kriget” när tidningarna ständigt skrev om att vi bara var en knapptryckning från jordens undergång i ett globalt kärnvapenkrig. Exempelvis hur hela världen höll andan under Kuba-krisen, revolterna i Ungern och Tjeckoslovakien, krigen i Mellanöstern, Vietnam, Kongo, ja hela världen kändes som en krutdurk, långt värre än idag. Jag minns även när jag i början av 1970-talet bestämde mig för att inte sätta något barn till världen eftersom jorden skulle gå under på grund av överbefolkningen. I Kina fick familjerna inte ha mer än ett enda barn och så blev det även för mig. Men vi skaffade detta enda barn först 1980 när tidningarna skrev om andra domedagsscenarior. Även om det är tämligen tyst om överbefolkningsproblemet så är det fortfarande ett allvarligt hot eftersom jordens befolkning har tredubblats sedan 1950.”
Hans Lindberg menar att människans uppfinningsrikedom ofta underskattas, han skriver: ”Tidningarna skrev om skogsdöd och ozonhål. År 2010-2015 skulle all Sveriges barrskog vara borta och de som levde i Oceanien skulle få hudcancer. Bilar fick katalysatorer och freoner förbjöds. Nu frodas barrskogen och ozonhålet håller sakta på att återhämta sig.”
Själv sätter jag mycket av mitt framtidshopp till innovationer. På alla områden, inte bara när det gäller miljön.
Om alarmisterna i Sverige är bekymrade över svenskarnas flygande så skulle de nog få dåndimpen över kinesernas flygande !
https://shanghaiist.com/2017/03/17/more_airports/
” Oh joy! China plans to build 136 new airports by 2025 ”
http://www.globaltimes.cn/content/1038004.shtml
” China plans to add 136 airports by 2025 ”
När jag kom till Sverige på 1960-talet var det slående vilken närmast extremt bra snöröjning man hade här. Det kunde snöa och blåsa hur mycket som helst, men snöröjningspersonalen, som då förmodligen arbetade i lika stor utsträckning natt som dag och helger som vardagar, såg till att framkomligheten för bilar och människor alltid i det närmaste var perfekt.
Redan en bit ut på 70-talet märkte jag emellertid att vägunderhållet och snöröjningen hade nerprioriterats. Det var inte längre självklart att man asfalterade hela vägsträckor om det bara var ett väghål lite här och lite där. Likadan var det med snöröjningen, som uppenbart inte längre hade samma prioritet som på 1960-talet.
Jag antar att alla känner till hur det är nu på 2010-talet. Med fromma tankar om om att klimatet mycket snart är sådant att snöröjning är ett minne blott har klimathotstrogna politiker runt om i kommunerna låtit bli att inköpa nya maskiner för snöröjning. Resultatet vet vi. Varje gång det plötsligt kommer ett lite större snöfall här ute på landsorten får man låta bli att åka till jobbet (alternativt våga köra i hjulspåren efter en dumdristig bilist som lite tidigare vågat sig ut med bilen). Bussen då? Tja, den går i bästa fall en gång om dygnet i varje riktning. Så är det att leva på den svenska landsorten åtta mil från Göteborg med en miljöinriktad, feministregering som styr anno 2018.
Roger Pielke har publicerat om kostnader avseende väderrelaterade ”katastrofer” och säger bla, ”The Sustainable Development Goals indicator framework identifies as an indicator of progress the objective of reducing disaster losses as a proportion of global gross domestic product. This short analysis presents data on this indicator from 1990. In constant 2017 US dollars, both weather-related and non-weather related catastrophe losses have increased, with a 74% increase in the former and 182% increase in the latter since 1990. However, since 1990 both overall and weather/climate losses have decreased as proportion of global GDP, indicating progress with respect to the SDG indicator.” Se https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17477891.2018.1540343?journalCode=tenh20& för abstract. Hela artikeln ligger bakom en betalvägg som jag inte har tillgång till.
Jag har googlat för att försöka ta reda på vad klimatmötet kostar oss svenska skattebetalare, men det verkar omöjligt att få fram den uppgiften. Får tills vidare tro att den uppgiften mörkas av våra media. Kanske för magstarkt för oss vanliga svenskar.
#6 Olav Gjelten
Jag delar inte din uppfattning om att snöröjningen skulle varit så mycket bättre på 60-talet än vad den är nu. Att vi har olika erfarenheter kan ju bero på var vi bor. Jag bor sedan 25 år tillbaka i ett mindre samhälle på landsbygden, nära den plats jag växte upp på 50- och 60-talet.
Det inträffade ofta att vägarna var avstängda för att snöröjningen inte hunnit med. Kanske inte i slutet på 60-talet, men på 50-talet och början av 60-talet var det vanligt.
Det finns många som är nostalgiska om att det var bättre förr. Jag delar inte den uppfattningen. Det är bättre nu.
Frågan är om Holmgren och Rockström också är nostalgiska, att klimatet var bättre förr.
# 9
Ungefär: ”Snöröjningen och underhållet på våra vägar är bättre i dag än på 1960-talet .
Är alla ni andra som läser detta bara ”ungdomar” som inget minne har bakåt i tiden eller håller ni kanske med Sigge om detta??? Är det bara jag som lagt märke till en gigantisk försämring av alla oss som skriver här eller råkar jag mest röra mig på en extremt fel sida av landet? ”Framsidan” har kanske blivit baksidan i miljöextremismens- och feminismens tidevarv?
Hur i all friden har det sig att i Frankrike går miljontals i dessa dagar ut på gator och vägar för att demonstrera mot försämringar när man samtidigt i Sverige nästan oemotsagt låter politikerna bit för bit förstöra hela landet?
Bryr vi oss inte lika mycket om framtiden här?
Daniel Wiklund #10
Det har de ingen aning om, de har fullt upp med vara tvärsäkra på att klimatet kommer att kollapsa inom en snar framtid.
#12 Olav Gjelten
Våran propaganda är om möjligt vassare än i de sydligare länderna. Historiskt låter sig inte sydeuropéer hunsas av myndigheter hur som helst. Eller så beror det på att vi är så självupptagna av oväsentligheter här uppe norr.
#11
Jodå, där jag bor har Trafikverket helt enkelt slutat röja. Vi får fixa det själva via en vägförening. Den dag det blir dubbdäcksförbud vet jag inte riktigt vad jag skall göra. Jag kommer inte att ta mig uppför backen till huvudvägen.
Och i Norsholm utanför Norrköping stängde de nyss bara av en väg, för det var risk att en (110 år gammal) viadukt helt enkelt skulle rasa ned på Södra Stambanan när man körde över den. Så där har folk som förut hade tre kilometer till affär/post nu 35 kilometer. Såhär skrev Vägverket om den 2009 i en plan för kulturhistoriskt värdefulla broas:
”Strax öster om bron finns en iögonenfallande och tidstypisk järnvägsviadukt av betong över Södra
stambanan. Viadukten uppfördes sannolikt under 1910-talet, möjligen i samband med bygget av
Norsholmsbron och underhåls idag av Banverket. Dessvärre är viadukten i uselt skick men trots detta utgör de båda betongbroarna ett brohistoriskt avtryck som är väl värt att vårda”
Min kursivering. Skrivet för tio år sedan alltså.
Jag var inne på SVT websida och klickade mig fram till Polen och klimatmötet.
Vad jag då upplevde skrämmer skiten ur mig. Jag har nog själv raljerat om Greta som framställs som något av en jususfigur, men herre gud vad jag tycker synd om denna lilla tös med två små flätor. Hur kan föräldrar låta ett barn leva upp sina egna drömmar.
Att utsätta sitt eget barn för dessa klimathyenor är så illa att man borde överlåta vårdnaden för barnet.
Den lilla tösen har naturligtvis mycket begränsad kunskap om vad klimat och energi handlar om men hon håsas upp av diverse skrupelfria klimatkramare med enögda fakta.
Jag blir både förbannad och ledsen över den vuxenvärld som finns runt denna lilla tös.
Skäms ni inte ni som är föräldrar till denna lilla oskyldiga flicka.
Jag såg också hur Naturskyddsföreningens ordförande fritt fick slänga ur sig lögner om hur farligt vårt klot kommer att gestalta sig om inte man skriver på det avtal som beskriver en värld som inte finns.
Varför har SVT så utomordentligt okunniga reportrar? Inte en enda kritisk fråga till denna aktivist.
Hela den här showen i Polen som man kan följa på nära håll är så riggad så fanns det en möjlighet att flytta till en annan planet skulle flyttlasset gå redan idag.
Nu kommer jag med en god nyhet. Ni kan bli av med er klimatångest genom att köpa in er i en torvmosse som börsen åtar sig att återställa. På det sättet kan ni minska ert eget koldioxiavtryck och däriegon få syndernas förlåtelse. Börsen har fungerat sedan i maj och 900 personer har redan placerat 340 000 € i torvmossar. Detta enligt dagens HBL http://tidningar.hbl.fi/8b67fbd2-27aa-4ffb-8962-0599ba0a27a9/6
Snö? Vad nu då? Våra klimatgurus hävdar bestämt att snö hör till det förgångna och att vi aldrig mer kommer att få skåda detta väderfenomen nu och i framtiden. Har kristallkulorna immat igen och fått fuktskador nu efter den torra sommaren?
Anslagen till snöröjningen dras ner och tron på den eviga sommaren hägrar för varje sann miljöaktivist. Men verkligheten strör salt i såren, det blir inte varmare, klimatmodellerna slår allt mer fel mot observationer för varje år som går. Märkligt att det finns folk som fortfarande tror på dessa amsagor. Stressen i alarmistlägret är påtaglig, vad göra? Jo vi sänker 2C graders-målet till 1,5C å hoppas på det bästa. Vi kommer inte ens att nå dit, möjligtvis 1,1C sedan dalar kurvan nedåt igen som den alltid gör efter en uppgång. Det är bara att slå en blick i historiska data så ser man mönstret.
Mönstret under den senaste interglacialen är följande de första 7000 åren var varm, varmare än nu, med några korta dippar sannolikt beroende på några större vulkanutbrott. För lite drygt 3000 år sedan började dock temperaturerna dala nedåt och har så gjort sedan dess. Med undantag för tre mindre återhämtningar där varje återhämtning varit lägre än den tidigare. Mönstret är att vi är på väg ned i en ny istid och varit så sedan 3000 år bakåt. Det finns ingenting som tyder på att den lilla uppvärmning vi nu upplever på knappt en grad kommer att fortsätta. Sannolikheten för att vi snart åter sjunker nedåt är betydligt större än det som IPCC förutspår.
Snö och kyla kommer att bli mer vanligt än tidigare och därtill har vi ingen som helst beredskap. Tvärtom, vi saboterar vår egen energiförsörjning med förnybart vilket kan komma att sätta oss på pottkanten när vi minst anar det. Till det har vi heller inga beredskapslager av livsmedel i händelse av ett nytt stort vulkanutbrott som försvårar eller omöjliggör odling under 3-4 års tid globalt. Våra okunniga och oansvariga politiker riskerar att sätta oss i en ytterst prekär situation.
Man kan ju undra om evolutionen upphört. Och att människans adaptionsförmåga inte finns längre.
Vill ta upp klimatfrågan ur en annan synvinkel, som jag inte sett kommenteras i detta forum?
Jag har fått lära mig från bl.a. mina skolår att värme är den lägsta formen av energi.
Som den” klimathotsskeptiker” (ifrågasätter koldioxidens inverkan på klimatet) jag är, kan jag dock notera att jorden långsamt blir varmare sen några århundranden tillbaka (jag tror inte att de mest hängivna ”klimathotsskeptiker” kan förneka detta). Jag får ofta frågan: Vad beror uppvärmningen på om det inte är koldioxiden? Jag förklarar att det kan finnas många andra faktorer ( t.e.x. solaktivitet, bristen på stora vulkanutbrott, lavaströmmar på havsbotten? m.m.)
Den energi, som skapas, instrålas eller på annat sätt lösgörs på jorden idag, omvandlas på sin lägsta nivå till värme. D.v.s. all energi vi förbrukar slutar förr eller senare som värme, även kärnkraft. En del av denna värme strålar ut, resten blir kvar (växthuseffekten och kanske andra effekter)
Sedan år 1900 har jordens befolkning ökat från ca1,6 miljarder individer till ca 8 miljarder (uppskattning
från bl. a. Wikipedia). Varje människa ”avger” en effekt på 50-100 W, kontinuerligt.
Vår energiförbrukning har ökat och: ”IEA uppskattade 2013 världens energikonsumtion till 9 301 miljoner ton oljeekvivalenter eller 3,89 × 1020 Joule. Det motsvarar en genomsnittlig strömförbrukning på 12,3 terawatt” (Wikipedia), och har förmodligen nått högre värden nu.
Fråga till någon/några som kan räkna på detta (finns många i detta forum) och uppskatta hur mycket själva värme-/energialstringen (människan utstrålning, och energianvändning) på jorden bidrar till den i och för sig lilla uppvärmningen under ca 100- 200 år
Uffe i Sumpan
#6, #9
I gengäld så har vi byggt upp det starka samhället!
Och feministisk snöröjning!
Visserligen hade vi dåförtiden skola, vård och omsorg värda namnet.
Vadmera så hade vi ett försvar och beredskap av hög klass.
Vi byggde våra kärnkraftsverk av egen kraft.
Vi hade en krona som var värd en hel krona. 1 : 1 till DM
Kommer ihåg diskussioner om nivån på kommunalskatter. En skattesats på 20% ansågs som en både politiskt och samhällsekonomisk mardröm. En omöjlighet.
Idag vet vi bättre.
#15 tty
Så man måste färdas nästan 10 ggr så långt för en historiskt värdefull bro? Då är det inte så noga med utsläppen av CO2? Varför inte riva bron, bygga upp den enligt originalritningarna med vissa osynliga förstärkningar så står den där till allmän beskådan för framtida generationer? Men hela landet går i regression, vi blir snart ett enda stort Skansen för de framtida civilisationer i öster som snart lämnat oss i utvecklingens kölvatten.
Idag är det femte lördagen i rad som de Gula Västarna i Frankrike protesterar. Uppslutningen är nog mindre än tidigare, men betydande. Polisstyrkorna är fortfarande maximala och det drar mycket stora resurser, ekonomiskt och i form av missnöje från de enskilda gendarmerna.
Under förmiddagen deltog jag själv i de Gula Västarnas manifestation i Falaise vid en rondell. Ett tjugotal personer ockuperar rondellen sedan början av protesterna, mest pensionärer, men också en handfull medelålders kvinnor. Det syntes på ansiktena att det var människor som slitit hårt.
Vädret denna lördag är inte det bästa, noll grader, underfruset duggregn och en stadig 10 sek/m vind. Min avsikt, förutom att visa stöd för protesterna, var att få klarhet i hur de förhåller sig till la transition énergétique. Med ett dussin grafer i handen visade jag att CO² är något gott, likså den modesta temperaturökningen efter lilla istiden, allt medan jag förklarade att klimatpolitiken angriper ett icke-problem, till ofantliga kostnader och till noll nytta och noll resultat på klimatet. De lyssnade artigt, men resonemanget gick dem alldeles förbi. De var inte klimathotstroende, utan alldeles ointresserade och oförstående, när jag talade om den ekomomiska skadan klimatpolitiken orsakar. Det fullständigt dominerande bekymmert var hur deras inkomst skulle räcka månaden ut. Vreden mot politiker av alla slag var vitglödgad. Några talade om ansvariga politiker hängda upp och ner i närmsta lyktstolpe. Det kan bli en spännande utveckling när klimatpolitiken slår igenom på allvar.
Länk till 6 foton från dagens manifestation: https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=383336
#20 uffe i sumpan
Vad varje människa ”avger” är nog fel väg att räkna eftersom vi avger energi som ett resultat av att förbränna mat. Maten är bara lagrad solenergi och om den går en omväg genom människan innan den återigen blir värme spelar inte någon större roll.
Vilka energikällor har vi: instrålning från solen, fossila bränslen (som visserligen är lagrad solenergi men det är ju med ett längre perspektiv) och kärnkraft. Allt annat: vind, vatten, biobränslen, vågor … är bara energi från solen i en omvandlad form.
Om vi försöker sätta: sol, fossil och kärnkraft i relation till varandra.
Sol: enligt Wikipedia 179.000 TW varav 52.000 TW reflekteras innan det blir värme. Summa 127.000 TW
Dessa 127.000 TW ger upphov till värme, luftrörelser, biologist liv mm
Fossil: enligt Wikipedia årlig förbrukning 132.000 TWh dividerat på 8760h ger en effekt på 15 TW
Kärnkraft: enligt World Nuclear Association årlig produktion 2.500 TWh el men det sker då en minst lika stor produktion av värme så låt oss räkna på 5.000 TWh per år vilket ger 0.5 TW
Vi kan säkert diskutera dessa siffror fram och tillbaks men jag tror att det ger en uppfattning om storleksordningarna: 127.000 TW – 15 TW – 0.5 TW
Om solinstrålningen varierar med 1% så är det 80 gånger den värme vi får från fossila bränslen. Jag tror inte jorden bryr sig särskilt mycket.
#23 Lars Mellblom
De gula västarna värmer inte speciellt mycket verkar det som.
#20 Uffe
Människan värmer en del men i förhållande till solen så är det obetydligt. Det krävs 10 människor per kvm för att komma upp i samma storleksordning.
Jag hörde en historia som kanske kan vara sann.
Förr när det skulle ställas till fest i kalla slottssalar så befallde de som kunde befalla beväringar att springa sig svettiga varefter de bjöds in till salen för att där avge sin överskottsvärme. Gissar att även fukten ökade i rummet.
#24 Johan M
SMHIs mätningar om globalstrålningen som ökat med 10% sen 1983 kan den ge någon uppvärmning?
Global dimming och solar brightening har det nån betydelse för vår planets medeltemperatur?
Jag ställe den frågan till SVTs faktagranskare efter att fått se en film där solens variation förnekades.
#24
Hej och tack för dina beräkningar/ skattningar; skall kolla på dessa efter bästa förmåga.
Men enligt din/andras uppfattning: vad beror den visserligen marginella uppvärmningen (under ca 100-200 år) på?
Du säger att ” Maten är bara lagrad solenergi och om den går en omväg genom människan innan den återigen blir värme spelar inte någon större roll”. Om vi inte äter gräset: hur mycket värme avges då? Lika mycket (anta att människan inte finns)?
Även om energiproduktionen (den värmealstrande), som du säger är marginellt bidragande till den uppvärmning som trots allt sker.
Men likväl blir den värme, som påverkar uppvärmningen!? Droppen kanske urholkar stenen
Uffe i Sumpan
uffe i sumpan #20
Jo det här är ett riktigt träsk, vore jag konspiratoriskt lagd kunde jag tro att det är avsiktligt. Även Wikipedia slirar betänkligt, se den här sidan t.ex.
https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rldens_energikonsumtion
”Världens energikonsumtion 104,426 TeraWattimme”
Sidan är på svenska och i Sverige är ”,” decimalavskiljare, förmodligen kopierat rakt av från engelska wikipedia. Sen är det nog så att dom värden för olika energislag som anges är tillgodogjord energi och som påpekats ovan så har dom flesta energiomvandlingar en begränsad verkningsgrad, en stor del av energin blir spillvärme utöver den energi vi tillgodogör oss. Å andra sidan så är den energi vi utvinner ur sol, vind, vatten, geotermisk energi och biomassa energi som ändå skulle bli värme i slutändan.
Över till dom goda nyheterna, siffran 12,3 TW är förmodligen i rätt härad även om jag utifrån resonemanget ovan kan gå med på att t.om. dubbla den. Hur enkelt räkna på såna här stora tal, jag är den förste att erkänna att det är lätt att gå vilse bland alla nollorna? Om vi utgår ifrån en miljon, mega=M en miljon W, giga=G tusen M och tera=T en miljon M blir det enklare. 12,3 TW är 12,3 miljoner miljoner W och jordens yta är runt 510 miljoner km2 dvs 510 miljoner miljoner m2, 12,3/510 blir 0,024 W/m2, inte mycket att oroa sig över.
Sen är det ofattbart med alla dessa enheter för energi, kalorier,oljeekvivalenter och BTU är bara ägnat att skapa förvirring, kunde kanske Macron bidra till internationell acceptans av SI-systemet, om det heter så idag, där har han en mission.
Hoppas nu att jag fått storheterna rätt.
Lars Mellblom #23
Lastpallar värmer gott, riktigt orolig blir Macron när dom börjar elda EURO-pallar. Hade en verkare på ett jobb för länge sen som slog loss klossarna på alla engångspallar vi fick in och värmde i stort sett hela huset på dom. Det kom pallar från hela världen och dom flesta naturligtvis engångspallar, av kanadensiska hade man kunnat bygga ett hus av planken, franska fick han rata det var mest ek och det var tydligen inte så bra för skorstenen, finska prima gran, brittiska och holländska ska vi inte tala om bara kvistiga ribbor, kinesiska inte mycket bättre. Det här var på 70-talet, nån som har koll idag?
#16 Göran J
”Hela den här showen i Polen som man kan följa på nära håll är så riggad så fanns det en möjlighet att flytta till en annan planet skulle flyttlasset gå redan idag.” Det är ingen show det är ett väckelsemöte för den klimathotstroende sekten som leds av IPCC. Man försöker uppdatera sin bibel så att alla avlatsbrev kan betalas från de rika länderna fattiga till de fattiga bidragstörstande ländernas politiska adeln.
#20, 24, 26, 28
Intressanta synpunkter och kommentarer.
Men den stora frågan för mig (och kanske andra) är:
Vad beror den i.of.s lilla temperaturökningen på under de senaste 100-200 åren på (koldioxiden, som bidrar med marginellt) undantagen?
Solaktiviteten enbart? Planetära/ astellära konfigurationer? Etc?
Uffe i Sumpan
#16
Jag har gjort orosanmälan enligt SOL och LVU till hennes kommun, Solna, och uppmanat kommunen att skydda barnet i familjehem!
#20
”Långsamt blir varmare”. NÄ!
Långsamt b l i v i t varmare. Sedan 20 år med 0-trend.
Vad som kommer sedan vet i n g e n
#25 Lasse# och #29 Håkan Bergman#
Lasse, det är sant, de gula västarna värmer inte alls. Idag var det ovanligt ruggigt. Den som bott i Malmö vet hur nollgrader med blåst och duggregn känns. Hellre -20 i Norrland med torr luft. Flera av de Gula Västarna bar jeans med pyjamasbyxor under. Själv klädde jag mig i mina varmaste jaktkläder och pälsmössa.
Håkan, brasan behövdes idag. Jo, när man eldar europallar är nog revolutionen nära. Det är 5 euros pant på dem. Franska engångspallarna är numera mest av poppel och riktigt dålig gran. Ekpallar används fortfarande till lastning av takpannor. Ek innehåller mycket garvsyra som kan skada metall i kamin och skorsten. Svenska europallar är gedigna. Dem lägger jag åt sidan för mig själv. https://www.youtube.com/watch?v=rZGk9iCv8V0 (5 min).
#32 Johan Tisell
Förväntar du dig någon reaktion från kommunen?
#22
Den var historiskt värdefull och borde naturligtvis ha underhållits i tid. Men det gjorde man inte. Nu är den inte längre reparabel och den rivs just den här helgen, för att den inte skall ramla ned på något tåg. Sedan återstår det att se hur lång tid det tar tills trafikverket får till en ny. Tills dess blir det en liten sjumilaomväg för folket som bor norr om Roxen. Man får hoppas att inte brandkår eller ambulans får några ärenden dit.
#11 Olaf Gjelten
Jag är uppväxt på landsbygden. Det är stor skillnad på vägarna idag och jämfört med då då jag var i skolåldern. På den tiden var det grusvägar som vissa år inte var farbara under snösmältningen.
Snöröjningen är det också skillnad på. Mest beror det nog på att utrustningen är bättre idag än vad den var förr. Lastbilarna som plogar är mycket större idag. På 60-talet förekom det att det plogades med små lastbilar som Volvo Starke eller Scania L36. Det var inte ovanligt att man kunde vara insnöad i några dagar på 60-talet.
Björn Wiman (DN) skriver idag att han aldrig sett ett uttalande från en kvinnlig klimatförnekare (antar att han menar inlägg/uttalande från en kvinnlig ”s k klimatförnekare”.
Har själv funderar över att man sällan ser en kommentar med kvinnlig signatur på vare sig klimatupplysningen.se eller klimatsans.se. Varför så få inlägg från kvinnor ?
Det finns ju två väldigt kompetenta kvinnor, förmodligen flera, på denna sida, Lena Krantz och Ann Lh
som jag gärna ser en kommentar från avseende mitt och Björn W inlägg. Varför så få kvinnor?
För mig som vit man, snart pensionär och heterosexuell man känns det meningslöst att på DN kommentera Wimans artikel.
Några väl sammanställda frågor till etablissemanget från Dr. Tim Ball https://wattsupwiththat.com/2018/12/15/stop-the-personal-attacks-and-answer-the-climate-questions/
#20
Om vi (frikostigt) uppskattar den totala energiförbrukningen per år till 10^21 J så blir det alltså 10^21 Ws. Ett år är 365,25 x 86400 = 3,15 x 10^7 sekunder och Jordens yta 0,51 x 10^15 m^2. Energiproduktionen per kvadratmeter blir alltså:
10^21/(3,15 x10^7)x(0,51×10^15) = 0,06 W.
Kanske inte helt försumbart, men inte heller inte av någon större betydelse, utom lokalt i städer och samhällen. Observera också att en mindre del av denna energi (vattenkraft, bioenergi, sol och vindkraft) inte innebär något nettotillskott utan bara omflyttning av absorberad solenergi. Detsamma gäller för den värme som vi människor utstrålar. Den kommer ytterst från solenergi och fotosyntes, och utan människor skulle några andra organismer generera lika mycket värme.
Lars Mellblom #34
5€? Har EU reglerat det också, när jag mötte problemet i slutet på 80-talet gick väl en europall på runt 60-70 kronor? Vi hade alltid för mycket pall på hög och låg illa till, så jag kläckte en idé om att pyramidstapla pallarna och sätta en gråsugga på översta pallen som lås, det stod ett gäng gråsuggor nära till. Funkade ett tag tills dom lärde sig att riva stapeln underifrån. Värsta pallar jag stött på var från Vin&Sprit, europallar till måttet men designade och byggda av ett företag som inte behövde ta några ekonomiska hänsyn. Blytunga, helt kvistfritt virke, såg ut att vara nåt laminat också och kronan på verket varje kloss hade en galvad genomföring, antagligen för dränering. Om planeten går under så kommer dom pallarna att bära vittnesbörd till framtida arkeologer om vår tid här.
#38
Visar hur okunnig han är. Judith Curry är väl en av de globalt absolut mest bemärkta ”klimatförnekarna”.
Men det finns flera, Jo Nova och Donna Laframboise t ex.
Då är det väl snarast ännu glesare med kvinnor på den ”goda” sidan.
Sigge #37
Det finns så klart skillnader beroende på var man bor, inte minst så skiljer det i hur man upphandlar i dag, jämfört när sånt här utfördes i egen regi om det nu var kommunalt eller vägverk-trafikverk. Du nämner storleken på lastbilar, det kanske inte är så relevant ändå, idag tenderar man att dela upp upphandlingen lite väl långt för att få ett så lågt pris som möjligt. Det här är inte alltid optimalt för att nå bästa resultat, plogning sandning är ett bra exempel, det optimala för bästa resultat är ofta att lägga plogning och sandning på samma entrerprenör, då kan man ploga med en tvåaxlig bil med ett rejält sandlass på flaket, ingen kombination slår den för plogning, sen sandar man på tillbakavägen. Idag ser jag ofta att man plogar med boggiebilar, det är inte optimalt för plogning, kan bero på att vi inte har så många tvåaxliga lastbilar idag, men det kan ju å andra sidan bero på att dom inte efterfrågas.
”41 Håkan Bergman”
En ny europall av bästa kvalitet kostar 20 -22 euros. Panten gäller naturligtvis begagnade pallar, och de är sällan nya.
#40 mfl
Tack för beräkningar och synpunkter; ska granska och försöka förstå dem i närtid.
Vad jag förstår avser dina beräkningar ( 0,06W/kvm, som är en väldigt låg siffra ) nutid, men hur har denna förändrats under de senaste 100-200 åren? Inser att det är svårt att uppskatta/ beräkna detta, men all värme som inte strålar ut måste ju accumuleras någonstans och kanske orsaka temperaturökningar?
Uffe i Sumpan
Klimatmötet avslutat och som tur är så har vi regeringskaos i landet.
Vilket vi kan tacka SD för, om man nu får tro de övriga partierna.
”Sveriges position försvagad av regeringskrisen.
Enligt uppgifter till Expressen ville de mindre utvecklade länderna ha starka garantier om stöd från västvärlden. Det har mötts av motstånd från länder som inte är intresserade av att ge finansiering och av länder som vill ge bistånd, men som inte kan på grund av att de står inför ett kommande val. Med en regeringskris på hemmaplan hamnar Sverige i den kategorin. Nu har man lovat mindre pengar än vad man tidigare planerat på.
– Sverige skulle ha lovat mer pengar vid det här mötet men har inte kunnat på grund av att vi befinner oss i en övergångsregering, sa Isabella Lövins pressekreterare Jakob Lundgren till Expressen tidigare under lördagskvällen.
På grund av att Sverige tidigare gett stora klimatbidrag och andra bidrag uppges landet dock ha en trovärdig position under förhandlingarna.
– Det ger Sverige en möjlighet att förhandla och bygga broar med flera länder. Men det är klart att hade Sverige kunnat lova mer pengar hade det stärkt trovärdigheten ytterligare, vilket vi inte kunde nu, säger Jakob Lundgren.”
Klipp från Expressen
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/nu-presenterar-fn-nya-klimatavtalet/
Nu verkar jippot i Polen vara avslutat.
”Bättre än vi vågat hoppas på”, säger Lövin som tycker att de hade för lite pengar där nere att dela ut och lova bort. Förtroendet hos länder som vill ha pengar kunde varit bättre om vi hade haft mer pengar att lova bort, säger hennes pressekreterare.
Kunde vi inte, som kompensation för pengabristen, erbjuda våra mp-raketforskare där nere som komplement till något behövande land. Att boka om flygbiljetten torde vara tämligen enkelt eftersom de förmodligen åker business.
#16 #32
Har ett flertal gånger skrivit här på klimatupplysningen om lilla Greta, som blir utnyttjad av klimathotarna.
Tycker uppriktigt sagt synd om ett barn som inte får vara ett barn. Speciellt när det handlar om ett barn som har haft problem och varit föremål för utredningar.
Såg för någon dag sedan ett nyhetsinslag på SVT av klimathäxan Erika Bjerström som intervjuade Greta i Polen.
Slutfrågan från Erika var.
– Vad tycker dina kompisar om det du gör?
Efter en lite för lång stunds tystnad, svara Greta.
– Mina skolkamrater vet nog inte vad jag gör!
Förmodligen har flickan inga kompisar, eftersom hon svarar som hon gör.
Är det inte dags för minipartiet MP att lämna arenan, inte klokt att dom får fortsätta att representera Sverige vid klimatkonferenserna. Isabella L beklagar att dom inte får ge bort ännu mer skattepengar.
#27 uffe i sumpan
Ja, vad beror klimatförändringarna på – bra fråga. I slutändan beror de på förändring i solen i kombination med förändringar i jordens rörelse och enligt Svensmark och Shaviv, förändring i galaktisk strålning.
Ta en titt på denna föreläsning av Svensmark så får man lite och tänka på:
https://www.youtube.com/watch?v=_RFG2Nfm5xY
Problemet med att verifera alla teorier är att vi har väldigt dåligt med historiska temperaturdata. Det finns visserligen långa temperaturserier, som från Uppsala, men eftersom förhållanden har ändrats med tiden är det svårt att jämföra dagens värden med de för hundra år sedan. När uppmätta temperaturer saknas så får man titta på proxies, men alla dessa är osäkra och ger kanske bara medelvärden för århundraden eller årtusenden. Till osäkerheten med mätningarna läggs slumpvisa förändringar som skymmer långsiktiga förändringar. Om hundra år har vi kanske tillräckligt med satellitdata för att kunna uttala oss med någon större säkerhet.
”Om vi inte äter gräset: hur mycket värme avges då? ”
Det kvittar om vi eller mikrober äter gräset, i slutändan är det antingen förvandlat till vatten och koldioxid och återgett all den energi den en gång lagrader. Det enda alternativet är att det blir det liggande i något syrefattig havsdjup och blir med tiden förvandlat till kol som då lagrar solenergin.
# 49 Daniel W
Förutom allt annat elände som de har ställt till med, så kan man fråga sig hur mycket skattepengar som de kostat oss skattebetalare.
Tur man inte vet svaret…
#20
Vi skapar ingen energi 100W eller 1000W har ingen betydelse. Vi består av energi som redan finns och kommer från solen. Tröghetslagarna gäller i samtliga, i verkligheten bekräftade fall.
CO2 myten med alla dess olika vinklingar och funderingar är påhejad av ett gäng människor som menar att man i princip kan driva fram en eldriven bil på den el den får från en propeller som sitter på taket kopplad till en elgenerator som börjar snurra när bilen rör sig framåt.
#16, 32, 48
Kolla länken om pengarna bakom Greta
https://uvell.se/2018/12/11/pr-spinnet-bakom-greta-thunberg/
#45
” all värme som inte strålar ut måste ju accumuleras någonstans och kanske orsaka temperaturökningar?”
All värme strålar ut så småningom. Det enda ställe värme kan ackumuleras någon längre tid är i Havet och det är svårt att se hur det lilla mänskliga energitillskottet på land skulle hamna där. Värme i atmosfären strålar alltid snabbt ut i världsrymden och försvinner. Förmodligen beror en stor del av alla klimatförändringar på små svängningar i havens värmeupptagning och värmeavgivning.
Betänk att om 0,000001 grader per år skulle ackumuleras på jorden skulle planeten vid det här laget vara nästan lika varm som solen.
#52
”Vi skapar ingen energi 100W eller 1000W har ingen betydelse.”
Nja, vi kanske inte skapar energi, men både när det gäller kärnkraft och fossila bränslen så frigör vi definitivt energi som annars skulle ha frigjorts först i framtiden, i många fall mycket långt in i framtiden, så att det sker ett nettotillskott av energi/värme är otvivelaktigt.
Jaha vad ska man säga. Mycket väsen för lite ull sa gumman när hon rakade grisen.
http://klimatforhandling.se/tag/cop24/
# 53 Lars Lundqvist, Tack för länken till Uvell! Jag läste den nyss och är tacksam för att det fortfarande finns en och annan grävande journalist som gör sitt jobb.
Nog för att lilla Gretas storartade succé fört tankarna till någon smutsig byk någonstans, men detta var värre än jag kunde ana.
Smutsigare än så här är svårt att finna!
Isabella L är nöjd med klimatmötet, maten och drickat var bra och stämningen god. De drygt 20000 delegaterna slog sina kloka huvuden ihop och lyckades få ihop en regelbok. Kanske världens dyraste regelbok någonsin. Om det är nåt Isabella och hennes kompisar gillar så är det att se till att människorna inte syndar. Undantagna Isabella och hennes kompisar. Regelboken påminner kanske om tio guds bud, IPCC-s tusen bud. Man får hoppas att det var sista framträdandet som klimatminister.
#53, 57
Jag skulle uppskatta om fingret sattes på precis i vad smutsen består, om det är just barnarbetet bakom en klimat-PR-byrå (sociala-medier-startup) t ex, eller i affärer som så – umgås annars själv med tanken på viral-liknande, social marknadsföring inom motståndet mot klimatrörelsen.
Kostnaden för CO2 utsläpp 40 USD/toe
Nytta av energin i samhället 4380 USD/toe
https://wattsupwiththat.com/2018/12/15/the-social-benefit-of-carbon/
Letar efter experimentella bevis på kopplingen O18/D i is och lufttemperatur. Någon här vet säkert. ”Because isotopic fractions of the heavier oxygen-18 (18O) and deuterium (D) in snowfall are temperature-dependent and a strong spatial correlation exists between the annual mean temperature and the mean isotopic ratio (18O or δD) of precipitation, it is possible to derive ice-core climate records” (Petit et al – DOI: 10.3334/CDIAC/cli.006)
Sten Kaiser har publicerat 3 inlägg om Coriolis effekten, det senaste var
https://www.klimatupplysningen.se/2018/11/23/mera-tjat-om-coriolis/
Eftersom alla dessa inlägg har fått många kommentarer drar jag slutsatsen att det finns ett spritt intresse för detta tema i detta forum.
Jag blev också intresserad av detta tema och som gammal ”rymdfartsmatematiker” har jag den fysikaliska kunskap och de software verktyg som behövs för en lite ”annorlunda” behandling av detta tema än det man finner t.ex. i Wikipedia! Med bilder och ord, inga matematiska formler!!
Finns i denna länk:
http://wgpqqror.homepage.t-online.de/coriolis.html
På engelska eftersom jag planerar att publicera detta ”internationellt”. Då också med den matematiska härledningen av den använda ”equation of motion” och de numeriska metoderna använda för att beräkna den andra figuren (”cirkeln” om är en ”spiral”)
Det är inget ”magiskt” med den (fiktiva!) coriolis-kraften. Det handlar bara om en oscillation runt ett jämviktsläge! Detta jämviktsläge beror på jordens form (den första figuren) som beror på gravitationskraft och rotation!
Sören F # 59, för min del vill jag smälta den information, som Andreas Henriksson (obs vi är inte släkt) grävde fram lite. Skulle jag skriva vad jag tycker och känner nu skulle jag nog bli omhändertangen av myndigheterna.
Tankarna går bland annat till en intressant bok av Maria Günther Axelsson: Big Bang eller Varde Ljus med underrubrik Skapelsemyten som pseudovetenskap.
Författaren är idag en känd vetenskapsjournalist (DN?) och har i boken beskrivit sin kamp när hon insåg att världbilden hon fått inpräntad från tiden i en kristen kreationistgrupp inte höll, när jorden så att säga rämnade under hennes fötter.
Vad händer med Greta om hon en dag vågar ifrågasätta? Hon tycks ha det svårt nog ändå.
#63 Annh, Andreas H:s grävande är intressant, och visar ett ganska förväntat entreprenörskap bakom klimatrörelsen. Annars har jag svårt att döma varje tillfälle där ungdom i opinionen sammanfaller med sådant som rena medie/marknadsföringshändelser betraktat, och tror vi har många fler exempel på uppväxt/tillnyktrandeberättelser från hela det slags facit (om än inte totalt jämförbart 100%) som det revolutionära 60-talet efterlämnade.
Mats Rosengren [62]; Intressant! Skall man då tolka det hela, att som det benämns, corioliseffekten eller kraften, är något fiktivt som beror enbart på en masspunkts gravitation och centrifugalkraft? Tillsammans med jordrotationen beter sig en masspunkt olika beroende på latitud, men fortfarande bara påverkad av de två reella krafterna, gravitation och centrifugalkraften. Resultatet i makroperspektiv, är alltså en spiralformad rörelse.
#50,52,54,55
Tackar för de förklaringar och hypoteser, som ni har framfört.
Svensmarks och Shavivs teorier och hypoteser har jag tagit del av även tidigare och de är absolut både relevanta och seriösa. Nu när solfläcksaktiviteten nu tycks avta, får vi kanske framöver empiriska stöd för hur temperaturen påverkas av detta (tänk om det blir kallare!). Men korrelationen visar sig nog inte meddetsamma, beroende på tröghet i ”systemet”, så vi får väl ge oss till tåls?
Oavsett om vi ”äter gräset eller inte” så blir det inom rimlig tid vatten och CO2 och på lång sikt kol i någon form. Men det kolet spar vi till framtiden och eldar inte upp nu. Men det vi äter nu bidrar ju på väldigt kort sikt till en momentan uppvärmning (det kanske mikroberna också medverkar till om vi inte åt). Omsätter vi människor energin snabbare än mikroberna?
(Sidospår: Förbränning ger ju upphov till vattenånga, som ju är den växthusgas, som har störst effekt. Hur påverkar den ökande mängden vattenånga temperaturen?) Eller regnar allt ned?
”All värme strålar ut så småningom….” Det är nog riktigt, men tidsaspekten (så småningom) på att vi ökar förbränningen av det mesta, gör att ökningen momentant (utstålningen kanske inte ”hinner med”?) bidrar till att annan materia än haven ackumulerar värme under kortare perioder?
Detta skulle i så fall bidra till ett ökande nettotillskott av energi/värme.
Uffe i Sumpan
Uffe #66,
”Men korrelationen visar sig nog inte meddetsamma, beroende på tröghet i ”systemet”, så vi får väl ge oss till tåls?”
Fats jag undrar om vi inte redan ser effekten av en mindre aktiv sol under senaste solcykeln. Hur skall man annars förklara den utplaning som skett under 2000-talet? Och utplaningen, eller ”hiatusen”, verkar fortsätta trots att vi borde haft nästan en halv grad varmare än i början på 2000-talet om modellerna stämt.
#65
Precis så är det!
Rörelseekvationen är (latex formler här inte möjliga, detta är Wikipedia typ latex källkod)
:\bar a = -2 \ \bar \omega \times \ \bar v + \omega ^2 \bar r_{ort}\ + \bar f
Termen
: \bar f
är här gravitationskraften och
: \omega ^2 \bar r_{ort}
är den virtuella ”centrifugal kraften”. Eftersom dess termer tar ut varandra (min första figur) blir rörelsekvationen
:\bar a = -2 \ \bar \omega \times \ \bar v
På höger sida står ”Coriolis termen” som innehåller de två faktorerna ”ändring av centrifugalkraften vid tangentiell rörelse relativ det roterande referenssystemet” och ”när man avlägsnar sig från rotationsscentrum måste den tangentiella hastigheten öka för att man skall vara i vila relativ det roterande referenssystemet”
#67
Skall bli intressant att se hur det ser ut, när alla effekter av El Niño har neutraliserats. 2000-talets utplaning av temperaturen ”stördes” ju lite av den effekten, som ju iofs återkommer, avlöst av La Nina, osv.
Uffe i Sumpan
Daniel, Robert #49,51
Dessutom har allt som spenderats gjort noll nytta. Fast ett flygbolag gick i kk och det ses väl som en framgång bland salladskommunisterna.
#61
En enkel förklaring av fraktioneringsmekanismen i atmosfären finns här:
http://www.iceandclimate.nbi.ku.dk/research/past_atmos/past_temperature_moisture/fractionation_and_temperature/
En bra beskrivning av hur mekanismen först upptäcktes skriven av pionjären på området finns i kapitel 1 här:
http://www.iceandclimate.nbi.ku.dk/publications/FrozenAnnals.pdf/
Hela boken är f ö mycket läsvärd
Observera också att när det gäller djuphavet så mäter isotopfraktioneringen inte temperaturen utan hur mycket av de lättare isotoperna som är bundna i inlandsisarna, alltså isvolymen. En bra beskrivning (dock rätt krävande) finns här:
http://www.highstand.org/erohling/Rohling-papers/2013-Rohling-encyclopaedia-of-Quat-Sci.pdf
Tack tty! Ska läsa och begrunda.
#54,55 tty #66 Ulf i sumpan
Enligt mina beräkningar har vi frigjort tillräckligt med energi från fossila bränslen och kärnkraft de senaste förtio åren, så det skulle kunna höja temperaturen på allt vatten i Medelhavet med en grad.
Kärnkraften kyls väl oftast med vatten, så en del av energin lagras i haven.
Visst är det små energimänger om man jämför med solen. Solens energi plus den geotermiska energin är ju det som värmer upp jorden från den temperatur som råder i rymden, från -270 grader till 15grader, dvs ca 285 grader.
Vet vi hur mycker den geotermiska energin på jorden är, eller hur den varierar?
Om jag förstått det rätt, ökar risken för jordbävningar och jordskalv när det är få solfläckar, kan någon förklara hur?
Är det någon som vet om jorden expanderar?
Med tanke på både land- och havshöjningar är det väl inte osannolikt att jorden expanderar, är det inte vad som händer när något blir varmare?
Hur påverkar det satellitmätningar i så fall?
Då kom vi osökt in på temperatur och i vissa delar av världen visar mätningar att den sjunker (Japan och USA).
Är det någon som har koll på hur mycket temperaturen höjts på olika breddgrader och om det är så att temperaturen höjts mest i Arktis?
Många frågor så här sent på söndagen, men det finns många kloka personer som säkert kan svara på dem
#73
”Vet vi hur mycker den geotermiska energin på jorden är, eller hur den varierar?”
I stora drag, ja. Den har mätts på ett antal tusen platser och medelvärdet är 65 mW på kontinental jordskorpa och 100 mW på oceanisk. Totalflödet skattas till ca 4 x 10^13 W, men osäkerheten är rätt stor.
” Om jag förstått det rätt, ökar risken för jordbävningar och jordskalv när det är få solfläckar, kan någon förklara hur?”
Du har förstått det fel. Det finns hållbara belägg för det.
” Är det någon som vet om jorden expanderar?”
Det gör den inte. Även en mycket liten expansion skulle märkas tydligt på jordens rotationshastighet som är känd med mycket stor precision långt tillbaka i tiden tack vare astronomiska observationer. Om Jorden skulle expandera skulle rotationen bromsas upp. Det är exakt samma mekanism som gör att en piruettrande konståkare roterar fortare när armarna dras in.
” Är det någon som har koll på hur mycket temperaturen höjts på olika breddgrader och om det är så att temperaturen höjts mest i Arktis?”
Rent generallt har temperaturhöjningen de senaste 150 åren varit liten i tropikerna, större på norra halvklotet, större på land än över hav och störst i Arktis. Ökningen har varit mindre på södra halvklotet och liten eller t o m negativ i Antarktis (där det dock finns nästan inga data före 1950-talet). Nedan är en karta som visar trenden enligt satellitmätningar 1978-2015:
https://www.semanticscholar.org/paper/Version-6-.-0-of-the-UAH-Temperature-Dataset-%3A-New-Spencer-Christy/3492d91b60dbb3b37d82d98f80bebd8c8cb4fa99/figure/3
Det finns egentligen inga äldre någorlunda heltäckande data.
#74 tty
Tack för dina svar, men denna förbryllar mig
”Om Jorden skulle expandera skulle rotationen bromsas upp. Det är exakt samma mekanism som gör att en piruettrande konståkare roterar fortare när armarna dras in.”
Det gäller väl bara om tyngdpunkten flyttas mot ekvatorn? Dvs om isarna vid polerna smälter och vattnet fördelar över oceanerna (eller tvärtom när isarna växer).
Nu säger jag inte att jorden expanderar, men din jämförelse med en konståkare haltar
#75
Nej, även i en expanderande sfär förflyttas massa bort från rotationsaxeln. Enda sättet en expansion kan undgå att påverka rotationen är att massa samtidigt omfördelas mot rotationsaxeln, t ex genom att jordens avplattning minskar eller att expansionen sker genom en minskning av tätheten i ytliga lager och en samtidig ökning i djupare lager. Men det skulle också ge märkbara sidoeffekter.
#62
Denna video över luftsrömmar påverkade av Coriolis effekten rekommenderas!
https://www.youtube.com/watch?v=WXuGYSM2D8k
Diskussionen av Corioliseffekten för nord/syd strömning med illustrativa experiment är utmärkt (omkring minut 7) men däremot saknas motsvarande diskussion för öst/väst strömning helt. Denna beror ju på ”kampen” mellan gravitationskraften och centrifugalkraften. Min figur 1 i
http://wgpqqror.homepage.t-online.de/coriolis.html
där detta förklaras har jag ännu inte hittat någon annanstans!