Öppen Tråd

Lapin de garenne (11)

Lars Mellblom som skickat bilden säger bl.a.: Bifogat också ett foto av en kanin. Vid tillfälle på Öppen Tråd kan du kanske sätta in det och skriva något om att många djur gynnas av klimatförbättringen, däribland kaniner som är viktig stapelföda för ett stort antal rovdjur. Kaninen på fotot är en hona som samlar gräs till sin bohåla där hon ska föda ungarna. De vanliga gryten används inte för att föda ungar i, utan en speciell ca 80 cm lång ytlig tunnel grävs av honan. Boet byggs av gräs och fodras med hår som honan sliter av sitt bröst. Tunnelns ingång fylls noggrant igen varje gång ungarna diats, vilket sker en gång per dygn, oftast mellan kl 8 och 10 på morgonen. Ungarna lämnar boet när de är mellan 18 och 20 dagar gamla och dias några dagar till.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  Slutspolat på toa om Franchell får bestämma. Undrar vad Folkhälsomyndigheten säger om det. Dags att damma av Rockströms toaexperiment i Kina kanske.

  http://www.aftonbladet.se/ledare/a/78z93/spola-inte-efter-varenda-kisspaus

 2. tty

  Råkade få syn på denna artikel. Den har visserligen inte mycket med klimat att göra, men jag vill ändå dela med mig då jag tror det är den mest politiskt korrekta titel jag någonsin har sett:

  ”Queer black marxist feminist political economy in a white-supremacist heterosexist-homophobic capitalist patriarchy”

  Någon som har något att sätta emot? Och ja, det är en äkta peer-reviewad ”vetenskaplig” artikel:

  https://link.springer.com/article/10.1007/BF02717294

 3. Lasse

  #1
  Är det inte bögarnas fel? https://www.youtube.com/watch?v=T1lvMJ-l0_A

  Är det inte hybris som drabbat dem som tror att vi kan påverka allt genom att agera på ett speciellt sätt.
  Dansa för nederbörd? Be till gudarna för att få fred osv.

  Naturen är nu i sin högblomning och här är häggen utslagen men syrenen är ännu inte helt i blom.
  Bokhandlaren är ledig.
  Naturliga variationer i snömängd i Alperna kopplade till AMO-naturlig periodicitet!
  http://notrickszone.com/2017/05/26/natural-factors-not-co2-driving-switzerlands-surprising-snow-nontrends/#comments

 4. Lasse

  #2 tty
  De kunde väl klämt in med titeln:”Hur muslimska querpersoner med svart hud i miljonprogramsområden får för lite D vitamin pga socioekonomiska svårigheter att komma ut i solen och visa hud.”
  Men jag reagerade på :
  Personalised recommendations
  -där de letat i din? söklista och föreslog artiklar om Arktis:

 5. tty

  #4

  Funkar inte, ”svårigheter att komma ut i solen och visa hud” är med stor sannolikhet islamofobiskt.

 6. Sören G

  I Filosofiska rummet i P1 diskuterades skuld. Om vi i Västvärlden skall betala till länder i te.x. Afrika för slavahadeln under tidigare generationer. Dick Harrisson var klar över att nu levande generationer inte kan ha någon skuld till brott som tidigare generationer begått. Slavhandeln var förresten inte bara européer som var inblandad i utan afrikanska stammar som kidnappade sina grannfolk.
  Någon drog också upp klimatfrågan och trodde att framtida generationer kommer att anklaga oss för ”den globala uppvärmningen”. Men även där gick Dick Harrysson emot och sa att vi inte vet hur allvarlig den är.

  Europa och andra västländer anklagas ju redan nu för att ha förorsakat en massa elända för U-länderna genom våra CO2-utsläpp och kleptomaner förklädda till presidenter i dessa länder begär ersättning.

 7. Ingvar i Las Palmas

  Vindsnurror och valar
  https://wcfn.org/2017/05/23/windfarms-whale-beachings/

 8. Pt

  Kaninen kan andas lugnt och tugga på sitt gräs. Enligt en artikel som visas på Eike är temperaturmätningarna ”fake” . Det engelskspråkiga originalet finns under http://www.cfact.org.

 9. Björn

  Jag har tagit upp det här ämnet för ca något år sedan, men utan någon större reaktion. Nu när vi ser en klar skillnad mellan, eller en temperaturgräns mellan norr och söder här hemma, måst vi kanske börja fundera över varför. Eftersom jetströmmarna på grund av minskad solaktivitet, har fått förändrade lägen och vår närmsta polarjet börjar vandra söderut och därmed trycker ihop atmosfären mot den södra jetströmmen, kan ett sådant förhållande knappast gå spårlöst förbi. Områden i kombination med högtryck utsätts sannolikt för adiabatisk uppvärmning, vars fenomen innebär uppvärmning när en luftmassa trycks ihop. Detta enligt gaslagarna där en gasvolym som trycks ihop, får ökad temperatur utan tillförsel av annan värme. Det är fysikens lagar vi upplever där konsekvensen blir temperatursving med höga toppar. Enligt klimathistorien förekom sådana sving även under lilla istiden. En varierande och minskande volym mellan Hadley-cellen och den norra polar-cellen, kan som konsekvens knappast vara lik det mera stabila förhållandet som rådde under 1900-talets ”solar grand maximum”. Man kan i sammanhanget undra över varför inte SMHI till skillnad mot Met Office, vågar nämna ordet varierande jetströmmar?

 10. tty

  #6

  ”Om vi i Västvärlden skall betala till länder i te.x. Afrika för slavahadeln under tidigare generationer.”

  I så fall borde i varje fall medelhavsländerna få gratis olja från de muslimska länderna som ersättning för den mycket omfattande slavjakt som ”barbareskstaterna” i Nordafrika samtidigt bedrev i Sydeuropa. Faktum är att slavjägare från främst Algeriet på 1600-talet faktiskt var aktiva så långt norrut som på Irland och Island.

  Turkiet bedrev förresten också omfattande slavjakt i sydosteuropa. Janitsjarerna, kärnan i den osmanska armén rekryterades sålunda under flera hundra år från kristna slavpojkar genom det så kallade devsirme-systemet.

 11. Olav Gjelten

  Varje gång miljö diskuteras heter det att den är så EXTREMT K-Ä-N-S-L-I-G. Detta helt oavsett om det handlar om något så obetydligt som lite slängd plast i Stilla Havet, skogsdöd som följd av ”sur” nederbörd eller isbjörnarnas katastrofala situation, som det brukar heta. Listan kan göras precis hur lång som helst.

  Stockholmsiniativets allra främsta uppgift borde vara att försöka förmå sina läsare att ta avstånd från HELA MILJÖRELIGIONEN, där lögnen om klimatet bara är en mindre del av denna extremism och som dessutom tillkom sent.

  Få verkar ha tänkt på att även om klimatlögnen till äventyrs skulle besegras finns kanske 80 procent av miljöreligionen kvar och den delen utökas hela tiden. Snart kommer en ny larmrapport och sedan fem till…

 12. pekke

  Finns ingen anledning för nuvarande Väst-länder att känna skuld över slavhandel, slavhandel har funnits i årtusenden Jorden runt långt före dagens Väst-länder uppkom.

  Slavhandel förekom på alla Kontinenter långt innan de Vita kom i närheten, så skall skuld avkrävas från alla som haft med slavhandel att göra så skulle större delen av Världens folkslag vara skyldiga, om inte alla !

 13. Ann L-H

  Tornadon Trump är knappast en feg diplomat. Under sin turné har han haft det hett om öronen när han försökt rensa i det internationella träsket.
  När det gäller klimathotsfrågan tycks hela världen vara emot honom. Att påven gör sitt för klimatfrågan borde närmast stärka Trump, men G7-ledarnas övertalningskampanj är nog inte lätt att tackla. Klimatvetenskapen lyser med sin frånvaro både hos påven och inom G-7 och vad ledande G-77-länder tänker, tycker och gör verkar inte intressera andra än just Trump.
  De som hävdar att Trump ska se till att lämna klimathotssoppan syns inte i våra media, men de kämpar på. http://www.climatedepot.com och thegwpf.com har samlat intressanta inlägg i debatten.
  Här är en intressant utredning, som försöker ge ett bredare perspektiv på Trumpadministrationens budgetförslag och som belyser vilken soppa Obamaadministrationen lämnat efter sig:
  http://dailysignal.com/2017/05/25/climate-budget-cuts-smart-management-not-attack-science/
  Går dessa budgetförslag igenom verkar det vara nödvändigt att lämna Parisavtalet för att inte drabbas av sanktioner från UNFCCC och naturligtvis hela träsket på hemmaplan. De enligt förarbetena till Parisavtlet hotande klimatlagarna verkar vara mogna att sjösätta.

 14. Ann L-H

  # 13 Länk till sista stycket
  http://dailycaller.com/2017/05/24/un-report-courts-are-an-important-tool-to-impose-global-warming-laws/

 15. Hösa

  Vindkraftens dödsryckningar har börjat. se länken
  http://www.atl.nu/

  scrolla ner en bit.

 16. Ingvar i Las Palmas

  #13 Ann L-H
  Det skall bli mycket intressant att följa Trump. Han må vara en en osympatisk S of a B men det bryr jag mig inte om, jag skall inte umgås med honom. Bara intresserad av vad han åstadkommer som president i USA.
  Till skillnad från MSM som bara skriver om ointressanta dumheter och letar efter ofördelaktiga bilder av honom.
  Bläää!

 17. Michael

  Trump twittrade alldeles nyss: I will make my final decision on the Paris Accord next week!

 18. Håkan Bergman

  Firma Lövén&Lövín försöker sig på en räddningsaktion så här i kongresstider.
  https://www.svd.se/regeringen-vill-forbjuda-uranbrytning/i/senaste
  Hur många tror sig nämnda firma kunna lura tro? Tycker nog att det är lite väl genomskinligt med en förbudslag mot nåt som näppeligen kan tänkas bli aktuellt inom överskådlig tid. Och skulle behov uppstå kan man i god tid bekvämt avskaffa lagen med ett penndrag. Jag kan väl ge bonus för tajmingen med kongressen och valet, men bara en 1/4 bonuspoäng.

 19. sibbe

  Det blir nog intressant hur Trump kommer att agera. I alla fall är de flesta av mina nättidningar rädda om att ett förkastandet av ”avtalet” ( som faktiskt några journalister börjat anse som icke förbindande) skall stjälpa ”Paris Accordet”!
  Enklast slipper han undan med att överge pappren till senaten, som kommer att rösta nej…

 20. sibbe

  För den som intressera sig för kärnkraft, här tyska http://nuklearia.de/
  och här Word nuclear Ass.:
  https://twitter.com/WorldNuclear?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fnuklearia.de%2F

 21. sibbe

  Der Spiegel online just nu:
  Bundeskanzlerin Angela Merkel hat sich enttäuscht über das Scheitern des G7-Gipfels in der Klimafrage geäußert. ”Sehr unzufriedenstellend ist die gesamte Diskussion über das Thema Klima gewesen”, sagte Merkel beim Treffen der sieben großen Industriestaaten im italienischen Taormina. Bei der Frage nach dem Klimaabkommen von Paris stehe es sechs zu eins, ”das heißt, es gibt keinerlei Anzeichen bis jetzt, ob die USA im Pariser Abkommen verbleiben werden oder nicht.”

  Förbundskansler Angela Merkel har uttryckt besvikelse över misslyckandet med G7-toppmötet i klimatfrågan . ”Mycket otillfredsställande sade Merkel sade vid mötet mellan de sju stora industriländerna i Italien Taormina. På frågan om klimatavtalet i Paris står det sex mot en, ”det vill säga, det finns inga tecken hittills, om USA kommer att bibehålla ”Parisavtalet” eller inte.”

 22. Ingemar Nordin

  Ola #11,

  Här är en blogg (och en bok) som kanske passar dig bättre än KU som ju fokuserar på klimat och energi?

  http://miljomytene.no/

 23. Lars-Eric Bjerke

  # 11, Olav Gjelten
  ”Varje gång miljö diskuteras heter det att den är så EXTREMT K-Ä-N-S-L-I-G. Detta helt oavsett om det handlar om något så obetydligt som lite slängd plast i Stilla Havet, skogsdöd som följd av ”sur” nederbörd eller isbjörnarnas katastrofala situation, som det brukar heta. Listan kan göras precis hur lång som helst.”

  Det vore intressant att veta om Olav Gjelten tycker att någon av de många utsläppsbegränsningar som vi har är befogade t.ex. för svaveldioxid, kväveoxider, koldioxid, DDT, PCB, kvicksilver, koppar, freoner, högflorerade ämnen (Pfas), läkemedelsrester, hormonstörande ämnen, antibiotika.

 24. Lasse

  #19
  Trump bör först genomskåda den bluff som Amerikanska NASA och NOAA håller på med.
  Denna bloggare har visat video som kanske passar Trumps låga läslust.
  Denna om Arktis is har vi diskuterat:https://realclimatescience.com/2017/05/new-video-noaa-hiding-critical-arctic-sea-ice-data/
  Men denna om temperaturerna är ny: https://realclimatescience.com/2017/05/new-video-is-the-global-temperature-record-credible/

  Det är lätt att se att det pågår en propaganda-lätt för de flesta!

 25. Olav Gjelten

  # 22.
  Jag är då verkligen inte mot KU, som står för samma uppfattning om klimatet som den jag själv har. Vad jag efterlyser är bara en helhetssyn. Den röd-gröna vänsterns stora mål är att bekämpa ”kapitalisman” – marknadsekonomin och införa eko-socialism i så stor del av världen som möjligt. Då ser jag det som föga tillräckligt att blint inrikta oss på att bekämpa én enda av de myter som snabbt för oss mot miljödiktaturen. Det värsta är att den återstående delen av vägen dit är kort.
  Tack ändå för att KU finns och inte minst ett tack till dig Ingemar. Du har i många av dina inlägg här varit inne på mina tankar om just detta.

 26. Ann lh

  #21 sibbe, tack för info plus översättning. Vi håller tummarna för att Trump klarar av att stå på sig även mot de närmaste. Undrar även om han kommer att diskutera med Happer o &, nu i veckan. En vetenskaplig motivering för att lämna såväl Paris som hela UNFCCC skulle sitta som en smäck.

 27. Olav Gjelten

  Lars- Eric Bjerke
  Du menar med lite andra ord att ingen skall ha rätt att uttala sig i miljöfrågor om man inte är expert på allt det du räknar upp. (nytt världsrekord av krav!)
  Eftersom denna personen knappast finns skall ingen opponera sig mot den gröna överheten alltså?
  Tipsa regering och riksdag om detta och allmänna val dras in direkt.

 28. Istvan

  Miguel Cervantes satt i 5 år som fånge hos algeriska slavpirater, tills han blev utlöst av släkt och vänner.
  Märk väl, på den tiden fanns det trots allt ett människovärde i Afrika. Man kunde t.ex. fånga in grannbyns befolkning, fösa ner dem till kusten och sälja dem till arabiska,portugisiska, holländska etc. skäppare med god förtjänst. Slavhandeln var en luckrativ business i årtusenden, tills till slut européer och vita amerikaner förstörde den med sina nya konstiga idéer och övermakt. Så idag finns det inga köpare att finna vid etniska konflikter, typ Ruanda. Människorna har förlorat sitt värde. Det är machete som gäller.

 29. tty

  ”Redan om åtta år kan bilar med förbränningsmotorer vara döda”

  skriker SVT ut efter att ha läst en rapport av en ”Stanford-forskare”.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/snart-kan-bensinbilen-vara-ett-minne-blott

  Jaha. Om vi inskränker världen till att omfatta USA + EU (vilket numera innebär mindre än hälften av alla bilar) så blir det ca 500 miljoner elbilar till 2025. Om alla dessa har 70 kWh batterier av Tesla-modell (vilket naturligtvis är groteskt litet för en buss eller lastbil) så innebär det att det behövs ca 3,15 miljoner ton litium och ca 0,6 miljoner ton kobolt. Världsproduktonen är för närvarande ca 35 000 ton respektive 110,000 ton per år.

  Hur kommer det sig att akademiska ”forskare” och journalister numera helt tycks har förlorat förmågan att använda de fyra räknesätten?

 30. tty

  ”Människorna har förlorat sitt värde.”

  Får mig att komma tänka på Mark Twains syrliga kommentar om en familj i hans hemstad Hannibal i Missouri (i ”Life on the Mississippi”):

  ”Idag är de inte förmer än andra, men i min ungdom hade de varit värda femhundra dollar var”

  Litet mera seriöst så har Dick Harrison funderat en del i sitt jätteverk om slaveriets historia varför slaveri och slavhandel alltid tycks ha varit mer omfattande i Afrika. Hans hypotes är att det i Eurasien nästan alltid varit bördig jord som varit den ekonomiska flaskhalsen medan det i regel funnits mer än nog av brukare till jorden. Därför har kontroll över jorden varit det centrala i politik och ekonomi, medan förhållandet varit det motsatta i Afrika där kontroll över arbetskraften därför varit det viktigaste.

 31. Lars Cornell

  #29 tty
  Jag oroas också av denna förfärande oförmåga till källkritisk granskning. Journalisten Andreas Liebermann försöker inte ens.

  INSE, att 2040 när vi enligt vår regering skall vara fossilfria så kommer majoriteten av våra person och lastbilar att ha ungefär de motorer som de har nu och drivas av ungefär de bränslen som vi har nu.

  Enkla beräkningar borde även SR/SVTs journalister klara av, för att förstå de ENORMA kostnaderna, den stora miljöpåverkan, långt över jordens resurser och ställa det mot den obefintliga nyttan.

  Även elbilar behöver energi som globalt till 80% tillverkas av kol och i betydande utsträckning även av kärnkraft. Så särskilt fossilfritt blir det inte med en övergång till batteribilar. Ej ens i vår lilla ankdamm som är 1,5 promille av världens blir det så.

  Det var stort pådrag inför Vetenskaps Festivalen i Göteborg maj 10 – 14. Men sedan blev det visst helt tyst. Jag har i varje fall varken sett reportage eller rapport därifrån.
  http://www.tjust.com/2017/vetenskapsfestival2017.png
  .

 32. Lars-Eric Bjerke

  #27 Olav Gjelten,

  ”Du menar med lite andra ord att ingen skall ha rätt att uttala sig i miljöfrågor om man inte är expert på allt det du räknar upp. (nytt världsrekord av krav!)”
  Olav. jag menade precis tvärtom. Jag vill ju också gärna höra din åsikt om några av de kanske viktigaste miljöfrågorna under senare år förutom koldioxid och skogsdöd.

 33. sibbe

  Självaste Caesar var fånge hos pirater en tid.
  På väg till Rhodos attackerade pirater Caesar och kidnappa honom.
  Caesar är upprörd över att piraterna kräver så lite lösen för honom.
  Efter frigivningen, återvände han till gömställe för pirater, fångar dem och korsfäst dem.
  Hur många av hans med resernärer blev förslavade då? Betalades de lösen för dem också?
  Imperium Roma var ett slavsamhälle. Alltså bör Italienarna be om ursäkt för det (?).
  Annars så finns om slaveriet i Bibeln som ju påstår sig vara minst 3000 år gammal:
  3.Moses 25 kapitlet 39 – 55 om Frigivning av slavar: Om din broder råkar i armod och säljer sig åt dig, skall du inte låta honom göra trälarbete…
  Senare har man glömt bort detta: 4. Moses, kapitel 31: … och Israels barn förde förde Midjans kvinnor och barn bort som fångar. Och alla deras dragare och all deras boskap tog de som byte. ..
  Och de tog med sig allt bytet och allt vad de hade rövat, både människor och boskap….
  Men Moses sade till sina krigare: Har ni då låtit alla kvinnor leva…
  – Så vi borde inte glömma bort, att våran Bibel inte är så mycket bättre än Koranen…

  På den tiden talade Gud ännu med Moses: Herren talade till Mose och sade:
  Över det tagna rovet, både människor och boskap skall delas…
  bäst att ta fram Bibeln och titta efter hur ”rovet” skulle fördela!
  Fjärde Moseboken 21 kapitel, 25 – 54…

 34. Olav Gjelten

  Gällande USA:s president Donald Trump. Må vara att jag kan känna en viss besvikelse över att han än så länge inte klarat av att åstadkomma mer. Det beror emellertid på, som han själv säger, att han blivit behandlat sämre än någon amerikansk president före honom. Allt vad han vill få igenom möter massivt motstånd från den röd-gröna vänstern som genom alla möjliga fula knep motarbetar honom.

  Om Donald Sympatisk är sympatisk eller osympatisk som person har jag ingen uppfattning om, bara att vi själva är i trängande behov av politiker som han. Detta om vi inte vill ha den ekologiska socialistiska folkrepubliken som snabbt utvecklas här hos oss.

 35. Lars Cornell

  ”33 Sibbe.
  En stor skillnad är att demokrati och kristendom fungerar bra tillsammans men demokrati och islam går inte ihop.
  Därför kan de inte integreras.

 36. Ingemar Nordin

  tty #30,

  Intressant. Jag har också undrat över slaveriets stora utbredning i Afrika. Man tänker inte ofta på att Afrika är en mycket glest befolkad kontinent. Tänkte annars att mänskligt liv betydde mindre i Afrika än annorstädes – således en kulturell förklaring. Du ger en materiell förklaring.

  Det tål att tänka på.

 37. L

  #29, Visst kommer vi att få självkörande elbilar i framtiden, det blir när vi tröttnat på alla flygande bilar som vi lovades på 50-talet. Och framförallt när vi byggt speciella vägar för förarlösa bilar, det kan gå så snabbt som till nästa sekelskifte. Om dessa bilar nu fungerar i 2 grader högre värme förstås…

 38. Olav Gjelten

  Lars-Eric Bjerke # 32
  Jag har flera gånger tidigare fått skäll här på KU för att jag tagit mig friheten att ganska kort belysa andra miljöfrågor än klimat och energi.
  Det verkar inte vara någon god idé för mig att fortsätta med detta, se # 22. Bara för att jag hänvisade till en ryggmärgskänsla om hur stor del plastskräpet kan uppta av Stilla Havets gigantiska volym är det orimligt att kräva att jag skall kunna redogöra för svaveldioxid, kväveoxider, koldioxid, DDT, PCB, kvicksilver, koppar, freoner, högflorerade ämnen (Plas), läkemedelsrester, hormonstörande ämnen och antibiotika – så som du vill jag skall göra.
  Jag menar faktiskt allvar med du absolut kan lyckas med att få bort den allmänna rösträtten i Sverige om du tipsar regering och riksdag om vad okunniga vi röstberättigade är. Ta mig som exempel och du ljuger inte om du tillägger att min obildning också innefattar 10 miljoner andra svenskar. Då, om inte förr hittar politikerna det slutliga argumentet för att avskaffa demokratin. Den EKOLOGISKA Socialistiska Folkrepubliken kan utropas.

 39. Guy

  Olav Gjelten # 11 med andra kommentarer.

  Olav, jag tror du missförstår miljöfrågorna. Själv är jag gärna försiktig med miljön i stil med att undvika att skräpa ner, städa efter mej om jag har haft pic-nic någontans. Men tro för fan inte att jag håller med dessa gröna asfaltprinsar som knappt vet vad en skog är. Närmast för att dom aldrig varit i en. Den rörelsen är totalt skild från normal omvårdnad om miljön. Undantag finns naturligtvis.

  Håll gärna en skillnad på ”miljöRELIGION” och miljöomsorg. Begrunda också vad Lars-Eric Bjerke skrev.

 40. sibbe

  # 35 Lars Cornell

  Med facit på handen så har du rätt — men gå bara 30 år tillbaka till Irland. Bra att kampen mellan de kristna är förbi- fastän jag inte är säker. För inte har Påven gett upp privilegiet att vara den enda representant för en imaginär Gud? Och för Trumps vice Pence och för Representationshusets talman Ryan är kampen mot Sodom och Gomorra inte alls förbi…
  Religiös hat och religiös kärlek har samma källa. Oberoende av vissa riktningar inom de Abrahamitiska religioner…
  Och religiöst är klimatvansinnet. Om de 6 statsmän och -kvinnor vid 7 mötet verkligen tror på den ohejdade uppvärmningen av jorden, som skall motas med att den demokratiska världen bör gå under, och återföras till tiden före industrialiseringen – så att Kina och den ”tredje världen” kan tar över, ’
  så är vi ganska snabbt tillbaka till odemokratiska metoder.

 41. Olav Gjelten

  Guy # 39
  Vad jag omedelbart måste sluta med är att lägga mig i är svenskarnas förhållande till miljön. Jag drevs bara av en kraft att vilja vara med och rädda Sverige från den gröna diktaturen, den som snabbt är på väg att byggas. Varför i all friden hade jag sådana tankar, helt bortanför allt som ”riktiga” svenskar vill? Förlåt Klimatupplysningen. Förlåt svenska folket. Jag erkänner er fullständiga rätt att bygga Sverige som ni själva vill ha det.

 42. tty.

  Batterierna bytes efter ca 2-3 år. Detta betyder att om vi antar en livslängd på 15 år för elbilen så åtgår
  2 ggr mer batterier än årsbehovet av batterier. Så Du kan dubbla dina siffror 3.15 miljoner ton litium blir 6.30 miljoner osv. Ett helt orealistisk, absurd mängd. Det är alltid storleken som har betydelse.
  Med dagens teknik krävs allt större mängder av olika råvaror där tillgången börjar bli knapp. Datorer, bilar, mobiltelefoner och snart sagt allt högteknologiskt vi omger oss med kräver allt större mängder av sällsynta metaller och andra ämnen. Och någon gång tar de slut.
  Se: http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/ravarorna-som-kan-ta-slut

 43. Ingvar i Las Palmas

  Olav #41.
  Kör på du bara. Det finns ingen anledning att vara finkänslig här
  🙂

 44. Ingvar i Las Palmas

  kollade just på rapport (Svt play)
  Merkel:
  Diskussionen om klimatet har varit svår, för att inte säga otillfredsställande.

  Kör skjortan av dom Trump!!!

 45. Guy

  Olav G # 41

  Du är jättesnabb på att dra slutsatser. Tyvärr felaktiga. Som finne talar jag endast om min och några finnars inställning till miljön. Som jag nämnde, do flesta utanför det gröna partiet. Dom gröna fungerar nästan endast i städerna. Därför kallar jag dom asfaltprinsar. Ute på landsbyggden har dom ingenting att säga till om.

  Se gärna skillnaden på äkta miljövänner och såna som tror sig vara det.

 46. tty.
  Det blir faktiskt tre gånger högre batteribehov!

 47. Guy

  Tillägg till #45. Jag är förståss inte hel säker på hur det är i Sverige men i Finland har dom gröna stor reprensation i STÄDERNA, men nästan ingen i landsorterna. Därav benämningen asfaltprinsar. Tyvärr har dom gröna en uppslutning på över 13%. Vi i Finland ligger således efter i utvecklingen.
  Jag är synnerligen avundsjuk på svenskarnas förstånd att minska MP till nära det obefintliga.

 48. #43 Ingvar i Las Palmas#

  Instämmer, även om ämnet är lite OT för Klimatupplysningen. Olav skrev nyligen om miljöskyddsregler som är ”good enough”. Som bekant värmer den första yllekoftan gott, den andra lite mer, den tredje knappast alls och med den sjunde kan vi inte röra oss.

 49. Olav Gjelten

  Tack Ingvar i Las Palmas för din uppmuntran. Min ena dotter flyttar med sin familj just till Spanien för att hon och hennes man ser det som jag så många gånger varnat för är på väg att hända i Sverige. Hon försöker övertala mig att bli med. Vad jag som snart 74-åring är rädd för är vilken vård i livets slutskede jag kan förväntas få i Spanien. 98 procent av den skatt jag betalt genom livet har varit till Sverige. Vet det här är helt utanför forumet och är bara menat som att dela mina tankar till dig.

 50. tty

  #42

  ”Batterierna bytes efter ca 2-3 år. Detta betyder att om vi antar en livslängd på 15 år för elbilen så åtgår
  2 ggr mer batterier än årsbehovet av batterier.”

  Fullt så illa är det inte eftersom man i princip kan återvinna nästan hela mängden litium och kobolt ur skrotade batterier. För bly (som numera har sin största användning i blyackumulatorer) är sålunda ca 80 % av allt bly som används numera återvunnet. Dessutom har litiumjonbatterier numera faktiskt litet bättre livslängd än så

  Ett större problem är i så fall att kobolt nästan helt framställs som en biprodukt vid koppar- och nickelutvinning, och med de låga priserna på dessa två metaller kommer det inte att bli någon ökad utvinning i första taget, snarare tvärt om.

  Litium utvinns ju i första hand från salares (saltsjöar) på den andinska altiplanon. Tillgångarna är rätt stora, men det är verkligen ingen lätt miljö att bygga och arbeta i. Det är ett område jag råkar känna väl från flera besök, det rör sig alltså om torr stäpp till extrem öken på 3-5000 meters höjd, med mycket outvecklad infrastruktur. Dessutom går det knappast att ta dit arbetskraft utifrån (det skulle i så fall vara tibetaner eller sherpas).

 51. Ingvar i Las Palmas

  Trump steers clear of
  UN climate pact at G7

  Ingvar!

  The United States refused to fall into line at the G7 Summit in Italy and went its own way on the UN’s Paris climate treaty/agreement.

  Will President Trump keep his campaign promise and escape the UN climate deal?

  The official statement declares that:

  The U.S. “is in the process of reviewing its policies on climate change and on the Paris Agreement and thus is not in position to join the consensus on these topics.”

  Keeping his nation’s options open is a stinging rebuke to foreign leaders who made a big effort to bring Trump into line on climate.

  Trump tweeted that he will make a decision about the Paris Agreement next week.

  Must the U.S. make the same expensive energy mistakes others have made or can we do better?
  For nature and people too,

  http://mailchi.mp/cfact/trump-steers-clear-of-un-climate-pact-at-g7?e=c3b96380f3

 52. Ingvar i Las Palmas

  Ovanstående inlägg från mig kom från CFACT (Committee For A Constructive Tomorrow)

 53. JIMMY

  Om Donald Trump nästa vecka lämnar det ”kommunistiska NWO klimat påhittade klimatbluff klimat vanföreställningar FNs avliden Maurice Strong ej folkvalda försök till beskattningsrätt utan folkvald representation är tyranneri”

  Så innebär det att ” Donald Trumpet räddade Sverige från nära förestående klimatdiktatur som är mitt enda egentliga stora intresse för denna nyckfulla USA miljardär att lämna FNs paris klimat fejkavtal utan innehåll” och sedan så kommer troligen hela EU och FNs teknokrati världsregering kollapsa som ett korthus innan nästa år 2018 då alla övriga länder kommer lämna FNs olagliga lögn beskattningsrätt försök som utskrattade pestråttor torpederade ocean ångare utan livbåt att sitta som elitens malthus genocide despotiska kungar .

 54. Sören G

  Flygtrafiken låg nere i går på flera flygplatser i England p.g.a. kommonikationsproplem. All datortrafik låg nere beroende på problem med strömförsörjningen. Är någon förvånad?

 55. Ann L-H

  Fake news eller inte …
  http://www.climatedepot.com/2017/05/27/report-trump-tells-confidants-u-s-will-leave-paris-climate-deal/
  Nog är det spännande!

 56. Björn

  Uppgifter: Trump vill lämna Parisavtalet, enligt dagens GP. Hoppas det håller nu.

 57. JIMMY

  Report: Trump Tells Allies He Plans to Remove U.S. From Paris Climate Agreement

  http://www.breitbart.com/big-government/2017/05/27/report-trump-tells-allies-he-plans-to-remove-u-s-from-paris-climate-agreement/#disqus_thread

 58. rale

  Återvinningen av litium ur batterier görs ej!

  http://www.nyteknik.se/energi/litiumet-i-batterierna-gar-forlorat-6823360

 59. PJ

  #42, #50, etc.

  Och, ett annat problem är ju att Kobolt är giftigt och inte alls bra varken för människor eller miljön!

 60. Gunnar Strandell

  PJ #59
  Hårdmetall, då?
  WCCo – korn av wolframkarbid som hålls samman av kobolt.

 61. PJ

  Re #60

  Ja, och personal som arbetar med tillverkning av hårdmetall måste gå på regelbundna hälsoundersökningar för att kontrollera halterna av kobolt i kroppen.

 62. tty

  Det knepiga med kobolt till batterier är att kobolt har ett antal andra viktiga användningar där det är oumbärligt men ändå bara obetydligt påverkar slutproduktens pris. Typ hårdmetall och gasturbinblad. Ett flerdubblat koboltpris kommer inte att göra många promille på priset på en jetmotor eller en verktygsmaskin med hårdmetallskär men få stora effekter på elbilpriset.