Öppen Tråd

miracle_science_cartoon

Klimathotarna försöker förtvivlat att få sina klimatmodeller och prognoser att stämma med verkligheten. Kanske de lyckas bättre … nästa vecka? Tills dess får vi nöja oss med en öppen debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. tty

  Klimatlarmvarning för Grönland utfärdas. Snösmältning rapporteras för 10% av inlandsisen den 6 maj, vilket är en extremt hög siffra för maj och i synnerhet i början av maj.

  Däremot kommer det troligen inte att nämnas vad det berodde på. Ett mycket kraftigt lågtryck korsade södra Grönland från öster den 5-6 maj vilket ledde till viss avsmältning nära kusten på östra sidan och – framför allt – kraftig föhneffekt pä västsidan. Det ledde också till det näst största snöfallet en enskild dag i modern tid (10 gigaton) den 5 maj, naturligtvis också helt ”unprecedented” i maj månad. Det allra största (12 gigaton) var i oktober i fjol.

 2. Karl Eider

  Svt Uppsala skriver att ”rekordvärmen” som varit i veckan ”stöter på patrull”. Rekordvärme? Enligt SMHI har temperaturen varit mellan 1-2 grader varmare än normalt (deras definition av normalt). Det verkar inte behövas mycket över det normala innan det ska kallas rekord.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/rekordvarmen-stoter-pa-patrull

 3. Karl Eider

  #2
  Tilläggas kan att de kallar det sommartemperatur och visar en arkivbild på badande barn. Suck.

 4. Klimatoroad

  Jag har tidigare läst här på KU att solaktiviteten har intagit ett lugnt läge, som på lilla istiden. Hur stor är faran för att vi går in i en ny liten istid eller kanske rent av en riktig istid på kanske 100 000 år?
  Gällande den senare möjligheten borde vi nog inte vara överraskade då istid på jorden är normaltillståndet här.
  Jag tillhör inte dem som oroar mig för om Vasaloppet några få gånger per sekel inte skulle gå att genomföra på grund av snöbrist, utan ser en långt större fara i att vårt land kommer att ligga under tusen meter med snö och is.

  Jag är väl förnekare som oroar mig för det stora och fullt möjliga i stället för det lilla och osannolika?

 5. Sigge

  #1 tty

  Att nederbörden skulle öka p g a det varmare klimatet är en teori som klimatforskarna haft länge.

 6. Lasse

  Tulpanerna har idag slagit ut på vår tomt. I slutet av 1980 talet slog de ut precis på samma dag.
  Ändå har soltimmarna blivit 15% fler sen dess, allt i en stadig trend.
  https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/stralning/solstralning-i-sverige-sedan-1983-1.8243

  Att inte SMHI har detta som ett tema på sin klimatsida förvånar mig .

  #1 tty
  Det är intressant att följa Arktis isläge och Grönlands snötäcke samt jämföra dem med alla alarm om galopperande situation där.

 7. Sigge

  #3 Karl Eider

  Min uppfattning är att den här våren har varit de kallaste under de senaste 10 åren. Det märker jag på hur det börjar växa och grönska i trädgården. Det är ungefär som det var under 90-talet.

 8. Björn

  Klimatoroad [4]; Det finns anledning att vara oroad för solens minskande aktivitet. Vi lämnar nu ett s.k ”solar grand maximum” som har innehållit många 11-årscykler med hög amplitud och därmed stort energiinnehåll. Klimatforskarna har inmutat denna tidsperiods temperaturhöjning under 1900-talet och påstår att det är den antropogena ökningen av CO2 som har orsakat höjningen. Men det finns inget bevis för detta samband med CO2. Däremot finns det mängder med data kring solen som solfläckar och mätdata via satelliter av TSI, Total Solar Irradiance. Du kan följa solens utveckling i nedanstående länk. Röd kurva i diagrammet för solfläckar. Finns annan data på denna hemsida som visar solfläcksutvecklingen när den var som störst under 1900-talet.

  http://www.solen.info/solar/

 9. Kenneth Mikaelsson

  Klimatoroad kolla in denna snubbe.. har bra koll på mycket
  https://www.youtube.com/watch?v=oScH0qqd0Fg
  Samt har sett hur lögnen om en varmare värld kommer fördärva livet för många..

 10. Thomas P

  Klimatoroad #4 Det finns här folk som slår över från att förneka den globala uppvärmningen till att förutspå en snabb avkylning. Det är bara titta på globala temperaturen för att inse att faran inte verkar överhängande:
  https://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs/

  När du talar om istid som normaltillstånd så bör man betänka att formellt sett är ”istid” en period när det finns permanent is vid polerna, dvs vi är sedan två och en halv miljoner år inne i en istid som bara är lite mildare just nu. Inte ens med den definitionen kan man dock säga att istid är normaltillstånd. du kan se en figur här:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_age#Major_ice_ages

 11. Olav Gjelten

  Här i Sverige talas mycket lite om den sena våren i år, kanske på grund av att nästan inga svenskar längre bor kvar i de norrländska fjällbygderna där snön på sina håll är extremt djup för att nu vara i maj månad.
  I Norge, där folk fortfarande bor kvar i bygderna nära fjället, talas det om att år 2017 är våren den senaste sedan 1956.

 12. Kenneth Mikaelsson

  Va tror TP att klimatoroad går på detta??…
  NASA har tyvär slarvat bort sin trovärdighet totalt..
  Nu är ju även TP en sådan sk byfåne som över allt vill ha världen tillbaka i samma tillstånd som under lilla istiden med allt vad detta innebär svält, pest och umbäranden.. visst deras regndansande verkar ha fungerat för det är dit vi är på väg…
  Så gläd dig TP …… inse att livet va bra så länge det varade….. 🙂

 13. Kenneth Mikaelsson

  Här behövs bara en karta och läsning av väderrapportering för att inse vad som är på gång

  https://heliogenic.wordpress.com/2009/07/02/itcz-has-been-moving-northward-since-the-little-ice-age/

 14. Kenneth Mikaelsson

  Lite mer läsning…

  https://wattsupwiththat.com/2017/04/17/new-karl-buster-paper-confirms-the-pause-and-models-failure/

 15. Olav Gjelten

  Från alarmisthåll talas om att isen i det enorma havet runt Nordpolen inom ett par decennier kan komma att försvinna SOMMARS tid. Alltså skulle den lägga sig igen under vintern enligt samma spådomar

  Är detta över huvud tagit möjligt?? Havet mellan Norge och Ryssland, Kanada och Alaska är gissningsvis 20-30 miljoner kvadratkilometer i storlek och dessutom på sina håll flera tusen meter djupt. Ett sådant hav kan väl helt omöjligt frysa till och smälta med årstiderna???

 16. Kenneth Mikaelsson

  Med följden att detta måste inmundigas.. https://wattsupwiththat.com/2015/10/27/dissent-in-the-climate-ranks-over-karls-pause-buster-temperature-data-tweaking/

 17. Lite på tangenten, det blev ganska lustigt på Rapport i tisdags, de tog upp ett nytt miljöproblem. Att det finns för lite kor!!! Det ger problem för att de inte betar av marker, vilket har en negativ verkan för fåglar och insekter.
  Så undrar om vi kommer att få extrabeskattat subventionerat kött nu?
  Inslaget kan ses på YouTube här.

 18. Kenneth Mikaelsson

  En bra tube:

  https://www.youtube.com/watch?v=GnWAOUERVrI

 19. sibbe

  Gyllene tider som Thomas et al vill att vi skall återvända till:

  Den stora hungersnöden 1698

  Livet måste ha tett sig som en mardröm för en stor del av befolkningen i 1690-talets Sverige, men framför allt Finland. Tiderna var oroliga och mynnade innan seklets slut ut i ett krig som kom att vara i två decennier och innebar slutet på det svenska stormaktsväldet. Vädret var också osedvanligt kylslaget, vilket ledde till att skörden slog fel flera år i rad. 1691- 1693 drabbades stora delar av landet av missväxt, men värre skulle det bli. 1696 slog frosten till tidigt och förstörde en stor del av skörden, framför allt i Finland men också i Norrland, Dalarna och Mälarlandskapen. Givetvis gjordes försök att hindra den oundvikliga hungersnöden: man blandade tallbark i brödet för att dryga ut det, men den bistra vinterkylan gjorde det svårt att lossa barken från träden. Man åt också agnar och gräsrötter, tömde lagren av spannmål i socken- och kronomagasin och under 1697 importerades en halv miljon tunnor spannmål från Livland till Stockholm. Hungern drev folk från hemorterna. Många drev omkring på huvudstadens gator i sin jakt på föda, vilket med tanke på den stora mängden importerat spannmål förstås inte var så tokigt tänkt. I kringliggande socknarnas dödböcker återfinns under de här åren många döda tiggare. Åtminstone i Södermanland var dessa ofta barn. Kanske lämnade de hemorten när föräldrarna svultit ihjäl.
  Mera på : http://www.genealogi.se/blog/entry/den-stora-hungersnoeden-1698

 20. Olav Gjelten

  Fönsterputsare måste väl rimligtvis vara framtidsyrket framför alla andra? Varför satsar inte arbetsförmedlingen stort med massutbildning inom det yrket?
  Tänk i en framtid när kvadratmil efter kvadratmil täcks av solpaneler, som alla måste hållas skinande rena om de ska fungera som tänkt.

 21. Ivar Andersson

  #17 Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)
  Nyss var kon och köttätandet ett problem i Sverige. WWF och Naturvårdsverket kommer snart med en kampanj för att rädda den utrotningshotade svenska kon. Det kallas för cirkulär ekonomi men jag kallar det för snurrig ekonomi.

 22. Allan Forsling

  Annons från Stockholms universitet: ”Utan tvivel är man inte klok”

  Innehåll från STOCKHOLMS UNIVERSITET

  lever man upp till denna kloka tanke? Tror ej det.

 23. #21 Ivar Andersson
  Det är onekligen en fascinerande kognitiv dissonans.

 24. Thomas P

  Sibbe #19 Förvisso skriver man rätt lite om det, men du kanske ändå någonstans noterat vilka hungerkatastrofer som pågår runt om i världen just nu? Kan vi inte få höra dina funderingar om dessa istället?

 25. Olav Gjelten

  Nu är jag kanske oförskämd mot vänner på Klimatupplysningen. Men jag skulle hemskt gärna vilja få någon av er att ta upp kampen mot en av klimatalarmismens hörnstenar som säger att isen i Arktis håller på att försvinna sommars tid för att åter igen lägga sig på vintern.

  Ett djuphav på upp till minst 2000 meters djup och som omfattar miljontals kvadratkilometer kan väl helt OMÖJLIGT växelvis frysa till och tina upp beroende på årstiden??? Året är på tok för kort för att detta kan vara möjligt.

  Utan egentlig kunskap i ämnet, men med förhoppningsvis lite vätt i huvudet, säger det mig att här faller en av alarmisternas hörnstenar.

 26. Olav Gjelten

  # 25 Det är något fundamentalt annorlunda som det är i dag, att isen runt Nordpolen kan få råkar med öppet vatten och som sedan fryser till under vintern. Gör man den jämförelsen blandar man ihop tjärn med världshav.

 27. Ingvar i Las Palmas

  The war on coal is over!
  http://www.washingtontimes.com/news/2017/may/1/epa-is-putting-american-workers-first/

 28. Lasse

  #24 Thomas P
  Hungerkatastrofer runt om vår jord sammanfaller oftast med konflikter.
  I Jemen är det grannarna som slåss. Det är kanske en av fossilvärldens problem som där tydliggörs.
  Rika Saudi gillar inte att fattiga i Jemen utövar terror, speciellt inte med hjälp av annan oljenations pengar.
  Tro har fördärvat många relationer grannar emellan. Klimattron lika så.
  Hörde i tv att regeringen var bekymrad över att vi inte minskade våra klimatavtryck längre. Vi måste göra mera. Inom landet gissar jag de avsåg:
  http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Miljo/Utslapp-internationellt/Koldioxideffektivitet/

  Det är kanske dax att bli lite mer normala, detta eftersom varje inhemskt utsläpp som inte sker dubblas när det tvingas ske utanför landet. Stryper vi bort mer så ÖKAR utsläppen globalt!

 29. Kenneth Mikaelsson

  Increasing Cosmic Rays Causing Historic USA Floods & Global Deluges

  https://www.youtube.com/watch?v=1byEhhE644o

  Till alla som fattar vad Svensmark talar om…..

 30. Sören G

  Det har vi väl vetat länge, att klimathotsalarmisen är en religion.
  https://wattsupwiththat.com/2017/05/06/protesters-demonstrate-climate-alarmism-is-a-religion/

 31. Lars-Eric Bjerke

  # 26 Olav Hjelten,

  Havsisen kring nordpolen ökar årligen från ett minimum av ca 6 Mkm2 på hösten till ett max av ca 16 Mkm2 på vårkanten så nog kan isen växa till rejält även på ett stort hav. De minsta utsträckningen var i sep 2012 med 3,4 Mkm2.
  http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

 32. sibbe

  # Author: Thomas P
  Comment:
  ”Sibbe #19 Förvisso skriver man rätt lite om det, men du kanske ändå någonstans noterat vilka hungerkatastrofer som pågår runt om i världen just nu? Kan vi inte få höra dina funderingar om dessa istället?”
  Ju, gärna, men du och dina klimattroende vänner ni vill ju vrida tiden tillbaka till förindustriell tid:
  det jag skildrade var just den tiden.
  Med nutidens teknik, som är fossildriven hade en stor del av hungersnöden på 1690-talet kunnat lindras, kanske rentav förhindras. Och visst, nog har vi även nu skördekatastrofer i världen: mera sällan att de är väderrelaterade oftast att, så som i Jemen, av religiösa skäl. Samma gäller också Somalia, eller Venezuela. Men nog är du väl medveten om detta? Hungersnöd i Syrien? Även här pågår det 1400 årliga kriget mellan Shia och Sunni. Vi som har tagit ställning för rebellerna, som i själva verket är Sunni terrorister, med ett finare namn, Gods krigare. Vi ömmar om barn som blir attackerade med Gasbomber. Som Assads flygplan fällde, enligt tom Trump. Men vi bryr oss inte om de flera busslass barn som satt i Shiabussar. Dessa döda räknas inte, för de räknas som fiender av våra medier. Trump bombade inte saudiernas vänner… Nog har Saudi lyckats med sin politik. De är ju goda vänner med svenskarna , att svenska utrikesministern tom röstar in feminist fiendliga män från Arabien i UN-kvinnoförbundet. Sveriges regering för en diplomatisk krig mot Israel.
  Även här en religiös konflikt.
  Jag är väl medveten att de flesta judarna började flytta till Palestina i slutet av 1800 -talet till Jerusalem. Likaså de flesta palestinier, som profiterade av kristnas turism, som judarna körde igång. Då.
  Och jag är även medveten att judarna inte har funnits i området i 3000 år. Bara mellan 150 förr Kr fanns ett litet judisk rike i Palestina under 100 år. Enligt empirisk historia… Bibelns sagor är sagor. Det fanns ingen Moses,ingen David, ingen Salomon. Men säkert folk som hade på sidan om Jahve en hel del andra gudar under kudden. Men det kan ha funnits en Abraham som flyttade undan en klimatkatastrof, till Golan, när vattnet i Tigris och Eufrath minskade på grund av att nederbörden i de turkiska bergen minskade.. ( Så som det nu minskar ännu mera när herr Erdogan bygger ut sina vattendammar – allt annat än klimatkatastrof: men nog förorsakat av människor…)
  Men nu är faktum det, att Israel har 6,5 milj. invånare, de flesta judar, födda i Israel. Bör de förintas, eller förflyttas till Mars? På samma sätt som nuvarande invånare i Kaliningrad, eller de invånare i Schlesien, eller i Ostpommern? Så att tyskarna kan återvända?
  Status quo borde innehålla rätt att bo där man bor. Gäller även de EU medborgare som flyttade till UK under senare år.!
  Förresten, de enda araber i Mellanöstern som inte drabbas av hungersnöd är faktiskt de som kallar sig palestinier. Gazaboarna och Västbanken får tillräckligt hjälp av framförallt Israel att klara livhanken.
  För, om Sunnifolket skulle lyckas med att utrota judarna och härska över Palestina, så finns i Libanon en stor grupp Shiamuslimer som borde också förintas.
  För att återkomma till hungersnöden i världen: Den kan lindras och rentav förhindras. Av förnuftiga araber, av förnuftiga afrikaner, av förnuftiga asiater, av förnuftiga amerikaner.
  Av en förnuftig klimatpolitik. Med fossila maskiner, tills man får fram maskiner som går på -fastän luft…
  Synd bara att det inte tycks finnas så många individer i stora delen av ca150 stater i UN, som hellre slåss om naturrikedomar, som de gärna säljer åt mestbjudande, och sätter dessa pengarna på sina bankkonto i Schweiz. Och förstås gärna massakrerar andra för tron skull.
  Tillbaka till förfluten tid: vi är ca 20 miljoner människor norr om Östersjön: hur många skulle få dö diggar-döden, om vi återgår till ett jordbruk som för 400 år sedan, utan gödsel, och utan bekämpningsmedel och utan fossila maskiner?
  *Skövla skogen för att framställa diesel? Det gjorde man också på 1600 talet – då var Sverige nästan utan skog… Ju, det klarar man – med en naiv statsminister och det naiva medeltidspartiet…
  Och naiva Troll på den här bloggen…

 33. Thomas P

  Lasse #28 ”Hungerkatastrofer runt om vår jord sammanfaller oftast med konflikter.”

  Orsak och verkan kan dock variera som citatet i #19 antyder. Fast argumenten som att t ex inbördeskriget i Syrien delvis berodde på en extrem torkperiod är ju tabu här.

  ”Rika Saudi gillar inte att fattiga i Jemen utövar terror, speciellt inte med hjälp av annan oljenations pengar.”

  Har Jemen utövat någon terror mot Saudiarabien, det måste jag missat… Jag som trodde det var Saudiarabien som agerade regional stormakt och ansåg sig ha rätt att bestämma vem som skulle styra där och med brutala medel bomba bort all opposition (som då kallas för ”terrorister” på klassiskt manér) Det påstådda iranska stödet förefaller väldigt litet.

 34. tty

  #15

  ”Är detta över huvud tagit möjligt?? Havet mellan Norge och Ryssland, Kanada och Alaska är gissningsvis 20-30 miljoner kvadratkilometer i storlek och dessutom på sina håll flera tusen meter djupt. Ett sådant hav kan väl helt omöjligt frysa till och smälta med årstiderna???”
  Givetvis kan det det. Titta på Okhotska havet, 1,5 miljoner km2, medeldjup 850 m, maxdjup 3400 m. Smälter varje sommar och fryser varje vinter.

  Det kan också vara värt att kolla förhållandena i Norra Ishavet i äldre tid. För 2,5 miljoner år sedan då det var 15 grader varmare på Norra Grönland och växte barrskog där så var havet ändå fruset 8-9 månader per år:

  https://2dgf.dk/xpdf/bull48-2-117-134.pdf

  (I förbigående så klarar Isbjörnar 5-6 isfria månader eftersom det fanns en fast stam på St Lawrence-ön, innan de utrotades av jägare)

  Centrala ishavet var isfritt sommartid men istäckt vintertid under sen miocen:

  https://www.nature.com/articles/ncomms11148

  Det fanns havsis åtminstone tillfälligt i stora delar av Ishavet t o m under eocen då klimatet var tropiskt i Europa och varmtempererat på Spetsbergen:

  http://www.nature.com/ngeo/journal/v7/n3/abs/ngeo2068.html
  https://www.nature.com/nature/journal/v460/n7253/full/nature08163.html

  De enda intervall då det inte finns några belägg för havsis i Norra Ishavet tycks vara den allra varmaste delen av Eocen och PETM, då det fanns alligatorer och (primitiva) apor på Ellesmere land bara drygt 1000 km från polen och Norra Ishavet var ”badbart” (ca 20 grader) sommartid.

 35. Lars Kamél

  Bloggens flitigaste troll vet mycket väl att ingen här förnekar global uppvärmning. Eller att klimatet har förändrats sedan mycket lång tid (miljarder år). Däremot förnekar många att människan har bidragit märkbart till den globala uppvärmningen. Vilket är en förnuftig åsikt, eftersom det helt saknas bevis för att människor verkligen har bidragit.
  Vad annat tycker egentligen de klimathotstroende att vi ska tro på utan bevis? Troll? Alltså ”riktiga” sådana som finns i skogen på natten och spricker om de får solljus på sig. Vättar? Att Elvis egentligen var en utomjording som nu har återvänt till sin hemplanet?

 36. Karl J

  Att människan påverkar klimatet med CO2-utsläpp, avskogning och jordbruk behöver man inte vara ett geni för att inse. Däremot hur stor påverkan är är väl det som kan ifrågasättas.

  Sen kan man också inse att vi just nu inte har något val. Vi är helt beroende av fossila energislag, och kommer så att vara i överskådlig framtid. De flesta av oss hinner nog dö (på riktigt) innan det blir någon större förändring.

  Det som kan göra förändring är att lyfta människor ur fattigdom så att de producerar färre energikonsumerande barn. Och det i sig kräver förstås mer energi att få upp alla på banan på en rimlig standard.

  Arten Homo Sapiens är förmodligen den mest oförstörbara arten genom historien. Den kan påverka sin egen utveckling, ta sin framtid i sina händer. Homo Sapiens kommer om inget dödligt katastrofalt inträffar att fortsätta i många år framöver tills dess den ändrar sig på eget bevåg, vilket förmodligen är en process som redan startat. CRISPR. Människan om tusen år kommer förmodligen inte att likna oss speciellt mycket, om det ens finns några ”naturliga” människor kvar då.

  Vi som art har redan passerat ”point of no return”. Det enda som kan rädda oss nu är vetenskapen. Den har redan räddat oss flera gånger. Att vi nu är 7 miljarder som frodas utan att svälta ihjäl kan vi endast tacka vetenskapen och ymnigt med fossil energi för, och vi blir fler. Kanske 10-15 miljarder innan alla är uppe på banan i en situation där alla kan välja hur många barn de ”behöver”.

  Våra efterkommande kommer att ställas inför utmaningar, men det som vi idag ser som oöverstigliga hinder kommer för dem tack vare vetenskapliga och tekniska framsteg vara en struntsak. Så låt oss lämna lite spännande utmaningar åt våra barn. De behöver inte curlas, de behöver utmaningar.

 37. Karl J

  Och otvetydigt befinner vi oss nu i en exponentiell utvecklisfas, på många områden, driven av kunskapare och informationsindustrin.

  Men alla exponentiella förlopp kommer med tiden att begränsas av någon outsinlig resurs. Låt oss hoppas att den resursen är kunskapare, vetenskapare och människans inneboende nyfikenhet att leta svar, att inte lämna en sten ovänd.

  Och för varje sten som vänds kommer en eller flera nya frågor. Framtiden ser onekligen fantastiskt intressant ut. Jag ser en fantastiskt ljus framtid. Jag hoppas bara att jag hinner leva så länge att jag hinner med att se lite av den.

 38. Thomas P

  sibbe #32 Jag har absolut ingen aning om hur du kom in på Israelkonflikten etc. Aktuell hungerkris är i Jemen, Sydsudan, Nigeria och Somalia.

 39. sibbe

  £ Thomas
  Sibbe #32 Jag har absolut ingen aning om hur du kom in på Israelkonflikten etc. Aktuell hungerkris är i Jemen, Sydsudan, Nigeria och Somalia

  Jemen, Sydsudan, Nigeria och Somalia: i alla dessa länder pågår ett heligt krig.
  Klart att här är hungersnöd. Men inte av klimatiska skäl utan av religiösa skäl.

  Ett heligt krig som skulle pågå om det istället för ett rikt och mäktigt Israel , som trots allt delar med sig, skulle finnas en fundamentalistisk Sunniregering i Ramallah- som skulle försöka förinta södra Libanons Shia -befolkning… och gärna också alla kristna och shiamuslimer och andra i Syrien. Med hjälp av Sveriges allierat Saudiarabien…
  Du tog upp tidigare torkan i Syrien/Irak: har vi inte just haft en torka i Kalifornien, som aldrig mera skulle sluta? Torkan är slut. Och det är Erdogan, som tog vatten av Syrien/Irak. Inte klimatet…

 40. Thomas P

  Sibbe #37 Jaha, då var väl svenska hungersnöden du drog upp bara en konsekvens av det heliga kriget mellan protestanter och katoliker som pågick vid den tiden, så varför drog du upp det på en klimatblogg?

  Kontentan verkar bara att du skulle få en ursäkt att tala om hur dumma du tycker muslimer är och hur du gillar Israel.

 41. Franska presidentvalet.

  Breitbart har en artikel om att oddsen för Le Pen är 6:1 och för Macron 1-10 ( http://www.breitbart.com/london/2017/05/06/punters-overwhelmingly-backing-le-pen-eve-election/ ) .

  Ni har kanske hört talas om Macrons läckta e-mails. I Frankrike har media fått stränga order att ej publicera dem. Dessa order följs. Jag har endast hört nämnas att Ryssland hackat Macrons e-mails utan vidare kommentarer. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/emmanuel-macron-email-hack-leaks-election-marine-le-pen-russia-media-ordered-not-publish-commission-a7721111.html . Bland kommentarerna i The Independent finns länkar till dessa e-mails. Undertecknad som bor i Frankrike kan inte koppla upp till dem (utan punkter) Jag har en känsla av att de är blockerade här i landet, liksom sök efter dem på Google. Är det någon av er i Sverige som kan öppna länkarna?

 42. Lasse Forss

  Enligt Universitetets klimatplats Celsius, så var högsta temperaturen i april 26,8 grader. Den inträffade 1993.

 43. Daniel Wiklund

  # 40 ”Varför drog du upp det på en klimatblogg” frågar Thomas P. Varför har du Thomas P aldrig några synpunkter på den förda klimatpolitiken i Sverige, varför har du aldrig haft någon kritik riktad mot klimatminister Isabella L, eller hennes företrädare. Kan det bero på att du är Miljöpartiets språkrör här på bloggen.

 44. tty

  #40

  ”då var väl svenska hungersnöden du drog upp bara en konsekvens av det heliga kriget mellan protestanter och katoliker som pågick vid den tiden”

  Den militära konflikten mellan protestanter och katoliker tog slut i och med westfaliska freden 1648. Så orsakssammanhanget med hungersnöden på 1690-talet är kanske en smula oklart. I synnerhet som de som levde då ansåg att det var vädret som var orsaken. Men ThomasP vet naturligtvis bättre.

  Du kanske borde läsa på lite om klimathistoria. Jag föreslår t ex Le Roy Laduries ”Times of feast times of famine” (1971). Det är en klimathistorisk klassiker av en av Frankrikes största historiker i modern tid, och där står mycket om 1690-talet. Ett litet citat:

  ”The years from 1690 to 1700 were extremely cold and often wet ….. the failed harvest of 1693 aused an apocalyptic, medieval-type dearth which killed millions of people in France and the neighboring countries”

  Dock kanske du inte finner boken vara rättrogen, han kallar t ex temperaturhöjningen efter 1850 för ”the recent amelioration”.

 45. #40 Thomas P#

  En ovanligt dum och cynisk kommentar. 1698 var Sverige inte i krig och Pfalziska tronföljdskriget dessförinnan hade inte krävt några stora uppoffringar från Sverige. Påminnelsevis, det Trettioåriga kriget mellan protestanter och katoliker avslutades 1648, 50 år före nödåret 1698. Tror du verkligen att de kalla somrarna under 1690-talet inte orsakade hungersnöden, men att kriget mellan Frankrike och alliansen mot Ludvig den fjortonde 1688-1697 ledde till den omfattande överdödligheten? Och nödåren på 1860-talet?

  Skäms du inte att raljera över hungersnöd i forna tider, eller är det så att du tror att det bara drabbade tölpiga lantisar, sådana som fortfarande finns i t.ex Neuvy au Houlme och Blattnicksele?

 46. Thomas P

  #44,#45 Ironi är tydligen svårt för somliga…

 47. #46 Thomas P#

  Då kan du väl också skoja lite över dem som nyligen blev överkörda på Drottninggatan.

 48. Håkan Bergman

  Lars M. #41
  Jag hittade lite torrentfiler här.
  https://mega.nz/#F!gogVzYLQ!eaAZHqNBg-ufOjbXQwVdqg
  Jag chansade på quentin.lafay_archive.torrent, den har runt 5500 mail,tyvärr krypterade för mig, men du kan förstås franska.

 49. #48 Håkan Bergman#

  Tack för hjälpen! Office på min dator vill inte öppna torrent-filerna och hittar inte vilket program att download för att kunna läsa dem. Hur som helst, efter valet kan vi nog läsa om innehållet i e-mailen.

 50. Håkan Bergman

  Lars M. #49
  Du behöver en torrentclient, använder en enkel, Transmission, själv på Linux. Fyran i listan här borde vara bra för Windows. Har du Mac är det trean som gäller.
  http://www.techradar.com/news/the-best-free-torrent-client

 51. Salasso

  Isbjörnarna mår toppenbra!

  http://klimatsans.com/2017/05/06/osakliga-spekulationer-om-klimatet-i-karin-pihls-ledare/

 52. sibbe

  # Thomas 40, 46

  Ja, Thomas, jag gillar judarna. Och jag är inte varken homofob, eller muslimofob.
  Men faktum är att bakom de flesta terrorist attacker i Europa gjordes av muslimer är fake?
  Likaså att det är muslimska ungdomar som tänder på bilarna i Paris och Malmö är också fake?
  Killen som gjorde attacken mot Åhlens var inte muslim? Inte heller killen som gjorde attentatet i Nizza? Eller in Berlin? Ja, jag är rassist, om du kan bevisa att det inte var religiösa motiv!

  Här i Kimitoön får man inte säga något ond om Axel Oxenstierna. Han är en hjälte.
  http://www.blf.fi/artikel.php?id=3236
  Religionskriget mellan 1618 och 1648 var sista gången som de ”kristna” pucklade på varann. I stort.
  Nordirland är inte riktigt över än. Oxi grejade den Westfahliska freden. 1648, inte 1698, bästa Thomas.
  Så, det hjälper inte, Thomas, muslimer, framförallt Sunni fortsätter på sin 1600 års krig. Och inget slut är i sikte.

  Några årtal:
  1690 – Valloner invandrar till Sverige från Vallonien i Belgien, eftersom den svenske kungen har begärt vapensmeder därifrån. Det är främst fransktalande valloner som bosätter sig i Eskilstuna. 1697 – Slottet Tre Kronor i Stockholm förstörs i en stor brand den 7 maj.
  5 april 1697 – Karl XI, kung av Sverige.

  Den lilla istiden var en period med betydande nedkylning av klimatet som inträffade efter den medeltida värmeperioden.[1] Även om det inte var en egentlig istid, används begreppet i den vetenskapliga litteraturen sedan det introducerades av François E. Matthes år 1939.[2] Perioden varade olika länge i olika regioner men definieras ofta som från omkring år 1350 till omkring 1850[3][4] alternativt mellan 1430 och 1850[5] eller från 1500-talet till mitten av 1800-talet[6][7].
  Tre särskilt kalla perioder kan urskiljas: mitten av 1300-talet, cirka 1570–1710 och cirka 1790–1880. Varmare intervall inföll mellan dessa kalla perioder. Globalt sett kan det kallaste århundradet under lilla istiden, 1600-talet, ha varit omkring 1 °C kallare än temperaturen under 1900-talet men i vissa regioner var nedkylningen betydligt större medan den var mindre i andra. I Alaska, Skandinavien och i Alperna var det 2 °C kallare än idag. I Karibiska havet var ytvattnet 2–3 °C kallare under Lilla istiden än det är idag medan skillnaden var mindre i Sargassohavet. Nedkylningen utanför Mauretaniens kust var minst lika stor som den i Karibiska havet.
  Edvard Walter Maunder har visat att lilla istiden kan ha ett samband med bristen på solfläckar. Detta kallas Maunders minimum. Energitillförseln från solen varierar med ca 0,1% som resultat av solfläckscykeln. Olika återkopplingar gör sedan att denna effekt förstärks. Ett exempel på återkoppling är att nedkylning gör att snö täcker ett större område under längre tid, vilket reflekterar mer strålning som annars skulle omvandlats till värme.
  Den lilla istiden medförde kalla vintrar i många delar av världen, vilket är utförligt dokumenterat i Europa och Nordamerika. Glaciärerna i Alperna växte, speciellt i mitten på 1800-talet. Floden Themsen i England och kanaler och floder i Nederländerna frös ofta till på vintern.
  Klimatförsämringen möjliggjorde att Karl X Gustav kunde genomföra tåget över Bält år 1658, och tros ha varit orsaken till att den nordiska kolonisationen av Grönland upphörde.
  =Nånting som Thomas och Co aldrig kan godkänna. Strider mot Profeten Manns hockeystick…
  För dem fanns ingen förfluten tid. Bara mellan 1979 och 1997, då temperaturen gick upp 1 grad…

  Konsensus: skulle vara att de palestinska muslimer godkänner Israel. Och ingår i en sekulär stat som en minoritet.
  Nå, ja, det godkänner väl inte varken Thomas eller svenska regeringen…

 53. Olav Gjelten

  tty # 34. Tack för ditt svar även om det är djupt tragiskt för mig. Har jag fel i frågan kring isen i Arktis är jag beredd att ge upp hela min klimathotsskeptiska livsinställning och ge alarmisterna rätt. Du sätter mig i en livskris och nu måste jag hitta mig själv igen.
  Klimathotarnas hörnsten, som jag trodde skulle falla, står med andra ord bergfast. När miljontals kvadratkilometer djuphav med enorma strömmar anses både kan frysa till och tina upp igen under årets futtiga 365 dagar ger jag upp. Det är för mig totalt omöjligt att fatta.
  Min skeptiska inställning till klimathotet är byggt på minst ett enormt felaktigt antagande var svaret jag fick här på KU.

 54. sibbe

  —-och nej , Thomas, jag är inte jude. Inte kristen inte muslim. Bara en människa som tänker högt …
  Vad är egentligen politiskt korrekt?

 55. #50 Håkan Bergman#

  Tack igen, men min dator vill ändå inte öppna torrent filerna. Never mind.

 56. Roland

  Gäst: Lennart Bengtsson – Väder, klimat och jordens temperatur på DGS_TV
  https://www.youtube.com/watch?v=_btWuKdvCps

 57. sibbe

  # Thomas :
  ”Kontentan verkar bara att du skulle få en ursäkt att tala om hur dumma du tycker muslimer är och hur du gillar Israel.”
  Gilla och gilla:
  Hur tror du att de flesta israeliska judar reagerar på mitt inlägg om Israels historia:
  Jag är väl medveten att de flesta judarna började flytta till Palestina i slutet av 1800 -talet till Jerusalem. Likaså de flesta palestinier, som profiterade av kristnas turism, som judarna körde igång. Då.
  Och jag är även medveten att judarna inte har funnits i området i 3000 år. Bara mellan 150 före Kr fanns ett litet judisk rike i Palestina under 100 år. Enligt empirisk historia… Bibelns sagor är sagor. Det fanns ingen Moses,ingen David, ingen Salomon. Men säkert folk som hade på sidan om Jahve en hel del andra gudar under kudden. Men det kan ha funnits en Abraham som flyttade undan en klimatkatastrof, till Golan, när vattnet i Tigris och Eufrath minskade på grund av att nederbörden i de turkiska bergen minskade.. ( Så som det nu minskar ännu mera när herr Erdogan bygger ut sina vattendammar – allt annat än klimatkatastrof: men nog förorsakat av människor…)
  Nu har du nog fel , absolut fel, bästa Thomas. Läs mina insändare, förrän du kritiserar:
  Jag gillar Israel för att de för en bra och ekonomisk hållbar politik. Som t.ex. Schweiz. Som är flera gånger bättre, fastän man har knäppskallar som Retti och , Thomas Stocker :
  On February 18, 2015, the Swiss government announced it would nominate Dr. Stocker as a candidate for the next chair of the IPCC to succeed Dr. Pachauri.[3] Nej det blev inte han. Och han var besviken:.
  Weltklimarat: Thomas Stocker unterliegt in der Wahl zum IPCC-Chef …
  .— Schweiz valde också att vänta med att stänga kärnkraftverk i förtid.
  Fastän jag inte är kristen: Gott sei Dank…

 58. JIMMY

  Sibbe inlägg 52 .

  Du är en fröjd att läsa , men ändå vilken sorg och brist humankapital ödeläggelse att hjärntvättade Svenska skolbarnen idag bara kan få en sådan grundskoleutbildning om lilla istiden eller solfläckar normalt utanför Sverige!!
  Tänker oftast då USA alternativt södra Europa eller öst.

 59. Lasse

  WeatherBELL är tydliga i sin misstro på att det är annorlunda väder nu:
  https://www.weatherbell.com/

  #33 Thomas P är en mästare i att missförstå.
  Att Saudi anfaller i Jemen innan rebeller kliver över gränsen är gement.
  Att Syrien föll offer för en Arabisk vår där revoltörerna möjligen räknade med att Saudi/USA skulle hjälpa till med störtandet av diktatorn är politiskt klimat. Att det finns gott om orättvisor där hade kanske kunnat undvikas om inte landets resurser pressas ut över en allt mer stigande befolkning, där vatten är en av de resurser som är begränsade. Vatten som delvis kontrolleras av Turkiet.

 60. tty

  #53

  ”Klimathotarnas hörnsten, som jag trodde skulle falla, står med andra ord bergfast. När miljontals kvadratkilometer djuphav med enorma strömmar anses både kan frysa till och tina upp igen under årets futtiga 365 dagar ger jag upp. Det är fnaör mig totalt omöjligt att fatta.”

  Kom ihåg att havsis maximalt är några meter tjock. I Antarktis som är betydligt mera ”arktiskt” än Arktis smälter alltid ca 90% av all havsis sommartid. Shelfisen som är mera permanent är något helt annat.

 61. Björn

  Sibbe [52]; Jag vill bara tillägga att den kallaste perioden under lilla istiden ca 1645-1715, alltså 70 år, saknade i stort sett helt solfläckar. Variationen om 0.1% i energiflödet från solen är den variation som IPCC anger, alltså den som benämns solkonstanten. Före satelliternas tid alltså 1979, kunde man inte mäta energin från olika våglängdsområden och visste inte då att variationen i UV-området kunde vara så stor som upp till 10%. Säg att man förlorade 10% av energin från UV under Maunder minimum, vad innebar detta för förlorad energi i stratosfären? Solen förlorar nu energi på grund av att vi går mot ett solfläcksminimum, men också för att den totala energin i nuvarande cykel 24 är ungefär lika liten som den var för drygt 100 år sedan. Detta är någonting som klimatforskarna inte vill kännas vid, för då bryts deras övertag i klimatdebatten. Men den kommer oundvikligen framöver att brytas, för folk kommer inte längre anse att det är trovärdigt att antropogen CO2 medför tvärtom, nedkylning.

 62. Kenneth Mikaelsson

  Glöm inte bort att solen modererar den kosmiska strålningen..
  Så då kommer saken i ett helt nytt ljus…
  Läs Svensmark för sjutton..
  Och då påverkas vi betydligt mer än av det elektro magnetiska spektrumet ..

 63. Kenneth Mikaelsson

  Än ska bort….

 64. Björn

  Kenneth Mikaelsson [62]; Jag tror att Du har missuppfattat Svensmark, för han menar att hög solaktivitet hänger samman med hög solvind, som i sin tur korrelerar med färre molnbildning och tvärtom. Det är alltså solvinden som modulerar den kosmiska strålningens inträngande i vår atmosfär och inte den elektromagnetiska strålningen.

 65. Kenneth Mikaelsson

  Sorry men det elektromagnetiska spektrumet är en del av solvinden.. (den del som påverkar oss mest )
  http://services.swpc.noaa.gov/images/goes-magnetometer.gif
  kolla bara vad som hände för ett par dar sen med elavbrotten runt i världen..
  En magnetisk storm va orsaken…
  Cosmic Rays increase 19% in solar cycle 25
  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2016SW001588/full

 66. Kenneth Mikaelsson

  Sen underlätar det ju inte att jordens magnetfält för tillfället har fyra poler och i ett skede att byta polaritet… enligt nya satelitmätningar….

 67. Björn

  Kenneth Mikaelsson [65]; Nej, solvinden är ett plasmaflöde som består främst av laddade partiklar som elektroner och protoner. Att sen det elektromagnetiska flödet passerar genom denna vind är en annan sak.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Solvind

 68. GustavFridolin

  Ingen som är sugen på att diskutera lite termodynamik?
  Jag har lite problem med att hitta logik i hela konceptet med en iskall atmosfär som höjer temperaturen på/i jordytan. Till att börja med, vi vet ju att enligt ekvationerna som används för ändamålet så minskar ju mängden värme som överförs mellan strålkroppar när temperaturskillnaden minskar. Så om jorden skulle bli varmare så måste ju mindre värme överföras från solen. Varför nämner ingen detta? Det är ju knappast så att det inte skulle gälla för en planet som jorden. En svartkropp som värmekälla och isolerad i vakum, ideala förhållanden skulle jag vilja påstå. Principen borde gälla mer än någonsin.

  En annan detalj, är det någon som vet var idén om att kolsyresnö värmer upp sin värmekälla genom absorption av värme kommer ifrån? Jag hittar absolut ingenting i vetenskaplig litteratur någonstans som ger stöd för att vare sig luft eller kolsyra kan öka temperatur i ett system utan att man tillför energi.

  Ingen verkar heller reagera på begreppet ”forcing”. Det existerar ju inte i vanlig fysik, bara i växthusteorin. Prova översätt det så fattar ni nog varför man borde reagera på det. ”Kraftling”, lol.
  Kraftling är ett begrepp som inte tillför någon energi, det är ingen kraft, det är inte arbete, det är inte värme. Trots detta så ökar energin i systemet av den, i ett system som har konstant och begränsad energitillförsel. Det låter bekant det där, ”energiskapande” vill jag kalla det, och det är förbjudet i fysik enligt första huvudsatsen i termodynamik, eller hur?

  Sen det här snacket om värmeackumulation som effekt av absorption, vem hittade på det? Absorption är ju vad man måste undvika om man vill förhindra värmeförlust. Kolla här:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_insulation
  ”Thermal insulation provides a region of insulation in which thermal conduction is reduced or thermal radiation is reflected rather than absorbed by the lower-temperature body.”

  Ser ni sista orden där. Exakt samma princip som man påstår värmer upp jorden, är vad man bör förhindra om man vill motverka värmeförlust. Exakt samma. Atmosfären är den kallare kroppen, och den har observerats öka sin absorption. Detta är väldigt märkligt, för även här ser man i formeln för värmeöverföring att om absorption ökar hos den kallare kroppen, så innebär det att den blivit kallare. Enligt observation så blir alltså atmosfären kallare. Om den initiala förändringen som händer är en sjunkande temperatur, vem är modig nog att säga att det orsakar stigande temperatur?
  Det klassar in bland det dummaste jag hört, ”när temperaturen sjunker så stiger den”. Lol.

  En del verkar tro att om temperaturen sjunker i atmosfären så ”måste” jordytan bli varmare. Av något oförklarligt skäl känner alltså jordytan ett tvång att kompensera atmosfärens tillkortakommanden när det är fråga om värme. Inte heller något som finns stöd för i fysik. En källa utanför växthuset står inte att finna, däremot finns gott om fysik som säger motsatsen. När temperaturen i atmosfären sjunker, eller strålningen minskar vilket är exakt samma sak, så ökar ju den överförda mängden med exakt samma antal watt från jordytan. Det här är ju urgammal fysik, hur har hela klimatvetenskapen missat det här?
  I ett system som jorden, där tillförseln är begränsad och konstant, så kan endast en effekt uppstå av förloppet där atmosfärens strålning minskar. Att ytans temperatur sjunker. Dock, som sagt, så skulle det innebära att solen överför mer energi via strålning, det är så vi vet att det fungerar. Hela teorin kring värme kretsar kring de sambanden. Strålningens intensitet beror på strålkroppens temperatur, enbart. Absorption i strålkroppen beror på dess temperatur, enbart. Överföring mellan kroppar beror på skillnad i temperatur, en förlängning av de två tidigare sambanden överfört till flera kroppar.

  För den som tror att jag hittar på, kolla in ”draper point”. Det visas i det faktum att alla solida kroppar börjar glöda vid samma temperatur, oavsett material. Temperatur och strålning har ett oberoende samband. Likaså absorption och temperatur. Absorption och utgående strålning är inte orsak och verkan, dock är de relativa via temperatur. I jämvikt beter de sig dock som orsak och verkan, men jorden är inte i jämvikt, den är i ett stabilt tillstånd under jämvikt. Den avger mindre strålning än vad den skulle gjort i jämvikt.

  Jag vet inte, men det verkar som undervisning i termodynamik brister hårt i klimatsammanhang. Alla lösningarna på jordens temperatur finns ju där. Det är ju inte svårt att visa hur varje enskild medeltemperatur vid tropopausen, atmosfären eller jordytan är kopplad direkt till solkonstanten. Helt utan inblandning av jordens solida massa eller atmosfär. Och varför är det ingen som påpekar att atmosfärens strålning (effektiva temperatur), måste balanseras mot en inre käll-temperatur motsvarand 4 gånger dess intensitet, eftersom den avtar med kvadraten. Genast blir en växthuseffekt omöjlig. Det är ju knappast så att solstrålning studsar på jordytan. Nä, jävla hittepåfysik skulle jag vilja säga.