Öppen Tråd

Påskhare

Foto: Lars Mellblom

Påskaftonsvädret är ganska kyligt på de flesta håll i landet. Men påskharen ovan verkar njuta av solskenet. Här är veckans öppna diskussion om väder, klimat och energi.

En Glad Påsk, önskas alla KU-läsare!
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas P

  Ja, hararna har nästan helt försvunnit från där jag bor. Måste bero på klimatförändringarna 🙂

 2. Bengt Abelsson

  Ja,det märkligt att prickiga,stickiga,fula,giftiga och oätliga varelser gynnas av klmatförändringar, medan söta, gulliga, ulliga, vackra,ätliga och nyttiga djur och växter hotas av utrotning orsakat av samma ändring.
  / fritt efter W Briggs/

 3. Daniel Wiklund

  Här har det snöat lite i natt och det är 6 minusgrader. Hittills en kall April. Det måste också bero på klimatförändringarna. Men för några år sen handlade det ju bara om den globala uppvärmningen. Men eftersom vädret inte motsvarade förväntningarna från klimatexperter typ Rockström så började man prata om klimatförändringar, där inrymdes ju även kallt väder. Det var ett lyft för klimatvetenskapen.

 4. Thomas P

  Daniel #3 Var bor du om du haft en kall april?
  https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/showImg.php?par=tmpAvv

 5. Jan-Åke

  Och snön låg vit utanför fönstret igår , drygt två månader till midsommar.
  Måste bero på den globala uppvärmningen.

 6. Sören G

  Vi har en kall Påsk.

 7. Daniel Wiklund

  Tror du mig inte Thomas P, jag kollar inte vädret bara framför datorn. Jag bor i Luleå, som sen 1921 haft 0.7 som medeltemperatur för april (mätt kl 8 på morgonen). Ifjol var det 3,3 grader, 1921 4,4 grader. 1955 var det minus 4,4 grader, 2011 var det 4,3 grader. Koldioxidutsläppen ställer verkligen till det, framtiden ser mörk ut om vi inte lyckas komma till rätta med utsläppen av koldioxid. Har jag förstått saken rätt så arbetar du för högtryck med att få ned utsläppen. Det känns tryggt, även om ingen med säkerhet vet vilken effekt det har på klimatet. Det vi med säkerhet vet är att några får bättre samvete då dom ju bidrar till att ”rädda” planeten. Och det känns säkert bra att tillhöra dom goda människorna.

 8. Sigge

  #1 Thomas P

  Beståndet av hare har minskat har orsaker som inte har med klimatet att göra. Visserligen borde klimatförändringen göra att fältharen ökar i population och skogsharen minskar. Nu är det främst fältharen som minskat i population. Den blir undanträngd av annat vilt som t ex vildsvin och predatorer som örnar och ormvråk har ökat. På vintern är hare vanlig föda för havsörnar som övervintrar i inlandet och inte har tillgång till öppet vatten. Tamkatter är också en betydande predator på harar. Trots att räven minskat, p g a skabben, som har varit den största predatorn för hare så har fältharen minskat.

  Mer diskussion om varför beståndet av hare har minskat kanske inte hör hemma på den här sidan då orsaken inte har med klimatförändringarna att göra.

 9. Rider

  Q: What did South Australiens have before candles?
  A: Electricity

  http://www.americanthinker.com/blog/2017/04/australias_green_delusions_a_diesel_in_the_shed.html

 10. Ingvar i Las Palmas

  9 Rider
  Läsvärt!!!

 11. Ingvar i Las Palmas

  Big year for nuclear

  https://www.cfact.org/2017/04/14/big-year-for-nuclear/

 12. sibbe

  Haren som försvann: Jag minns en av mina litterära favoriter från min tid då jag ännu lästa allt som kom i fingrarna: Haren springer – av John Updike…
  Vetenskapen gör framsteg: Jesus korsfästes inte på ett kors utan på ett kryss = x i stället för +…Allt för att förlänga pinan. Korset är symbolen för kristendomens kyrka.
  Isbjörnen är symbolen för klimatförändringskyrkan :
  Ni kommer ihåg det, att isbjörnarna har minskat från ca 5000 ex till ca 30000 ex, allt enligt klimatalarmisternas NYSPRÅK, en doktrin, som tillämpades av en imaginär Winston Smith från året 1984: Okunnighet är styrka.
  Kom ihåg att han jobbade på Minisann: sanningsministeriet.
  För den som inte känner 1984: Minilek har hand om ”lag och ordning” genom tortyr och tankepolisen. Miniflöd har hand om ekonomin, eller rättare sagt fattigdomen som råder i Oceanien. Huvudpersonen, Winston Smith, jobbar på Minisann
  Jag kom att tänka på Giordano Bruno, som bär samma efternamn som min brors förnamn:
  Efter att han flyttat till Venedig 1591 arresterades han slutligen av inkvisitionen och 1592 skickades han till Rom för en andra rättegång, eftersom han vägrat avsvära sig sina påståenden vid den tidigare rättegången i Venedig. I Rom hölls han fången i 8 år och avrättades slutligen på ett kättarbål den 17 februari 1600 på Campo dei Fiori.
  Men vad kan man förväntar sig av en skenhelig politisk makt som låtsas vara religiös?

  Pinade är även vi, för finska statistikcentralen har hittat ett stort hot mot (finnarna?):
  https://www.hbl.fi/artikel/sju-procent-av-barnen-foddes-utanfor-aktenskapet-for-100-ar-sedan/En person född 2017:
  Förväntad livslängd 81 år, 84 år för kvinnor och 79 för män. 1–2 barn per familj. Sju vacciner i vaccineringsprogrammet för barn. Hälsovård: barnrådgivning, regelbundna hälsokontroller i skolan, tillgång till antibiotika och sjukhusvård. Utbildning: grundskola för alla, gratis fortsatt utbildning fram till doktorsgraden. År 2015 gifte sig kvinnor som 31-åringar och män som 34-åringar. ”Hot: Konsekvenserna av klimatförändringen, att befolkningen åldras.” Källor: Befolkningsförbundet och Statistikcentralen. Kan även passa in på svenskarna.
  På tal om Bibeln: Johannes 20/ 19: Thomas tvivlar… 20/27 sade Jesus, en person som gick genom dörrar och uppstod frän de döda: Tvivla inte, utan tro.
  Det nämndes aldrig om att Thomas skulle tro Jesussagan:
  MEN – bästa Thomas, VI tvivlar som ditt namne: , Du, Thomas P. Tror_ På klimatapokalypsen…

 13. Slabadang

  Påsken med vår kulturmarxistiska ”kyrka!

  Medan SVT/SR ger Greider Lindberg Lindborg Schyffert Malena och andra pk-prostituerade tillträde till TV-sofforna svarar nätet genom Det goda samhället Svensk Webb -TV och sist men inte minst Ledarsidornas Heberleins djupa intervjuer med verkligt intellektuella analyser. Hur svenska kyrkan omvandlades till en marxistisk kamporganisation beskrivs grundligt och sakligt i denna intervju:

  https://www.youtube.com/watch?v=74mhKPGMmko

  Med konstruerade och fabricerade konflikter med destabilisering som verktyg ställer alla kulturmarxistiska idéer människor organisationer och grupper mot varandra. Konfliktteorin … you know? ”Planeten mot ”Oljelobbyn”.

 14. Björn

  Thomas P [1]; Ja, vi har början till klimatförändringar på grund av en mindre aktiv sol. Den kommer att förändra både harars och människors livsföring en lång tid framöver.

 15. Lars Kamél

  1961-90 var den kallaste perioden på 80 år. Om april hittills bara har varit 1-2 grader varmare än då, har det varit kallt. Dessutom måste det ju vara global uppvärmning som gör att det är så kallt. Precis som global uppvärmning orsakade extremkyla i södra och östra Europa i vintras, och därmed ledde till nästan tomma grönsaksdiskar i Sverige.
  (C)AGW är sannerligen en fantastisk hypotes. Den kar förklara allt. Eftersom den kan förklara allt, så är den dessutom inte vetenskap. En vetenskaplig hypotes går att falsifiera, exempelvis genom att den ger förutsägelser som går att kolla mot verkligheten. Pseudovetenskap och religion ändrar däremot förutsägelserna i efterhand, så att allt som händer verkar vara precis enligt spådomarna.

 16. Håkan Bergman

  Jag vill ha ut min andel av uppvärmningen nu, genast!
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/paskvintern-biter-sig-fast-minus-17-i-sormland/
  Sen verkar det mest utmärkande för liv vara förmågan till anpassning.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/kalifornisk-blomsterexplosion-nar-torkan-tog-slut/

 17. tty

  Det gäller att välja sin ord. SMHI:s väderblogg:

  27 mars
  ”Många värmerekord i Svealand under söndagen”

  Nu har det satts köldrekord i Södermanland. SMHI:s väderblogg:

  15 april
  ”Ovanligt kall påskafton i Svealand”

  Som sagt, inte lögn men…

 18. Ingvar i Las Palmas

  #17 tty
  Värre än så
  http://www.expressen.se/nyheter/trippelt-koldrekord-under-pasknatten/

 19. Bo Carlsson

  Hur går det med den ”Globala uppvärmningen” ?

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/paskvadret-sno-slask-och-rekordkyla

 20. Daniel Wiklund

  Thomas P verkar ha vissa likheter med haren, rädd för att delta i fortsatt diskussion på den här tråden.

 21. Björn

  Det kan ju vara intressant för bloggens läsare att följa solens dagliga utveckling mot solfläcksminimum och därefter en förväntat låg cykel 25. Den vädersituation eller förändring som vi nu ser här hemma och på andra ställen är en försmak på vad som väntar oss nu när solen går in i ett långt lågaktivt tillstånd. Det finns inte nu längre några människor som har upplevt ett sådant tillstånd, men däremot de som levde under Maunder och Dalton minimum.

  https://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/

  http://www.solen.info/solar/

 22. Greger

  #9
  Tack för länken. Här är länken till hela Viv Forbes arkiv. Underbara inlägg. Vilken blogg!
  http://www.americanthinker.com/author/viv_forbes_/

 23. Thomas P

  Björn #21 Det tog inte många dagars kyla förrän klimatalarmisten framför andra börja larma.

 24. Lars Lundqvist

  Vädret jämnar ut sig. Kall och regnig påsk i Sverige. Här på spanska solkusten slår vi värmerekord med drygt 30 grader och nattemperatur över 20. Underbart! Har aldrig upplevt något liknande på 30 år som jag av och till vistats här nere. Dessutom är vattenreservoarerna välfyllda inför torrperioden.

 25. Svempa

  Eller varför inte fabeln om Haren och sköldpaddan. Sköldpaddan, som var skeptisk till harens hysteriska pladder, vann till slut.

 26. pekke

  Ja, tydligen en av de kallaste Aprilnätter på många år här i Karlstad.

  http://nwt.se/karlstad/2017/04/15/kallaste-aprilnatten-pa-over-30-ar
  ” I Karlstad visade termometrarna 9 minusgrader – den kallaste aprilnatten sedan 1985. ”

  Då skall man komma ihåg att vintern 1984/85 var en rejält kall vinter och årsmedel -85 var lågt !

 27. Guy

  Thomas P # 23

  Varför hänvisar du till Björn? Dom enda alarmisterna på den här tråden är du och Sigge och Sigge larmar inte.

 28. Björn

  Thomas P [23]; Har Du inget att kommentera om fakta i sammanhanget? Är det nys att solen minskar sin aktivitet och där förväntad amplitud över nästa solcykel 25, kommer att bli mycket låg. Du kan ju använda 1900-talets amplituder som jämförelse med nuvarande 24.

 29. Kenneth Mikaelsson

  Ingen mening Björn.. TP är allt för långt gången i sin negation av fakta för att vara mottaglig av realiteter..

 30. https://heatst.com/culture-wars/college-students-are-taking-short-cold-showers-to-prevent-climate-change/

  Religionsutövning, men föga radikalt. Bättre kan dom. Varför duscha alls? På 70-talet var det populärt bland grönavågenfolk att ”lukta människa”.

 31. allan forsling

  Den här länken har säkert varit med här tidigare, men för mig var den ny. Varför hörs inte dessa forskare i debatten? Eller debatten- den existerar ju inte.. glömde det.
  http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/solaktiviteten-styr-vart-klimat
  Här uppe ovanför polcirkeln är påskharen fortfarande vit. Och det är klokt- för här finns gott om snö. Och mer kommer. Har skottat ca 10 cm nysnö idag, lätt och fin. För det är minusgrader. Precis som en som tycker om vintern vill ha det.

 32. allan forsling

  Givetvis finns det mer ”information” på den länk jag hänvisade till- den om solaktivitet. Artikeln var från 2014 och här på sidan står också- tydligen med samma dignitet som den om solaktiviteten
  ”5
  5 år, så snabbt kan det gå innan Arktis är helt isfritt på sommaren. Det tror professor Wieslaw Maskovsky i Monterrey i Kalifornien. Han har tidigare presenterat klimatmodeller som anses vara…”

  Ja som sagt, detta sagt 2014… det brådskar! Vetenskap…..

 33. Håkan Bergman

  Lars M. #30
  Jesus tog säkert aldrig en varm dusch, detta måste tolkas som att han tog på sig människornas klimatsynder. Märkligt att ett så religiöst folk inte inser detta.

 34. tty

  #24

  På solkusten klarar du dig nog, men får man tro prognoserna är det risk för nattfrost ända ned mot Medelhavet om några dygn:

  https://earth.nullschool.net/#2017/04/19/0300Z/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-355.18,50.45,870

  Kan bli dyra grönsaker/frukt vad det lider…

 35. #34 tty#

  Jag kan bara bekräfta. I Normandie har vi haft lätt nattfrost de senaste nätterna, men det är regel snarare än undantag. Så snart vi har nordostlig vind med klar himmel någon gång fram till slutet av maj blir det nattfrost här. Förra året, 2016, var det endast äppleträden som gav frukt. Alla de andra fruktträdens blommor och kart blev mer eller mindre brända av frost, liksom syrenerna. Och så har det varit sen jag flyttade hit 1990.

 36. Sören G

  Miljöpartiet är nere på 3,2 %!

 37. Leonardo Dicaprio tror inte längre att havet ska stiga. Han köper strandtomt för $ 23 milj. Kanske har han fått investeringsråd av Al Gore.

  http://www.homeselleraz.com/general/leonardo-dicaprio-buys-malibu-beachfront-home-from-one-of-trumps-cabinet-picks-778/

  https://en.wikipedia.org/wiki/Before_the_Flood_(film)

 38. Christopher E

  #15 Lars Kamél

  Visst är klimatuppvärmningsalarmism pseudovetenskap.

  I åratal har vi fått höra hur Klimatförändringen ska ge oss mer nederbörd i Sverige. Med översvämningar och ras som följd av höjt grundvatten mm.

  Nu är inne på ytterligare ett år av lågt grundvatten pga lite nederbörd. Förra årets varningar och problem utvidgas redan till större delar av Sydsverige. Till och med här på västkusten där vi normalt leder i regnmängd.

  Så klimatprofetiorna har slagit fel? Å nej, en debattartikel i min morgontidning larmade om att vattenbristen bevisar att vi nu måste lära leva med Klimatförändringen (och givetvis ändå ställa om samhället – dvs betala mer skatter – för att lindra den).

  Som du sade, en pseudovetenskaplig hypotes utmärks av att den inte går att falsifiera. Allt tolkas som att den uppfylls.

  Vem blir först med att ”förklara” påskens köldrekord i Sverige som bevis på uppvärmningen…?

 39. Slabadang

  Fem skäl till varför artiklar publicerade på bloggar håller högre vetenskaplig kvalitet.

  Via WUWT:

  Five reasons blog posts are of higher scientific quality than journal articles

 40. Ingemar B

  ”Ska vi tro på kunskapen” (etablerade vetenskapen)?
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6661712

 41. Sigge

  #38 Christopher E

  Att ett varmare klimat kan ge både mer översvämningar och värre torka beror på att mättnadsånghalten i luft ökar med 5-6 % för varje grad som temperaturen ökar.

 42. Ingemar B

  #41Sigge
  Hur ska man förklara att så många här använder lokala tillfälliga variationer i sin argumentation? Det enda som egentligen är intressant i sammanhanget är ju de globala långsiktiga förändringarna!

 43. Sigge

  #42 Ingemar B

  ”Hur ska man förklara att så många här använder lokala tillfälliga variationer i sin argumentation?”

  Cherrypicking

 44. Ingemar Nordin

  Sigge #41,

  Om en global uppvärmning både kan ge blötare och torrare väder hur förklarar man då den självsäkerhet varmed man predicerar nederbörden i Sverige? Är det alltså bara en bluff som SMHI kör med när de är ute och predikar för översvämningar för kommunerna?

 45. Sigge

  #44 Ingemar Nordin

  Torra somrar blir torrare då varmare väder gör att mer vatten avdunstar. Regnväder blir kraftigare av det varmare klimatet eftersom luften kan innehålla mer vatten om det är varmare. Det är inte alls konstigt att det blir så.

  SMHI bluffar inte, på många håll så ökar risken för översvämningar för att regnintensiteten ökar med ett varmare klimat. Risken för våröversvämningar lär ju minska med ett varmare klimat och för sensommar/höstöversvämningar ökar risken.

 46. Den franska energimyndigheten, ADEME, har 2016 publicerat en rapport om elektricitetsförsörjningen i landet 2050: http://www.ademe.fr/mix-electrique-100-renouvelable-analyses-optimisations . Att läsa i PDF-filer.

  Den marknadsekonomiska bloggen Contrpoints kommenterade rapporten: https://www.contrepoints.org/2017/04/16/286784-100-delectricite-renouvelable-2015 . Se grafen över intermittenta och reglerbara energikällor för 2050 respektive 2014. Pilotable betyder reglerbar. Dags att köpa en större dieseldriven generator och 10 kubikmeter bränsle till den.

  Det franska presidentvalet närmar sig snabbt. Utgången är synnerligen osäker. Den kandidat som enligt opinionsmätningarna verkar vara på snabbast uppgång är Jean-Luc Mélenchon. Han är trotskist och en stark beundrare av Hugo Chaves politik som den utövas i Venezuela. På energiområdet förordar han 100% förnybart omedelbart och inom jordbruket obligatorisk ekologisk odling i kollektivjordbruk. Dessutom en ny konstitution. En spännande utmaning som man, vad jag förstår, säger i Sverige.

 47. Ingemar Nordin

  Sigge #45,

  Synd då att SMHI inte håller sig till sanningen när man entydigt bara talar om ökande nederbördsmängder. Kanske det vore en bättre strategi för en statlig myndighet att säga att man inte vet och att det kan bli lite hursom beroende på var (och när) i landet man talar om. Resten av klimatforskarvärlden är ganska ense om att regionala prognoser inte är pålitliga. Där sticker SMHI ut som en avvikare i det pseudovetenskapliga träsket.

 48. Ingemar B

  #46
  med karisma och populistiskt budskap, kan man komma långt…
  Se bara på tokstollen och högerpopulisten Trump
  (medan Jean-Luc Mélenchon är vänsterpopulist)

 49. Christopher E

  #41 mfl Sigge
  #42 Ingemar B

  Nu var det ju alltså inte jag utan en politisk kommentar i min morgontidning som använde naturlig variation i form av torka som ”bevis” för AGW. Efter att tidigare ha ”bevisat” AGW med en lokal översvämning.

  Och nej, man kan faktiskt inte larma om ökad nederbörd med översvämningar samtidigt som man larmar om minskad nederbörd med torka som följd. Det fungerar inte. Den låga grundvattennivån beror på att nederbörden varit låg, länge. Även förra året inklusive hösten.

  Om både torka och översvämning – på samma plats – påstås bevisa AGW, då har man problem. Vad skulle nedkylning kännas igen på då? Torka och översvämning måhända? 😉

  Det är rart hur troende ni är på pseudovetenskapen, men förutom en mycket mild och odramatisk ökning av medelnedbörd i Sverige, kan ni verkligen visa att översvämningar i Sverige ökat mer än vad som förklaras av urbanisering och fler hårdgjorda ytor? Och tydligen ska ni samtidigt visa minskad nederbörd också, enligt katekesen. Lycka till.

 50. #48 Ingemar B#

  Det är bara den haken att ADEME representerar etablissemanget, på samma sätt som SMHI och SVT i Sverige. Hur förnuftiga är då icke-populisterna?

  I Frankrike är det en till över 98% (valresultat) populär uppfattning att statligt engagemang i hur företag ska drivas, dirigisme, leder till ökat välstånd. Trumps valprogram speglar i stort vad den amerikanska befolkningen mellan öst-och västkusten och utanför storstäderna tycker. Hur Trumps politik utfaller återstår att se. Vad dirigisme i Mélenchons tappning leder till kan vi redan se i Venezuela och annorstädes.

 51. Peter F

  Stackars oss. Vart ska vi ta vägen !

  http://norran.se/asikter/debatt/varldshaven-stiger-snabbare-an-var-landhojning-800261#/

 52. Sigge

  Chrisopher E #49

  Att risken för torka blir större beror på att mer vatten avdunstar om temperaturen är högre och detta trots att man räknar med mera nederbörd.

  Att det varit lågt grundvatten under den här vintern beror på en kombination av en varm höst och lite nederbörd. Framför allt var det ju september månad som var både ovanligt varm och hade lite nederbörd. Normalt brukar september vara en månad som fyller på grundvattennivåerna, så var det inte 2016.

  Det brukar ofta vara så att efter en varm sommar så blir det mycket nederbörd på hösten. Det beror på att vattnet i våra sjöar, hav och vattendrag blir varmare och lättare avdunstar så att det ger mer regn. Det är inte alltid så.

  Att använda de låga grundvattennivåerna som är nu som bevis för AGW är nästan lika idiotiskt som att påstå att AGW inte existerar för att vi har haft en ovanligt kalla apriltemperaturer under påsken.

 53. Sigge

  #45 Ingemar Nordin

  SMHI sysslar inte med pseudovetenskap. Det är bar du som påstår för att du själv saknar argument för din felaktiga ståndpunkt.

  Förklara istället varför inte nederbörden inte riskerar att öka om om temperaturen blir varmare och varför risken för torka inte ökar om temperaturen ökar.

 54. Ingemar Nordin

  Sigge #53,

  Jag ifrågasätter den lurendriverksamhet som SMHI bedriver runt om i landet (och tar betalt för) som går ut på att sälja fejkade regionala prognoser för kommuner och landsting. De har ingen vetenskaplig grund för detta. Men har hittills kört med översvämningshotet, både från havshöjningar och en ökad nederbörd.

 55. Sigge

  #55 Ingemar Nordin

  Att du inte förstår innebär inte att andra har fel. När man långtidsplanerar så är det bra att ta höjd för eventuella klimatförändringar. Det kostar inte så mycket mer att lägga ned 600 mm rör istället för 500 mm rör. Det kan också vara onödigt att bygga havsnära bostäder för lågt. Att höja marken eller grunden några decimeter kostar inte så mycket när man bygger, men att åtgärda det om 30 eller 50 år kan kosta mer än att bygga ett nytt hus.

 56. Slabadang

  (S) VTs Margit Silberstein hyllar sin ”Landsfader” !

  Moahahahah moahahahaha moahahaha DN och SVT försöker nu framställa Löfven som ”Landsfadern”. ”Han har erövrat rollen som landsfadern”

  Moahahah moahahahah

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6661712

 57. Slabadang

  Partiorganen SVT och (S)IFO i samarbete ! 🙂

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fler-svenskar-positiva-till-landets-utveckling

  Moahahahah moahahahah VISST SÖRRNI! Svenska folket älskar terrordåd i Stockholm !!! enligt SVT ”Hjälper terrordådet oss att utvecklas” … japp! Sinnessjukan är av epidemisk art inom etablissemanget.

  ”Marknadsundersökningsföretaget Sifo har frågat omkring 1.000 personer ifall Sverige på det hela taget är på rätt väg eller fel väg. I undersökningen som gjordes före terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm svarade 43 procent att Sverige är på väg åt fel håll, medan 32 procent var positiva.

  Att majoriteten ser negativt på utvecklingen framgår överhuvudtaget INTE som problem något att bry sig om eller norm för sossarnas propagandaorganisationer. Inte heller får vi reda på vilka frågor som ställdes till vem eller på vilka villkor.
  ”Efter attentatet är 41 procent fortfarande negativa, medan andelen som anser att Sverige är på rätt väg ökat till 37 procent. 22 procent är osäkra.”

  Medias kanske främsta verktyg för att vilseleda allmänheten är i samarbetet med de opinionsintitut de köper sina undersökningar ifrån! Det går inte att lita på en käft som finansieras av skatter eller avgifter längre. Etablissemanget i Sverige är TOTALKORRUPT!

  SIFO ger alltid SVT det svar SVT och sossarna önskar:
  https://www.svd.se/sifo-svenskar-for-fortsatt-eu-medlemskap

  En av SIFOS höjdare (När SD lg på 8.2%) enligt (S)IFO:

  ”Toivo (S)jören ” Nu kan inte SD växa mer”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5877880

  Har ni vågat inse hur djupt det politiserande möglet spritt sig in i ryggraden på Sveriges etablissemang ?

 58. JIMMY

  http://www.breitbart.com/big-government/2017/04/14/epa-chief-scott-pruitt-calls-for-exit-of-paris-climate-agreement/
  EPA Chief Scott Pruitt Calls for ‘Exit’ of Paris Climate Agreement

  The head of the Environmental Protection Agency (EPA), Scott Pruitt, has called for America to “exit” the Paris Climate Agreement signed by Barack Obama last November.
  In an interview with FOX and Friends, Pruitt said that “Paris [agreement] is something that we need to really look at closely. It’s something we need to exit in my opinion.”

  “It’s a bad deal for America,” he continued. “It was an America second, third, or fourth kind of approach. China and India had no obligations under the agreement until 2030. We front-loaded all of our costs.”

  Pruitt’s comments increase the likelihood the U.S. will pull out of the agreement, which requires governments to present national plans to reduce emissions to limit global temperature rise, as well as regularly report on their progress. Pruitt has previously referred to the agreement as a “bad deal,” but has never openly called for America to quit.

  During his presidential campaign, Donald Trump was a prominent critic of the deal, promising to “cancel” it, and this week he refused to sign a statement endorsing the agreement. Although Trump could not instantly pull America out, he could initiate the process for the country’s exit.

  Since taking office, Trump has revoked a range of environmental legislation—including Barack Obama’s climate orders—with a plan to focus on energy independence and revitalize the coal industry. In his first White House budget, Trump also proposed a 31 percent cut to the EPA’s overall budget.

 59. Ingemar Nordin

  Sigge #55,

  ”När man långtidsplanerar så är det bra att ta höjd för eventuella klimatförändringar.”

  Aha. Så enligt din filosofi så är det OK att ljuga för den goda Sakens skull. – Nåja, det kommer ju knappast som en överraskning. Men jag hade föredragit om Sveriges kommuner och landsting baserar sina planer på fakta och vetenskap – vilket ju är SMHIs ursprungliga och enda legitima uppdrag – istället för på alarmistiska budskap.

 60. sibbe

  Focus.de:
  Kaum Unterschied zwischen Öl und Gas
  –Knappsat någon skillnad mellan Olja och Gaspriser
  Kälte treibt Kosten hoch! Deutsche zahlen fürs Heizen deutlich mehr als letztes Jahr
  –Kylan förorsakar högre priser. Tyskarna betalar betydligt mera för bostadsuppvärmningen än i fjol
  Dieser Winter war in den meisten Teilen Deutschlands etwas strenger als im Jahr zuvor. Damit fallen auch die Heizkosten höher aus. Das gilt besonders für Verbraucher, die mit Öl heizen
  –Den här Winter var i största delen av Tyskland lite kallare än året innan. Därför ökade uppvämningskostnaderna.

  Till Kännedom: Även Tysklands statliga Meteorologiska institut, DWD fuskar med sina resultat.
  https://www.eike-klima-energie.eu/2017/04/16/seit-30-jahren-sinken-die-vorfruehlingstemperaturen-in-deutschland-trotz-steigender-co2-werte-warum/

  Auch wenn wir uns das derzeit kaum vorstellen können, scheint das Frühjahr in Mitteleuropa wärmer zu werden, als im langjährigen Mittel. Dies heißt aber weder, dass April und Mai in Mitteleuropa einen frühsommerlichen Charakter erhalten, noch dass es nicht ein paar recht kalte Tage geben kann.
  –Ergo: Betydligt warmare än i genomsnitt. Med möjligtvis ett par kalla dagar i april eller maj…
  (Quelle: wetter.de DWD.) Från i dag…
  — Fastän man vet att det är svinkallt, så suggereras det att det inte stämmer.
  Privat vädertjänst: http://www.donnerwetter.de/langfrist-prognose/ostern-und-dann_cid_45150.html
  Jävligt kallt sen några dagar, och några dagar framöver.

 61. Sigge

  #59 Ingemar Nordin

  SMHI ljuger inte.

  Jag tycker det är enkelt att förstå varför risken för översvämningar på sensommaren och hösten blir större om klimatet blir varmare. Att du inte förstår det innebär inte att SMHI ljuger.

 62. Ingemar B

  #59 Sigge
  Den som lyfter blicken måste ju inse att risken är oerhört stor för att människans kortsiktiga utnyttjande av jorden, förr eller senare kommer leda till en katastrof för hela vår civilisation, om vi fortsätter som hittills…
  Mänskligt att inför denna ytterst obehagliga faktum (risk) välja att stoppa huvudet i sanden, istället för att besinna vårt ansvar! Intelligenta och belästa personer kan ibland komma ännu mera snett, eftersom man är uppfinningsrikare vad gäller att hitta argument för rena villfarelser och konspiratoriska ”önskeverkligheter”.
  Uppenbarligen är det långt ifrån alltid som vi människor drivs av förnuftet! Se bara på historien…

 63. Ingemar B

  #61 Sigge
  Den som lyfter blicken måste ju inse att risken är oerhört stor för att människans kortsiktiga utnyttjande av jorden, förr eller senare kommer leda till en katastrof för hela vår civilisation, om vi fortsätter som hittills…
  Mänskligt att inför denna ytterst obehagliga faktum (risk) välja att stoppa huvudet i sanden, istället för att besinna vårt ansvar! Intelligenta och belästa personer kan ibland komma ännu mera snett, eftersom man är uppfinningsrikare vad gäller att hitta argument för rena villfarelser och konspiratoriska ”önskeverkligheter”.
  Uppenbarligen är det långt ifrån alltid som vi människor drivs av förnuftet! Se bara på historien…

 64. Fossil Stofil

  Vi som är anhängare av fossil energi kämpar med näbbar och klor för att Trump ska behålla Parisavtalet.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-17/exxon-and-shell-join-ivanka-trump-to-defend-paris-climate-accord