Öppen Tråd

Bi och vide

Foto: Lars Mellblom. Bi och vide

Igår kom plötsligt en föraning om sommaren i södra Sverige. Fram med solstolar och trädgårdsmöbler! – Så länge det nu varar. Här är veckans öppna debattråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sören G

  En hysteriks klimatalarmist
  http://louderwithcrowder.com/wp-content/uploads/2016/07/77789-kramer-mind-blown-gif-vynA.gif

 2. Peter F

  Vad säger VäderPär om detta tro………..

  http://www.vasaloppet.se/nyheter/vasaloppets-nya-sno-revolutionerar-skidsporten/

 3. Jan-Åke

  Ja och han upprepar hela tiden , isbjörn ! glaciär ! , kokande hav , Antarktis smälter stackars pingviner! barnen barnbarnen och inte minst deras barn ! koldioxid ! koldioxid ! Al Gore kom och rädda planeten ! detta är femte planeten vi lånat , regn ! uppehållsväder ! värme !, kyla ! orkan ! cykla till Spanien ! Ha mörkerseende glasögon hemma nattetid ! Earth hour 20 timmar varje dag ! dagisundervisningen får inte underskattas ! Alla korallrev är vitare än snö ! haven blir saltsyra ! Holland borta från kartan om 7 år ! Varför tror inte klimatförnekare på mig ? Kan jag vara tydligare ?

 4. Jan-Åke

  Den som säger allt detta var alltså figuren i 1#
  Sörens länk

 5. Lasse

  Solens roll i klimatvariationerna som finns har underskattats.
  Först vill jag hänvisa till solallergi som tydligen är vanlig enligt organisationen ACHOO allt enligt SVDs faktakoll. Okänt men ändå anmärkningsvärt vanligt.

  Sen kom igår en artikel om solvariationer som kan diskuteras:
  http://notrickszone.com/2017/03/31/breaking-leading-warmist-scientists-in-new-study-determine-sun-plays-major-role-warming-delayed-by-decades/#comments

  Manns påpekande om att IPCC var helt (1 /10 000) övertygad om att ”humans” låg bakom mer än 50% av senaste tidens(1950- ) uppvärmning är ifrågasatt av mig. Menar han, eller de andra som stödjer honom, att CO2 är den effekt som påverkat temperaturen efter 1950 mer än 50%?
  Före 1950 steg temperaturen lika mycket utan CO2 doping!
  http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:1950/to/plot/hadcrut4gl/from:1900/to:1950/offset:0.4

 6. Karl Eider

  #2 Ha ha ha. Undrar hur man ändrar vattnets molekyl sammansättning? OH2 istället för H2O?

 7. Ingvar i Las Palmas

  #2
  1:a april?

 8. Lasse

  #2
  Det låter som ett gott initiativ för att spara på energi och minska CO2 belastningen vid snöframställning.
  Det bör väl kunna få stöd från LIR eller PA som delar ut klimatbidragen?
  Är det tryck eller temperatur de jobbar med?
  http://www.snowcrystals.com/science/Snowflake%20Morphology2.jpg
  http://www.snowcrystals.com/

 9. Håkan Bergman

  Lasse #5
  SvD tror tydligen att det bara är lönt att försöka den luringen på premiumabonnenter, jag kan ha en viss förståelse för det.

 10. Jan-Åke

  .. ….As it stands, the rapid rise of carbon dioxide during the deglaciation periods is unexplained and not for want of trying by many geochemist.All we can say is that, over the last 400,000 years, there seems to have been a positive feedback at work: whenever the climate became warmer, carbon dioxide and methane rose and helped make the climate even warmer.

  Some scientists go even further. They say that carbon dioxide rose first, before the warming, and that this is proof that carbon dioxide drives the warming…….
  ”Some scientists” låter knappast som några 97 %

 11. Håkan Bergman

  Tillägg till #9
  DN verkar ha samma uppfattning, vi som inte prenumererar är inte så lättlurade. Vad DNs luring är får ni räkna ut själva, fast vänta förresten, är det ett aprilskämt? Vi lever i märkliga tider.

 12. Jan-Åke

  10 # jag själv …
  Det var ur en lärobok ”climate in the past and the future”

 13. Thomas P

  Isbjörnarna har insett att de får vända sig till högre makter för räddning:
  http://neven1.typepad.com/.a/6a0133f03a1e37970b01b8d2712e5e970c-800wi

 14. ces

  En förklaring varför det numera publiceras aprilskämt om klimatet alla dagar i MSM: https://detgodasamhallet.com/2017/03/31/dgs-tv-avsnitt-19-med-jens-ganman/

 15. Karl Eider

  #13
  Tror björnen undrar vart han som hängde där tog vägen. Björnen som hade ställt in sig på en redig middag.

 16. ces

  #13 som så ofta. Thomas P publicerar bara en del av informationen. Bilden är en illustration till ett aprilskämt. Det roligaste är kommentarerna till aprilskämtet: https://wattsupwiththat.com/2017/03/31/friday-funny-praying-polar-bear-caption-contest/

 17. Gustav

  Thomas P, #13:
  Kanske björnen måste be om att något kan reducera antalet isbjörnar eftersom det nu ser ut att bli överbefolkat?

  Hörde förresten en intressant debatt igår om D-vitamin i P1. Det finns forskare som menar att D-vitamin kan ha effekt mot flera sjukdomar/åkommor medan de som har tolkningsföreträde på sin höjd anser att det kan ha viss effekt mot Engelska sjukan. Här gissar jag att du Thomas P borde sälla dig till den senare kategorin eftersom du anser att även om något inte har statistikt påvisbar effekt mot en viss åkomma så kan det göra en stor effekt ändå eftersom vi människor är stressade/sjuka/skadade av andra anledningar. Detta var ungefär vad du hävdade i diskussionen om barriärrevet och pH:s effekt.

 18. Olav Gjelten

  Vad jag tror gör klimathotsindustrin så framgångsrik är att berättelserna i deras ”evangelier” uppfyller väldigt mycket av det som människorna i det sekulariserade samhället saknar. Tyvärr förstår inte många denna koppling och bara sällan framförs den i debatten. Kanske för att religion i sig är tabubelagd i vårt samhälle och därför vill vi heller inte erkänna att förlorade värden i den upplösta kristendomen är någonting som skulle vara i behov av att ersättas.

  Miljöextremismen med klimathotsjihadismen i spetsen visar i all sin tydlighet att religionen visst inte spelat ut sin roll – kanske allra minst i Sverige. Ingemar Nordin har här på KU varit inne på den nya religiositeten, men många fler inlägg skulle behövas. Lägg speciellt märke till att klimathotsreligionen framför just MÄNNISKAN som skulden till det upplevda hotet och att det är VI som snarast måste visa bot och bättring om Moder Jord skall räddas. Medeltiden i repris helt enkelt.

 19. Ivar Andersson

  MSM har inga journalister utan aktivister enligt ledare i Göteborgs Posten.

 20. Guy

  Synnerligen uppmuntrande att Thomas kommer med ren humor i #13. Den var fin. 😀

 21. Thomas P

  ces #16 Bilden har gått viral för att den är rolig, men något aprilskämt är den inte och inte var det Watts som uppmärksammade den först även om han tydligen hakade på han också.

 22. Lasse

  #13
  Isbjörnarna kan, om de är på Ryskt territorium, få ta del av den nyupptäkta förmögenhet som Romanov förde i säkerhet 1918.
  Pengarna skall användas för att anpassa Sibirien till den strålande framtid som ett varmare klimat ger dem.
  Ett konstfruset habitat på Bajkalsjön skall upprättas där Isbjörn och Pigviner skall kunna leva i samförstånd för första gången nånsin: http://siberiantimes.com/other/others/news/secret-stash-of-tsars-gold-worth-billions-found-in-old-rail-tunnel-near-lake-baikal/

 23. Thomas P

  Lasse #22 Då tycker jag det här är ett intressantare experiment:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pleistocene_Park

 24. latoba

  #14 ces
  Tack för en intressant länk. Lyssnade på intervjun. Mycket givande. Lyssnade även på intervjun med Anne-Marie Pålsson. Även den mycket intressant. Rekommendras.

 25. Lasse

  #23
  Jo det verkar vara något att studera: Mammutar på väg?
  DNA och elefantägg 2011 sen avkomma inom sex år-dvs nu?
  Siberian Times är en rolig tidning om man vill studera alternativa livsöden i Sibirien. Där livet är lite tuffare!

 26. sibbe

  Låter som aprilskämt, men kommer från Thomas vänner WWF:
  Dessutom har vinterisen börjat frysa till 3-4 veckor senare än normalt på många ställen. Det, innebär att strandade isbjörnar inte kommer ut som vanligt på havsisen för att jaga säl och fylla på fettdepåerna.  Amerikanska forskare har beräknat att 1/3 av väldens isbjörnar kan vara borta år 2050 på grund av att havsisarna sommartid smälter bort i stora områden i Arktis, som Svalbard, Sibirien och Alaska. Läs om Expedition Isbjörn i Svalbard.
  http://www.torontosun.com/2017/03/30/polar-bear-photographed-praying-next-to-cross

  http://www.telegraph.co.uk/science/2017/03/31/polar-bears-spotted-scotland-animals-flee-melting-arctic-ice/
  With its abundance of seals providing a ready-made diet, North Uist could soon find itself home to a whole colony of polar bears.
  It’s not inconceivable, say scientists, that as the island becomes overcrowded, the bears could one day head south to Glasgow. Polar bears, the most carnivorous members of the bear family, would likely be able to survive by scavenging in the city’s bins for discarded haggis, kebabs and other meat products.
  Der Spiegel: http://www.spiegel.de/reise/fernweh/churchill-an-der-hudson-bay-kanada-hauptstadt-der-eisbaeren-a-852496.html visste redan 2012 att allt om isbjörnar var fel:
  Men, på tyska betyder ”Einen Bären aufbinden” synonymt: att ljuga…
  Med andra ord: nyspråk enligt romanen 1984: Isbjörnarnas antal har minskad från ca 6000 år till ca 30000 år 2016. Enormt… Bör uppmärksammas av TV och Radio!!!

  En som kom ur sitt skåp:
  https://www.welt.de/politik/ausland/article163294392/Putin-haelt-Klimawandel-nicht-fuer-menschengemacht.html – Trump och Putin hand i hand… mardröm för klimatnissar runt världen!
  Inget aprilskämt…

  http://joannenova.com.au/2017/03/putin-climate-change-doubters-may-not-be-so-silly/

 27. Björn

  Det klagas nu på låga grundvattennivåer. Det är klart att det beror på ”klimatförändringarna”. Nej, hur kan man tro på något så dumt. Jorden genomgår naturliga cykler som ger torka på en del ställen och översvämningar på en del andra. Men något som man bör tänka över är om våra vattenmagasin i vattenkraftsdammarna inte fyll tillräckligt, då får vi en energikris, eftersom vattenkraften står för mellan 40-50 % elkraft. Kärnkraften är varken beroende av vatten, vind eller sol, varför inte då satsa på denna oändliga och stabila kraftkälla?

 28. sibbe

  Besvärligt när man inte kan revidera sina inlägg. Så kom länken om Jesus-isbjörnen som Thomas hade, med i det här inlägget, fastän jag EGENTLIGEN visste om det. F..N. Ett annat misstag var om Isbjörnarnas antal har minskad från ca 6000 år ”!970” !! till ca 30000 år 2016.
  God fortsättning på lördagskvällen…

 29. Guy

  Såg nyss en film av Luc Besson. Den gick hårt över påSciFi sidan, men intressant ändå. En sak stod ut som jenkarna säger ”like a sore thumb”. Huvudpersonen nämnde att ” without time we don’t exist”.

  Tanken ledde mej direkt till klimatdiskussionen. Somliga himlar sej över vad som händer under ett år. Andra talar om ett decennium. Vetenskapsmän har sagt att 30 år är vad som gäller.

  I mina ögon duger inget av det här. Dom tidssaklorna är en liten kyck i helheten. Istidsskalan är 100.000 till 150.000 år. Interglacialen 15.000 till 20.000 år (rätta mej om jag missat). Vi är på en helt annan våning än vad det normalt kivas om.

  Jag påstår mej inte veta var gränsen går för tidsspannet som har betydelse. Temperaturskillnaden i en istidscykel verkar vara ungefär 12 grader. Kanske en tidsmängd om 500 – 1000 år kan ge oss en hänvisning om vart vi är på väg.

  Hundradedels- och tiondedelsgrader ger jag blanka fan i. Men jag kan ändra åsikt om nån kan visa att en tiondedelsgrad är dödlig.

 30. Guy

  Temperaturskillnaden mellan interglacial och full nedisning är nog inte riktigt så stor. Den brukar tentativt anges vara mellan ca 4-6 C (men har också krympt (eller ’krympt’) under den tiden ’klimatforskning’ har varit högsta mode …

  Men visst är hysterin över tex en sentida notering av ’rekordtemperaturer’ som statistiskt knappt går att urskilja från tidigare sådana just bara … ehrm .. hysterisk

 31. Guy

  Jonas N

  Jag utnyttjade det största jag hittade, som brukligt är 🙂

  http://photos1.blogger.com/x/blogger/1166/842/400/295249/istidstemp07feb.jpg

 32. Guy …

  Lufttemperatur <b<i Antarktis, ja. Men globala medeltemperaturer (som det ju larmas så hysteriskt om nuförtiden) varierar bara med ca hälften av det

 33. Guy …

  Lufttemperatur i Antarktis, ja. Men globala medeltemperaturer (som det ju larmas så hysteriskt om nuförtiden) varierar bara med ca hälften av det

 34. Guy

  Jonas N

  Ja, kanske en miss där, men om vi är petnoga så sa jag inte global temperatur 🙂

 35. Jag håller med om att det extremt nutidsfokuserade perspektivet. Jag brukade säga att vi väsentligen bara kunnat göra 2½ oberoende ’observationer’ av vad som kallas ’klimat’ under den tid som CO2 har ökat nämnvärt, dvs sedan ~1940. Iom att klimat anses vara vad vädret gör under 30 år. Eller tre, om man räknar från 1920-talet för att få med iaf en mätpunkt där CO2 (nästan) inte kan ha inverkat alls.

  Och tar man med fler observationer från tiden dessförinnan så försvagas hypotesen avsevärt igen. Iom att man hade samma slags ’klimatförändringar’ även tidigare.

  Och nej, bara totalt oseriösa och extremt ensidiga ’studier’ hävdar att några tiondels grader är dödliga, och tex har vållat både Brexit (och därefter Trump) genom den stora flyktinginvasionen som ju orsakats av Syrienkrisen, vilken i sin tur inte hade uppkommit om det inte hade varit för …

  … just det: CAGW!

  Jo, tyvärr, det är faktiskt sådant nonsens som hävdas av tex Al Gore.

 36. Håkan Bergman

  Om nån undrar vad det blivit av onlinesidan som visar bl.a. tysk elproduktion så har man hastigt och lustigt ändrat webadressen, http://www.transparency.eex.com/en/ har nu blivit https://www.eex-transparency.com/
  Men det verkar inte blåsa mer för det, märkligt?

 37. Håkan Bergman

  Nu blir dom glada i Mp, SAAB går före och visar vägen, klimatsmart krigföring just när den behövs som bäst.
  http://www.dn.se/ekonomi/gripen-kan-flyga-pa-rapsolja/

 38. Torbjörn

  #37 Håkan

  Vi får hoppas piloterna överlever när motorerna stannar, för stannar gör dom. Det vet vi med säkerhet från andra branscher, med tilltäppta slangar och filter är det svårt att flyga. Även risk för skurna bränslepumpar pga dåliga smörjegenskaper. Men det är klart man kan ju slå i diverse tillsatser kanske (mycket miljövänligt) 😉

 39. Håkan Bergman

  Torbjörn #38
  Tydligen är bränslet framtaget av amerikanska flottan och dom brukar väl veta vad dom gör. Man kan väl anta att det inte är precis billigt att skräddarsy ett bränsle med såna krav som militären har, men vad gör man inte för klimatet.
  http://papers.sae.org/2016-01-0829/

 40. Gunnar Strandell

  Torbjörn #38 och Håkan Bergman #39
  Från Håkans länk tycker jag att det liknar den HWO som säljs i Sverige och som uppfyller standarden för Diesel, men jag antar att militären har snävare toleranser. HVO står för ””Hydrotreated Vegetable Oil” och
  är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt- och djurfetter.

  Större delen av det som framställs i Europa används i Sverige för att här finns de snällaste skattereglerna.

  Länk, för jämförelse med diesel MK1 (EN590)
  https://www.energifabriken.se/files/files/Produktblad_HVO.pdf

 41. Guy

  Hur många hektar rapsåker behövs för en timmes flygning?