Öppen Tråd

vintersol

Vintersolen står lågt nu på de flesta håll. Men snart vänder det! Så, håll ut lite till med veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar

Redaktionen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingvar i Las Palmas

  Lista på Trumps kandidater och deras inställning till klimathotet
  https://www.theguardian.com/environment/2016/dec/15/trump-cabinet-climate-change-deniers

 2. Olav Gjelten

  Obama/Clinton med många tiotal miljoner PK-trogna bakom sig klarar inte av att se seg besegrade efter USA-valet. Nu får världen veta att det var Putin, som via data manipulerade valet till republikanernas fördel.
  Märkligt detta. Över allt i västvärlden där dataoegentligheter förekommer är det antingen enskilt kriminella eller ligor som ligger bakom. I det enorma Ryssland finns enligt våra politiker och vår media uppenbart inga datakunniga som kan utföra sådant utan allt styrs från Putin.
  Sedan är det förmodligen bara ett påhitt allt ihopa om ryssar som lurar och manipulerar. Minst av allt har väl republikanska presidenter/presidentkandidater varit kända som vänner till diktaturen o öst: Nixon, Truman, Goldwater….och många fler. Vi kan säkert lita på Donald Trump också. Det är bara så extremt simpelt det som Obama/Clinton och den politiska korrektheten nu försöker sig på.

 3. Michael E

  #1 Ingvar, Det är tydligt att utnämningarna lutar kraftigt mot en ganska skeptisk inställning till klimathotet vilket borgar väl för framtiden. En fundering man kan göra är dock om Charles Bolden, NASAs nuvarande chef, kommer att få stiga ned. Vad jag kan se så utsågs han 2009 av Obama. Jag har inte kunnat hitta något på nätet som indikerar att han skulle bytas ut och i så fall mot vem. Inte heller vet jag om tillträdande administrationer ofta byter ut chefen för NASA. Känner du till något här?

 4. Roger Karlsson

  Här är en länk med ett föredrag av Monckton där han förklarar de matematiska felen i klimatmodellerna som han har hittat: https://www.google.se/amp/s/chemtrailsplanet.net/2016/09/20/major-math-errors-discovered-co2-not-significant-driver-of-global-warming/amp/

 5. Peter Stilbs

  Ännu en person som förstått: https://morklaggning.wordpress.com/2016/12/11/extremvader/

 6. GoranA

  #2 Olav Gjelten
  Obama och demokraterna har under sina åtta år inte respekterat den USAs konstitution där presidenten måste samverka med senaten och representanthuset för att genomdriva sin politik. Istället för att samverka har han utnyttjat redan befintliga lagar som Clean Air Act och använt den mot kolgenererad elproduktion. Genom att definiera koldioxid som en luftförorening omfattas utsläppen av koldioxid av tuffa regleringar som hotar att slå ut en mycket bra och billig energiform. Målet har varit att slå ut fossila bränslen som energiform och gynna vind och sol. USAs har tills nu räddats av mer naturgas genom fracking men det hade bara varit en tidsfråga innan demokraterna genom skurken Hillary även täppt till den luckan. Ett annat exempel är Parisavtalet som inte togs till Senaten för ratificering och genom Trumps oväntade val seger har det skapats en ny optimism i världen, se börkurserna sen valet.
  Demokraterna i USA, precis som media i har gjort allt för att skapa osäkerhet kring valet av Trump. Först var det gatuprotester, sen skulle stater med en liten vinstmarginal omräknas. Nu försöker man påverka elektorerna att inte rösta på Trump för att skapa en kris och nu påstår man att ryssarna påverkat valet.
  Demokraterna vet att inget av detta kommer att fungera men gör allt för att Trump ska få annat att tänka på.
  Efter at ha lyssnat på Obama och att han ska vidta åtgärder mot Ryssland för deras påstådda inblandning i valet förstår man att hans syfte är att skapa en konflikt med Ryssland som Trump ska får ärva så att ett vänskapligt samarbete med ryssarna ska försvåras. Vi får hoppas att inte Trump tar upp stafettpinnen utan genom skådar det hela.

 7. ceebee

  40 år av klimatrelaterade politiska beslut har inte haft någon större inverkan på väder eller klimat. 4 eller 8 år av skeptiska influenser kommer naturligtvis inte heller påverka vädret, men kanske får det fler människor att reflektera över sannolikheter och rimligheter när även den andra sidan kommer att höras i media.
  För övrigt kan jag meddela att det inom den kristna värden råder stor konsensus kring uppfattningen att Jesus från Nasaret dog för våra synder för ungefär 2000 år sedan.

 8. Ingvar i Las Palmas

  Michael E #3
  Har inte hört eller sett nåt om NASA annat än att Trump under valrörelsen talade om att styra tillbaks NASA till rymdforskning och bort från klimatspåret

 9. Peter Stilbs

  Varmingarna är framme igen – våldsamt regnande kommer över hela USA pga AGW…

  http://physicstoday.scitation.org/do/10.1063/PT.5.7328/full/

  Jodå, det står i Nature, Climate Change, så det måste ju vara sant …

  A. Prein et al., Nat. Climate Change, in press, doi: 10.1038/nclimate3168.)

 10. Olav Gjelten

  Peter Stilbs # 5. Man kan nästan inte fatta det är sant att i landet Sverige år 2016 får lärare i skolan mobba barn som vågar framföra felaktigheter i den religion som klimathotsfundamentalisterna sprider. Eller kanske rättare sagt; oavsett om det är tillåtet eller inte så kan lärare utan större risk förnedra enskilda barn om syftet är att vidmakthålla konsensus i klimatfrågan. Här kan mobbande lärarna till och med räkna med att få skolans stöd.

 11. Olav Gjelten

  GoranA # 6. Tusen tack för ditt utförliga inlägg. Väldigt bra skrivit.

 12. Sören G

  Dårarnas julafton
  https://wattsupwiththat.com/2016/12/16/limestone-dust-the-latest-climate-geoengineering-favourite/

 13. Lars Kamél

  Det är märkligt det där. När kriminella begår brott via dator lyckas polisen inte leta reda på dem för att de har dolt sina spår. Men ryska myndigheter som hackar datorer i USA lyckas alltså inte alls dölja sina spår? Är det ingen mer än jag som tycker att det är något skumt med det där?

 14. Olav Gjelten

  Lars Kamel # 13
  Precis detta jag ville framföra i # 2. Enligt våra pk-politiker och media finns det heller ingenting i Ryssland som inte Putin står bakom. Inga hackare där som inte gör sina uppdrag på direktårder från Kreml. Det hela är så idiotiskt dumt att det borde vara omöjligt att ens få framföras. Sådant svammel!

 15. GoranA

  #13,14
  Vad jag vet så har det inte presenterats några som helst bevis för att ryssarna skulle vara ansvariga.
  När senaten eller om det representanthuset kallade till förhör vägrade CIA att komma.

 16. Sören G

  Hörde nåt om att Obama ägnade en stor del av ett tal under fredagen åt att skälla på ryssarna.

 17. Lasse

  Nu summeras 2016 bla i Arktis och Grönland.
  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/Polar-portal-saeson-rapport-UK.pdf
  Det är en del rekord men knappast nånting som sticker ut. Smältsäsongen på Grönland startade tidigt alarmerade tidningarna-men de var för tidigt ute eftersom definitionen inte uppfylldes.
  Sen är det underligt att de saknar senare delen av avsmältningen-där säsongen slutade rätt nära normal avsmältning.
  Ingen tipping där inte!

 18. Håkan Bergman

  http://www.telegraph.co.uk/content/dam/Matt%20homepage/1712-MATT-PORTAL-WEB-P1-small.png

 19. sibbe

  Ja Obama är vår frälsare, vart man än kommer. Att han inte fick tillstånd nånting tycks inte bekymra folket. Han var ju närvarande vid all klimatmöten, tänk ändå. Och Obamacare för 300 miljoner amerikanarna, det är väl nånting. Och det kommer inte att montera ner, så har Trump ju sagt (enligt NYT.) Och så har Trump ju också sagt att det inte blir nånting av nedskärningarna i klimatfrågan (enligt NYT) Och att han inte skall sätta Clinton i fängelse också (enligt NYT). Alla dessa löften som han inte håller.
  Att sen Trump har utnämnt enbart personer som är klimatskeptiker, är faktum. Likaså att den så skall styra i hälsoministeriet vill montera ner Obamacare. Bygga mur, ju det skall hans minister se till. Sysselsättning åt arbetslösa vita män och kvinnor (avskummet enligt Clinton – dom svarta som valde Obama var ju alla änglar), stopp på utlokaliseringen av företag (redan förrän han blev vald av elektorerna), mannen är otroligt energiskt – och så skall han ju träffa vår finländska utrikesminister Soini vid ett bönemöte i februari, och Soini är ju paria så att Margot inte tog honom i hand ens vid hans första besök i Sverige. Israelhatare Wallström hälsar förresten på sina terroristfränder i Palestina.
  Samtidigt som USA flyttar sin ambassad till Jerusalem. Ho,ho, Margot. kämpa på .
  Reagan vrider sig i graven sade Obama – ( bara fakta, den tiden då Reagan valdes, var det svårt ens att komma in i parlamentet för svarta. – Den första som satsade på svarta var Bush jr., som hade både Powell och Rice i sin regering!)) han roterade ännu värre när den första svarta presidenten Obama valdes.
  Just nu är ju CIA populär. Men se på nätet: hatet mot CIA pyr där.
  De sista ryckningar av Obama är än en gång ryskhatet. Vilket applåderas av våra medier och deras lakejer, politiker.
  Hur var det, förresten, US-forskarna flyttar på sina ”klimatdata”:
  Ju, förstås hockeyklubbans Michael Mann måste ju gömma sina rön, eller rättare sagt , frånvaro av rön…
  Hide the decline.
  Vad står ytterligare på: just nu en skalv i Pacifik, på grund av klimatförändringen.
  Och kylan i nästan hela USA är, naturligtvis, på grund av den globala uppvärmningen.
  Här i norden blir det ingen vit jul. På grund av den globala uppvärmningen.
  Den som inte förstår att det blir kallare på grund av att det blir varmare, bör stängas in på dårhus.
  Och källa: gissa: NEW YORK TIMES.
  Den mörkaste natten i historien kommer att äga rum om en vecka enligt NYT. Antagligen att skylla på klimatuppvärmningen. Finns det nånting som inte går att skylla på den globala uppvärmningen? Fråga NYT!.

 20. Lasse

  #16
  ”I cant say we have been succesfull.”
  Obama regarding Syria
  Han kanske skulle svälja stoltheten , ta Ryssarna i hand, och jobba tillsammans med Syriska regimen.

 21. Olav Gjelten

  #15, #16 Ingen inom ”Demokratiska Partiet” verkar åtminstone kunna beskylla Obama/Clinton för att göra allt för att sabotera för Donald Trump som vann valet.
  Sådant har väl aldrig förekommit tidigare i historien? Den tillträdande presidenten utmålas som en lakej till ärkefienden. Khmererna kring klimathotet är inte alls vana vid motstånd och nu skyr de inga medel i världen. Till och med vill de skapa en hetsk krigssituation mellan världens främsta kärnvapenmakter.

 22. LarsW

  Intressant läsning hittills. Ni hyllar Trump och hans kabinett. I gott sällskap med självaste Avpixlat, den amerikanska kristna högern, KKK och även Klimatsans samt NewsVoice. (Den senare är dock lite rörig i sin närmast desperata hyllning av alternativa nyheter). Kanske några till, men jag följer inte hela spektrat.

  Jag kan inte ens med bästa vilja i världen påstå att ni är i gott sällskap. Sådant påverkar trovärdigheten, liksom att citera en av världen mest ringaktade ”vetenskapsmän”, ”Lord” Monckdon. Att den här Watts –i samma liga som Monckdon– är en av era husgudar gör inte heller saken bättre.

  Bättre kan ni.

 23. Lars Cornell

  #22 Lars W, Jag kan bara svara för mig själv, men jag är så less på den ensidiga rapporteringen från SVT och vissa storstadsmedia så att Trump är ett bättre alternativ som en ren protest mot censuren.
  Sedan hoppas jag att han rensar rent från den korruption och politisering av FN, IPCC mfl organ som skett.
  Det tredje är att han med sin röst når fram så att hela världen får höra något annat än det där d…la koncensusgnället. Han har ju faktiskt 54% av kongressen bakom sig i åsiktsgemenskap.

 24. Peter F

  #22 Lars W

  Du är verkligen en dålig förlorare.

 25. Ingemar Nordin

  Lars W #22,

  Du verkar vara i maskopi med Obama, Fidel Castro, Pol Pot och AFA. 🙂

  Kanske kunde du dra ned på epiteten och guilt by association argumenten och istället komma med ett sakligt inlägg i klimatdebatten?

 26. Hasse

  #22 Lars W
  Vad jag vet var KKK ett fenomen som hade sitt ursprung i den demokratiska rörelsen,
  När man skäller på Monckton kunde man åtminstone lära sig hur han stavar sitt namn.
  Tror för övrigt att det nästa år den här tiden kommer att vara betydligt svårare att
  verka som klimathotare.

 27. Håkan Bergman

  Lars W. #22
  Det här är den nivå man får när man politiserar en fråga. Jag kan också bli mörkrädd när jag ser en del länkar här, men jag minns också vilka det var som satte den nivån.

 28. Mats R

  #22 LarsW

  Reductio ad Hitlerum. Ett råd i all välmening: Sitt på rumpan, tänk inte med den,

 29. Lasse

  Lars W
  Det enda vi har gemensamt är att vi gillar att ifrågasätta.
  Att helt sätta sig i knät på vem det vara må kan lätt bli lite väl intimt.
  Watts har en hemsida som är bland de mest besökta. Svårt att inte gilla det han lägger upp där.
  Det ger hopp om framtiden.

  Tillhör du dem som tror att vetenskapen är klar och demokraterna alltid de goda?

 30. ces

  #22 Lars W För den som inte tänker själv är det naturligtvis enkelt att köpa hela PK-paketet = Trump ond, Obama god, the Science is settled – CO2 är farligt, istäcket ökar även om det minskar, det finns bara en som kan allt om klimatet i Sverige och han heter Rockström, SvD är öppet för synpunkter bara dom är rätt, osv.
  Sedan finns det några som inte riktigt köper hela paketet och har andra källor än MSM som t ex utländska medier som både på tyska och i Australien, Kina och Japan inte alls följer den svenska modellen med kravet på Consensus. Då visar det sig att man kan tycka att vissa saker som Trump gör är ganska intressanta utan att man därför köper allt han gör.
  Eftersom du verkar så välinformerad vore det bra om du på något sätt kunde verifiera varför Lord Monckton är ”en av de mest ringaktade”. (Interna analyser på Regeringskansliet räknas inte). Problemet med Watts är att hans blogg snart är uppe i 300 Miljoner visningar så att man nog måste följa vad som skrivs där, om man inte har så kvalificerade källor som du verkar ha.

 31. sibbe

  # Author: LarsW (alias LBT?)
  Comment:
  Intressant läsning hittills. Ni hyllar Trump och hans kabinett. I gott sällskap med självaste Avpixlat, den amerikanska kristna högern, KKK och även Klimatsans samt NewsVoice. (Den senare är dock lite rörig i sin närmast desperata hyllning av alternativa nyheter). Kanske några till, men jag följer inte hela spektrat.

  Jag kan inte ens med bästa vilja i världen påstå att ni är i gott sällskap. Sådant påverkar trovärdigheten, liksom att citera en av världen mest ringaktade ”vetenskapsmän”, ”Lord” Monckdon. Att den här Watts –i samma liga som Monckdon– är en av era husgudar gör inte heller saken bättre.

  Bättre kan ni.
  Man behöver inte tro på allt som man läser. Fastän det står i NYT.
  Bättre kan du. I min omogen ungdom hyllade jag både Ho Tsin Minh, Mao och Fidel.
  Nu 40 år senare ser jag vart deras ideologi hamnade: i historiens papperskorg, där den bör vara.
  Och fortfarande så är jag för abort, för jämlikhet och tycker att äktenskap bör ersättas med ett enkelt samlevnadsavtal. Jag tror inte varken på de kristnas Gud, eller den judiska eller den muslimska Guden. På ingen Gud. De är påhitt av människor. Men Trump gilllar jag, just på grund av att han rensar i klimatkyrkans Augias-stallet. Och är en bra kapitalist.
  Och en bra kapitalist löser problem, medan en bra socialist som du gör problem.

  Och jag tycker inte om såna som dej, som inte tar reda på fakta som t.ex. varför Michael Mann inte ger ut sina rön till allmännheten så att man kan granska hans arbeten. Vi har en långsam återhämtning från lilla istiden och är långt ifrån en överhettning på globen.

 32. Ingemar Nordin

  OK, Lars W lade in sitt inlägg 16.21. Därefter kom en lång rad inlägg som ville ta upp debatten med honom. Nu är klockan 19.00. Inget svar från LarsW. Uppriktigt sagt så tror jag inte att denne LarsW överhuvudtaget är intresserad av att diskutera eller lära sig något om klimatet.

  Hans uppgift är att dyka upp på diverse bloggar, spy ur sig något oförskämt och provocerande om alla som kommenterar och sedan dra vidare till andra bloggar där han kan förstöra en diskussion.

  TROLLVARNING!

 33. Håkan

  Men det var väl uppenbart att #22 LarsW var ute för att trolla. Och det är anmärkningsvärt att så många lät sig provoceras av hans simpla trick. Strunta i trollen, de är inte värda någon respons.

 34. sibbe

  Om nu klimatalarmisterna skulle ha rätt: hur ersätta våra fossila energier med likvärdiga och effektiva energier? Och kom nu inte med vind eller sol. Utan energier som vanliga människors plånböcker inte stressar onödigt.
  Borde man inte bygga så mycket vattenkraft som möjligt? Kärnkraftverk och vattenkraft , Sverige är klimatneutral. Så är Frankrike också med sina kärnkraftverk.. Tyskland som är i färd med att avsluta kärnenergin, har redan ökat sina CO2 utsläpp långt över det normala. Så som man gör när man har högkonjunktur.
  Och det är klart: för att producera papper eller bilar så måste man ha el-energi som fungerar dygnet runt, året runt. Om man verkligen tror på att CO2 gör världen sämre, finns inga genvägar förbi dessa två energier: kärnkraft och vattenkraft är faktiskt dom enda energier som inte alstrar CO2.
  Den som förnekar detta, och vidhåller att man kan lösa problemen med vind och sol och bio, har tydligen inte lärt sig i skolan ens att 1*1= 1, vindkraft är otillförlitligt, och i regel så kommer el på sin höjd 4 månader i oregelbundna avstånd i ledningar. Solen är säkert bra, men vi borde då avskaffa nätterna. Säsongen oktober till mars, då man inte ser solen alls just inte medräknad.
  Och bio leder till att vi skövlar de sista urskogarna + våra egna utan att det förbättrar situationen. Och fastän jag inte är troende krist eller annat, så vill jag inte att man eldar upp spannmål eller andra biologiska växter eller laga dom till bränsle för bilar.
  Betalbara energier: jag föredrar kolkraftverk som alstrar el och ger varmt vatten till fjärrvärmen/kylan. Ger 80 % energieffektivitet. Likaså kärnkraften som ger över 90 %. Vill man ha el från andra källor bör man betala marknadspris för detta. Och inga subventioner som betalas ur våra plånböcker. Och bilar: dom motorer som finns idag kan nog utan vidare strypas till att förbruka hälften så mycket bensin/diesel. Och kostar betydligt mindre i drift än elbilar.
  Förnuft: det är det som klimathotsalarmister saknar…

 35. Lars Cornell

  sibbe #34: Du har helt rätt.
  Idealisterna har inte klart för sig proportionerna. De inser inte att bioenergi (förnybart) är en bristvara som inte räcker till allt vi vill använda den till.
  Baylans och Mps ’förnybart’-politik är vårt största hot och en politik som är på väg käpprätt in i väggen.

 36. Rider

  Inget klimatupplysande visserligen men med anknytning till flera andra inlägg i denna tråd.
  Newt Gingrich förklarar fenomenet Trumpism.
  https://m.youtube.com/watch?v=NIe95tyHQs4

 37. LarsW

  #32: Mitt inlägg gick tydligen rakt in. Till att börja med så är påståendet att min ”uppgift är att dyka upp på diverse bloggar, spy ur sig något oförskämt och provocerande om alla som kommenterar och sedan dra vidare till andra bloggar där han kan förstöra en diskussion” gripet ur luften. Något sådant har jag aldrig ägnat mig åt, vilket kanske säger mer om skribenten än om mig. Inte heller sitter jag minut för minut och vaktar på inlägg. I Likhet med de flesta har jag ett hem- och privatliv, därav dröjsmålet med svaret.

  Jag ville bara påpeka att ni ställer er i ett tämligen extremt hörn på den politiska och vetenskapliga skalan. Klimatfrågan borde vara helt neutral i det avseendet, angelägen som den är.

  Jag har fått en Trollvarning av Herr Nordin, så jag vet inte om det här kommer att synas, men man kan ju alltid hoppas…

 38. Björn

  LarsW [37]; Du har ännu inte nämnt något som gäller klimatfrågan, utan bara en frossa i vilseledande teknikalitet.

 39. Björn

  Lars Cornell [35]; ”Idealisterna har inte klart för sig proportionerna. De inser inte att bioenergi (förnybart) är en bristvara som inte räcker till allt vi vill använda den till”. Här nämner Du något viktigt och väsentligt, nämligen det förnybaras otillräcklighet för att kunna förse tättbebyggda samhällen med stabil och avbrottsfri leverans av energi. Den kända profilen Hans Blix som tidigare var generaldirektör för internationella atomenergiorganet IAEA, har med bestämdhet menat att endast atomkraftverk är tänkbart om vi skall förse megastäder med stabil energiförsörjning. Visst är vattenkraft en relativt säker energikälla, men hur många länder i världen har tillgång till flödande vatten som är användbart för elgenerering?

 40. Lennart Bengtsson

  Man kan tycka vad man vill om Trump men ett är klart att mycket i USAs politik under senare år kommer att ändras. Det gäller säkert också klimatpolitiken eller snarare energipolitiken. Men jag tror att man kan utgå från att USA inte gör något som är till USAs nackdel vilket förefaller vara fallet i Sverige som bekymrar sig mindre om sitt eget land än allt annat. Skulle det visa sig att en klimatändring är ett allvarligt problem så kommer man självklart att göra någonting åt saken i USA. Alla klimatsimuleringar visar att USA kommer att drabbas sjufalt värre än Sverige om de mest extrema simuleringarna skulle inträffa.
  Inte heller är det så att svenska politiker och aktivister är intellektuellt överlägsna Trump och hans medarbetare. Att inbilla sig detta är ren stupiditet och det slag av arrogans som endast de mest okunniga och förtappade kan uppvisa. I själva verket anser jag det är en stor fördel att Trumps regering består av erfaret folk från näringslivet i stället för som det är i Sverige av politiska broilers som inte känner världen utanför sin politiska bubbla. Vore jag ung i dag skulle jag säkert utvandra till USA och det tror jag säkert många kommer att göra när det tänkt igenom situationen.

 41. MatsF

  Vil tipsa om denna bloggpost.

  The Non-Expert Problem and Climate Change Science

  ”There are plenty of examples where the majority of experts were wrong. What you really want to know is whether climate change looks more like the sort of thing that turns out to be right or the sort of thing that turns out to be wrong. Let’s dig into that question.”

  http://blog.dilbert.com/post/154082416051/the-non-expert-problem-and-climate-change-science

 42. Ingvar i Las Palmas

  #40 Lennart B.
  Bra skrivet. Vill även peka på Vaclav Klaus beskrivning av läget i Europa och hans syn på Brexit, Trump och immigration. Där har vi en klarsynt man.
  http://www.klaus.cz/clanky/4027

 43. Thomas P

  Lennart #40 Själv tror jag snarare att man kan utgå från att Trump inte kommer göra något som är till nackdel för Trump och i någon mån de andra miljardärerna i hans regering. Hur det går för vanligt folk tror jag inte Trump bryr sig så mycket om, bara han kan slå i väljarna att allt dåligt som händer är någon annans fel, kineser, immigranter, Obama eller vilka som passar för stunden. Att Trump är totalt ohämmad i att ljuga har vi fått mycket klart för oss i kampanjen.

  ” I själva verket anser jag det är en stor fördel att Trumps regering består av erfaret folk från näringslivet”

  Jämför med invasionen av Irak. Var den bra för USA? Knappast, men den var väldigt bra för en hel bunt av de som drev på hårdast för kriget och som jobbade eller hade stora aktieposter i diverse krigsindustrier. Ett tidigt test för Trump kan bli Wells Fargo och dess brottslighet. Trump har stora lån där, vågar han driva på med åtal?

  ”Vore jag ung i dag skulle jag säkert utvandra till USA och det tror jag säkert många kommer att göra när det tänkt igenom situationen.”

  Om du vill utvandra till USA är det kanske inte just Trump du vill stödja… Men det är klart, den som är ung kan alltid ta värvning, USA behöver alltid kanonmat till sina små kolonialkrig. River Trump upp kärnteknikavtalet med Iran blir väl ett angrepp närmaste logiska steg, vad skall han annars göra om han nu ser hotet som så stort?

 44. pekke

  LarsW.

  ” Jag kan inte ens med bästa vilja i världen påstå att ni är i gott sällskap. Sådant påverkar trovärdigheten, liksom att citera en av världen mest ringaktade ”vetenskapsmän”, ”Lord” Monckdon. Att den här Watts –i samma liga som Monckdon– är en av era husgudar gör inte heller saken bättre.”

  Är Rockström utbildad klimatexpert ?
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Rockstr%C3%B6m
  Nix som man läsa i ovanstående länk.

  Pär Holmgren är som Watts meteorolog, är Pär klimatexpert ?
  https://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4r_Holmgren
  Knappats.

  Nix, Pär är ingen klimatexpert och det är inte Tony Watts heller, men Wattts försöker diskutera olika teorier.

  Hur blir man en klimatexpert i den vetenskapliga världen ?

  Snacka mycket eller forska å lägga fram riktiga fakta.

  Vi vet hur det går om det anses vara konsensus inom en vetenskap, fråga Karolinska !

  Har du LarsW. nån teori om det eller fakta.

 45. L

  Så här trollade man ihop dom 97 procenten, genom att bara räkna bland dom AGW-troende;

  ”In the most comprehensive analysis to date, we analysed 21 years worth of peer-reviewed papers on “global warming” or “global climate change”. Among the 12,465 papers, we identified over 4,014 abstracts authored by 10,188 scientists that stated a position on human-caused global warming. Among those 4,014 abstracts, 97.1% endorse the consensus.”

  Som att säga att 97 % röstar på Moderaterna utan att säga att man bara frågat M-medlemmar…

 46. Lennart Bengtsson

  43

  Det kan naturligtvis inte uteslutas att Thomas P får rätt inte heller att något annat kommer att hända. Men jag förstår att många måste se negativt på framtiden. Amerika blir värre än någonsin, Ryssland kommer sannolikt att invadera Gotland, Israel är bedrövligt för att inte tala om Kina som inte bara förgiftar den kinesiska miljö utan hela planetens. Inte heller finns det mycket hopp om Europa där land efter land blir populister och bara tänker på sig själva. Till och med våra nordiska grannländer är inte riktigt att lita på längre. Hur skall allt sluta. Det är tur att vi ändå har alla duktiga svenskar som säkert kommer att rädda planeten.

 47. Björn-Ola J

  #44
  Förstår du inte. Expert blir man om man säger det folk vill höra.
  Ta fastighetsbranschen som exempel. De verkliga experterna säger:
  Var försiktig, fastigheterna är övervärderade och intäkterna kan inte bära ivesteringen.
  De opportunistiska s.k. experterna säger: investera, priserna kommer att stiga och du kan sälja med vinst. Eftersom alla lyssnar på de opportunistiska s.k. experterna eftersom de säger det man vill höra, så blir det en självuppfyllande profetia och de får därmed rätt och ingen lyssnar längre på de verkliga experterna, ända fram tills att bubblan spricker och sanningen uppenbarar sig.
  Lennart Bengtsson är ärlig och beskriver det osäkra kunskapsläget och osäkerheten i att ställa prognoser, men det är inte sådant man gör tidningsrubriker av. Men vadå, det finns ju andra man kan vända sig till och göra till klimatexperter. Experter är de som är med och formar den sanning som de med makt vill höra. Med makthavarna menar jag snarare journalister och proffstyckare än politiker, eftersom det är dem politikerna lyssnar på snarare än gräsrötterna.

 48. Ingvar i Las Palmas

  -40 grader förväntas i Minnesota USA. Massor av bilolyckor.
  Fy attan för att krocka i det vädret.

 49. tolou

  En duva satt på en gren…

  och slängde ihop ett Excelark med lite historiska temperatur-data!

  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Sthlm_monthly_temp_anom_1901_2015_zps4pbtaww6.png

  Som synes har den ’lokala’ uppvärmningen 😆 tagit fart främst för Jan-Feb sedan de bistra vintrarna runt 1987, men som även haft betydande uppvärmning fram till 1939. Även Mar-Apr hänger på någorlunda.

  Jul & Aug börjar stiga rejält från runt 1995, tätt följt av Sep samt Nov. Men Juli samt även Dec hade också avsevärd uppvärmning fram till 1960.

  Segare uppvärmning för Maj, medan Jun & Okt ännu inte uppvisat någon uppvärmning alls…

 50. John Silver

  Bazinga!
  http://realclimatescience.com/2016/12/classic-tweet-from-steve-mcintrye/#comments

 51. Guy

  Thomas P # 43
  ”Själv tror jag snarare att man kan utgå från att Trump inte kommer göra något som är till nackdel för Trump”

  Helt rätt, tror jag, med ett tillägg. Det som är bra för Amerika är bra för Trump och vise versa. Dom utesluter inte varann.

 52. tolou

  forts. #49

  Med 1931-1960 norm.
  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Sthlm_monthly_temp_anom_1901_2015_norm2_zpszwkobs76.png

  Här seglar Mars upp i toppen ordentligt medan Dec byter fot helt från toppen till absoluta botten… Detta måste betyda att December ännu inte är varmare än 1931-1960. Även Juli halkar ner från toppnivån och lägger sig bland de mediokra. Alltså ingen lysande utveckling men en stigning ändå sedan ca. 1995.

  Jan & Feb är dock väldigt lik 1961-1990 normen, och även Apr håller sig på i stort sett samma nivå.

  Maj, Juni samt Okt som enl. 1961-1990 låg lägst ser nu ut att ligga på ung. samma nivåer som på 30-50-talet. Det måste betyda att de låg generellt ganska högt mellan 1961-1990.

  Sammantaget är det främst en uppvärmning sedan 1900-talet i Jan, Feb & Mars samt lite i April då.

 53. Skogsmannen

  Någon som tyckte att vi inte har någon nytta av försvaret? 🙂

  http://www.blt.se/solvesborg/forsvarshansyn-stoppar-vindkraft-i-hanobukten-2/?share=eyJkYXRhIjp7InVybCI6Imh0dHA6XC9cL3d3dy5ibHQuc2VcL3NvbHZlc2JvcmdcL2ZvcnN2YXJzaGFuc3luLXN0b3BwYXItdmluZGtyYWZ0LWktaGFub2J1a3Rlbi0yXC8iLCJ0dGwiOiIxNDgyNDAyNjY3IiwidXNlcl9pZCI6IjU0NzM1MmViMWEzNWNlNGIyNDAyMWZjNSJ9LCJzaWduYXR1cmUiOiIydStyOWZHQzZEeWJabklydXR5VXNXcEZqbDZMd2ZiSDZrZmRxN3JKcVZnPSJ9

 54. Skogsmannen

  #53 forts!

  ”Riksdagen har tydliggjort att Sveriges försvarsambitioner ska öka. Då behöver försvaret kunna öva. Hanöbukten är ett av de strategiskt mest viktiga försvarsområden Sverige har”, säger miljöminister Karolina Skog (MP) i ett pressmeddelande.

  Vad det måste svida! 🙂 🙂

 55. Håkan Bergman

  Skogsmannen #54
  Oh, den blir svår för Mp. Det tråkiga är att Löven lär känna behov av att återställa Mps image och det brukar bli dyrt. Hur mycket läppstift går det att smeta på grisen egentligen?