Öppen Tråd

majblomma

Majsolen ler, och värmer gott. Här är veckans öppna tråd för diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig fortsättning på helgen, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  Tror verkligen Världsbanken att någon lyssnar och avstår från att bygga välstånd genom att använda kol m fl fossila bränslen. Naivt är ett populärt ord.

  https://wattsupwiththat.com/2016/05/06/the-world-bank-notices-the-asian-coal-rush/

 2. Lennart Bengtsson

  Som kommentar till 1 får man hoppas att inte minst Europa måste börja inse att deras roll i dagens värld är begränsad och tyvärr är det troligt att Parisöverenskommelsen blir lika verkningslös som Kyoto. Även om Europa skulle minska sina koldioxidutsläpp till noll skulle det knappas märkas. Det enda hoppet är att resten av världen inser att koldioxidens ökning är ett problem för klimatet – innan dess kommer de inte att göra något av vikt. Sveriges roll i sammanhanget är ännu obetydligare även om Sverige skulle komma in i Säkerhetsrådet för en tvåårsperiod. Om inte svenskarna bryr sig mer om sitt eget land än nu så kanske det en vacker dag inte kommer att finnas längre?

 3. Olav Gjelten

  Ofta ser man sådana uttalanden även på Klimatupplysningen:
  ”Kärnkraft är koldioxidfri och just därför bra”.
  ”Även om just vi skulle lyckas få ner VÅRA utsläpp av CO2 så har det ingen större betydelse därför att vårt utsläpp är så litet i förhållande till ANDRAS”.
  Vem gynnar sådana uttalanden, där skribenterna indirekt påstår att koldioxid är av ondo? Självklart MILJÖFUNDAMENTALISMEN och de dithörande EXTREMORGANISATIONER vi inte gillar.
  Mer koldioxidutsläpp är enbart av godo, ingenting annat!

 4. latoba

  Nyligen hyllades med rätta vår tryckfrihet på ledarsidor runt om i Sverige. Samtidigt upplyste vissa nogsamt att en tidningsredaktion inte har någon skyldighet att ta in insändare. Tidningar har alltså en oinskränkt makt över opinionsbildningen. De kan dirigera epost från personer som har en annan uppfattning än redaktionen till skräpposten, de kan underlåta att svara på epost, de kan låta bli att publicera vissa åsikter och de kan i de fall de släpper fram en debatt låta den som har ”rätt” uppfattning få sista ordet. Detta vore väl inte mycket att orda om det inte vore så att vissa lokaltidningar saknar konkurrens på en ort eller i ett område och att vi som skattebetalare bidrar till tidningens överlevnad genom presstödet. I Wikipedia kan man läsa mer om presstödet. Man kan naturligtvis avsluta sin prenumeration om man ogillar hur tidningen sköter opinionsbildningen. Om man bor på en ort med bara en lokaltidning är då lokalradion den enda informationskällan men även redaktionen för den har oinskränkt makt att välja och vraka. Men PO då, man kan väl klaga hos PO. Ja men där sitter ju journalister i toppen och bedömer om den som klagar har rätt. Återstår bara bloggar och Facebook och liknande men dessa läser ju bara ett fåtal om det inte är en kändis som skriver.
  Vad gör man?

 5. Ingvar i Las Palmas

  Lennart B. #2
  >Det enda hoppet är att resten av världen inser att koldioxidens ökning är ett problem för klimatet
  Nej
  http://notrickszone.com/2016/05/06/retired-german-climate-scientist-no-man-made-signal-found-climate-protection-a-dangerous-ideology/#sthash.qXd8hIJD.dpbs

 6. BoE

  När nationen en gång var viktig för ett samhälles fortbevarande, fanns det ett brott som hette ” Högförräderi”.
  Detta måtte ha blivit helt sid-steppat här numera med tänke på att man låter subversiva ”kulturyttringar” växa till sig och t o m få bidrag för sina aktiviteter. Vad slutresultatet mycket väl kan bli, har man kunnat läsa och lyssna sig till under rätt många år, om man varit intresserad.
  Men vi är så vana vid ( =intalade) att inget ont kan drabba oss, eftersom vi själva är en så hyvens stormakt, – så vi behöver inte bry oss.
  På samma sätt kan man här låta utopier få breda ut sig och bli rättesnören utan att ens en verklig kosekvensanalys behöver göras.
  Ett exempel: Jag påstår att vi t ex hade kunnat vara nästan självförsörjande på färska grönsaker de senaste 30 åren om man i Halland hade tagit till vara på spillvärmen från Ringhals ( som varma markbäddar/växthus). Men eftersom ingen analys ens fick göras om detta . (tankeförbudslagen) så är vi lyckligt ovetande om denna möjlighet.

 7. Kjell Wållberg

  #4 latoba

  Det är aldrig för sent att ge upp…
  Ta en skogspromenad i solskenet och gnola på den här fina folksången:
  https://www.youtube.com/watch?v=IhHrm1Gqopw
  Möjligen förbättras humöret något.

 8. Ingvar i Las Palmas

  latoba #4
  Avsluta prenumeration
  Hitta alternativa informationskällor

 9. Lejeune

  Samtidigt i en tidning nära dig!
  Klimatljuget & överdrifterna i MSM rullar oavbrutet in över oss stackars läsare, om MSM inte passar sig är vi också snart försvunna, fast då säkerställer presstödet att de journalistiska köttgrytorna hålls kokande oaktat om det finns några läsare kvar:
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/fem-oar-forsvunna-i-stilla-havet/

 10. Ingvar i Las Palmas

  Prenumererar på Björn Lomborgs nyhetsbrev
  Fick följande länk idag
  http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/05/no-one-ever-says-it-but-in-many-ways-global-warming-will-be-a-go/?mc_cid=78613f5f69&mc_eid=2836f71a9d

 11. Thomas P

  Kombinationen av #9 och #10 är rätt lustig. Slutsatsen måste bli att det är Lomborg som står för ”klimatljuget” i MSM,

 12. Vänsterpartiet har kongress. I en motion (Allmänmotion 154) yrkar motionären ”att låta starta en utredning att SD förhindras att delta i valen och därmed förhindra att dess propaganda sprids i våra parlament runt landet”
  Det kan ju vara av intresse för klimatupplysningens läsare, för än så länge tror jag bara att de enda jag sett på den politiska arenan som visar något som helst vett när det gäller klimat och energi varit sverigedemokrater.
  Motionen har inte behandlats ännu, jag tror den kommer att avhandlas idag. Jag antar att den kommer att avslås, men säker kan man ju inte vara. Och det är väl en minst sagt intressant fråga vad som händer om den inte avslås. Jag ser det inte alls som otroligt att övriga partier på vänsterkanten ansluter sig till denna syn när någon väl gått före med murbräckan. Jag tror det finns ett ganska utbrett stöd för att förbjuda SD i politiska kretsar, men ingen har tagit steget att lägga faktiskt förslag därför att man inser att det (med rätta) skulle skapa en politisk jordbävning som fick richtermätare att slå i bott, och att det med stor sannolikhet vore politiskt självmord att gå ut med något sådant. Men om ett litet extremparti går före och bryter vallen är det ganska troligt att fler kommer att följa efter.
  Och har man väl en gång lyckats förbjuda ”rasistiska” partier så kan man väl räkna med att de fått blodad tand och kommer att driva på förbud av andra ”odemokratiska” yttringar. Kritik av genusvetenskap, feminism och klimatpolitik lär höra till tankeriktningarna som snabbt får stryka på foten.

 13. Glömde lägga in länk: A-Motioner-2016.pdf
  Motionen ifråga (A154) hittas på sidan 120.

 14. Jan-Åke

  Det är så kul att reta alarmister genom att fråga på vilken sida, i vilken FN-rapport det klargörs att kolökningen från 3 till 4 av 10000 molekyler luft ökat temperaturen.

 15. Jan-Åke

  De verkar mest ha röstat om extreeeemt troligt mindre troligt väldigt otroligt mellantroligt mellanotroligt otrooooligt troligt…..

 16. Jan-Åke

  Finner det dock ofta roande att lyssna på klimattalibaner/aktivister…

 17. Christopher E

  #11 Thomas P

  ”slutsatsen måste bli”? För andra gången på kort tid har du lite svårt med logiken. Hur ”måste” ett uttalande om att MSM (här exemplifierat av DN) innehåller mycket klimatpropaganda innebära att alla klimatrelaterade artiklar (här exemplifierat av Lomborg i The Telegraph) därmed är propaganda? Hur ser logiken ut där menar du? Har du hört talas om ”undantaget testar regeln”? (Tyvärr ofta felöversatt från engelskan som undantaget bevisar regeln, så poängen går förlorad).

  #9 Lejeune

  Man blir trött. Det är ju bara att kolla tidsvattenmätaren där:

  http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_global_station.htm?stnid=734-004

  En beskedlig trend på 2,8 mm/år som inte äter upp några korallöar om det inte finns andra skäl. Dessutom oaktat trend enstaka år för 40 år sedan med nära samma nivå som nu.

  Dessutom, naturen har en dynamik. Det finns hundratusentals öar i världen. Det vore bra konstigt om den siffran var exakt konstant utan att några tillkommer och försvinner då och då.

 18. Jan-Åke

  Ja sen är ju Axel Mörners studier intressanta, han visar på 1-3 mm/ år också för föregående sekler.

 19. Håkan Bergman

  Lennart B. #2
  Man kunde ju hoppas att det åtminstone fanns nån enda människa med lite ekonomiskt förstånd bland våra brorduktigpolitiker, men icke. Vi ska gå före och visa vägen för dom andra 7 miljarderna. Har dom aldrig hört begreppet marginalkostnad? Om man nu absolut måste minska CO₂-utsläppen och dessutom anser att det är akut ska man väl för bövelen lägga resurserna där man får maximal effekt, och det är definitivt inte i vårt land, där dom lågt hängande frukterna redan är plockade. Jag ser bara två möjliga förklaringar, endera så är våra politiker kompletta idioter, mest troligt enligt mig, eller så är dom en samling sällsynt cyniska bedragare.

 20. John Silver

  Helgläsning från bästa nyhetssidan.
  http://www.thegwpf.com/topics/
  Bokmärk den. Skojiga exempel:
  http://www.thegwpf.com/opec-is-dead/
  http://www.thegwpf.com/the-age-of-cheap-oil-and-natural-gas-is-just-beginning/
  http://www.thegwpf.com/two-thirds-of-u-s-gas-supply-now-comes-from-fracking/
  http://www.thegwpf.com/why-non-renewables-are-still-in-abundance-while-renewables-are-not/
  http://www.thegwpf.com/its-all-over-green-transport-target-will-be-scrapped-post-2020-eu-confirms/
  http://www.thegwpf.com/co2-emissions-in-the-eu-have-increased-in-2015-despite-e1-trillion-in-green-subsidies/
  http://www.thegwpf.com/wind-and-solar-energy-are-a-waste-of-money-prof-sir-david-mackay-said-in-final-interview/
  http://www.thegwpf.com/one-of-worlds-biggest-solar-manufacturer-teetering-toward-bankruptcy/
  http://www.thegwpf.com/is-tesla-in-trouble/
  Aprilvintern är äntligen slut, nu ska jag ut och köra V8 utan tak i solskenet.

 21. Ingvar i Las Palmas

  Håkan B. #19
  Politiker älskar symbolhandlingar. Det får dem att känna sig bättre än andra. Och det prioriteras mycket högre än att göra något som är bra för ”folket”. Ett annat exempel är att sänka skatten för pensionärer.
  Med 100:-/månad. Att ge bidrag till att köpa en Tesla är däremot ingen symbolhandling. Det kostar skattepengar och gynnar en viss grupp av människor.

 22. latoba

  Nu är det 10 år sedan miljardären Al Gore spred sina fantasier världen över med filmen En obekväm sanning. Om det vore något krut i våra svenska medier skulle ett scoop vara att göra en jämförelse mellan hans förutsägelser och det verkliga utfallet. Manhattan under vatten , inga isbjörnar, Arktis nästan isfritt Himalayas glaciär nästan borta o s v. Bara skandalen att han och IPCC fick fredspriset 2007 vore ett ämne för sig liksom att han kan åka omkring i sitt privatjet och sprida sina idéer med föreläsningar för media och politiker till en kostnad av tusenlappar per biljett. Usch!

 23. Sigge

  #22 latoba

  Det är lite för tidigt ännu att jämföra hans förutsägelser med verkligheten. Tyvärr får nog inte jag uppleva den tid då det går att jämföra förutsägelserna med verkligheten. Jag är lite för gammal för det.

 24. Sören G

  #19 ”endera så är våra politiker kompletta idioter, mest troligt enligt mig, eller så är dom en samling sällsynt cyniska bedragare.”

  Idioter och cyniker. Och Sverige ska gå före och visa vägen, tror de. Som om någon bryr sig om vad Sverige gör. – Då får de ett avskräckande exempel när Sverige har förstört sin ekonomi och energiförsörjning.

 25. ces

  #23 Redan efter 10 år har många av Al Gores förutsägelser slagit fel: https://wattsupwiththat.com/2016/01/25/state-of-the-climate-10-years-after-al-gore-declared-a-planetary-emergency-top-10-reasons-gore-was-wrong/

 26. Guy

  Sigge, jag tror alla nulevande människor är för gamla för att kunna uppleva Al. Jag tror att deras barn och barnbarn också är chanslösa.

  Rätt lustigt med tanke på att jag inte får bygga en gäststuga lägre än 2,6 meter över medelvattenståndet. LOL

 27. tty

  ThomasP #11 / ChristopherE #17

  Det aktuella området är tektoniskt mycket aktivt och sjönk upp till 80 cm i samband med en jordbävning 2010. Kan det möjligen ha inverkat?

  http://geophysics.eas.gatech.edu/people/anewman/research/papers/Newman_etal_GJI_2011.pdf

 28. tty

  #27

  PS. Jag missade en ännu större jordbävning med nivåförändringar upp till drygt 2 meter i samma område 2007:

  https://www.researchgate.net/publication/232783950_Rupture_across_arc_segment_and_plate_boundaries_in_the_1_April_2007_Solomons_earthquake

  Känns kanske inte som världen lämpligaste område att studera effekten av havsnivåförändringar i millimeterklassen.

 29. Jan Norlin

  Utebliven avokado pga torka i Chile.
  Kvällens rapport talar om klimatförändringar ligger bakom torkan.
  Som vanligt klarar inte journalisterna av att gräva lite i sitt researcharbete för då hade de funnit att klimatet i Chile växlar mellan extrem torka i norr och regn och fuktig luft i söder( källa Landguiden).
  Hög tid att slänga ut klimat/journalister/ partister från våra mediaredaktioner och riksdagen innan de förstör Sveriges ekonomifullständigt!!!!!!

 30. Sören G

  Det tjatas jämt om ”de pågående klimatförändringarna”. Som i rapport i kväll där torkan i Chile sas bero på El Ninon ”som förvärras av den pågående klimatförändringen” (som skylls på människan). – ”En pågående klimatförändring” är väl i och för sig inget konstigt eftersom klimatet aldrig är konstant utan är ständigt föränderligt. Men därifrån är det långt till att koppla enstaka väderhändelser till klimatförändringar. Man får se över en 30-årsperiod om den skiljer sig vad gäller temperatur och nederbörd från föregående 30-årsperiod.

 31. Ingvar i Las Palmas

  Sören #30
  ”de pågående klimatförändringarna”
  Standardmantra #1 i katekesen

 32. Björn

  Det är total slagsida i debatten när inte naturliga fenomen som påverkar RF (forcing) vid sidan av den från CO2, anses ha någon större betydelse. I en NASA-rapport från 2013 i nedanstående länk uttalas: Understanding the sun-climate connection requires a breadth of expertise in fields such as plasma physics, solar activity, atmospheric chemistry and fluid dynamics, energetic particle physics, and even terrestrial history. Var finns denna expertis inom meteorologin? Hur kan man påstå och bräka om vad antropogen CO2 innebär i RF när man inte ens förstår den viktigaste faktorn av alla som är solen? RF är en sammansatt funktion, därför måste alla dess delar identifieras. Den kunskapen finns inte ännu, därför bör tonläget från AGW-håll tonas ned betydligt. Kunskapsläget är alltså så grunt att det inte duger för yviga uttalanden om ”klimatförändringarna”.

  http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/08jan_sunclimate/

 33. Här finns ett inlägg om hur den globala uppvärmningen utnyttjas politiskt och om planerna på en överstatlig världsregering.

  http://www.morpheusblogg.se/2016/05/07/klimatskeptikerna-hur-klimathotet-utnyttjas-politiskt/

 34. sibbe

  # Sigge:
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nordpolen-kan-bli-isfri-i-sommar/
  BBC 2007: Arktis isfritt 2013 | Fria Tider
  http://www.friatider.se/bbc-2007-arktis-isfritt-2013
  17 sep. 2013 – Den tidigare demokratiska presidentkandidaten Al Gore citerade … ”Arktis kommer att vara isfritt inom två år”, skriver vänstertidningen The …
  Nog måste man väl lyda och tro på medierna, de ljuger väl inte eller?
  Gårdagenss Der Spiegel:
  Förra året passerade kring 47 fartyg dagligen Suez-kanalen – före den globala finanskrisen under 2008 var det 59 fartyg.
  Det låga oljepriset gör nu att allt fler fraktfartyg tar åter vägen förbi Afrika via Godahoppsudden, eftersom kostnaden för oljan är billigare än kostnaden för Suezkanalen.
  Frågan till Sigge: Hur många tog rutten via Arktis, endera Väst -eller Östpassagen som ju är isfritt på sommaren enligt Gore och dej?

 35. Evert Andersson

  #29 och #30
  Notera att det är Erika Bjerström som är reportern för SVT i inslaget om avokadotorkan. Hon med Vietnamreportaget t ex. Hon är enögd avseende klimatfrågor.

 36. tty

  Sibbe #34
  Hur många tog rutten via Arktis, endera Väst -eller Östpassagen som ju är isfritt på sommaren enligt Gore och dej?”

  Ett fartyg – ett specialbyggt kinesiskt malmfartyg – gick genom nordvästpassagen

  Jag har inte sett några siffror för Nordostpassagen under 2015 än, men under 2014 gick 23 fartyg igenom, ned från 71 2013.

  Nordostpassagen är fullt framkomlig för isförstärkta fartyg under höstmånaderna, och så har det varit sedan 1930-talet, men problemet är att det inte är lönsamt, att säsongen är kort och att det kräver fartyg med god isklass.
  Nordvästpassagen är betydligt mera marginell, den är bara farbar några få veckor varje år, och ibland inte ens då. Infrastrukturen är nästan obefintlig och isbrytarstödet är svagt och otillförlitligt. Den södra leden runt King William land är dock troligen framkomlig alla år, men den är extremt smal, krokig och full av grund och oanvändbar för stora fartyg.

 37. sibbe

  # tty

  Den här artikeln hittade jag:
  Arctic sea ice still too thick for regular shipping route through Northwest Passage: York research
  Despite climate change, sea ice in the Northwest Passage (NWP) remains too thick and treacherous for it to be a regular commercial Arctic shipping route for many decades, according to new research out of York University. Prior to this research, there was little information about the thickness of sea ice in the NWP, which meanders through the Canadian Arctic Archipelago. Yet, next to ice coverage and type, sea ice thickness plays the most important role in assessing shipping hazards and predicting ice break-up.
  “While everyone only looks at ice extent or area, because it is so easy to do with satellites, we study ice thickness, which is important to assess overall changes of ice volume, and helps to understand why and where the ice is most vulnerable to summer melt,” says lead researcher York Professor Christian Haas, the Canada Research Chair for Arctic Sea Ice Geophysics. The research paper, “Ice Thickness in the Northwest Passage”, was published in the journal Geophysical Research Letters.
  Haas and his team, including Stephen Howell of Environment Canada, measured first-year and multiyear ice thickness in the Canadian Arctic Archipelago using an airplane equipped with an electromagnetic induction sounder or EM bird. They surveyed the ice in April and May of 2011 and again in 2015. It is considered the first large-scale assessment of ice thickness in the area.
  The surveys found a modal thickness of 1.8 to two metres in most regions of the NWP and mean thickness of between two and three metres. Ice originating from the Arctic Ocean showed a mean thickness of more than three metres on average. Some multiyear ice regions contained much thicker, deformed ice that was more than 100 m wide and more than four metres thick. “This is the first-ever such survey in the Northwest Passage, and we were surprised to find this much thick ice in the region in late winter, despite the fact that there is more and more open water in recent years during late summer,” says Haas. “This points to the importance of ice transport from the high Arctic and melt processes during the spring season, which critically depend on weather conditions and how they affect the melting of thick ice.”
  Although the results were obtained in late winter when no ships travel the route, they will impact how ice break-up and summer ice conditions develop and are currently predicted, and help forecast the opening and navigability of the NWP during summer. It will also affect how sea ice hazards are assessed during the shipping season and provide baseline data going forward.
  The NWP, comprised of a series of gulfs, straits, sounds and channels that connect the Beaufort Sea in the west with Baffin Bay in the east, is a much shorter route for moving goods between the Pacific and Atlantic regions than the Panama and Suez Canals. At the moment, this year’s annual summer minimum Arctic-wide ice coverage is the fourth lowest on record, with similar low coverage in the NWP, according to information provided by the Canadian Ice Service. How climate change will affect the summer ice in the NWP in the future, however, is difficult to predict, says Haas. Further melting could cause more multiyear ice from the Arctic Ocean to drift into the NWP, making it less, not more passable.

 38. tty

  Sibbe #37

  Malmfartyget Nunavik gick igenom västerut hösten 2014, första, och så vitt jag vet hittills den enda, gången ett handelsfartyg använt nordvästpassagen. Det finns planer att gå igenom med ett stort kryssningsfartyg med ett par tusen passagerare i höst, ett projekt som troligen ger kanadensiska myndigheter gåshud, eftersom sjöräddningskapaciteten där uppe är näst intill obefintlig.

  Hittade litet mera statistik gällande nordostpassagen. Trafiken till hamnar längs Sibiriens nordkust ökade kraftigt 2015 p g a rysk gas- och oljeutbyggnad på bl a Jamalhalvön, medan genomgående trafik mellan Fjärran Östern och Europa i princip har upphört (mindre än 100 000 ton).

 39. Ingemar Nordin

  tty #38

  Jag skrev om lyxkryssningsfartygets Crystal Serenity planer för sommaren 2016 här

  https://www.klimatupplysningen.se/2014/07/27/att-segla-nordvastpassagen-ar-ingen-lek/

  De hade redan då, 2014, sålt slut på biljetterna för sin förestående kryssning till ”Nordpolen”. Det skall bli spännande att se hur det går i sommar med denna galanta seglats.

 40. Thomas P

  tty #38 ”ett projekt som troligen ger kanadensiska myndigheter gåshud, eftersom sjöräddningskapaciteten där uppe är näst intill obefintlig.”

  Man har i alla fall börjat planera för vad som kan hända:
  http://www.theguardian.com/us-news/2016/mar/28/us-canada-arctic-cruise-ship-titanic-emergency-training-coast-guard

  Hittills smälter det snabbt Arktis i år så året tycks vara väl valt, men det är tidigt på säsongen och mycket kan hända. Skulle vara lite kul om fartyget frös fast där uppe och alla rika passagerarna som betalat en förmögenhet för resan fick beskedet att de fick övervintra i isen för att riktigt återuppleva hur gamla polarforskare hade det. Inte så troligt dock: ”The Crystal will sail with an icebreaking escort vessel carrying two helicopters along its entire route,”

 41. tty

  #40

  ”Hittills smälter det snabbt Arktis i år så året tycks vara väl valt, men det är tidigt på säsongen och mycket kan hända. ”

  Och i Parry-arkipelagen (=Nordvästpassagen) är isläget helt normalt:

  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/recent365.anom.region.12.htm

 42. tty

  Ursäkta, länken blev fel, det fattas ett L på slutet:

  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/recent365.anom.region.12.html

 43. Monodemon

  Islamofobi driver på global uppvärmning?
  http://www.foxnews.com/us/2016/05/12/mit-lecture-is-islamophobia-accelerating-global-warming.html

 44. Håkan Bergman

  Landets skolminister har just fått förnyat förtroende som manligt? språkrör för Mp med 200 röster av 269. Ministern nämnde att en journalist hade räknat ut att det var 75% av rösterna, hyfsat stöd m.a.o. enl. ministern. Gud hjälpe mig den dag jag måste förlita mig på journalister för såna räkneuppgifter.

 45. Anton Dahr

  Kul sida! Klimatbluffen är en del av den gamla goda ”det finns för mycket människor”-skolan. Malthusianism.