Öppen Tråd

hoppande pingvin

Februari – sista sommarmånaden … på Antarktis. Kanske något att reflektera över här på Öppen Tråd?

Hursomhelst. Ha en trevlig helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas P

  Så spännande. Charles Darwin har rekryterats från sin grav för att förena sig med Lord Monckton, Nils-Axel Mörner m fl i en ny organisation för ”skeptiker”:
  http://geoethic.com/membership/

  Jag antar att de är ute efter att slå Fred Singers organisation SEPP som hade med Frederick Seitz som styrelsemedlem flera år efter dennes död.

 2. Olav Gjelten

  För mig är det något djupt tragiskt när sommaren övergår i höst utan att fjolårssnön har hunnit tina. Man behöver bara åka ett par timmar från Oslo för att uppleva detta. Oslo ligger inte längre mot norr än Uppsala.

 3. Thomas, den var onekligen lite kul.

  Men jag undrade var i hela friden någon kan tänkas hitta (till) sådan obskyr information. Så jag googlade på:

  ’Geoethic + Darrwin + Monckton + Climate’

  Och voilà, överst på träfflistan hittade man:

  http://www.desmogblog.com/darvin_upset_about_deniers

  Förstås. Grattis till dig!

  😉

 4. Ingemar Nordin

  Thomas P #1,

  Filosofiska föreningen i Linköping har sedan starten haft Sokrates som hedersordförande – Det du! 🙂

 5. Sören G

  Är det så att Sverige och övriga västländer har förbundit sig att betala till utvecklingsländerna för ”de skador som våra koldioxidutsläpp har orakat dem”?

  Vilka skador kan man fråga sig. För att betala ersättning för skador som man orsakat någon annan måste man väl kunna bevisa hur de orsakats? Extrema väderhändelser har i alla fall inte ökat.
  Koldioxiden har ju i stället fått jorden att grönska med mer mat åt alla fattiga och rika.

 6. Thomas P

  Som så ofta är Jonas mer inne på att hacka ned på min källa (eller snarare det han tror vara min källa) än att diskutera innehållet. Dock har han fel, min källa var Barry Bickmores blogg:
  https://bbickmore.wordpress.com/2016/02/05/the-monckton-files-threatwatch-3/
  Lite kul i alla fall att han här tycker att vad sådan här ofta citerade ”skeptiker” som Monckton och Mörner har för sig är obskyrt, inget som en normal människa förväntas hålla reda på.

 7. Ann lh

  #5 Sören G. Ja!
  Och detta har en lång historia som började vid förarbetet till Stockholmskonferensen (1972). De första, vad jag vet, förhandlingarna skedde vid en konferens i Founez 1971 och resultatet benämndes då som sustainable development att ta från de rika … Det var en överenskommelse som gjorde att de gamla G-77 länderna överhuvudtaget skulle delta i Stockholmskonferensen. Allt i Maurice Strongs anda att ”get rid of” i-länderna. Det fortsatte med COP-1 och Berlinmandatet (AngelaMerkels skapelse) och syns nu i klimatkonventionens ambitioner att svälta ut Annex I länderna dvs de av de gamla i- länderna som skrev under Kyotoprotokollet och slutgiltigt nå FN’s stora mål.
  Numera kan man nog se det som att FN nått ett partiellt mål om Governance dvs över ”väst” medan tillväxtländerna triumferar, växer och utvecklas och tar med sig ett och annat u-land i farten, de som har lämpliga råvaror. Dem kommer nog FN aldrig att rå på. Men en gång G77 alltid G77 när det gäller ”de godas”gåvor från de gamla i-länderna.

 8. Björn

  Om jag vore journalist skulle jag ställa frågor till politiker och andra som vitt och brett uttalar sig om ”klimatförändringar”. ”Vad vet du om klimatet och har du någon egen uppfattning i den frågan”? Har man ingen egen uppfattning är man bara en papegoja som sprider allt som snappas upp. Men det kanske också behövs en ny klass av kunniga och medvetna journalister som kräver en motsvarighet i de intervjuade. Men vi måste också inse att det papegojorna upprepar har sin rot någonstans. I klimatfrågan är det IPCC som är roten. ”Är det sant det ni säger? Har världen inte haft några klimatförändringar innan 1880? Jasså, men hur kan ni då påstå att antropogen CO2 skulle vara orsak till allt med väder och vind och torka etc, när du säger att det var hemskt förr?”

 9. Olav Gjelten

  Medan Nord-Korea utveklar både kärnvapen, långdistansraketer och rymdprogram är västvärlden fokuserad på miljö och klimat.
  Kan det annat än gå åt skogen? Åtminstone jag har gett upp.

 10. ces

  Det finns en del likheter mellan flykting- och klimatdebatten som belyses i ett intressant tal av Finlands president som kommenteras i http://erixon.com/blogg/2016/02/finlands-president-varna-vastliga-varderingar/. Ex ”Man har ingått internationella överenskommelser, man har antagit EU-direktiv och stiftat nationella lagar, och tanken har varit vacker och riktig – att alla som lider nöd ska få hjälp.”…..”De flesta, om inte så gott som alla, begränsande åtgärder har misstänkts strida mot internationell rätt och internationella överenskommelser. Det leder till att man inte kan göra det som nödvändigt borde göras för att man ska kunna undvika att alla får lida.”…..”Europa söker fortfarande en balanserad lösning. Nu agerar många regeringar på egen hand, och enbart med tanke på sig själva eller för att hota och skrämmas. ”

 11. Olav Gjelten

  Björn # 8
  Journalistkåren har en särskilt utsatt ställning i dag som kravet är stenhårt på att vara politiskt korrekt. Skulle en journalist sticka ut på det viset du visar exempel på, har han åtminstone ingen framtid inom yrket att se fram emot. Så är det med mängder av andra yrkesgrupper också. Det vi tidigare menade med demokrati finns helt enkelt inte längre. Bara några få har förstått detta.

 12. Daniel Wiklund

  Tur för dig Thomas P att du har klimatminister Romson att luta dig mot. Hon som står pall i alla väder.

 13. Thomas, jag förstår att det måste kännas tomt och ihåligt efter decennier där inne i det uppblåsta klimatdomedagshotet …

  På vilket sätt menar du att jag har ’hackat på din källa’ eller vad jag ’tror är din källa’? Både DeSmog finns ju, och Bickmore med, som ju tom explicit har DeSmog som källa. Vad menar du skulle vara ’fel’?

  Sen är det nog nästan bara du och dina gelikar som drar upp Monckton här för att ni så gärna vill. Och jag kan då inte någonsin minnas att han skulle ha ’citerats’ som ngn källa för ngt alls. Fabulerar du fritt igen? Jag vet heller inte om du någonsin har haft eller bara försökt substantiella invändingar mot vad Mörner säger om havsnivåer. Även rörande honom är det snarare du som verkar ha en hang-up. Dock om ngt helt annat.

 14. Lasse

  Lilla istiden är väl skönt att slippa?
  https://judithcurry.com/2016/02/05/george-washingtons-winters/#more-20996
  ”So, is there any chance of redefining ‘dangerous’ climate change in a more logical and sensible way? In terms of the UNFCCC, I would say no. In the U.S., a Republican President might possibly shake this up in a more sensible way ”

 15. sibbe

  Var där inte en tokig norsk klimataktivist son skulle korsa den smältande Antarktiskontinenten i sommar -och samtidigt några anda Australiensare ?
  Den norske äventyraren Aleksander Gamme vill bli den förste som genomför en av de sista polarutmaningarna. Att gå tur och retur till Sydpolen, helt utan hjälp och assistans. En nätt skidtur på 2270 km, som Aleksander ger sig ut på alldeles ensam. Men det visar sig bli en kapplöpning, då två australiensare ger sig ut på exakt samma expedition, i princip samtidigt och frågan är vem som kommer först i mål.
  Vad hände med dem?

 16. tolou

  https://youtu.be/niv3_YWfn9U

  2,5 min komik … eller!? 😆

 17. Guy

  tolou # 16

  Mitt i prick.

 18. tolou

  Sudden Arctic Stratospheric Warming Event Could Mean The Worst Of Europe’s Winter May Still Be Ahead!

  – See more at: http://notrickszone.com/2016/02/06/sudden-arctic-stratospheric-warming-event-could-mean-the-worst-of-europes-winter-may-still-be-ahead/#.dpuf

 19. tty

  Olaf Gjelten #11

  ”Journalistkåren har en särskilt utsatt ställning i dag som kravet är stenhårt på att vara politiskt korrekt.”

  Och de sitter trots det (eller kanske snarare just på grund av det) mycket löst. Den svenska pressen förlorar nu läsare i snabb takt, och de mest politiskt korrekta tidningarna (DN, AB, Sydsvenskan) tappar allra mest:

  http://www.tns-sifo.se/rapporter-undersokningar/rackviddsrapporter-orvesto/orvesto%C2%AE-konsument

  DN t ex har förlorat en fjärdedel av läsarna sedan Wolodarski tog över för knappt tre år sedan.
  Det går fort nu.

 20. Michael E

  Är det någon som förstår hur staten beräknar att få ekonomi i sin satsning på ny snabbjärnväg? SJ har en omsättning om ca 9 mdr och en EBIT på ca 3% eller knappa 300 MSEK. Med en investering på mellan 200-300 GSEK är återbetalningstiden ca 700-1000 årsomsättningar. Jag antar att den gamla devisen, ”det är lätt att vara generös med andras pengar”, stämmer väl in på detta.

 21. Mer ekonomi i att producera gödsel än mjölk tack vare EU-energisubventioner (franska)!
  http://www.skyfall.fr/2016/02/05/la-mort-programmee-des-petits-producteurs-laitiers/

 22. Gunnar Strandell

  Jonas N #13

  Nils-Axel Mörner har kommit i konflikt med konsensus i två frågor som väckt uppmärksamhet.
  1. Han är inte överens när det gäller risken för en jordbävning som kan blottlägga kärnavfallsdeponin som SKB sökt tillstånd för.

  2. Han är inte överens när det gäller hotet mot korallöar och andra kuster från ökande havsnivåer.

  I båda fallen bygger han sina ställningstaganden från observationer av verkligheten. Att ställningstagandena både är i linje och tvärtemot det Thomas P och kanske andra vill se kan aldrig någonsin bära Nils-Axels vetenskapliga heder till last. Den som vill raljera över hans ställningstaganden får helt enkelt visa varför de vetenskapligt, och inte politiskt, är fel.

  Det gäller dig också, Jonas N.

 23. tty

  Lars Mellblom #21

  Skulle det bli mera ”ekologiskt jordbruk” så kan nog gödselproduktion bli mycket lönsam. ”Ekologiska” odlingar måste givetvis också gödslas för att ersätta den växtnäring som förs bort med skörden, denitrifieras till luften eller läcker till vattendragen (och det läckaget är i regel större från ”ekologiska” gärden). Egen naturgödsel räcker naturligtvis inte (av samma skäl som vi inte kan lösa energiförsörjningen med evighetsmaskiner). Detta löser man genom att överföra stallgödsel och ”specialgödselmedel” (t ex benmjöl) från konventionellt jordbruk till ”ekojordbruk”. Eftersom konventionella jordbruk kan använda konstgödsel kan de i stort sett klara sig utan stallgödsel och istället sälja den till ”ekojordbruken”. En modern svensk kossa förvandlar alltså inte bara gräs till mjölk och kött, utan även konstgödsel till ekologisk gödsel!
  Och om någon tycker att ovanstående verkar osannolikt dumt, så är det bara att läsa innantill i Jordbruksverkets regler.

  http://www2.jordbruksverket.se/download/18.4887ac50152439e548418b16/1452846828051/ovr376v2.pdf

  Och sedan man läst kan man med fördel fundera på hur man bär sig åt att verifiera att stallgödseln inte kommer från ett djur som ätit amerikansk GMO-majs eller benmjölet från en gris från ett ”industrijordbruk”.

 24. #23 tty
  Min länk handlade om perversa energisubventioner, snarare än om hur man bäst bedriver jordbruk.

  Undertecknad bor på landet, ”lantis” enligt Thomas P, och har både ekologisk-och traditionellt brukade marker inom synhåll från köksfönstret. Grannen håller ekologiska mjölkkor på en del av min mark. Jag kan försäkra att jag är vaccinerad mot att äta kött och dricka mjölk från hans kor. Har du någon aaaning om hur fulla de är av inälvsparasiter? Avmaskningsmedel används först när kon är så svag att hon inte längre kan stå upp och och höftbenen sticker ut som vingar.

 25. sibbe

  På tal om koskit:
  Ehec är en bakterie som finns i i tarmen hos människor och djur, särskilt kor, får och getter. Smittan kan spridas till grönsaker via förorenat bevattningsvatten.
  Gödsel som produceras av ko ”skit” innehåller vanligtvis en hel del ”ehec” bakterier, eftersom gödselhögen sällan eller aldrig uppnår sådana temperaturer som gör att bakterien dör. Så de får inte användas i grönsaksodlingen.
  Den ehec-epidemin som vi hade för ett antal år sedan i Tyskland påstås ha förorsakats av bakterier i egyptisk kummin. Det faktum att grönsaksföretaget gödslade sina salladsodlingar med kogödsel fick inte omnämnas, ni vet, på grund av att det skulle varit politiskt inkorrekt så det var lämpligt att skylla på kummin!

 26. Gustav

  Bojsan är i farten igen:

  ”http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tro-att-jorden-ar-platt-kan-fa-dodliga-konsekvenser/”

  ”Klimatpanelen IPCC:s rapport från 2014 om läget för klimatet visar så tydligt det går att våra utsläpp av växthusgaser leder till högre medeltemperaturer, stigande havsnivåer, torka, översvämningar, extremt väder, smältande glaciärer och försurade oceaner.”

  Påstår verkligen IPCC allt detta? Torka, översvämningar, extremt väder etc. jag trodde det inte gick att påvisa en ökning trots temperaturökningen? Karin Bojs, hänvisa gärna till var i IPCCs rapport jag kan hitta detta.

 27. John Silver

  LOL
  Schadenfreude und symbolism:

  https://www.youtube.com/watch?v=ECqpbqbT3UA

 28. Ruben Strömberg

  Jahapp! Nu beror Zika-virusets spridning på ”klimatförändringarna”! Tre månaders torka lär vara orsaken…?? När myggen eskalerar i området kring nedre dalälven brukar ihållande regn vara orsaken!

 29. Noterar att Inhägnaden har gjort ett nytt (av sina allt glesare och beklämmande) inlägg:

  http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2016/02/om-tyska-klimatforskares-forhallande.html

  De försöker resonera bort det faktum att klimathotstroende/förhoppningsfulla forskare försöker spela ned och ibland dölja de gigantiska osäkerheterna som finns i deras arbete …

  Mann skulle nästan kunna tro att de aldrig hade hört tallas om … honom.