En uppmärksam bloggläsare tipsade mig om en sajt som heter Inflytande och som mäter svenska bloggars genomslag. Inflytande är ännu en tjänst utvecklad av Ted Valentin, mannen bakom Blogipedia, som vi redan avhandlat här på TCS.
Hur som helst, enligt Inflytande är TCS hyfsat viktig. Se själva. Å andra sidan tar jag, som en äkta skeptiker, den här informationen med en liten nypa salt. 🙂 Blondinbella klassas ju trots allt som ”extremt inflytelserik”.
BB är ju i en klass för sej. Hon influerar unga människor. Du influerar människor som tänker. Ja, jag vet att det finns unga människor som tänker men tänker de åt detta hållet?
Bra Maggie! Det visar att ditt engagemang betyder mycket och vi andra fortsätter att läsa din blogg och sprida kunskap om den.
Om inflytande, läs Helena PO:s inlägg på Newsmill!
Kommentarerna syresätter och skapar mervärde! – Artikel av Helena Palén Olofsson – Newsmill
Bloggarna har öppnat världen igen! I gamla tider, före TV, fanns det många och olikartade tidningar. Och nyhetsbyråer. Successivt byttes detta mot en nästan-monopol. Och värre än så: ett nästan totalt åsikts-monopol. Informations-monopol.
Men så, till all lycka, uppfann Al Gore Internet… Eller hur det nu var. Och dag har världen öppnats, för den som orkar söka. Ett exempel: SR, SvT, DN, SvD, Dagen — alla såg ”Mad Mel” Zelaya som den gode, i Honduras-krisen.
. UD gjorde det också ! Och EU. Och än värre: State Department i DC. Alla läste New York Times och IHT. Och bakom dem AP, Reuters, AFP.
. Att ”Mel” t.ex. höll narco-kommunisten Chávez i handen, det var en detalj man inte brydde sig om. Chávez och FARC, kokain-krängare i samarbete…
Men tack vare bloggarna gick det inte som man tänkt sig. Vanliga människor berättade, fakta kom fram, politiker i USA — först latinos, sedan även andra — blev intresserade. Och nu har man ett avtal mellan parterna; media har försökt se det som en seger för Mad Mel, alltså chávisterna; men verkligheten blir rätt säkert annorlunda.
Specialiserat, detta exempel? För oss, ja. För hondureños, no. Och visst finns det väl stora likheter med vad som skett i klimatfrågan? Om media fått styra … uj.
Rosenhane # 3
Bra att du tipsade om Helena Palén Olofsson som skriver om DN –Journalisten Mårten Blomkvist och dennes syn på s.k. blogg-kommentarer.
”Mårten Blomkvist tycker att de korta kommentarerna under artiklar på nätet är så dåliga så han har numera fått en positiv syn på analfabetismen!”
”Blomkvist tar i sin krönika några exempel på kommentarer från DN, AB och Dagens Industri. Han tycker att nätet exploderar med en ”fäktande, vrålande blodtörst som kommer emot en”.
Liknade tongångar finns hos Klas Eklund http://www.klaseklund.se/?p=212 när han skriver :
„ Om klimatförnekare, sekter och huliganer”
”Plötsligt har jag förstått att sektmentaliteten finns kvar – inte i klimatdebatten som helhet, gudskelov, men i dess ytterkanter.Här finns nämligen också sekter. Sekter som bekämpar varandra med fradgeskummat raseri. Sekter som drar till sig de mest märkliga individer, några med klart rättshaveristiska drag.”
Att ge omdömen om andra människor på det sätt som Blomkvist och Eklund praktiserar är egentligen bara ett bevis på deras egen låga nivå.
Bra jobbat Maggie! Men den enda andra blogg som jag regelbundet läser, http://cornubot.blogspot.com , ligger faktiskt ännu bättre till med ett resultat av ”Endast 0.317% av alla svenska bloggar är mer inflytelserika. Dvs några tusen.” .
Det finns med andra ord MÅNGA bloggar, Maggie.