Ny blogg: Miljöfara

Stefan Fölster, författare till boken Farväl till världsundergången, och Jonas Frycklund, även han författare och ekonom, har precis lanserat en ny miljöblogg med namnet Miljöfara. Deras första inlägg handlar om vad klimatpolitiken egentligen borde handla om: att hjälpa de i världen som redan är fattiga att få tillgång till billig, utsläppsfri energi. Väl talat, mina herrar. Det ska bli intressant att följa er.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats Jangdal

  Stefan Fölster har i några år framstått som lite vacklande i klimatfrågan, en potentiell skeptiker alltså. Det är bra om han nu bestämt sig för att ta tydlig ställning. Han har ju en viss tyngd i näringslivet.

 2. Gösta Walin

  Fölster och co skriver:
  ”att hjälpa de i världen som redan är fattiga att få tillgång till billig, utsläppsfri energi.”
  Jaha, u-länderna skall ha ”utsläppsfri energi”!?
  Kolkraft är och förblir länge framöver i de flesta fall det enda alternativ som kan ge u-länder elkraft. Att förorda ”utsläppsfri energi” för u-länder är just den ekoimperialism som drivs  av miljörörelserna.
  Gösta

 3. Gösta W: Nåja, bloggförfattarna är faktiskt kärnkraftsvänner.

 4. Lejeune

  Jag läste Fölsters bok för en tid sedan, i den för han ett esoteriskt resonemang om hur vi förhåller till klimathotet. Han tar överhuvudtaget inte ställning till om det existerar något hot eller ej, och det är hans sätt att förhålla sig till klimathotet, dvs. inte alls, på det sättet minimerar han risken för att ha fel antar jag.
   
  Jag kan inte rekommendera någon att läsa boken, den tillför inget nytt.
   
  Han har dock en poäng, och den är att miljömupparna är ett ”nej till allt parti”. Vad han menar är att MP säger nej till teknik som skulle kunna minska klimathotet, om det nu finns något?

 5. Gösta Walin

  Maggie
  Att vara kärnkraftsvän eliminerar inte behovet av kolkraft i de flesta u-länder. Kärnkraft är inget alternativ för u-länder annat än möjligen på mycket lång sikt när verkligt ny teknologi kommit  fram.
  Att surra om ”utsläppsfri energi” innebär dels att man bidrar till koldioxidskräcken, dels att man stödjer miljörörelsens ekoimperialism.

 6. Gösta: Kanske är surret mest PK-retorik?

 7. Bäste Gösta Walin.. häng med…. de reaktorkonstruktioner som fanns nyss, är redan på väg ut….
   
  Alla som hängt med några år vet att APR-1400 tillverkar elkraft ca 30% billigare än obeskattad orenad kolkraft.
   
  Det till löner som är långt över svenska ingenjörers.
   
  Men ska du blicka bortom 6 år….????
   
  Läs på ex. den indiska exportreaktorn som byggs nu och ska masstillverkas före 2020…  produktionskostnaden blir 80% billigare än kolkraft…..
   
  Såklart kan du få mycket mer information av mig… vill du?
   
  Eller vill du som Kjell Aleklett, inte använda ett antal timmar om dagens för uppdatering om energisystem?
   
  Om Sydafrika fått lån till inköp av kärnkraft i stället för det gigantiska kolkraftverket, skulle det blivit både en bättre affär och bättre miljö, samt sist men inte minst….. mycket bättre välstånd för de fattigaste…
   
  Nu kunde de inte ens låna kapital för utveckling av sin bubbelbäddsreaktor… (spelar ingen roll Kina är före, Tyskland var längst då Brown War(GreenPeace, med ett mer korrekt namn) bildade folkopinion mot återstart av deras 300MWe bubbelbäddbridertorium reaktor, så den stängdes 1989)
   
  Häng med mot den ljusnande framtiden…
   
  Det som var utopier för några år sedan, tillverkas i stor skala i dag..
  Det som just klarat certifiering och försäkringsvillkor, ligger i startgroparna för industriell masstillverkning…
   
  Polen kommer med säkerhet lägga ner sin sista kolgruva före 2030, enbart av ekonomiska skäl..
   
  Kuriosa är att sol och vind subventionslandet Spanien…
  Subventionerar sin brytning av uselt kol (det är så kass att det inte går att exportera) med lite under 10miljarder SKr/år för knappt 7000 skitiga lågbetalda kolgruvearbetare… (en parallell till grekisk tobaksodling he he he, politiker och byråkrater ska utsättas för resultatgranskning och ansvar för konsekvenser av deras verksamhet, det skulle bli saltgruvor för många)
   
  Thatser hade rätt, kolbrytning ska aldrig subventioneras…
   
  Eller hur Gösta?

 8. Gösta Wallin #5

  Du hänger upp dig på detaljer tycker jag.

  ”Att surra om ”utsläppsfri energi” innebär dels att man bidrar till koldioxidskräcken, dels att man stödjer miljörörelsens ekoimperialism.”

  Läs vad Stefan Fölster skriver och läs gärna mer av vad han skrivit tidigare så fattar du bättre vad han tänker och tycker.

  Jag uppfattar honom som en klok person som har sunda åsikter utan populistiska floskler eller överdrifter.

 9. ThomasJ

  Av vilken anledning ’ska ngn’ läsa vad ’ngn’ har skrivit?
  Mådä… beroende på att ’Namnet’ (!) är [typ] Al Gore, Jones,
  Rumukainen, Per Holmberg, J. Rockström, m.fl. – all of which are suberbly crocks/bedragare/lögnare….
  Go figure!

  Mvh/TJ

 10. Uffe B

  Jag tycker nog att det är du som surrar obegripligheter och inte sällan detaljer som inte rikitgt hör hemma i sammanhanget.

  Utsläppsfri energi är just PK-politiskt snömos och fluff. Och medför en massa negativa saker, kostnader, problem och förstås försämrad miljö i den mån det tas på allvar och om där genomförs ’åtgärder och satsningar’ baserat på sånt … 

  Fölster pratar om helt andra saker, men visst, han är också medveten om existensen av ren miljöfascism. Roligt var att det var Birger Schlaug som var tydligast med faran för sådan sist jag hörde dem diskutera frågorna …  

 11. uffeb#8
   
  Nu framstår du som Dummerjöns igen när du försöker tvåla till Gösta Wallin utan att ha på fötterna.
   
  Utsäppsfri energi befinner sig i samma snömosfamilj som Klimatmärkt Klimatsmart Kravmärkt Hållbart Genuscertifierat Rättvisemärkt etc etc.
  Människor som inte förstår det är en produkt av en den försåtliga socialistiska hjärntvätt som har pågått i Sverige de senaste 40 åren.
  Hur kommer man tillrätta med detta?
   
  Kan bäst exemplifieras med psykiatriprofessor Sten Levanders kommentar till vansinnesdåden som kulminerade i mordet på Anna Lind sommaren 2003:
  Grundproblemet är att vi körde ner i vänsterdiket för 35 år sedan och den enda lösningen är att vi tar oss upp ur detsamma.

 12. Jonas och Rosenhane.

  Vad tycker ni om Fölster och hans initiativ?
  Det är väl betydligt mer intressant för läsekretsen än vad ni tycker om mig.

  Det jag skrev som kommentar till Gösta Wallins inlägg var inget som helst angrepp på Gösta Wallin. Jag bara skrev vad jag tyckte om en detalj i Fölsters text som Gösta Wallin lyfte fram.

  Jag gillar Fölster, men hoppas att ni inte också börjar hoppa på honom för att han har såna dummerjönsar som jag till supporters.  😉

 13. Uffe, ok,
   
   
  Fölster framstår sylvass i det mesta han företar sig men är något konturlös när det gäller klimatet.
  Och det väcker lite oro.

 14. Timmen blev återigen sen.
  God natt.

 15. Rosenhane #13
  Jag tror inte att du behöver oroa dig. Klimatet är också ganska konturlöst tycker jag.

 16. Les Miserables

  ””Government science” is the most powerful tool of the totalitarian regimes – it makes the propaganda look like a valid point and silence the opposition ”

  Dessvärre har även Fölster gått i fällan och därmed Svenskt Näringsliv (organisationen).