Norrmän kan

För alla norska läsare (ja, det gäller även dig, Gunnar 🙂 ) vill jag berätta att professor Bob Carter gör ett nedslag i Oslo den 11 maj och kommer då att tala på Universitetet. Se plakat nedan. Senare fortsätter Bob Carter till Stockholm där han den 13 maj föreläser på Riksdagen.
Bob Carter i Oslo 090511

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Iven

  Det är ju i högsta grad en överraskning att Prof. Robert Carter får tillfället att tala i Sveriges Riksdag. Förhoppningsvis får han många lyssnare och att hans föredrag även når ut till den Svenska Allmänheten genom den ”objektiva” Svenska Televisionen. Kommer Herr Miljöminister Carlgren att närvara, tro? I vilket fall som helst är det ett glädjande initiativ att en AGW-kritisk internationellt erkänd vetenskapsman får framföra sina åsikter inför det politiska etablissemanget!

 2. Tege Tornvall

  Kommer våra värderade ledamöter att begripa vad han säger? Finns tolkar? Den hjälpliga engelska svenskar tror duger duger inte. Svenskar berömmer sig av att vara språkkunniga. Det stämmer inte. Med få undantag praktiserar svenskar (även akademiker) en halvtaskig engelska och inget annat. Punkt.
  Tege

 3. Gunnar Littmarck

  Om den Svenska regeringen vänder sig i frågan och antar en positiv teknikvänlig framtids vision  (jag kan helt utan ersättning, utarbeta alla detaljer) ska jag göra bloggvärldens största pudel.
  Då ska jag skiva om hur underbart bra våra folkvalda är, jag kommer anse att de är väl värda sina självbeviljade privilegier.
  Det skulle fylla mig med tro på mänskligheten och mitt gamla hemland.
  Sista dag för deklaration och jag har suttit i evigheter… halva igår och hela idag…

 4. Tege #2
  Du har en poäng där. Språket avhåller nog många svenska politiker från att lyssna. Dom kan ju riskera att få frågor om vad som sagts från vår granskande media. (pyttelite ironi där på slutet)
  Och journalisterna är mycket mer språkkunniga än våra politiker i allmänhet. Ingen ironi alls!

 5. Kan lugna er med att simultanöversättning troligen kommer att erbjudas. Men visst är det tråkigt att våra folkvalda inte fattar engelska?

 6. Iven

  Maggie, #5:
  Naturligtvis har man kunniga tolkar till riksdagens förfogande.
  Att generalisera de folkvaldas språkkunskaper är väl ett onödigt påhopp. Visserligen ingår inte engelskan i politikernas obligatoriska förkunskap till riksdagsarbetet, men flertalet lär sig nuförtiden att tala och förstå engelska i skolan. Vid alla mina kontakter med engelskspråkiga personer (och det är många) uttrycker man sin förvåning över svenskarnas goda engelska språkkunskaper – i jämförelse med andra, icke engelskspråkiga länders befolkning.

 7. Gunnar Littmarck

  Iven
  Jag tycker att den viktigaste grundutbildning en riksdagsman ska ha är fysik.
  Då tvingas de lära sig de mesta annat på vägen och kan ofta snabbt bedöma olika skeendes relevans.
  Språk kommer av sig själv du utbildningen såklart sker på engelska.   😀

 8. Iven #6
  Du har rätt i att vi svenskar är relativt sett mer kunniga i engelska än befolkningen i många andra länder som t ex Frankrike, Spanien och Tyskland. På ytan i alla fall.
  Men det är skillnad på att kunna konversera om alldaglig ting och att förstå och kommentera vetenskapliga inlägg om klimatet eller annat utanför den vanliga vokabulären.
  Därför tycker jag att Maggie har rätt. Även om hennes kommentar var lite tillspetsad.
  Och du har också rätt på många vis… 😎
  Ursäkta mitt onödiga inlägg. Men jag är lätt intresserad av kommunikation. Språket ställer ibland till mer missförstånd än man kan tro. Och kanske speciellt om man talar samma språk, men med vissa avvikelser i förståelsen.
  Ofta kan retoriken och framträdandet lura många. Alla imponeras, men ingen kan redogöra för innehållet.

 9. Iven

  Uffeb,
  håller med om det du säger (generellt). Har en yrkesaktiv engelsk gymnasielärare i nära släkten…
  Disputationer (med många facktermer) sker väl numera mest på engelska
  Har också erfarenhet av att Svenskar, som forskar i t.ex. USA några år, behärskar facktermologin på engelska. Däremot kan man knappast förvänta sig av alla riksdagsmän, att de ska ha läst alla fysikens specialtermer på engelska, som kanske Gunnar Littmarck skulle önska.
  Mycket värre är det då beställt med de tyska och franska språkkunskaperna. Men det är väl ett helt annat kapitel. 🙂

 10. Iven #9
  Ungefär ganska precis så är det.
  Problemet är bara att undervisa alla politiker i att förstå hur lite dom förstår.

 11. Iven #9

  Ungefär ganska precis så är det.
  Problemet är bara att undervisa alla politiker i att förstå hur lite dom förstår.