NASA åker ut på en fälttripp

Rymden är stor, men så är världshaven. Kanske är det så NASA tänker när de nu utannonserar att de tänker åka ut på fältet och studera klimatförändring i Arktis. Ett team på 40 forskare kommer att tillbringa fem veckor ute på havet för att lära sig mer om de fysiska, kemiska och biologiska karakteristika för haven kring Nordpolen, framför allt Chukchi and Beaufort-havet utanför Alaska.

Det tycks dock inte vara någon som ifrågasätter att Arktis förändras fortare än någonsin och att detta beror på AGW.

“The ocean ecosystem in the Arctic has changed dramatically in recent years and it’s changing much faster and much more than any other ocean in the world,” säger Kevin Arrigo, forskare från Stanford University. ”We’re beginning to understand how the melting of Arctic sea ice is related to climate change. Unfortunately, we know very little about what these changes have in store for Arctic marine life.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang!

  OT Klimathypokondrin har pågått länge.

  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2008/07/nyt_arctic_77442757.pdf

  Varför uppmärksammar ingen den ”egendomliga” men
  tydliga korrelationen mellan ökade isar i Antarktis med minskad i Arktis?
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.anomaly.antarctic.png

  Enligt en amerikansk attitydundersökning så hamnar i prioritetsordning klimatåtgärder på en hedrande 21 plats!!!! Två av tre amerikaner tycker INTE det är en prioriterad fråga.

  http://wattsupwiththat.com/2010/06/10/when-you-dont-like-the-poll-numbers-make-up-your-own-poll/#more-20358

  Vi ser en klimathotsrörelse i fritt fall. De torskar inom ALLA grenar.
  Det är en befriande känsla och vår politiskt korrekta MSM står med en gigantisk dumstrut på huvudet. Det är skönt att se att journalismens äktenskap med propagandan inte klarar av matchen mot nätet. Återigen Maggie ett stort tack för initiativet till TCS!

 2. När man läser artikeln framstår det helt klart att man inte är ute efter att hitta ”sanningen” utan bara belägg för AGW-tesen, men det kan ju iofs vara journalistens vinkling.

  Såg nåt på SVT för ett par veckor sen ”när permafrosten smälter”  tror jag titeln var, ett gäng forskare var ute på den Sibiriska tundran och borrade fram iskärnor, dramatisk musik och en allvarlig speakerröst anspelar på en kommande katastrof i form av gigantiska utsläpp av metangas.

  Under en borrscen med välklädda forskare i pinande iskall vind förklarar speakern ”forskarna hoppas finna bevis för en bestående uppvärmning” det är ju en vetenskaplig approach.

  Fast är inte all forskning mer el mindre paradigmstyrd och kan ändras först när det sker ett paradigmskifte, och det är ju förhoppningsvis på G när det gäller AGW.

  ”Den som söker skola finna” (det han söker efter)

 3. L

  ”We’re beginning to understand how the melting of Arctic sea ice is related to climate change”…

  Om dom inte haft så förutfattade meningar kunde dom skrivit tvärtom;

  ”We’re beginning to understand how climate change is related to the melting of Arctic sea ice”.

  Säger man att det är de stora havsströmmarna som gör att isen smälter och detta ger återkopplingar på klimatet vore frågan inte så het. Alltså måste man vända på begreppen för att få sina forskningsbidrag.

 4. Jag undrar om de hittar något annat än is och permafrost. Finns de där stora mängderna metan där uppe egentligen? Jag har alltid trott att det är under havsbottnen som de riktigt stora kvantiteterna metan finns.
  Denna resa skrev jag om på min blogg för fem dagar sen f ö. Ville bara berätta det.

 5. Måns B

  Carl #4
  Där bildas en hel del metan årligen på tundran när det organiska materialet tinar och bryts ned under förhållandenn med syre brist . Det läcker kontinueriligt under sommaren och men brukar avslutas med metanpuffar då tundran fryser till is igen och sedan sker i princip inget läckage under den helfrusna perioden på vintern.

  Men precis som du säger så finns de stora mängderna på botten av havet och där har man nu också observerat hur det kommer upp metanbubblor då och då. Om jag minns rätt så var det senast i höstas som man var orolig för att ’locket’ till dessa metanreservoarer höll på att smälta så att man skulle få massutsläpp av metan.

  Men jag har inte sett något om det i år.

 6. Måns B

  Slabadang #1
  Det kanske beror på hur man ställer frågan i en ny poll så visar man att 75% av amerikanerna fortfarande tycker att klimatfrågan är viktig, relaterad till mänskliga aktiviteter och att regeringen borde göra något åt detta.

  Det finns också en ny rapport att läsa om statusen på ett antal indikatorer som används för bedöma hur Arktis påverkas av klimatförändringarna. Den handlar mest om att ekosystemen och populationerna håller på att förändras som en effekt av att det blir varmare, men är balanserad och inte särskilt allarmistiskt tycker jag. Man säger att det kan bli både bättre och sämre beroende på vilken angrepsvinkel man har, men att det sker förändringar är tydligt.

 7. Måns B

  här kommer länken till rapporten

 8. För er som gillar dramatik kan ni här se hur en metangasläcka stoppas med en atombomb.
   
  Det läcker självklart upp lika mycket som nybildas, viss några små variationer sker då permafrosten stiger eller sjunker.
   
  Att det inte var några som helst klimatproblem, tvärt om, då det var många många C varmare vid polerna under Bronsåldern, bör lugna alla som oroas av klimatändringar mot varmare klimat… mot kallare ska vi fortsatt vara oroliga, men det är än så länge inget vi kan göra…. så småningom kanske vi kan styra molnigheten en liten aning och förskjuta nästa starkare nedisningsperiod.
   
  Det är vad vi bör lägga klimatforskningsresurser på…
  Eller hur MånsB?

 9. Länken funkar ej testa denna
   
  Atombomber är bra att ha  😉

 10. Slabadang!

  Magnus!

  En tjugoförstaplats kan väl tolkas som om det är en viktig fråga.Men med tanke på den massiva propagandan som drivits om klimatet måste du väl ändå inse att resultatet är en katastrof för alla politiker och MSM. Jag blir dock trygg när jag inser att folk i gemen är inte så lättlurade som man kan tro.
  Miljö/klimatalarmisterna skjuter sig själva i foten det bestående och växande intrycket är OSERIÖSA!

  Leve folkförnuftet! Leve demokratin och vetenskapen !
  Den ”biodeversity” om arktis som du länkade till gav mig ingenting..jag vet inte vad du ville att jag skulle läsa i den långa artikeln.

 11. Börje S

  För min del är det överdrifterna, skrämselpropagandan, statistikfusket och det ständiga hänvisandet till de omöjliga spådomarna i form av datormodeller, som gjorde att jag övergav tron på den kommande klimatkatastrofen.
   
  Schneiders uppmaning till IPCC-medarbetarna att skoja upp allmänheten med sådan smörja anammades alltför övertydligt av de som hade eget intresse av att blåsa upp frågan.
   
  Likheten med checkbedragare som skriver ut checkar utan täckning i parti och minut blev till slut uppenbar.
   
  För egen del har jag inte de grundkunskaper (8 år i grundskolan)som krävs för att riktigt säkert kunna bedöma frågan om koldioxiden driver temperaturen.
   
  Min bedömning grundar sig på att den som sitter med en riktigt stark hand inte behöver blanda bort korten.
   
  Däremot så kan det tänkas att den som mycket gärna vill ha en lustyacht men inte har kulorna som krävs, kanske går till banken och lånar 4 mille mot en säkerhet i en lyxfastighet som vid närmare undersökning visar sig vara ett förfallet dass på 1 kvadratmeter. (1990, minns ni?)
   
  Det är förfärande (men kanske inte förvånande för de som känner människan bättre än jag) att de som sitter på kunskap i frågan ändå försvarar en så uppenbart sjuk sak som hockeykurvan. Sådana tendenser har gett mig en del att tänka på.
   
  Jag tror att det inte är bara jag som, trots brister i den naturvetenskapliga bildningen och förhållandevis små möjligheter att rätt förstå en vetenskaplig fråga av denna dignitet, känner att det luktar begravda hundar lång väg när t ex representanterna för Tällbergsstiftelsen med understöd av Maud O. och påhejade av klimatoraklet J. Hansen dillar om att Peter Stilbs och andra forskare skulle vara i hemlighet köpta av Exxon. (Efter en Expressenartikel förra året.)
   
  Om det nu händelsevis skulle ligga något i att människans vana att bränna upp olja orsakar en allmän temperaturhöjning så har budbärarna förfuskat sitt budskap genom överdrifter, skrämskott och klimatlögner. Nu, när dessa oegentligheter läcker ut så kallar de misslyckade budbärarna fram amatörpsykologin och antidemokratin ur sina hålor för att med dessa gamla hederliga sovjetiska korrektionsmedel kväsa de som börjat förstå hur det egentligen står till med de ”hotade” korallöarna som inte alls är hotade och de där 7 meters havshöjningarna som Goore kört med för att pressa priset på de strandtomter i Florida han velat lägga vantarna på.
   
  James Hansen  förutspådde att New Yorks gator skulle orkanpinade stå helt under vatten år 2000. Han var Tällbergsgruppens importerade klimatexpert vid tillfället i fråga!
   
  Och IPCC:s ordförande Pauchari som genom att göra några föredragningar inför EU och Carnigiestiftelsen i staterna om att de halvkilometertjocka glaciärerna i Himalaya skulle smälta bort som glass i en masugn innan år 2035, den fan drog in tio millioner, 30 normala årslöner, bara på detta enda av många andra hopljugna skrämskott från studentuppsatser och skoannonser publicerade i IPCC:e 4:e rapport.
   
  Jag får svindel bara av att tänka på att sådana gemena svindlare tillåts att fortsätta svindla så mycket de bara orkar, trots att de är tagna med både byxor och kallingar nerdragna så långt det går.
  Det är fan inte klokt! Förenta Nationerna, med alla sina representanter för de flesta av världens nationer backar upp sån uppenbar skit. Varför känner inte representanterna alls stanken av uppgrävna hundlik?
   
  Och vad/vem är det som hindrar annars nyfikna journalister på t ex Sveriges Radio och STV att röra lite med en pinne i hundlikhögen för att se om det finns något särskilt illaluktande där som borde dragas fram i ljuset?
   
  Vad, ja vad i helvete är det som gjort att journalister alldeles förträngt sitt naturliga behov att följa doftspår från begravda hundar och gömda lik i garderoben?
   
  Har de stoppat de hörselskydd de haft som reserv, förutom de som redan finns på plats i öronen, i näsborrarna?
   
  Jag har hört från en vanligtvis otillförlitlig källa (som jag vägrar att avslöja) att det finns tre ”K:n” som  studenter vid journalistskolorna måste kunna utantill för att få ut sitt examensbevis:
   
  Kungafjäsk, Kändisporr och Klimatlögner.
   
  Skärp er journalisterna!
   
  PS
   
  Det är JAG som är Vox Popoli!
  Snart är jag en stormflod!
  Det gäller för klimatetablissemanget att ha byggt korrektionsanstalter en masse innan dess om klimatetablissemanget ska klara sig. Men klimatetablissemanget kommer nog inte att hinna.
  Kanske bättre för klimatetablissemangerna att sy på de egna fallskärmarna, kan vara bra att ha. Om jag inte tar helt fel så sys det på sådana som bara fanken, när ingen tittar på.
   
  DS
   
   

 12. Börje S

  Det var meningen att ovanstående drapa skulle komma ut i den fööra tråden, den om klimathotförnekarnas betvivlade vandel. Men nu hamnade den här och det är inget att göra åt.
  Meningslös extrakommentar jag gjorde nu, förresten. Men nu gjorde jag den så det är inget att göra åt.
  Jag tror jag låter bli att skicka den.
  Jo, skicka den!
  Nej!
  JO!
  Ne

 13. En underbar drapa Börje, instämmer till 100%

 14. Måns B

  Slabadang #10
  Om du läser annan text med samma nogranhet som namnen på inläggen så blir jag orolig, eller du ser kanske helt enkelt inte skillnad på Måns B och magnus (visserligen argumenterar vi ofta för ungefär samma saker men vi är två individer inte en ’AGW’-massa) 😉

  Min poäng låg dock i att resultatet ligger i hur man ställer frågan.  Personligen så tycker jag att  klimatfrågan högt legat högt på allmänhetens agenda längre än vad jag trodde var möjligt. Men det är ju tydligt att det finns en klimattrötthet, särskilt efter det havererade Köpenhamnsmötet.

  Men ser man på tabellen över hur amerikanska folket prioriterar klimatfrågan så ligger den ju kvar på samma positon som den gjort sedan 2008 i prioritering, med skillnaden att reglera finansmarknaden kommit in från och med i år. Så det handlar alltså inte bara om hur man ställer frågan utan även om hur man tolkar resultaten, eller har jag fel Slabadang?

  Vad det gäller rapporten så hade det räckt att titta på sammanfattningen över läget på de olika indikatorerna, den följande texten är en utveckling över studieområdena och de olika arterna. Precis som jag sa i förra inlägget så visar den att den arktiska regionen reagerar på att klimatet förändras, vilket egentligen endast är ett bevis på att det blir varmare.  Det är dessutom en av de regionerna där man tydligast kan se effekten av uppvärmningen så länge människan har studerat den.

  Mer än så var det inte.

 15. FcH

  Läste i tidningen Villaägaren om radon i hus. En dam som tidigare arbetat på Strålskyddsinstitutet kommenterade att övre gränsen för radon skulle sänkas från 200 till 100 inom EU. Hon sa i artikeln att det viskades i korridårerna på SSI att -”Det var fler som levde på radon än som dog av det”.
  Radonskrämsel och klimatskrämsel lobbyn gårtydligen hand i hand.

 16. Slabadang!

  Måns B!

  Det går lite fort ibland. : )

  Börje S.

  Vi gör samma analys av läget och perversiteterna. Det är viktigare värden på spel än partifärg som förenar oss. Din drapa är ingen drapa. Inlägget lyser av ansvar, självständighet och förnuft.

  Heders Börje S!!!

 17. Micke Johnsson

  #Måns B
  Ännu en som kan skriva det jag tänker. Jag beundrar er. Slabadang du är också en klippa.

 18. Micke Johnsson

  Det hela blev helt tokigt. Det ska vara Börje S och Slabadang något annat går inte… 🙂