Myten om det gröna undret i Kina

energi
Kina har ofta framhållits som ett föredöme när det gäller satsningar på grön energi. ”Titta på Kina”, säger många politiker (i USA såväl som i Sverige) och företrädare för miljöalarmistiska NGOs. ”Där satsar staten stora pengar på att stödja sol, vind och elektriska bilar!” Och till viss del är det sant. Den kinesiska staten gick in i stor stil inom den gröna sektorn – inte minst för att kunna sälja till Väst.
Men man kan inte bedriva en hållbar industri genom bara subventioner. Idag, när efterfrågan från Väst minskar pga knackig ekonomi och statliga åtstramningar, så blir det stora problem även i Kina. I början av augusti så hoppade ägaren till Chengxing Solar Company ut från sjätte våningen i sin kontorsbyggnad när han insåg att företaget inte skulle överleva. Ett annat solenergiföretag hade redan gått i konkurs och drog Chengxing med sig.
I en artikel i The Wall Street Journal skriver Patrick Chovanec om hur inte bara solindustrin, utan även vindindustrin och elektriska bilar går dåligt – just de områden som den kinesiska regeringen hade identifierat som ”strategic emerging industries” 2010 i sin fem-årsplan.
Tydligen är regeringen i Kina precis lika naiv och okunnig som våra västliga ledare är. Och de är drabbade av precis samma hybris när det gäller att förutspå framtidens teknik och vetenskap.
I USA har ju som bekant ett av Obamas skötebarn, Solyndra, gått i konkurs efter att ha förbrukat upp över en halv miljard dollar av skattebetalarnas pengar. Och i dagarna var det dags igen. Denna gång är det Green Volt i Kalifornien som lägger ned. En av deras största investerare, ABB, har funnit det för gott att dra sig ur.
Oron inom den ”gröna” teknikmarknaden är stor nu när de statliga subventionspengarna inte räcker till längre. Åtminstone några av de stora investerarna börjar kanske inse vartåt det barkar.
Att de västerländska regeringarna kommer att vrida på subventionskranarna igen för ”förnyelsebar” energi verkar inte troligt. Idag subventioneras denna energiproduktion med c:a 70 miljarder dollar globalt sett. Förutom den allmänt knackiga ekonomin, så finns det betydligt billigare alternativ som lockar, framförallt skiffergas. Så det lär dröja innan Kinas satsningar på sina ”strategic emerging industries” ger någon utdelning.
Under tiden så verkar EU få backa med svansen mellan benen från sin beslutsamhet att starta ett handelskrig om flygresor. Jag begriper inte varför EU-politiker ständigt ger sig på det ena dödsdömda projektet efter det andra. Dödslängtan?
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Arnold S.

    Kina har enorma problem men miljöfrågorna inom landet.
    Det är frienergi generatorer som hör framtiden till! här en länk som säger det mesta om den stundande teknik utvecklingen, och mer därtill inför FRAMTIDEN
    klimat frågor, i ett ofantligt vidare perspektiv!    

  2. Olaus

    Kina och EU är farligt nära ett handelskrig på grund av anklagelser om prisdumpning av kinesiska solceller.
    Man kan undra, hur EU skall kunna säkra bevis. Kina är inte särskilt öppet för insyn.
    http://www.chinadaily.com.cn/china/2012-09/16/content_15760652.htm
     

  3. Arnold S.

    Arnold S. { 16.09.12 at 07:45 }
    Kina har enorma problem men miljöfrågorna inom ”sitt lands gränser”.
     
    Det är frienergi generatorer som hör framtiden till, men oljeindustri motarbetar detta! Här länkar som säger det mesta vad beräffar utvecklingen iför framtiden, på de Andliga Tekniska och i klimat frågorna! OFANTLIGA perspektiv målas här upp!    
     
    http://www.st-germain.se/blog/st-germain22-07-12.html
     
    http://www.st-germain.se/blog/mike12-09-12.html
     
    http://www.st-germain.se/blog/st-germain07-09-12.html
     
    http://www.st-germain.se/blog/mike14-09-12.html

  4. Thomas

    Nu väntar jag spänt på att Ingemar skall skriva en artikel om den dödsdömda bankindustrin som visat sig så beroende av statligt stöd…

  5. Bim

    Thomas # 4
    Ärligt talat, vad tusan har bankindustrin med klimatstollerierna att göra. 

  6. Ingemar Nordin

    Thomas #4,

    Tyvärr är vi alltmer på väg in ett tillstånd där banker både tvingas låna ut spararnas pengar för att rädda bankrutta stater och samtidigt ”räddas” av andra staters skattemedel när bankerna ifråga riskerar att gå omkull. Inte bra.

    Men som sagt, detta har inte mycket med klimat- och energipolitiken att göra. Annat än att båda fenomenen är ett utslag av planekonomisk politik.

  7. Slabadang

    Politikens begränsningar!
    Att i grundlag faställa var gränserna för politiska beslut skall gå ser politiker och myndigheter att bli av med alla leksaker. Politiseringen är faktiskt livsfarlig för vår utveckling för den gör att rollerna blandas ihop och vad värre är även ansvaret. 
    Jag har svårt att förstå varifrån myndigheter skaffat sina värderingar eller snarare brist på sådana. Orden självständighet och integritet gäller endast synen på sig själva. ”Ministerstyre” skapar protester men myndighetsstyre över medborgarnas integritet och självständighet är mer en en uttalad målsättning. Politiseringen gör att stat och politiker tar på sig nya uppgifter ingen annan än de själva anser sig vara kompetenta i. Och för varje ny uppgift så destruerar de både naturlig funktion, plockar bort ansvar och initiativ och funktionen förstörs. Stryningen utav vetenskapen är ett tydligt exemple och energipolitiken … ja vad ska man säga ? Mer koncentrerat pucko än orginaldrycken.
    Jag tycker att denna artikel utav generaldirektören för Livsmedelsverket utgör ett bästa bevis och argument till varför våra myndigheter har blivt ett tydligt hot mot demokratins hela idè.  Vem fan tror hon att hon är?  Vilka ser hon som ”vi” och vilka är de feta ”dem” i så fall? Hon påstår att ”information inte räcker”. Nähä och vilken IQ anser hon att folket har om de inte äger myndighet att själva prioritera och välja vilken kost den äter? Vilken vikt skall medborgarna inneha för att duga inom verkets normer? Vad ska verket göra med de individer som har fettceller som genetiskt fungerar oilka? Ska verket börja med ett genetisk odling av de medborgare som bäst passar in i myndighetens standardnormer och har mymdigheten målsättningen att reglera varje portion individuellt för varje individ? Livsmedelsverkat och Socialstyrelsen skall omedelbart tillsätta en haverikommission för den desinformation de spridit om kost under trettio års tid och speciellt granska alla effekter från forskningfusket om kolesterol. Folkhälsan får inte förstöras pga av myndigheternas prestige att erkänna att de haft fel. Problemet är inte för lite kostråd utan för mycket och fel!! Inger Andersson uppvisar i artikeln så pinsamt låga kunskaper och så många fördomar om kosten att man bara baxnar.
    Det är dags att lägga ned de staligt detaljstyrda kostråden och inse att man förstört folkhälsan mer än man hjälpt den. Uppmaningen att få oss äta mer kolhydrater etferföljdes inte av alla och tack och lov för det, annars finns risken att vi skulle kunna rulla ner till affären allihop istället för att gå.Läs hela artikeln rad för rad. Ta sedan ett djupt andetag…räkna till tio .. och läs en rad till. Inger Andersson tror att hon styr över en skock får och föraktet inför småmulliga flickor pojkar män och kvinnor vet inga gränser, och nånstans i denna folkfachistiska hjärna bor en liten dj…la diktatatorisk hälsohitler som talar om ”en nationell samling” dvs myndigheterna skall samla ihop sig mot folket för att tvinga dem att med tvångsåtgärder uppfylla statens medborgarideal. Kan man tydligare bevisa att vi har myndighetschefer som har klockrena fascistiska tankefiguirer? Där medborgaren skall anpassa sig efter statens ideal istället för sina egna.
    Hur många såna här folkföraktande praktarslen har vi inom staten. När gick proppen? När slutade de veta hut? När frikopplade de sig från vad som står skrivet i grundlagen om vår rätt till självstöndighet och myndighetsförklaring som medborgare Dert finns fortfarande massor av medborgare som tror att vanliga ägg är farliga! vem fan var det som tutat i dem det?
    Vad väger de idag som följde rådet att äta 6 till 8 skivor bröd om dagen? Sune Magns och Sonja Hedenbratt kan väl ses som konsekvenser av myndigheternas kostråd! Hela ordet ”folkhälsa” är en lögn och ett verktyg för att skapa staten den demoraliserande rätten att plocka av oss vår självständighet och demoralisera vår förmåga att ta ansvar för det mest basala och bibehålla rätten att orioritera efter vilka livsideal vi vill leva och prioritera dem själva.
    inger Andersson gör mig så förbannad och jag har tusentals raka välfruujndade skäl att skäll ut henne efter noter så ögonbrynen luktar bränt och krullar sig på henne. Vilken förbannad översittar. Vilket självlysande folkförakt. Tjejer har problem att följa de ideal som redan ställs ska nu dessutuom myndigheterna börja hacka på dem också?
    Jag måste sluta smattra nu för jag känner hur jag annars kastar datorn i golvet hyr en gigantisk bulldozer åker till Uppsala och jämnar verkets folktomma byggnad  jäms med marken och inte en käft skulle sakna myndiheten utan dra en lättnadens suck över att maten får vara en glädje istället för ett statligt styrd ångest och tvång!!! Vi behöver inte mindre minister styre vi behöver MER minsterstyre och att lägga med skiten vore en folkdemokratisk befrielseskydd!
    http://www.dn.se/debatt/daliga-matvanor-hotar-den-svenska-folkhalsan

  8. Christer Löfström

    #4
    För en gångs skull har du skrivit en vettig kommentar. Ingemar Nordin fortsätter att visa hur dålig koll han har.
    Du kunde lika gärna använt Nokia som exepel. Mobiltelefoner är på utgående?

  9. Hm.
    Verkar som Thomas försöker avleda diskussionen från klimat. Inget direkt ovanligt precis.
    Ögonen på bollen!

  10. Jan

    #6 Ingemar Nordin
    Är inte din förklaring lite väl enkel? Har inte bankerna på eget bevåg lånat ut och blåst upp en bostadsbubbla i tex. Spanien vilken senare sprack? Dessutom lånade bankerna frivilligt ut stora pengar i hopp att tjäna mycket pengar till tex. Grekland innan det blev tvång. Snarast är grunden en katastrofalt inkompetent kreditvärdering av bankerna. Det är anmärkningsvärt då lönenivåerna har varit på en nivå så det borde ha räckt till att anställa professionella befattningshavare.

  11. Bim

    Jan # 9
    Åter igen. Vad har det med klimatpolitiken att göra? 

  12. HenrikM

    Nu tycker Centerpartiet att det är dags att sätta upp solceller i Stockholm. Kan ingen av er bemöta stolleriet? Det är ju skrämmande, har man på jorden skapat solceller så tänker sig folk att de ska sättas upp i ett land som behöver mest med el när solen inte lyser istället för ett land som behöver mest med el när solen lyser (och då dessutom lyser starkt).
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/c-vill-satsa-pa-solenergi-i-stockholm_7502910.svd 

  13. Thomas

    Bim #9 Det har att göra med Ingemars dubbla standarder. När banker gör dåliga, rentav kriminella, affärer har de enligt Ingemar ”tvingats” till detta och att de behöver stöd eller går i konkurs är alls inget tecken på att bankindustrin är en dödsdömd bank, men när det gäller alternativ energi tolkas varje konkurs som bevis för hur kaputt branschen är.

  14. Slabadang

    Thomas!
    Du menar fel men söger rätt. bankerna skall gå i konkurs om de inte klarar av att bedöma risker. Så du skjuter dig själv i båda fötterna och sätter dig i em ”ohållbar” position med argumentet. Statliga gárantier är lika felsubventionerande som sol och vindkraften. Staten skall sluta leka företagare och siare. Var funktion måste självständigt ta ansvar för sin funktion och utveckling.  TVÅ fel kan aldrig bli ETT rätt och du är extremt dålig på att hitta hållbara argument thomas, allt blir fel och grunden är att du är förvirrad om vad som får saker att fungera som kommer ifråpn att du har en förvirrad bild av hur världen fungerar. Du tillhört en stor kader som inte förstått värdet i integriteten och självständigheten för alla funktioner. Det är när du intervenerar och plockar bort ansvar som saker börja skita sig och inte tvärtom.

  15. Jaha ja. Så nu skall det bli personangrepp istället?
     

  16. Jan

    #10 Bim
    Det var en av innahavarna av bloggen som gjorde en enligt mig en bristfällig analys vilken föranledde mig att kommentera även fast det är utanför klimatpolitiken.
    #11 Henrik M
    Det finns mycketa att säga om C utspel. Bara en punk. Vi kan läsa ”Elpriset i en modern solcellsanläggning kan i dag bli konkurrenskraftigt jämfört med stadens elavtal, eftersom staden slipper betala nätavgifter. ” En fråga är hur skulle det bli utan skatter på den inköpta elen? Man kan få vad som helst ”lönsamt” genom straffskatter den ordinarie elen och skattebefria alternativen..
    Solcellerna producerar inte heller energi i någon omfattning då behovet är som störst och det är den belastningen som styr kostnaden för nätet.
    Om man ändå slipper nätavgifter är det ett bevis på att vi har en felaktig modell för nätavgifterna eftersom de då inte speglar kostnaderna för nätet.
    Jag skulle vilja se en rättvis kalkyl som är skatteneutral samt där nätavgiften är satt med en korrekt kostnadsbaserad prissättning. Men det är kanske för mycket begärt?
     

  17. Slabadang

    Thomas!
    Du är helt ute och cyklar .. igen och igen och igen. BÅPDA branscherna är på väg i putten för att politiker lägger sig i fel saker och skapar bubblor och härdsmältor  av princip allt de lägger sig i. All naturligt ansvarstagende som bygger påp funktion och effektitivitet försvinner. Anser du det vara kriminellt att köpa stadsobligationer? Hekla dne Europeiska finanskrisen och härdsmältan är EUs med sin EUROs fel. De skapade helt artiuficiella snedvridna villkor för hela europas ekonomi och läs wolodarski i DN idasg som ändå är en EU utopist och EUkramare. Din analysförmåga är totalt kass Thomas!
    http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-en-ny-ekonomisk-mur-reser-sig-mitt-i-europa
        

  18. Thomas

    Slavemang, ”bankerna skall gå i konkurs om de inte klarar av att bedöma risker.”
     
    Nej, det skall de inte. Det blir alldeles för dyrt för samhället när finanssektorn kollapsar. Däremot skulle man aldrig strukit de bankregleringar i USA som tvingade bankerna att ha viss soliditet. Dessutom skall ägarna till bankerna förlora sina pengar, dvs staten går in och tar över konkursboet för en krona, restaurerar banken och säljer den sen, och oansvariga chefer skall i möjligaste mån hållas ekonomiskt ansvariga. En del av dem borde fått skaka galler några decennier också.
     
    Vanliga företag som de som tillverkar vind- och solkraft får däremot gå i konkurs, det är en normal del i varje dynamisk bransch att företag går i konkurs emellanåt. När utvecklingen går snabbt är det alltid några som inte hinner med att anpassa sig. Solyndra baserades t ex på en helt felaktig kalkyl om hur snabbt solceller skulle sjunka i pris.
     
    Och visst är Euron kass, där är vi helt ense. Det är ett politiskt projekt som ignorerade grundläggande ekonomiska principer.

  19. HenrikM

    Thomas #17
    Jag håller med Thomas för en gångs skulle. Såsom Sverige hanterade bankakuten var ett föredöme. Men jag trodde det här var en blogg om miljö. Thomas lyckades verkligen med sitt uppsått att vrida debatten från vansinniga miljöpojekt till bank-nåt-frågan. Grattis Thomas!

  20. Slabadang

    Thomas!
     Jag vet inte om det är lönt att argumentera med dig överhuvudtaget. Bankerna är inte ”samhället” och medvetena om att politkerna nu deklaretrat att det är skattebetalarna som skall stp för garantin för dem att ta risker de inte skulle ta utan denna garanti. Banker skall och måste få gå omkull och just de argumetnen du framför är ju skälen till varför bankerna i grunden skiter allt mer i amrkjnadsrisker utan istället bedömer de politska. Med den statliga garantin u ryggen tar de dessutom chansen att tjäna mer pengar genom att större risker. Det har skapats en obegränsad möjlighet att skapa vinster men av politiker begränsade förluster. Fullständigt sjukt och bevisligen livsfarligt!!
    Fint nick du fick till! För det första så har du stulit det och bevisar att du har begränsad egen fantasi. Och själv har du hämtat ditt nick ifrån dina föräldrar? Thom efter pappa och vad heter Mamma?   
      

  21. Olaus

    Kineserna verkar enligt en artikel i Spiegel inte oroliga för sin solcellsindustri.
    I Tyskland säljs 20 % av produkterna. Andra lovande marknader är Indien, Brasilien, Chile, Rumänien och Ukraina. Man fruktar inte heller den tyska konkurrensen.
    En tysk solcellsarbetare jobbar 4 dagar i veckan och då 8 timmar per dag.
    En kinesisk 12 timmar per dag, om städning av arbetsplatsen ingår. Lönen för den kinesiske arbetaren är motsvarande 2600 kr per månad. Det kan inte vara lätt för tyska fabriker att konkurrera.
    http://www.spiegel.de/international/business/german-and-chinese-solar-firms-fight-for-survival-a-835367.html
     

  22. Pelle L

    Eftersom kommentarerna till denna artikel redan är helt off topic så får väl jag fortsätta:
     
    Ingermar Nordin skriver
    ”I början av augusti så hoppade ägaren till Chengxing Solar Company ut från sjätte våningen i sin kontorsbyggnad när han insåg att företaget inte skulle överleva”
     
    I Kina finns tydligen en annan företagskultur gällande avgångsvederlag och resultatbonusar än vi har här i Väst.
     
    Vem var det som skrev ”Ögonen på bollen”?
    Inte så lätt med så många bollar ute på plan!

  23. Holmfrid

    #6  Ingemar N,
    P O Eriksson varnade för några år sedan om detta.  I dag sitter spanska banker med svarte petter – 20000 MW för 400 miljarder kr investerade i sol och vind, där spanska staten nu tvingas att dra in subventionerna (30 öre/kWh vind och 400 öre/kWh sol).  I helgen sitter Borg på Cypern och förhandlar om bidrag från norr för att rädda spanska banker.

  24. Thomas,
    Du är helt ute och cyklar. Som så ofta. I ditt försök att jämställa staters garantier och direktiv att låna ut, med subventioner för idiotisk (låtsas-)affärsverksamhet som sg ’gröna jobb’. Totalt fel.
    Och angående ’dubbla standarder’ är du verkligen den siste att utala dig. Och jag menar verkligen ’den absolut siste’ eftersom hela din närvaro här i dess mest centrala grund bygger på att bedömningen enbart beroende på i vilken riktning argumentet pekar, skall mätas med fullständigt olika standarder. Och där ett fördömande i ena riktningen, ombyts i närmast ohöljt hyllande om det sker i andra riktningen.
    Och jag menar ’absolut siste’ iom att ingen tex förväntar sig av Gunbo (eller övriga emotionellt motiverade tyckare/önsketänkare) skall förstå varför principer, ifall de verkligen skall vara principer, måste vara generella, dvs gälla generellt (oavsett vilket ’utfall’ de gynnar) och inte bara när de passar ens agenda, annars är de inte principer. Men att någon med tom doktorsexamen i tekn fysik aktivt väljer avsaknad av principer som grundsten i den egna hållningen är bara belämmande.
    Och Slabadang, det hade varit bättre om Thomas hade fått stå alldeles själv för  sandlådeleken med folks nick ….

  25. Thomas

    Slabadang #20 var det för svårt för dig att förstå det där med att staten skall ha en övervakning av bankerna och krav på soliditet? Vill du veta hur det går om man låter banker gå i konkurs i stor skala är det bara att läsa om 30-talets depression.
     
    F.ö. Så använde jag det där välförtjänta öknamnet på dig långt före Greger.

  26. HenrikM

    Eftersom denna tråd redan är helt urspårad. Helt OT:
    http://hockeyschtick.blogspot.se/2012/09/new-paper-finds-sweden-experienced-more_14.html
    Har någon läst denna artikel? 

  27. Thomas, skulle du vilja (våga?) argumentera varför ditt snadlådetrams med öknamn av Slabadang skulle vara ’välförtjänt’?
    Är det grönvänsterns sedvanliga krav på att få bete sig illa mot alla man ogillar och som inte håller med?
    Eller sjunker du bara längre och längre ner i det träsket för att du inte kan har bättre argument att komma med, och i frustration tar till sådant?

  28. Christer Löfström

    Det underlättar om man har kunskap om ämnet som behandlas. I fallet Kina underlättar det också om man varit i landet på jobb inom energiomvandlingsindustrin och har kontakt med förtag som verkar i landet.
    Att läsa på mer än ett ställe och få balanserad information är också nyttigt.
     
    ”Li Jinhua, vice-chairman of the National Committee of the Chinese People’s Political Consultative Conference, said that many developing nations, including China, are going to achieve modernization in the next 40 years, and their development must be carried out along green lines.
    He made the remarks Friday at the Eco-Forum Global, Guiyang that opened on July 27 in Guiyang, capital of Guizhou province.
    The green transformation can lead to great fortune so that all of society can share the fruits of development,” said Li.
    In addition to progressing along an innovative path toward development, future economic development should focus more on improvements to the public quality of life, balanced distribution of wealth as well as multilateral exchanges and cooperation.
    Jia Qinglin, chairman of the CPPCC national committee, said in a letter to the forum, that the event, which has been held for four consecutive years, is playing an active role in exploring ecological development models, promoting experience, and the theme of this year’s forum caters to the world trend of green economy and sustainable development.
    The Chinese Ministry of Science and Technology has launched a series of projects to treat pollution, develop new energy and materials, and protect the natural environment.
    It also encourages companies to venture into industries involved in environmental protection.”
     

  29. pekke

    Kineserna svämmade över den subventionerade solelmarknaden med sina billiga paneler vilket gjorde att folk hellre köpte dessa i stället från de dyrare inhemska tillverkarna, konkurserna var ett faktum.
    Men kineserna band ris för ryggen när de sänkte priserna rejält eftersom återförsäljarna vill fortsätta med låga priser vilket inte ens kineserna klarar av att tillverka för trots sina låga tillverkningskostnader.
    Praktiskt taget alla tillverkare av solceller går med förlust just nu och förr eller senare så kommer nog priset snarare stiga än sjunka.
     
    Angående statens stöd till bankerna så är det förståeligt eftersom hela penningsystemet i dag är helt beroende av storbankerna.
    Förr var det små enskilda banker som kursade, men det gjorde inte så mycket eftersom större delen av pengarna fanns som riktiga sedlar och mynt vilka kunde cirkuleras utanför banksystemet.
    I dag är en allt större del av penningsystemet några siffror i en bankdator och finns inte i motsvarande verkliga mynt och sedlar.
    Om nuvarande banksystem skulle braka samman skulle våra bank/betalkort antagligen bli värdelösa, vi skulle inte kunna betala med korten eller internetbanken, vi skulle inte få tag i några verkliga kontanter för att handla för eftersom uttagsautomaterna skulle sluta fungera.
    Hur många har i dag mer än några hundra i kontanter när vi använder korten till allt ?
    En stor bankkrasch i dag skulle bli mycket värre än – 29 eftersom så liten del av pengavärdet är cirkulation som mynt och sedlar jämfört med då.
    Därför håller staterna sina banker på fötterna vare sig det är bra eller inte, alternativet skulle kunna bli katastrofalt.
     

  30. Ingemar Nordin

    Olaus #21,

    Tack för tips om intressant artikel. Men att det inte skulle vara problem för kinesiska solcellstillverkare stämmer inte. Artikeln pekar tvärt om på det dilemma som görs i mitt inlägg ovan, nämligen att när de statliga subventionerna för förnyelsebar energi dras ned så får företagen i Kina problem, liksom de tyska förstås.

    Att den kinesiske solcellstillverkaren tror på det egna företagets möjlighet att konkurrera och överleva hör ju till den bild han vill förmedla till omvärlden. Faktum kvarstår att politikerna skapat en stor solcellsbubbla som är många gånger större än efterfrågan. Det lär dröja innan det finns några större vinster att hämta inom detta område. Kloka investerare inser detta.

  31. Pelle #22
    Ögonen på bollen. Dvs att det det mänskliga utsläppet av koldioxid skulle vara katastrofalt för planetens klimat och att de alternativa energiframställningsmetoder i form av sol och vindkraft är lösningen på på vår energiförsörjning. Två tokfel. Samma boll.

  32. #31 Bra poäng, och där finns fler tokfel. Somföreställningen att politikerna skulle kunna styra den globala CO2-halten.

  33. pekke

    Kinas energimix:
    http://www.businessinsider.com/china-energy-use-2012-8?op=1
     
    Rulla ner på sidan då det finns ett antal diagram som visar Kinas energiförhållande förr, nu och i framtiden.
    Fossila energikällor kommer även i framtiden vara dominerande.
     

  34. pekke

    http://www.chinadialogue.net/article/show/single/en/5159-Should-China-bail-out-its-solar-PV-industry-
     
    ” China’s solar PV industry is stuck in an expansion crisis from which it is hard to extricate itself. Chinese renewable expert Li Junfeng tells Gao Yang some companies are likely to go bankrupt. ”

  35. #31 #34

    Det är lätt att samla in solenergi men svårt och dyrt att lagra och transportera den dit den behövs när den behövs.
    
”Strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllne dosor” skrev Fröding en gång och så är det också med klimatpolitiken. 

  36. John Silver

    Hehe:
    ”the committee issued two subpoenas to President Obama’s and Vice President Biden’s Chiefs of Staff for Solyndra-related documents.”
    http://www.thegwpf.org/ten-lessons-of-the-solyndra-failure/

  37. Lasse

    Det finns ett samband mellan solceller och krisande banker i Spanien.
    För att stimulera ny energi så satsade Spanien på solceller, dvs ställde ut löften om pris på el till nätet från dessa. Spanska bönder nappade i stor utsträckning-alltför stor! Nu sitter bankerna med lånen i knät!
    För det var väl inte bankerna som satte upp reglerna för solelen eller solcellsanläggningarna. Bankerna förmedlade bara pengar på ett löfte som inte kunde hållas!
    I Italien så hålls löftet och solcellsbolagen bygger för bankmedel på 20 års återbetalningstid.

  38. Bim

    Christer Löfström # 4
    Du kan inte jämföra Nokias svårigheter med korkade klimatinvesteringar.
    Nokia har varit ett mycket framgångsrikt företag som pumpat in mängder av valuta till Finland under många år.
    Thomas # 13
    ” När banker gör dåliga, rentav kriminella, affärer har de enligt Ingemar ”tvingats” till detta och att de behöver stöd eller går i konkurs är alls inget tecken på att bankindustrin är en dödsdömd bank, men när det gäller alternativ energi tolkas varje konkurs som bevis för hur kaputt branschen är. ”
    Korkat svar. Det är klimatpolitiken som med subventioner och dekret lockar in aningslösa gröna lycksökare (men även hänsynslösa politruker) att investera i branscher som är dödsdömda på förhand.
    Att du inte förstått det Thomas verkar underligt.
    Förövrigt är banker ett nödvändigt ont vilket solpaneler och vindsnurror inte är.
    Pekke # 29
    Bra!
     

  39. bom

    Pekke!
    Kan det vara så att kineserna är vana vid att regeras av förnuftiga politiker som förtjänar tilltro? När de baserar sina investeringa på varmluftsuttalanden av västerländska (verklighetsfrämmande) politiker då går det inte så bra.
    Jag blev tillvitad Säpostatus när någon som jag uppfattade som ny här undrade vad TP var för något (och jag försökte förklara i all vänlighet). Nu tror jag inte längre att denne trägne gäst gått F och där doktorerat. Korrigerande uppgift om att E skulle vara mer korrekt (och det är ingen skam att ha Elektroutbildningen – se bara den lysande Per Welander!). Slavemang är ett av hans lågvattenmärken liksom att han nu claimar upphovsrätten. Det är tydligt att TP har mest problem med underlaget. Kolla på No tricks…. förresten där man fäster uppmärksamheten på att Varenholz i Bern tvålat till en modig varmist som vågade ställa upp för IPCC. Om troende dum eller modig är väl diskutabelt!

  40. bom

    Slabadang #7
    Komplimang för arkebuseringen av SLV! Folkhälsogänget i Östersund förtjänar samma öde men blev ju mindre larmande när de utlokaliserades utom räckhåll för sensationsjournalistiken! Jag trodde att jag röstade för att verk och myndigheter skulle granskas och vid behov avlivas. Det tycks dock som om knepet att simulera handlingskraft genom att skapa nya myndigheter fortfarande används! När blir Arkelsten GD för något ytterst angeläget (och nu har ju C problem med personalen också – fast där beror nog mesta motvinden på att fru Ledaren skjuter sig i foten hela tiden?).

  41. FcH

    I Ödeshögs kommun slåss man för att slippa en massa vindsnurror.
    I Correns lördagstidning fanns ett bra inlägg som också finns i den digitala upplagan. Titta också på kommentarerna!Det är inte alla som gillar vindkraft.
    http://www.corren.se/asikter/ledare/artikel.aspx?articleId=6154209
     
     

  42. Slabadang

    Pekke!
    Centralisering av både ekonomi politik gör små problem till stora problem.
    Det finns inget mått eller insikt på värdet av decentralisering och diversitet ännu. Vi ser bara dess negativa spegelbild i centralsystemens kollapser oich gigantiska kriser. Fördelarna med en mängd olika småvalutor blir tydlig först nu närden gemensamma valutans fundament kollapsat. Förstår man värdet av pluralismens diversitetens  och decentraliseringens effekter på ansvaret för respektive verksamheter så förstår man samtidigt varför centralisering är skadligt och farligt. De som styr över centraliseringen har helt enkelt inte grepp om eller förstår det de tagit makten och kontrollen över. Det blir för komplext och effekterna blir att riskerna inte syns och eller att riskerna ökar och förändras genom centraliseringen.
        

  43. Slabadang

    Solceller?
    Varför inte använda hjärnceller istället?  Nä visst nä …. det är ju Centejpajtiet vi pjatar om. Annie med den Lööftunna kunskapen men som med sina fyja pjocent av 1,6 promille av väjdelns klimatppåvejkan skall leda den väjld som redan lämnat co2 hotet bakom sig mot minskade utsläpp”.

  44. Helge

    När det gäller bank och finanskrisen är många av er ute och cyklar, det var länge sen politiker styrde över vad som sker, snarare har väl Banksters sen länge börjat styra politikerna i många länder, demokratin är en skendemokrati.
    Riksbank som inte kan styras av politiker finns snart sagt i hela världen, kolla vilka som Obama valde till sitt finansfolk och varifrån de har sin bakgrund.
    Nej ekonomi ska tydliga spelregler och så lite subventioner som bara är möjligt, men med friheten ska ansvar följa och det gör det inte idag. Det är skattebetalarna och pensionskassorna som i slutänden får betala för hela cirkusen, dvs vi alla.
    Men som flera påpekat detta är inte en ekonomiblogg. 

  45. Slabadang

    helge!
    Politisk långfingrar inom alla områden är relevant för denna debatt då solcellerna bara är ett av de mpnga symptomen på den underliggande sjukdomen. Verksamheter måste få kvalificera sig pp sina egna funktionella meriter i konkurrens med andra. Det är en ”hållbar” politik. 

  46. Stickan no1

    Snacka om en subventionerad industri.
    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usa-biljonsatsar-pa-nya-karnvapen_7503436.svd
    ”Trots rasande ekonomisk kris och hårda sparkrav även för militären ska USA storsatsa på en modernisering av sin nukleära arsenal, skriver The Washington Post. Kostnaden över den kommande tioårsperioden beräknas till enorma 352 miljarder dollar, 2,3 biljoner kronor.”
    2300 miljarder SEK över 10 år är 230 miljarder per år
    USA har en skuld i dagsläget om ca 16 000 000 000 000. USD
    http://www.usdebtclock.org/
    Det känns som grovt vinklad politik att stöd till solcellsföretag skulle vara orsaken till denna ekonomiska härdsmältan.
    Tvärtom verkar det vara praktiskt att skylla på att  för att skyla över de riktigt stora utgifterna och subventionerna som inte får ifrågasättas. 
    Jämför en del av USAs kärnvapenbudget om 230 miljarder per år med ”Idag subventioneras denna energiproduktion med c:a 70 miljarder dollar globalt sett.” 
    Slöseriet i det militärindustriella komplexet är mer skrämmande och det varnade redan Eisenhower världen om i sitt berömda avskedstal:
    ”In the councils of government, we must guard against the acquisition of unwarranted influence, whether sought or unsought, by the military-industrial complex. The potential for the disastrous rise of misplaced power exists and will persist.
    We must never let the weight of this combination endanger our liberties or democratic processes. We should take nothing for granted. Only an alert and knowledgeable citizenry can compel the proper meshing of the huge industrial and military machinery of defense with our peaceful methods and goals, so that security and liberty may prosper together”
    http://en.wikipedia.org/wiki/Eisenhower%27s_farewell_address
    Nej jag gillar inte slöseri med skattepengar. Men inte är det stödet till alternativa energikällor som  orsakat krisen i världens ekonomisystem.
    Men det blir en bra syndabock för att ta bort intresset från de riktiga orsakerna.

  47. Staffan

    #41.  I Ödeshög vet man vad vindkraft innebär.  (Kommunen går från Omberg/Dags mosse i norr, till Småland i söder.  I öster är man nära Väderstad.)  Det här är ett av landets vindkrafts-intensivaste områden.  (Vi tipsades ju här om en vindkraftkarta över Sverige!)  ”Miljöchef i Ödeshög vill slippa vindkraft”, sade Corren 15/6.
    Själv tycker jag att det lågfrekventa bullret vore otäckast.  Att få nattsömnen kroniskt förstörd – tack du!  Vi är olika känsliga – men det är inte sjusovarna som ska avgöra!

  48. Inge

    Stickan no1
    Det kan nog vara så. Men utan att ta tillvara de inhemska resurserna i form av gas och olja så har inte USA en chans att komma ikapp sitt underskott, och detta har ett visst samband med klimathotsindustrin med förnyelsebart och den gröna diktaturen.
    En av våra gröna politiker uttalade för ett tag sedan att ”Kan Tyskland så kan vi”, syftande på att lägga ner kärnkraften och satsning på ”förnyelsebart”. Sen visar det sig att Tyskland kan inte utan de bygger nu 23 nya kolkraftverk. Suck!!

  49. Inge

    Apropå USA:s flödande olja:
    http://www.di.se/#!/artiklar/2012/9/13/snart-stopp-for-oljeklippen/

  50. Jan

    Varför inte läsa vad Svante Axelsson skriver på GP debatt i Gyllene tillfälle för en grön statsbudget . http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1065781-gyllene-tillfalle-for-en-gron-statsbudget
    Jag orkar dock inte kommentera allt. En punkt orkar jag dock kommentera. Svante Axelsson nämner inte med ett ord kärnkraften då han påpekar att vi trots allt  ligger lågt när det gäller utsläpp. Knappast seriöst.
    Hade jag haft ork och tid ikväll hade jag dock kunnat smula ner mycket av Axelssons resonemang. Dock lär ingen journalist göra det och det finns allt för få personer som kan skriva kritiska debattartiklar och konkurrera med de välfinansierade NGOer och den välvilliga massmedia som står till deras förfogande..

  51. Ingemar Nordin

    Staffan #47,

    Corren: Fallet Ödeshög handlar således inte enbart om invånare som vill värna sin hembygd. I vågskålen ligger även principfrågan om vad det kommunala självstyret egentligen är värt.

    Corren har blivit bra mycket bättre med sitt nya team av ledarskribenter. De har gått från en småstadsaktig önskan att vara precis som stormedia (vilket gjorde dem helt ointressanta – jag sade upp prenumerationen) till att komma med egna och intressanta vinklingar. Jag hoppas att de fortsätter med det.

  52. Ingemar Nordin

    Det har dragits paralleller med banker och med det militärindustriella komplexet i USA. Det senare kan med visst fog sägas ha en speciell ställning i varje stat (= våldsmonopol, vilket innebär att försvarsindustrins kunder består av just stater). Men varför skulle bankerna ha en särskild gräddfil?

    Hursomhelst så blir ju inte saken bättre av att staten skapar nya gräddfiler och bubblor inom andra områden, t.ex. inom energiområdet. Den s.k. förnyelsebara energi-industrin har lyckats att skaffa sig en unik position där man fått staten att genom lagstiftning tvinga människor att betala för en dyr energiproduktion. Att få en garanterad konsumtion till ett garanterat minipris är ett drömläge för ett företag.

    Jag är inte kritisk till att företag försöker maximera vinster och minimera förluster. Det är det som är själva poängen med privata företag, och varje VD som syftar till något annat borde få sparken. Nej, det oetiska är när de (med politikernas och NGO:ernas hjälp) lurar folk att tro att detta är lönsamt. Det handlar helt enkelt om falsk marknadsföring – bedrägeri, lurendrejeri, stöld. Och det borde beivras likat all annan brottslig verksamhet.

    Jag hoppas också att denna rent-seeking industri lär sig en läxa, nämligen att inte bygga upp en verksamhet som baserar sig på att politikerna skall hålla sina löften om en fortsatt subvention. Politiken, till skillnad från seriös företagsamhet, fungerar inte långsiktigt utan är tidsmässigt begränsad fram till nästa val.

  53. Staffan

    ”Aktierna i spanska vindkraftbolaget Gamesa har gått ned med 91% sedan januari 2008.  Då är det danska bolaget Vestas Wind Systems lite bättre;  där är nedgången bara 90%.”
    – Så skrev jag till Norrtälje, feb 2011.  Man ville ju bygga 66 nya vindpropellrar i Björns skärgård.
    – Orkar inte kolla aktiekursen nu, men det är väl ingen större risk att den ökat (påtagligt)?

  54. Simon

    Snälla byt namn på sidan, eller ta bort ”Scam” iaf. Man kan inte hänvisa till artiklar när namnet låter som något en ilsken konspirationsteoretiker slarvat ihop. Det låter inte seriöst, så det går liksom inte att rekommendera utan att bli sedd som lite galen och flippad. Ni är ju så bra! Gör skäl för det och byt namn till något som inte avskräcker läsare!

  55. Arnold S.

    Det har visat sig att jetplanen av alla de slag skadar atmosfären. Hur mycket kan detta påverkar
    klimatet och uppvärmningen?
     
    Österrikare naturforskaren Viktor Schaurberger har gjort ett pionjär på flera områden inom forskningen, med frienergigeneratorer, vattenrening och svävande farkoster!
    Det framgår att stora saker är på gång för framtiden vad beträffar bl.a. dessa frågor denna länk med Saint Germain bekräftar detta!
     
    http://www.st-germain.se/blog/st-germain07-09-12.htmll

  56. Thomas

    Simon #54 Namnet passar alldeles utmärkt för vad TCS är.

  57. ThomasJ

    På tal om penga-penga, JoNova redogör redigt (som vanligt) över subventioner hit & dit:
    http://joannenova.com.au/2012/09/government-burn-70-billion-a-year-subsidizing-renewables-and-wild-claims-of-fossil-fuel-subsidies-debunked/
    Nåt för Hatterskan (etCons) att läsa på, månne? Näh, mittåt, hon sitter ju fast i sin tro att 210 mSEK ska bidra till nån form av global temperatur-regulering… Wow!  :mrgreen:
    Mvh/TJ

  58. tty

    Stickan No1 #46
    Du kanske skulle ha citerat även vad Eisenhower sa direkt efter stycket om det militärindustriella komplexet, det citeras nämligen ytterst sällan:
    ”Akin to, and largely responsible for the sweeping changes in our industrial-military posture, has been the technological revolution during recent decades. In this revolution, research has become central, it also becomes more formalized, complex, and costly. A steadily increasing share is conducted for, by, or at the direction of, the Federal government. Today, the solitary inventor, tinkering in his shop, has been overshadowed by task forces of scientists in laboratories and testing fields. In the same fashion, the free university, historically the fountainhead of free ideas and scientific discovery, has experienced a revolution in the conduct of research. Partly because of the huge costs involved, a government contract becomes virtually a substitute for intellectual curiosity. For every old blackboard there are now hundreds of new electronic computers.
    The prospect of domination of the nation’s scholars by Federal employment, project allocations, and the power of money is ever present – and is gravely to be regarded.
    Yet, in holding scientific research and discovery in respect, as we should, we must also be alert to the equal and opposite danger that public policy could itself become the captive of a scientific-technological elite.”

  59. Stickan no1

    tty
    Helt klart värt att citera i dessa tider.

  60. camilla

    Ingemar! Hur är det med kommateringen? ”I en artikel i The Wall Street Journal skriver Patrick Chovanec om hur inte bara solindustrin, utan även vindindustrin…”. Varför kommatecken? Subventioner är alltid som våtvarmt omslag!

  61. Håkan Bergman

    Myten om det gröna Europa, bättre sent än aldrig:
    http://www.europeanvoice.com/article/2012/september/france-to-limit-biofuels-to-7-/75155.aspx

  62. Pelle L

    Camilla #60
    Grattis till årets fånigaste kommentar!
     
    Nåväl, året är ju långt ifrån slut än, så det är alltför tidigt att ropa hej.
     
    Får jag ha fräckheten att citera från Wikipedias artikel om ”Tydlighetskommatering”:
    ”Principen är att kommateringen för att underlätta läsning och förståelse inte skall sättas ut mellan led i en mening som innehållsmässigt hör nära ihop, utan bara mellan relativt fristående delar av en mening eller på ställen där man vill markera pauseringar.” (min fetning)
     
    Camilla, lade du märke till det lilla tecknet före ”utan”.
     
    Länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tydlighetskommatering
     
    På den här bloggen brukar avledande kommentarer betecknas som ”titta en fågel”.
    Vad skall vi kalla din kommentar Camilla? ”Titta en fluga” kanske.