Merchants of Doom och ”Romklubben”

Jag har under sommaren roat mig med att färdigställa skivan ”Control All Delete” med mitt band Wardenclyffe. Det blev mer musik än böcker och skrivande under värmeböljan. En av låtarna som finns med har en direkt koppling till Klimatupplysningen. Jag fick titeln och textidén efter att ha läst ett inlägg av Pehr Björnbom (3 januari) som hette 2013: Året då Merchants of Doom framträdde allt tydligare (stort tack för det Pehr). Denna titel satt som en smäck och texten skrev sig i stort sett av sig själv. Det var även passande att inlägget tog upp både min avhandling och boken Domedagsklockan. Både musikstil (Doom Metal) och lyrik är även dessa nära sammanlänkade med denna titel. Låttexten handlar om det prästerskap som säljer undergångsbudskap och utnyttjar människans rädslor i syfte att stärka sin egen makt. På bandfotot syns vi skåla med rom för att fira skivans tillblivelse. Vi bildade vår egen ”Romklubb” (The Club of Rum) med Doom som affärsidé. 😉 Originalet – The Club of Rome – är kanske annars en av de främsta högborgarna för domedagsdemagogernas prästerskap.

Wardenclyffe
Wardenclyffe ”Romklubben – The Club of Rum”

Förmodligen är inte musiken i allas smak men låten går att avnjuta på bandcamp.

https://wardenclyffe.bandcamp.com/track/merchants-of-doom

Merchants of Doom

Like the priest of the old

Tell a lie to fool

Feed the fear to prevail

Kill all the truth

War – It is fought to rule

Keep man in his tomb

Fear is spread to gain

Fortune in this game

Merchants of Doom

Merchants of Doubt

Loss of hope you feel

Kept inside this dream

Prison for the mind

Higher self is lost

War – It is fought to rule

Keep man in his tomb

Fear is spread to gain

Fortune in this game

Merchants of Doom

Merchants of Doubt

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Bravo, Jacob!

 2. Ann LH

  Jacob! Så underbart att kunna sända på flera olika kanaler. Få väl valda ord men med stort innehåll. Speciellt gillar jag ”Kill all the truth”. Dags för scenen på nästa Heartlandkonferens.

 3. Astrid Å

  Superbra, Jacob!
  Tänkvärda texter till bra dramatisk musik har jag saknat i dagens musikutbud. Hoppas ni får stora framgångar!

 4. HansH

  Så där ja… den satt som en smäck…ibland måste man blåsa ut bland fotnötter och akademiskt damm…själv har jag aldrig fattat varför systembolaget expanderade efter införandet av Art.nr 1 …men det har ju gett upphov till gemenskaper i.a.f. 🙂

 5. Peter F

  Nice

 6. Ingemar Nordin

  Nog längtar vissa efter domedagen alltid. Hör t.ex. via radion att Mp och C inte vill höra talas om lösningar på det radioaktiva avfallet (att gräva ned det i 50 000 år är ingen ”lösning”). Här skall minsann inte forskas på något som både kan ge energi och lösa ett allvarligt problem!

  Keep man in his tomb
  Prison for the mind

 7. Underbart Jacob …

  Våra vänner, dom klimathotstroende, kommer nu med fog kunna hävda att vi försöker sälja in vårt budskap till övriga genom att söka förbättra vår ’kommunikation’, genom att paketera om budskapet …

  🙂

 8. Jacob Nordangård

  Jonas N

  Det gäller att ta över informationskanalerna. Vi börjar med den obskyra musikgenren Doom Metal. Snart syns dock vårt budskap på varje mjölkpaket och sublimt invävt i barnprogrammen på tv. Propagandans makt. 😉

  Med tanke på nedanstående frälsningskonsert för de troende borde jag kanske samla mitt manskap för ett uruppförande av ”Merchants of Doom” en bit därifrån. 😉

  ”Den 25/8 presenterar Stormvarning en unik klimatkonsert på Parkteatern i Vitabergsparken. Denna gratis helkväll fylls av musik från några av landets mest intressanta musiker samt tal från Sveriges främsta experter inom klimatfrågan. Genom att belysa klimatfrågan vill Stormvarning motverka klimatångest och ge publiken nya infallsvinklar på vår tids viktigaste fråga. Stormvarning älskar tanken på
  att Sverige kan bli bäst i världen på att ta klimatfrågan på allvar.”

 9. Bäckström

  ”the club of rum” 🙂
  ”Med tanke på nedanstående frälsningskonsert för de troende borde jag kanske samla mitt manskap för ett uruppförande av ”Merchants of Doom” en bit därifrån.”
  Bra ide’!
  Man kanske också skulle ha en kille utklädd till Keanu Reeves ståendes vid ingången till Vita Bergen med en skål med röda godisar och en skål med blå godisar? Keanu pekar sedan antingen åt Wardenclyffe eller Stormvarningen beroende vilket val man gör 🙂

 10. Michael

  Jacob #8,

  Vem drar i marionetttrådarna bakom Stormvarning. Vilka agendor är involverade?

 11. Jacob Nordangård

  Enligt hemsidan ligger energiforskaren Rebecka Segerström (KTH) bakom Stormvarning. Finansiärer och samarbetspartners är bland annat Postkodlotteriet (bakom detta ligger ett företag från Nederländerna), KTH och Musikerförbundet. Det finns pengar att göra på detta. Många lättar villigt på pengapåsen.

  ”Vi vill nyansera klimatfrågan och bredda dess tillgänglighet – det finns så många sätt att förstå och förhålla sig till den och musik och artister har en förmåga att beröra och att lyfta in känsla, inte bara förnuft, i klimatsamtalet. Vårt mål är att skapa en kraft av samhörighet, nödvändighet och optimism som med nya grepp kan pusha fram de förändringar som måste till.”

  Jag gissar att de inblandade artisterna har mindre koll. Det brukar mest vara ett sätt att få publicitet. Det är fint att rida på ”den goda saken”. Ungefär som när Joey Tempest ville dra in pengar till svältande i Afrika genom ”Swedish Metal Aid” i slutet av 80-talet. De flesta inblandade såg det som en chans att få visa upp sina pudelpermanentsfrisyrer och boosta sina egon några varv. De var mer inriktade på vem som skulle få synas och höras mest än ”den goda saken”.

 12. Michael

  Tack Jacob #11,

  En annan fråga, vad ligger det för intressen och organisationer bakom NIPCC?

 13. Sören G

  ”Genom att belysa klimatfrågan vill Stormvarning motverka klimatångest och ge publiken nya infallsvinklar på vår tids viktigaste fråga. ”
  Så de ska alltså börja att berätta sanningen?: Att temperaturen inte har ökat på snart arton år. Att havsytehöjningen inte har accelererat utan håller sig inom de värden som gällt sedan Lilla Istidens slut på 1800-TALET. Att antalet stormar inte har blivit fler och kraftigare etc.

 14. Jacob Nordangård

  Stormvarning har fått sina projektpengar från Postkodlotteriets kulturstiftelse. De pengar som många tror sig lägga på ”välgörande ändamål” och en ”bättre värld” går därmed till propaganda/opinionsbildning. (Det blir nog ett inlägg om detta framöver)

  Lotteriet är utvecklat och ägs av det nederländska bolaget Nova Media.

  http://www.novamedia.nl/web/Home.htm

  Jag hittade också denna trailer för evenemanget.

  https://www.youtube.com/watch?v=OrnfFP-w7eQ

 15. Håkan Bergman

  Och i Postkodlotteriet har Margot Wallström jobbat som ”projektdirektör” sen 2013, går det inte att få bort det där lotteriet?

 16. Sören G

  ”Stormvarning älskar tanken på
  att Sverige kan bli bäst i världen på att ta klimatfrågan på allvar.”
  Det ger åtminstone mig ångest genom att det kan föröda Sveriges ekonomi och kasta oss tillbaka till 1800-talet. Och det utan att det på något positivt sätt kan påverka klimatet.

 17. JohanT

  #10, 11
  Från vad de själva påstår och vad jag själv tycker verkar rimligt är Stormvarning ett ganska spontant initiativ från ett antal samtyckande forskare, förståsigpåare och artister som i all välmening repeterar vad de tror sig veta och därmed lätta sin egen klimatångest. Detta baserar jag på den uttalade ambitionen att ”motverka klimatångest” och samtidigt kalla sig för ett så tydligt alarmistiskt namn som ”stormvarning” trots att det inte föreligger någon faktisk stormvarning från vetenskapligt håll. Det är ju närmast komiskt absurt.

  Att det finns forskare med som pysslar med miljöpåverkan från komplexa socio-tekniska system är knappast en garanti för att de vet bättre än vad Al Gore säger om stormar. Klimatdiskursen i dessa kretsar når ytterst sällan längre än hur man beräknar emissioner av CO2-ekvivalenter (vilket kan vara nog så knepigt särskilt när man blandar in förändringar i landanvändning).

  Troligen har de fixat finansiering från olika håll från lika oinformerade finansiärer som också vill stödja ”den goda saken” och jag tror knappast någon bakomliggande agenda styr i detta fall. Om detta skulle göra det Stormvarning skulle dyka upp på deras radar så tror jag det smartaste från deras sida hade varit att låta dem hålla på med dessa gig på relativt liten skala på så det kanske blir en notis i kvälls- eller lokalpress.

  För att spela med i rävspelet vore kanske det smartaste från skeptikerhåll att se till att Stormvarning får så mycket uppmärksamhet som möjligt och vid väl valt tillfälle peka på kejsarens nya kläder. Exempelvis genom att uppmärksamma allmänheten om dessa i högsta grad PK citat angående stormar:

  SMHI: ”Svenska mätdata från de senaste 10-20 åren […] för vindar och kraftiga stormar, visar inte några pågående ändringar. Det är inte heller någonting man entydigt kan se i beräknade klimatscenarier.”
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/klimatforandringarna-marks-redan-idag-1.1510

  IPCC SPM 2013: ”- ”There is:
  – low confidence in increases in intense tropical cyclone activity;
  – low confidence in human contribution to observed changes;
  – low confidence in region-specific projections of storminess and associated storm surges.”

  IPCC AR5 CLIMATE CHANGE 2013 – The Physical Science Basis: ”The annual frequency of tropical cyclones is generally projected to decrease or remain essentially unchanged in the next century in most regions”.

  IPCC SREX 2012: ”There is low confidence in any observed long-term (i.e., 40 years or more) increases in tropical cyclone activity (i.e., intensity, frequency, duration)”.

 18. JohanT

  Förvisso nämner IPCCs rapporter man även att det är att globalt sett kommer intensiteten hos (de färre) stormarna att öka men detta är alltså s.k. projektioner som bygger på modellberäkningar där det även framgår att det är många varierande teorier för hur man ska modellera vad som styr stormighet och dessutom bygger på mycket skakiga historiska data vilket med all tydlighet framgår av de sammanfattande citaten.

  Det fanns en stormvarning mycket tack vare följande inlytelserika papper av Emanuel (2005) – Increasing destructiveness of tropical cyclones over the past 30 years
  ftp://texmex.mit.edu/pub/emanuel/PAPERS/NATURE03906.pdf
  Se även: http://wind.mit.edu/~emanuel/anthro2.htm
  Detta har dock inte visat sig stå upp mot kritik mot sin behandling av data och sina slutsater/spekulationer om koppling till global uppvärmning samt att senarste tidens data ger en helt annan bild ex:
  http://policlimate.com/tropical/global_major_freq.png
  http://policlimate.com/tropical/global_running_ace.png
  http://policlimate.com/tropical/global_running_pdi.png
  IPCC har i AR5 tonat ner sina slutsatser om stormighet och erkänner att vi inte just kan säga någonting alls om huruvida det har varit eller kommer att bli stormigare.

  Stormvarningen är alltså från vetenskapligt håll avblåst.

 19. Alienna

  #14 Trailern för evenemanget slår allt scientologykyrkan någonsin lyckats åstadkomma.
  Något så, rent ut sagt, ÄCKLIGT.
  Äcklig sinneskontroll, där de som kontrolleras står för notan.

  Dessutom skyltar dom med: ’ART + SCIENCE’

  DISGUSTING!

 20. Jacob Nordangård

  #19

  Det är ett perfekt slavsystem som för tankarna till Aldous Huxleys tal 1962.

  http://www.youtube.com/watch?v=LEXs3RspWyU

 21. Michael

  Jacob #11,

  Det här med att engagera aningslösa artister för förment goda syften för mina tankar till Bob Geldof och Band Aid som i mitten av åttiotalet samlade in en halv miljard dollar till svältande människor i Etiopien.

  Etiopien styrdes vid denna tid av Dergen, en marxistisk despotisk regim som spenderade mer än halva statsbudgeten på ett blodigt inbördeskrig som kom att kräva 1,4 miljoner dödsoffer. Huvudfienden var rebellgrupper (EPRDF).

  Band Aid möjliggjordes av den brittiska hjälporganisationen Oxfam som i en rapport pekade ut utbredd och långvarig torka som orsak till svälten (insamlingar fungerar bättre med naturkatastrofer än inbördeskrig som motiv). I själva verket orsakades svälten i allt väsentligt av Dergens folkförfyttningar där människor tvingades bort genom terrorräder samt bombning av grödor och bosättningar. Genom att styra Röda Korset och andra hjälporganisationers (en annan aningslös bricka i spelet) utdelning av mat och vatten till vissa orter kunde man styra flyktingströmmarna i önskad riktning. Väl på plats i dessa feeding centers tvångsrekryterades unga män till armén och resten lämnades att svälta ihjäl i den mån de inte drabbades av rena utrensningsaktioner.

  Syftet med folkförflyttningarna var att eliminera gerillans supportbas, en taktik man hade anammat från Mao Tse-Tung.

  Merparten av de pengar som samlades in via Band Aid kom att via en process som kallas fungibilitet (pengar som tillförs statsbudgeten för civila ändamål växlas i det fördolda mot andra ändamål) i praktiken att allokeras till Dergens krigskassa. Resultatet blev att insamlingen kom att intensifiera folkförflyttningarna och orsaka ytterligare hundratusentals människors död. Det lär har tagit Geldof flera decennier att inse att ha bara utgjorde en bricka i ett större politiskt spel.

  Oxfams manipulerade rapporter och utnyttjandet av aningslösa idealister är ett mönster som tydligt går igen i klimathotarsammanhang.

 22. PelleB

  Tyvärr behöver vi inte gå så lång som till Etiopien på 1980-talet. Det räcker med Estland. Under det sovjetiska mönsterjordbruket var det brist på allting beroende på ”det dåliga klimatet”. Ett par hundra kilometer länge bort i Finland fanns allt!

 23. Mycket intressant Michael (och en nyhet för mig)

  Men menar du att Oxfam var med på noterna och avsåg att slussa pengarna till Dergens krigskassa? Eller var dom bara aningslösa, nyttiga idioter, som med sin önskan att ’göra gott’ istället vållade död och förstöresle? Eller menar du att Oxam manipulerade information för att det gynnade deras egna agenda, och sedan struntade i var pengarna faktiskt hamnade, och vad de användes till?

 24. Mats G

  #21,23

  Ingen nyhet för mig och det kunde man ju räkna ut med arslet när det begav sig. Gav naturligtvis inte en spänn.

  Det här är ju knappast först gången skickade pengar används för andra ändamål.

  Här kommer det en moralisk fråga. Var börjar och sluta ens ansvar?

  Om ett landsledare bestämt sig för att ta död på sin eget folk så är det inte mycket man kan göra annat än att konstatera att världen är brutal och hemsk. Jag anser att ansvaret faller tungt på de som utför de bestialiska dåden.

  Om man skall komma åt dessa ständigt återkommande humanitära katastroferna så behövs det en ny världsordning. Tvångsförvaltning av ett land. och då bygga långsiktigt mot demokrati med utbildning samt bygga infrastruktur och fungerande handel osv. allt till nytta för landet. Men det är väl önskedrömmar. Någonstans på vägen kommer det förstås någon korrupt idiot och trashar allt.

 25. Michael

  Jonas N #23,

  En godvillig tolkning är att Oxfam bara ville göra gott och aningslöst men ohederligt agerade för att maximera insamlingen. En annan tolkning är att Oxfam var infiltrerade av en inflytelserik KGB-sponsrad cell som verkade för att stödja Sovjetimperialismens framfart. Notera att Dergen fick aktivt stöd av Sovjetunionen i form av vapen, hårdvaluta, förmånliga handelsavtal och en kader av byråkrater som skulle bidra till att befästa det marxistiska samhällsystemet. Exempelvis skedde bombningarna av civilbefolkningen med sovjetisk bombflyg bemannat med kubanska besättningar. Det finns en del kvar för historikerna att klarlägga även om böcker som Sveriges afrikanska krig av Bengt Nilsson och Man without a face av Markus Wolf ger viktiga pusselbitar.

 26. Lars Karlsson

  Det var väl så att man i Etiopien på socialisternas tid tvångsförflyttade folk ut i öknen i syfte att de skulle svälta ihjäl , samma sak skede i Sovjet på 30 talet stora mängder politiska fångar förflyttades ut i Sibirien på vintern . I vissa fall frös alla ihjäl även fångvaktarna , gud bevare oss mot socialismen .

 27. Jacob Nordangård

  Stormvarnings finansiärer Postkodlotteriet kan härledas till holländska entreprenören Boudewijn Poelmann. Han bildande bolaget Nova Media 1983 och har sedan dess blivit förmögen på sin affärsidé ”marknadsdriven välgörenhet”. I denna värld är ”katastrofer” och ”mänskligt lidande” hårdvaluta och säkerligen lockar den till sig en hel del bondfångeri. Det har blivit ”big business”.

 28. ThomasJ

  Såvitt korrekt i erinran använde en viss mr. Al Capone ett //postkodsystem-upplägg, vid sidan av all annat ’vinstgivande’.

  Mvh/TJ

 29. Ingemar Nordin

  Jacob #27,

  Postkodlotteriet står ju också bakom Tällberg Foundation. Det är många som tjänar stora pengar på godhetsindustrin. I Sverige har de ju t.o.m. ett eget TV-program som måste generera enorma intäkter i form av lottinköp. De slipper också all journalistisk granskning eftersom de tillhör ”rätt” sida (man ju kan bara fundera på vad som hade hänt om Lundin Oil hade gått in och försökt stödja, eller t.o.m. producera en egen TV-show – skandalreportagen hade stått som spön i backen och TV4 hade förmodligen förlorat sitt sändningstillstånd omedelbart).

 30. Hej Jacob,

  Tack själv 🙂 ! Vad kul att mitt inlägg om Merchants of Doom ledde till en låt! Jag har varit upptagen med annat ett tag och inte kollat på Klimatupplysningen så jag såg ditt utmärkta inlägg först nu.

 31. Jacob, det är faktiskt så kul att jag sätter Wardenclyffe som mitt favoritband nummer två. Nummer ett är av familjeskäl Mother Kasabian:
  http://www.youtube.com/user/motherkasabian/videos

 32. Jacob Nordangård

  Tack Pehr! 🙂 Jag lyssnade på Mother Kasabian som var riktigt bra. Stoner/Doom med rötterna i 70-talet.

  Vi har nu blivit erbjudna kontrakt och ligger i förhandling med ett tyskt bolag. Det blir släpp både på CD och gammal hederlig vinyl.