Skridskoisarna lyser med sin frånvaro om man inte tar sig tio mil från Stockholm; det man istället får glädjas åt är att vi kanske klarar vintern med lite marginal. Vi hade några kalla dagar i förra veckan men sen lugnade det ner sig lite och om det inte blir helt vindstilla så lär vi klara oss vintern igenom. Det jag talar om är naturligtvis vår elförsörjning och jag tänkte vi skulle ta en titt på några bilder från Kontrollrummet för att få en bättre förståelse för hur landet ligger.
Den första bilden är från den 16:e januari och vi ser en typisk vinterdag utan så mycket vind. Vi konsumerar dryga 22 GW och producerar nästan allt inom landet. Kärnkraften ligger som den har gjort sedan flera veckor på nästan 6,8 GW vilket är nära dess maximala effekt. Värmekraftverken ligger nära 1.9 GW och vattenkraften nosar på 12.5 GW. Båda dessa kraftslag ligger då på gränsen av vad de kan leverera. Vindkraften, som när det blåser inte har några problem att leverera 7 GW, ligger på ynka 0.6 GW. Vi importerat för att täcka konsumtionen (en halvtimme senare importerade vi 465 MW) och livet flyter på som om ingenting har hänt.
Den 16:e januari var det säkert inga varningsklockor som ringde i kontrollrummet men det visar på hur små marginaler vi har även en helt vanlig januaridag. Det var inte speciellt kallt den 16:e och att vi hade ett behov på dryga 22 GW är inte något exceptionellt; tittar vi på nästa bild så har vi dagen före, den 1:5e, då vi förbrukade dryga 25 GW. Vindkraften gav oss här lyckligtvis 3.5 GW och med 0.4 GW import passerade även denna dag obemärkt förbi.
Att det alltid blåser någonstans är nog sant om man betraktar Europa som helhet, men tittar man på den nordiska elmarknaden så är det långt ifrån sant. Fast vi har vindparker som ligger 150 mil ifrån varandra så är de förvånansvärt synkroniserade. Den 22:a januari ligger vindproduktionen på 7.1 GW (vi exporterar då 6.8 GW), två dagar senare ligger den på 0.3 GW.
Hur ser det ut i Danmark?
Svängningarna från dag till dag kräver att man har någonting som snabbt kan ställa om sin produktion. I Sverige har vi vattenkraften men även om den kan ställa om snabbt så kan den inte leverera mer om det verkligen kniper. I Danmark , som ofta porträtteras som en framgångssaga, har man kolkraftverk som träder in när det inte blåser. Nästa bild är visar hur det såg ut i Danmark den 16:e januari; är detta bilden av den fossilfria idealstaten?
Danmarks produktion består till 95% av energi från kraftvärmeverk, till stora delar kol- och gaseldade, och endast en 0.2 GW kommer från vinden. För att överhuvudtaget klara sig så importerade de nästan 0.6 GW och det var inte första dagen det såg ut så här. Det svänger dock snabbt i Danmark och en vecka senare är det vind i seglet. Bilden nedan är från den 21:a januari då vindkraften genererade 4.7 GW till allas glädje … eller i alla fall till konsumenterna som fick se negativa elpriser på morgonkvisten när absolut ingen vill köpa.
Det som slår en som lite konstigt är varför de i Danmark låter värmekraftverken gå på halvfart när det inte har någonstans att gör av den el som produceras. Saken är nog den att kraftverk inte är så snabba som man kan tro när det gäller att dra ner på produktionen. Det finns säkert även en nedre gräns för vad man kan dra ner till utan att behöva gå igenom en lång procedur för omstart.
De två bilderna från Danmark är bra att ha i bakhuvudet när siffrorna för 2020 snart kommer ut i media. Det kommer säkert komma rubriker om att Danmarks vind står för 50% av produktionen. Detta låter när man hör det riktigt bra men vad betyder det egentligen? En stor del av produktionen exporteras till låga priser eftersom Danmark inte kan konsumera allt de producera. När det inte blåser så står kolkraftverken för 95% av produktionen och man tvingas i alla fall att importera.
Veckan som kommer
Det kommer in lite kallare väder i helgen och blir det inte skridskoisar så kan jag rekommendera att hålla ett öga på SVK:s Kontrollrummet – måndag morgon kan bli spännande.
Lektor inom datakommunikation, KTH.
I <3 CO2 – Koldioxid är kanske inte världens viktigaste gas men den kommer som bra tvåa efter syre.
Tack Johan
Morgonpromenad utmed Saltsjön bjöd på klirrande upplevelse när turbåtens vågor knäckte tunn is.
I fjärran skådades Värtaverkens bägge skorstenar som båda spred röken över staden. Att bägge ryker vittnar om kylan.
Den högre skickar rök från biobränsle , men vad eldas i den lägre?
https://www.stockholmexergi.se/om-stockholm-exergi/vara-anlaggningar/vartaverket/
Hur skulle det vara med en folkbildningkampanj där befolkningen inklusive journalisterna och politikerna fick lära sig skillnaden mellan effekt och energi samt hur dessa begrepp förhåller sig till varandra?
En negativ händelse om noterats är att när vattenkraften tvingas växla din vattenförbrukning så mycket blir isarna längs de reglerade älvarna väldigt osäkra, vilket skridskoåkarna fått erfara och förmodligen renar och älgar.
Någon som vet om Karlshamnsverkets oljebrännare är igång.
Importen av el pågick hela dagen igår från 07.00 till 19.00 och fick återupptas från kl. 02.00 i natt så nu importerar vi återigen el och vindkraften underpresterar grovt.
Vattenkraften och Kärnkraft producerar i stort vad den kan.
Men ändå räcker elen inte till, så nu har vi över 1000 MW
kolkraftssel i våra vägguttag. Tråkigt nog så blir också elen mycket dyrare ca. 300%.
Priset på elbörsen Nord Pool just nu €72.52 vilket är ca
73 öre/kWh.
Dansk värmekraft är numera inte till huvudsak baserad på fossila bränslen, vilkas andel har minskat i betydande mängd de senaste 10 åren, men ersatts av annat koldioxidproducerade bränsle som avfall och biobränslen av flera slag.
#2 Jan
Det enda som hjälper är nog storskaliga problem med el-brist och strömavbrott. Vi kan väl hoppas på det under den kommande veckan.
Den enda sanna glädjen är skadeglädjen 🙂
Tack Johan för detta intressanta inlägg i dessa kalla dagar. Tanken går till centraleuropas el-försörjning som framgår av länken här. En allvarlig störning nyligen och en stor osäkerhet kring hur det kommer att gå när (om?) Tyskland stänger ner kärn- och kol-kraft framöver. Detta har väl inte kommit upp här på KU? Kanske underlag för ett nytt inlägg? Feel free!
Tyskland har ju verkligen ett knepigt läge när Northstrem 2 dessutom har stött på problem.
https://second-opinion.se/storincident-skakar-om-europa/
Som jag minns det har det blåst ovanligt mycket i ett par år och vintrarna har varit ovanligt varma. Och vädret är ju alltid ovanligt och det beror på klimatförändringarna enligt alarmisterna. Men samtidigt så är det det ovanliga vädret, klimatförändringarna som alarmisterna skulle säga, som räddat elproduktionen när nu flera reaktorer lagts ner. Och det blir till ett bevis på att vindkraft fungerar som komplement. Så då borde alarmisterna alltså vara glada över ”klimatförändringarna”.
Just nu är frekvensen nere på gult, nästan rött. 49.9 Hz. Undrar hur det blir på måndag, då ska det blåsa ännu mindre och samtidigt bli kallare. 🙁
På SVD debatt skriver två generaldirektörer om satsningen på vindkraft som de vill underlätta.
Kommentarer möjliga!
Det verkar finnas en del att anmärka på!
Jag gissar att dessa direktörer sitter i kläm mellan utopistiska MP och en realistisk syn på vindkraft ute i landet.
#4 Rolf Mellberg
Jag instämmer och blir allt mer övertygat om att det enda som fungerar är den hårda vägen där vuxna människor får lära sig på samma sätt som barn enligt metoden ”bränt barn skyr elden”.
#10 Lasse
Två generaldirektörer tillsatta av S & MP regeringen som aldrig skulle kunnat få sina förordnande om de de inte skulle vara lojala mot MPs energipolitik.
Jag förfäras över hur mycket vi exporterar från Skåne trots väldigt högt spotpris. Först bygger vi elnät till Europa via elnätsavgiften och sedan får vi betala ett högre spotpris bara för elpriset är ännu högre nere i Europa. Vi som betalar skulle kräva ett nollsummespel mellan import/export så vi får lite valuta för alla skatter.
13 Joachim A
Du är inte den ende att undrar vad vi får för skatterna. Leif Östling var nog först för några år sedan men det kan ha funnits någon ännu tidigare.
All väderdata samt information om elförbrukningen från de kalla vintrarna runt 1987 måste väl finnas om de inte censurerats av klimatkyrkan?
Sätt samman ett dataprogram, uppdatera till dagens produktions-, distributionsresurser samt förbrukning.
Gör en datorsimulering med dessa väderdata som vind och temperatur och se utfallet.
Vi måste ha ett system som klarar detta med marginal utan import. -20 grader och ingen el kommer att försätta Sverige i ett krigstillstånd.
Här kan vi verkligen tala om ett klimatnödläge med sönderfrysta vattenanläggningar, bostäder som blir obeboliga, folk som måste evakueras till uppvärmda lokaliteter, corona samtidigt och katastrofen är total. Vintern är inte över än detta år så det kan bli under -20 grader i ett par veckor redan i år. Vad vi vet är att sådana här vintrar kommer i bland och då skall ingen ansvarig politiker stå och säga ”Vi såg det inte komma”
Mycket bra med kalla fakta!
Antony Watts lanserar en ny site med diskussionspunkter om klimat och klimathändelser
https://everythingclimate.org/
Bör läggas till länk- och lästips, tycker jag.
Energipolitikerna verkar komma från Grönköping för de har vänt på föreställningen om baskraft. Numera är det vindkraften som är baskraften och övriga kraftslag är reglerkraft. Men som sagt, utbildning och begåvning kanske inte är den bästa i Grönköping.
Tack – sorglig sammanfattning av verkligheten. När ska politiker och allmänhet börja fatta hur idiotisk vindkraftsatsingen är?
KVA gjorde ju för något decennium sedan en grundlig genomlysning av Sveriges energiproblematik – inklusive en hearing med både klimatskeptiker och klimatforskare (inkl Lennart B och Bert Bolin) – med slutsatsen att vindkraftsspåret var ”obegripligt”
Jan, #11,
”Bränt barn luktar illa” heter det, ju.
Nu ska elnätet bli smartare – digitaliseringsresa för miljarder på Svenska Kraftnät. i samarbete med Norska Statnet. Lars Jansson är cio på Svenska Kraftnät. Svenska Kraftnät har fått en nyckelroll i takt med att elmarknaden förändras. För att hänga med krävs automatisering, digitalisering och en förbättrad lastbalanseringsmodell för att möta framtidens krav. https://second-opinion.se/statnett-avfardar-nilssons-kritik/
Allt kan säljas med mördande reklam:
Läs expressens 10 punkts lista för att rädda klimatet.
Finns det någon kunnig som kan skriva ett inlägg och vederlägga dess 10 punkter?
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/10-punkter-det-kravs-for-att-radda-klimatet/
https://10nics2020.futureearth.org/#explore
https://www.expressen.se/tv/klimat/se-gretas-nya-halsning-till-varldsledarna-kommer-undan/
Andersson #15
Ett år på 80 talet i februari låg produktionen på gränsen 25000 MWh har jag minne av. Då var det kallt i hela landet. Det var inslag på nyheterna varje dag om det.
Adepten #19
Det är som med Trump det säljer att skriva om det. Expressen är bara en av de aktörer som tjänar pengar på klimatlarmen.
#19 Adepten
Kan försöka börja med denna:
”Klimatförändringar kan påverka vår mentala hälsa negativt.”
Tydligen!
Värmeperioden på 1930 talet vet vi hur den slutade.
Själv är jag uppvuxen under kalla perioden och blir tokig på den hysteri som råder nu.
foliehatt 18
Du tänker på Jürgen Schildts re… omdöme om filmen efter Stig Dagermans ”Bränt barn” Från Svensk Filmdatabas som verkar ha problem med streck på fel ställen…
Tekniska fakta
Kommentarer
Pressreaktion Svensk filmografi
Det tredje försöket att filma en av Stig Dagermans romaner utföll inte väl enligt kritikerna som dock gjorde undantag för den danska skådespelerskan Bente Dessau i rollen som den andra kvinnan, ”det enda riktigt övertygande i filmen” (DN).
Under rubriken ”Bränt barn luktar illa” inledde Jurgen Schi- ldt sin recension i AB med följande kommentar: ”God konst, inkl god filmkonst, är aldrig tråkig. Filmversionen av ”Bränt barn” är tråkig. Det är följaktligen en dålig film. Svårare än så: den rymmer en principiell uselhet som knuffar den över tröskeln mellan misslyckandet och katastrofen.” Schildt noterade att Abram- son helt frångått diktaren Dagermans vision, ”ett modernt och symbolladdat Fedra-drama bland söderkåkar”, flyttat handlin- gen från 40-tal till nutid och, vad som var värre, använt sig av ”de nudistiska fjantigheter som markerar spekulatio- nens övertag över omdömet (-)”. ”Ännu värre”, fortsatte kri- tikern, ”är det logiska virrvarret, härvan av outredda och oredovisade relationer”. Det grövsta hugskottet var dock att göra filmen i färg: att tänka sig Dagerman i färg var en di- rekt utmaning, tyckte Schildt. Hans slutsats blev att det enda man kunde göra med filmen var att ”auktionera bort skräpet”. För egen del deklarerade han: ”Jag bjuder tio öre, och skulle avlida av häpnad om slutbudet överskred en krona.”
25 Staffan L
En sådan fetsågning borde ju även vindkraften ha, även om tom jag blir rätt imponerad av de logistiska och konstruktionstekniska insatserna vid byggandet av stora vindkraftverk… Och de blir större och större och fler och fler… Troligen värmer de mer än kyler…
Stig Dagerman dog av kolmonoxid 1954, från bil dock…
Bra tajming av kontrollrummet som lagt in Nordlink, 1400 MW länken Norge-Tyskland på sin karta över flödena. Idag bara runt 100 MW till Tyskland, men hur ser det ut när tyskarna stänger ner sin kärnkraft. Och senare i år blir länken till UK klar, också 1400 MW. Jag kan inte tro annat än att priserna kommer att pressas uppåt om fler kan bjuda på den norska elen. Och vad händer med vår export till Finland och Litauen när flödet från Norge minskar, det är i stort sett norsk vattenkraft som transporteras genom Sverige till dom länderna. Bra tajmat av politikerna också att lägga ner fungerande kärnkraft just när vi hade kunnat exportera mer av den vid överskott.
https://www.statnett.no/en/our-projects/interconnectors/nordlink/
”Svenska elpriset i januari vars snittpris beräknas hamna på cirka 46 öre per kWh är nästan dubbelt så högt som samma period i fjol. Detta enligt Bixia. ”
Mer vindkraftverk och stängda kärnkraftverk ger dyrare el.
Tur att det blir allt varmare 😉
Lasse #28,
Med ett alltmer ihopkopplat elnät med Europa så närmar vi oss Tysklands och Danmarks elpriser. Det är oundvikligt. Tyvärr innebär det också en överproduktion när det blåser och solen skiner och en underproduktion när vi behöver elen.
Ett samlat EU-nät baserat på ”förnyelsebar” energi innebär större risker för blackouts, inte mindre.
Ingemar N. #29
Tur att vi bara har DC-förbindelser med kontinenten, det skyddar oss mot dom flesta mindre störningarna där nere.
29 Ingemar Nordin
…blackouts….
som SVT storslaget upplyser om med början 19 feb 2019:
01:05-01:50 Nedsläckt land
Tablåinneh. lev.Svensk faktaserie från 2019. Sverige har stannat. Hur klarar samhället krisen när det oväntade inträffar? Vi gör ett experiment där elen försvinner i hela Sverige under en längre tid. Tio deltagare anländer till två olika hus för vad de tror är ett härligt semesteräventyr. En grupp hamnar i ett modernt hus och en grupp på en äldre gård. Redan första kvällen ändras förutsättningarna dramatiskt när det blir strömavbrott. Del 1 av 6. Från SVT1 tidigare idag. Textat sid. 199.
Produktionsnummer30183007
AnmärkningFakta
Del 1:6
Anm. uppl/utgivningProduktion: Sverige
Speltid45 min.
Källa KB/SMDB
Är det någon som sett den?
Är väl snart dags för en vända på SVT Play om inte ——————…..strömavbrott?…..
#31 Staffan
Såg den när den visades. Vi är snart där verkar det som. Elprishöjningarna vi sett senaste tiden är nog bara början dessvärre. Facit hur det kommer gå har vi redan när vi studerar Tysklands energiprogram.
#5 Anders Nylander
Helt rätt, en stor del av kraftvärmeverkan eldas med annat än kol. Får man tro överslagen i Wikipedia så är elproduktionen:
vind: 57%
bio: 20%
sol: 3%
kol: 10%
gas: 6%
olja: 1%
övr: 3%
Kraftvärmeverken är då uppskattningsvis 1/2 bio och 1/2 fossila.
https://sv.qaz.wiki/wiki/Energy_in_Denmark#Coal
Kraftsystemets egen branschförening Energiföretagen Sverige har lösningen på problematiken!
”PRESSMEDDELANDE: Idag överlämnar Energiföretagen Sverige en handbok för klimatomställningen till energiminister Anders Ygeman vid ett webbinarium. Den visar vad som behöver göras, av vem, och när, för att Sverige ska nå nettonollutsläpp år 2045.”
https://www.energiforetagen.se/pressrum/pressmeddelanden/2021/handbok-for-sveriges-klimatomstallning-overlamnas-till-energiministern/
Några av lösningarna uppges vara:
Röj hinder för solenergi
Röj hinder för vindkraft
Flexibilitetslösningar och lager
Elektrifiering av transportsektorn
Vägen till negativ utsläpp genom bio-ccs
Till och med kraftbolagen själva spelar alltså med i teatern. Det är pjäsen ”Kejsarens nya kläder”. Det är vämjeligt att som elkraftingenjör i kraftsystemet indirekt behöva vara en del av denna förljugenhet.
# 34. Tack.
Diktatur är nog lösningen på det mesta. Amen.
BD-Nille,
Elföretagen siktar naturligtvis på statliga subventioner. De vill att staten beskattar vissa saker och betalar för andra. Vad kunderna vill ha spelar allt mindre roll i ett planekonomiskt system viket hela energimarknaden är numera. Bio-CCS kan vara en jättebra inkomstkälla för dem. Lagrad el i batterier, solceller och vindkraft också.
Verkligheten stämmer bra med Svenska Kraftnäts prognos för vintern 2020/21. Enligt den ska vi ha ett underskott (importbehov) under höglasttimman av 1700 MW vid en normalvinter. Övriga länder, som tillhör Nordpool förutom Norge har ett motsvarande läge som vi, därför kan det blir kärvt med importen.
https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2020/kraftbalansen-pa-den-svenska-elmarknaden-rapport-2020.pdf
Ser att vindkraften just nu producerar 808 MW, 3,5 procent. Är det därför som avgående landshövdingen Björn Nilsson tycker att man i Norrbotten ska bygga 10 Markbygden, tiotusen vindkraftsverk.
Hej Johan et al.
Danmark. Som dansk, är jag altid glad när sanningen om ”vind eventyret” avslöjas. Värmekraften. Utan att känne alle detaljer, är det realistisk, att den måste köre hela tiden, för att 60+ pct. av bostäderne har fjärvärme (och en stor del av alla kontor i städerne). Värmepumpar är inte lika vanliga som i Sverige pga. elprisen och pga att el-element i princip är förbjudne som primär värmekälla sedan 70/80-tallet. Värmepumpar har kommit dom senaste 10-15 år, men inte i samme omfatning som i Sverige. Fjärvärme branchen bekämper dom stenhårdt och ser till att den ”samhelsekonomiske analysen” när nya områden till bostäder planeras visar, att fjärvärme är mest gynsamt. Kommunpolitikerne som ”äger” fjärvärmen acceptrer alltid beräkningarna.
Mvh,
Jakob
Per I #22
25000 MW ska det vara.
#39 Jakob Sparre. Tack för den informationen. Diskuteras aldrig kärnkraft i vårt södra broderland?
#37 LEB Litar Du på dessa prognoser? Vilka väderprognoser bygger de i sin tur på? Här i norr ligger SMHI:s prognoser konsekvent 3-5 grader för högt (milt). Jag anar därför att SKN hamnar snett. Och vems fel är det? Jo kärnkraftsmotståndarna, som är desamma som vindkraftkramarna.
#41 mig själv. Förtydligande. Jag menar att roten bakom dessa felaktiga prognoserna ligger i den alarmistiska myndighetsandan som i sin tur bygger på politisk tillsättning där ett visst litet sekteristikt parti har osannolikt stort inflytande. Vi är alla grundlurade!
#41 Anders,
”LEB Litar Du på dessa prognoser?”
Om du läser min referens ser du precis hur Svenska Kraftnät tänker. De studerar vilka kraftslag som finns i Sverige och hur mycket de statistiskt med en viss säkerhet bidrar med vi en höglasttimme. I vindkraftens fall är det 9 % av märkeffekten eller ca 30 % av medeleffekten. I kärnkraftens fall 90 % av märkeffekten. För vädret gör man ingen prognos utan ser hur det statistiskt sett har varit vid en normal eller 10-årsvinter. De gör sådana prognoser inför varje vinter och jag har aldrig sett att de gjort några felaktiga prognoser, som du påstår.
Vindkraften fantastiska tre procent just nu. Miljöpartiet jublar. Finns ju då behov att bygga ännu fler vindkraftsmonster. Vilken total felsatsning.
Daniel W. #44
Vilken tur då att vi har solenergin som klarade av att leverera nästan 68 MWh under föregående dygn, det hade snöat en del på solpanelerna här på Södertörn och säkert på en del andra ställen också.
#41 Anders. Nej, kärnkraft diskuteras inte i Folketinget. Det som diskuteras är den gröna omställningen och i bland lokale problem. Eller Köpenhamn vs Jylland (som när alla mink slaktades på 3 veckor – inget som drabbade Köpenhamn). Att befolkningen i västra Jylland får nöjet med nya och enorma kraftledningar från Norge till Tyskland. Och i många kommuner på Jylland har folkligt motstånd sat stop för utbyte av gamla vindkraftverk med nya mycket stora. Så even i Esbjerg, även om offshore industri idag också betyder offshore vind och många jobs i stan. Tar upp fler kvadratkilometer i Esbjergs sydligaste delar. Det är överväldigande. Folk har vant sig vid höga el-priser och förstår knappast vad det har betytt för industrin. Man är glada för Vestas som har blivit en folk-aktie. Samma med ”Örsted” som bygger/driver offshore vind. Mvh. Jakob
#39 Jakob Sparre
Det är nog mycket riktigt som du säger, det slog faktiskt mig också dagen efter. Värmekraftverken är ju under vintern naturligtvis igång just för värmeproduktionen.
Johan (halvdansk – uppvuxen i Skåne 🙂
#45 Håkan Bergman
🙂 hade det inte varit för att man själv betalade så skulle man bara kunna skratta åt all ”satsning” på sol.
Den kommande veckan kan det bli så kallt så att man med lite tur kan få se en politiker med händerna nere i sina egna fickor.
Flera tidningar rapporterar nu att kylan troligen kommer att hålla i sig hela februari! Trevligt, dels för att jag gillar riktig vinter med snö, men också för att det förhoppningsvis kommer att blottlägga regeringens inkompetenta energipolitik.
#39,47
Verkar som att danskarna fuskat med vedhuggningen
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=nextweek&fuelTypes=biomass
Gillar kommentaren ”The capacity on bio is reduced to 100 MW, the rest of the capacity is available on secondary fuel.”
Så vi har en ny energikälla, secondary fuel!
#51. Hej Håkan. Ja, det importeras mycket flis. Vet inte om sopor också kategoriseras som ”bio”. Flis börjar bli impopulärt och diskuteras blandt politikere i danska kommuner. Vet inte hur man tänker upvärma de 64 pct av bostäder som har fjärrvärme, när man skall dra ner på förbränning av sopor ( EU krav) och flis inte heller får användas. Man kanske hoppas på billig el från svenska kärnkraftverk……
#51. Secondary fuel. Kanske gas. Det måste vel alltid finnas för att få igång förbränningen av sopor eller flis.
Idag kämpar vindkraften, den tar i så det knakar. 2,8 procent just nu. Ospecificerat står för 3,1. Det borde väl ändå dom tusentals vindkraftsmonster som Sverige har orka med. Det gäller att inte tappa sugen.