Med Kuba som måttstock

Vänsterpolitikern och arkitekten Jan Strömdahl anser att Kuba är ett föregångsland när det gäller ekologisk hållbarhet.
”Grunden för debatten om klimat och miljö borde vara att vi inte får göra av med mer än ett jordklot”, menar han. Kuba är det enda land i världen som klarar av det (enligt Jan Strömdahl och helagotland.se).
Frågan är: varför bor då inte Jan Strömdahl på Kuba? Nog finns det plats för en till miljövän i detta ekologiska mönstersamhälle?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Nordkorea borde väl vara ett ännu större föredöme i så fall? Det landet är ju så ekologiskt hållbart att folk till och med svälter ihjäl.

  2. Labbibia

    Jan Strömdahl bor inte på Kuba av den enkla anledningen att han precis som så många andra människor som betecknar sig vänster, egentligen varken är ”solidarisk” eller ”vänster” i ordens rätta bemärkelse. ”Solidaritet” är för det mesta en läpparnas bekännelse, och ”vänster” i betydelsen ”rättvis fördelning av resurser” betyder tyvärr i de flesta vänstermänniskors sinne att det är andra som ska dela med sig……inte de själva. Det är i allafall vad mina personliga erfarenheter säger mig.
    Och visst är det väl lustigt att dessa ”akademikervänstermänniskor” aldrig verkar kunna släppa sina romantiska griller när det gäller diktaturer, så länge de är av rätt ”färg”.
    De absolut enda orsakerna till att Cuba inte gör av med några större resurser är att de är under handelsblockad, och de har inte mycket till egna naturresurser.

  3. tty

    Kuba är onekligen det enda land jag vet med fyrfiliga motorvägar som mest trafikeras av oxkärror.
    Apropå den amerikanska handelsblockaden. Enligt PK-linjen så innebär ju handel mellan i-länder och u-länder utsugning av de senare, så det borde ju vara en ren förmån att bli utsatt för en sådan blockad.

  4. pekke

    Man kan ju alltid låtsas att Kuba är ekologiskt, men det handlar ju mer om en ineffektiv jordbruksindustri.
     
    http://www.reuters.com/article/idUSN2415938820100325

  5. Tycker alla vänsterpartister och andra kommunister kunde emigrera till Kuba. De kan få 1/10 av sina bidrag medskickade i utbyte mot ett par cigarer i månaden!

  6. Torsten Myrefors

    Jag tillbringade sista veckan i maj på en ö, Cayo Coco, på Kuba. Det fanns i stort sett bara hotell och turister på ön. Den lokalbefolkning vi träffade bodde på fastlandet och bussades med kinesiska bussar från Moron till ön för att serva oss. Kubaner var förbjudna att bo på den ön. De kubaner vi talade med var klart frustrerade över sina liv på Kuba och det enda de ville var att lämna ön så fort som möjligt. För mig som turist fanns allt att tillgå och vädret och fisket var toppen. Men kubanerna var kuvade och verkade ha det knapert det var helt klart.
     

  7. Göran Walter

    Maggie, oops. Det var ett dåligt argument av en trött skeptiker. Hoppas du får vila upp dig och komma tillbaka med friska argument. Klimatet behöver det. 😀

  8. Steve

    ”Kubas frigivning av fångar ger nytt hopp”, läste vi igår i det, eh, konservativa bladet.  52 stycken deporterades till Spanien.
    –   Skeptiker som jag är tittade jag på Babalú blog.  ’Kuba beräknas idag [2003] ha 100.000 fångar i c:a 200 fängelser och läger, enligt siffror inifrån Kuba.  En FN-rapport 1995 beräknade antalet till mellan 100.000 och 200.000.’
    –   Babalú länkar till en artikel i Miami Herald 22/9 2003.  Man citerar där bl.a. Human Rights Watch 1999: ”Most prisoners suffer malnourishment from an insufficient prison diet and languish in overcrowded cells without appropriate medical attention. Some endure physical and sexual abuse, typically by other inmates with the acquiescence of guards, or [spend] long periods in isolation cells,” the report said. ”The inhumane conditions and the punitive measures taken against prisoners have been, in several instances, so cruel as to rise to the level of torture.”
    –  Det finns mycket att läsa hos Babalú, men den här posten har länken:
    http://babalublog.com/2010/07/poof-the-great-disappearing-act-so-what-happned-to-cubas-tens-of-thousands-of-political-prisoners/

  9. Sailor

    Argumentet är fel eftersom det inte bara är av ideologiska orsaker man väljer boplats.
    Däremot har han fel i att Kuba är det ”enda landet som klarar detta”. Mali, Thad och säkert endel andra klarar detta bättre.
    Har en känsla av att Jan Strömdahl skulle välkomna kommunistiskt system också i sverige där han bor, men inte riktigt vågar utrycka sig så tydligt.

  10. Fridens Liljor

    Dina upprörda känslor fick visst sig ett litet bräck här. Du kanske själv skulle leta efter vad man i kristna samhällen ibland bruka kalla ”grandet i ditt eget öga”.

  11. Lite Off-Topic i någon av de senaste posterna, men intressant iaf. Michael Mann i en lång videointervju efter den senaste vitmålningen av CRU-verksamheten:
    http://www.cleanskies.com/videos/exonerated-climategate-professor-speaks-out

  12. Slabadang!

    Jonas N!
    Mann är en man kliniskt ren ifrån heder och samvete.det är egendomligt nog bra att de fortsätter med den garanterat ohållbara strategin och måla sig allt längre in i hörnet. Allt fler inser vad de sysslar med och ju starkare blir motreaktionerna. De förgiftar hela frågan in på djupet genom att blåneka till det uppenbara.
    Förtroende är inget man kan tilltvinga sig det måste intjänas och nu gör de precis tvärtom de spenderar det som Ebberöds bank.

  13. Mats Jangdal

    Fridens Liljor #10
    Jag förmodar att du menar bjälken, Lukas 6:41 där Jesus undervisar om hyckleri säger han: ”Huru kommer det till , att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?”
     
    Om du ska hänvisa till citat kan du väl välja rätt del av citatet?
    Jag förstår att du väljer att vara anonym.

  14. Col

    I samband med Sovjetunionens förfall var det två länder som drabbas av akut oljebrist under längre tid: Nordkorea och Kuba.
    I Nordkorea så blev det ju som bekant massvält medan Kuba faktiskt lyckades undvika detta genom bla ökad turism och självhushållning, uppodling på hustak etc.
    Rekommenderar er som inte varit på Kuba att besöka landet. Intressant historia och välkomnade folk. Om ni inte vågar kan ni ju alltid åka till Miami där det finns mycket kubaner att snacka med som ofta har lite annan uppfattning om landet.

  15. tty

    Col
    Jag har varit både i  Miami och på Kuba och enligt min uppfattning har kubanerna ungefär samma uppfattning på båda ställena. På Kuba tar det dock tid innan man får höra det eftersom man av naturliga skäl inte säger vad man tänker till folk man inte känner.
     

  16. Col – det är förstås bara incidens … men ändå kul att du kommer ut som Kuba-kramare. Också!

  17. Col

    #15  Jo det är klart de i Miami generellt var mer Anti-Castro av uppenbara orsaker…
     
    #16
    Konstaterade bara att det inte är så jävla illa som vissa verkar tro. Tydligen var det ganska svårt argumentera mot hur de löste sin oljekris på ett relativt lyckat sätt…
     
     

  18. Jag har aldrig begripit dem som menar att fattigdom och diktatur som en metod att åstadkomma vissa enstaka saker som de menar (trots allt) är bra …

  19. Col

    #18
    Och jag begriper inte dem som inte ens klarar läsa påståendet/frågan klart innan de svarar.
    Har jag förspråkat fattigdom eller diktatur tycker du? Jag gjorde en jämförelse mellan Kuba och Nordkorea ur en verklig situation.