Lindskogs klimatnyheter mars 2025

Lindskog

Klickbar länk till källan är understruken och i färg; Vanlig text är ett referat/citat medan kursiv text är mina egna kommentarer.

  • Globala temperaturen är ännu flera grader lägre än under t ex 1200-1300-talet och var i mars 2025 (enligt UAH satellitmätningar) 0,08 grader högre än i februari 2025 och 0,58 grader högre än medelvärdet för perioden 1991 – 2020. Orsaken till det fortfarande höga värdet är, liksom så många gånger förr, kanske fortfarande El Nino och denna gång fortfarande det kraftiga vulkanutbrottet i Tongaarkipelagen förra året och kanske att temperaturen på många planeter i solsystemet sista tiden ökat, antagligen p.g.a. ändringar i solstrålningen. Det enda som inte kan orsaka dessa snabba ändringar upp och ned är koldioxid!
  • Amerikanska Greenpeace stämdes på 3 miljarder kr av oljebolaget bakom den inställda Dakota pipelinen. De förlorade (öppen länk) och skall betala 6 miljarder kr! Internationella Greenpeace stämmer nu oljebolaget men enligt EU-lag. Samtidigt verkar urbefolkningen i Alaska välkomna Trumps besked vad gäller oljepipelines där.

greenpeace Daily Telegraph

dakota pipeline WUWT

·       Kaliforniens guvernör har nu beslutat att börja röja sly i skogarna, något man i ekologiskt nit länge förbjudit. Omvändelsen sker under galgen eftersom Trump annars drar in återuppbyggnadsbidragen.

skogsbrand WUWT

·       Daily Telegraph refererar i en artikel till Dr Roger Pielkes uttalanden om NOAA som ”cutting corners on science” och ”misinformation” och hans bifall till Musks delvisa demontering av denna amerikanska vädertjänst. Artikeln innehåller ett antal exempel på NOAA:s ”pseudoscience”. Öppen länk här. Tidigare NOAA chef motsätter sig (naturligtvis) utrensningarna.

·       Jo Nova refererar till Reuters ändrade syn på vad den gröna omställningen tillför världen.

gron jord  Jo Nova

·       Daily Telegraph: Inför COP30 bygger Brasilien en fyrfilig motorväg genom regnskogen och fäller tusentals träd. En öppen länk till informationen här.

motorvag COP 30 Daily Telegraph

·       Ledare i SvD varnar regeringen för att Stegra (fossilfritt stål mha vätgas) kan bli en värre bubbla än Northvolt. Upplägget är samma pyramidspel som kollapsade i Northvolt. I samma tidning verkar en annan skribent skylla Northvoltkollapsen på den ”oförskämt” (mitt ironiska epitet) billiga bensinen. Glömd är den stora beskattningen av både fossilbilar som fossilbränslet medan elbilarna är så gott som skattebefriade och ett tag var subventionerade, vilket drev på bubbelbildningen.

·       Björn Lomborg varnar i SvD EU för att bedriva meningslös klimatpolitik när pengarna behövs till välfärd och försvar.

·       NASA rapporterar högre havsnivåhöjning än förväntat, för 2024 6mm. Orsaken är ”termisk utvidgning” (och alltså inte så mycket smältande is denna gång). Man skall komma ihåg att dessa mätningar görs med satellit från 1300 km höjd över öppet vatten och pegelmätningar längs kusterna ger konstant värde 1,8-2mm. Havens höjning påverkas av landsänkning och landhöjning, El Nino och ett stort antal andra faktorer.

·       I Storbritannien skylls nedstängningen av Heathrow som orsakades av en brand i en elstation alltmer på Net Zero, öppen länk här. I ärlighetens namn var kanske huvudsynden att man bara hade en elstation med bara en fliseldad (!!) back-upgenerator, som inte var byggd för att klara sig helt utan extern el.

Heathrow brand WUWT

·       Vi närmar oss 1 april: NATO påstår att klimatkrisen kommer att försvåra krigsoperationer. Om en medeltemperaturökning på 1 grad och förminskade oväder påverkar krigsinsatsen är det inte mycket bevänt med försvarsstyrkan.

·       Per Kågesson varnar i SvD för att om vi inte ger kollekt till klimatkyrkan (= följer EU-direktiven) kan vi drabbas av miljardkrav från EU. Han varnar också för att försöka få EU att släppa på kraven (det ena galnare än det andra).

·       SVT fortsätter med rena lögner och uttalanden från okunniga om att klimatförändringarna driver upp livsmedelspriserna. Den okunnige experten man citerar kan inte skilja på väder och klimat och basunerar ut att extremväder blir vanligare när motsatsen är vetenskapligt faktum och alla skördar har mångfaldigats de senaste 30-60 åren.

·       Nu överger MP (sist av alla) reduktionsplikten för fordonsbränsle (dvs den vansinniga politik där man sökte med ljus och lykta runt jorden efter slakteriavfall, en bristvara, för att blanda i bensinen). Först att kritisera denna politik var en gång SD, påminner SvD om.

Claes Lindskog

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann lh

    Uppfriskande som vanligt! Tack!

  2. Tack Claes Lindskog!
    Mycket uppfriskande med krönikor om våran samtid!
    Sammanställningar skapar utrymme för en bättre helhetssyn – och inget är viktigare än helhetssyn, oavsett om man skall bygga och utveckla ett samhälle eller om man skall bygga och utveckla en flygmotor..

  3. Sören G

    I Vetenskapsnyheterna i P1 tog man upp forskning om att göra glaciärer vitare och även moln vitare för att begränsa uppvärmningen.
    Men andra forskare kritiserade denna forskning ”för att den tog bort fokus från vikten av att begränsa koldioxidutsläppen”.

    Om havsnivån ökar genom termisk expansion vad är det då som värmer haven? – Infrarödstrålning från växthusgaser som koldioxid kan ju inte tränga ens en mm ner i vattnet. Däremot tränger solens mer kortvågiga strålning som synligt ljus många meter ner i havet och värmer de övre lagren.

  4. Ivar Andersson

    Den svenska vindkraftsindustrin uppvisar betydande förluster. Enligt en ny analys av ekonomerna Christian Sandström och Christian Steinbeck, publicerad i Ekonomisk Debatt, har branschen gått med förlust sju år i rad med en genomsnittlig förlustmarginal på 35 procent. ​
    https://www.nationalekonomi.se/artikel/gron-bubbla-inom-svensk-vindkraft/

  5. Lasse

    Tack Claes L för en inblick i en månads nyheter.
    #3 Sören G
    Naturen sköter sånt rätt bra själv. En titt på snön på Grönland visar upp färsk vit nysnö.
    Albedoutvecklingan kan användas för klimatutvärdering skriver dom.
    https://polarportal.dk/groenland/iskappens-overflade/

    Sitt still i båten är min allmänna råd även när det gäller klimatet 🙂

  6. En reflektion utifrån helhetsperspektivet…

    Vi läser varje vecka dom senaste åren att dom moderna klimatforskarna är chockade över dom rusande mätvärdena.

    Dom förstår inte hur temperaturerna kan rusa uppåt så fort som dom senaste åren, säger dom.

    Det syns inte mycket av detta i våran verklighet, enligt mig – men kan det vara så enkelt att deras oförstående utifrån dessa mätvärden och deras chock beror på algoritmer och nya programmeringen – dvs chockvärdena är belastade med mänsklig handpåläggning?

    I Atlanten har både labradorströmmen och benguelaströmnen dom senaste åren störtdykt i temperatur, med hela grader – men modeller och moderna forskare fortsätter att skrika sig hesa om att temperaturerna I Atlanten rusar rakt uppåt.
    Det är något som rimmar illa.

    Extremvärden från just Noaa visar på otroliga havsnivåhöjningar förra året – 3 gånger högre än långtidsvärdet- är det rimligt?
    Samtidigt visade 2025 att avsmältningen från Grönland var ovanligt lågt, gav ett bidrag 2025 på bara 0,2mm – så, även där rimmar något illa.
    Danska institut säger Nu att årets havsisutbredning i Arktis är krislågt och då säger dom att isen är lika liten som 2018 – MEN 2018 sa Odens kapten att han det året såg mer och tjockare is än på 15 år – han sa också att det inte gick att navigera efter satellitbilder, eftersom dessa 2018 var grovt missvisande- så även där rimmar det illa.

    2024 hade isbjörnarna det bästa underhudsfettet sedan mätningarna startade – vilket inte heller rimmar med utsagorna om isbjörnarna – något rimmar illa även där.

    Fiskbestånden runt Grönland har ökat dom senaste 20 åren – vilket även det rimmar illa med den moderna klimatsagan och utsagan.

    Det är sålunda mycket som rimmar illa.

    Inte minst är det märkligt att stilla havets El nino och La Nina fenomen varit i kallfas ovanligt mycket på senare år – samtidigt som dom globala mätvärdena rusat uppåt år efter år, alltså även I kallfas. Något som även där rimmar illa och blir motsägelsefull – när vi så förra året äntligen fick en El Nino, så fick det algoritmerna att skrika extremvärme – det luktar märkligheter i alla dessa mätvärden.

    Inga sädesärlor än i min by, ingen tidig gäddlek – men massor av Sol denna vår, men kyliga nätter – frost nästan varje natt förra veckan här I västsverige, ovanligt kallt – 2 minus imorse igen.

    HÄR I västsverige tycks klimatet stabilt – medans algoritmerna larmar på illrött.

  7. Benny

    Och nu är det tydligen klimatförändringar som påstås ha dödat 70% av alla bin i USA? Hur man räknat ut detta kan man väl fråga sig? Orsaken om det stämmer är nog snarare att man sprider gifter, vindsnurror, färre kor som håller landskapet öppet, monokulturer m m som ligger bakom. På TV4 insinuerade man givetvis att det är CO2 som bär skulden även om man inte sa det rakt ut.

  8. iah

    #magnus b
    men sädesärlan hos oss här på ostkusten trots minusgrader på nätterna kom en vecka tidigare än den vanligen gör och den brukar vara ganska exakt.

  9. TorbjörnR

    #6 Magnus Blomgren

    Vart hämtar du dina mätvärden av havstemperaturer?

  10. Nr 9 TorbjörnR
    Oftast från rapporter från fiskeri och havsövervakning, gärna kanadensiska – men också från amerikanska AGU.
    Just Labrador och Benguela var det en hel del skriverier om i Kanadesiska rapporter förra året – dom hade en diskussion kring snabbheten i temperaturskiftena och eventuella samband mellan vad som händer I norr, i labradorströmmen och i syd Benguela.
    Särskilt intressanta tyckte jag själv att Labradorutvecklingen var, eftersom forskarna som skrev tog upp både uppvärmningen åren innan och sedan den plötsliga nedgången.

    Benguela har varit otroligt varierande senaste decenniet – men med flera mycket kraftiga kallutbrott dom senaste åren – så kraftiga att flera arter där i omgångar fått se många individer dö.
    Just stora dödsfall pga plötslig kyla i havsströmmar är dock inte helt ovanligt även hos oss – ibland har vi hittat tusentals sillar och andra arter i bl a gullmarsfjorden döda efter kallutbrott – havet kan uppvisa otroliga temperaturskiftningar på flera grader på kort tid, minuter och timmar.

    Tyvärr har jag inte som bl a signaturen tty ett enormt ” bibliotek ” av länkar ur minnet att skicka.

    Men googla gärna runt på Kanada, fiskeri, övervakning eller temperaturskiften labradorströmmen och även AGU med liknande sökord som du vill läsa om, ex v havstemperatur.
    Jag brukar även läsa åtskilliga rapporter från Grönland och Island- och dess hav – du kan även lägga till ph – mätningar i dessa ovan sökord.

    Lite intressant när man läser flera av dessa rapporter är – att dom inleder lite alarmistiskt för att sedan återvända till verkligheten och ödmjukheten – sannolikt för att inte bli direkt uteslutna….

    Rapporter direkt från undersökningar, med efterföljande diskussion och slutsatser är mycket intressanta – himmelsvid skillnad mot exempelvis Copernicus!

  11. TorbjörnR

    #10 Magnus Blomgren

    Tack för info. Du är väldigt välinformerad kring detta så därför jag frågade😀

    Det finns massor att sätta sig in i men tiden tryter…

  12. Nr 8 iah
    Tack för denna ostliga rapporten!
    Ja – då lär den snart synas även här – vi brukar normalt ha dom första här I slutet på Mars och då företrädesvis i kustbandet. Nu har jag tillbringat mycket tid vid bohuskusten den senaste veckan – men inte 1 enda ärla, vilket förvånade.

    Det blir dock fler turer på havsöring denna veckan – så förhoppningsvis får man se ärlor som vippar runt, det är en riktigt fin signal om vår.

    Till min by inåt land, brukar ärlorna vara några dagar senare än till kusten, så här borde dom just ha anlänt.

    Inget fiske idag så jag skall passa på att spana i eftermiddag, uppe längs ån och dom omgivande fälten – för som du säger, dom brukar vara punktliga – bortsett från förra året, som blev ett katastrof år i mina hemtrakter – och min gissning är att dom är färre i år, pga dom dåliga häckningsförutsättningarna förra året.

    Nåväl, I naturen händer alltid något som min far brukade säga – och denna våren ser vi otroliga mängder ejder längs kusten, sannolikt pga bra förutsättningar med mycket blåmusslor dom senaste åren – ejdern gillar blåmusslor!

    Förr jagade mina gamla släktingar mycket eder- och vi har massor av gamla plastejdrar i bodarna, sedan den jakten.

  13. Lasse

    Vetenskapsradion i P1 just nu:
    Människan kan inte påverka klimatet!
    Geoenginering diskuteras.
    https://www.sverigesradio.se/avsnitt/geoengineering-som-nodbroms-eller-ursakt

    Lite intressant eftersom de inte vet vad som sker naturligt och vad som orsakar värmen.
    Det kan vara avsaknad av de aerosoler (SO2) som vi tidigare kylde världen med 😉
    Clean air och solar brightening!

  14. Kent

    ”Globala temperaturen är ännu flera grader lägre än under t ex 1200-1300-talet”

    Hur många gånger ska Lindskogen mala det här tramset? Det finns inte en enda global temperaturrekonstruktion som stödjer detta falska påstående.

  15. Dumsnuten

    #14 Kent

    Det gör det visst

  16. Thorleif

    Precis som ”Stålverk 80” räddade skattebetalarna den gången räddas vi nog igen av konjunkturen när det gäller våra svenska galna planer å CCS och Stegra. Frågan är dock hur vi ska räddas från EU-Kommissionen?

  17. Kent

    #15 Dumsnuten
    Kan du visa en sådan temperaturkurva?

  18. foliehatt

    Kent, #14,
    jag håller med om att påståenden om global temperatur är trams. Då klimatet skiljer sig runt vår jord är allt klimat är lokalt. Jag ansluter mig till Daniel Wiklund – ingen upplever det globala klimatet. Däremot finns det gott om bevis för varmare klimat på mängder av ställen på jorden, med positiva konsekvenser för livsbetingelserna.

  19. Kent

    #18 foliehatt
    Du refererar till min kommentar men inget du skriver har med ämnet i den att göra.

    Både Lindskogen och jag skriver om global medeltemperatur. Det är ett beräknat värde, det vet alla.

  20. Nr 14 Kent
    Här I västsverige var julitemperaturen 22 grader i medel – på 1200 – talet.
    Numera är den ca 17.

    Uppgifterna om julitemperaturen är från länsstyrelsen i Västra Götaland.

    Hur det var globalt är mycket svårt att säga – men med tanke på dom höga temperaturerna här I norr – så är det troligt att detta var globalt.

    Vill du ha en kallare julitemperatur? Inget badväder? Nää, Sverige är på gränsen när det gäller möjligheter till strandliv i juli – så var det när jag var barn på 1960 – talet och så är det fortfarande – eller har Du några slags nya temperaturer I Juli.

    Juli 2020 fick våran kommunala simskola i hemmasjön ställas in – vattentemperaturen gick under 15 grader – och ungarna frös så tänderna skallrade.

    Så kom tillbaka med klimathotet, Kent – när vi fått några nya sorters varma Julitemperaturer här I västsverige..för dom har inte synts till än!

  21. Dumsnuten

    #17 Kent

    Nej det kan jag inte

  22. Daniel Wiklund

    # 19 Kent Familjen Bohnsacks läser av temperaturen kl 8 varje morgon på Skurholmen I luleå sen 1921. Medeltemperaturen för Mars är minus 6,1. I år blev det minus 2,3. 1921 var det minus 3,2. Inte mycket varmare på 104 år. 1959 var det minus 1,5. Det året minns jag. Skidtävlingar fick ställas in pga snöbrist. Bandy och hockeysäsongerna blev korta pga att isarna smälte bort. Det blev isfritt i Bottenviken redan i Mars. Idag är det plus 7 grader i luleå. Härligt med vårvärme. Många är ute och njuter av vårsolen. Och folk är glada. Hoppas att även du Kent blir glad av vårvärme.

  23. Lasse

    #17
    Får jag hjälpa till?
    https://est.ufba.br/sites/est.ufba.br/files/kim/medievalwarmperiod.pdf

    En hel del kurvor som visar på medeltida värmeperioden.

  24. foliehatt

    Kent, #19,
    visst relaterar min kommentar till innehållet i din. Du kommenterar att det Lindskog skriver om globala temperaturer är trams. Jag håller med. Att tala globala temperaturer är inte ett dugg relevant om vi diskuterar de framtida klimatkatastrofer som de som tror på sådana framhåller som möjliga. Sådana katastrofer kommer i så fall att drabba specifika samhällen, med idag specifika klimat. Katastrofpotentialen kan då bättre åskådliggöras om man jämför dagens klimat mot historiska klimat för de platser som avses. Exempelvis – när Sveriges fjäll var trädbevuxna, i ett varmare klimat – vilka klimatkatastrofer var etablerade då – här – i Sverige – där vi lever?
    Gör sedan samma sak för alla de lokaler som du menar riskerar att lida under framtida klimatkatastrofer. I väldigt många fall kommer du att finna att sådana klimat som ”riskerar” att uppstå, har redan funnits = facit för din oro finns redan. Varför inte använda det?

  25. Benny

    ”Kent” har som vanligt ”missat” debatten vi hade om det medeltida klimatet som så förtjänstfullt beskrivits av samtida källor så det råder ingen som helst tvekan om att medeltiden i Europa var betydligt varmare än det klimat vi har idag vilket med största säkerhet gällde i övriga världen också! Och vetenskapliga data från den tiden stödjer de medeltida skribenternas observationer vilka pekar på samma sak men för klimatalarmisterna är sådant givetvis dåliga nyheter som ska förnekas helt i den klimatreligiösa andan som råder hos CO2-talibanerna. ”Kent” verklighetsflykt är bara pinsam men ack så vanlig bland dåligt pålästa som tror på dyngan IPCC och politikerna sprider i egen sak.

  26. tty

    #10

    Benguelaströmmen är alltid starkt varierande p g a ”Agulhas leakage”, d v s att virvlar med varmt vatten från Indiska Oceanen ”läcker” över i Sydatlanten.

    I Labradorströmmens fall beror de snabba variatinerna på att gränsen mellan det kalla vattnet från norr och Golfströmmen i söder är instabil.

    Studier av bottensedimenten visar att det har varit så här instabilt i minst en miljon år på båda ställena. Är alltså inget nytt.

  27. Rossmore

    #19 Kent

    Vänligen definiera ”beräknat värde” för global medeltemperatur och hur det kommer sig att alla ”vet” det!

    Argumentera gärna även för att inget lokalt klimat existerar.

  28. tty

    Jag håller med Kent om att det är överdrivet att säga att den globala temperaturen var flera grader högre under MWP. Men om man däremot går på faktiska historiska uppgifter och proxydata och inte modellerade temperaturrekonstruktioner så finns det mängder av data som visar att temperaturerna under MWP faktiskt var något högre än nu över stora delar av åtminstone Norra Halvklotet, i vissa områden kanske så mycket som 1-2 grader.

    Det rör sig om saker som fynd av valskelett på platser som visar att Parryarkipelagen var isfri sommartid, kornodling på Grönland, druvodling i Norge, isländska uppgifter om ”den gamla segelleden” till Grönland som fortfarande är oframkomlig utom för isbrytare eller högre trädgräns än nu i Skandinavien och kinesiska uppgifter om att t ex apelsiner odlades betydligt längre norrut än nu.

    Och som sagt, gott om proxydata:

    https://cp.copernicus.org/articles/8/889/2012/cp-8-889-2012.pdf
    (Alperna)

    https://sci-hub.ru/https://doi.org/10.1016/j.palaeo.2015.06.014
    (södra Kina)

    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2010PA002000
    (Mexikanska golfen)

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0146638020300358
    (Gula havet)

    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2012GL052749
    (Okinawa)

    https://bg.copernicus.org/articles/14/5607/2017/bg-14-5607-2017.pdf
    (västra Östersjön)

  29. Bubo

    #27 Rossmore

    Nu är det kanske inte jag som ska svara men jag vill ju vara till hjälp nu när du efterfrågar definitioner på medelvärde. Det hittar du här:
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Medelv%C3%A4rde
    Klicka vidare på viktat medelvärde och sedan googla efter hur man beräknar globala temperaturer/anomalier så tror jag nog du ska kunna få ihop hur det hänger samman.

    Medelvärde brukar man ta upp i 4:e eller 5:e klass i grundskolan. Eftersom medelvärde per definition (se wikipedia-länken) innebär någon form av beräkning ”vet” alla (inte helt strikt alla, men alla som passerat mellanstadiet) att medelvärde är ett beräknat värde.

    Hoppas det var till hjälp som svar på din fråga (även om den var ställd till någon annan)

  30. Daniel Wiklund

    # 29 Bubo Det är en viss skillnad på medelvärdet som Bohnsack räknar ut och det som gäller den globala temperaturen, vad f-n det nu är. Eftersom jag bor här i Luleå sen 53 år tillbaka, bodde i Piteå innan, så kan jag komma ihåg många av dom temperaturavläsningar som Bohnsack gjort. Dom har jag upplevt med min kropp. För mig är global temperatur ointressant. Med eller utan mellanstadieuträkning av medelvärdet.

  31. Karl Erik R

    #29 Bubo

    Är medelvärdet ett rent beräknat värde, beräknat helt från uppmätta värden? Eller är det ett beräknat medelvärde på uppmätta värden som förändrats med justeringar gjorda av klimatforskare?

  32. tty

    #31

    Satellitmätningarna är beräknade från uppmätta nästan heltäckande mätvärden, dock är en del justeringar nödvändiga även där, dock mycket mindre än vid ytmätningar som är interpolerade från ett ofta mycket glest stationsnät, där dessutom stora justeringar ofta görs av mätvärdena. Ibland är dessa berättigade, t ex när stationer flyttats, mätutrustning bytts ut eller mättidpunkter ändrats, men ofta är de mycket tvivelaktiga, och alla justeringar ökar givetvis osäkerheten.

  33. Rossmore

    #29 Bubo

    Tack för förtydligandet att definitionen av global medeltemperatur är en fråga på mellanstadienivå. Jag visste inte det!

    Och nej! Ditt svar var ingen hjälp till svar på min fråga.