Larvigt och lajvigt

ClipA_Larv

Nästa år kanske det kan smaka med några stekta klimatsmarta larver som en av rätterna på julbordet? Sveriges Radio rapporterar om de försök som görs för att intruducera insekter och larver i Europa. Men redan nu kan du gå ut och skrapa fram lite larver. Se till att steka eller koka dem bara så att du inte får i dig några oönskade mikroorganismer.

Jag får ofta en lätt surrealistisk känsla när jag lyssnar på intervjuer med politiker eller andra klimatuttalare. Det är som de lever i en annan värld och har gått in i en roll som de spelar väl. Här är ett litet klipp från några som spelar rollspel men med ett ”Sagan om Ringen”-tema.

Det där med alver är tydligen något som islänningarna tror på. Hela 67% av dem tror att det är möjligt att alver existerar skriver Dagens Nyheter. Tillräckligt många för att stoppa ett vägbygge på Island då det riskerar att förstöra alvernas habitat.

Man kan uppenbarligen tro på rätt mycket i den här världen. Klimatexperten Johan Rockström menar att Europa måste sänka utsläppen av CO2 med hela 60% till år 2030. Detta för att klara klimatmålet på 2 grader, menar JR. ”You shall not pass” 1000 miljarder ton koldioxid lyder uppmaningen.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Karlsson

  Jag ser fram emot den dagen en mp:are kräver klimatsmarta ekologiska larver en dag i veckan i skolbespisningarna .

 2. Olav Gjelten

  På svt-text kan vi i dag läsa att svenska folkets förtroende för Gustav Fridolin, Åsa Romson och Jonas Sjöstedt alla har ökat med sju till nio procent sedan förra mätningen. Bara Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven åtnjuter fortfarande större förtroende än de tre ikonerna ovan.
  Så tyvärr Lena, har vi säkert många fullständigt idiotiska utspel som väntar från både från politiken och den nya klimatreligionens utövare. Ditt exempel med ekologiska, klimatsmarta larver på julbordet kommer bara att utgöra ett exempel på skamligheter från vår samtid.

 3. Jag måste säga att jag föredrar den där killen i Polen, SA Wardega framför våra politiker som sitter på molnfri höjd och hymlar om att vi måste späka oss. Och där dessa politiker tillhör de nya frälset som inte behöver späka sig.

 4. Peter Stilbs

  Ännu mer larvigt http://klimatriksdag2014.se

  och superlarvigt – av Anika Agebjörn, forskningsinformatör vid Linköpings universitet: (vad har ni för folk där, och vad gör ni med skattemedel – Ingemar ?)

  http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/haven-kommer-att-stiga-hur-snabbt-ar-ganska-ointressant/

 5. Sven Östholm

  Sådana ”nyheter” från gröna ideologer är bra. Bra eftersom allmänheten får insyn i grön ideologi. För dagen så gäller ju att mer vindkraft som ingen behöver skall produceras, mindre mängd kött skall konsumeras, mera vegetabilier skall konsumeras vilket gör att större arealer till odling av fordonsbränsle kan frigöras.
  Att industrialiserade länder tack vare hög standard redan har födelsetal under 2 vilket gör att befolkningsproblemet är på väg att få en civiliserad lösning skyggar gröna ideologer för.
  Gröna ideologer ser sig själva som mänsklighetens frälsare, frälsare som vill rädda så många som möjligt och då får människorna inte ha det så bra att de väljer standard före en överbefolkad värld.
  Kan gröna ideologer bibehålla växande befolkning genom att gynna illa fungerande infrastruktur till flertalet så kommer missnöjet att även fortsättningsvis kunna exploateras med löften om gröna orörda vidder som producerar förnyelsebara resurser till alla förnöjsamma som då får läckra larver som lördagsgodis till sina stora barnkullar.
  Gröna ideologer är med sin välmenade ideologi bottenlöst onda och elaka, de omfattar samma slags flum som medeltidens religiösa filosofer odlade. Naturen slår tillbaka mot en övermodig mänsklighet, så har ödet bestämt och endast gröna ideologer kan beveka naturens hårda lagar.

 6. Sven Ö.
  Bra beskrivning av våra neomalthusianer och Gaia-troende

 7. Lasse

  #4 Haven kommer att stiga -hur snabbt är ointressant! Kanske även frågan om vi kan förhindra det eller ej är ovidkommande-det verkar så?
  Det är mycket som förändras och som vi måste anpassa oss efter. Att tro på vår förmåga att förhindra naturliga förlopp är lite hybris.
  Onaturliga förlopp som landsänkningar pga vattenuttag däremot bör vi kunna förhindra om detta orsakar mer skada än nytta.
  Att följa och anpassa oss till naturen är en överlevnadsstrategi. Något de lärt sig i Bangladesh där översvämningar är vanliga men numera inte tycks orsaka samma tragedier som förr. Därtill har de minskat barnafödandet vilket är hoppfullt för dem som lever på marginalen.

 8. Rosenhane

  4 Peter

  Det borde vara åtalbart att släppa ut desinformation av det slag som Sydsvenskan gör till allmänheten.
  Men, men, vi har ju de media vi har och man skulle kunna säga att dom är lika opålitliga som ett hönsarsel; man vet aldrig när det kommer en massa skit nästa gång!

 9. Peter Stilbs

  Vore för övrigt intressant att få en kartläggning av insekternas ”klimatpåverkan” – som det heter i dag som omskrivning av ”växthusgasbidrag”. Mig veterligen är exempelvis termiter och myror en mycket stor källa till detta exempelvis i regnskogsmiljö, i samband med nedbrytning av biomassa.

  Någon kunnig som vet ? tty ?

 10. Peter F

  Peter Stilbs #4

  Anika ar en blogg på liu

  http://blog.liu.se/miljobloggen/

  Jag har skummat något av vad hon skrivit. Sällan skådat sådan aningslöshet och så mycket snömos.

 11. Peter Stilbs

  Rosenhane #8 – artikeln kan tyvärr inte kommenteras.

  Och jag tror författaren är samma förvirrade dam som gjorde sig löjlig i samband med Jacob Nordangårds disputation för ett år sedan.

  Men ingen vågar väl röra henne på LiU, beaktande risken att bli stämplad som klimatbov.

 12. ces

  #4 Klimatriksdagen och http://cclsverige.se/index.html är typiska exempel på vad NGOs beslutade vid slutet av Warzawa-konferensen, nämligen att eftersom man förlorade konferensen så skulle man nu intensifiera det lokala arbetet.

 13. Björn

  De gröna hjärnorna är ett hot mot friheten. De förstår inte att de lever ett gott liv på grund av innovativa människors forskning, uppfinningar och strävan. I ett samhälle med grönt tänkande kommer forskning, uppfinningar och strävan att vara ett hot mot de grönas ideologi. Ännu finns det tid att inse hur en sådan grön ideologi kan leda oss mot en tillvaro i bakvattnet av Kina och Indien. Det är just forskning och innovation som kan hålla oss flytande i en konkurrensutsatt värld, då håller inte detta flum som de gröna försöker indoktrinera oss med. Ett samhälle utan tillväxt är dömt att misslyckas och därför måste det gröna bedrägeriet avslöjas före valet nästa år. Det positiva heter utveckling och frihet. Dess motsats är avveckling och ofrihet, vilket leder till en mänsklig avgrund.

 14. Slabadang

  Ha ha ha ”Prisbelönt miljöblogg”

  De delar ut tröstpris till varandras bloggar inom ”miljörörelsen” för det är ju soprent från gröna bloggar i toppen i trafik och kvalitet när surfarna röstat med fötterna till mer seriösa klimat och vetenskapliga bloggar på nätet över hela världen. Enfald är inget bra koncept på nätet.

 15. Thomas P

  Peter #9 Det kanske överraskar dig, men om du tittar i IPCC:s AR4-WG1 tabell 7.6 så hittar du en lista på källor till metan, inklusive termiter. Det tycks röra sig om 20-30 Tg/år att jämföra med totala utsläpp på 500-600 Tg/år. IPCC och Wikipedia är bra startpunkter för att få information i sådana här frågor så man slipper fråga en anonym signatur på en blogg.

  Rosenhane #8 Skönt att vi har principfasta försvarare av yttrandefriheten som du här. Kanske du skulle föredra ett land som Kina där det är lite lättare för den som bestämmer att tala om för pressen vad de får eller inte får skriva?

 16. Olav Gjelten

  Sven Östholm # 5
  Gröna ideologier attraheras nästan uteslutande av västerlandets bortskämda rikemansbarn som fått allt till skänks och som nu visar sin ”tacksamhet” genom att vilja förhindra att andra också kan få ett bra liv med någorlunda allsidig mat, elektricitet och kanske så småningom en bil av gammal årsmodell.
  Jag ser definitivt ingenting ”männskligare” av det som omfattas i en grön ideologi, jämfört med bruna eller röda ideologier. Tvärt emot, i den gröna, ekologiska ideologin är männskligheten som sådan ett ondo – så illa är det ändå inte vare sig bland de röda eller de bruna.

 17. Ingemar Nordin

  Peter Stilbs # 4,

  Jorå, Anika Agebjörn driver universitetets officiella miljöblogg. Och hon har mycket bestämda åsikter om vad vi forskare bör forska om, och vad vi bör komma fram till.

  Hon satt med vid Jacob Nordangårds disputation och hade invändningar, ja anklagade honom indirekt för lögn. Hans avhandling var. liksom alla andra, sakligt granskad och genomlyst av opponenten. Den blev godkänd av en oväldig betygsnämnd bestående av etablerade forskare (docenter och professorer) på området. Trots detta skrev hon ned avhandlingen på universitetets miljöblogg, under rubriken ”Jag skäms!”. Men rektor ville/vågade inte ”lägga sig i” vad kommunikationsavdelning skriver.

  Detta kan jämföras med när jag i våras blev uppkallad till först vice-rektor, och sedan till vår prefekt, för att förklara mig efter en anmälan från en grön aktivist. Dennes klagomål var att jag på min jobb-hemsida (också universitetets server) hade en länk hit, till den privata klimatbloggen KU. Det är ju inte ovanligt att man på sin hemsida också beskriver olika forskningsintressen.

  Jag tog bort länken. Det står ganska klart att när det gäller klimatfrågan så är det kommunikationsavdelningen och journalisten Anika Agebjörn som bestämmer. – I know my place i makthierarkin. Att hennes kunskaper om det vetenskapliga innehållet i det hon skriver är negligerbart är lätt att konstatera. Likaså att hon inte förmår skilja på sin yrkesroll som kommunikatör för universitetet och hennes personliga tyckande. Men jag antar att rektor inte vågar ingripa.

 18. Ingemar #17
  Fy tusan vilken trist och inskrängd miljö. Universitet borde ju vara dialogens högborg där olika åsikter bryts mot varandra i öppen dialog till vetenskapens fromma.

  ”The growth of knowledge depends entirely on disagreement” — Karl Popper

 19. Ingemar Nordin

  Ingvar E #18,

  Förvånar det dig att en greenpeace aktivist tagit över universitetets miljöarbete? Eller att hon fungerar som en politisk kommissarie när det gäller universitetets klimatforskning?

  Tyvärr är detta verkligheten idag. Det är som sagt mäktiga intressen som berörs på alla håll, och då är det bäst att inget rubbas. 🙁

 20. Kalle

  Jag ser inget fel i att äta insekter och larver, varken etiskt, moraliskt eller näringsmässigt. De som vill kan väl göra det, speciellt de som anser att andra ska äta det kan ju gå i bräschen och börja med det själva. Det går förmodligen alldeles utmärkt att importera populär matinsekter i bulk om man vill.

  Såg ett program som handlade om Thailand där larver, spindlar och andra insekter är riktigt stort och delikatesser. Reportern åkte runt och provade olika insekter och larver. Vissa var tydligen riktigt goda, speciellt tarantellaspindlar och en viss sorts röda myror som man hade i sallad var ”delikata”. Man till och med importerar insekter från Kambodja. De har också flera stora farmer som föder upp populära matinsekter. Fördelen med det är att insekter inte är så kräsna, så de kan äta exempelvis frukter där bäst-före-datumet passerat, eller sånt som inte platsar på ICA Maxis hyllor för att det har fel form eller fel storlek och som annars kasseras.

  Och verkningsgraden för att föda upp insekter jämfört med t.ex. kossor är förmodligen många gånger bättre.

  Det är många länder i Asien och Afrika där insekter är populärt mat. Det handlar bara om vad man vant sig vid sen barnsben vad man anser vara mat. T.ex. skulle nog inte surströmming betraktas som mat i så många länder, eller skinka heller för den delen i en del länder. Även kräftor som ju vi anser vara en delikatess (asätare som påminner om spindlar) går förmodligen inte heller hem i alla länder.

 21. Peter Stilbs

  Jag tror att våra högskolors ledningar genomgående har politiskt korrekta personer, när det gäller miljö, energi och klimat.

  Jag minns med vemod Anders Flodström på KTH, och tidigare Gunnar Brodin runt 1985 – även om just dessa frågor inte var aktuella då var det i alla fall personer som vågade gå emot strömmen.

  Ändå blev båda senare utsedda till Universitetskansler – egentligen märkligt och paradoxalt.

 22. Jimmy

  # 17 Ingemar
  Anikas agerande vid Jakob Nordangårds disputation finns även beskrivet i samma nr av Katernötidningen , på sid 8, som LB med sin ”Skräms inte med klimatet” artikel.

  http://www.katterno.fi/assets/Publikationer/Katterno1.2013.SE.pdf

 23. Thomas P

  Ingvar #18 Det kan vara bra att höra båda sidor av historien innan man dömer. Om Ingemar uttalat sig tidigare som han gör nu är inte förvånande om denne Anika Agebjörn inte är så förtjust i honom.

  Peter #21 ”Ändå blev båda senare utsedda till Universitetskansler – egentligen märkligt och paradoxalt”

  Det är en paradox bara om man förutsätter att det finns någon sorts konspiration som trycker ned oliktänkande i klimatfrågan. Finns det ingen sådan är det hela inget mysterium.

 24. Ingemar Nordin

  Thomas P #23,
  ”Det kan vara bra att höra båda sidor av historien innan man dömer. Om Ingemar uttalat sig tidigare som han gör nu är inte förvånande om denne Anika Agebjörn inte är så förtjust i honom.”

  Jag tvivlar på att Anika A ens vet vem jag är. Hon kämpar för Saken och bryr sig knappast om sådana småkryp som mig.

 25. Gunnar Juliusson

  Anika Agebjörn får i Sydsvenskan tillfälle att puffa för Klimatriksdag 2014 som hålles i Juni i Norrköping med stöd från NGOer mm. Artikeln i Sydsvenskan länkad på deras hemsida som särskild merit. Hon anges som suppleant i styrelsen som driver mötet. James Hansen medverkar på länk vid invigningen. Alla är välkomna men bara om man delar värdegrunden. Ingen plats för diskussion i sakfrågor. Här program och föreläsare:

  Fredagen den 6 juni:
  Klimatriksdagens högtidliga öppnande äger rum i De Geerhallen i Norrköping. Vi räknar med minst tusen deltagare.

  Lördagen den 7 juni:
  Förmiddag: En rad forskare presenterar det senaste inom sitt område, främst med inriktning på lösningar av klimatkrisen. Se talarlista nedan. Listan fylls på eftersom att vi får namn bekräftade.
  Eftermiddag: Vi delar upp oss i utskott och behandlar motioner och tar fram konkreta förslag på hur omställningen till ett klimatvänligt samhälle ska gå till.

  Söndagen den 8 juni:
  Vi enas om ett antal förslag med brett stöd och Klimatriksdagen avslutas.
  Sedan kan vi ställa krav inför valet och rösta in kandidater som är beredda att ta besluten.

  Vi hoppas också på många kringarrangemang med musik, teater, utställningar, föredrag och diskussioner.
  Är det något du själv vill bidra med – kontakta oss!

  Talare:
  James Hansen medverkar vid invigningen 6 juni på länk från USA.

  Klimatförändringar: orsaker-effekter
  Sten Bergström – SMHI
  Helena Södergren – SMHI

  Energi
  Bahram Moshfeg – Energisystem, Linköpings universitet
  Jan Sjökvist – energirådgivare Växjö
  Johan Ehrenberg – ETC

  Ekonomi
  Lennart Olsson – Lunds universitet
  Mikael Malmaeus – IVL
  Alf Hornborg – Lunds universitet
  Carl Johan Bonnedahl – Umeå universitet

  Infrastruktur; samhällsplanering, industri byggande, bostäder, transporter
  Staffan Laestadius – KTH

  Konsumtion, mat, livsstil
  Annika Carlsson Kanyama – LTH och FOI
  Karin Bradley – KTH
  Johan Hedrén – Linköpings universitet
  Ann-Helen Meyer von Bremen – journalist o författare, skrivit ”Jorden vi äter”

  Påverkan, metoder
  Victoria Wibeck – Centrum för klimatpolitisk forskning, Linköpings universitet (prel)
  Kristina Johansson – Göteborg

  Politik, nationellt och internationellt
  Björn-Ola Linnér – Centrum för klimatpolitisk forskning, Linköpings universitet
  Svante Axelsson – Naturskyddsföreningen
  Björn Forsberg – forskare och författare bland annat till boken Omställningens tid

 26. Jimmy

  Jag tycker att fotot på Anika som finns på Miljöbloggen illustrerar mycket väl den plats där hon bäst hör hemma.
  http://blog.liu.se/miljobloggen/

 27. Ingemar Nordin

  Gunnar J #25,

  Så, nu har jag anmält mitt intresse för att delta: ”Ja, jag skulle gärna vilja bidra med ett föredrag om vad klimatvetenskapen har att säga om klimathotet. Bl.a. vad IPCCs senaste rapport säger om extremväder, tipping points och deras prognos för framtida global uppvärmning.”

  För säkerhets skull skrev jag in det på tre ställen eftersom deras anmälningslänkar inte verkar fungera så bra. 🙂

 28. Gunnar Juliusson

  Ingemar #27
  Utmärkt. Nu blir det spännande att se om Din trojanska häst blir avslöjad i förtid, eller om Du får försäkra att Du delar rätt värdegrund.

 29. ThomasJ

  Test – fasiken vad tråkigt det är, att måsta knappa in ’namn’ & ’E-post’ vareviga gång på nytt och igen, igen och igen,,, Fytt i grisen, asså!
  Borde, och KAN, förändras/förenklas utan större problem. Just do it, á la nike… 😉

  Mvh/TJ

 30. Pelle L

  ThomsJ #29

  Visst är det tråkigt.
  Som Joseph Heller skrev i Good as Gold: Every change is for the worse

  Sitter du vid dator? Dubbelklicka i Namn och E-post-fälten så får du upp en lista att välja från.
  Åtminstone i Firefox.

 31. Mikael W.

  Bra sagt Jimmy#26!
  Hahaha…Kolla fotot!
  Hela klimat- och genuscirkusen borde slängas i Sverkers berömda sopptunna. Inklusive vänsterns socialism via miljörörelsen och andra rödgröna täckmantlar. 1900-talet lärde oss tänkande människor att socialismen dödar via svält och mördandet av deras fiender, dvs oftast de duktigaste människor vilket leder till ännu sämre ekonomi.

 32. tty

  Peter Stilbs #9

  ”Mig veterligen är exempelvis termiter och myror en mycket stor källa till detta exempelvis i regnskogsmiljö, i samband med nedbrytning av biomassa.”

  Termiter är mycket riktigt en stor metankälla, och detta väl så mycket i torr skog och savannmiljöer som i regnskog. Detta beror bl a på att olika termitarter producerar mycket olika mängder. Arter som lever på jord eller svampar producerar upp till tio gånger mera än träätande arter. Det är f ö inte termiterna som producerar metanet utan de symbiotiska bakterier de har i tarmkanalen.
  De siffror som anges i Wikipedia och av IPCC är ytterst osäkra. De bygger på mätningar av ett fåtal arter och ett fåtal samhällen plus ytterst osäkra och schablonmässiga gissningar om artsammansättning och termitbiomassa i olika biotoper. Jag har sett skattningar från 5 till 150 Tg/år, ås IPCC:s 20-30 Tg ligger troligen åtminstone i rätt tiopotens.

 33. Pär Green

  Det närmaste skalbaggar jag äter, är räkor o kräftor!
  Låt de gröna äta precis vad de vill!

 34. Torbjörn Eriksson(fd Salasso)

  OT
  Fortsätter att skriva om vindkraften som jag anser vara en katastrof för natur, djur och fåglar. Såg ett inslag på SVT (faktiskt) där det beskrevs att renar undviker områden med vindkraftverk. Inget konstigt med det, allt levande skyr vindkraftverk även människor. Törs man puffa litet för min nya antivindkraftssite http://www.friavindar.se? Den är även utrustad med en kommentarsfunktion. Har någon här lust att göra en skarpsinnig kommentar är det välkommet.
  Det är vä mestl här på SI man hittar skarpsinniga kommentatorer?

 35. Slabadang

  Har ni upptäckt samma sak?

  Jag kör mest chrome. Jag är inne ungefär en gång i månaden på Realclimate och max en gång i veckan och kollar in UI. Klimatupplysningen besöker jag flera ggr per dag. Trots detta förhållande så åker UI och realclimate upp på defaultlistan ”new tab”över mina åtta förvisade sidor medan klimatupplysningen snabbt åker ur på ett dygn om jag inte besökt sidan eller spionerat på UI emellan. När jag kollade min ”History”så besöker jag klimatupplysningen 36 ggr mer frekvent än UI och ändå hamnar tomburksinsamlingen i Uppsala före!

 36. Pelle L

  Slabadang #35

  Ja du, Chrome/Google är inte en välgörenhetsinrättning.

  De tar nog gärna emot dina (eller Big Oils) pengar.

  Men det kan ju vara en bugg också 😉

 37. Slabadang

  Anika enligt bilden ”rätt kvinna på rätt plats” !

  Hon anordnar alltså ett slutet tältmöte för klimatkorrumperade på skattebetalarnas bekostnad ? Många av deltagarna har sedan bråttom till ett motsvarande möte anpordnat för den motsavarande genussekten ?

  Jag hoppas att allmänhetens allt lägre förtroende för ”forskare” gör att överlevnadsinstinkten inom vetenskapen agerar mot dess parasiter och posörer. Forskare börjar få samma rykte som journalister … inget bra framtidsscenarie.

 38. AOH

  Pelle L # 30 och ThomasJ # 29

  ”…..Sitter du vid dator? Dubbelklicka i Namn och E-post-fälten så får du upp en lista att välja från.
  Åtminstone i Firefox…..”

  TACK

  Med Firefox fungerar ”Dubbelklick” med Chrome behålls både Namn och E-post när de har skrivits in en gång

 39. ThomasJ

  AOH #38:
  Pelle L # 30 och ThomasJ # 29

  ”…..Sitter du vid dator? Dubbelklicka i Namn och E-post-fälten så får du upp en lista att välja från.
  Åtminstone i Firefox…..”

  Lite svårt att INTE sitta vid datorn och kommunicera via webben, oder… 😉
  f’låt, men det låg så nedrans långt ut på tung-(keyboard)spetsen… Kör IE 11 och avråder alla från, åtminstone Chrome (den nr 2 ’myndighet’ som lyssnar på dig – efter FRA…), Firefox är en notorisk resursslukare. Men, igen, alla enligt egen smak & tycke – det gäller ju bara att tänka själv och det är ju, ännu iaf., skattebefriat… So! Go Figure… ;-D

  Mvh/TJ

 40. ThomasJ

  … err ska vara ett 😀 i slutet av 39:an, attans asså!

  //TJ

 41. Rosenhane

  Thomas P 15

  ”Rosenhane #8 Skönt att vi har principfasta försvarare av yttrandefriheten som du här. Kanske du skulle föredra ett land som Kina där det är lite lättare för den som bestämmer att tala om för pressen vad de får eller inte får skriva?”

  Jag skrev att det borde vara åtalbart att servera uppenbara lögner och falsk information i pressen i syfte att vilseleda allmänheten.
  Håller du inte med om att sådant är inte bara kriminellt utan det bidrar också till fördumning av befolkningen vilket har gjort det möjligt för människor av Annika Agebjörns kalibeer att ta position som sanningskommissarie vid LU till exempel?

  Ett tragikomiskt exempel på hur långt det har gått med den politiskt korrekta fördumningen var häromdagen när Slatan stilla konstaterade att det inte går att jämföra dam- och herrfotboll på samma plan.
  Då tog det hus i helsike hos Nationella Sekretariatet med hangarouns och Pia Sundhage skickades ut och tog Slatan i örat och påstod att det var fel på hans ”värdegrund”, denna innehållslösa floskel som för närvarande tycks ligga etta på tio i topp.
  Sorgligt men skrattretande!

 42. Rosenhane

  hangarounds ska det vara.

 43. Håkan Bergman

  Test

 44. Håkan Bergman

  ThomasJ #39
  Kör du windows kan du lungt utgå från att ”backupen” funkar oavsett webläsare. Lite konstigt att inte IE spar formulärdata, eller kör du nåt tillägg som rensar sånt?

 45. Magnus A

  Om vad som helst får kommenteras här… så har några forskare och bl a journalister fastnat i Antarktis is. (Via Karin Bojs på twitter) http://www.theguardian.com/world/2013/dec/27/chinese-ship-breaks-ice-antarctic-rescue-akademik-shokalskiy

 46. Det är så dumt så man baxnar, insekter kan kanske vara intressant för mycket fattiga som inte har råd med kött. Inte fan käkar jag skit när jag har råd med oxfilé bara för att miljötomtar säger att jag skall.