Längtan efter en klimatdiktatur ökar

klimat diktatur

Senast ute i kören bland intellektuella och klimatexperter är Torbjörn Tännsjö i DN. DN har ju en gammal tradition från 70-talet att släppa fram diverse diktaturkramare med Jan Myrdal och Olof Lagercrantz i spetsen så det är inte förvånande.

Här på Klimatupplysningen har vi under flera år pekat på liknande anti-demokratiska uttalanden från klimatalarmistiskt håll. Här är några exempel från egna tidigare inlägg:

https://www.klimatupplysningen.se/2010/01/10/demokrati-och-vetenskap/

https://www.klimatupplysningen.se/2011/05/29/ar-tyskland-pa-vag-mot-en-eko-diktatur/

https://www.klimatupplysningen.se/2012/11/25/nar-ideer-blir-farliga/

https://www.klimatupplysningen.se/2015/02/01/pa-vag-mot-det-auktoritara-samhallet/

https://www.klimatupplysningen.se/2017/11/12/allt-motstand-ar-meningslost/

Den gröna ideologin med krav på förbud och lagstiftning som främsta politiska medel har i många decennier sökt efter det perfekta katastrofhotet för att legitimera en global centralmakt och en reglering av marknaden: ozonhålet, skogsdöden, utfiskning, biologisk mångfald etc.  Den vetenskapliga grunden för dessa olika skräckscenarier har ofta varit, och är, tveksam. Man blandar överdrifter och alarmism med små korn av sanning. Och det är väl det som är grejen: Vetenskapen är inte så viktig, men politiker och journalister skall åtminstone tro att det handlar om en framtida katastrof om inte kraftfulla åtgärder genomförs centralt och med tvångsmakt.

Denna tendens att ständigt reagera på olika hot med krav på kraftfulla statliga åtgärder kallas ibland för ”den auktoritära impulsen” (läs mer här).

Längtan efter en diktatorisk centralmakt, eller en ”upplyst global despoti” som Tännsjö kallar det, är stark i vårt samhälle idag. Och den har stärkts efter många års propaganda i våra media. Alla riksdagspartier omfattar den i större eller mindre grad. Stor hjälp har man fått från FNs och EUs missledande och alarmistiska uttalanden om klimatet.

Men en och annan journalist har vågat sig på att anlägga lite moteld. Johan Hakelius har en utmärkt krönika. Med anledning av Tännsjös artikel så frågar han sig varför så få reagerar på de anti-demokratiska förslagen, och hur Tännsjö egentligen tänker sig att denna ”globala despoti” skall genomföras i praktiken. Några citat:

” … när en etablerad akademiker faktiskt föreslår att demokratin avskaffas, världen över, genom ”en kupp, ett slags existentiellt språng”, höjs inte ett ögonbryn. Det beror förstås på att Torbjörn Tännsjö ägnar sig åt rätt undergångsvision och rätt sorts totalitär dröm: klimatdespoterna som ska rädda världen. Han är inte ensam.”

” … betyder ”global” [despoti] att alla nationella beslutsorgan ställs under ett totalitärt kolonialt klimatstyre? Vad händer i så fall om någon nation protesterar, till exempel någon av alla de som för inte så länge sedan var kolonier, styrda av vad som då ansågs vara upplysta européer?”

”Och så ”despotin”. Det är ett lite finare ord för diktatur, det vet vi, men vad tänker ni er att det ska innebära, rent konkret? Ska bönder få sina kossor tvångsslaktade? Ska vägarna patrulleras för att gripa oauktoriserade bilförare?”

”Hur ska diktaturen se till att inte kullkastas av störande journalistik, åsikter och frågor? … Ska medierna förhandscensureras? Ska internet stängas? Ska sammanslutningar som kritiskt diskuterar diktaturens klimatpolitik förbjudas? Vad ska hända med dem som ändå opinionsbildar emot den?”

Bra frågor av Hakelius. Han kanske inte är helt inläst på den flod av forskningsprojekt och akademisk litteratur som ägnar sig mer eller mindre heltid åt att spekulera om hur makten skall gripas och sedan behållas och utvidgas. Det går under beteckningen ”Global Governance” i fackkretsar. Men han har helt rätt i att man måste läsa mellan raderna i denna litteratur för att förstå vad det handlar om på ren svenska.

Diktaturen hägrar för de trosvissa. Och det skall mycket till för att denna vision inte skall genomföras steg för steg … ända tills folk börjar begripa vad det hela handlar om. Förhoppningsvis får Hakelius sällskap av många fler frisinnade journalister inom en snar framtid. För just nu ser det mörkt ut för kritiska skribenter som får förlita sig på internet och sociala media. Tiden börjar bli knapp.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Tack, Ingemar – det kom – kors i taket – en gästledare i SvD på samma tema i dag. Se tidigare kommentar nyss i annan tråd.

 2. Daniel Wiklund

  Klimatpredikanterna har mycket att göra nu. Människorna har väl aldrig syndat så mycket som nu. Det är nog bara en diktator eller en Gud som kan städa upp i det syndiga träsket.

 3. Kopernikus

  Tittade på nyheterna nu på morgonen. Greta Thunberg talade på klimatmötet i Polen ! Det är tydligt att klimathotarna inser att de inte har stöd i vetenskapen. För att kunna gå vidare med sitt hotande, engagerar de nu barn , operasångare , skådespelare mfl. Sedan länge har de ju även ett kompakt stöd från kyrkan. Ingen av de som engagerar i klimathotsfrågan har någon utbildning i ämnet! Det är dags att det händer något stort. Fallet med Zaida Catalan visar att FN är en korrupt organisation!

 4. Lasse

  Tack Ingemar
  Kanske hade jag stött diktaten om det inte var så att CO2 är en falsk gud.
  Det finns så många lögnaktiga berättelser i den religionen.
  Frågan är varför de inte kan sluta ljuga om tex vattenstånden?
  Var på denna jord är uppvärmningen skadlig?
  Två kartor visande anomali och temperatur:
  https://www.nsstc.uah.edu/climate/2018/october2018/201810_map.png
  https://www.ventusky.com/?p=69;69;2&l=temperature-2m

  #1 Blev också upprymd av den ledaren.

 5. Ann lh

  Nu börjar det bli intressant, det rör verkligen på sig.
  Korthuset börjar rasa både här och där. Angela Merkels EnergiWende blev inte någon höjdare precis, de Gula Västarna talar högljutt om för kejsar Macron att han är rätt naken och till och med i svensk media börjar en och annan kraftfull undrande röst höras.
  Vår egen klimathotsstjärna agronomen Rockström har äntrat Schellnhubers tron på PIK som advokat för den ”Globala Demokratin” och allt eftersom de närmaste veckorna travar på kommer rörelsens upphöjda lilla Greta med följe att synas i sömmarna – i väntan på att de stora spelarna borta i det bortglömda Öst än en gång höjer rösten och meddelar att de kör vidare på sitt spår men samtidigt undrar vart deras av Obama m.fl. utlovade slantar tagit vägen.

 6. Daniel Wiklund

  Norrbottenskuriren har idag två sidor om hur vi kan rädda planeten. En natur och kulturguid och tomtemor i Piteå delar ut goda råd (sista minuten tips i dubbel bemärkelse) om hur julen ska firas utan att vi förstör planeten, väldigt detaljrika råd. I samma tidning en artikel om Greta, där hon också delar ut goda råd. Hon är ju naturligtvis i Polen, det ingick kanske i planeringen. Hon svarar på frågan varför hon inte vill bli klimatforskare, för att lösa klimatkrisen. ”Den är redan löst” säger hon. ”Vi har redan alla fakta och lösningar. Varför ska jag studera för en framtid som kanske inte finns. När ingen gör nåt för att rädda framtiden”. Se där ett skäl att inte gå i skola. Den nya klimatguden/Jesus har talat. Planeten är räddad.

 7. latoba

  Läste också ledaren i dagens SvD. Kan man hoppas på att en svängning är på gång?

 8. Robert Norling

  Gretasyndromet = Propaganda och indoktrinering av barn, så de drabbas av svår ångest.

 9. Ann lh

  GPs ledarsida håller stilen.
  Dagens gästkolumn skriver ”Är exploatering av barn det nya liberala, Fores?” Lilla Greta har tydligen varit och informerat på Centerns liberala tankesmedja Fores vilket Cecilia Blomberg liberal skribent ifrågasätter. Bra!
  Sedan har Jenny Sonesson en skarp ledare om att Sverige bör vänta med att underteckna FN:s globala migrationsramverk, vilket vår röd-gröna övergångsregering (!) avser att skriva under 10-11 dec.
  Dokumentet är icke rättsligt bindande, sådant ordnas, som bekant, i efterhand som nu under COP24.
  Journalistförbundet kritiserar avtalet … FN:s ramverk slår fast att medier som ger en negativt vinklad bild av migranter ska inte ha rätt till statligt stöd!!!
  En fråga, vad mer slår detta ramverk fast ???
  Högst läsvärt Jenny Sonesson!
  http://www.gp.se/ledare/sonesson-skriv-inte-under-fn-s-migrationsavtal-nu-1.11424888
  FN/EU jobbar på på flera fronter, Europaparlamentet har nyligen antagit målen för EU:s energiunion med bland annat en långsiktig strategi för att uppfylla ”Parisavtalets” klimatmål.
  Jösses!

 10. femman

  Detta om Greta detta börjar bli pinsamt oavsett vad man har för åsikt. Vad har hon där att göra dessutom gråter hon inte. Fast å andra sidan är det så pinsamt för mötet att det är positivt.
  Detta om ledaren i SVD. Även om den var bra. Så är det ändå förvånande att tiderna är sådana att man blir glad för det minsta ifrågandesättande. Men att något liknande skulle nå SVT i närtid glöm det. Men man kan se på Webb TV och låtsas att det är SVT.

  https://www.youtube.com/watch?v=h2SeZiKjzYk

 11. Detta är resultatet av många års systematisk Entrism.
  Visst har vi sett det men få har reagerat – om ens kunnat reagera då det ligger i sakens natur att Enristerna får oss att tro att det som de framför är rätt. Media och andra ”förståsigpåare” har agerat nyttiga idioter.
  De flesta av oss andra har inte tänkt alls, då vågar man inte ifrågasätta.
  Men nu är det dags att sätta ner fötterna innan det här går riktigt åt pipsvängen!

  Börja läs här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Entrism

 12. Ja, Greta Thunberg har fört kampen till en ny höjd. Det blir svårare att slå mot ett okunnigt barn. Men det måste till en kraftfull demonstration från ett antal ovedersägliga klimatkunniga vetenskapsmän för att skapa balans i debatten. Tack till Per Bauhn idag i DN.
  https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/per-bauhn-torbjorn-tannsjos-forsvar-for-global-despoti-ar-verklighetsframmande/
  Det är lite symptomatiskt att klimatdebatten i DN förs nästan uteslutande i kulturdelen under hätsk ledning av Björn Wiman.
  Bauhns inlägg idag väcker lite hopp men annars verkar DN hopplöst rabiat som klimathotare!

 13. Lasse

  Intressant intervju med William Nordhaus i SR just nu:
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1194401

  Hans modell säger att det inte går att begränsa uppvärmningen med 1,5-2 grader-i alla fall utan att knäcka världens ekonomier.
  Optimalt är en uppvärmning av 3,5 grader. Han får Nobelpriset för detta.

  Komplicerade samband som han bollar med i en modell. Modellens tillförlitlighet kan man ju ifrågasätta, vilket kommer i morgondagens program!
  Jag vet inte om modellen heter Hybris?
  Eller är det namnet upptaget av den klimatmodell som används?

 14. Håkan Bergman

  Lasse #13
  Behövs ingen modell för att förstå att världsekonomin packar ihop om vi slutar använda fossil energi. Ta Kina, dom har väl en arbetsstyrka på, gissar jag, några hundra miljoner i sin exportindustri, vad kommer dom att göra om det blir massarbetslöshet, då är en liten protestdemonstration i Paris en fis i rymden.

 15. Anders Tengsved

  Jag tycker fortfarande att det är obehagligt att den tidning som alltid hävdat, tidigare med rätta, att den värnar demokrati och liberalism måste ta in en utomstående ledarskribent för att försvara demokratin. Jag läste tidigare också Anders Bolling med välbehag han var oftast påläst i det han skrev om, numer skriver bara okontroversiella artiklar utan kunskapsinnehåll. Undrar var DN är på väg.

 16. Fredrik S

  Om nu finansminister ställer in viktiga möten pga det inrikespolitiska läget, borde inte MP-ministrarna stanna hemma av samma anledning istället för att resa till Polen?

  Det räcker väl med alla andra genier de skickat ner för att instämma i kören.

 17. Rolf Mellberg

  Kina fixar det !!!

  EU kan möjligen fås att funka med demokratiska medel men klimatkatastrofen kräver helt andra tag.

  Steg 1: Alla länder utanför Afrika samlas till en konferens, sen får Kina fria händer att styra upp Afrika där befolningsökningen blir prio 1. Ettbarnspolitik och om så krävs brutala metoder för att uppräthålla den och fixa strikt kontrollerade jättelika naturreservat för att säkra biologisk mångfald. Sen ska den kontinenten tas ur fattigdomen och CO2-problemet ska lösas. Det lär krävas en sällan skådad brutalitet och strikt kinesisk överhöghet. De har lärt upp sig i TIbet och Xingkiang, kan nog den konsten rätt bra.

  Global demokrati för att fixa något sådant – det är ju rena skämtet.

  (Hoppas Zharkova m fl. får rätt)

 18. Rolf Mellberg

  Kina fixar det.

  Steg 0 (ursäkta omvänd ordning)

  Men innan Kina kan ta itu med Afrika måste nog USA kastreras så det slutar en gång för alla att leka världspolis. Det måste bli en kraftmatning mellan KIna och USA som förhoppningsvis inte blir för stor.

  Om det går bra med Afrika (steg 1) så får vi sen gå vidare med resten av planen att rädda världen.

 19. LarsF

  Tycker också att ”Greta”-syndromet är bara bra – det visar på total desperation vad de som tror de vet så mycket om planetens öde tar till. Svensken är i grunden klok – och senaste att Mp var på 4.0 i opinionen visar på detta.

  Det som är obehagligt är dock att det verkar som Mp ändå kommer i ny regering och Lövin förmodligen miljöminister.

  Minns från ekot tidigare i höstas var det väl – någon EU-tjohej som förhandlades och ekot refererade ”sverige ville gå längre????
  Jag fick som en klump i magen – dessa fantiker i sådan central maktposition – ”sverige ville gå längre” det var Lövin det.

  Och vindflöjeln Centern är att tacka för det, vad det ser ut som.

  Otroligt hopp finns dock som i denna artikeln, tack Ingemar Nordin. Att röster börjar höjas över ankdammens gröna grodors kväkande.

 20. Ivar Andersson

  Även tyskarna är bevikna. Tyskland hade i december 2017 installerat 55000 MW i vindkraft och 43000 MW i solceller, totalt 98000 MW i vind och sol. Som max producerades 43000 MW (43%), som medel 21000 MW (21%) och som minst 1300 MW (1.3%).

 21. Ivar Andersson

  Ursäkta min kommentar som hamnade i fel tråd.

 22. Ingvar i Las Palmas

  Det här är faktiskt värre än på 60-70-talet när kommunister infiltrerade TV och framför allt påverkade barnprogrammen. Vissa av dessa program fick mina barn inte titta på!
  På sätt och vis är det här värre! Globalt! FN och EU driver på! Globalister finansierar!

 23. Håkan Bergman

  I underhuset debatterar man brexit veckan ut, stor underhållning tidvis, här en annan klarsynt Nigel, en konservativ.
  https://parliamentlive.tv/event/index/739a1359-e058-49e3-a597-fac0ba3bd93a?in=17:11:59

 24. Håkan Bergman

  Och just nu är Nigel Farage online på LBC.
  https://www.youtube.com/watch?v=onw9UCPpfw4