Låga koldioxidutsläpp i Nordkorea

Nordkorea är ett föredöme när det gäller koldioxidutsläpp. Sedan början av 1990-talet så har de minskat dem mycket radikalt:

Korea

 

Korea2

Detta är naturligtvis absolut inget att glädjas över, utan den låga koldioxidproduktionen är en följd av en mänsklig katastrof med få motsvarigheter i världen.

När det kommunistiska styret rasade i Sovjetunionen och de övriga öststaterna 1989- 1990, så blev det marknadsekonomin som fick plocka upp de sorgliga resterna av 70 års vanstyre. Men i Nordkorea så bibehölls en järnhård planekonomi.

Det var bara det att Nordkoreas industri och ekonomi var nästan helt beroende av ”solidarisk” byteshandel och stöd från sina kommunistiska grannar. Men efter 1990 så var varken Kina eller Ryssland längre intresserade av att köpa de ganska usla varor som producerades i Nordkorea. Ryssland föredrog att exportera sin olja och gas till väst och importera kvalitetsprodukter därifrån. Och Kina lät marknadskrafterna härja fritt i sitt eget land och upptäckte att de kunde konkurrera både med pris och kvalitet med Väst.

I Nordkorea stängdes elen av under de flesta av dygnets timmar. För att inte folk skulle ”slösa” med elen konfiskerades helt enkelt elektriska hushållsmaskiner och värmen i hemmen försvann. Fabriker stängdes och människor fick leva på vad naturen runt om i skogarna kunde ge – så länge det varade. I jordbruket fick det mesta skötas manuellt i brist på bränsle till traktorer och andra jordbruksmaskiner.

Följden av att Nordkoreas ledare ändå höll fast vid sitt strängt reglerade planekonomiska system blev massvält – en svält som fortfarande syns i demografiska siffror och i befolkningens hälsa. Människor dog som flugor. Bortåt 10% av befolkningen beräknades ha svultit ihjäl i slutet av 90-talet, medellivslängden har minskat och medellängden har sjunkit pga att människor är ständigt undernärda. I en undersökning från 2003 gjord av World Food Program och UNICEF konstaterades att 42 % av alla nordkoreanska barn bär på permanenta fysiska men på grund av undernäring. År 2009 förvärrades krisen igen genom att regimen kväste de illegala livsmedelsmarknader som trots allt uppstått och gett ett visst andrum.

Det är svårt för oss västerlänningar att förstå omfattningen av det förtryck som dessa stackars nordkoreanerna är utsatta för av sin totalitära regim. De lever i total isolering, tror att de tillhör de mest utvecklade länderna i världen, och dyrkar systemet och sina ledare med religiös fanatism.

Jag läser just nu en fascinerande bok av Barbara Demick: Inget att avundas – Vardagsliv i Nordkorea. Den rekommenderas starkt. Den väcker många frågor, inte bara om kopplingen mellan koldioxid, energi, industri och välstånd, utan också om hur ett helt folk så totalt kan indoktrineras i en ideologi så att inte ens massvält och yttersta fattigdom väcker frågor om lärans förträfflighet.

Även i ett fritt land som Sverige kan en ensidig indoktrinering från stormedia (särskilt TV och radio) vara mycket effektiv. Det har vi sett prov på under det senaste decenniet om klimathotspropagandan. Det mesta hänger nog ytterst på hur mycket folk är beredda att tänka själva.

Ingemar Nordin

DN, DN2, SvD, GP, Expressen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Bottenlöst hemskt egentligen. Märkligt nog går mina associationer till MP (inte Monty Python). 

 2. Det hela är oerhört tragiskt på många plan. Inte bara det att människor dör eller far illa rent fysiskt, de förs dessutom fullkomligt bakom ljuset.

 3. Rune

  Och ett av våra riksdagspartier leds av en stolt kommunist.

 4. Bim

  Såg en snutt av Tällbergs Forum på julafton.
  Vet inte om programmet var en repris, men det illustrerade tydligt vad för totalitärt världsstyre som de drömmer om att införa.

   En amerikan föreslog Bo Ekman som lämplig överstepräst genom sina  ledaregenskaper, vilket applåderades av en del och framförallt av Bo Ekman själv.

  Vad jag undrar. Vad gör Ingvar Carlsson i den församlingen?

 5. Vad är egentligen mest tragiskt: Att Nordkorea är som det är? Eller att det i praktiken är drömlandet för klimataktivisterna med Greenpeace och WWF i spetsen? I Nordkorea är det ju Earth Hour 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Eller 366 dagar om det är skottår.

 6. Thomas

  Eftersom det här skall vara en klimatblogg kanske är värt att nämna de svåra översvämningarna 2007 som bidrog till storskalig svält. Före delningen av Korea stod södra halvan för jordbruket medan norra hade gruvor och industri. Knappast en ideal utgångspunkt för ett land som insisterar på att vara extremt isolationistiskt och självförsörjande.
   
  Som jag förstått det börjar det också bli lite si och så med den där extrema isoleringen. Det är en hel del som varit över i Kina av olika skäl, och det smugglas flitigt (om än riskabelt) över radioapparater med den revolutionerande innovationen att man själv kan välja vilken frekvens man vill lyssna på.
   
  Sen är det direkt pinsamt hur somliga här försöker använda Nordkorea som slagträ i en svensk debatt. Det är dessutom samma personer som blir upprörda om någon säger ”förnekare” om dem för att de tycker det ger dåliga associationer…

 7. L

  Thomas, så det är våra CO2-utsläpp som orsakat svält i Nordkorea?

 8. Men Thomas!
  Jag förmodar att du ändock håller med om huvudresonemangen?? Att dom har haft det för djävligt och fortfarande har det för djävligt och att det är en diktatur av värsta sortens kommunism.

 9. John Silver

  Kommentaren borttagen

 10. Ingemar Nordin

  Thomas #6,

  Sen är det direkt pinsamt hur somliga här försöker använda Nordkorea som slagträ i en svensk debatt.

  Jag tycker att det är mest pinsamt då James Hansen och andra kända klimatalarmister berömmer Kina för att vara ett föregångsland då det gäller energipolitik. Många vänsterintellektuella har alltid haft en fäbless för totalitära regimer därför att de ”får saker gjorda” och kan fatta beslut genom centrala dekret. Detta då i motsats till exempelvis USA som ofta framställs som handlingsförlamat när det gäller klimatfrågan.

  Jag tror inte att du, Thomas, tillhör denna naiva skara.

 11. Thomas

  L #7 fabulerar du fritt nu igen?
   

 12. Ingemar Nordin

  Lars Kamél #5,

  Jag tror att det Nordkoreanska exemplet visar sambandet mellan fossila bränslen, industri och välstånd. De drastiska nedskärningar av användandet av koldioxid som FN och EU hoppas att vi skall göra inom blott några få decennier kräver nog ganska diktatoriska åtgärder. Och när industrierna flyttar till andra, mer liberala länder så blir det inte så roligt här precis.

  Propagandan som skall förbereda oss inför vad som kanske komma skall går ut på att vi ”slösar” med energi, att vi har en ”lyxkonsumtion”, att vi inte är tillräckligt ”solidariska” med de fattiga länderna, osv. Det finns vissa likheter med propagandan i Nordkorea för att skyla över det faktum att minskad energiproduktion innebär fattigdom.

 13. L

  Thomas #11, nej jag försökte hitta ett motiv till din kommentar?

 14. Det förvånar mig inte att Thomas försvarar Nordkorea!
  Vid delningen hade nord högre levnadsstandard än syd! Nu har Sydkorea ett BNP/kapita som Sverige!

 15. Agronom Rockström tycks ha Nordkoreas ”fossilfria” jordbruket som förebild! Vårt välstånd är baserad på fossil energi!

 16. Thomas

  Det förvånar mig inte att även M Sc Eng i #14 fabulerar fritt. Var har jag försvarat Nordkorea? Det finns en grupp här som är så ivriga i att hitta fel i vad jag skriver att ni hittar på vad som helst som inte har något med det jag faktiskt skriver att göra. Säger jag att det varit översvämningar i Nordkorea blir det snabbt till att jag skulle påstått att Sverige var ansvarigt eller att det är ett försvar av Nordkorea.
   
  F.ö. hade Nordkorea högre BNP/capita ända fram till inbördeskriget.

 17. Peter Stilbs

  Bim #4 – jag såg en snutt av det också. Det var nog från i somras – de var i Sigtuna, inte Tällberg, denna gång. Anledning okänd.

 18. L

  Thomas, frågan är då varför du vill tillskriva klimatet som orsak till svälten när Ingemar skrev regimen? Var det bara lite allmän info?

 19. Thomas

  L det var lite allmän information eftersom jag naivt nog tänkte sig att folk som läser den här bloggen var intresserade av klimatet. Som jag skrev var dessutom inte klimatet hela förklaringen, en mindre isolationistisk regim med bättre ekonomi hade kunnat importera mat för att undvika omedelbar svält och hade haft resurser för att bygga upp jordbruket igen efteråt.

 20. tty

  Thomas #6

  ”de svåra översvämningarna 2007 som bidrog till storskalig svält.”

  Du har aldrig funderat på varför samma översvämningar inte ledde till svält i Sydkorea?  

 21. Thomas

  tty #19 för att citera mig själv ”en mindre isolationistisk regim med bättre ekonomi hade kunnat importera mat för att undvika omedelbar svält och hade haft resurser för att bygga upp jordbruket igen efteråt”
   
   

 22. Peter F

  Thomas. Jag läser på UI och pipröken var dag, men där får jag inte skriva. CENCUR. Medge att det är ganska skönt att DU får härja här.

 23. Ingemar Nordin

  På 70-talet fanns det som bekant en hel massa fraktioner inom vänstern; klassiska stalinister (särskilt populära bland vänsterintellektuella i väst på 30- och 40-talen, och en del i 68-vänstern propsade på att Stalins skrifter skulle ingå i kurslitteraturen även på 70-talet), Maoister, Pol-Pot Castro-frälsta (dit väl Palme får räknas), osv. Men jag minns också att en av lärarna på fysikum propagerade för Nordkorea och Jusheismen som den enda sanna kommunistiska vägen. Det lät lite extremt redan då.

 24. Staffan D.

  BNP-per-capita enligt
  World Almanac 1995: Nordkorea $1,000, Sydkorea $6,500.
  World Almanac 2012: Nordkorea $1,800, Sydkorea $30,000.
  (Sverige nu $39,100/år)
  World Almanac 2012:
  Barna-dödlighet: Nordkorea 27,1 (per 1000 levande födda). Sydkorea 4,2 döda
  Telefoner per 100 pers: Nordkorea 4,9, Sydkorea 59,2
  Internet: Nordkorea ”uppgift saknas”, Sydkorea 83,7 användare per 100 pers.
  Ett internet-kafé lär finnas i Pyongyang, men normalt är internet förbjudet. Officiell web-plats (servern utomlands):
  http://www.korea-dpr.com/
  Wiki: Svensk-koreanska föreningen, som vill utveckla relationen med DFRK, har ca 300 medlemmar. (Flera år sedan man demonstrerade här i Norrköping… För vad, kan man undra.)

 25. Ingemar Nordin # 23

  Ingen kan ta ifrån CigarrFidel att han gjorde Kuba till ett bättre land för folkflertalet där när han störtade diktatorn Batista.

  Därmed inte sagt att han är någon jag gillar…….

 26. Jag tycker att det vore på sin plats med ett av FN:s stora klimatmöten i NordKorea. Då kan ju alla klimatktivister få chansen att ”pröva på” ett verkligt klimatsmart leverne under ett par veckor………… 

 27. Peter Stilbs

  Lysande ide , Labbibia #26
   

 28. Thomas

  Labbibia #26 jag läste en intressant redogörelse för hur Che Guevara tackade en amerikansk diplomat för invasionsförsöket i Grisbukten. Den ursprungliga revolutionen mot Batista bestod av en massa grupper av vilka Castros hörde till de mer extrema, och folk började bli rätt trötta på Castro och hans utfall mot USA som den stora fienden. Sen kom Kennedy och bevisade att Castro hade rätt, och resten är historia.
   
  Kuba har i alla fall lyckats med sjukvård och att ge folk basföda till skillnad från Nordkorea, och jag smålog lite när Castro för många herrans år sedan gjorde ett utfall mot alla som flydde landet och att han skulle vidta krafttag mot detta. Vad skulle han göra? Förbjuda dem att resa hem och besöka släkten! Sådant hörde man aldrig från Östtyskland…

 29. Thomas # 21
  Men du, har du tänkt på vad resultatet skulle ha blivit om alla nationer var lika ”klimatsmarta” som NordKorea,  isolationistiska eller ej…..?

  Vem skulle då ha något överskott att exportera?

 30. Thomas

  Labbibia #29 har jag någonsin framhållit Nordkorea som något klimatsmart föredöme?

 31. Thomas

  Labbibia #26, vad sägs om ett möte i en kinesisk stad som Linfen istället?
  http://www.time.com/time/specials/2007/article/0,28804,1661031_1661028_1661016,00.html
   
   

 32. Thomas # 28

  Vill minnas att Peter Englund skrivit ungefär så här om 1600-talets makthahavare i Europa, apropå Castros tjatande om USA då…..

  ”Människorna betraktade världen som en ond och farlig plats, och i och med det så blev den just en ond och farlig plats”

  Ungefär så…..Och det stämmer ju rätt bra in på Castro. Om han sökt dialog i stället för konfrontation så hade nog Grisbukten aldrig blivit av?

 33. Thomas # 30

  Vet ej, men ditt resonemang om att mer framsynta makthavare skulle ha kunnat lösa matbristen håller ju inte om alla har matbrist, vilket mycket väl skulle kunna bli följden om alla planetens nationer försöker uppnå extremt låga utsläpp av CO2.  Och man kan ju konstatera att Nordkorea är oerhört framgångsrika när det gäller att släppa ut lite CO2. Och det är väl ungefär det enda de är bra på…..förutom att kasta pengarna i sjön på en groteskt överdimensionerad militärmakt då förstås. 

 34. Staffan D.

  Cuba hade flest fängslade journalister 2008 efter Kina. Men det hör ni inget om. Dator-användningen är bland världens lägsta. Internet har av regimen kallats ”den stora sjukdomen under 2000-talet”; lyckligtvis är kubanerna inte nämnvärt drabbade. Turister kan för €6/timme utnyttja ett fåtal cyber-kaféer; men inte kubanerna. (Wiki). – Likafullt finns det 15,1 internet-användare på 100 pers i landet, enligt World Almanac 2012. (’Croatia’ 60,3; Cypern 53, Sverige 90.)
  Human Rights Watch har sagt att det i Kuba (på 1990-talet, men dock) fanns ca 40 fängelser med ’maximal säkerhet’, 30 med lägre säkerhet, och över 200 arbetsläger.
  Dit tycker jag ni ska åka! Sociolismo kallar man den helt fria inofficiella marknaden. ”Damerna” är billiga!
  Och om något trots allt är fel i Kuba är det Bush som är den ansvarige!

 35. Bertel

  Thomas och Labbibian

  Reflektion över ert tankeutbyte och högst personlig framtidsåskådning i realtid.

  Vi har FN som lever i sin egen sfär(vars majoritet består av icke demokratiska stater, inklusive Nordkorea) och IPCC är en avarter som har framkommit ur denna FN-byråkrati(fast allt är inte nattsvart inom dessa underorganisationer).

  Nordkorea är ett förfärligt exempel om vår framtid, ifall utopier får fotfäste i vår närmiljö och en stark ledare skall förverkliga dessa(med tolkningsföreträde om den sanna vägen med medial/polisiär/politisk och militärvapenmakt att bekräfta detta på Nordkoreansk vis)

  EU är i gungning, tack vare usel nationell ekonomisk hushållning inom Eurogemenskapen, som tex fallet med Grekland.

  De länder  som har ”starka , statsfinanser” kommer att klara sig,men ”marknaden” kommer att ”jaga/kräva” säkerhet för låneutgivning(reflektera över vilka är du villig att gå för borgen i din bekantskapskrets, och vilka tankar om säkerhet/ränta dessa väcker), tills återbetalningsvilja/möjlghet kan garanteras, dvs politiska beslut, innefattande(högre pensionsålder, högre skatter mm) och det finns tendenser att EU söker också efter en stark ledare, MEN, man kan inte leva på utopier(utopier ger endast intellektuell mättnad men men inte mat på bordet) hur länge som helst.

  Fred, gemenskap, jämlighet, kärlek mm är efterträvansvärda tankar, men verkligheten(”marknaden”) gör sin intrång i form av realekonomi, också inom EU och vi ser hur det har gått för Nordkorea.

  Det är inte av en slump att vi har EU-president och  EU-utrikesminister, fast för närvarande är dessa marionetter, men instituionenar finns för framtiden. 

  Var besluten om vår framtid(Nordkorea,s koldioxidutsläpp i all ära?) tas förnärvarande(realpolitisikt) är inom G-7(Ej FN eller G-20) och vilka ingår, Kina, USA, Brasilien, Japan, Ryssland, Indien och endast plats för EU(och ifall vi inom europa är inte överens, blir det Tyskland, vilket får England och Frankrike att darra?)

  Jag ser en demokrafiskt degernation inom EU/Europa(där Sverige ingår) och då kommer vi tillsammans med Norkorea nå alla klimatpolitiska mål med råge och i en avlägsen framtid kan Sverige vara bäst i klassen, tom bättre än Nordkoreaner.

  Önskar er Julfrid.    🙂      

     
        

         

 36. Bertel # 35

  Jag brukar jämföra ”marknaden” med evolutionen………

  Det finns verkligen stora likheter.

  Marknaden är bara oerhört mycket snabbare….

  Fär övrigt verkar det som stormen Dagmar  är på ingång….det blåser som fanen här nu!
  http://www.aftonbladet.se/vader/article14127974.ab

 37. Bertel

  Labbibia # 36

  Denne Dagmar skulle ha tagit Rosenhane med STORM.   🙂  http://www.youtube.com/watch?v=Ig4QdKLUTIg

 38. Thomas

  Labbibia #32 du borde nog ta och läsa på lite mer om hur konflikten mellan Kuba och USA uppstod. USA såg Kuba som sin bakgård de hade rätt att styra över som de ville, (jämför med hur de efter spansk-amerikanska kriget under vapenhot tvingade till sig Guantanamo bay) och chansen för kubanerna att föra en konstruktiv dialog var inte mycket större än för östtyskarna att föra dialog med Sovjet. Castro hade levt i USA och rentav fått stöd från amerikanska grupper för revolutionen, men i frågan om amerikanska regeringens inställning var han tyvärr realist.
   
  Det är lite som med Vietnam. Ho Chi Minh beundrade USA och försökte upprepade gånger få amerikanskt stöd för självständighet från franska kolonialmakten. Under andra världskriget hade USA inga problem att samarbeta med hans styrkor mot japanerna, men efter kriget valde USA att stödja fransk återkolonisering. Genom sin arrogans skapar USA många av sina fiender som man sen stolt bombar sönder och samman.

 39. FcH

  Thomas #28
  Att sjukvården är fri på Cuba är förvisso sant men patienten måste ha med sig antibiotika och allt som behövs för ex.vis en operation inklusive bedövningsmedel, skalpeller, sårdukar. Men detta kan inte köpas på Cuba utan måste importeras för stora kostnader. Det finns flera  böcker i ämnet om du vill veta sanningen om Cubas ”fria” sjukvård. Den fria sjukvårfen är en myt som odlas av den svenska vänstern.

 40. Thomas

  FcH #39 jag syftade snarare på statistik som barnadödlighet och medellivslängd där Kuba placerar sig relativt väl.

 41. Staffan D.

  ’Marxist-kommunisterna beundrade egentligen USA och ville ha stöd därifrån. De insåg att framtiden fanns där. Men amerikanerna var alldeles för arroganta!’
  Kul detta! Man förstår lite bättre vad ni är för några som tror att ni ska brinna upp nu!

 42. FcH

  Thomas #39.
  Och när det är val röstar 99.9% av befolkningen på det enda tillåtna partiet. Om jag var du skulle jag misstro statistik från kommunistiska diktaturer.

 43. FcH

  Thomas #40 ska det vara.
  Och när det är val röstar 99.9% av befolkningen på det enda tillåtna partiet. Om jag var du skulle jag misstro statistik från kommunistiska diktaturer.

 44. Vilket skitsnack, Thomas …

  USA var det första landet att erkänna den nya regeringen efter att Batista störtats.
  Embargot uppstod efter att Cuba helt sonika hade konfiskerat amerikanska egendom och anläggningar där.

  ”chansen för kubanerna att föra en konstruktiv dialog … i frågan om amerikanska regeringens inställning var [Castro] tyvärr realist”

  Herrejösses, vilket dravel. Alltid är det diktaturen och diktatorn det är synd om … för att de inte fick tillräckligt med förståelse.

  Och att föreställningen ’fri och bra sjukvård’ eller ’låg barnadödlighet’ på ngt sätt relativiserar dikaturens grymheter kanske funkar i barnsagaföreställningar om landet Utopia. Men från en vuxan, medelålders (tom utbildad) karl är det bara beklämmande …

 45. Thomas

  Nyanser är inte riktigt den starka sidan på den här bloggen. Man skall oförsonligt hata alla kommunister, och alla försök att ge en mer opartisk beskrivning ses som hädelse.
   
  Jonas N, USA hade som sagt själva lagt beslag på Guantanamo med vapenmakt. Mycket av amerikansk egendom på Kuba hade de fått tillgång till med kriminella metoder under Batistatiden. Nationaliseringar är sådant som inträffar när en period som klientstat upphör. USA är inte sämre de. I samband med revolutionen i Iran konfiskerade de iransk egendom, vägrade leverera inköpta vapen eller återlämna betalningen för dem osv. (Detta var före ambassadockupationen om någon undrar)
   
  Nog för att Castro gjorde mycket dumt men inte var han värre än olika diktatorer USA stött runt om i världen.
   
  FcH #43 Statistik från ett land som Nordkorea är värdelös, men Kuba är inte så slutet att man inte kan få rimligt pålitlig statistik därifrån.

 46. ThomasJ

  Bertel #35: EU-länder med starka finanser? Njae, där finns näppeligen en enda EU-stat som uppfyller detta, såvitt man tar med alla faktorer, dvs. även städers/kommuners/landstings skuldsättningar. I Tyskland, t.ex., är majoriteten av städerna/delstaterna konkursfärdiga, vilket även gäller för Anders Borgs ’förlovade’ land. I ’skuld-balans-statistiken’ utelämnas dessa regionala fakta – det ser s.a.s. lite bättre ut då…  😯

  Mvh/TJ

 47. Kurt Persson

  Staffan D. #34
  Läste i Svenskan för ett tag sedan att USA har mindre än 5% av jordens befolkning men 25% av världens fångar. Kan undra om fångarna på Guantanamo räknas till USA eller Cuba?

 48. Slabadang

  När Castro försvaras…

  Då vet man med säkerhet att det är omänskliga utopister i omlopp.
  När bevisen om den motsatta verklighetens bevis existerar i miljardupplaga så håller dessa överkörda ideologiska teoretiker fortfarande kvar iden om socialismen som en god kraft och fungerande system.

  När castro ses som det ”mest lyckade” exemplet på socialism så tror jag inte att någonting hjäler mot dessa intelligensbefriade inhumanadysfunktionella tankefigurer. När man lärt sig villkoren för logiken bland övervintrade
  vänsterromantiker så är den ganska perverst enkel.

  Castro (socialismen) hyllas för de få saker som fungerar åtminstone officiellt även om det är med klena resultat tex fri utbildning eller fri sjukvård även om de suger kvalitetsmässigt, men undslipper slipper kritik för de 99% som inte fungerar. Att  vägra inse samband mellan det socialistiska systemet, fattigdom inkompetens och mänskligt lidande är att vara i total verklighetesförnekelse.

  Marknadsekonomier kritiseras av vänstern på omvända villkor.Där skönhetsfläckarna och obalanser i systemet ses som argument att byta till ett socialistiskt system som ALDRIG fungerat och som ALLTID kränkt mänskliga och demokratiska fri och rättigheter.’

  Socialismen är omänskligt ond och ett stort hot mot allt gott och alla mänskliga rättigheter och välmåenden. Att vi inte tagit itu med den svenska kommunismen och socialismen gör handikappade att ta itu med framtiden och ett hållbart förnuftigt samhällsbygge.

  Att vänstern samlar sig under klimathotet är självklart då drömmen om att styra och få makten över vad folk skall tycka tänka göra och behöva ges en ny chans genom klimathotarreligionen.Genom att konstruera argument för att skapa sig legitimitet att kränka människors rättigheter till fria val och vår rätt att vara fria självständiga individer så har klimathotet givit dem bränsle att dölja sin gamla ideologiska affärside bakom en ny.

  Vänsterfolk är hänsynslöst oansvarigt egotrippade och utgör en självutnämnd ideologisk överklass i klubben för inbördes beundran. Deras egositiska sjuka behov av makt och kontroll över andra människor är målet och vilka medel som helst är tillåtna för att tillfredställa dessa behov. Att människor drabbas av fattigdom hjälplöshet och blir av med alla sina rättigheter rör dem inte i ryggen.

  Jag föraktar vänstern så djupt så djupt. Mänskligheten är värd ett betydligt bättre öde än hamna under dessa själviskt egotrippade hänsynslösa och ansvarslösa idioter.

  Retorik propaganda lögner taktik och intellektuella bedrägerier deras huvudsakliga verksamhet och att dölja vad som i botten driver dem är vaktandet av den sköra pinsamma enkla sanningen om dem själva, kräver alla de krumbukter dimridåer falska fasader de använder sig av.

  Ge Cubas folk marknadsekonomin och sina demokratiska och mänskliga rättigheter så löser de snabbast de fattigdoms och de inkompetens problem som Castro skapat.

 49. Staffan D.

  På Gitmo sitter idag Al-Qaida-folk och likasinnade. De har börjat krig med USA, som en del av det heliga kriget mot otrogna. 775 pers har förts dit; 171 finns kvar. (Wiki) Hundrasjuttioett!!
  Det lustiga är nu att svennar som Kurt Persson (#47) ställer sig på muslimkrigarnas sida. Man trodde att ni var gudlösa framför allt; att ni hatade religionen; men icke. Ni är anti-kristna! Islam går bra.
  USA däremot, som fortfarande i många avseenden är ett kristet land, är något alldeles förskräckligt för er! Bush! Kristlighet! Horribelt!

 50. Thomas

  Staffan D #49, Guantanamo bay ockuperades  (”hyrdes”) av USA i samband med spansk-amerikanska kriget. Fånglägret du tar upp är en sentida konstruktion som bara är en liten del av den totala amerikanska närvaron där. 
   
  Typiskt att när USA skickar sin militär över halva världen för att tillfångata och fängsla folk helt utomrättsligt så är det acceptabelt. (Kan ju aha något att göra med att det är muslimer som fängslas) Att alla de som sitter på Guantanamo skulle förklarat krig mot USA är bara rena barnatron från Staffans sida. Vi har ingen aning om vad, om något, de gjort. En hel del försvarade säkert sitt land mot utländska angripare vilket inte är något brott. Andra såldes av lokala fiender till USA som betalade bra för påstådda terrorister. Säkert finns säkert många som är skyldiga till något också, men de värsta av dem sitter inte på Guantanamo utan på andra håll.
   
  Har du ens något att invända mot tortyren USA använder sig av? Eller är det bara när kommunister gör något ont du gitter klaga.

 51. Staffan D.

  I gammal-Sverige tog man hand om varandra; ingen lämnades totalt ensam. Socialdemokratin förde detta vidare, med all rätt.
  Men så kom intelligentian — Marx himself, Myrdalingarna osv — som menade att ’vi som vet bäst ska bestämma. Ni, hoi polloi, mår bäst av det.’
   
  Hur ser nu socialisterna på framtiden? Jag har intresserat mig för abort-siffrorna.
  I Kramfors (S 50,5%, V 8,4%) tog man 2010 bort 40,1% av barnen. I elva andra röda kommuner, från Perstorp till Överkalix, ligger siffran på 33% eller högre.
  För hela Sverige var siffran 2,6% år 1960. Men så kom p-pillret 1964, och man måste ta konsekvenserna: År 1970 12,7%, år 1974 21,7%, år 1979 26,4%
  Numera har siffran stabiliserat sig på 25%.
   
  Och i de socialistiskt påverkade länderna?
  Ryssland 44.7%. Kuba 37.0%. Estland 34.4%. Osv.
  Jämför med amerikanska delstater 2005:
  WY 1,0%, KY 6,4%, UT 6,6%, SD 6,6%, MS 6,8%, ID 7,3%…
  Hela USA 22,6%. (Bronx NY 54.3% nu. Blue county…)
   
  Man kan undra hur ryssarna kunde tro på ”seger” när man tog bort vartannat barn…
  ”Survival of the fittest”, sörru.

 52. Staffan D.

  Bin-Laden förklarade krig mot USA 1996 – ”Fördriv de otrogna från arabiska halvön”. (USA hjälpte nämligen, tillsamman med Saudiarabien, Kuwait att återfå sin frihet sedan Saddam Hussein erövrat landet.)
  Och han menade det: al-Qaida låg då bakom två bombdåd mot amerikanska militärbaser i Saudiarabien. År 1998 sprängde man amerikanska ambassaderna i Nairobi och Dar es-Salaam. År 2000 anföll man USS Cole i Adens hamn.
  Och så det största: 11 september 2001 anföll man, med fyra kapade plan, World Trade Center i New York och Pentagon i Washington. (Det fjärde planer nådde inte fram.) Tre tusen människor dog…
  Clinton hade knappt reagerat; ett robotanfall mot al-Qaida Sudan, och ett annat mot Afghanistan; mer blev det inte.
  Men efter 9/11 befann sig Bin-Laden i krig. Det krig han fem år tidigare utlyst.
   
  Och han kunde ju lita på att människor med hjärtat på rätta stället, dvs till vänster, skulle försvara honom, mot den där otäcke Busch… Se bara härovan!
  http://www.pbs.org/newshour/terrorism/international/fatwa_1996.html

 53. Thomas

  Staffan #52, närmare bestämt så sprängde Clinton Sudans största läkemedelsfabrik. Ett terrordåd som inte tycks uppröra dig, tvärtom tycker du det var för lite.
   
  Vem menar du sen försvarat Bin Laden? Däremot kan jag hålla med om att Bush också är en riktigt otäck en.

 54. Poängen Thomas är dels, att du relativiserar vidrigheterna med ’fri sjukvård resp låg spädbarnsdödlighet’ (vars underlag är regimens information) samt att du ett halvt århundrade senare fortfarande försöker skylla dem på allt annat än var skulden verkligen hör hemma … 

  Dvs precis på den nivån man väntar sig från inrökt UV- och SSU-vänster.

  Det är i sanning beklämmande!

 55. Thomas

  Jonas N #54 så du menar att man inte får säga att det är några skillnader mellan Kuba och Nordkorea? Allt sådant är ”relativisering” och därför ren ondska.
   
  Jag försöker nyansera bilden med att peka på att allt inte varit helt nattsvart i alla kommunistiska stater. Vill du ha någon som direkt försvarar vidrigheter är det Staffan D du skall angripa. Han är den som försvarar fängslande utan rättegång och terrorangrepp på civila mål.

 56. Gunbo

  Staffan D #51,

  ”I Kramfors (S 50,5%, V 8,4%) tog man 2010 bort 40,1% av barnen.”

  Ett embryo är inte ett barn! Det kan, om allt går väl, bli ett barn. Ett foster blir barn först när det kan klara sig utanför moderns kropp. 

 57. magnus

  Staffan D

  I gammal-Sverige tog man hand om varandra; ingen lämnades totalt ensam.  

  Referens?

  Jag tror nog att en hel del ensamma människor svalt ihjäl i gammalsverige. Men kanske inte någon minns dem idag? 

 58. Staffan D.

  Sudan-fabriken producerade ”VX-nerve-agent”. Detta är ’en extremt giftig substans vars enda användningsområde är i kemisk krigföring’. I FN-resolution 687 har det klassats som massförstöringsvapen. Det förbjöds i Chemical Weapons Convention år 1993. Det ses som ett ”area denial weapon”, ett områdesvapen. USA hade informerats om att fabriken producerade VX, och att man hade kontakt med Irak och al-Qaida.
  http://en.wikipedia.org/wiki/VX_nerve_agent

 59. Thomas

  Staffan D #58 kan vi få se dina bevis för att den där fabriken tillverkade VX? Clinton själv har nämligen konsekvent vägrat presentera några. Tvärtom var det Sudan som efter angreppet begärde att en internationell kommission skulle tillsättas och åka ned och undersöka resterna av fabriken efter spår av kemiska vapen. (Blockerades av USA) Det finns även bilder på hur en sudanesisk minister omedelbart efter olyckan besökte ruinerna, något han knappast skulle gjort om det funnits risk för stridsgas i området. 
   
  USA:s historia är full av hål. Man hävdade att man hittade ett förbjudet ämne som bara används för tillverkning av stridsgas i ett jordprov taget utanför en hårt bevakad anläggning. I själva verket brukade Sudans regering stolt visa upp den där fabriken för internationella besökare, platsen som jordprovet skulle kommit från var asfalterad, ämnet är inte förbjudet och dessutom lätt att missta för andra i en analys osv. Ingen utomstående har någonsin fått se detta påstådda jordprov.
   
  Men visst har du rätt i att fabriken hade kontakt med Irak. Den exporterade medicin till Irak under FN:s program. Angreppet kan därför möjligen ha varit avsett som ytterligare ett steg  i USA:s kampanj för att (bokstavligen) svälta ut Irak. Som Madelein Albright i en intervju fick frågan ”We have heard that half a million children have died. I mean, that’s more children than died in Hiroshima. And, you know, is the price worth it?” och hon kallt svarade ”we think the price is worth it.”
   

 60. Staffan D.

  Pratmakare.
  Du hamnar alltid på fel sida. Stöder UBL och al-Qaida nu, 2011. Stöder Saddam (”Nervgas? Amerikanska lögner!”) nu, 2011.
  USA däremot är något alldeles förskräckligt.
  Det är rätt festligt med er gudlösa som nu satsar på – muslimer! islam! Ha!

 61. Thomas

  Staffan #60 du sa tvärsäkert att den där fabriken tillverkade VX-gas. Upp till bevis! Eller är du så USA-trogen att det för dig räcker om den store ledaren i landet i väster säger en sak för att du skall utgå från att det är sant?
   
  Var menar du sen att jag stött UBL, alo-Qaida eller Saddam? Har du ingen som helst skam i kroppen med dina lögner? Det finns visst ett budord om att bära falskt vittnesmål mot sin nästa.

 62. magnus

  Staffan D

  USA hade informerats om att fabriken producerade VX, och att man hade kontakt med Irak och al-Qaida. 

  Hur var det sen med Iraks egna massförstörelsevapen.

  Hittade man några? 

 63. magnus

  Ingemar N

  Inte ens du tror att Sverige eller något annat land kommer att förvandlas till nordkorea ifall man försöker minska CO2 utsläppen.

  Skriver du det här inlägget för att du hoppas att några lättskrämda mähän ska associera till Nordkorea när de hör ordet ”klimat” kanske.

  Nyttiga idioter,  som inte kan tänka själva 🙂

 64. Bertel

  magnus # 57

  Kan du ge en vetenskaplig referens hur du ser/upplever på livet?(trodde inte heller att det var möjligt eller önsvärt), eller finns det kunskap som du skaffar dig under din livstid och bär med dig, utan att behöva/kunna hänvisa till vetenskapligt verifierbar kunskap.

  Om du/jag lagar mat(”som vi vet går hem”) och våra barn(de är oftast förödande ärliga) äter upp maten och fyller på, samt säger det var gott. Måste detta bevisas vetenskapligt innan upplevelsen är sann? 

        

 65. Börjar kännas som ett par internet-troll härjar i spalterna  😉

 66. Staffan D m fl

  Du får nog ta och begränsa dina anklagelser! Dessutom skulle jag uppskatta om vi inte diskuterar religion på den här bloggen, det är lite väl OT.

  Tack på förhand!

  /L

      

 67. Thomas #55

  Menar du att du belyser ”… skillnader mellan Kuba och Nordkorea”?

  Snarare försökte du väl ta upp produktionsförhållanden för över 50 år sedan, när svälten i Nordkorea kom på tal. Och även väderhändelser 50 år efter sagda ’vägval’ man ’insisterade’ på … appropå att relativisera.

  Senare kom den berömda ’låga barnadödligheten fram’ när det påpekades vilken dårskap som stora delar av de (självutnämnt) ’intellektuella’ vurmade för under decennier, trots massiva belägg för de reella konsekvenserna, relativiserandes varenda enskilda vidrighet (’vill kan göra omelett …’ etc)

  Och givetvis dyker där USA, dess göranden, misstag, mm som ’förklaring’ …

  Vad jag påpekade var att sådant förvirrat prat (som ’förklaring’) får man förvisso höra  ganska regelbundet, men bara om om umgås i stolliga vänsterkretsar, och liknande ’ideologie-strömningar’ sådan utopism muterat till under senare år. 

  Och OK, det är kanske inte så konstigt att det ’klientelet’ till klimathotet på siståne … Men deras snack är precis lika mycket värt idag, som det varit alla tidigare ggr.

  Mer märkligt är att du gått på sådant, och tom försöker sälja in tramset här.

  Och nej, du blir inte missrepresenterad här (inte i närheten jfrt med hur du själv håller på):

  ”Castro hade rätt, och resten är historia”

  Tja, vad kan man tillägga mer där?

 68. Jag har kontakt med en person kommer från Kuba. Personen ifråga sliter här på Gran Canaria med att ta hand om en person med Alzheimer. Hon skickar regelbundet pengar till sina halvvuxna barn på Kuba. Hon skickar tom skor till sitt ex. Hon älskar fortfarande sitt land men det går inte att leva där. Hennes far är skitdålig och bor i ett ”hus” där taket håller på att rasa. Ingen hjälp. Kuba är inte kul inte! Hon har berättat många andra saker som man knappt kan tro på. Den som förskönar Kuba har noll koll på verkligheten där!

 69. Bertel

  Kan bara hålla med Ingemar, i vars artikel, framkommer att Nordkorea har haft en häpnadsväckande positiv utveckling gällande koldioxidutsläpp(för närvarande världsledande(där har, de som lider av koldioxidångest, i Sverige, mycket att se fram emot) och denna kunskap borde vara tilltalande för alla dessa individer, organisationer, mm som ser minskade koldioxidutsläpp som mänsklighetens stora uppgift och ev kan Nordkoreaner bli deras vägvisare.  

    

 70. Bertel

  Jonas N # 67

  OT Härligt att du är åter mer frekvent på TCS.   🙂  

 71. Ingemar

  Thomas och andra,
  Jag vet inte hur Kuba drogs in i den här diskussionen, liksom att jag inte förstår varför USA som den store ondskefulle boven alltid skall dras upp. Misstänker att det handlar om en medveten strategi för att föra bort diskussionen från ämnet.
  Nordkorea är (numera) tvivelsutan det värsta exemplet på en kommunistisk stat. Den är renlärigt stalinistisk i sin ekonomiska politik och tillåter inga privata initiativ av något slag (Kuba har som bekant lättat på renlärigheten under senare år). Därvid har den, som en bisak naturligtvis, lyckats med att drastiskt minska sina koldioxidutsläpp. En av de saker som tål att tänka på i sammanhanget är kopplingen mellan koldioxidutsläpp och välstånd. Varför bygger man inte vind- och solkraft i Nordkorea – om man nu saknar fossila bränslen?
  Frågan är delvis retorisk från min sida eftersom vind- och solkraft tillhör de absolut dyraste energialternativen och som bara rika väststater har råd att experimentera med. Frågan är lite som Marie Antoinettes fråga då svältupploppen startade i Frankrike: ”Saknar de bröd? Varför äter de inte bakelser istället?” 🙂
  Den andra funderingen som jag hade rör propagandans effektivitet. Hur är det möjligt, frågar jag mig, att ett helt folk, även med strikt övervakning och undanhållande av information, kan älska sina ledare och det eländiga system de lever under? När barn och vuxna dör som flugor omkring dem? Jag menar, även om de inte vet något om omvärlden, så måste ju diskrepansens mellan propagandans idylliserade värld och verkligheten omkring dem vara uppenbar? Om inte – varför inte?
  I mina ögon finns det en klar parallell mellan denna blindhet i Nordkorea och blindheten som vi ser beträffande diskrepanserna mellan klimathotarnas värld (klimatförändringen ger upphov till miljontals klimatflyktingar, Arktisk är mer eller mindre isfritt, Isbjörnarna försvinner, Maldiverna sjunker, osv) och verkligheten. Det verkar som om politiker och MSM-journalister lever i sin egen bubbla, och ingen vill kolla med fakta. Varför? Det är en självpåtagen blindhet som förvånar mig.

 72. magnus

  Nostradamus #65

  Trolltyg i tomteskogen då?

   

 73. magnus

  Ingemar

  Misstänker att det handlar om en medveten strategi för att föra bort diskussionen från ämnet  

  Ämnet för dagen som är:

  ”ifall vi inte slutar prata om koldioxidutsläpp så kommer vi alla inom en mycket snar framtid att bli som Nordkorea.

  Den är ju lika klassisk som:
  ”miljötalibanerna har kommit på att döda människor släpper ut mindre koldioxid. Därför tänker dom inom en mycket snar framtid döda mig”

  Att någon försöker byta ämne är beviset för att ni har rätt 🙂

  Vuxna människor?

   

 74. Bertel

  magnus # 73

  Du avslutade med ”  Vuxna människor? ” och hur vill du bli besvarad, när frågeställningen är utanför vuxenhetens ramar?

  Vil du att vi använder ord som barnrumpa, snorunge mm, vilket jag anser är förkastligt och nuddar träsknivå i kommunikationen.

  Med all vänlighet ber jag dig att avstå.
          

 75. Staffan D.

  USA:s krigsledning anföll 20/8 1998 sudanskt territorium – ett land som man formellt var i fred med – därför att man räknade med att fabriken Al-Shifa i Khartoum skulle tillverka nervgas, ”area denial weapon”, något som både Saddam och UBL – som ägarna hade goda kontakter med – var intresserade av. Clinton var (och är) en fridsam man, men han insåg att detta skulle innebära katastrof, inte bara för MidEast utan även för USA och västvärlden. Sannolikheten att man förstått rätt var fullt tillräcklig för att man skulle anfalla, även om den inte var 100%.
  – Men det där är lite för avancerade resonemang för somliga…

 76. Staffan D.

  Till fr Kranz: ”Begränsa dina anklagelser”? Vilka då?

 77. magnus

  Bertel

  Om man kallar någon annan för barnrumpa så är det utom allt tvivel så att man själv måste vara den som beter sig vuxnast.

  …..
  Nä du har rätt.

  Bäst att jag avstår att kommentera.
   
  Kommentar modererad

 78. magnus

  Staffan D

  Vilka då?

  Tips 

  Kanske den om att alla  som inte skriker som du är gudlösa sympatisörer med islamistiska terrorister.eller nåt sånt.

  Jo du skrev det. (#49)

  Men det kanske inte var en anklagelse, utan mer ett faktum.

  Ett faktum ungefär som att ”dom* är på väg att förstöra det här landet som var så fint förr”

  I din värld så behöver man inte bevisa att någon är skyldig om bara anklagelsen är tillräckligt allvarlig.

  Som med de som väntar (?)  på rättegång i Guantanamo
   

   *(fyll i något av följande: Talibaner. Kommunister. Miljötalibaner. Greenpiss. WHO, WWF FN Islamisterna. Sossarna. . Vindkraftsmänniskorna. 

  Eller hitta på egna förslag) 

 79. När argumentet ”vuxna människor” kommer jag tänka på en kommentar.
  ”Det var vuxna människor som startade både första och andra världskriget”

 80. magnus

  Kommentaren ovan blev modererad eftersom jag använde en liknelse som någon känslig själ kunde bli upprörd över. 

  Men nu gick ironin förlorad 🙂 

  Men surrealismen i tråden är ju så härlig så jag bjuppar på det 🙂

 81. magnus

  Ingvar E

  Vuxna på riktigt eller vuxna på papper?

  För en del kan ju gå ett helt liv utan att det liksom klickar 🙂 

 82. AOH

  magnus #  77
   
   
   
  ”…….Bäst att jag avstår att kommentera…..”
   
   
   
  Det var den klokaste kommentar sedan du började här  hos TCS.

 83. Staffan D.

  Fr Krantz har inte preciserat vilka ”anklagelser” hon syftade på.

  Kommentaren modererad

  Staffan! Nu tar vi detta mailvägen istället!

  Mvh
  /L

 84. Jonny Fagerström

  #80 magnus!
  Din kommentar blev inte modererad för att ”någon känslig själ kunde bli upprörd” utan för att du inte följer kommentarsreglerna. Jag uppmanar dig till läsning av dessa.

 85. Ingemar Nordin

  Magnus
  Ämnet för dagen som är:

  ”ifall vi inte slutar prata om koldioxidutsläpp så kommer vi alla inom en mycket snar framtid att bli som Nordkorea.

  Magnus, det är inte bra att försöka ljuga sig fram här i livet. Gör du det ofta?