Koldioxidneutral nalle

Det händer saker här i världen. Motorola har precis meddelat att de tänker lansera en helt koldioxidneutral mobiltelefon. Skalet kommer att vara tillverkat av återvunna vattenflaskor och Motorola har även ingått partnerskap med CarbonFund.org för att kompensera för den energi som används för att tillverka, distribuera och använda varje telefon under hela dess livscykel. Tala om ambitiöst!
Den nya mobilen kommer att lanseras inom loppet av några månader och priset påstås vara högst överkomligt. Däremot inget ord om telefonen funkar.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Wow! En sån måste jag ha…….inte!
  Miljövänligast av allt måste ju vara att behålla den mobil man har, så länge den fungerar. Kanske ett miljötänk som är rena döden för tillverkarna, men som nog är allra skonsammast mot miljön? 

 2. Labbibia: Miljövänligast av allt är kanske att inte ha någon mobil alls, i varje fall om man med miljö avser sin ”närmiljö”. 😉

 3. Labbibia

  Maggie:
  Så sant.
   Och nuförtiden, när många har en sån där trådlös telefonmanick i örat, blir det gärna lite absurt. För bara 15 år sedan ansågs ju folk inte helt mentalt stabila, om de gick och talade högt för sig själva. I dagens läge måste man ju, innan man drar eventuella slutsatser om okända människors psykiska status, kika lite försynt uppåt öronen på dem.:-)

 4. Hade en Motorolatelefon för ett par år sedan. Den var skit.
  Det här kompenserandet av än det ena än det andra börjar gå mig på nerverna. Om mobiltelefontillverkarna vill använda mindre energi så kan de ju skära ner på antalet modeller. De släpper ju nya telefoner flera gånger per år. Vad är poängen?

 5. L

  Poängen med alla nya telefoner just nu är väl att inte låta Iphone ta hela marknaden kanske?
  Min urgamla mobil sa upp sig i slutet på förra året och jag köpte en Iphone eftersom jag är Mac-användare. Än så länge har jag bara haft användning av den som telefon, även om man kan nätsurfa och mejla och allt möjligt annat. Men redan som telefon är den bra med stora ”knappar” och blåtand så att den blir hands-free i bilen. Undrar hur många bilolyckor som borde ha bokförts som telefonrelaterade..? Bilar som vinglar fram, svänger utan att blinka och ibland tappar styrfarten på motorvägen, framförs ofta av någon med en nalle mot örat…

 6. Iven

  Maggie och Labbibia
  All överdrift är väl av ondo? Det gäller klimatalarmismen lika mycket som mobiltelefoni. Har en vän som råkade få stop på bilen en natt i mörkaste smålandsskogen. Ingen som stannade för att hjälpa. Han hade ingen mobiltelefon. Av princip. Dagen efter skaffade han en. Han är mycket miljömedveten…
  Min son råkade ut för samma öde. I USA. På ljusa dagen. Hade glömt sin mobiltelefon hemma. Gissa om han kommer att glömma den någonsin i framtiden…

 7. Peter

  co2-fri telefon… läser den tankar och översätter till tal månne? Då blir det ju mindre koldioxidutsläpp vid användning… 🙂 🙂

 8. Labbibia

  Iven:
  Jag utgår från att Maggie i inlägg 2 och som jag  svarade på i inlägg 3, avsåg exempelvis att man i en busskö blir tvingad att lyssna på andra människors telefon konversationer. vare sig man vill eller inte.
  Vad gäller mobiler så har jag själv en gammal Nokia med så få funktioner som möjligt. En telefon helt enkelt. Min bestämda uppfattning är att ju fler finesser, desto oftare går grejerna sönder. Oavsett om det är en telefon eller en bil det gäller.:-)

 9. Iven: Naturligtvis har mobiltelefonen sina fördelar, men ibland stänger jag av min i flera dagar för att jag inte vill bli nådd. Sambon har alla sina på däremot, så i krissituationer går det att ringa mig genom honom. 😉 Tycker att många överutnyttjar möjligheten att ständigt finnas till hands och vara uppkopplade.

 10. L

  Jag tycker mobilen har gjort att man kan koppla av mer, slippa meddela när man ska bort och ändå kunna bli nådd om det till exempel händer anhöriga någonting. Man behöver ju inte svara om man inte vill. Jag har haft mobil sedan början av 80-talet och skulle inte känt samma frihet och kunna resa lika mycket utan den.
  Däremot skippar jag mejl och internet när jag lämnar bostaden, där går gränsen… 😉

 11. Iven

  Labbibia – det var precis vad också jag menade med överdrifter!
  Maggie – Ni kvinnor är så kloka. Min fru använder sin mobil t.ex. endast för att kunna nås, när hon inte är hemma, eller i situationer, som jag beskrivit under #6.
  Kopplingen till CO2  utsläpp har jag däremot lite svårare att begripa mig på…

 12. L

  Iven, säg bara inte att du låter laddaren sitta kvar i vägguttaget..! 😉

 13. Iven

  L
  nej

 14. Labbibia

  L:
  Sen början av åttiotalet?
  Måste varit en rätt otymplig tingest.
  Med batteriet i en portfölj?

 15. L

  Bra, för om alla i Sverige lät laddaren sitta kvar i ett år skulle det motsvara ungefär vad en liten elbil behöver för en laddning…. 🙂

 16. L

  Labbibia, den första var inte bärbar utan satt fast i bilen, 1984 kom en som man faktiskt kunde bära, men rätt klumpig och 1987 fick jag den första man kunde ha i fickan. Även den var ganska stor, men det var rätt häftigt att kunna ta emot samtal från Sverige när man befann sig i skidbackarna i Verbier…

 17. Iven

  L
  -Fantastiskt. Där har vi kopplingen, om elen t.ex. kommer från kolkraft … men i Sverige har vi väl mest kärn- och vattenkraft. I vilket fall som helst behöver man väl inte slösa med energin.

 18. L

  Iven, jag drar ur laddarna när jag reser bort, annars sitter dom i jämnt. Den förbrukningen är 385 miljondelar av Andreas Carlgrens brödrost.

 19. Toprunner

  Killen som ska leda världen mot CO2-frihet, Obama, har beställt sin nya bil. Vad blev det .. en Hummer med vätgas? En hybrid.. ?? .. Nej,, men en Cadillac kaross placerad på en Chevrolet 2500 pickup ram .. det hela framdrivet av den enorma Duramax DIESEL V8:an på 6.5 liter. Limon beräknas kunna klara en direkträff av en asteroid 🙂 … och drar ca. 4 liter/mil .. DIESEL !!
  Hur man får den här besten klimatneutral undrar jag verkligen.. men det räcker kanske att skicka en dusör till Gore så samvetet dövas.
  Det är dock sannerligen ett slag för att rädda USA:s bilindustri !

 20. Iven

  L.
  Vill inte ha en massa sladdar hängande omkring i huset. Så när mobilen är laddad, lägger jag tillbaka sladden i sin låda, likaså med rakhyveln, kameran, golfvagnsbatteriet. Men vi har nog olika vanor och anordningar när det gäller laddningar… För övrigt har vi nog kommit ifrån ämnet en bit…

 21. L

  Såg ni mobilen som var gjord av pressat hö också? Liknade mest ett aprilskämt men presenterades som om den kunde bli tillverkad på riktigt…
  http://cleantechnica.com/2009/01/08/grass-phone-biodegrades-after-two-years/

 22. Iven

  L.
  Det är väl en mobil för dom som har hellre hö i mobilen än i ….
  Fast där behövs kanske samma innehåll för att köpa en sådan mobil?

 23. Iven

  Topprunner
  Den där hömobilen, som L. har hittat skulle kanske blidga AGW-folket, om Obama kunde ha den i sin klimatovänliga bil?

 24. Toprunner

  Iven:
  Den dagen Blackberry görs i hö isåfall. Obama vägrar släppa sin, trots reglementet.
  Jag måste medge att jag hittills är imponerad av hans smak. Den som vill åka en personbil som drar lika mycket bränsle som en Volvo FH12, långtradare,  måste ha en väldigt speciell dragning till det extrema. Inte ens jag skulle ens tänka på det .. mest för att jag är snål som f-n 🙂 !

 25. Gunnar Littmarck

  Nu är jag klar med informationsinsamlingen ang. TMSR.
  Håller på och fixar första och kanske sista inlägget i min blogg, ty det är så mycket och så vill jag ha med en mängd bilder, så alla i folkemet, både beslutsfattare och köksborddebattanter, kan förstå.
  Jag ska skiva enklast möjlig beskrivning här.
  Ni kan få slutsatsen nu:
  Kunde någon visa att en ökad fossilförbränning leder till en global klimatkatastrof, då har vi det eviga jetsetlivet om 2 år.
  Som det är nu….. hindrar lagar och byråkrati….
  Ni kommer få se typ Fuji miniatyr om 5-7 år, och säkert flera andra, men den massiva utbyggnaden, 10.000 2GWt med el och eller syntetbränsløeframställning, kommer först under 2020… 2035-2050 är alla fossila bränslen utkonkurrerade, till 99%, såklart även biobränslen vindtjafs o de.
  Jag ska trösta mig med öl i kväll (lite lungt, ty då damen kommer från jobb, serverar jag supé)
  Alla kan vi småkika på folkhemsreaktor…
  <!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:SV;} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>
  /* Style Definitions */
  table.MsoNormalTable
  {mso-style-name:”Vanlig tabell”;
  mso-tstyle-rowband-size:0;
  mso-tstyle-colband-size:0;
  mso-style-noshow:yes;
  mso-style-parent:””;
  mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
  mso-para-margin:0cm;
  mso-para-margin-bottom:.0001pt;
  mso-pagination:widow-orphan;
  font-size:10.0pt;
  font-family:”Times New Roman”;
  mso-ansi-language:#0400;
  mso-fareast-language:#0400;
  mso-bidi-language:#0400;}
  http://pearl1.lanl.gov/external/Research/peterson_FLC.html

 26. Ha en skön fredag med damen.  Gunnar L.
  Släpp Torium några timmar. Och ta hand om hon henne som kanske heter Torild, eller Torgun. I Norge har tjejer kul namn. 🙂
   

 27. Mats Frick

  Ha det gott Gunnar. Jag har trakterat den bättre hälften med lasagne och en god Navarra. Sen har vi och barnen jassat järnet till Let’s Dance. Elisabeth Höglund fick många poäng från soffan. 🙂

 28. Mats F: Elisabet fick min röst. 🙂 Navarra utbytt mot italienare. Lasagne utbytt mot chili con carne. Gott. Önskar dig en sköööön helg!

 29. Labbibia

  L:
  Sen början av åttiotalet?
  Måste varit en rätt otymplig tingest.
  Med batteriet i en portfölj?