Klimatsmart – årets mest missbrukade tomma ord

klimatsmart
I går blev jag inbjuden av Öresundskraft att delta i en värme- och energidiskussion på Sundspärlan (för icke-helsingborgare kan jag berätta att det är en stor nöjes- och konferensanläggning). Valet av uppvärmning påverkar nämligen klimatet mer än vad vi tror, berättar Öresundskraft. ”Ju fler vi är som väljer en klimatsmart uppvärmningsform [läs: fjärrvärme från Öresundskraft], desto bättre är det för den jord vi och våra barn ska leva vidare på.”
Nu råkar jag faktiskt ha fjärrvärme och tycker att det är en utmärkt form av värma upp sitt hem på. Men klimatsmart? Det måste väl ändå vara årets mest missbrukade ord. En snabb sökning på Google ger (i mitt fall) ungefär 427000 resultat. Det finns bland annat klimatsmart taxi, klimatsmart räls, klimatsmarta julklappar, klimatsmart vård, klimatsmart hall och klimatsmart reklam. Så klimatsmarta som vi är borde vi för länge sen ha försäkrat oss om att det alltid är perfekt sommar- eller vinterväder. Fast väder och klimat är ju inte samma sak. Antagligen är vi inte särskilt vädersmarta. Kanske kan det bli nya inneordet? En fyndig entreprenör har faktiskt startat en sajt som heter Jordklok. Det tycker jag låter mycket klyftigare än klimatsmart. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Piers Colbyn är ju en ”vädersmart” meteorolog. Hans långtidsprognoser för kommande väder brukar ju krossa alla datasimulerade försök från sådana som ex engelska MetOffice……
  Förra vintern exempelvis, när media öppet drev med MetOffice för deras urusla långtidsprognoser. 🙂
  Men så är Colbyn också en ”klimthotsskeptiker” till skillnad från AGW-kramarna på Metoffice…..
   http://www.weatheraction.com/
  http://www.weatheraction.com/pages/pv.asp?p=wact10&fsize=0

 2. fogge

  Klimatsmart klimat borde väl vara det ultimata 😉
  Men, existerar det?

 3. Peter

  ”Klimatsmart” betyder väl att man är smart nog att inse att co2 inte har någon större effekt på jordens medeltemperatur? 😉

 4. L

  Alla som använder ordet klimatsmart går bort på min lista.

 5. Claudius

  Maggie, du har fullständigt rätt. Och jag tror att du är den första större kändis i den här branschen som har reagerat. Vilket länder dig till stor heder!

 6. Göran Ericsson

  Så som ordet miljö och klimatsmart används i tid och otid
  (missbrukas om så vill) så förlorar orden allt mera i betydelse.

 7. Helge

  Missbruket av orden klimat och miljö är nog ½ förklaringen till att Miljö hamnat långt ner i årets valrörelse. Den andra är att det varit helt verklighetsfrämmande påståenden som få köper nr de fått tänka efter lite. Många är trötta på alla osakliga påståenden kring miljö och klimat. Själv tycker jag t.ex att klimat har väldigt lite med miljöproblem att göra, ändå är det numera nästan synonymt.
  Tom i företagets miljödekleration/policy handlar det enbart om koldioxid och klimat. En skrämmande konsekvens att så många viktiga miljöproblem försvunnit från agendan.

 8. Labbibia

  I morse stod Svante ”Svamle” Axelsson, Naturskyddsföreningen, i TV och yrade igen. Med klimatet som argument för att stoppa den nya kringfartsleden som ska avlasta trafiken i  Sthlm. Patetiskt! 

 9. Björn

  Det är ett löjets skimmer över ordet klimatsmart och associerar till infantilitet. Att anstränga sig och tänka efter om man hela tiden är klimatsmart, är ingenting för sunda vuxna människor. Att vara smart är någonting annat, men när det kopplas ihop med klimat, då är syftet endast indoktrinerande på samma sätt som sker inom sekter. Det bästa är att ignorera alla klimatsmarta typer.

 10. Sven

  I Luleå har man Sveriges billigaste fjärrvärme genom att ”klimatsmart” utnyttja spillvärme från stålverket. En liten detalj i sammanhanget är väl kanske att längst ut i kedjan så finns ett koksverk som matas med  stenkol!

 11. AOH

  http://www.klimatsmart.se/?page=videos&id=1393

  ”Cramo använder ovanlig & klimatsmart DR”
  Hos ”klimatsmart.se” gör företaget CRAMO klimatsmart DR

  Det vore kul om Maria Wetterstrand i kvällens TV-utfrågning kunde förklara ordet KLIMATSMART

 12. Slabadang

  Klimatsmart eller klimatpucko?
  Framtiden kommer avgöra vem som är vad!  🙂

 13. Sören

  Det stundar ett isärpillande ”klimat” från miljö i produktarbetet, livscykelanalys mm. Företagen är nämligen i kraft av sina miljöstyrningssystem förpliktigade att korrekt beskriva sin miljöpåverkan – där kan man följa även en kunskapsinhämtningsstandard – och att säkra resurser till miljöarbetet.

 14. UNDROMS TARZAN

  Klimatverklig är det en som kollar vad det är för väder idag?
  Eller är han enbart en väderobservatör?
  Klimatobservatörer är vi väl då allihop,
  vare sig man vill eller inte!!

 15. Stickan

  Skulle var kul att höra MP kommentar om att sterilisera sig ör miljön.
  SR Klotet sände ett program ”
  Är du beredd att sterilisera dig för klimatets skull?”
  Lyssna här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=3955836
  Och den enda smarta i den försmalingen var Professor Hans Rosling.
   

 16. Slabadang

  Stickan!
  Den extrema misantropin gör sig gällande. De är de fattiga människorna som betalar priset.En cynisk handel med rätten till barn har etablerats för de som har råd kan betala för rättigheten inte de fattiga. 
  Bakom miljörörelsen skuggar DR Mengeles ande. P Erlich är liksom ”planetsteriliserings” profet där ohyran är du och jag och alla andra. Den bakomliggande kraften är ett genuint människoförakt och miljörörelsen det legitimerande maktmedlet för att kunna utöva det.
  Handel med ”barnfödslorätter” är en logisk extrapolering av den rådande logiken och värderingarna. Att inte fler reagerar på vad de faktiskt säger är en gåta.Al Gore Oxburgh Hansen EU Connie och alla profeter kommer ALDRIG från säga sin egen rätt föda barn men kräva att andra gör det.
  Miljörörelsen har förvandlat hela människorasen till vad judarna var för Hitlertyskland.Det är lite försiktigare bara och de som leder rörelsen är att se som en självutnämnd elit som förstår mycket mer än pöbeln. En välbeställd elits folkförakt har funnit en gemensam plattform i miljörörelsen som finansieras av de som utgör ”problemet” genom skatter steriliseringar och en dyrare energi.
  I WWF hittar du dessa ”planethygienister” och ”steriliserare” som bekämpar mänskligheten för att den just är bara mänsklig med en strävan at skaffa sig ett bättre liv i frihet.
  Att Goraclet Oxburgh Wijkman Rockström Axelsson Bo Ekman och de ledande krafterna inom klimatlobbyn samtidigt passar på att stoppa fickorna fulla i rörelsens namn är högst lämpligt och befogat.Jag får en knut i magen när jag ser och iakttar dessa förbannade Dr Mengeles charlataner!

 17. Slabadang

  p.S!
  Det finns en Australiensisk Tv sänd paneldebatt där en härlig dam i publiken ställer uppfodrande frågan till WWF chef i Australien ”Humans is a good thing?” han vrider sig besvärat sig och svaret kommer först efter en lång tankepaus med tveksamhet och villkor.

 18. Lejeune

  Slabadang
  …vid en jämförelse får dessa gröna misantroper Dr. Mengela att framstå som en sann människovän.

 19. Pär Green

  Eftersom jordklotet är smartklimat kan människan inte påverka.
  Kan enbart se på, och flytta efter förändringarna.

 20. Micke Johnsson

  I Expressen/Kvällsposten så är där en lång sågning av både Maud och Maria W. Ett gäng KTH are tror vi är på väg mot undergång.
   
  http://www.expressen.se/debatt/1.2127889/jonas-akerman-goran-finnveden-och-mattias-hojer-underkant-till-bade-maud-och-maria

 21. Labbibia

  Slabadang
  Det kanske är barnfödslorättsnasaren Dr Mångele som är i farten? 😉
  Ber om ursäkt…..men ibland kan dålig humor också vara ett vapen.
  Och Dr Mångele kanske kan passa in på någon av alla dessa som tycks hata sig själva och människosläktet?

 22. Slabadang

  Labbibia!
  Har inte de en gemensam polare som heter Dr Krängele..du vet han som e kollega med Dr Månglare!! 🙂

 23. Slabadang

  Micke J!
  De e slut på sötebrödsdagarna för klimathotarna!! Alarmismen är död!! Yipeeeeee!!!

 24. Labbibia

  Slabadang
  😛 😛 😛

 25. Stefan

  Jag tog en hamburgare på Max igår, de slår sig för bröstet:
  http://www.max.se/koldioxidkompensation.aspx
  Jag tror inte jag ska äta där mer….

 26. L

  Stefan, tack för påminnelsen. Hade tänkt prova deras nya ställe i Arninge, men nu slipper dom mig.

 27. Loppan

  Ja, så länge miljöproffstyckare lägger all energi på att gnälla på samt dissekera ordval istället för att agera, lär det inte hända mycket på området…

 28. Toprunner

  Vissa tröttnar aldrig. Per Holmgren i dagens AB är besviken.

 29. Göran Lysén

  Visst blir man glad, när Holmgren med vapendragare blir besvikna! I texten med ren dynga står det att läsa: ”Varken Alliansens eller det rödgröna blockets klimatmål omfattar den vetenskapligt erkända målsättningen att koncentrationen av koldioxid i atmosfären bör stabiliseras vid högst 350 miljondelar”. Lägg märke till ”den vetenskapligt erkända”! Holmgren tycks ha missat det mest som hänt under det senaste året! Och varför just 350 ppm? Finns det något vetenskapligt belägg för att just det talet är så bra? Holmgren måste rent ut sagt vara en dåre!

 30. KristianA

  Jag älskar Max hamburagare så jag tar alltid den som har högst CO2-utsläpp. ”Låt växterna växa!”
  Fast igentligen borde man bojkotta dem, jag vet. Vänta dock till det vänder. Då kommer alla reklam och skyltar med CO2-ditt-eller-datt att försvinna fortare än kvickt.

 31. Helge

  Väntar nu bara på att det ska dyka upp ett nytt parti, Klimatpartiet.
   
   

 32. L

  Helge, det blir svårt att göra ett rikstäckande partiprogram för Klimatpartiet. Finns två personer som vill ha samma klimat?

 33. Svempa

  En vanlig uppfattning bland diverse aktivister är ju att man skall ”gå före” för att agera föredöme.  Med hänvisning till diskussionen om sterilisering så finns där ju ett bra sätt att gå före på.

 34. Max

  maggie:
  Två själar och en tanke. Fast jag slog dig med en dag.
  /Max

 35. Klimatkompensation är dock snäppet värre. Dessutom ofta baserat på ett feltänk. Det är snarare ett slags moderniserade miljöavlatsbrev.

 36. Pelle

  Jag tycker det är dags för någon klimatskeptiker att starta ett nytt parti.

 37. Helge

  L #32
  Hmm du har en poäng där, kanske Väderpartiet ?
  Där måste det i vilket fall vara fullt legitimt med lite ”sk-tprat”

 38. Claudius

  I kvällens Utfrågning av Maria Wetterstrand — som tydligt visade var redaktionens politiska sympatier ligger — framgick att W:s make ofta reser med flyg mellan Helsinki och Stockholm, och då givetvis ”klimatkompenserar” varje tur.
  Med vilket belopp nämndes dock inte. Ej heller var nånstans sådana avgifter hamnar. Eller hur de kan  påverka innehållet av CO2 i atmosfären.

 39. Rosenhane

  Claudius#37
   
  Du har helt rätt, förlåt Maggie men ”klimatsmart”, ”kravmärkt”, ”ekologiskt” mm var förra och föregående års mest missbrukade ord.
  Vinnaren i år bland dom värsta horrörerna i tokvänsterfloskelsammanhang är ordet ”klimatkompensera”.
  Ett ord som inrymmer så mycket idioti att det blir svårt att förhålla sig till för en normalt funtad människa.
  Eller hur Gunbo och uffeb? 😉

 40. Anders L

  Rosenhane #38,
   
  ”Eller hur Gunbo och uffeb?”
  Låter som ett rop på någon att debattera med?
  Håller med – det är ju inte så lätt att bli indignerad när man är omgiven av folk som tycker precis samma sak som man själv.

 41. Labbibia

  Anders L # 39
  Ja, det är väl ingenting som du behöver uppleva här hos Maggie i allafall? 😉

 42. Anders L #39
  Jag förstår din kommentar och reaktion på en Rosenhane.
  Men herremingud, det finns ju så många missbrukade ord så vem orkar bry sig.
  Vad sägs om ordet ”Skeptiker”.
  Ni kan fylla på själva med förstavelsen.. 🙂

 43. Helge

  Har återigen fått ett personligt adresserat erbjudande från postkodslotteriet i brevlådan, måste blivit ett hundratal vid det här laget.
  Nu står det bredvid det tryckta frimärket ”Klimat-Ekonomisk”.
  Vad betyder det?? Hur jag än vänder och vrider på det förstår jag nada? Är det mer ekonomi än att få det personligt levererat av Rickard Sjöberg? Men var kommer då Klimate in i det hela? Att det förbättrar Tällbergs ekonomi så det kan fortsätta att bedriva propaganda kring klimatet?
  Mest ekonomi måste det väl vara i att inte alls skicka det, efter 100-tals försök brukar den mest dumme förstå att man inte är intresserad. Fast då var det detta med att ekonomi var kombinerat med ”Klimat” …

 44. Toprunner

  Claudius #38: Jag såg ett TV-program på hur klimatkompensering fungerar i praktiken. I princip gick det ut på att kändisar i Hollywood kompenserade med CO2 ekvivalenter då de fräste runt i limousiner och privatjet. Dessa ekvivalenter gick till indiska kvinnor som satt och trampade upp vatten ur brunnar med cykelpedaldrivna pumpar. Det gick också till skumma soptippar på filippinerna där man sorterade ut material som genererade ekvivalenter… och pengar givetvis.
  Det hela var så sjukt cyniskt att man trodde det var en sci-fi film.

 45. Michelangelo

  Micke #20# Bedrövligt att vi har den nivån på KTH:are idag.
  Men det är väl en konsekvens av det svenska utbildningsväsendet.
  Det slår mig att många med väldigt höga betyg, som t.ex krävs för journalisthögskolan,  verkar ha väldigt lite förstånd. Intelligens tycks inte ha ett direkt förhållande till fina titlar och betyg

 46. L

  Toprunner, jag såg också det programmet och fick intrycket att just soptipparna blivit rena sedelpressarna för ägarna medan fattiga barnfamiljer fick göra jobbet. Kändes väldigt avlägset som klimatkompensation…

 47. L

  Michelangelo #45, dom behöver inte vara ointelligenta, men dom har växt upp med datorer och TV-spel och lever kvar i en virtuell verklighet där AGW visat sig vara något man kan samla poäng på…

 48. Erik L

  Den gröna ekonomin har gjort det väldigt enkelt för folk att bli miljövänliga, förr var det värre, man tvungen att läsa på förpackningar så inga farliga kemikalier fans i, sortera sopor, kompostera  mm,  man var liksom tvungen att leta efter vad man skulle göra. Men nu är det störtlätt, man betalar bara någon en jeavla massa pengar, så klimatkompenserar dom åt en genom att plantera skog i Afrika eller bygga vindkraftverk i Kina. Då är man ”klimatsmart” (men knappast ”smart” )

 49. Peter Stilbs

  Michelangelo & L 45-47 – en av dessa KTH:are är tyvärr en av mina svagare grundkursstudenter från ca 1987 eller så, som lyckats bli professor på något sätt. Jag har gjort klart för honom om hur jag ser på hans forskningsteman och insändare av typ  ”Norrortsledens klimatpåverkan” etc – men han uppskattade inte det alls. Konstigt.

 50. Joel

  Jag har skrivit till Arla och talat om för dem vad jag anser om deras kampanj där de påstår att den koncentrerade apelsinjuicen ”Jo” är klimatsmart. De tackade mig för min åsikt och tyckte att det är viktigt med åsikter. (jovisst…)
  ”Varje gång jag hör ordet ”klimatsmart”, osäkrar jag min Browning!”
  (Parafras på den kända repliken ur ”Schlageter”  http://sv.wikipedia.org/wiki/Hanns_Johst)