Klimatnödläge – Vad är det?

klimatnödläge

För några veckor sedan skapades rubriker i tidningarna om att Göteborg borde utlysa ett s.k. ”klimatnödläge”. Enligt Aftonbladet så hade man lyckats samla ihop inte mindre än 1200 underskrifter för detta förslag till kommunalfullmäktige. Riktigt vad detta skulle innebära för Göteborg och andra stödjande städer framgår inte riktigt. Det finns ju inget nödläge för Göteborg, åtminstone inget som beror på klimatet. Och jag tvivlar på att det finns något sådant nödläge för de andra städerna heller.

Tydligen har denna nya rörelse sitt ursprung i Australien 2016 där ett antal personer ville dra igång ett globalt uppror mot den förda klimatpolitiken i Västvärlden. Målsättningen sammanfattas som:

 • Bygga allmänhetens medvetenhet om att vi befinner oss i en klimatkris som hotar livet som vi känner till det. Vi kan inte vidta lämpliga åtgärder om vi inte erkänner att vi är i nödsituation.
 • Att kräva att regeringar förklarar en krissituation som en offentlig signal som indikerar att regeringar och samhälle kommer att mobiliseras i nödläge tills nödsituationen passerar.
 • Kravet på klimatmobilisering av tillräcklig skala och hastighet för att skydda allt vi vill skydda. Exempel på krigstidsmobilisering visar hur snabbt och grundligt ”business-as-usual” och ”reform-as-usual” kan förändras när vi står inför utmaningen att hantera ett existentiellt hot.

Nödsituation? Krisläge? Krigsmobilisering? – Jag får kalla kårar längs ryggraden när jag inser att de tydligen vill åstadkomma något som går bortom den demokratiska processen. Det här är enligt min mening en djupt antidemokratisk uppmaning till olika städer att införa något slags undantagstillstånd.

De har en imponerande lista med supporters i Australien. Men det hela har spridit sig från land till land på mycket kort tid. Idag har stad efter stad hoppat på detta hippa upprop och vill påstå att staden befinner sig i ett klimatnödläge.

Vad då ”nödläge”? Jo, enligt en välkänd kampanjorganisation – 350.org – så hänvisar man till IPCCs senaste alarmistiska rapport där det påstås att vi bara har 12 år på oss innan klimatkatastrofen drabbar oss när den globala temperaturen överstiger 1,5 grader sedan förindustriell tid. (Om kostnaden för att nå detta mål, se här)

Organisationen 350.org påstår sig vara helt ideell. Men ändå har de minst 100 heltidsanställda. Och att döma av deras förmåga att skapa PR och politiska inflytande så har de många och stora finansiärer bakom sig. Det rör sig om hundratals miljoner dollars.

Trenden att förklara sin stad i ”klimatnödläge” har än så länge inte stött på så mycket motstånd. Kommungubbarna och -gummorna tycker säkert att det låter häftigt och bra. Men här är åtminstone en tapper själ i Chico Kalifornien som gör sitt för att avslöja den ovetenskapliga geggamoja som det hela bygger på.

Måtte den här kampanjen dö sotdöden! ”Ett folk. En Planet. 12 år”, ger åtminstone mig dåliga vibbar. Men jag befarar att fler entusiastiska svenska städer är villiga att hänga på.

Ingemar Nordin

Uppdatering: 78 personer i Nyköping vill inte att deras kommun skall vara sämre än Göteborg https://sn.se/opinion/debatt/erkann-klimatnodlaget-sm4809471.aspx

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kristian Fredriksson

  Klimatnödläge i Göteborg? Det måste ha varit de där 19,1 C de hade den 4:e april. Det är klart det skrämmer skiten ur Kal och Ada.

 2. Dan

  Nödläget består väl i den ovedersägliga bristen på klimatförändringar, vilket sakta men säkert går upp för allt fler.
  Dessutom är alla dessa kampanjer lite för synkroniserade både i tid och plats för att vara spontana. Man anar en dold hand.

 3. Robert Norling

  När SMHI mäter ”rekordtemperaturer” på platser i Göteborg som länken nedan visar, så är det inte konstigt att folk tror att det blir varmare.
  https://www.google.com/maps/@57.715643,11.9926892,3a,75y,276.86h,87.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2J2RdAvMU9gijn3z9CBSFQ!2e0!7i13312!8i6656
  Mätstationens läge är inte så unikt i landet, men gravt missvisande vad det gäller den dagliga temperaturen som det sedan rapporteras om i media.

 4. Ann lh

  Nödläge i Göteborg ja, det är vi nog många som kan ställa upp på, men inte beror det på klimatet eller ens vädret, det beror på politiker som tappat det lilla förståndde eventuellt haft. Ombyggnadskaos i lervälling är nog den rätta benämningen.

 5. Lasse

  Klimatnödläge är en omöjlighet.
  Klimatändringar sker inte så snabbat att det kan komma som en överraskning och bör därför inte skapa nödläge.
  Om vi går under om 12 år får vi se om 12 år. Det finns inget som talar för det, i alla fall inte i vädret.
  https://rl.se/goteborg
  En ny länk som kan bli en nyttig bekantskap !
  Gräsbrandfaran är lokalt stor vilket ger en varning klass 0 och Hjalmar Brantingsgatan är avstängd i en fil.

 6. Robert Norling

  Masshysterin börjar anta skrämmande proportioner.
  Hur många människor i vårt land får sin utkomst från att skrämma upp övriga befolkningen.
  Förutom SVT så verkar TV4 ha blivit regeringens nya propagandaorgan.
  När man på full allvar sitter i TV4 och berättar om hur man ska ge hundar vegankost för att rädda klimatet, då har vi sjunkit djup ner i ”platjordsklimathotarpopulismen”.

 7. Christer Löfström

  Om man letar efter nödläge, kan man dra söderut till SS Afrika.
  Investor, med Jacob Wallenberg – Sveriges verklige makthavare, har årsmöte 8/5.
  Punkt 19 på dagordningen kanske kan intressera.

  https://www.investorab.com/media/2036/item-19-proposal-from-shareholder-christer-loefstroem.pdf

  Beträffande 350.org så är Rebecca Solnit , känd för ”Men Explain Things to me” aktiv där.
  Som så många ”klimataktivister” en vit privilegierad människa. Hon borde läsa sin egen, ”Worlds Collide in a Luxury Suit”. ”Her name was Africa. His was France…………”

 8. Christer Eriksson

  Aftonbladet larmar om att Arktis är isfritt om 25 år.
  Martin Hedman är mycket orolig.
  Har vi inte hört det förut.

 9. Kommentatorn

  Tyckte väl att slogan lät bekant, ”One People, One Nation, One Leader” var det visst någon mustashnisse som yttrade för 80 år sedan. Jag trodde inte att klimatfacisterna ville vara så tydliga med var de hämtade sin inspiration.

 10. Håkan Bergman

  Jag får ett intryck av desperation, inte över klimatet, men är det inte en desperat kamp om själarna vi ser? Tydligen stora aktioner globalt på gång till veckan.
  https://rebellion.earth/international-rebellion/
  Ser inga planerade aktioner för Sverige, sover våra lokala rebeller?

 11. Det måste vara ett av alla Göteborgsskämt. Så där korkade kan ingen människa vara.

 12. jensen

  3
  Det var nog den värsta väder- (klimat-) stationsplacering jag någonsin skådat. Begränsat område med ett 20- tal vägfiler och 10-tal järnvägs-spår samt parkeringsplatser.
  Finns det någon hänvisning till t.ex Delsjö-området eller Härlandatjärn- området?

 13. jensen

  Man borde ha en rubrik på dylika stationer : Urbs temp.

  https://glosbe.com/la/sv/urbs

 14. Ivar Andersson

  Klimathotsnödläge är väl ett riktigare ord när fler inte köper klimathotet rakt av längre. Men public service och MSM kör på i gamla hjulspår med agronomen och meteorologen. Jan Ericsson i Ubbhult (m) är glad att Aftonbladet gör gratisreklam för hans blogg och riksdagens bilnätverk som har medlemmar från i vart fall de tre största partierna, M, S och SD.

 15. Ann lh

  Nödläge eller inte. det rör på sig här och var. Valet i Finland idag blir intressant och det Afrika, som förvägrades utveckling av Obama kan nu tack vare Trump (!) få lite framtidstro:
  http://www.thegwpf.com/sanity-and-humanity-return-to-the-world-bank/

 16. Bim

  Ann,
  Herrenadå!!!
  Varför skall vi då bygga Västlänken, den kommer ju inte att vara halvvägs färdig om tolv år. Och även om så är ju all industri nerlagd på grund av brist på klimat, så åka till något jobb är ju bara att glömma.
  Det är nog bäst att starta en ny MeTo rörelseför klimatdrabbade som gäller båda könen. Vi blir ju alla drabbade av klimatbrist..

 17. Daniel Wiklund

  Inland verkar det som att man blandat ihop koldioxid och koloxid. Det är koldioxiden som vi ska vara rädda för. Eftersom det inte är så lång tid kvar, så kan man unna sig ett bloss. Fast man lär visst kunna få kol av koldioxid.

 18. Rolf Mellberg

  Jag måste kommentera en kommentar från i går, #28 LarsF:

  Jo filmen med John Cristy är mycket intressant då Christy ingår i Trumps nya kommitte:
  https://www.youtube.com/watch?v=AaPWV6-GhUk
  ….och särskilt avslöjande är följande uttalande:

  Påståendet:
  ”Over 50% of the warming during the last 50 years, is caused by humans”
  fick ganska måttliga 52% stöd av medlemmarna i ”American metheorology society”

  Då är det ytterst avslöjande att IPCC säger att det med EXTREMT STOR sannolikhet är mer än hälvten av denna uppvärmning är orsakad av människan.
  IPCC kan vara representativa för de arme’er av programmerare och modellerare som efter många års ihärdigt arbete är fullständigt förblindade av sina egna lufslott, där det uppenbarligen saknar modeller av ”naturlig variation”. Och hur i helskotta kan man modellera något man inte har en aning om hur det fungerar.

  Vi får hoppas att det nu blir ett räfst och rättarting:
  https://www.sciencemag.org/news/2019/04/white-house-eyes-nuclear-weapons-expert-lead-climate-review

 19. Christer Löfström

  #15
  Jag har länge haft fokus på Afrika.

  https://www.klimatupplysningen.se/2013/04/22/fokusera-pa-elektricitet-och-rent-vatten-for-de-fattigaste/

  Just nu råder det stor osäkerhet vad som är Trump/USA politik för Afrika.
  ”shithole countries” ringer fortfarande i mina öron.

 20. Strumpan

  #9
  12 år påminner mig dessutom väldigt mycket om tidspannet 1933-45.

 21. Björn

  Ja, vi kan komma i ett klimatnödläge om vi går mot en liten istid, men inte tvärtom. Nödläget kommer då att gälla energibrist. Det är högst märkligt att det inte finns någon beredskap för en nedkylning när solens effekt nu vid TOA reduceras och är mätbar.

 22. Astrid Å

  I USA börjar man se modern kärnkraft som en lösning på konflikten mellan höger o vänster el. alarmister och skeptiker.
  Tim Pool har vaknat: https://www.youtube.com/watch?v=cWS-v97Z91I

  Scott Adams propagerar också för detta: https://twitter.com/ScottAdamsSays om man scrollar lite

 23. Fredrik S

  Klipp från AB:

  ”Enligt förslaget ska nödläget pågå till den sista december 2021. Om utsläppen inte sjunkit med 32 procent per år fram till dess så ska det fortsätta ännu längre. Exakt vad nödläget innebär i praktiken framgår inte.”

  Tja, de lyckades ju åtminstone sätta pränt på det.

 24. Fredrik S

  Solen blir väl en superjätte om fem miljarder år, förslaget är nog fortfarande vid liv då.

 25. jensen

  18 Rolf.

  54 kommentarer till artikeln om red and blue team. från WUWT

  https://wattsupwiththat.com/2019/04/13/white-house-eyes-nuclear-weapons-expert-to-lead-challenge-to-climate-science/

 26. Robert Norling

  ”Samtidigt som Greta Thunberg får ett norskt pris som Årets europé för sin klimatkamp skriver den franske filosofen Pascal Bruckner en svidande vidräkning med fenomenet Thunberg, hennes och andra ungas föräldrar som skrämmer upp en hel ungdomsgeneration med sin egen propaganda.”
  Ett klipp från Ledarsidorna.se

  https://ledarsidorna.se/2019/04/ledande-fransk-filosof-riktar-hard-kritik-mot-malena-ernman-med-familj/

  Bra att fler ryter ifrån mot den psykiska barnmisshandeln.

 27. Robert Norling

  #12 Jensen
  Bekräftar på ett bra sätt att SMHI ingår i propagandaministeriet.
  Uppsalas mätstation ligger inte långt efter Göteborgs i fråga om galna placeringar.
  Mätvärdena modelleras nog sedan.
  Men när dagens Min/Max presenteras så är det de uppmäta värdena som ges ut och media är inte sena att hänga på.

 28. Egon

  Äsch!
  Klimatalarmisternas våta dröm är ……
  FN styr världen.
  Kommunism jorden runt.
  Vi som läst lite historia begriper att …..
  Då går allt åt pipsvängen.
  Östling har nog rätt.
  Vad får vi för pengarna?
  När jag var femton hyllade jag Fidel Castro
  och Che Guevara…….
  Fyrtio år senare tackar jag företaget jag
  jobbar på för att de köpt min arbetskraft,
  och betalt hyggligt bra.
  Om inte politikerna trampar i klaveret så
  kanske finns det en hyfsad pension kvar……
  Hur bra går det för Sverige om pensionsåldern
  måste höjjas till 75 ?

 29. Olav

  Det är alldeles på tok för lukrativt att vara politiker. Hörde här om dagen att bara traktamentet för de politiker som skickas till Bryssel uppgår till 3300 svenska kronor per DAG.
  Lägg på minnet att politiker ofta dessutom saknar yrkesutbildning och kanske till och med skulle få svårt att skaffa ett jobb som underbetald vårdbiträde.

  Vem sjutton i den situationen vill riskera sin karriär genom att inte vara lojal mot sin arbetsgivare? Kanske en aspekt vi borde fundera över när politiker verkar helt helknäppa.

 30. Ann lh

  # 16 Bim! Din synpunkt är värd att spridas. Försök med Fria Ord, den skulle passa där.
  Lycka till / Ann

 31. Benny

  Intressant att svenska politiker är positiva till Vinter-OS 2026 för enligt deras betalda klimatalarmister så kommer det inte att finnas snö eller vinter i Sverige då! Eller är det kanske så att politikerna använder klimathysterin som ett alibi att höja skatterna för att bekosta den vansinniga invandringspolitikern? Skulle tro att det är därför som skattehöjarpolitiker så ivrigt hoppat på klimatdårarnas agenda.

 32. Sören G

  Råkade slå på TV4-nyheterna. Hörde rubrikerna, ungefär: Domedagsglaciären i Antarktis hotar utlösa klimatkatastrof.
  Orkade inte höra tramset.

 33. Rolf Mellberg

  Ursäkta detta är inte riktigt god ton, men om jag säger att det ska tolkas humoristikst så kan det väl duga?
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156232752993977&set=p.10156232752993977&type=3&theater

 34. Ingemar Nordin

  Robert N #26,

  Fransk filosof som ryter till om det omoraliska och skandalösa utnyttjandet av skolbarn för klimathotspropagandan: https://ledarsidorna.se/2019/04/ledande-fransk-filosof-riktar-hard-kritik-mot-malena-ernman-med-familj/

  Till alla skolbarn: Överdriver dina föräldrar klimathoten? Ja, troligen. Ljuger skolan om klimathoten? Ja, ganska säkert. Försöker politikerna manipulera dig, dina föräldrar, skolan och alla myndigheter att tro att världen kommer att gå under om de inte ges mer makt och pengar? Ja, absolut! – Så lär dig en läxa om vikten av att tänka själv och kolla fakta innan du köper sådant här skojeri!

 35. Jag hoppas att det i min kommun inte finns några tokstollar som kommer att kräva klimatnödläge.

 36. #35
  I min finns de helt säkert, men jag är osäker om de vet hur man gör, så säg inget?

 37. En annan

  En svensk kommentar till kliat-greta och hennes vettlösa mamma:
  https://jensganman.wordpress.com/2019/03/15/det-handlar-om-barn/

 38. Fredrik S

  Robert och Ingemar #26,34

  Vem vet, det är kanske lukrativt för familjen Ernman. Nummerkonton finns ju tex Schweiz.

 39. Lars Kamél

  Nödläget för de klimathotstroende är väl att den där klimatkrisen vägrar uppenbara sig i verkligheten, utan stannar kvar i klimatmodellernas virtuella världar.
  Hotet mot livet, och speciellt mänskligt liv, är om det skulle gå så illa att föreslagna klimatåtgärder verkligen genomförs. När BRICS-länderna sätter sig emot, liksom många andra, lär det inte gå så illa att de genomförs globalt. Klimataktivisterna kan tyvärr se till att förstöra för enskilda länder, som Sverige.

 40. Olav

  Sverige, EU och FN styrs i dag av en ett sorts Klimat-SS, där bara en sorts sanning får lov att uttryckas och där hånfullheten mot demokratin och oss dissidenter nått obehagliga proportioner.
  Säkert ingen tillfällighet att nästan bara pensionärer, som har minst att förlora, är vi som fortfarande vågar stå för sanning och rätt.

 41. Fredrik S

  Olav #29

  Glöm inte General expenditure allowance motsvarande 30 flaskor Dom Perignon varje månad utan redovisningsskyldighet.

 42. #40 Olav
  Så är det. ”Klimatprojektet” har ingenting med klimat och vetenskap att göra. Det är ett makt-projekt. ”Global governance”, global makt. Tom Christina Figuere, toppnamn inom IPCC har uttalat sig publikt och sagt att det handlar om att ersätta kapitalismen med ett system som skall säkerställa en ”rättvis fördelning” av planetens resurser. En ”världsregering”. Socialister och kommunisters våta dröm

 43. När människor upplever att det är ”nödläge” kan det gå riktigt illa. Var det inte en pojke som blev våldtagen av en nyanländ på någon simhall med motiveringen att det verkligen var ett ”nödläge”?

 44. Fredrik S

  OT men Greta ska träffa påven i Rom.

  Hon reser runt och släpper loss lite extra co2.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8mGJ5r/greta-thunberg-traffar-paven

 45. Fredrik S

  #44 forts,

  Big business, det är vad det handlar om.

 46. Lasse

  Lugnande nyheter: Påven skall få audiens hos vår tonåring.

 47. latoba

  #44,#45,#46
  Sorgligt att an ska behöva skämmas för att man är svensk.

 48. Christer Löfström

  Afrika, WB o Malpass.
  Om man går till källan, så finns där inget nytt. Tiden får visa om Malpass / USA /Trump betyder något positivt för SS Afrika. Jag är tveksam.

  https://www.worldbank.org/en/news/speech/2019/04/11/transcript-world-bank-group-opening-press-conference-by-president-david-malpass-at-the-2019-spring-meetings

 49. Daniel Wiklund

  OT Läser i Norrbottenskuriren att Region Norrbotten flyger och bor för miljonbelopp. Bryssel, London, Bologna osv. Regionrådet Agneta Granström som visste att hon skulle sluta om två veckor (Miljöpartiet åkte ur Landstinget ) åkte till Australien, resan kostade drygt 32000. Hur mycket koldioxidutsläpp hennes resa orsakade framgår i artikeln. Det var en viktig resa, hon skulle studera gruvor och ursprungsbefolkning. Märkligt att det är just miljöpartister som flyger så mycket. Agneta G och Isabella L är ju verkliga föredömen när det gäller att minska på flygresorna.

 50. Olav

  Klimatnödläge för att det håller på att bli för varmt i Sverige??
  I alla år har jag tyckt att varenda person jag kommit i kontakt med i Spanien och Latinamerika varit tramsiga som alltid måste ta upp hur hemskt kallt och ogästvänligt klimat vi har att leva med här uppe.
  När jag sedan berättar att en stor del av oss som lever här uppe har klimatångest för att håller på att bli för hett är det absolut ingen som tror mig. Tvärt om uppfattar de att jag skämtar på ett märkligt sätt. Kanske hade jag blivit sårad och ville ta igen?

 51. Robert Norling

  #49 Daniel W.
  Glöm inte Maria Wetterstrand miljöpartistisk samhällsdebattör, konsult och biolog.
  Flygbränsleutredaren som sitter i styrelsen för biobränsleföretag som vill leverera flygbränsle.

 52. Fredrik S

  Daniel Wiklund #49

  Det hela börjar likna en, i tidens tecken djurfri, jädra cirkus med bara clowner kvar.

 53. Jörgen Karlsson

  Det går snart inte att läsa sociala medier och nyheter. Det står om Klimatförändringar och klimathotet överallt. SMHI predikterar hur framtiden ser ut och målar upp en mycket mörk framtid. Hur orkar ni hålla er från att ifrågasätta alla som skriver om klimathotet etc? De flesta som pratar och skriver är ju inte skolade i ämnet utan bara ställer sig i samma led som alla andra och helt okritiskt skriver om hur dåligt vår moder jord mår. Hur ska man orka ?

 54. Lasse

  #53 Jörgen K
  Det är lätt att orka se och stå på sidan av kampanjerna-när man vet att det är just kampanjer.
  Lite roligt är det att ta reda på och avslöja alla överdrifter.
  Det finns likasinnade som gärna upplyser om överdrifterna:
  https://notrickszone.com/2019/04/14/40-year-meteorologist-says-public-being-fed-bill-of-goods-by-climate-alarmists-concerning-hurricanes-tornadoes/

 55. Roland Salomonsson

  Ordvalet verkar dock associera till 30-talets Tyskland. Hmmm …

 56. Michael E

  Den franske filosofen Pascal Bruckner går till frontalangrepp mot användandet av barn som ”sanningsvittnen” i klimatfrågan. Han hänvisar bla till Platons tankar om faran för demokratin när hierarkier vänds upp och ner, där föräldrarna behandlar barnen som jämbördiga, där mästaren smickrar sina elever och där de äldre försöker leva som de unga. Han är självfallet därför också mycket kritisk till Greta Thunbergs föräldrar och det mediaspektakel som omger henne, läs mer här https://ledarsidorna.se/2019/04/ledande-fransk-filosof-riktar-hard-kritik-mot-malena-ernman-med-familj/

 57. Christer Löfström

  Nyckeln till en anständig debatt om energiomvandling ligger i en ändrad attityd hos näringslivet, som odlar klimathot för att få upp ny kärnkraft i Sverige på dagordningen.

  Ni som häckar här bör notera att SI/KU blundar och håller för öronen då svenska politiker, med ref till klimat, påpekar att det krävs någon form av stöd till ny kärnkraft.

  Det finns många exempel på organisationen Svenskt Näringslivs hemsida hur de accepterar överdrifterna kring klimathot, men har en annan syn på ”lösningen”. Det senaste.

  https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/konjunkturprognos/ineffektiva-klimatatgarder-i-varbudgeten_735364.html

  ”https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/konjunkturprognos/ineffektiva-klimatatgarder-i-varbudgeten_735364.html

  ”Klimatfrågan är för viktig för att vi ska kosta på oss åtgärder som är ineffektiva.”

 58. Fredrik S

  #54

  Tack för länken Lasse!

  Den ska jag kolla på dagligen framöver.

 59. Rolf Mellberg

  Vad ska man tro om Tony Heller?

  Jag såg ännu en film med Tony och hans anklagelser fortsätter vara väldigt allvarliga, ja ganska otroliga, se här:
  https://www.youtube.com/watch?v=6kUAtt2pXlc

  Jag har länge tyckt att det han säger verkar lite för märkligt. Men jag undrar om någon kan peka på någon seriös motpart som bemöter det han säger på ett trovärdigt sätt? Om motbevisning inte redan finns så kan jag inte se annat än Paul Robinson & co måste gå till botten med detta.

  Vad tro ni andra?

 60. Lasse

  #59 Rolf
  Visst pågår det en manipulation av data för att ”förbättra” dem.
  Det är inte bara Tony Heller som observerat detta.
  Humlum gör det också: Se sid 8: http://www.climate4you.com/Text/Climate4you_February_2019.pdf
  Men Tony Heller gör det på ett mer utmanande sätt. Hans tidningsklipp är ovärderliga för att förstå hur fixerade vi är vid väderhändelser men det är först på senare tid som vi tror oss kunna påverka vädret.
  Fast redan i mailen som läckte så avslöjades manipulationen.

 61. En annan

  @57 C L
  Hur menar du, fattade inte riktigt vad du menade. Vem är emot/för kärnkraft?
  Om du menar att politikerna är emot är saken klar, om du menar SN vill dom att skattebetalarna tar risken, dom kommer aldrig att bygga ett enda kärnkraftverk, riskkapitalet måste komma från skattebetalarna, sedan kan dom nog fiffla till sig driften och vinsterna eftersom dagens politiker är utrustade med en synnerligen elastisk moral.
  Det Lilla Landet Som Kunde finns nog inte mer, jfmfr hur ASEA-atom kom till, idag heter samma lösning New Public Management, fokuserat på roffa åt dig så mycket du kan, skattebetalarna är korkade!
  Idag finns ingen övergripande långtidsplan utöver att höja priset-minska efterfrågan, att vi här uppe i det kalla norr är beroende av billig el-energi för våran välfärd som vi gärna trumpetar ut över världen finns inte på kartan.
  Men strunt samma, har man ändå slarvat bort både den och kompassen och är nöjd med att det är varm när man kissat i byxan,kan man lova vad som helst tydligen. Fö. ger jag inte ett P för svenskt näringsliv, die dumme swede….

 62. Ivar Andersson

  #57 Christer Löfström
  IPCC rekommenderar väl att kärnkraften ska fördubblas? Om stödet till vind och sol tas bort och vind och sol inte har företräde i elnätet så behövs inga subventioner till kärnkraften. Eventuellt ska vind och sol betala när de inte kan producera så att annan produktion måste täcka upp. Idag kan annan produktion stå still större delen av året och bara få inkomster kort tid av året när effektbehovet är stort.

 63. Christer Löfström

  #61
  För kärnkraft är SN, (m), (kd) o (sd) samt SI/KU .

  Då elpriset är lågt, och ny kärnkraft behöver ca 1 kr/kWh för lönsamhet, krävs det någon form av stöd.
  Nyligen ville (m) ändra i energiöverenskommelsen. Ersätta förnybart med fossilfritt.
  (m) var nyligen först ut med att lufta tanken om garanterat (högt) pris för el från ny kk motiverat med klimathot.

 64. Erik

  #59

  Han har ju dock fel. Graferna visar ingen uppvärmning i USA om man kompenserar bort alla termometrar som blivit ”resetade” men då nämner han inte att alla dessa har gått från LIG till MMTS och dessa skiljer det 0,6 grader mellan. Men eftersom det finns så många felkällor så litar jag inte på dessa data även om de justerade är mer rätt. Satelliter visar en värmande trend och resten där innan är bara nonsens att ens försöka återställa.

 65. Christer Löfström

  #62
  Jag har inte sett att IPCC rekommenderat fördubbling av kk. IPCC anger olika scenarier för att nå ”1,5 graders målet” med mer eller mindre andel kk.

  Elpriset måste upp till ca 1kr/kWh för att kk skall bli lönsamt. Antingen ökar priset på marknaden eller så måste det till stöd.

 66. Bim

  Ann LH
  Förra veckan skrev jag faktiskt till Ring P1
  När Sverker Olofsson var programledare, och Michael Willgert ringde in om klimatet
  Mitt kom naturligtvis inte in. 😀

  Ni Programledare på Ring P1 visar er totala okunnighet om klimatfrågan när folk som ni kallar Klimatförnekare ringer in och framför sanningar. Har ni aldrig tänkt på att det är människor som är väldigt kunniga och pålästa i ämnet.
  Ni borde sätta er in i frågan själva.
  Det finns 400 PPM koldioxid ( CO2) i atmosfären. Alltså 400 miljondelar som är detsamma som knappt en halv promille.
  Sedan 1800 talet har halten CO2 ökat med 100 PPM som är detsamma som en tiondels promille. Samtidigt har folkmängden ökat sju gånger.
  Av dessa 100 PPM är inte allt påverkat av människan, men bortsett från det så är hela världens ökning från 1800 talet en tiondels promille av Jordens atmosfär.
  Av denna tiondels promilles ökning av CO2 ansvarar Sverige för 1,7 promille.
  1,7 promille av en tiondels promille. Sug på den du Sverker Olofsson.

  2 syreatomer och en kolatom bildar CO2. Kolet bildar växternas kolhydrater med hjälp av fotosyntesen.
  Samma kolhydrater som veganer så gärna smaskar i sig. Samma koldioxid som återgår till atmosfären när vi eldar upp ett vedträ som innehåller cirka. 40% kol.
  Så utan CO2 inget liv på Jorden. CO2 är ingen förorening som president Obama påstod utan livets viktigaste byggsten. Det känner alla trädgårdsmästare till, men inte ni på radio och tv. Det dräller inte av koldioxid i atmosfären det är så lite att det räknas som en spårgas. Men väldigt viktig.

  Vänligen Och namn o adress o telefon, så klart

 67. Robert Norling

  ”Nyttiga Idioter” finns det tydligen ganska gott om.
  I Göteborg 1200 st.
  I Nyköping samlade man ihop ett sextiotal namn, majoriteten var kvinnor.
  MP mobiliserar inför EU-valet, är min gissning.

 68. En annan

  Jo Christer, men då står vi inför stora problem. Dagen kk är inte lösningen, att ha kokarreaktorer som kan explodera närsomhelst, typ Fukoshima=obra, därför måste lösningen sökas i gen4, dvs Thoriumreaktorer.
  Tyvärr uppenbarar sig ett problem vi inte hade innan, universiteten som i normala fall skulle levererat verkar ha fastnat med hjärnan i gylfen, milt sagt. Idag finns det tydligen en pajas hos chalmers som letar högerspöken i klimatbrallan, hallelujad av dekanus…
  Men vi närmar oss en lågkonjunktur, vissa vill bygga järnväg fortare än flyget, jag ser hellre att man först bygger kraftverk som kan ge oss billig energi.

 69. Robert Norling

  MP:s El-cykelbidrag är och har varit en skandal, då det inte påverkar klimatet åt något håll.
  Nu visar det sig att batteritillverkningen tydligen är kopplat till barnarbete.
  I kvällens Rapport berättar man om att många barn måste jobba i koboltgruvor.

 70. Fredrik S

  Robert Norling #69

  Det är ju nästan lite synd om Miljöpartisterna. De älskar batterier och hatar gruvor. Ganska säker att de håller för öronen och tjoar när det här förs på tal. Sekt-och översteprästinnan Lövin twittrade så glatt över nya ev batterifabriker i Sverige samt hur klimatklivet bidragit till minskade utsläpp pga alla laddstolpar etc. Gruvor däremot ska tredje världen stå för. Lite barnarbete där får vi stå ut med för att klimatministern ska göra omvärlden avundsjuk på Sverige.

 71. Robert Norling

  Nu har temperaturen börjat krypa ner under -70 grader på Antarktis.
  Vostok -73,5
  Dome C -71,4
  Dome A -71,3
  Och hemma där jag boar får vi ännu en natt med minusgrader.
  Utstrålningen verkar funka klanderfritt.

 72. Ingemar Nordin

  Christer Löfström #65,

  ”Elpriset måste upp till ca 1kr/kWh för att kk skall bli lönsamt. Antingen ökar priset på marknaden eller så måste det till stöd.”

  Källa på det? Förmodligen är det så att om man tar bort skatter och andra regleringar som trissat upp priset på kärnkraft så skulle man få ett elpris som står sig väl in konkurrens med exempelvis gas.

  Tyvärr bryr sig dagens miljöpartister inte om avfallsproblemet utan vill förhindra en utveckling mot en lösning; G4. Kärnkraft är det idag säkraste, effektivaste och hälsosammaste energislaget som vi känner till. Det vore synd om Sverige förblir omsprunget även på denna gren.

 73. Ingemar Nordin

  Bim #66,

  ”Ni Programledare på Ring P1 visar er totala okunnighet om klimatfrågan”

  Nej, nej. Sådär kan du inte skriva. Stryk dem medhårs; beröm dem för deras öppenhet för nya åsikter, och för att de är så bra på att ställa intressanta motfrågor till allt möjligt. För sedan fram dina fakta som om det vore något nytt. Programledarna har naturligtvis inte den blekaste.

  På dem igen!

 74. Christer Löfström

  #72
  LCOE enl US EIA mars 2018 anger 90,1 US$ / MWh i 2017 pengar för nya verk med start 2022.
  Notera att Hinkley Point får feed in till betydligt högre pris.
  Har inget med skatter och avgifter att göra.
  Kinesisk reaktor i Ringhals skulle sänka priset, men det vågar nog inte Vattenfall.

  Kolla med (m) hur de ser på frågeställningen och vilka siffror som de jobbar med. Jag hörde deras senaste då ekot bröt i i sportradion en kväll i föra veckan.

  #69
  Bra tips! Rapport hänvisade till breakit.
  https://www.breakit.se/artikel/19564/batterier-fran-barnarbete-kan-finnas-i-din-elcykel-vi-gravde-fram-sanningen-med-vara-lasare

  Man bör notera att Greven ,Professorn och Skånskan (c) försöker stoppa provborrningar på Österlen i Skåne. De vill ha vindkraft, men gruvorna skall ligga i Afrika.

 75. Robert Norling

  #70 Fredrik S.
  Bra sammanfattning om sakernas tillstånd.
  MP Älskar batterier – Hatar gruvor.

 76. Michael E

  Apropå kostnader för olika typer av elproduktion så har OECD’s Nuclear Energy Agency (NEA) beräknat Levelized cost of energy (LCOE) för kärnkraft. En beskrivning av LOCE finns här, https://www.energy.gov/sites/prod/files/2015/08/f25/LCOE.pdf och är enkelt uttryckt ett sätt att jämföra olika typer av teknologier för elproduktion genom att dela livstidskostnaden med dess totala elproduktion.

  En kort sammanfattning av rapporten finns här, http://www.world-nuclear.org/information-library/economic-aspects/economics-of-nuclear-power.aspx. Eftersom byggandet av ett kärnkraftverk är synnerligen kapitalintensivt så blir dess förmåga att konkurrera med andra elproduktionsslag en konsekvens av vilken diskonteringsränta man använder sig av när man beräknar det diskonterade nuvärdet för investeringen. Vid en diskonteringsränta om 3% är kärnkraften lönsammare än alla andra energislag i alla de undersökta länderna. Vid 7% och under förutsättning att kostnaden för kol är 30 USD/ton så är medelkostnaden för kärnkraften samma som för kol. Vid 10% diskonteringsränta så är kärnkraften i paritet med naturgas (CCGT).

  EON, vattenfall, Fortum etc räknar typiskt med en diskonteringsränta mellan 3%-5% för kärnkraften. Nordhaus räknar med 5%.

 77. Lars-Eric Bjerke

  #76 Michael E

  Bra inlägg om kärnkraftens kostnader. Av dagens leverantörer har Westinghouse AP 1000 störst potential att nå ett lågt pris ( 2 i drift i Kina). Den består av mindre än hälften så många komponenter, som den franska EPR (Finland 5) och har ingen kraftel eller rörliga komponenter som behöver vara säkerhetsklassade och blir därför betydligt billigare. Man får heller inte glömma bort seriestorlekens betydelse. Om en leverantör, som på 70-talet, får beställning på 25 standardiserade reaktorer kan han pressa priset avsevärt.

 78. Christer Löfström

  #76 o #77
  I texten i länken till world-nuclear.org står det.

  ”In 2017 the US EIA published figures for the average levelised costs per unit of output (LCOE) for generating technologies to be brought online in 2022, as modelled for its Annual Energy Outlook. These show: advanced nuclear, 9.9 c/kWh”

  Mitt påstående att ny kärnkraft i Sverige kräver elpris på ca 1 kr/kWh verkar rimligt, hur mycket ni än försöker trixa.

  Fakta om vilket elpris som behövs, och ev stöd, får vi om Vattenfall skall investera i nya kärnkraftverk i Sverige.

 79. Daniel Wiklund

  OT Idag har Norrbottenskuriren igen en helsida om klimatet. ”Klimathotet kan leda till förbättrad kondition” säger en forskare i hälsa. ”Barn bryr sig inte om den ökande risken för hjärtproblem eller eller benskörhet i 50-60-årsåldern. Men de bryr sig om miljön”. Här kommer Greta in. ”Gretas aktioner mot klimathotet påverkar barnen och ger dem nya bilder och normer. Om barnen och deras föräldrar släpper ut mindre koldioxid eftersom de inte åker bil till skolan och jobbet, så är det något barnen gillar och argumenterar för. Vi arbetar med goda förebilder i våra projekt. Greta är verkligen en god förebild”. Ständigt denna Greta. Forskaren driver bland annat projektet Aktiva skoltransporter där man försöker få eleverna att gå eller cykla till skolan läsåret runt. Greta varken går eller cyklar till skolan, hon skolstrejkar ju, nu på långfredagen i Rom. Numera kan barnen (eller för den delen dom vuxna) inte springa, hoppa, hjula, stå på händer, dansa, sparka eller kasta boll, hoppa hopprep med mera för att det är roligt, utan man ska inpränta i barnen att det är för att rädda jorden så att den inte brinner upp.

 80. Michael E

  #78, Christer Löfström. Om du läser vidare i det stycke som du refererar till så kommer du till diskussionen om diskonteringsräntans betydelse där beroende av denna man kan få olika resultat avseende kostnaden för kärnkraft. Notera också i samma stycke att om man lägger på pålagor på t.ex. kolkraftverk i form av ”Carbon sequestration” (att långsiktigt lagra CO2) så kan dessa också fås att bli olönsamma. Allt beror helt enkelt på hur man räknar och vilka faktorer man anser ska vara med samt hur dessa ska värderas.

  Att anta en diskonteringsränta om 3%-5% är relevant och då är kärnkraft synnerligen konkurrenskraftigt. Sedan är det min bestämda uppfattning att vad som pågår i Sverige nu med att lägga ned fullt fungerande kärnkraftverk är en enorm kapitalförstöring förorsakad av icke genomtänkta politiska beslut.

 81. Christer Löfström

  # 80
  Jag har läst texten som funnits länge och de uppdateras lite då och då.
  Jag är bekant med LCOE och det mesta som rör olika metoder att producera elektricitet.

  I texten finns en tabell från OECD 2015 med LCOE för olika länder vid olika räntor.

  För UK: 64,4 US$ / MWh vid 3 % och 100,8 vid 7 %
  Notera garanterat elpris för Hinkley Point. 92,5 £/MWh i 2012 pengar med uppräkning för inflation.

  Den senaste modelleringen jag sett i Sverige är från 2013. Där använder man 6, 9 o 12 %
  https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/33858/1/gupea_2077_33858_1.pdf

  Stängning av O1,O2,R1 o R2 är inte politiska beslut. Det är ägarbeslut.
  Stängning av B1 o B2 var politiskt.

  Jag upprepar. Vilket elpris kräver Vattenfall för att investera i ny KK i Sverige?
  Viktigaste frågan om ny KK som ingen ansvarig vill besvara nu. Men det kommer.

 82. Michael E

  #81, Vattenfall som äger Ringhals helägs av staten som spekulerar i högre elpriser när kärnkraften läggs ned vilket i högsta grad är ett politisk beslut. Jag tror du är tämligen ensam om att föreslå diskoneteringsräntor upp till 12%.

 83. Carin S

  Nödläget i Göteborg med omnejd är att det är så lågt vatten så det är svårt att sjösätta segelbåtar i de kommunägda hamnarna. Vi har haft under medelvattenstånd över en vecka nu.
  Fram med mudderverk o dynamit så vi kan få i våra båtar NU!

 84. Christer Löfström

  # Ni som driver KU,
  notera att jag inte föreslår diskonteringsränta!
  Jag länkade till en rapport från Göteborgs Universitet fr 2013 som använder 6, 9 o 12 % i sin jämförelse mellan vindkraft och kärnkraft.

  Jag gör om och om igen bedömningen att det krävs ca 1 kr / kWh för att Vattenfall skall investera i ny kk. Siffran 1 kr/kWh kommer jag fram till genom att kolla LOCE hos US EIA som använder,

  ”after‐tax weighted average cost of capital (WACC) to discount future cash flows in the capacity expansion analysis”

  Den rapport från 2018 som jag tittar i har WACC = 4,5 %

  Kostnaden för ny kk kommer att bli huvudfrågan. När kan jag inte bedöma. Det måste finnas någon på Vattenfall som kan upplysa KU´s läsare.

  Problemet ni på KU har är att Vattenfall, Uniper och Svenskt Näringsliv argumenterar för kk med klimathotsmotiv och att det sannolikt krävs någon form av stöd för ny KK.

  Jag följer inte längre KU. Detta var en engångs bara för att upplysa om mitt förslag till Investors styrelse 5/8, då mitt fokus numera ligger helt på SS Africa. Hälsoläget avgör om jag kan deltaga på stämman.

  https://www.investorab.com/media/2036/item-19-proposal-from-shareholder-christer-loefstroem.pdf

 85. Lasse

  #83 Carina
  Här kan SMHI vara behjälplig:
  https://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/vattenstand-och-vagor#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,lang=sv,station=goteborg
  Vattenståndet varierar en hel del under dygnet.
  Sen bör man väl ha nån fördel av att ha en liten båt nån gång 😉

 86. Håkan Bergman

  Slutet är nära nu, inte för planeten men för klimathotarna.
  https://rebellion.earth/tube-services-april-17th/
  Efter att ha dj*vlats med en halv miljon londonbor ett par dar så ska man nu ge sig på tuben också och i förlängningen tydligen också övriga tåg. Vad ska samhället göra åt sånt här, massarresteringar? Om inget görs lär folk snart börja ta saken i egna händer, det här är inte acceptabelt.

 87. Fredrik S

  Håkan Bergman #86

  Ja, det lär väl spåra ur snart. Det är msm’s favoritmessias kompisar:

  https://medium.com/wedonthavetime/the-rebellion-has-begun-d1bffe31d3b5

 88. Mats Rosengren

  #59 #64
  ”Han har ju dock fel.” Skitsnack! Tony Heller gör ett fantastiskt arbete! En verklig ”superman”! Genial!
  ”Satelliter visar en värmande trend” Också skitsnack! Se diskussionen på ”öppen tråd”! Ordet ”satellit” låter kanske ”avancerat”, ”modernt” och ”fint” men för områden där ett bra termometer-nätverk finns är dessa data betydligt bättre. Se också min självproducerade graf med över hundra år av termometer data
  http://wgpqqror.homepage.t-online.de/plot.html
  ” resten där innan är bara nonsens”. Absolut INTE! TVÄRTOM!

 89. Erik

  #88 Om han har rätt varför nämner han inte att man bytt från LIG termometrar till MMTS? Han skippar en faktor som är bevisad på en uppvärmning på 0,6 grader för dessa termometrar, tar man bort denna faktor tappar man all trovärdighet.

  Detta innebär att vi bör använda justerade data och då ökar tempen mer. Eftersom du står bakom marktermometrar så bör du då alltså anse att det sker en störrre uppvärmning än satelliterna visar?