Klimathotet vinner inga röster – särskilt inte bland de unga

Lena Krantz var ute bland klimatdemonstranter i samband med riksdagens öppnande i tisdags. Och, jodå hon hittade några demonstranter på Stockholms gator https://klimatupplysningen.se/den-stora-demonstrationsdagen/. Men något större drag under galoscherna verkade det inte vara. Börjar folk tröttna på alla domedagsprofetior som aldrig inträffar, eller som man ens ser några spår av på det globala planet?

Jag kollade också Klimatvetts artiklar om valen i USA och i Tyskland respektive. Är inte klimatet en stor fråga där?

kamela harris

”Varför lyfter inte Kamala Harris fram klimatfrågan i sin kampanj?

Kamala Harris har varit tystlåten om sin åsikt när det gäller klimatförändringar, medan stora gröna grupper fortsätter att stödja henne ändå. Varför kan man undra?

De vet vad hon ska göra. Det finns ingen vinnarmentalitet i att prata om klimatet, säger Steve Milloy, senior jurist vid Energy and Environmental Legal Institute, till DCNF. ”Jag tror att det var i juli 2022 som New York Times genomförde en opinionsundersökning som rapporterade att endast 1 % av väljarna prioriterar klimatet. Så det är en förlorarfråga …”

President Joe Biden gjorde också klimatet till en viktig aspekt av sin framgångsrika kampanj 2020, och GARANTERADE att han skulle sluta med fossila bränslen och kallade den tidigare presidenten Donald Trump för en ”klimatmordbrännare” som misslyckades med att skydda amerikaner från ”klimatförändringarnas härjningar”. Vi vet dock alla nu att han inte lyckades med det trots att han öst enorma summor på subventioner till den gröna energin. Klimatet har dock en tendens att gå sin egen väg oberoende av vad amerikanska presidenter väljer att lagsätta.

Harris kampanj säger att Kamala har förändrats, men kommer hon fortsätta driva Bidens klimatagenda ( läs IRA ) i Vita huset eller kommer hon att lyssna på den växande skaran i USA som insett att de enorma stöden till dessa ”gröna projekt” inte har någon klimateffekt alls?

Men ännu är hon ju inte president !”

https://www.klimatvett.fi/post/varf%C3%B6r-lyfter-inte-kamala-harris-fram-klimatfr%C3%A5gan-i-sin-kampanj

valresultat tyskland

De gröna presterar katastrofalt i östtyska opinionsundersökningar bland ungdomar och förlorar nära 80 procent av stödet!

Den gröna rörelsen i Tyskland befinner sig i ett fritt fall-kollaps!

För bara några få år sedan lutade den tyska ungdomen överväldigande mot Bündnis 90 die Grünen (tyska gröna partiet). Kom ihåg hur Greta Thunbergs rörelse var i nyheterna överallt, och FridaysForFuture ledde en stor ungdomsrörelse mot en ny framtid.

Sedan, 2021, kom de tyska gröna till makten i en koalition tillsammans med SPD-socialisterna och FPD-liberalerna. Omedelbart började de genomföra alla möjliga av sina galna gröna idéer och för första gången började tyskarna inse exakt vad det hela egentligen betydde: problem med energiförsörjningen och ekonomiska elände som manifesterades av hög inflation, skyhöga räntor och industrialiseringens kollaps.

Visionerna om en grön utopi förvandlades plötsligt till en dystopisk mardröm och en dyster framtidsutsikt. All hype kring De Gröna smälte bort snabbare än en snögubbe i en vulkankrater.

I dag rapporterar Kolja Barghoorn på sin sajt Aktien mit Kopf att häpnadsväckande 83 procent av ungdomarna sedan dess har vänt ryggen åt det gröna partiet i delstaten Thüringen, där det i september kommer att hållas avgörande delstatsval.

Det verkliga politiska blodbadet har ägt rum inom det gröna partiet (Grüne). År 2019 fick De gröna 21,7 procent av rösterna från unga. Men i de senaste resultaten var det bara ynka 3,7 procent som röstade på dem.

I Sachsen fick De gröna bara 5,7 procent i mätningen, jämfört med 27,3 procent 2019 – det är en minskning med 21,6 procent. Det betyder att 79 % av deras stöd bland ungdomarna har gått ut i Sachsen!

Det är över – för den här gången – för den gröna rörelsen i Tyskland.”

https://www.klimatvett.fi/post/tysk-ungdom-har-vaknat-det-gr%C3%B6na-partiet-f%C3%B6rlorar-83-av-sina-unga-v%C3%A4ljare

Hämtat från NoTricksZone, översatt av Christer Käld

Ja, det verkar som om trenden är att klimatfrågan har tappat mark rejält. Åtminstone bland väljarna. Snart är det väl bara politiker och journalister som tror att detta är en prioriterad fråga.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Fredag den trettonde och så klart skulle nåt skita sig. Första javan med lite farinsocker i är avklarad så liket lever. Men även om den här personen inte precis kan förknippas med punktlighet så har strippen ändå uppdaterats punktligt kl. 0700 varje dag så länge jag kan minnas. Vad är det som händer, är det undergången?
    https://www.gocomics.com/andycapp/

  2. foliehatt

    ”Ja, det verkar som om trenden är att klimatfrågan har tappat mark rejält. Åtminstone bland väljarna. Snart är det väl bara politiker och journalister som tror att detta är en prioriterad fråga.”

    Det är kanske till och med bättre än så – Public service utredningen upplevs som obekväm av just Public service. SVTs VD Hanna Stjärne skriver ”Public service-utredningens betänkande är motsägelsefullt. Det går helt enkelt inte ihop. Kommittén konstaterar att public service är viktigare än någonsin. Samtidigt föreslås en ekonomisk rutschkana som kommer gå ut över utbudet, särskilt som SVT får ett utvidgat beredskapsuppdrag”

    Redan så har man dragit in på klimatreporterns mycket stora flygbiljettkonto. Förhoppningsvis måste man göra än fler liknande prioriteringar i framtiden. Och, passar inte galoscherna, om SVT menar att tittarna vill ha mer av sådant som SVT nu måste dra ner på så kan ju SVT alltid föreslå en intäktsmodell där tittarna betalar för det som de önskar se – som kommersiella tjänster gör. Men de kanske inte är dumma på just det viset.

  3. Ann lh

    Ingemar, ”Snart är det väl bara politiker och journalister som tror att detta är en prioriterad fråga”.
    Nu är det ju inte ”klimathotet” som är det stora hotet utan den förödande klimat(hots)politiken. Visst protesteras det mot den, men endast ”styckevis och delt”.
    Här och där, bland annat i Epoch Times, får en hel del insiktsfulla röster komma till tals och nu när det gröna visar sig tämligen ohållbart och får motstånd både i norr och söder, på land och till havs så uppmärksammas det mer och mer även i media.
    När t.ex. fiskarna på öarna i Göteborgs skärgård protesterar mot vindkraften i havs och till och med de självsäkra gubbarna på Volvo pausar batteritillverkningen så kan man se en viss tillfriskning. För varje år som går kommer räddningen i form av kärnkraften allt närmare och allt detta utan stora protester.
    Det skulle vara intressant att se Greta komma ut till Hönö/Öckerö och försöka övertyga gubbarna som protesterar mot vindkraftsplanerna att de har fel.
    Både Clintel och GWPF tror på möjligheten att ställa om omställningen utan att De Gröna protesterar mot de tankarna.

  4. iah

    sahara var för 10 000 år sedan ett grönskande område med både träd och fisk. även i sverige hade vi ett klimat som tillät att trädgränsen enligt kullman/öberg var mycket högre än idag. sedan dess har vi haft både varmare och kallare klimat. idag har vi en medeltemperatur som i huvudsak mäts av temperaturmätare i stadsmiljö och som justeras utan att man vet vad det leder till. temperaturmätare på landsbygden är ofta flera grader lägre. co2 narrativet verkar just nu ifrågasättas och många är dom undersökningar som hävdar att havet, molnbildningen och solen driver mängden co2. kanske börjar något av detta uppmärksammas av dom unga eller så är det bara en tillfällig trend.

  5. foliehatt #2
    Ja när ska det gå upp för stollarna att tv inte längre är den där lägerelden alla samlas runt. Saknar nästan den där idioten från radiotjänst som ringde en gång om året och frågade om jag hade en tv. Och lik f*rbannat kan man fortfarande se rubriker á la ”tvserierna du inte får missa”, då skrattar jag och tänker tillbaka till en gång på sjuttiotalet, sitter på jobbet och säger till en polare, – Hänger du med på krogen i kväll, jag har två sjyssta ragg på gång? Svar- Nej jag måste se slutet på en tvserie i kväll. Gode Gud, och se hur världen har blivit.

  6. Lasse

    Tack
    Nyss intervjuades VP Jonas Sjöstedt i Bryssel.
    Han är en återvändande EU parlamentariker som denna sejour skall fortsätta jobba med klimatet.
    Så ynglingen är fortfarande intresserade av klimatet 😉

    Bidens USA har seglat upp som världens största oljeutvinnare med stor export av naturgas. Skillnad på retorik och verklighet!

    fredagen den 13 och SVD har en artikel om att banker fortfarande äger fossila bolag. Just idag kom ett bud på Tetys oil, en av många oljebolag på börsen.
    Vi måste värna pensionerna säger fondförvaltarna.

  7. UWb

    Vissa av er som jobbat i en projektorganisation känner nog igen er i dessa steg:
    1. Wild Enthusiasm! (Yay!)
    2. Growing Disillusionment (Wow, that was fast!)
    3. Chaos (What’s going on?)
    4. Search for the Guilty (Hide!)
    5. Punishment of the Innocent (It wasn’t my idea!)
    6. Promotion of the Non-Participants (I told you so…)
    7. Define the Requirements (Here’s where we should have started all along!)

    Som jag ser det ligger miljörörelsen någonstans mellan 2 och 3. Tidigare har till exempel olika teknikutvecklingar ansetts kunna göras snabbare och billigare, men i många fall har det tagit stopp.

    Elektrolysörer skulle ju ner i pris och användas överallt, men utrullningen har inte ökat så snabbt och EU’s vätgasmål till 2030 är i princip fysiskt omöjligt att nå.

    Havsbaserad vindkraft skulle snart vara nere i de kostnader som landbaserad vind har, men i England så var skillnaden mellan AR4 (2021) och AR6 (2024) 59 procents ökning i garanterat pris, långt över ”vanlig” inflation.

    Elbilarna skulle snart vara billigare än de fossila, men var hittar du en familjebil på el med relevant körsträcka under 500 000 kronor, en Tesla Y kostar 550 000 kr i billigaste utförandet. En bensinare kostar 200 000 kronor mindre, t.ex. Skoda Octavia. Med dagen priser på bensin och med tanke på att många inte kan ladda bilen hemma är det inte lönsamt med elbil.

    Men solpaneler och batterier, de har ju rasat i pris. Det stämmer, men det beror på en dysfunktionell marknad som inte kan vara i eviga tider. Det har vuxit upp tillverkare i Kina och Sydostasien som har en produktionskapacitet som med marginal överskrider efterfrågan – då dumpas priserna för att i alla fall få viss kostnadstäckning, men denna situation kan inte vara för evigt, speciellt med tanke på att dessa kräver stora mängder metaller och andra material som inte finns i oändlig mängd.

    Jag tror tyvärr att det här är något som måste ”genomlidas” ett antal år till, innan alla (speciellt politiker och media) har kommit till sans och inser att kostnaden överstiger fördelarna med stora marginaler och att befolkningen inte vill, eller ens kan, bekosta detta. För det är ju någon som ska betala i slutändan och det är alltid konsumenten / skattebetalaren.

    Nu är vi i mellanvalsperiod och när Sverige kommer närmare valet 2026 är jag säker på att både V och Mp (och kanske C) kommer att dräneras på väljare som tar mer definitiv ställning och då inser att dessa partier kan jag inte så bakom.

  8. Thorleif

    Klimathotet eller hellre klimatfrågan utgör en väsentlig del i processen att flytta makt från suveräna stater till överstatliga och privata organisationer bortom demokratiskt inflytande. Tillväxten av s.k NGOs (non-governmental org) som finansieras av både statligt och privat kapital har varit enorm sedan 25 år (främst tack vare den finansiella förmögenhetstillväxten). Till detta kan läggas mellanstatliga organisationer samt FNs egna.

    I Europa begränsas den politiska lagliga korruptionen (lobbying) av striktare regler än i USA (”pay-play” där paret Clinton’s stiftelse tillhör de grövsta offentliga exemplen).
    Därför belönas topppolitiker först i efterhand t.ex genom olika former av extrem-arvoderade ”föreläsnings-turne’er”.

    Nya karriärjobb uppåt i ”näringskedjan” är förstås den traditionella vägen att ”styra mot målet” av särintressen vilket särskilt inkluderar ”svängdörrar” mellan kontrollmyndigheter och företag.

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/top-lobbyists-of-2024/

    Kanske kan samma typ av särintressen få motsatt påverkan på den förda klimatpolitiken om väljarna alltmer inser att verkligheten eller för delen konsekvenserna av politiken inte stämmer överens med propagandan?

  9. Ulf

    Frågan är varför Sverige och EU alltmer vill leva med myter och sagor och självgodhet?
    USA totalutklassar oss ekonomiskt, men retoriken mot landet i väster alltmer får det att låta som det är en bananrepublik som håller på att bli utfattig och demokratin på väg bort. Inget kan bli mer fel. Tvärtom utklassar USA Europa fullständigt. Håller vi på att bli ett museum som lever på gamla minnen? Skönt ändå att unga vaknar upp. Sen är jag livrädd att folk tappar tron på demokratin för att vissa politiker gjort bort sig så grundligt.
    https://www.di.se/analys/inse-fakta-vi-ar-utklassade-av-usa/

  10. Thorleif

    #9 Ulf

    Det mesta ifråga om perception handlar om relativitet. Båda sfärerna är på väg ner. I USA å ena sidan som på pappret har en stark grundlag där också delstaterna har mycket egenmakt håller på att äventyra friheten inifrån samt via utrikespolitiken. Allt det USA stått för är på väg att successivt sönderfalla pga av alltmer svagare ledarskap och korruption. I Europa likaså men under en växande tyngd av byråkratisering och maktkoncentration. I USA kommer det politiska motståndet ända att segra till slut tror jag. Här i EU tycks vanliga politiker och folk helt oförmögna till reellt motstånd.

    Ja amerikanerna är bättre rustade för demokratiskt motstånd mot den negativa utvecklingen. De har det tuffare och är vanare att gå emot makten.

    USA utklassar oss inte minst för den skulddrivna konsumtionen (och utrikespolitiken/krigsapparaten) och att välfärden i Europa är politikernas vapen för att behålla makten. Mycket talar för växande problem i bägge fallen ovan.

  11. Klimathysteri i kombination med en framstegsfientlig agenda gör idéerna oattraktiva. Få vill bo i en timmerstuga på landsbygden utan el, men när man lyssnar på många klimataktivister låter det som om det skulle vara slutmålet. Åtminstone för folket (the deplorables), medan överheten reser med privatjet. Att avveckla kärnkraften och ersätta den med sekundära energikällor har sitt pris. Utöver det har inga hysteriska scenarier besannats, haven stiger inte och det är ungefär lika varmt som förra året. Snarare har vintrarna blivit något kallare, men det kanske inte passar in? Man behöver inte läsa avancerade klimatbloggar för att bli skeptisk.

  12. Christian H

    Mycket glädjande att ”die Grüne” i Tyskland åstadkommer ett praktfiasko i delstatsvalen i Thüringen och Sachsen. Speciellt glädjande är det att ungdomarna vänder dem ryggen. De har väl upptäckt hur illa uttalanden om att vi håller på att förgås av värme, stämmer med den verklighet de möter. I morse kl 06:00 var det kallt på många orter i Europa enligt dwd.de så noterade Dublin 3,0 grader, London 3,6, Brest 6,7, Paris 7,2 och Bordeaux 8,6 grader. Detta är för orterna och årstiden ovanligt låga temperaturer. Här hemma noterade Sveg -1,7 grader och Ljungby +0,2 grader. Dessutom har det fallit snö i Alperna.

    Jag anser att allt snack om att vi måste föra en offensiv klimatpolitik och ta på oss ledartröjan i kampen mot koldioxidens farliga uppvärmning av planeten, är helstolligt. Vi kan inte påverka klimatet, annat än mycket lokalt och kortsiktigt, då det är faktorer utanför mänsklig kontroll som avgör det hela. Dagens uppskruvade domedagspredikanter angående klimatet är samma sorts skrot och korn, som de som ansvarade för häxbränningarna på 1600-talet; samma syndabockstänkande och samma inställning att det är människans syndiga leverne som orsakar alla klimatkatastrofer och missväxt. Botemedlen mot katastroferna är desamma, då som nu. Självspäkning, kryperi inför makten och avlatsbrev för att få syndernas förlåtelse. Dagens avlatsbrev kallas dock utsläppsrätter.

  13. Ulf

    Thorleif, tycker området är intressant eftersom de flesta människor och media här lever med fördomar.
    USA utklassar oss för att de helt enkelt är mer produktiva, duktiga på att skapa nya företag etc. Väldigt lite har med skulder att göra. Man kan t o m argumentera för att Europa ligger sämre till där. USA har stort utrymme att höja skatter som inte skulle sänka deras ekonomi i stor utsträckning. Så är inte fallet här.
    De fattigaste 10 procenten i USA är rikare än de fattigaste 10 procenten i Sverige, uppseendeväckande.
    Sättet att förhålla sig till klimathotet visar att amerikanerna är mer resistenta mot hotandet. Visserligen har Biden slösat enorma pengar på ineffektiva gröna satsningar, men inte gått i bräschen för galna idéer som förstör landets förutsättningar som i Tyskland och delvis Sverige, där det dock är bara södra Sverige som drabbats benhårt.!

  14. Ah, livet går vidare.
    https://www.gocomics.com/andycapp/2024/09/13

  15. Fredrik S

    För väderintresserade, unga som gamla, råder exceptionellt kallt väder nere i alperna, speciellt norra delarna. En del temperaturrekord är också möjliga, vilket brukar uppmuntra våra reportrar till snabba tangenttryck. Förmodligen inte i detta fall dock.

    Upp till 50 cm snö har fallit och snögränsen var så låg som 1000 m lokalt vilket är sällsynt i september.

    Hela köldknäppen som sådan är väldigt ovanlig.

    https://meteonews.ch/en/News/N14145/Polar-air-on-the-way

  16. Benny

    Ulf, det mesta i USA har med skulder att göra! Den federala staten har skulder på över 35.000 miljarder dollar, delstaterna vet ingen hur mycket skulder de har men Kalifornien är bankrutt liksom många andra delstater och sedan har vi kreditskulderna hos privatpersoner vilket gör hela USA:s ”ekonomi” till en tickande bomb! Det som räddar USA är petrodollarn och krigsindustrin, än så länge. Visst är EU:s ekonomi usel men knappast så usel som den är i USA, sen att stollarna i Bryssel är ekonomiskt inkompetenta är ingen nyhet. Hoppet de har i USA är att Trump vinner valet sätter stopp för det ”gröna” stolleprojektet och börjar stänga ner de ca 1000 militärbaser man har runt i världen som tickar pengar.

  17. Lasse

    #15 Fredrik S
    Väderintresserad men även byggintresserad kan söka sig till Elbe och bron som kollapsat i Dresden
    https://www.youtube.com/watch?v=fiL2s2cEnME
    Just nu kraftiga regn uppströms och risk för höga flöden och vattenstånd.
    Vad kan få en betongbro kollapsa såhär? Tydligen var förloppet snabbt.
    De talade om dåligt underhåll och kanske rostande armering?
    Spännarmering?

  18. Berra

    Fredagen den 13:de…då visar rockström livstecken på nytt

    https://www.dn.se/varlden/forskare-kraftigt-minskad-ojamlikhet-kravs-for-klimatet-och-miljon/

  19. foliehatt

    Lasse, #17.
    ANTROPOGEN KOLDIOXID är skurken – så klart!!

  20. foliehatt

    Berra, #18,
    ”Alla djur är jämlika men somliga djur är mera jämlika än andra.”

    Exempelvis så är det OK när Rockströms kollegor flyger in från runt om i världen till möten inom WEF och COP. För detta sker ju för en ”god sak”

    Men alla övriga ska vara jämlika i sin fattigdom.

  21. Arne Nilsson

    Berra #18 Vi i den fria världen som jobbat och byggt upp ett bra samhälle ska alltså enligt Rockström et al beskattas hårt så att andra människor som av lättsinne inte byggt upp nåt samhälle ska få det bra. Hur bor han själv tex? 15 kvm och el 16 timmar per dygn?

  22. Rossmore

    #11 Fulvius

    Inte sett inlägg från dig tidigare. Sund synpunkt. Välkommen.

  23. Tege Tornvall

    Harris själv har knappast relevanta klimat- och energikunskaper utan måste lita till och styras av rådgivare. Vilka? Vad vet, kan och vill de? I debatten kom klimat och energi i bakgrunden. Dårfinken Trump tycks ha bättre rådgivare i just denna fråga.. Som att välja mellan pest och kolera. Kan kongress och administration stå emot?

  24. Tege Tornvall

    #21. Bor inte Rockström i solidaritetens namn i en andrahands etta med kokvrå?

  25. TorbjörnR

    #23 Tege T

    Bla Roy Spencer och Co2 coalition förbereder argumentation åt Trump!

  26. tompas

    #24
    Rockström bor i en villa på 150 m2 och då är inte biytor inräknade.
    Villan uppskattas vara värd 9 500 000 kr.
    Tomten är rätt skaplig, den är på 16409 kvadratmeter.
    Så någon etta med kokvrå passar inte herr Rockström.

  27. Ulf

    Benny16,

    Som sagt fria fantasier som är vanliga i Sverige och Europa. Problemet är att det används siffror utan kunskap. Om nisse i bagarmossen är skyldig 100.000 kr så är det mycket värre än att Goggle är skyldig 4 miljarder. Samma gäller USA versus Grekland. Om du jobbar med procentsiffror så får du en verklighet istället.
    Sen kan USA ha en väldigt mycket högre skuldsättningsgrad eftersom man har en mycket högre tillväxt. Har inget med dollar eller krigsindustri att göra.

  28. Ann lh

    # 23 Harris har ju hela den djupa staten dvs både FN och the Clintons och the Obamas bakom sig, vilket inte har med vetenskap att göra.
    Vad betyder då Happer och hela vetenskapssamhället mot dessa gamla ”träskvarelser” som dessutom stöttas av media?

  29. Mikael Hellgren

    OT.
    Äntligen! Lennart Bengtsson i SvD på ledarsida som gästskribent.
    https://www.svd.se/a/zA4GM9/lyssna-pa-experter-i-stallet-for-pa-aktivister
    Uppfriskande inlägg. Hoppas det blir fler tillfällen.

  30. Mikael H. #29
    Äntligen är nästan ett för svagt ord, men jag instämmer ÄNTLIGEN!

  31. Fredrik S

    Mikael Hellgren #29

    Gött mos!

    Ja, vi får får hoppas på fortsättning.

    Fungerar att läsa i privat/inkognito-läge i webbläsaren, passa på och läs alla.

  32. Fredrik S #31
    Kommer sannolikt i bibblans pressereaderversion endera dagen, då lägger jag ut den som en pdf.
    Bobban är ju gångbar i alla tider, han kanske inte syftade på dagens debatt just då på sextiotalet men what the fuck! Kanske vinden vänder äntligen!

  33. Magma

    Jag läser Lennart Bengtsons artikel i SvD och kan bara konstatera att den är mycket välskriven.

  34. Ann lh

    Lennart Bengtssons artikel i svenskan är välkommen, men även en FN/IPCC-lutande professor kan ha sina fläckar. Angående IPCC står det ”dess naturvetenskapliga rapporter har genomgående producerat tillförlitliga analyser”.
    Det hade varit mer trovärdigt att även ge exempel som visar att Clintels analys av den senaste rapporten ger ett annat budskap.
    Science is not settled!

  35. Tege Tornvall

    #25. Det räcker inte att förbereda argumentation. Det måste också omfatta EPA och andra myndigheter. Happer var ju chef för EPA under Trump när det begav sig. De rödgröna måste rökas ut!

  36. Ulf

    Svar 34,

    Jag är nöjd bara man kan stoppa hysterin och paniken. Det är den som sänker samhällsekonomin. Sen vem som har rätt eller fel är egentligen ointressant. Bara man kommer fram till det uppenbara. Det föreligger inget allvarligt klimathot som måste åtgärdas, nu, nu,nu.

  37. Tege Tornvall

    #15. DN-skribenten Sverker Lenas är ju själv tvättäkta aktivist. Ett rernt vänportr’tt utan störande frågor!

  38. Tege Tornvall

    #15, 18. Fel hänvisning i hastigheten. Nummer #37 avser förstås inlägget #18.

  39. Ann lh

    Tege, #35 att vara rådgivare och att vara chef för myndigheten EPA är två helt olika saker.

  40. Dumsnuten

    #36

    Om man drar ut på krisen så tjänar man inte samma stålar. När det är bråttom bråttom blir det brist på grejer och priserna blir därefter. Katjing!🤑

  41. Adepten

    #18 Berra

    En rättvis, hälsosam och säker planet är avgörande. God hälsa, inklusive fysiskt och psykiskt välbefinnande, är en grundläggande mänsklig rättighet för att upprätthålla Earth system boundaries
    https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(24)00042-1/fulltext.

    Något att bita i för de som ska minska antropogent CO2.
    Till råga på allt står det inget om befolkningsökning och nativitet i rapporten😖

  42. Tege Tornvall

    #39. Ann. Var i mitt inlägg #35 står att rådgivare och chef för EPA skulle vara samma sak? Tvärtom påpekar jag att det viktiga är att styra EPA och liknande myndigheter. Rödgröna har ju målmedvetet säkrat sig sådana positioner och måste därför rökas ut. Eller? Natti, natti för i dag!

  43. Ann lh

    Tege, #35 Du skriver att Happer var chef för EPA under Trump.
    Happer var Trumps rådgivare vilket är en helt annan sak.

  44. Tege Tornvall

    #43. Ursäkta, mitt misstag. Men det ändrar inte att dårfinken Trump troligen får klokare klimatrådgivare och EPA-chef om han blir vald.

  45. Ann lh

    # 44 om Trump återigen blir USAs president är det han som ansvarar för vem som blir EPAs chef. Trump tillsatte en jurist som EPAs chef, han grävde i vad det stod i konstitutionen kring detta sitt uppdrag och ville utgå från vad den vägledningen.
    Det tog hus i h-e bland dem som Trump kallade för träskfolket det vill säga the Clintons och the Obamas och andra aktivister. De gjorde vad de kunde för att få denne jurist avsatt. Vilket till slut skedde. Hans namn var Scott Pruitt. Trump ersatte snart S. Pruitt, men han hann inte göra några större avtryck.
    Debatten om Trump är intensiv. I det intressanta kommentarsfältet till Jan-Olof Sandgrens artikel: Harris mot Trump på Det Goda Samhället ser man snart vilka som inte brytt sig om att undersöka vad Trump åstadkom utan endast följt media och vad de som tittat lite närmare på varför denne man sina många epitet blev så uthängd har att berätta.

  46. #Ann lh 45#

    ”…ser man snart vilka som inte brytt sig om att undersöka vad Trump åstadkom utan endast följt media…”

    Förvisso sant, men det finns bloggar där nästan 100% av kommentarerna utgörs av andra-och tredjehandsuppgifter om Trump. Jag syftar bl.a på Lars Wilderängs Cornucopia.

    Beträffande debatten Trump – Harris, finns det anledning att erindra sig debatten Palme – Fälldin 1976 och valutgången strax därefter.

  47. En ignorerad dumsnut

    Säga vad man vill om Trump men de flesta verkar ha svårt att sätta fingret på vad dom hatar honom för utöver att han är lite trubbig och skarp mot vissa journalister. På samma sätt som folk har svårt att motivera varför dom föredrar Harris mer än att hon inte är Trump och att hon är kvinna och som bonus av icke-ariskt ursprung. Folk verkar mer intresserade av att en historisk händelse ska äga rum än viktiga politiska beslut. Trump satt ju i 4 år. Och vi överlevde vad det verkar. Vi överlever nog 4 år till.

  48. TorbjörnR

    Min åsikt är att Trump är det bästa som kan hända för västvärldens ekonomi.
    Det är uteslutande pga att han kommer ta bort the Green deal och IRA varvid även UK och EU kan backa undan.

    I övrigt bryr jag mig inte så mycket mer än att USA fortsätter stötta Mellanösterns enda demokrati.

    Allt tyder också på att republikanerna kommer vinna rätt rejält i valet trots att media är emot dem

  49. Ann lh

    #48 👍

  50. Berra

    #48 Torbjörn R:

    Tyvärr är jag rädd att eu då kommer att öka sin självspäkning för att ”kompensera” för Trump

  51. Berra

    Ang Trump:

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kampanjen-donald-trump-oskadd-efter-skott-i-narheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *