Klimatexperten Allan?

Idag, den 27 oktober, presenterade tankesmedjan Global Utmaning sin senaste (finns det fler?) klimatrapport på svenska ambassaden i Paris.
”Med rapporten An International Climate Investment Community – breaking the deadlock presenterar tankesmedjans klimatexperter ett nytt förslag som kan bryta dödläget i klimatförhandlingarna”, står det att läsa på Global Utmanings hemsida.
Stora ord. Vem är dessa klimatexperter då, kan man undra?
Ja, lova att ni inte skrattar, men en av huvudförfattarna är Allan Larsson, f d finansminister. Den andre är Måns Lönnroth, f.d statssekreterare på Miljödepartementet.
Efter Paris flyger herrarna till Peking, London, Bryssel, Berlin, Warszawa och Oslo (dock inte nödvändigtvis i den ordningen). Och den 2 november presenteras rapporten på Europahuset i Stockholm. Dit är ni välkomna kl 8-10. Anmälan sker här och i skrivande stund finns det bara 19 platser kvar.
Hur kommer det sig då att Allan blivit klimatexpert? Enligt Global Utmaning är han sedan 2007 medlem i José Manuel Barrosos rådgivande grupp om energi och klimat. Uppenbarligen är detta merit nog.
Rapporten kan laddas ner här. Climate-investment-community-breaking-the-deadlock2010-final-digital
En av huvudpoängerna är att höja priset på ett ton CO2 från €15 till minst €40 för att göra alternativa energisorter mer lönsamma.
PS Missa inte den fina befolkningsräknaren på Global Utmanings hemsida.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Och ”Klimatexperten” Anders Wijkman är också med och tänker…

 2. Ibland tror man att man vaknat i en Kafka-värld.  Tamejfan

 3. bom

  Fy fan jag såg just Wetterstrand fritt svävande i det blå hävda att vi måste satsa allt på ”förnyelsebar” energiproduktion. Den stackars Björklund upprepade minst tre gånger att vindkraften aldrig kan ge oss 50% av vårt elbehov. MW ville inte alls bemöta detta. Hon svarade med att drämma till med den misslyckade försenade dubbelt fördyrade Arevareaktorn i Finland.  Den energiminister som stängde Barsebäck var ingen annan än Mona Sahlin (det hade jag glömt). Vi kan nu se vilken otroligt stor skada den socialdemokratiska bristen på energipolitik har åsamkat vårt land. Reaktorägarna har kört på fälgarna de sista 10-15 åren och trott att Staten skulle köpa ut dem med statsägda vattenkraftverk om några få år. IAEA har konstaterat vi blivit sämst i Europa med en tillgänglighet på 30%. Det är obegripligt att OIII som ändå satsat på nya grejer (EON) lyckats paja lagren på sina nya grejer iche mindre än tre gånger och tror att ”den fjärde gången ska det nog gå bra”. I Forsmark sätter man in gamla ventiler från Ringhals för nya skulle gå på ca 200 miljoner. Slutklämmen från en gammal pensionerad riktig ingenjör var. Det blir så här det saknas riktiga ingenjörer i projektledningen för ombyggnaderna – där finns bara ekonomräknnissar bland dom som får bestämma! Statens tunga hand kväver allt förnuft är min egen kommentar! Tvi vale och MW har tydligen som krokodilen stort gap men inga öron. Dom som röstar på mp bör nog ta sig en ordentlig funderare. Fridolin/Waltersson inger mig inga förhoppningar. Att det nuvarande rörparet måste sluta i vår är en klen tröst. Jag tar min refräng ”Rösta inte på miljöpartiet för dom är rent samhällsfarliga”. I morse var det redan två cm is på hela sjön. Vintern blir nog kall i år också. AGW my foot!

 4. bom

  Jeesus! Nu läste jag ovanstående som först! Allan Larsson just som jag trodde att nu kunde det väl inte bli värre. Livet kan vara grymt, Hjälp!

 5. Skeptisk

  Bom #3
  Håller helt med. Såklart att näringen inte investerade mer än absolut nödvändigt i KKV när dom skulle vara avvecklade inom snar framtid. Verkligheten har än en gång gjort sig påmind att det finns inga genvägar. Hörde på Rapport att elkunderna får lägga 7 miljarder extra på KKV men vad är det mot 300 miljarder på vindkraften som dessutom inte löser problemet

 6. Labbibia

  Vänta lite bom!
  Tllgängligheten var väl ändå drygt 60 %?
  Bäst var finnarna med en tillgänglighet på över 95%
  Jag tycker dessutom det är fel att säga att sossarna ”sabbade” kärnkraften. Sossarna byggde faktiskt kärnkraften i Sverige. Sedan blev det folkomröstning, där ett visst borgerligt parti var drivande för att kärnkraften skulle avvecklas……Centern.
  Rätt ska vara rätt.

 7. Ingemar

  Alan Larsson är nog ingen klimatexpert. Han har inte den blekaste aning om sådant. Men däremot är han expert på höjda skatter! Det denna s.k. ”tankesmedja” kommit på är nämligen en lysande idé; nämligen en CO2-skatt, som man lägger ovanpå den Europeiska ETS (cap-and trade).  – Tänk att det är så förutsägbart att denna lobbyorganisation för politiker som mestadels består av gamla avdankade politiker kommer på att skatter är lösningen på alla problem! Jag undrar hur länge de tror att det skall gå att lura de europeiska skattebetalarna?

 8. bom

  Ja Skeptisk hade den rödgröna gröten vunnit valet då hade MW varit vice statsminister-miljö och energiminister. Aldrig trodde jag att jag skulle vara glad och lättad för hans excellens Rajraj. Hoppas att han orkar lyssna på majoren och att AGW-entusiasten Arkelsten får jobb på Shell i stället.

 9. bom

  Labibia visst din historieskrivning är korrekt men du bör även minnas Birgitta Dahl och tankförbudslagen. I och med Dahl körde också sossarna i diket. Jag gläder mig över att ”den riktige ingenjören” i Rapytt nu kan  förstärka sin pension med konsultande i samtliga KKV. Nog måste du hålla med om att politikerna är gravt olämpliga som beslutsfattare i energifrågor. Allan Larsson PAH! Somliga har en grovt galen självbild!

 10. Bert

  Allan var i alla fall handlingskraftig som fick forskningsanläggningen till Lund.

 11. Labbibia

  Bom # 8
  Absolut. Birgitta Dahl har varit en katastrof för landet. Där är vi fullständigt överens.
  jag håller även med dig om att åtminstone vissa politiker borde hållas lååångt borta från allt vad energipolitik heter.
  Så röstade jag heller inte på den Röd-Gröna röran. En omöjlighet…….

 12. Pär Green

  varför har lilla svedala den största regeringen i EU?
  Minska hela skiten med 50 % snarast!

 13. bom

  Bert! Bidde inte det en tummetott bara?

 14. Pär Green

  Är det ok att en yngling på 18 år får dryga 50 papp? För att ”sitta” i regeringen!
  Har lite problem att förklara det för min lille son!

 15. Hasse på Fogö

   
  Vi klimatrealister skall vara oändligt tacksamma för alla som vägrar skilja på miljö och klimat. Samtidigt gynnas vi klimatrealister av varje påhopp på dåligt pålästa  medborgare där dom framställs som klimatgangsters och mindre vetande i klimatfrågan. Den självklara följden av dessa påhopp blir att fler inte köper kritiken utan granskar,  kollar och ifrågasätter. Och klimatrealisternas skara växer automatiskt. Man måste vara hjärndöd, journalist, politiker eller företagsledare och otroligt girig  för att inte fatta detta enkla sammanhang.
   

 16. Peter Stilbs

  Jag har alltid varit förundrad över Allan Larssons karriär. Han började ju som nyhetsuppläsare på SVT.
  Bert #10 – denna forskningsanläggning är en katastrof för svensk forskning i övrigt – ett ”plåtschabrak” i en f.d. försvarsministers vokabulär.

 17. Bert

  Jag är kanske inte uppdaterad, men i Danmark är/var man orolig för forskarflykt till Sverige och att forskningsanslagen följer med.
  Vad är så dåligt med EES? Man ville ju verkligen ha det?

 18. Att Kina och Indien ställer upp på att betala 40€ per ton CO2 till en internationell organisation finns inte i denna världen hur än Allan Larsson bugar och skrapar med foten.  Det blir i så fall EU med utökad beskattningsrätt, som får lägga ut dom pengarna.  Vad händer då med EU´s ekonomiska konkurrenskraft?   Säkra pensionen med kinafonder!!!

 19. Peter Stilbs

  Bert – denna anläggning kommer mig veterligen att sysselsätta ca tusentals personer. Det kommer att kosta – givetvis på andras bekostnad.  Inbilla Dig inte att ”EU” betalar allt.
  ”Man ville ju verkligen ha det? ”  – Jaså – Lunds Universitets ledning och Staden Lund kanske…  KVA-toppar intervjuades strax före beslutet i TV och var ytterligt tveksamma.
  Själv har jag sett lösa motiveringar av tänkbara hopspånade vetenskapliga projekt för ESS – en stor mängd av dessa studeras uppenbart mycket bättre med andra mätinstrument och metoder.

 20. Kent Forssgren

  Bom. #3
  ”Slutklämmen från en gammal pensionerad riktig ingenjör var. Det blir så här det saknas riktiga ingenjörer i projektledningen för ombyggnaderna – där finns bara ekonomräkenissar bland dom som får bestämma!”
  Denna passus visar oss en pudels kärna.
  Kännetecknande för majoriteten av alla stora företag är att ledningen består av ekonomer. Ekonomer som inte förstår verksamheten. Ekonomerna i de stora företagen är en så pass liten klick, definitivt inom Sverige, att dom känner varandra. Det är därför företagsledningarna överger kärnverksamheten och övergår till att köpa och sälja varandra: företagsuppköp och fusioner.
  Då behövs inga ingenjörer som kan produkterna
  eller marknadsförare som förstår kunderna. 
  Kanske inga riktiga kunder heller?

 21. Bert

  Peter Stilbs
  Tack för infon – jag har inga egna åsikter. Jag har dock mött en trevlig flicka från Uppsala som skulle börja forska där. Hon såg verkligen fram emot det.

 22. olle w

  Det komiska är att han var inte kompetent / utbildad för att vara finnansminister heller. En typisk Sosse!

 23. Labbibia

  olle w
  Kan du inte lägga ner ”typisk sosse-snacket”? Det spiller nämligen åt båda håll så att säga. Inkompetenta politiker och ministrar finns det ett överflöd av, även på den borgerliga sidan. Snälla, försök att hålla partipolitiken utanför!

 24. olle w

  Nu får du ta av dig skygglapparna. Allan L är urtypen för en sosse av den gamla stammen. Utbildning och kompetens har aldrig varit ett kriterier för sossarna utan fackligbakgrund eller lång tjänst i rörelsen är vad som gäller. Se på Mona.
  Att det finns stolpskott på allianssidan med kan vi vara överens om.