Klimatalarmisternas framtid – för jävlig

… i alla fall enligt Expressens Anna Hellgren.

https://www.expressen.se/kultur/anna-hellgren/grattis-greta-framtiden-ser-faktiskt-for-javlig-ut/

anna hellgren

Normalt brukar vi inte diskutera Greta Thunbergs uttalanden här på KU eftersom vi till skillnad från henne och hennes beundrare lyssnar på vetenskapen. Men här radar Anna Hellgren upp en lång rad överdrifter och ogrundade domedagsprofetior om framtiden som är så omtyckta av klimataktivister som Greta Thunberg och Johan Rockström. Där finns inte den minsta antydan att Hellgren följt med i nyhetsflödet om klimatet särskilt länge. Att så gott som alla profetior har visat sig vara fel, att det inte finns några tipping points, att det inte finns någon trend för ökat antal skogsbränder och översvämningar eller att vare sig teori eller empiri stödjer påståendet att klimatförändringarna är ”självaccelererande” tycks ha gått henne helt förbi.

Nej, det här är ännu en tröttsamt lögnaktig krönika om klimatet. Då är det trevligare att kunna hänvisa till Mattias Svenssons senaste i SVD. Här tycks insikten om vart den gröna omställningen och Agenda 2030 verkligen leder oss ha nått fram. Nämligen till ”Grön Maoism”:

https://www.svd.se/a/KnkaXM/gabriel-wikstroms-grona-maoism

Mattias svensson

Det sorgliga är ju att trots flera års varningar för vad Grön Omställning, Agenda 2030 osv egentligen står för så verkar inget ha nått fram till våra politiker. Borgerliga såväl som röda omfamnar utan vidare dessa rökridåer, slår sig för bröstet och säger att ”klimatmålen” skall nås. Jag har åtminstone inte hört ett enda parti som vågat säga något annat. Ja, med grön maoism i verktygslådan så kommer klimatalarmisterna att i sanning att göra allas vår framtid för jävlig.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Tack Ingemar N
  Ex-pressen verkar ha svalt karbonpapper.
  Har de någon som helst koll på verkligheten?
  I år var isytan lägre än på länge vid maximala utbredningen.
  Enligt deras återberättade saga skulle detta ge snabb avsmältning på grund av solvärme till haven.
  Oden vet bättre!
  Isen har minskat mindre än andra år och utflödet av is genom Fram är på rekordnivåer.
  Sommaren har börjat kallt där också.

  SVD hade en ledare som citerade Jutte Guteland (S-EU) som berättade att flickan som strejkade hade en avgörande betydelse för klimatarbetet inom EU.
  Jag befarar det! Gissar att de bygger på analyser som om isen ovan 😉

 2. mattias

  #1
  Ja, det är intressant hur verkligheten hela tiden är med och spökar. Nu pågår också ett narrativ med extrem torka, vilket är korrekt och som jag också oroar mig för. Men narrativet nämner torkan 2018 (som berodde på extrem värme) och man får intrycket att det varit särskilt varmt i år eftersom det är så torrt – fast verkligheten säger att det är precis tvärtom. När jag beklagar mig över att det varit så svalt och att badvattnet är så kallt möts jag av förvåning. Titta själva: https://www.smhi.se/data/meteorologi/ackumulerade-avvikelsekartor/hittills-denna-manad/temperatur/

 3. Sören G

  I dag igen upprepade vetenskapsradion att september-isen i Arktis kommer att vara borta 2030. Man hänvisade till ”ny forskningsrapport”.

 4. Göran

  Om det fanns någon självaccelererande klimatförändring då skulle det inte finnas något liv på jorden. På något sätt borde vem som helst förstå det i samma ögonblick som denne skrev det.

  Jag vet inte om man ska bli arg på en självdefinierat korkad person som Anna Hellgren, eller på alla de personer som läser hennes text och sedan går ut och upprepar för andra de felaktiga påståendena utan någon som helst reflexion på om det kan vara sant eller inte.

 5. Lennart Bengtsson

  Media som Expressen bryr sig inte om något så trivialt som verkligheten. Varför förstöra ett fantastiskt narrativ genom att besudla det med en trist verklighet. Verkligheten är ju sådant som tråkiga forskare sysslar med och som inte har fattat att det är betydlig mer lönsamt att hålla sig till Berättelsen-

 6. UWB

  Det finns tre typer av åsiktskanaler
  1. Ledare
  2. Debattinlägg
  3. Kulturskribenter

  De som skriver ledare har någon form av profil och i många medier finns även möjlighet att ha en debatt vid sidan om. GP har en bra kommentarsfunktion men DN tog bort den av okända skäl. Dessa ledare brukar ha någon form av underbyggnad, även om man ibland undrar om de silat mygg och konsulterat kameler…

  Debattsidorna får man räkna med att personer och organisationer har en lägre kompetensbas och i många fall enbart pratat i egen sak. Det finns dock i många fall möjligheter till kommentarer och ibland kan även tidningarna ta in motartiklar till debattartikeln, även om det till viss del beror på tidningens färg. Jag har själv vid flera tillfällen både fått in motartiklar och nekats (med vaga motiveringar om att ämnet är uttömt eller att platsen är begränsad – vilket är konstigt om man bara publicerar artikeln digitalt).

  Kon på isen är kultursidorna. I min mening är kultur det som man ägnar sig åt på fritiden, med teater, bio, musik, litteratur etc., men förvånadsvärt ofta kommer det in kulturinlägg, som det ovan, där skribenten i princip iemotsagd får skriva vad som helst utan att ha underlag till det eller att det finns någon möjlighet till kommentarsfunktion. Sannolikheten att få in en motartikel anser jag vara obefintlig.

  Notera disclaimern längst ner i Expressen – är detta verkligen ett konstnärligt verk?

  Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

 7. Bengt Abelsson

  Expressen, med flera, innehåller tre olika klasser av information.

  1. Sportresultat. Alltid 100% korrekta.

  2. Väderprognoser. Kan ibland stämma.

  3. Allting annat.

 8. stig morling

  Apropå Expressen, redan på 1960-talet lärde mig en gammal ”gråsosse” följande: ”Du Stig, inom arbetarrörelsen brukar vi säga: Är det sant, eller har det stått i Expressen?”

  Salve
  Stig

 9. Thorsten Bergqvist

  Listigt!
  Så här arbetar de!

  https://www.svtplay.se/video/eXY7m6V/filmen-kanns-for-vit

 10. Evert Andersson

  #9 Thorsten Bergqvist

  Satir i den högre skolan. Funderade halva filmen om det är på riktigt. 🙂

  För det är väl satir? 🙂

 11. Ivar Andersson

  #8 stig m
  Numera när det gäller klimatkrisen
  ”har det stått i MSM, presenterats i PS eller är det sant?”
  Tiderna förändras men tyvärr ofta inte till det bättre.

 12. BG

  # 8

  På femtiotalet byggde Uddevallavarvet supertankers om 58 500 ton. När en sådan skulle sjösättas var Expressen på plats och beskrev evenemanget. Det bara det att sjösättningen hade ställts in på grund av otjänligt väderlek.

  Att journalister har sin egen variant av verkligheten händer. När vi bodde utomlands, kunde vi ibland i svenska tidningar läsa om sådant, som radikalt skilde dig från verkligheten. Ibland kom rena påhitt.

 13. Daniel Wiklund

  Den 21 juni 2018 skrev Greta att hela mänskligheten kommer att utplånas om vi inte slutar med fossila bränslen kommande fem åren. Vi har 9 dagar på oss att leva livet.

 14. Daniel W #13,

  Precis. Det är därför vi sällan eller aldrig har anledning att diskutera Greta här på bloggen. I princip samma sak med influensern Rockström. Vad sysslar de med nu för tiden? Gör reklam för schampo eller det senaste badmodet?

 15. Berra

  De har ju haft fel med några larm tidigare, dock har aldrig något larm slagit in.

  https://extinctionclock.org/

 16. Magma

  #9 TB
  Sverige, i tiden 😳 , om konsten att oroa sig för ingenting.
  Förstår bara inte hur någon kunde komma på tanken att det kan vara ironi … kändes mer som en dokumentär … 🤔

 17. Johan, Uppsala

  Det finns en ytterligare maktfaktor som flyger undre radarn. Ett skrå med tvivelaktiga kunskaper om naturvetenskapen och som sprider det klimatalarmistiska narrativet.

  Jag talar om alla de horder av Kommunikatörer som är anställda vid landets kommuner, Regioner och myndigheter. Dessa kvinnor, som merparten verkar vara, drivs sv känslor och en vilja att förändra världen oavsett vad deras egen organisation verkar ha för huvudsakliga uppgift.

  Tänk på det nästa gång ni ser en representant (typ Pressansvarig) uttala sig. Eller hur en hemsida, trycksak utformats.

  För någon som vill rädda världen är ett jobb som kommunikatör drömmen. Stor makt att påverka och inget ansvar för konsekvenserna!

 18. Mats Växjö

  #4 Javisst! Tidigare klimatvariationer kan ju uppenbarligen inte bero på människans utsläpp av koldioxid. Så känner man till samtliga faktorer som påverkat tidigare klimatvariationer, vilken betydelse de hade då respektive nu?Dessa kan ju inte gärna ha försvunnit iom att ångmaskinen uppfanns.
  Kan man förvänta sig något annat än att denna vattenplanet med dess obalanser och variationer någonsin kommer att ha väder eller ”klimat” som är i ”balans”?

 19. tty

  #11

  Påminner mig om en rolig kommentar jag en gång hörde från en ganska känd forskare: ”Det kan ju vara rätt även om det publicerades i Nature”.

 20. Daniel Wiklund

  OT Nyss på nordnytt. LTU och SLU får dela på 22 miljoner kronor för forskning om hållbar klimatomställning. Forskar man om den gröna omställningen så öppnas bidragskranarna. I synnerhet om man poängterar hållbarheten. Att sen LTU-s verksamhet till stor del bedrivs i moduler är en helt annan historia. Pga byggfusk är nästan hälften av lokalerna utdömda. Byggnaderna höll inte ens 50 år.

 21. Rolf

  Anna Hellgren tillhör väl den här yngre medelålders hippa generationen, företrädesvis kvinnor av Annie Lööf-snitt, som så desperat vill tillhöra ”the in-crowd”, och säga de rätta sakerna för att bli accepterade där, men som inte begriper ett skvatt om vare sig klimatforskning eller klimatsystemet.

 22. Christian H

  Jag såg nyheterna på TV4 kl 11 idag och där visade man att betydligt fler kvinnor än män oroade sig för klimatet, vilket jag förväntat mig, då kvinnor i genomsnitt har lägre naturvetenskapliga kunskaper. Därefter intervjuades först en kvinna som var mycket orolig, sedan en man som också kände stor oro. Han menade att män var mer våldsamma, saknade empati och därför var mer benägna att inte ta faror på allvar, vilket innebar att de inte ville inse hur allvarlig klimatkrisen är. Naturligtvis fick ingen som inte oroade sig över klimatet yttra sig i programmet. Det är skrämmande hur otroligt indoktrinerade och okunniga de är på TV4.

  Krönikan av Anna Hellgren ovan är typexempel på den okunniga och verklighetsfrånvända skildringen av klimatet som numera dominerar i våra media. Dessa ignoranter sätter sin tilltro till vanföreställningar från en tonårstjej utan några som helst naturvetenskapliga kunskaper. De säger sig tro på vetenskapen, men förstår inte alls vad vetenskap är. Särskilt irriterande anser jag det är när de framställer de larmar om apokalyptiska klimatkatastrofer som några godhetens apostlar. Enligt min uppfattning är de genuint korkade och onda, då de sprider ogrundad rädsla, oro och hat. Detta har givetvis förödande konsekvenser och är ett reellt hot mot såväl samhälle som individ. De som hänvisar till historiska uppgifter om klimatet eller dristar sig till att peka på relevanta mätdata och hur illa de över 100 olika klimatmodellerna har stämt med verkligheten kallas i förklenande ordalag för klimatförnekare, plattjordingar, fascister m.m. Jag menar tvärtemot att det är klimathotskritikerna som representerar kunskap, klokhet och godhet.

  Klimathotarna bygger hela sin världsbild på idel lögner och är de facto demokratihatare och femtekolonnare som låtit sig grundluras av den listiga och penningastarka globala elit som vill styra över allt och alla.

 23. Urban Hagman

  PUBLICERAD:
  SÖN 22 JUN 2008

  UPPDATERAD:
  FRE 11 MAR 2011
  NYHETER
  Illavarslande rapporter: Snart vatten på jordens nordligaste punkt
  Nordpolen är inte iskall längre. Illavarslande rapporter från klimatforskare förutspår att man mycket snart kan ta sig ett dopp vid jordens nordligaste punkt.
  – Vi tror att Nordpolen kommer att vara isfri redan nu i sommar. Det blir i så fall första gången i historien, säger David Barber, vid University of Manitoba, till National Geographic.
  Forskarnas observationer och satellitbilder visar att området kring nordpolen nu endast består av is som kommit till det senaste året. Den isen smälter mycket lättare än den härdade och tjocka, fleråriga isen som tidigare täckt området.
  ”Nordpolen blir helt isfritt”
  – Den typ av is som finns runt Nordpolen nu är upplagd för att smälta. En trolig utveckling är att Nordpolen blir helt isfritt, säger Sheldon Drobot, kllimatolog vid University of Colorado.
  Moderna klimatmodeller förutspår att Arktis kommer att uppleva sin första sommar utan is någongång mellan år 2013 och 2030.
  Tre gånger så snabb uppvärmning
  Polregionerna är extra intressant för forskarna och tros få en upp till tre gånger så snabb temperaturökning som resten av världen.
  Orsaken är att öppet vatten absorberar mer av solens energi än vad is gör och därför ökar temperaturen allt snabbare i takt med att isen försvinner.