Klimatalarmister ger skeptikerna rätt

thepausecon_scr

Klimatmodellerna överdriver konsekvent uppvärmningen. Den globala uppvärmningen har planat ut. Tillbaka till skrivborden.

Detta är slutsatserna som rimligtvis kan dras från en artikel som skrivits av – hör och häpna – ett gäng klimatalarmistiska forskare. Till de mest namnkunniga hör Benjamin Santer och Michael Mann.

Härförleden berättade jag om ett stort gräl som brutit ut bland klimatforskarna om hur man skulle tolka ett uttalande av USAs generaldirektör för energidepartementet, Scott Pruitt: Paus, utplaning eller minskad takt i den globala uppvärmningen?

Trots tidigare invändningar mot Pruitts uttalande (”over the past two decades satellite data indicates there has been a leveling off of warming”) så verkar Santer et. al. ändå ge Pruitt rätt. I abstracten skriver de nämligen:

Over most of the early twenty-first century, however, model tropospheric warming is substantially larger than observed” (Under största delen av det tidiga 20000-talet så är den modellerade uppvärmningen i troposfären substantiellt större än vad som har observerats).

Samt: ”We conclude that model overestimation of tropospheric warming in the early twenty-first century is partly due to systematic deficiencies in some of the post-2000 external forcings used in the model simulations.” (Vi drar slutsatsen att modellernas överskattning av uppvärmningen i troposfären beror på systematiska brister i de externa krafter (läs CO2) som använts i modellsimuleringarna.)

Visst, författarna kan fortfarande möjligen hävda att Pruitts ordval är olämpligt. Men de erkänner åtminstone att temperaturen planat ut i jämförelse med vad modellerna förutspått. Den stora elefanten i rummet kvarstår och är bekräftad av Santer et.al.: Modellerna överdriver den globala uppvärmningen. Och det är således ett stort misstag att basera vår klimatpolitik på dessa klimatmodeller.

För vi kan notera att den svenska mediekåren samt den överväldigande majoriteten av våra riksdagspolitiker fortfarande lever i villfarelsen att klimatmodellerna – de allra mest extrema + lite extra överdrifter från Rockström o Co – beskriver det faktiska läget.

Vart tog den förmodade konsensusen vägen? Den verkar vara helt utplånad när till och med de mest inbitna klimatalarmistiska forskarna erkänner att deras modeller överdriver den globala uppvärmningen.

Fler kommentarer:

http://dailycaller.com/2017/06/19/take-a-look-at-the-new-consensus-on-global-warming/

https://www.thegwpf.com/black-monday-for-climatistas/

https://wattsupwiththat.com/2017/06/20/the-new-consensus-on-global-warming-a-shocking-admission-by-team-climate/

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Det sorgliga är att klimatalarmister får fritt fram i media utan chans till vett och sans.
  Bränder i Portugal-klimatförändring.
  Torka i Sverige-klimatförändring.
  Varmt i Arktis-klimatförändring.
  osv.
  Sen kopplas klimatförändring till CO2 och vår skuld till de drabbade.
  Känsliga personer drabbas av stor oro och vi mindre känsliga eller mer upplysta betraktas som bovar.
  Ring P1 igår: ”Äldre män som satsat på ett samhällsbygge som nu ruckas i sina grundvalar”
  Till skillnad från progressiva unga som skall rädda världen med etanol, gas från trädrötter, vindkraft, elbilar (kopplat till stora stödpengar) eller vad det nu är som är på modet idag?

 2. Lasse

  #1 forts:
  Problemen med ny el generering och dess kostnader:
  https://wattsupwiththat.com/2017/06/21/renewable-energy-cost-and-reliability-claims-exposed-and-debunked/

 3. Sören G

  #1
  Om folk hade förstått konsekvenserna av att avstå från 80 % av energin (energi från fossila bränslen) och att det inte bara handlar om vår bekvämlighet utan överhuvudtaget möjligheten att få fram mat till världens befolkning inklusive Sveriges befolkning hade det kanske låtit annorlunda.

 4. Lasse

  #3 Visst.
  Vi lever i ett överflöd som skapats genom utnyttjande av fossil energi. Ett överflöd som fler borde kunna uppnå.
  Frågan är om detta kan ske utan att vi drabbas av klimatförändringar som är oacceptabla.
  Jag tror det!
  Jag tror också att vi matats med en ensidig bild av att det inte går.
  Fler som tror det: https://judithcurry.com/2017/06/21/national-climate-assessment-and-the-trump-administration/#more-23133
  Hoppet tänds!

 5. Sören G

  Sanningen är ju att temperaturen enligt satellitmätningarna inte har ökat under 2000-talet trots att CO2-halten i atmosfären har ökat mer än under tidigare motsvarande tidsperioder. Det innebär att koldioxidens s.k. klimatpåverkan är liten. Hypotesen är att vattenånga utgör en förstärkande påverkan eftersom vattenånga är den viktigaste s.k. växthusgasen och att en uppvärmning skulle leda till ytterligare ökning av vattenångan i atmosfären. Den teoretiska växthuseffekten för CO2 är drygt 1 C för en fördubbling, så det finns inget som tyder på en förstärkning från vattenånga.
  Med nuvarande ökning av CO2 på 2 ppm per år så bör det ta 200 år innan CO2-halten har fördubblats från nuvarande 400 ppm (eller 0,04 %) till 800 ppm (eller 0,08 %).
  En fördubbling av CO2-halten är dessutom av goda för växtligheten eftersom den är näring åt växterna. Ett något varmare klimat gör också att det växer bättre. Dessutom kan odling bedrivas längre norrut än under nuvarande förhållande.

 6. Sören G

  Växthuseffekt är förstås en missvisande beteckning eftersom den inte har något att göra med hur uppvärmning i ett växthus går till.
  I ett växthus har man en innestängd luftvolym med genomskinliga tak och väggar. Luft som värms av solen stiger och ersatts av ny kallare luft från sidorna. I ett växthus hindras luften från att stiga utan värms mer och mer av solen.
  De s.k. växthusgaserna ligger inte som ett lock och hindrar luften från att stiga.
  Växthuseffekten skulle lika gärna ha kunnat kallas ”skithuseffekten” eftersom det inte har mer med det senare än med det förra att göra.

 7. Mattias

  Det verkar också lätt att blanda ihop låga grundvattennivåer och koppla ihop med ”extrem torka” och bevattningsförbud tex. http://www.aftonbladet.se/ledare/a/LV5GQ/darfor-ar-sd-ett-omodernt-parti
  Att grundvattennivåerna är låga beror ju på att nederbördsmängden under vintern och våren har varit låga. Om man tittar på SMHIs statistik under nuvarande månad ser man att nederbörden i större delen av landet ligger mellan 100-200% av den normala för månaden. Och rapporter om kantareller och annan svamp som gillar regn kommer fortlöpande – det blir en härlig svampsäsong om det fortsätter så här!

 8. latoba

  Förlåt en okunnig, men troposfären är väl ett antal kilometer hög. olika vid ekvatorn och polerna. Vi människor håller ju mest till vid jordytan, det är temperaturen där som vi upplever. Jag är starkt skeptisk mot all klimathotsalarmism, men hur bemöter jag dem som säger att det som satelliterna mäter inte är temperaturen vid jordytan?

 9. Sören G

  #8 latoba
  Det som är intressant är en eventuell förändring. Och någon trend de senaste 20 åren har inte noterats. Temperaturen har varierat upp och ner beroende på El Nino och La Nina fenomen.

 10. Ann lh

  Härlig utveckling och nog har det gått undan. Nu är det snart bara svensk media, som undantagslöst vidhåller klimathotet.

 11. Michael

  Är det inte simpelt kappvänderi vi ser här? Nya vindar blåser i USA vilket kräver anpassad retorik för att rädda sina forskningsanslag.

 12. Olav Gjelten

  Märkligt det här. Av alla som skriver på Klimatupplysningen var jag tydligtvis en av de första med att uppmärksamma medias enorma vinkling i klimatfrågan. Varje gång det skrevs om värme någonstans i världen hette det att det otvetydigt bevisade växthuseffekten (resultatet av ökningen av koldioxid i atmosfären). Det togs enormt upp. När det lika ofta var kallt så antingen uppmärksammades inte detta alls eller så uppträdde en förståsigpåare som snabbt sa att kylan bara var ett tillfälligt inslag i en för övrigt överhettad värld. Dessutom var kylan helt inom ramen för normala svängningar fick vi alltid höra. Vinklingen var så uppenbar att jag minns jag äcklades av den. När vi i Sverige någon gång på 90-talet hade en solig och varm sommar stämde detta perfekt in på klimatmodellerna. När vi ett par år senare hade en regnig och sval sommar stämde det givetvis lika bra det också. De som inte uppfattade vinklingen den gången måste ha varit väldigt ointresserade av klimatfrågan. Av flera företag minns jag SAAB hade annons på den tiden om hur klimatvänliga deras bilar var. Jag ringde upp SAAB:s växel och ba att bli kopplad till någon chef i ärendet. Givetvis var samtalet helt lönlöst. SAAB-chefen trodde global warming var högsta vetenskap. Eller så kanske han bara trodde det alarmistiska klimatbudskapet skulle bli en storsäljare för SAAB. (Mest troligt det senare.)

 13. Hej Michael,

  visst vänder de kappan efter vinden!

  De har alltså insett vad Red team vs Blue team
  kommer att leda till och då är det säkrast att vända på kappan före de andra!

 14. Håkan Bergman

  Kappvändare, opportunister, follow the money. Det olyckliga är väl att politiker, en kår i total avsaknad av normalt förnuft, har för mycket pengar och har fått alldeles för lösa tyglar. Kolla in det här geniet.
  https://www.svd.se/regeringens-regler-ar-en-mardrom-for-solenergin
  ”Just sjukhus har en hög elförbrukning dygnet runt, året om, vilket dessutom gör att de är speciellt lämpade för elproduktion från solceller.”
  Vad ska man säga?

 15. JIMMY

  Inlägg 10 Ann @

  Det är ett nyktert sant konstaterande att det är bara i Sverige som MSM försöker hålla liv i klimatbluffen.

  Nu när Donald Trump tagit bort ”Paris USA dollars från FNs politiska IPCC ej folkvalda kommunistiska NWO världsregering” så kommer intresset från U – Länder att försvinna och upphöra och självdö nu när pengarna är borta.

 16. latoba

  Bra ledare idag i SvD, men klimathotspropagandan och klimatpolitiken saknas.
  https://www.svd.se/mats-olin-tank-om-mangfalden-i-svt-kunde-bli-mindre-ensidig/om/ledare-gastinlagg

 17. Roland Salomonsson

  Så länge ”klimatskeptikerna” tillåter klimatbedragarna att bestämma de tidsramar för vilket en klimatkalkyl beräknar klimatutvecklingen, så har inte skeptikerna en chans utan ligger alltid i efterhand.

  Med så korta kalkylperioder som rullande 15-30 år handlar det ju enbart om en samling VÄDER. Dessutom är så korta perioder MANIPULERBARA, d v s man kan gå in i en naturlig fas varifrån inget annat än stigande temperaturer kan förekomma. Självklart då att bedragarna kan skrämmas.

  Med rullande 200-årsperioder blir det svårare att manipulera resultaten. Saknas det tillräckligt med mätdata för 200 år sedan? Just det! Vi vet i praktiken så lite om hur klimat skall kalkyleras så vi behöver minst 50 år ytterligare saklig klimatforskning om det kaos-system klimat enligt min mening i grunden är. Bl a behärskar inte mänskligheten kaos-matematik, så hur skall då en rimlig kalkyl kunna produceras ens med ”dator-modeller? Skit in blir till skit ut!

 18. Sören G

  Nytt larm just nu i Lunchekot i P1. Metangas läcker från permafrosten från havsbottnen utanför Östra Sibirien.
  En professor vid Stockholms Universitet tror att vi befinner oss vid en brytpunkt och att det kommer att gå allt snabbare.

 19. Lasse

  #18
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6722669

  https://expertsvar.se/pressmeddelanden/formas-beviljar-40-miljoner-till-forskning-om-stod-for-klimatatgarder/
  http://www.formas.se/sv/Press-Nyheter/Nyheter/Formas-i-Almedalen-2017/

  aktiva inom klimat”arbetet” tack vare eller på grund av denne mans övertygelse:
  https://expertsvar.se/pressmeddelanden/markku-rummukainen-ny-huvudsekreterare-pa-formas/

 20. Greger

  Hur man upplever varmt eller kallt kan ju bero på hur man är klädd och vad man förväntar sig för väder. Petrodollar kallar man ibland världens valuta och den finns det mycket av, så mycket så att man måste gå till vilka överdrifter som helst att försvara dess värde.
  En fiatvaluta helt baserad på förtroende måste backas upp av något verkligt som energi och ”brute force”, det vi ser nu är båda delarna. Vetenskapssamhället är nog bara en av de etablerade institutionerna för att försvara den rådande ordningen där petrodollarn måste tros på och ha ett reellt värde. MSM är ett instrument med samma agenda.
  Anta nu att världen skulle ifrågasätta värdet av petrodollarn, vad händer då tror ni? Min pension går åt pipan är en av de första konsekvenserna och vilken valuta och världsordning ska ersätta den nuvarande? Ingen har ett svar på den här frågan och det är just därför den frågan är så otroligt spännande och skräckfylld!
  Alla muckar med alla och det värsta Kineser och Ryssar kan göra är att skapa ett alternativ till petrodollar, då smäller det av tusan och då blir det djävligt kallt oavsett hur mycket CO2 som finns i atmosfären.
  /Greger

 21. Lars-Eric Bjerke

  En bra jämförelse mellan ett stort antal klimatmodeller och uppmätta temperaturer mellan 1985 och 2017 finns här. Man kan gärna bortse från scenariot RCP 8.5 eftersom detta inte är möjligt.
  https://www.climate-lab-book.ac.uk/comparing-cmip5-observations/

 22. Karl Eider

  Det kanske börjar vända lite ändå, då tom Svt inte nämner klimatförändringarna då de rapporterar om värmerekord. X i taket.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/miljonstaden-phoenix-drabbad-av-varmerekord-installda-flyg-och-brannhet-asfalt

 23. Allan Forsling

  OT
  Just nu I Gallivare kommun 7 grader. Varmt. Klart att det beror pa globala uppvarmningen…….

 24. Lasse

  #21 Notera att det har varit en El Nino som nu klingat av.
  Ett tag såg det ut som om det skulle bli en till direkt men det verkar vara avskrivet nu.
  https://wattsupwiththat.com/2017/06/22/el-nino-watch-cancelled-enso-neutral-likely-for-2017/

 25. OBOR

  Greger
  Petrodollar har börjat sina dödsryckningar. Lyssna på Clif High och Jim Willie.
  Redan handlas olja för guld via Shianghai.

 26. Olav Gjelten

  En sak som jag aldrig har sett uppmärksammad är att religionen bak global warming är en svidande kritik mot de generationer som skapade välfärden.
  Vilken tack de gamla eller redan döda får av makten i dagens äckliga besserwissersamhälle.

 27. Håkan Bergman

  Karl Eider #22
  Börjar dom tappa stinget på SvT, komma här och rapportera om en värmebölja som var för tre dar sen. Enl. yr ser det ut så här i Phoenix idag
  https://www.yr.no/sted/USA/Arizona/Phoenix/
  Det är lite svårt att tro att det skulle ha blivit så mycket ”kallare” på bara några dar. Eftersom artikeln tar upp problemen för flyget kan man väl anta att dom temperaturer som anges är temperaturer uppmätta över startbanorna i Phoenix, det är dom temperaturerna, och dom är garanterat rejält högre än korrekt uppmätta temperaturer för temperaturstatistik, som flygmetereologer är intresserade av eftersom dom påverkar flygplans lyftförmåga. Att sen en Bombardier designad för regional trafik inte har samma overhead i det avseendet som plan från Boeing och Airbus designade för internationell trafik är inte särskilt märkligt.

 28. Håkan Bergman

  Vi går ju mot midsommar, glad sån på er alla. Trafikverket lät idag via TT publicera följande:
  Trafikverkets råd för att komma säkert fram till stången är att låta resan ta tid.
  Frågan är om Trafikverket är medvetna om att dom ansvarar för järnvägen också, resenärer som tillbringat större delen av dagen på Stockholms Central eller varit inlåsta på stillastående tåg lär undra.
  https://www.svd.se/fortsatt-tagkaos–totalstopp-i-trafiken-soderut

 29. Ingemar Nordin

  Sören G #18,

  ”Nytt larm just nu i Lunchekot i P1. Metangas läcker från permafrosten från havsbottnen utanför Östra Sibirien.”

  Suck. Är det inte typiskt vår public service. Internationellt diskuteras hur och varför klimatmodellerna stämmer så dåligt med observationerna (en faktum som det skrivits om åtminstone ett par-tre år). Och nu erkänner även ingrodda alarmister som Santers och Mann att klimatmodellerna överskattar uppvärmningen.

  Men om detta hörs inte ett ljud i radio eller TV. Istället plockar man fram ännu en metangasalarmist som påstår sig veta att visserligen har det läckt ut metangas från permafrostiga bottnar sedan förra istiden men NU – minsann – så ACCELERERAR det! (Man undrar om forskarteamet var där och mätte för 12-10000 år sedan och fram till nu?)

 30. tty

  #8

  ”hur bemöter jag dem som säger att det som satelliterna mäter inte är temperaturen vid jordytan”

  Troposfären är den del av atmosfären där energitransporten huvudsakligen sker genom konvektion, d v s att varm luft stiger och kall luft sjunker. För att hålla igång denna mekanism måst temperaturen på stigande luft minska med höjden (värmeenergi omsätts till lägesenergi). Detta innebär att temperaturen högre upp i troposfären i princip helt styrs av temperaturen vid ytan.
  Nu är det faktiskt litet mera komplicerat. Hade jag skrivit ”energiinnehåll” i stället för temperatur i föregående mening hade den varit bokstavligt sann, men nu kompliceras det hela av att luftens specifika värme beror av mängden vattenånga. Mera vattenånga betyder att temperaturen sjunker långsammare med höjden, eftersom värmeenergin i en volym luft då räcker för att höja den mera. Troligen är det denna effekt som gör att El Ninos brukar ge kraftigare utslag i satellitdata än i markmätningar.

  Sedan kan du ju också påpeka att ”markytan” i sig varierar drygt 9000 meter i höjdled, eller drygt 5500 meter om vi bara räknar permanentbebodda områden. Så ”markmätningar” omfattar faktiskt också bortåt hälften av troposfären i höjdled.

 31. tty

  ”Nytt larm just nu i Lunchekot i P1. Metangas läcker från permafrosten från havsbottnen utanför Östra Sibirien.”

  Det har den dock gjort ända sedan istidens slut. Permafrosten är nämligen fossil, från den tid under den senaste istiden då området var ”mammutstäpp” p g a det lägre vattenståndet. Hela öar har ”smält bort” om man jämför med de äldsta kartorna från 1700-talet.

  Jag antar att de inte nämnde att föga eller intet av metan som läcker ut från havsbottnen når atmosfären. Metan absorberas mycket snabbt av havsvatten och det finns mängder av metanätande bakterier i havet:

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2005JC003183/full

  Fast i och för sig är delar av Laptevhavet extremt grunda, så det är kanske den enda plats i hela världshavet där en del av metanet faktiskt skulle kunna nå atmosfären. Men bara under sensommaren när det är isfritt förstås.

 32. tty

  #28

  Apropå tågkaoset så skulle det gå att fixa om man bara ville. Det är faktiskt tillåtet att köra utan fjärrblockering, förutsatt att man kan stoppa inom halva siktavståndet, så det skulle gå att krypköra ut från centralen.

 33. Sigge

  #14 latoba

  Jag läste också den ledaren. Det media som skriver mest om myglande företagsledare tycker jag är Svenska Dagbladet. De har visserligen oftast lite annan vinkling än andra medier. Ofta skriver de om hur företagsledare och huvudägare skor sig på andra aktieägares bekostnad. Mycket av det som rapporterats om myglande företagsledare senaste åren har först publicerats i Svenska Dagbladet som t ex myglet i Falcon Founds och Allra. De har också skrivit mycket om kriminella gäng som skor sig på företag i välfärdssektorn.

 34. tty

  Rättelse till #32

  När det stod ”kabelfel” tog jag för givet att det var signalerna som inte fungerade. Nu visar det sig att något snille tydligen har klippt av en 16 KV matarkabel. Märkligt nog överlevde han. Tångamperemetrar är tydligen ett okänt begrepp i järnvägsvärlden.

 35. Håkan Bergman

  tty #32
  Det har varit, minst sagt, lite förvirrat om orsaken till stoppet under dagen, men just nu ser det ut som att 16kV-matningen är skadad på berörd sträcka. Det började med en avklippt kabel, nån tog fel på en 16kV-kabel och en signal-dito? Vederbörande kom undan med brännskador på armarna så det är väl rimligt att anta att nåt annat i systemet fick ta den värsta smällen och där är vi. Visst kan man köra utan fungerande signalsystem, man kan skicka ut gubbar med lyktor och flaggor, en mordenare variant är att skriva blanketter för varje stoppassage, men det tar tid. Just idag hade det behövs ett gäng diesellok, finns inte på kartan, som dessutom bör vara enkla att koppla på dagens ”fartvidunder”. Men allt blir nog bra bara vi får höghastighetsbanor.

 36. Ingemar Nordin

  Håkan B #28, tty,

  Tåget är rena skämtet i Sverige. Jag har åkt tåg flera gånger i vår och det har alltid varit en halv till en och en halv timmes förseningar. Så nu har har jag gått helt över till flyg eller bil.

  Vem bär ansvaret för denna usla kollektivtrafik?

 37. Håkan Bergman

  Ingemar N. #36
  Ansvar? Vad är det, går det att äta?
  Liten fundering ang. avklippta kablar. Ett av järnvägens gissel idag är kopparstölder, märkligt nog kan jag inte erinra mig att man nånsin funnit spår av en koppartjuv som klippt fel kabel, eller valfri kabel på fel sätt vid fel tidpunkt! Trafikverket borde försöka hitta koppartjuvarna och anställa dom, maken till kompetens finns inte.

 38. tty

  ”Vem bär ansvaret för denna usla kollektivtrafik?”

  Åtminstone delvis Trafikverket. För några år sedan, innan jag gick i pension, hade jag en hel del kontakter med en person som jobbade med tillförlitlighet och felananalys inom Banverket som gav mig en del intressanta interiörer därifrån. Jag kan inte ge några detaljer utan att outa honom, men då åtminstone låg Banverket lågt räknat 50 år efter flygindustrin när det gällde underhåll och tillförlitlighet.

 39. tty

  #37

  Koppartjuvarna håller sig klokt nog till signalkablar som är svagström. Och det är riktigt att det sker i stor skala. Jag har sett ”slaktplatser” där det ligger hundratals kilo kabelrester.

 40. Gunnar Strandell

  Ingemar Nordin #36

  ”Vem bär ansvaret för denna usla kollektivtrafik?”
  Stefan Demert?!
  Länk:
  https://www.youtube.com/watch?v=L5zcxOlXBjY

 41. Håkan Bergman

  tty #39
  Dom klipper en hel del jordkablar också, och det är oftast rätt feta saker jämfört med signalditon, nåja dom är oftast inte så långa å andra sidan. Det kanske inte låter så riskabelt, men gör man fel och har oturen att göra det vid fel tidpunkt väntar ett Darwin Award.

 42. Håkan Bergman

  Apropå midsommar, dagens tågstrul och drömmar om höghastighetståg så erinrar jag mig följande devis.
  Det är bättre att krypa snyggt än att gå illa.

 43. Slabadang

  En riktigt god midsommar på er alla!
  Hoppas ni är omgivna av de som ni älskar mest. När allt kommer omkring är det det viktigaste som finns. Njut av klimatet och den pura grönskan.

  Nu ser vi klimathotarnas flykt i den formation skithög jag förutsåg för länge länge sedan. Sanningen vinner alltid till slut. Jag tänker på Cayote i roadrunner med detta lilla klipp, hur marken under dem försvunnit när de springer igenom den fejkade klimatbilden: Enjoy!!

  https://youtu.be/Jd_41tM6H2Y?t=116

 44. Kenneth Mikaelsson

  OT läsvärd artikel:https://www.iceagenow.info/epas-suspect-science/#more-21739

  EPA’s Suspect Science

 45. ces

  Förklaringar till klimatalarmismen: https://vimeo.com/124391891

 46. Peter Stilbs

  Glad Midsommar på er alla! Saxat ur email från SvD om morgondagens e-tidning (det kommer ingen papperstidning):

  ”Och följ med SvD Näringsliv till Skåne: De senaste årens globala uppvärmning har fått Europas nordligaste vinproducenter att jubla och Skåne har på kort tid blivit ett vindistrikt att räkna med. Nu hoppas sydsvenska vinodlare på att kunna lyfta skånska viners popularitet.”

  Jaha? Vilken uppvärmning?

  Nyss frös äppelknopparna i maj (det var flera morgnar med ca -5C) . Det verkar som det i stort inte blir några äpplen hemma i år – det brukar vara enorma mängder.

 47. Björn-Ola J

  Varför anses metan vara en sådan krafrfull växthusgas?
  Ser ju inte så imponerande ut här:
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Växthuseffekten#/media/Fil%3AVäxthusgasernas_inverkan_på_strålningen.png
  Den har ju också kort livslängd.

 48. Ann lh

  Glada Midsommarhälsningar till er alla från Västkusten och Ann!

 49. pekke

  Trevlig Midsommar till alla och envar !

 50. sibbe

  Glada midsommar från Finlands näststörsta ö, Kimitön önskar Sibbe
  P.S. Svinkallt 12 grader och regn att vänta i morgon.

 51. Ingvar i Las Palmas

  Trevlig midsommar till alla!
  Telde:
  27 grader, mulet

  Attans! ingen OP! Ingen sill! Ingen nypotatis!

 52. Ulf L

  Jag vill klaga lite. Artikeln är något av det mest hoppfulla jag läst på länge men kommentarerna rör stulen koppartråd, petrodollar, metangas etc. Den intressanta frågan är väl hur vi klimatskeptiker ska agera och i vilket syfte.
  Om nu de mer vetenskapligt inriktade ”klimathotarna” är beredda att ompröva sina förutsägelser på grund av att verkligheten är som den är så är det något som vi måste förhålla oss klokt till. De aktivistiskt inriktade ”klimathotarna” kommer inte att ändra sig, de har inte vetenskapen som agenda.
  Det kan finnas en parallell i historien. Under slutet av 60 talet -mitten av 70 talet utmålades befolkningsexplosionen som ett hot. Det hotet försvann från tidningsrubrikerna under senare delen av 70 talet, trots att de aktivisterna inte slutade hota och inte har slutat. Vad var det som hände och varför vände opinionen.
  Finns det nått att lära därifrån.

 53. Sören G

  What happened to the traditional role of skepticism in climate science? – Unfortunately, skepticism has been deleted from the latest edition of “On Being a Scientist,” a widely-read booklet published by the National Academies of Science.
  https://wattsupwiththat.com/2017/06/22/what-happened-to-the-traditional-role-of-skepticism-in-climate-science/

 54. Olav Gjelten

  Kan det möjligtvis vara det ökande islamistiska våldet på gator och torg som i någon mån TVINGAT politiker och media att erkänna att det faktiskt finns andra problem i Sverige och världen än ”det de kallar det skenande klimatet”?
  Faktiskt tror jag till och med att klimathotsreligionen kommer att pressas än mer just på grund av denna utvecklingen.

 55. Inspirerad av Sibbe och Ingvar i Las Palmas.

  Glad Midsommar till er alla!

  Neuvy au Houlme, 20° och mulet. Surströmming (väl lagrad ), rå lök (mycket), crème épaisse, Leffe, Aalborgs Jubileums. Njuter ensam, hustrun är skotska.

 56. sibbe

  Hej Lars. Min hustru är finlandssvensk (jag är tysk) vi firade med tysk bratwurst 5 tiden och med räkor 8 tiden. Nu ser hon på tysk skvaller i tysk tv och¨jag ser på you tube, = gamla svenska melodier.

  Trevligt eller hur?
  Och så klart, jag firar med tysk vin -och hon med fransk dito..

 57. sibbe

  https://www.youtube.com/watch?v=KzEOvyDcVas&list=PLM9nG5TGNSZX9EKukxiZSjvFtjrD17h4r

  för den som kan tyska: dåligt väder från förr…

 58. Hej Sibbe!

  Man tager vad man haver, Bratwurst eller surströmming. Med hustrur ser det tydligen likadant ut överallt. Min vill inte ens vistas i samma rum som Röda Ulven. Som tillfälligt bordssällskap har jag dock två Minervas ugglor, men dom vill bara ha mjölmask och mus.

 59. ingvar i Las Palmas

  Sitter på takterassen och avnjuter en bra Kentucky Straight Bourbon. Smakrikt och starkt precis som OP
  Lugnt. Mörkt 27 grader. utsikt över stan. Klagar inte 🙂