Japan lämnar Kyotoavtalet

kyoto
Kyotoavtalet formulerades i Japan 1997 och innebar att de främsta industrinationerna skulle skära ned sin CO2-produktion med 5% (jämfört med 1990) fram till 2012. År 2001 hade de flesta industrinationer utom USA men inklusive EU, ratificerat detta avtal. I Cancún meddelade dock Juan Arima, som företräder handels- och industridepartementet i Japan, att ”Japan kommer inte att förlänga detta avtal, inte på några villkor eller under några omständigheter.” Uttalandet chockerade delegaterna eftersom Japan hittills varit en trogen allierad och därför att mötet nu är om möjligt ännu meningslösare än tidigare.
Det är bara att gratulera Japan för denna ståndpunkt. Även EU:s president, Herman van Rompuy, säger att Cancún-samtalen är meningslösa . Insikten om att den FN-drivna agendan inte är hållbar börjar sprida sig. Det fungerar helt enkelt inte att den industrialiserade världen skall skriva på bindande avtal som i realiteten bestraffar produktivitet och belönar länder som inte utvecklas. (Men hos en del har polletten fortfarande inte trillat ned, t.ex här.)
T.o.m. delegaterna i Cancún går hellre och badar än förhandlar (h/t Staffan D). Kanske lika bra det förresten. Men det är svårt att förstå för oss vanliga människor, som inte tillhör den gröna överklassen, vad det är som berättigar att skattepengar skall finansiera dessa badresor.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rosenhane

  En one-liner before Godnatt Blogg:
  Blaffan har ingen kommentarsfunktion för hon och Svd är livrädda att bli avslöjade, vad finns det annars för förklaring?
  Risk för en repris av fiaskot i Köpenhamn | Utrikes | SvD

 2. Micke Johnsson

  Japan har just blivit min favorit.
   
  #1 Rosenhane
  Susanne B är nog med på det här och då känns det helt naturligt att vi inte kan kommentera hennes usla artiklar.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/borjan-till-slutet-for-ett-fritt-internet-1.1221622

 3. Torbjörn

  Just uppsnappat från vetenskapsradion att forskare nu kommit fram till att förra vintern, som var väldigt kall, hade varit ännu kallare om inte klimatuppvärmingen hade funnits.
  Fundersamt?

 4. Labbibia

  Torbjörn
  Jajemän, och om Jorden hade roterat medsols, så hade solen gått upp i väster! 🙂

 5. Olaus Petri

  Kul att paraplydrinkar och vackra stränder har större attraktionskraft än att försöka rädda världen. Armageddonfernissan är onekligen inte tjockare än att man ersätta den med en just solbränna.
   
  Skall bli kul att se vem/vilka som NGO:erna och profeterna utser som ansvarig/a för ointresset (förutom solen då). De/nne kommer inte att få det lätt. Han/hon/de kommer att utmålas som det ondaste världen skådat sedan Falconetti och ’Jonas i Varuhuset’. Och då är det riktigt elakt…

 6. Jo som sagt: om det är varm och blåser mycket är det pga globala uppvärmningen. Är det svinkall är det vädret. Men nu beror även kylan på den globala uppvärmningen! Suck! Hur galna kan journalister bli?

 7. Jan Lindblom

  Jo detta brukade jag skämta med min fru förra vintern, att kylan brodde på den globala uppvärmningen. Kunde inte i min vildaste fantasi tror att skulle få läsa om det i tidningarna vintern därpå. Jag har lite svårt att ta det seriöst.

 8. Det finns ett totalt förvirrat nyhetsflöde från COP16. Men det som kom just nu är uppseendeväckande:
  http://www.cc2010.mx/en/press-center/news/news-interviews_2010120550423.htm
  ”Negotiations to extend the 2012 commitment period of the Kyoto Protocol have made substantial progress in the first week of the COP16/CMP6 climate conference in Cancun, said delegates at an informal plenary session on Saturday”
  ”Patricia Espinosa Cantellano, Mexico’s Secretary of Foreign Affairs, said that she was confident an agreement on the Kyoto Protocol could be reached at the Cancun conference, which ends Dec. 10.”

 9. ThomasJ

  Canada ansluter sig till Japan och Ryssland & lämnar:
  http://www.ctv.ca/CTVNews/TopStories/20101204/cancun-climate-talks-kyoto-101204/
  Goodie-goodie!  😀
  Mvh/TJ

 10. Underbara nyheter; tänk att medborgare i väst ska räddas av länder som vi anser har undermåliga samhällsstrukturer..
  Det här behöver Europa…Men våra extremt omoraliska och okunniga ledare kommer kämpa till sista droppen.
   
  Jag har funderingar på Kina och Rysslands strategiska planer.
   
  Jag är ganska säker på att Kina kommer gå från låglöneland till höglöneland mycket fortare än Japan Sydkorea och Taiwan gjorde.
   
   

 11. Bim

  Labbibia #4
  Konstigt att bloggare skall behöva dra de rätta, intelligenta
  slutsatserna. 😀

 12. Anders Mohlin

  Må detta kalkon-möte (Cancún) bli början på en global tillnyktring!

 13. Ulrik

  I en artikel i Jyllandsposten är danske skatteministern rädd för att miljösatsningen dränerar statskassan. När man inte längre får in skatter från kol, olja och gas så gäller det att hitta nya inkomstkällor. Det ska man nu undersöka.

 14. ThomasJ #9: Såg du slutklämmen på den artikeln du länkade till?
  ”As the climate talks drag on, the Earth continues to warm. The World Meteorological Organization reported this week that 2010 is on track to become one of the three hottest years, and Canada its warmest year ever”
  Det gick inte för dem att låta bli, det var tvunget att få med någon positiv AGW propaganda på slutet. Man blir så trött.

 15. ThomasJ

  NiklasE #14: Jo, jag såg den oxo. CTV är la lite som SVT, dvs. en hjärntvättande propagandainrättning… suck!
  En riktigt fins julklapp vore om Sverige oxo kan ansluta sig till det evtl. tillnyktrande gänget… Ätsch! men drömma é la tillåtet… 😉
  Mvh/TJ

 16. Labbibia

  Bim # 11
  😉

 17. anna

  Ingemar, du som är vetenskapsteoretiker, för cirka ett decennium sedan var ju rasbiologi/-hygien på tapeten i samhällsdebatten och de fruktansvärda övergrepp som skedde kom upp till ytan. Känner du till om någon mer djupgående studie har gjorts om hur samverkan politik/pengar/vetenskap ledde till detta? (Pengar var antagligen inte lika viktigt styrmedel för forskningen på 1800-talet som det är idag.) Jag ser många paralleller mellan detta och dagens klimatdebatt, och ytterligare många fler exempel finns säkert i vetenskapshistorien. Ett dåligt underbyggt teoribygge ”kidnappas” av politiken och forskningen fortskrider ”i allmän konsensus” utan kritiska röster, pådrivet av okritiska medier, olika intresseorganisationer och en befolkning som kuvas till rätt beteende för att undvika hemska konsekvenser…

 18. ingemar

  Anna #17,
  Visst var rashygien en stor fråga inom politiken, från höger till vänster. Och det satsades en hel del statliga pengar på detta, bl.a. Statens Institut för rasbiologi. Den svenske idéhistoriker som skrivit mest om rashygien är prof Gunnar Broberg :
  http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=advanced&author=Gunnar%20Broberg&fromproduct=true
  Kolla även:
  http://www.levandehistoria.se/faq/Rasbiologi

 19. ThomasJ

  anna #17: Till dagens ’klimatdebatt’ kan du även lägga ’genusdebatten’ i samma unkna form av [pseudo-] ’vetenskap’.
  Mvh/TJ

 20. Jan-Erik S.

  Hmm…lite lustigt att man inte hittar någon kommentar i Aftonbladet, Expressen eller DN rörande Japans avhopp.
  Eller…hittar någon det?

 21. Labbibia

  Jan-Erik S.
  Jag har just läst prasselvarianten av AB men inte hittat ett ljud om detta.

 22. Pär Green

  På google finns endast de senaste uppgifterna!
  Grattis till ett scoop.
  https://www.klimatupplysningen.se/2010/12/05/japan-lamnar-kyotoavtalet/

 23. Pär Green

  RÄDDA PLANETEN? VI VET INTE ENS HUR
  VI SKA TA VARA PÅ OSS SJÄLVA; VI HAR INTE
  LÄRT HUR VI BRYR OSS OM VARANDRA.
  VI SKA RÄDDA DEN JÄVLA PLANETEN?
  – Det är inget fel på planeten –
  PLANETEN MÅR BRA
  MÄNNISKORNA ÄR GALNA!
  JÄMFÖRD MED FOLKET, HAR PLANETEN
  DET FINT. DEN HAR VARIT HÄR ÖVER FYRA MILJARDER
  ÅR… PLANETEN ÄR INTE PÅ VÄG NÅNSTANS,
  VI ÄR. VI ÄR PÅ VÄG BORT.
  en ”lånad” kommentar.

 24. Japans befolkning kommer att minska kraftigt de närmaste årtiondena, så deras koldioxidutsläpp borde minska ändå. Utan några internationella avtal om det.
  Rysslands befolkning är också på nedgång, men inte med samma fart som Japans. Dessutom utsattes Ryssland för utpressning för att förmås ratificera Kyotoavtalet. Skriv under, om ni vill vara med i WTO, var budskapet från EU. Det är väl självklart att Ryssland inte vill ha någon förlängning av det avtalet.

 25. anna, hej.
  Rasbiologin finansierades av ”privata” donationer till först svenska upptäcktsresande, sen mer institutionell forskning.
  Nazityskland behövde en hotbild för att få majoritetsbefolkningen till en av historiens största och kanske mest destruktiva uppoffring.
   
  Efter att vunnit i demokratiska val, infördes en lagpålagd cykelreflex på tramporna, just det var svårt och en fabrik i ”rätt” ägo var redan bildad (känner du igen dig Johan Rockström?)
  Men inkomster från cykeltrampreflexer kunde globala ”vetenskapliga” studier, genom föras, med det politiskt styrda målet.
   
  Numer vet vi att det bistra livsfientliga klimatet polnära har skapat folk med de kraftigaste resurserna.
  Folk som lever i livsvänligare klimat har trots extrema naturrikedomar i tillägg till ett livsvänligt klimat inte lyckats ett enda dugg,,, tvärt om…
   
  Lite som att matematiken van på den böldpestepedemi som tvingade Isac Newton att vara universitetsfrånvarande i sina mest produktiva år…
   
  Lite som hur de ”bästa konstverk i musik och måleri” kommit till under nästan svält….
   
  Feta duvor flyger uselt…….

 26. Så har då det gamla uttrycket ”gå och bada” kommit till heders igen.

 27. Håkan Bergman

  Pär Green #23
  Och originalet:
  http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw

 28. Peter Stilbs

  Jan Erik S #20  – I SvD i morse nämnde SB det i en bisats, i ett sammanhang där det framställdes som de ville ha något annat istället. Jag minns inte hur hon fick ihop det.

 29. Staffan Lindström

  23…Äras den som äras bör…udt. … Kunde ha varit…men låter som George CARLIN, vilken säkert önskade sig till ett varmare ställe efter döden…? R.I.P. George!! För övrigt är det inte så konstigt att delegaterna håller sig till Golfen, eftersom lufttemperaturerna hållit sig runt 25, brr…nattetid 14…ännu mera brrr… kom
  ihåg att Stockholm  hade 4 tropiska nätter på raken i juli…
  Vilket är lustigt att inte Bromma fick alls {20.0c eller mer}

 30. Håkan Bergman

  En klimataktivist i Cancun
  ville rumpan gärna få brun.
  Så han gick ner till stranden,
  körde huvet djupt ner i sanden.
  Mens dom smarta högg in på menun.

 31. Lena Krantz

  Håkan Bergman #30
  Ha ha, någon slags sammanfattning av det viktigaste i Cancún?
  :mrgreen:

 32. Helge

  Wikileaks kanske har en del intressant info framöver, här är lite om hur det kan gå till.
  http://www.guardian.co.uk/environment/2010/dec/03/wikileaks-us-manipulated-climate-accord
   

 33. Jan-Erik S.

  Helge #32:
  Har också en förhoppning om att det kommer fram något om klimatbluffen.
  Sedan så försvarar jag inte släppandet av all info som Wikileaks har gjort och kommer att göra men kanske det kan få något gott med sig.
  Drömmen vore ju om ledande politiker (gärna svenska) visat sig erkänna bluffen och gärna talade om syftet med den:-))
  Som sagt…en dröm…

 34. Jag tvivlar på att wikileak kommer släppa något mot CO2-hotet, de är ju gröna kommunister för ett totalitärt samhälle bara deras och inte dagens…. Jag oroas över att de kan se till att alla dagens ledares våta dröm går i uppfyllelse..
  Stoppa Internet,,, det går faktiskt att göra… Kina Ryssland USA och CO2-skattekåta EU skulle allas ledare vilja stoppa Internet… tänk på det… wikileak kanske dödade den största folkrörelsen i mänsklighetens historia…
   
  Ska vi gå tillbaka till krypterad långvåg i våra källargarderober?

 35. pekke

  I England är inte media rädda att säga  ” What happened to the ’warmest year on record’: The truth is global warming has halted ”
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1335798/Global-warming-halted-Thats-happened-warmest-year-record.html

 36. Slabadang

  Maaaaannnnnnnnnnnnnn va skönt!!
  Läs frågorna kongressen skickade till J Curry efter hennes vittnessmål! Poletten har nog slutligen ramlat ner i alla fall?
  http://judithcurry.com/2010/12/03/testimony-follow-up/

 37. Börje S

  Såg ni det här?
   
  Earlier this year, a paper by Michael Mann – for years a leading light in the IPCC, and the author of the infamous ’hockey stick graph’ showing flat temperatures for 2,000 years until the recent dizzying increase – made an extraordinary admission: that, as his critics had always claimed, there had indeed been a ’ medieval warm period’ around 1000 AD, when the world may well have been hotter than it is now. 
  Read more:
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1335798/Global-warming-halted-Thats-happened-warmest-year-record.html#ixzz17HwUqtzl
  Snipp, snapp, slut, så var sagan om den underbara hockeyklubban slut. Kanske.

 38. Wikileaks pseudoavslöjanden är värdelösa,det avslöjar redan det som
  är känt och naturligt för att bekämpa terrorismen.
  Dessutom har dom åtal mot sig,ledaren.
  ALI.K.

 39. pekke

  Och än en gång konstateras det att klimatmodeller inte kan återskapa verkligheten !
   
  http://wattsupwiththat.com/2010/12/05/new-peer-reviewed-paper-shows-just-how-bad-the-climate-models-are/

 40. Slabadang

  Gomorron!
  Nu är det inte jag utan hela AGWkyrkan som får morgonkaffet i halsen.Nu är det inte täljkniuven som är framme utan motorsågen.
  Brum brum!!
  Ny artikel ute.AGWmaffian muckade med Koutsoyannis det var inte så smart! 🙂

  …we think that the most important question is not whether GCMs can produce credible estimates of future climate, but whether climate is at all predictable in deterministic terms.
  Scott Armstrong måste hjula till kontoret idag och vetenskräpsredaktionen får ringa WWF och beställa en djävla massa Isbjörnar som motmedel.
  Nu vill Koutsoyannis MÄTA osäkerheterna ….ha hahhahaha ! AGWkyrkan kommer inte vilja se resultatet.Det blir nog gammelgäddan i form av den robusta traditionella naturvetenskapen som slukar smålöjlorna på AGW dagis!

 41. Olaus Petri

  Slabadang: Kyotoannis får nog säga som flickan: ”Den är inte lång men smal!”
   
  😉

 42. Slabadang

  Olaus!
  Med modellmassakern har de stuckit kniven rätt i iris! Hur stora är osäkerheterna då?? jo såå djävla stora att slantsingling är säkrare metod! 🙂 Koutsouyannis och S Armstrong borde ta en lunch ihop sen kan sätta en fot i arselet på klimatorakel och skicka dem på återvinning.

 43. Slabadang

  Pekke!
  Du var snabbare än jag! Gomorron på dig. Idag lyser solen ovsett väder 🙂

 44. ThomasJ

  pekke #39/Slabadang #40: Fick den oxo från WUWT – nedranns bra! Kommentarer från t.ex. M. Rummukainen [etCons] välkomnas…  :mrgreen:
  Här länk till hela rapporten:
  http://www.informaworld.com/smpp/section?content=a928051726&fulltext=713240928
  Mvh/TJ

 45. Lars C

  Ang Wikileaks
  Tvivelaktigt gäng, de hotar hela det fria internet, frihet kräver ansvar.
  Var det tillåtet att lägga ut skyddat material till allmän beskådan?
  Var är det tillåtet att lägga ut andras egendom?
  Climategate var annorlunda, sådant material ska vara offentligt.
  Först vilda västern, sen kommer kontrollen.
  Synd bara om frihetens fördelar hamnar under stöveln.

 46. Labbibia

  Lars C # 45
  jag tycker du har fel. Du skjuter på budbäraren. Att det ruttna i politiken flyter upp till ytan för allmän beskådan, kan aldrig vara fel. Det här berör ju även oss i Sverige i allra högsta grad. Tänker då på Natofrågan. Varför, om nu politikerna vill ha oss med i Nato, varför driver de inte frågan öppet? När vi röstar på ett parti måste vi ju för f-n få veta vad det är vi röstar på. Nu är det som att köpa ”hemliga lådan ” på auktion, och hoppas att det inte bara är skräp däri.
  (Är för övrigt för ett Natomedlemsskap själv)

 47. Inge

  Jag vill minnas att  Japans vetenskapsakademi varit en av de få som motsatt sig AGW? Kanske Peter ellr någon annan kan bekräfta?
  I så fall kanske det inte är så konstigt att just Japan går emot.

 48. Lars C

  Labbibia!#46
  Förvisso sant men frågan är vilka konsekvenserna blir?
  Ett censurerat nät vill väl ingen ha.
  En dum fråga, fungerar demokratin utan skumrask? Det verkar inte så i alla fall.

 49. Lars C

  Smart!
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4222983

 50. CMazza

  Shocking but this stance should be a wake up call to other countries and a chance for re-definition after 13 years

 51. Staffan D.

  ”What happened to the ’warmest year on record’:  The truth is global warming has halted” –  Daily Mail idag.  För ett år sedan förutspådde Brittiska Met Office att 2010 skulle bli varmaste någonsin — 0.58C över medeltalet 1961-1990.   Men data på Met Office’s och CRU’s websites visar att globala temperaturen varit oförändrad i femton år.  Förändringarna är mindre än felmarginalen.   Och den totala ökningen av världens temperatur sedan 1850-talet (när mätningarna började) har varit mindre än 0.8 grader.  Mellan 1940 och sjuttotalet föll temperaturen!  Phil Jones (han från CRU) medgav i en BBC-intervju att det inte skett någon statistiskt signifikant ökning sedan 1995.
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1335798/Global-warming-halted-Thats-happened-warmest-year-record.html

 52. Staffan D.

  ”We’re in the grip of a mini ice age, author claims.”  Gavin Cook har gett ut ”Frozen Britain”, där han jämför med ’Maunder minimum’ på 1700-talet, och solfläckarna.  —  För mig är det rätt självklart att solen är betydelsefullare än allt vi gör eller inte gör.  Och solfläckarna är nästan borta nu.
  http://www.sundaysun.co.uk/news/north-east-news/2010/12/05/author-claims-we-re-in-the-grip-of-a-mini-ice-age-79310-27768699/

 53. Peter Stilbs

  WikiLeaks cables reveal how US manipulated climate accord
  Jag försökte i helgen rota i materialet på http://www.wikileaks.ch – men det är ganska omöjligt att hitta i den klassificering som gjorts, och utan sökordsmöjlighet.
  Men The Guardian har i allafall funnit något anmärkningsvärt.

  (med rubrik enligt ovan) 

 54. Staffan D.

  Anders Carlgren ”har tillsammans med Grenadas miljöminister fått i uppdrag att ta fram en gemensam vision för Cancun-mötet.”  Ack ja.  Grenada.  Och den 10 december är det slut.
  http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet2010/kapplopning-med-tiden-pa-klimatmotet-1.1222675

 55. Staffan D.

  RSS’ världskarta för november har kommit;  klicka Anomaly.  Västeuropa inkl. Sverige kallare än normalt.  Varmare framför allt i Ukraina och däromkring.  (Och kring Baffin Island.)  Men annars normalt eller kallare, särskilt i Australien.
  http://www.remss.com/msu/msu_data_monthly.html

 56. Staffan D. #55
  Kul länk Staffan. Intressant att titta på tidigare månader också…

 57. Om de ny skickar ut Andreas tillsammans med Grenadas miljöminister, hur skall man då tolka det? Jag uppfattar det som man tycker att Andreas är i vägen och man vill bli av med honom till att göra något helt meningslöst som man sedan kan slänga bort efter veckan är slut. Man skiter nog ganska mycket i vad Sverige tycker och tänker om klimathotet. Det är viktigare saker på spel.

 58. Pär Green

  NicklasE # 57
  Huvudsaken att man skickar ut Andreas, långt och på enkel biljett.

 59. NicklasE #57
  Blev nyfiken på vad du menar?
  ”Det är viktigare saker på spel.”
  Kan du sammanfatta lite kort?

 60. Nicklas E #59
  Nu är ni många som påstår att det är viktigare saker som står på spel.
  Jag börjar bli rejält nyfiken på vad ni menar…

 61. Håkan Sjögren

  Uffeb # 59+60 : Förlåt att jag lägger mig i. ”Klimatet i sig är oviktigt och omöjligt att ändra på. Det viktiga är alla pengar, som vi kan lura till oss från skattebetalarna och att vi kan få politiker som nyttiga idioter att överföra sin makt till oss”. Det är troligen detta som står på spel för AGW-maffian. Mvh, Håkan. 

 62. Pingback

  […] andra av världens industriella stormakter, Indien och Kina, står utanför Kyotoavtalet, samt att Japan hoppade av detsamma i julas. Så, vad har vi kvar av världens stora? Jo, EU. Och bland EU-staterna […]