Ja till ny kärnkraft

Kärnkraftsomröstningen

Riksdagen röstade ikväll ja till att möjliggöra nya kärnkraftverk i Sverige

Även i DN

Förslaget innebär i korthet:

 • Det blir åter tillåtet att bygga nya kärnkraftsreaktorer.
 • Detta får bara ske om den nya reaktorn ersätter en gammal och på de platser där det redan finns kärnkraftverk i dag.
 • Sverige ska även i fortsättningen ha maximalt tio reaktorer.
 • Kärnkraftsverkens ägare får ett större ansvar för skadestånd i händelse av en olycka.
 • Nya reaktorer ska byggas utan statliga subventioner.

Tack vare detta har nu Alliansen en fungerande och trovärdig energipolitik att gå till val på i september. Mot denna politik står den rödgröna röran med en politik där man är djupt splittrad. De tre rödgröna partierna påstår att man vill avveckla kärnkraften men Socialdemokraterna vill inte starta det under kommande mandatperiod vilket de båda övriga, främst Miljöpartiet vill.

Kärnkraftsbeslutet innebär att Alliansen nu kan gå till val på en trygg elenergiförsörjning med låga elpriser och stärkt konkurrenskraft för svensk industri men tryggad sysselsättning som följd. 

Beslutet innebär också att intresset för den hopplösa vindkraften sannolikt minskar.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Micke Johnsson

  Det finns ett hopp för detta land! Lite i varjefall 🙂

 2. Lena Krantz

  Fantastiskt bra! Skönt, då kan man somna lugnt ikväll.

  Fast sedan skall ju någon vara intresserad av att bygga också…

 3. Peter Stilbs

  Sänd också i denna stund en tanke till Birgitta Dahl.

 4. Hipp hipp hurra! 🙂

 5. Troligen kommer de företag som är intresserade av att bygga nya kärnkraftverk vara de som satsar mest på vindkraft för att få rätt profil på marknaden…

 6. 4# forts.
   
  En värdig representant för pissförvirrade kärringar(obs. det finns manliga sådana också) i Sverige är Solveig Ternström.
   
  Må dom fara till Blåkulla allesamman!

 7. Mats

  Bra, då finns det en klar skillnad i denna fråga mellan blocken som blir intressant att följa fram till valdagen – säker och förutsägbar el-försörjning till rätt pris ger rätta signaler för planering av investeringar som i sin tur har betydelse för jobb och välfärd – är det möjligt att Sverige kan bli medlem i ”elitserien” igen i denna framtidsbranch?

  Fett många högkvalifierade jobb kan skapas – Svenska företag bör ges möjlighet att expandera med tekniklösningar inom detta område.

  Starkt Jonny, fortsätt kämpa för vettiga förslag inom hur framtidens energisystem ska utformas

 8. Toprunner

  Jag tror jag är i himlen…!!

 9. L

  Dagens beslut innebär att vi FÅR ersätta gamla reaktorer, inte MÅSTE.
   
  Ändå lät Wetterstrand som om jorden skulle gå under om man sa ja.

 10. Jag kommer aldrig mer kunna höra vad MW säger, efter Toprunners analys….
  Det var en gång en försvarsminister? Bodström  som hade samma haklåsning, men han hade inte lärt sig att man kan nicka med huvudet för att forma gutturala läten med en låst haka.
   
  Riksdagsledamöternas kunskap och teknik går sannerligen framåt…
   
  Som skrivet ovan, glöm inte Birgitta Dahl i denna stund…
   
   
  Passa på att notera att Merkel ökar straffskatten på tysk kärnkraft med 2,3G€ under en fyra års period, för att andra energisystem är så olönsamma… (det är samma belopp som prislappen för den finska reaktorn som Areva slarvat så med)
   
  Den mjölkkon kommer inga politiker göra sig av med….
   
  När vi redan nästa år får uppkoppling av civil gen4, så kommer argument efter argument att falla…
   
  Framtiden ser mycket ljus ut, ovanligt ljus även för en sådan optimist som jag…

 11. Dan

  Peter S #3:

  Får man tänka på henne nu?  Är tankeförbudslagen upphävd?
  De rödgröna agerar som om den fortfarande gällde, och gällde all tankeverksamhet.
  -Kunde inte låta bli… 🙂

 12. Peter

  Ursäkta en dum fråga, men Birgitta Dahl? Var inte hon igång och yrade om koldioxid redan för 20 år sedan???

 13. Peter Stilbs

  Peter #12 – hon yrade nog om mycket – men förknippas mest med den s.k. tankeförbudslagen om kärnkraft.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Tankef%C3%B6rbudet

  I lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet fanns en 6 § som från 1 februari 1987 löd: ”Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor.

 14. Elling Disen

  Visst skall man gledjas men det fins skjær i sjøen :
  – det måste til blockoverskridande och långsiktig konsensus for att kraftbolagen vågar satsa titalls miljarder
  – Iom at anta reaktorer inte får økas, kommer man forsøka maxa effekten. Olkilouto tynade EPR til 1.6GW ocg det medførde ny dimensjonering. Bjessereaktorn upp mot 2GWe kommer gennomlida sama process.
  – Kraftnettet måste uppgraderas mhp att antal reaktorer och platsval ligger fast.
  Det tar tagit mycket sisu att bygga nytt i Finland. Frågan er om Sverige verkligen har kraft att genomføra dessa megaprojekt. Når en sådan oskyldig sak som Øresundsbron tog årtionden.

 15. Joakim

  Äntligen. Första gången som folkviljan får råda i energipolitiken dvs tvärt emot MP.
  Man får hoppas att detta är första sprickan i stollepolitiken inom enegiförsörjningen som har pågått i 30år.

 16. pekke

  Man får hoppas att det här sätter fart på forskning och utveckling i Sverige av kärnteknologi även om det inte blir några nybyggen de närmsta åren.

 17. Peter S – fast hon är lika känd för sin okritiskt överslätande och rent försvarande attityd till Pol Pot när denne härjade och slaktade som värst i Kambodja …

  Ngt som hon tog ung. lika lång tid på sig att ta tillbaks (njae, lägga tillrätta) som det tog att avskaffa tankeförbudslagen.

 18. Mats Jangdal

  Dahl, som nybliven riksdagsledamot på 60-talet motionerade hon i sann Myrdahlsk anda om obligatoriskt förskola från mycket späd ålder så barnen kunde indoktrineras med rätt åsikter och skyddas från föräldrarnas skadliga inverkan.

 19. Förändring! Jämför med oktober -09.
  Vi har fått uppleva Climategate, Köpenhamnsmötet, den kalla vintern här hemma, hur opinionen svänger i en rad väsentliga frågor, alltmer kvalicerat öppet ifrågasättande av IPCC, och så pricken över i-et gårdagens JA.
  Nog kan man tala om förändring, bubblor som brast och med det en förhoppning om att vad R. Carter kallar ”Hansenismen” bleknar bort och försvinner ut i ett intet på samma sätt som Al Gore nu tycks göra. 
  Och – R. Carters Climate: The Counter Consensus från förlaget Independent Mind (!) är en fröjd att läsa.  Så kan bara någon som levt med klimathotsfrågans hela register under lång tid ge en gedigen och lättläst överblick.  
    

    

 20. Peter S#13

  Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor.
  Varje skolelev borde få lära sig den ramsan utantill i historieundervisningen som ett skräckexempel på hur det gick till på den tiden då svenska sossepolitiker föll pladask av beundran för den sorts kommunism som frodades i gamla DDR.

 21. Åke Karlsson

  Nu ska jag satsa all min parakinetiska kraft fram till valet på att förmå folkmajoriteten välja bort Di Röe. Om så inträffar, kommer jag att duscha i champagne dagligen fram till jul!

 22. Björn

  Förnuftet har segrat! Energitillförseln är säkrad. Tänk vilka möjligheter som öppnas för de som är intresserade av atomfysik och den teknik som finns kring en kärnreaktor. Vindkraft är inte högteknologi, men det är däremot allt som har med kärnteknologi att göra. Ett land som Sverige måste hålla sig med högteknologi för att överleva. Varför las projektet kring SECURE-reaktorerna ner? Någon som vet?

 23. Notera att vindkraftsutbyggnaden kommer att forceras till fullbordan fram till 2020 för 300 miljarder kr.  Det är viktigt att pressa VK-lobbyn på besked på var de 6000 snurrorna skall byggas så snart som möjligt. Kärnkraftsbyggena startar troligen 2015 med ett nytt kraftverk vart 3:år.  Det har inte byggts nya pappersmaskiner i Sverige de senaste 15 åren trots stort råvaruöverskott. Elintensiv  industri har då trappats ner av marknadsskäl, kineserna äger då gruvorna vars malm fraktas genom Ryssland till västra Kina.  Svenska arbetare tvättar skjortor åt varandra, tjänstemännen fortsätter att blogga på jobbet i kommunen.  Det blir nog svårt att motivera kärnkraftsbyggena annat än som ersättning kW mot kW och då räcker  4  st 1800 MW reaktorer för ändamålet, särskilt när elvärmen i bostäderna bytts ut.  Politiskt tror jag sossarna skjutit sig i foten med att lova återställare.  Väljarna minns eländet i vintras.  LO kommer att byta ut Mona S och hennes kompis Lundby-Wedin, när Mp o V  tagit s-röster.  Att skjuta verkställighet till efter valet är bara bra.

 24. bom

  Var det någon som hörde Kalgrenen och Ruskendrul Eriksson tala förbi varandra i radion. Man får kalla kårar överallt av att höra sådan osammanhängande smörja. Och så Tant Brun/Thernströms ”klart jag röstade nej för atomkraft är ju så farligt ju – och nu skall jag visst bli miljöpartist tror jag kanske”.
  Vi jublar nog i tidigaste laget för pundhuvudena finns kvar och inget har dom fattat. Dags att någon frågar Kalgren ”Nu investerar ni miljard på miljard men varför kommer aldrig den där elektriciteteten”. (Påminn er om den demente Vgurra på älgpass som tappade tålamodet och undrade varför inte älgen behagade infinna sig). Vi skall nog ställa in oss på fler kallvintrar innan den här proppen löst upp sig. SvDenkät finner att 81% av svenskarna vill ha ny kärnkraft. Det du Thernström -du kan väl få en häxroll i McBeth utan att behöva riva av trosorna?

 25. Toprunner

  Bom #23: Solveig Ternströms roll i ”Svenska Hjärtan” har satt spår i min hjärna för evigt. Så fort jag ser eländet (henne) ekar ”Men Tossten… bla bla” i mitt huvud. Svårt att ta gamla skådisar på allvar när de pratar politik.

 26. Slabadang!

  Det är synd att ingen politiker talar om framtida möjligheter med den nya generationen av kärnkraft!

  Utvecklingen inom det området är så banbrytande att vi måste lära politiker och journalister ett nytt språk. Att skilja mellan ”plutoniumkärnkraft” och den nya ”samhälls och miljösäkra atomkraften” är kanske en bra terminologi att börja sprida?

 27. Håkan Bergman

  Elling # 14
  ”Visst skall man gledjas men det fins skjær i sjøen :
  – det måste til blockoverskridande och långsiktig konsensus for att kraftbolagen vågar satsa titalls miljarder”
   
  Låt Mona driva SAP ner under 25% så överlever hon inte vintern som partiordförande. Bra att vi får ett kärnkraftsval, gamla sosseväljare med villa och volvo i bruksorterna lär inte köpa Monas hångel med MP! Sossarna får helt enkelt bestämma sig, är dom ett arbetarparti eller inte!

 28. bom

  @Slabadang
  Men dom kan ju inget om generation 4. Den andra tokkäringen var ju rädd att någon skulle göra atombomber av bränsleelementen. Självklart skall dom båda konvertera till miljöpartismen för det räcker deras kunskaper. F ö. tror jag inte att helrören ljuger – dom lever bara kvar i 70-talsteknologin (trogna tankeförbudslagen – vem hade kunnat tro att den blev generell i politikerkåren). Var hittar vi nya politiker för det behöver vi verkligen mest av allt!

 29. Christopher E

  Det är naturligtvis kul att den från från början uridiotiska folkomröstningen (med tre nej-alternariv att ”välja” bland) och den senare smått otroliga tankeförbudslagen nu åtminstone tillfälligt lagts till historien.

  Hur mycket det betyder praktiskt är en annan fråga. Med ett block som med total uppvisad okunnighet i frågan hotar att riva upp beslutet igen finns ingen långsiktighet i frågan som ger trygghet  för industrin.

  Dessutom fortsätter den skattemässigt påtvingade snedvridningen mellan kärnkraft och de värdelösa – men politiskt korrekta – ”förnybara” energislagen. Man vill också påtvinga kärnkraften en fondering för olyckor som vida överstiger kostnaden för olyckan med Chernobyls ålderdomliga grafitreaktor.

  Okunnigheten hos merparten av våra 349 ledamöter i tekniska, kärnkraftsmässiga eller klimatologiska frågor är dessutom alltså monumental, även om justdetta beslut delvis går i rätt riktning. Framtiden känns oviss när man hör dum-argumenten från övervintrade linje 3-are. Att så viktiga beslut bygger enbart på fördomar, blind ideologi och ignorans är ganska otäckt. Som att sitta oskyldigt anklagad med hot om dödsstraff inför en jury av snoriga och glassätande 4-åringar…

  Självklart kommer kärnkraften att segra i långa loppet, av nödvändighet. Men det går att skada och fördröja den utvecklingen rejält med de talibanåsikter som vädras.

 30. Pär Green

  Under nästan 20 år var det förbjudet att forska om kärnkraft i Sverige.
  Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en vindsnurra.

 31. Christopher E

  Holmfrid, jag håller med om det mesta du skriver, men inte vindkraftsutbyggnade kommer att fullbordas enligt gällande politiska mål.

  Det kommer att byggas fler verk ja, men kostnaden och motståndet kommer att gå i taket långt innan fullbordan. 6000 turbiner innebär att ca två måste sättas i drift varje dag året runt det kommande decenniet (går inte att jämföra takten bakåt då de gamla är småpluttar jämfört med de nya, det blir också allt svårare att finna platser). Den totala kostnaden för skattebetalarna är hundratals miljarder kronor. Nätutbyggnad tillkommer. Det finns heller ingen praktisk möjlighet att ha reglerkraft för den mängden vindsnurror annat än att bygga stora fossileldade verk som står och brinner på tomgång om det skulle sluta blåsa. Kostnad tillkommer. Politiskt möjligt?

  Vindkraftsvansinnet kommer att krascha långt innan fullbordan. Frågan är bara hur mycket skada som hinner göras innan dess.

 32. Olaus S

  Moderna reaktorer är effektivare än våra gamla.
  Beslutet innebär, att vi skulle klara dagens behov av elström i Sverige enbart med hjälp av kärnkraft och hälften av vad vattenkraften ger.
  Vi skulle alltså kunna exportera kring 35 TWh per år.
  Mot den bakgrunden ter sig investeringar på vindkraft diskutabel.

 33. S. Andersson

  Jag föreslår att vi uppmärksammar den17.6 som ”Birgitta Dahl Memorial Day” från och med nu. Den ska firas med en tyst minut där vi betänker den förlorade svenska kärntekniska industrin.
   
  Det finns få nu levande svenskar som jag föraktar som Birgitta Dahl. För mig representar hon allt det dåliga i det Socialdemokratiska Imperiet.

 34. Slabadang!

  Jag fick svar från England!

  Jag ville få en second opinion om de frågor som uppstod här på TCS angående Siddons och Hertzbergs artiklar. Han är fysiker och sitter idag på en (det visste jag inte) på en hög position i dag.Han ville därför? inte maila utan ringde istället (no carbon critic electronic footprint!).

  Som varande den diplomatiska engelsman han är så uttryckte han sig ändå förvånansvärt tydligt i sin ”vetenskapliga oro” över IPCCs antaganden och modeller för planetens energibalanser. Som fysiker har han ett antal ”fundamental assuptions that has to be scrutinized and adressed”.
  Han menar att forskningen om C02`s inverkan på klimatet har har börjat med ett ”tackkort” istället för en ”inbjudan” till klimatvetenskapligt arbete.

  Angående emmisivitet albedo och växthuseffektens beräknade faktorer så är de ”guesstimates” med statisk funktion i beräkningarna
  där han var oroad över att osäkerheterna i varje faktor är så stor att utan att fastställa dem först så blir möjliga CO2 effekter meningslösa att försöka lägga överst. 
  Han menade att de lagt ner all möda inom IPCC att försöka beskriva dynamiska effekter av COs inverkan men ingen eller alldeles för liten på de naturliga. 

  På frågan om hur han ställde sig till Spencers ”big blunder” så släpade han lite på svaret. Men sa….”well! would you like to be in IPCCs shoes if he is right? He is certainly addressing one of the most fundamental assumptions!” 

  Jag frågade om hur han upplevde debattklimatet i England  vetenskapsmän emellan.Han sa att det mest handlade om vilka lojaliteter man har och till vad och att debatten på tu man hand är långt bortom vad som framförs officiellt.”You don`t want to embarras people or to get embarrased yourself. English scientists in general tries to stay gentlemen.” IPCC har enligt honom gjort ett antal fatala misstag genom att inte erkänna alla stora osäkerheter och att klimatvetenskapen är att betrakta mer som ett ”ungdomsförbund” till den etablerade vetenskapen.

 35. Slabadang!

  Birgitta Dahl!

  Varför inte en gigantisk dumstrut i röd granit mitt på Slussens blivande nya torg? Från toppen på dumstruten kunde det vara en liten fontän av rött blod symboliserande Pol Pots av Dahl sanktionerade folkmord. Här kan man verkligen prata om en svensk och socialdemokratisk skam. Baltländernas ambassader borde ligga intill statyn och Zimbabves ambassad borde flytta till Sveavägen 68 så de kan dela hiss och hus med sina gamla Mogabefans.Svensk utrikespoltik?? NEJ TACK!!

 36. S. Andersson

  Slabadang! Kan vi inte skicka Birgitta Dahl till slutfövaring?

 37. bom

  Hon är född 1937 och räcker nog ett par decennier till. Dahlska Dumstruten på Slussen skulle inte vara helt fel! Kanske ett trippelmonument med Mooona och Maria? Tikspac kan sätta upp små ställ med reklamfinansierade spypåsar kanske. Ja hundägare vet vad jag menar.

 38. Pär Green

  #S.Andersson 36
  Finns nog inget säkert förvar för dumhet!
   
   

 39. Slabadnag #34 intressant tack för information och ditt initiativ.
   
  Vad som rör sig i huvudet på de som är lite låsta för offentliga uttalanden, visar ofta åt vilket håll vinden blåser.
   
  Då kan vi vara allt mer säkra på att CO2-hotet blir alltmer död?
   
  Men CO2-skatter kommer såklart vara kvar, samt alla byråkrater som till extrema kostnader ska ändra samhället så det släpper ut mindre kol från de depåer som antas vara hermetiskt tillslutna för evigt.
   
  Vi ska se till att CO2-hotet blir den hävstång som kan förändra världens beslutsgrunder och därmed maktpositioner, mer eller mindre indirekt betalda genom utarmning av den globala välfärden.

 40. Björn #22
   
  Det certifieras ett tiotal små konkurrenskraftiga reaktorer av den modell du frågar om i år.
   
  USA kommer behandla resultatet av det i oktober.
   
  Rod Adams är kanske den som är bäst på att redogöra?
   
  Om du inte blir nöjd av att läsa Rods blogg, så återkom här, kanske fler är intresserade?

 41. Jag stjäl med tillfredsställelse ännu en underbar liknelse från Christopher E.
   
  Som att sitta oskyldigt anklagad med hot om dödsstraff inför en jury av snoriga och glassätande 4-åringar…

 42. Bäckström

  Jag lyssanade första kvarten på debatten igår (p1), sedan vart jag tvungen att ila till tandläkaren.
  Vad som ändå är frapperande (med reservation av att jag inte hörde hela debatten), är att man på riksdagsnivå argumenterar på samma sätt som om tekniken stått stilla sedan 70-talet? Avfallsproblematik, Urangruvor, säkerhet osv.
  Rätta mig om jag har fel. Nämndes överhuvudtaget 4:e generationens verk?
   
  till Er som lyssnade?
  /Bäckström
   

 43. Toprunner

  Tänkte bara upplysa om att det finns alternativ  till blockpolitiken. Vinsten kan säkras

 44. ThomasJ

  Bäckström #42: Korrekt – det nämndes öht. inte. Maria världens-bästa-lögnerska fick/får enorma bredbandskapaciteter… Därtill oxo en KTH-prof som politiskt korrekt kramar sina [önske-] vingar, tror han heter Söder.. nåt.
  Kul(?) var oxo att idag höra den genomjävige Tomas Kårberger uttalasa sig. TK: gör nåt ( för en gångs skull) riktigt: Begär din egen avgång som GD för ’Energimyndigheten’. Du ’förlorar’ inget, men landet = Sverige, tjänar enormt. Du kan, likt ’andra gd:ar’ [t.ex. Ihde]
  få en väldoterad position inom regeringskansliet…
  Dina relationer/ kontakter till ’Vind-i-Väst AB’ är/torde vara/ tillräckliga för rn/annan/ granskning, oder?

  //TJ

 45. Skogsmannen

  Jag trodde först att det var Barsebäck det gällde, men icke!

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svensk-karnkraft-hot-for-danmark_4889113.svd

  Hur hållbara är de alternativa energikällorna egentligen om ett energibeslut i ett land kan leda till att energiproduktionen i ett grannland konkurreras ut?

 46. Skogsmannen Tack för länken… Det är det som är så bra med TCS, man slipper läsa alla bloggar och tidningar.
   
  Det finns en skendebatt som påstår att kärnkraft är så dyr, de med den agendan höjer sina röster allt eftersom fler inser att problem med: lagring, bränsletillgång, säkerhet, kärnvapenspridning, inte håller för kommande reaktorer.
   
  Mycket intressant att danskarna anser att den finska reaktorn kommer sänka elpriset så mycket bara den.
   
  De svenska har ju hissats med nästan lika mycket.
   
  Så får vi två till finska reaktorer, de kommer max ta 5 år att bygga, APR-1400 ger 48månader från byggstart till uppkoppling på elnätet.
  AP-1000 ska klara 3 år om några år då deras tillverkning genom fabricerade moduler i Kina är färdigt.
   
  Jag är säker på att vi redan om tio år får en fri utbyggnad av kärnkraft i större delen av Europa.
   
  Nu är det en fri utbyggnad i Baltikum och några till gamla östländer, med en kraftigt utbyggd överföringskapacitet, det vindkramarna vill, kan den som vill tjäna pengar bygga reaktorer i Baltikum. Som det är nu är just överföringskapaciteten det som hindrar en enorm utbyggnad.
  Men vänta några år då Polen har fyra stora reaktorer, nog kommer de inse vinstchanserna med att priskonkurrera ut rysk gas i Tyskland.  Gasledningar kan knappast vara billigare som energiöverföring än ABBs likströmssystem HVDC…?
   
  Tänk vad kul, vindkraftkramarna subventionerar en enorm överföringskapacitet (den måste vara upp till 4ggr mer än vad som behövs) så tar kärnkraft över produktionen och sänker priset på elkraft till 25öre/kWh i hela Europa alla kolkraftverk konkurreras ut och gaspriset sjunker med minst 50%..(då kommer allt fler fordon drivas på naturgas, och även oljeimporten upphör).
  Kommer områden som Rotterdam, bli nästa krigsområden, där subventioner håller liv i en olönsam verksamhet?
  Prissänkningen på elkraft och drivmedel kommer öka Europas ekonomiska styrka och därmed välstånd, vilket i sin tur kommer få de sista hindren mot kärnkraft att falla…
   
  Nu ska jag läsa Jyllands Posten..
   
   

 47. Läs originalartikeln i JP.
  Visst är det skoj?
  Nu börjar det blåsa runt vindkraftskramarna.
  Eller hur Jonny?
   

 48. Re Skogsmannen #45
  Danskarna bör erbjudas att köpa Barsebäck billigt för uppgradering och produktion och därigenom producera bättre och billigare el till Dk.
   Självklart får vindkraften problem om olönsamma kolkraftverk stängs eftersom kolel och vindel är siamesiska tvillingar i Danmark. (se CEPOS rpt om olönsam vindkraft i Dk). Därutöver bekräftas prispress på el från finsk kärnkraftel från 2013.  Då krävs högre elcert.avgifter från luttrade elkunder till vindoperatörer i Sverige. 

 49. Skogsmannen

  Det känns som om danskarna skulle få bättre avkastning på satsat kapital om de i stället satsade på utveckling och export av deras utmärkta öl.

  Detta tillsammans med sänkta elpriser skulle helt säkert få danskarna att gå mot en ljusare framtid! 🙂

 50. Det är intressant att följa debatten i Danmark, i var fall då de mer kunniga deltar i debatten (nu menade jag inte undertecknad.. he he he).

 51. Lena Krantz

  Skogsmannen #45
  Intressant minsann. Känns lite knepigt att man klagar på att andra kan producera billigare el än de själva. Det är väl bara att fatta andra politiska beslut än vad man gjort hittills i så fall, eller?

 52. Skogsmannen

  Gunnar #50!

  Utmärkt länk!

  PS! Ödmjukhet är den yttersta formen av hyckleri – Eller hur Gunnar! DS! 🙂

 53. Skogsmannen

  Lena #51!

  Nja, man kan ju som Christian Ege på intresseorganisationen Det Økologiske Råd sätta sig ner och hoppas på att Sverige byter regering i höst – kreativ grabb den där!

  Måste kännas tryggt för danskarna att ha en sådan visionär till rådgivare i ett läge där energiproduktionen i landet håller på att bli helt utkonkurrerad.

  Jösses, det var värre än vad jag trodde!

 54. pekke

  Danskarna bara gnäller å gnäller när det gäller svensk energipolitik.
  Var ju inte länge sedan de ville ha mer el från Sverige som backup till vindmöllorna.
  Nu gnäller de för att ny kärnkraft kan slå ut vindmöllornas subventionerade elpriser.
   
  Hur man än vänder sig så är ändan där bak tydligen.

 55. Skogsmannen

  Holmfrid #48!

  Danskarna bör erbjudas att köpa Barsebäck billigt för uppgradering och produktion och därigenom producera bättre och billigare el till Dk.

  Den var lagomt elak och samtidigt riktigt rolig!

 56. Les Miserables

  Förre danske statsministern och numera Nato chefen Anders Fogh Rasmussen har inget problem med NATO militärens leksaker, kärnstridsspetsar i Europa – tvärtom det bara kryllar av dem. Däremot kan dessa danskar ondgöra sig över svensk fredlig användning av kärnbränsle – man tar sig för pannan. Bojkotta dansk bacon. Det kan vi göra som en liten hämnd. Samt motverka svensk Nato medverkan. Speciellt som US använder U238 i sina granater vilket ger upphov till genetiska skador i Irak och balkan samt hos de soldater som varit exponerade.

 57. Gunnar Strandell

  Littmarck #46
  Jag har undrat över varför den röd/gröna koalitionen sagt nej till kraftöverföringskabel till Baltikum. Du har gett en bra förklaring.
  Tack för det!

  Dansk vindkraft säljs ibland till negativt pris till grossister, men är ändå lönsam. Man kan undra vem som står för fiolerna.
  Det är nog förståeligt om politiker inte vill att deras väljare ska få för bra utbildning.

 58. Gunnar Strandell

  Les Miserables #56
  Eric Tabarly använde också Uran 238 i kölen till en av sina Pen Duick. Han dog i förtid och ingen vet varför.

 59. Skogsmannen

  Les Miserables, #56!

  Håller i sak med dig, men prata om bojkott (suck)…………  det är väl bara ett verbalt sätt att skjuta sig själv i foten.

  Då är det väl bättre att bygga 10 nya kärnkraftverk!

 60. #56
  Var vänlig och visa studierna som ligger till grund för ditt påstående:
  ”Speciellt som US använder U238 i sina granater vilket ger upphov till genetiska skador i Irak och balkan samt hos de soldater som varit exponerade”
   
  Jag är rädd för att det är en lättodlad myt.
  Annars vore det med dagens kunskap inom molekylärbiologi enkelt att styrka de du påstår.

 61. magnus

  Gunnar L

  Jag har inte tid att läsa vad som står i texten. Men kanske finns det du letar efter i den här artikeln?

  http://www.irpa.net/irpa10/cdrom/01292.pdf

  Att man använder u238 i 30mm antitankammunition är ju inte någon myt, så jag antar att du menar att det är en myt att det skulle ge genetiska skador.

  Uranoxid är ju inte bara radioaktivt utan ganska giftigt så att inandas resterna av sådan ammunition kan omöjligen vara nyttigt.

  ”genetiska skador”? Ja det fins många gifter som orsakar sådant.

  Men att bevisa ett samband är nog svårare. En krigszon är nog ohälsosam på mer än ett sätt skulle jag tro 🙁

 62. Toprunner

  magnus #61: Ammunition hit och dit, det är väl inget mot den skada felriktad U-Hjälp kan åstadkomma? Konsekvensanalysen från gröna insatser är som vanligt… obefintlig.

 63. Gunbo

  Toprunner,
  Den gröna revolutionen har inte mycket med grön ideologi att göra. Det var Norman Borlaug som initierade ett intensivt jordbruk med konstgödsel och högavkastande grödor i u-länderna, som visserligen mättade många fler munnar men också bl a krävde mycket vatten (speciellt i risodlingarna) t ex i Bangladesh.

 64. Toprunner

  Gunbo #63: Vad spelar det för roll? SIDA satte pengar utan att veta vad man gjorde. Gröna profeter vimlar det av… de försvinner fort när de synas i sömmarna.

 65. magnus

  Toprunner

  Att folk blir arsenikförgiftade på ett håll är nog ganska lite tröst för folk som blir ”uranförgiftade” i en annan världsdel.

  Vad var din poäng egentligen?
   

 66. magnus

  Toprunner igen.

  Varför slutar folk inte bara dricka vattnet i brunnarna tror du?

 67. Gunbo

  Toprunner,
  Jo, det spelar roll eftersom den gröna revolutionen INTE har någonting med ”gröna profeter” eller grön ideologi att göra. Jag tro inte att SIDA är styrt av gröna profeter.

 68. Toprunner

  magnus #65: Min poäng är att goda intentioner kan döda likväl som onda ,, om man inte fattar vad man håller på med.

  Varför ser man inte Greenpeace utanför SIDA:s kontor när de kan anfalla Forsmark, som har 100% koll på vartenda atom de hanterar?

 69. magnus

  Ok då fattar jag kanske din poäng. Sida har visst gjort en del dumt i sina dar, så det argumenterar jag inte mot.

  Men utslaget på längre tid så tror jag  i alla fall att en värld med idel onda intentioner dödar fler än idel goda intentioner.

  Fast till sist dör ju alla i alla fall.

 70. Toprunner

  Gunbo #67: Du lär ju ha några fler år på nacken även om jag inte är purung själv. Du lär väl komma ihåg att arsenikimpregnerat virke var… grönt  🙂 ? Fanns ju även brunt som var impregnerat med kreosot.

 71. #66 Vilken bra fråga.
  Varför äter inte överviktiga mindre?
  Jag hörde ett ganska bra reportage tidigare.
  I början gick vi och hämtade arsenikfritt vatten, men så slarvar man mer och mer, det är så enkelt att dricka det närmaste vattnet om man är törstig.
   
  Ärligt talat så tror jag att livet är så tufft att många inte bryr sig… Som missbrukare och många fler grupper här.
   
  Varför tar så många livet av sig? (faktiskt bara Kina som har fler kvinnliga än manliga) Vi kan av det enkelt se att män har sämre liv än kvinnor…i Sverige…. kanske en kvinnoskatt? Gudrun…hallå! vad tycker du om behandling av kön så att statistiken visar rättvisa?
   
  Som jag startade innan jag lekte iväg:
  Mycket bra fråga, varför är det så många som inte bryr sig om de dör förtida eller blir sjuka?
   
  Nu kanske Gunbo kan ta vid?

 72. #61
  Håhå ja ja… U238 är utarmat uran…. fattar du?
  Vanligt uran innehåller 0,7% U235 …
  Bly ammunition är mycket farligare för organismer än U238…
  Tänk att så många blir fobiskt rädda då de hör uran….
  Tänk då på torium… Th232 har en halveringstid på 14miljarder år… vi måste slutförvara det i trilijontals år, så många år finns inte…
   
  Visst är det trist så andras okunskap utnyttjas av intressegrupper för att genom obefogad rädsla, kunna driva igenom helt andra agendor?

 73. Gunbo

  Toprunner #70,

  ”Du lär väl komma ihåg att arsenikimpregnerat virke var…grönt.”
  Hi, hi, den var bra!

 74. När jag var liten brukade lapparna jag jobbade åt på sågen sända sitt ytliga furuvirke på impregnering ( det funkar inte med gran och ytveden på furu har ett uselt naturligt rötskydd) till Skansen..(på Djurgården)
  Det är sant på den tiden var det påfåglar som pickade runt impregneringstrycktankarna…
  På sosse 70:talet (Palme var så stark så fårbjörn och Ullsten fortsatte samma väg) byggdes en massa daghem, föräldrarna skulle äntligen få konkurrens om inflytandet på barnen.
   
  Oändliga mängder arsenikfyllt virke användes, barnen bet slickade och åt… Så se hur de som gick på dagis under 70-90 blev??? lika bra att slutförvara dem?
   
  Nu finns det grön och brunimpregnerat virke, det är en olja som fått lite pigment före den tryckts in i ytveden..
  Smartare är som i gamla tider…
  Bönder gjorde eld då de skulle tillverka gärdsgårds störar, så lägges den spetsiga änden i elden och sveds tills den blir svart och förkolnad… det håller bättre.
   
  Nu finns det mycket bra metoder där virket sätts i en ugn på 200C?? ca… rätta mig ni som sysslar med det… så blir virket svagt förkolnat och står emot rötangrepp.
  Nästa trevliga metod (då jag ändå håller låda) är att tillverka virke som kan konkurrera ut många dyra regnskogsträdslag av simpla skandinaviska sorter.
  Man kör plankorna genom valsar så de komprimeras… en 2-8″ blir kanske enonhalvtumsex… eller entumfyra….
  Jag borde insett det då jag ofta byggde stödbensplattor av spillvirke från stommar… jag vet hur det blir då man komprimerar furu eller gran med faktor 3…..
  Men inte insåg jag vad man kunde använda det till…
   
  Så nu kan ni köpa värmebehandlat trä till uteplatsen och komprimerat till era exklusivaste ytor.
   
  Teknikutveckling är lösningen på alla resursproblem.

 75. Gunbo

  Gunnar L,
  ”Mycket bra fråga, varför är det så många som inte bryr sig om de dör förtida eller blir sjuka?”

  Jadu, det där är en bra fråga! Här i vårt land (och i västländerna överhuvudtaget) har det vanligen att göra med självdestruktivitet,  en känsla av mindervärde och hopplöshet. Vid missbruk är det längtan att slippa den plågsamma verkligheten.

  Men i ett land som Bangladesh kan jag tänka mig att människor som dricker vattnet från de kontaminerade brunnarna saknar kunskap om hur livsfarligt vattnet är. Dessutom är synen på döden så annorlunda där. Den ses som helt naturlig och för de fattiga en möjlighet att få återfödas till ett bättre liv. Det är en möjlig förklaring men jag har inte sett några uppgifter om orsaken till att folk i Bangladesh dricker vattnet även om de skulle vara medvetna om faran.

 76. Gunbo det var ett stort team från USA och Kanada som informerade alla, dessutom visste de själva att de blir allt blekare och förtynar långsamt.
  Så uppföljdes med vanliga grundvattenbrunnar med (gröna pumpar tror jag?) så reklam till alla på alla språk till tusen att gå och hämta allt vatten till matlagning och dricksvatten i de pumparna.
   
  Ett år senare var de intervjuer med lokalbefolkningen som jag redogjorde för.
   
  Det är så enkelt….
  Vadå Gunbo… vi vet alla att de rikaste damerna använde arsenik för att få en blek hy och mörkblåa(blodröda) läppar…
   
  Vi människor bryr oss mer om att klättra på den tillfälliga sociala trappan, än vår hälsa… det vet du….
   
  Vad som förvånade mig var då mödrar berättade att de i början befallde sina barn att hämta vatten från gröna pumpar, men skyllde på att deras barn blivit så lata… jotack…
  och godnatt…

 77. pekke

  Gunbo
  Är man törstig dricker man även om man vet det kan ge skador i framtiden !
   
  Gunnar L.
  Jag anser oxå att teknikutvecklingen kan ge oss ett bättre samhälle, men vi måste hinna med i utvecklingen !
  I dag har varje bil datorstyrda system, men dagens mekaniker kan inte alltid tyda de felkoder som kommer upp när motorn krånglar eftersom de har problem med att koppla ihop en felkod(symptom) med ett direkt fel i motorstyrningen !
  Det räcker med en dålig jordning av motorn så kan du få en massa felkoder i styrsystemet. men ingen av dem pekar mot en dålig jordning !
  Jag älskar ny teknik och har 5 datorer i drift hemma, men jag vet oxå att ny teknik kan krångla till saker å ting.
   
  Till Gunbo.
  Vet du hur det är att ha en missbrukare i familjen ?
  Jag vet !!
  Min lillebror har missbrukat knark och sprit sedan tonåren och man ledsnar tillslut med hjälpa honom när han bara kräver mer och mer hjälp med pengar och andra praktiska ting samtidigt som man får skäll och hot om man inte gör som han vill !!
   
  Jag vet Gunbo hur det är att ha en missbrukare i familjen som bara kräver och hotar !!
  Prova att sova med en kniv under madrassen när du har en besökare som växlar mellan jättesnäll och mordvansinnig !
  Jag har gjort det !
  Jag tycker synd om honom, men jag vill inte ha nåt med honom att göra eftersom det kostar alltid på nåt vis !
  Vi har ingen direkt kontakt längre, utan det jag vet hör jag genom kusiner.
  Jag har ingen pardon längre med missbrukare, vad de än missbrukar, även missbrukare har skyldigheter och inte bara rättigheter.

 78. Toprunner

  Pekke #77: Respekt. Det var det bästa jag läst från en riktig person på väldigt länge. Synd att man inte kan dela ut Karma här… då hade fått ett lass.

 79. Gunbo

   Gunnar L,
  ”Vi människor bryr oss mer om att klättra på den tillfälliga sociala trappan, än vår hälsa…”

  Jo, det vet jag mer än väl. Jag har klienter som gått i väggen just för att det är så viktigt med den sociala trappan, viktigare än hälsan. Vad de inser – för sent – är att utan god hälsa finns det ingen chans att klättra på trappan.
  God natt själv! 

 80. Mitt infall med slutet på #77
  Amen

 81. Gunbo

  pekke,
  Sorgligt att höra om din bror. Det hemska med droger av alla slag är ju att de förändrar personligheten med tiden. En missbrukares enda tanke är ju att få tag i den drog han/hon är beroende av. En del är beredda att mörda för den. Många missbrukare (i synnerhet av narkotika) har ju hamnat i missbruket mer eller mindre av en slump. Någon har kanske övertalat personen att prova på och sedan är det kört. Därför är det så viktigt att bekämpa all narkotikasmuggling och              -langning. 
  Är det alkohol eller narkotika din bror missbrukar? 

 82. Gunbo

  pekke,

  Läste ditt inlägg igen och ser att min fråga ovan var onödig.

 83. pekke

  Toprunner.
  Jag blir bara så förbannad när folk som aldrig haft med en missbrukare att göra  kräver att man skall respektera missbrukare !
  De vet inte hur det att ha en person som växlar mellan jättesnäll och vansinnig beroende på hur de mår eller vilka droger de tagit och sedan bara kräver rättigheter men inte anser att de även har skyldigheter !
  Det är drygt 15 år sedan jag sov med kniven under madrassen när han fick bo hos mig efter han blivit uppsagd från sin lägenhet, det höll bara nån månad sen blev han mer å mer knäpp.
   
  Nix Gunbo, jag ger inte en krona till missbrukare trots att mina bägge föräldrar var sossar och jag haft en sosseminister i släkten.
  Jag är ingen akademier utan ett arbetarbarn och uppväxt i en arbetarmiljö med en elutbildning som jag nu 30 år sedan mer eller mindre glömt bort bortsett från Ohm:s lag eftersom jag sedan 25 år jobbar som skift/driftoperatör på en massa/pappersfabrik vilket jag hör å häpna gillar !?
  Varför gillar jag det ?
  Därför att jag vet hur den avdelningen jag varit på i 25 år vet hur den fungerar i verkligheten, den ingenjör som kommer och talar om för mig att jag kör den på ett felaktigt sätt kan ju köra den själv, efter det brukar de krypa där i från , teori och praktik är ju lite olika saker, man måste ha lite känsla med i tekniken för att få ut en produkt som är bra.
   
  Jag litar inte på de teorietiska värdena som står i manualerna för min avdelning, utan ser i stället till vilka mätvärden/labvärden  slutprodukten har och justerar processens börvärden därefter, vilket brukar funka fint även om det inte stämmer med manualen.
   
  Herregud det börjar bli som Gunnar L:s utläggningar.
  Får jag plus eller minuspoäng för det.
  😉
   

 84. Gunbo

  pekke,
  Du får t o m två plus!
  Sen undrar jag varifrån du fått ordet respekt (för missbrukare)? Jag har inte hittat det i inläggen ovan. Allra minst i mina.  

 85. pekke

  Gunbo#82
  Du måste bara förstå det inte alltid är så enkelt att ha en missbrukare i släkten/familjen.
  Det kan vara synd om dom i bland när de inte är våldsamma men i bland är de livsfarliga och bör spärras in !
  Min bror tillhör den våldsamma sorten och har varit sådan sedan 70-talet, min äldsta systerson som jobbade på slutet av 90-talet som kvartersvärd i min stadsdel berättade att han hört äldre ungar hotat småungar med att L**** och B**** skulle ta dom !
  L är min bror och B en kompis till honom som var lättledd, B är en ganska trevlig och snäll kille nuförtiden.
   
  Min bror är av den typen som verkar trevlig, men ger du honom lillfingret så kommer han försöka ta hela handen och kan han inte det så spottar han på dig !
  En del missbrukare är det bara synd om, andra bör spärras in !
  Min bror hör tyvärr till den senare sorten !

 86. pekke

  Gunbo#84
  Ordet respekt var nog mer det som brukar förekomma i debatten om missbrukare.
  Inte lagt i din mun.
  Var bara tvungen att skriva av mig när ordet missbrukare kom upp eftersom det finns fler vinklar på det än det som är PK.

 87. Gunbo

  pekke,
  Ok, jag förstår.
  Håller med om att vissa missbrukare borde få tvångsvård, i synnerhet om de blir farliga för andra men också för sin egen skull. Det tas för mycket ”hänsyn” från vårdens sida idag, hänsyn som egentligen är likgiltighet.

 88. pekke

  Gunbo
  Det är väl det som oftast glöms bort i offentliga debatter, att det kan finnas flera svar/vinklar på en fråga.