Iskallt läge för klimatfrågan

Ledare Expressen

Tommy Hammarström i dagens ledare i Expressen:

”Just nu är det klimatskeptikerna som äger det omtalade problemformuleringsprivilegiet. Och folk verkar mest strunta i alltsammans.
Bensinen kostar 13,27 kronor litern och dieseln knappt en krona mindre, ändå kör folk mer bil än någonsin: just nu rullar 6,7 miljoner fordon på våra svenska vägar varav 4,3 miljoner personbilar. Den fossila elden hålls vid liv till varje pris.
Och detta var den bistra lärdomen i Köpenhamn. Sedan följde en bister vinter, och nu väntar en bister vår. Det är iskallt läge för klimatfrågan.”

Så långt Tommy Hammarström

En bister vår var det alltså! Vi ska återkomma till det också. Glöm inte Expressens förutsägelse från i vintras. ”Årets tre första månader blir rekordvarma”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang!

  Upprop!

  Till stöd för hela klimatrörelsen.Kan vi inte hjälpas åt att försöka hitta EN ENDA möjlig observation som de lyckas få att stämma med sina profetior.Jag tycker att det är fachinerande att de trots att chanserna för att någon utveckling ska gå i deras riktining är ungefär 50% i vårt kaotiska klimat så har de haft optimal otur.

  Polarisarna växer inom sitt ”normala” spann…bad luck!
  Golfströmmen ökar i hastighet istället för tvärtom…bad luck!
  Glaciärena smälter inte i ökad hastighet……bad luck!
  Temperaturen stiger inte sedan 1998 trots ökad CO2 bad luck!
  Inga spår efter dn förväntatde ”hotspoten” i atmosfären..bad luck!
  Antalet stormar lägre än på över 60 år…….bad luck!
  Inga ökade översvämmningar…………………..bad luck!
  Ingen ökning av havstemperaturerna………..bad luck!
  Ingen ökad havshöjning…………………………….bad luck!
  Så vad blir kvar? Och hur kan de ha en sådan fantastisk otur??
  Det är som att singla slant tio ggr och få klave istället för krona varenda gång.
  Kan vi inte hjälpa dem att hitta någon observation som går åt deras riktining?

 2. fogge

  Ja, det är väl bekant att tidningarna äger förmågan att se in i framtiden.
  De gör ju sken av det iallafall, och sånt säljer.
  Att sälja en produkt som är bristfällig kan leda till att tex hamna i ”Röda Tunnan”  i ”Plus”
  När såg du en kvällsblaska hamna där?

 3. Det blev väl rekordvarmt på sina håll också, dock inte i Sverige 😉
  Har vi någon aktuell statistik på hur mycket CO2 som kommer från fordonstrafik, uppvärmning resp andra källor?
  Personligen tycker jag det är tråkigt att det inte finns bra elbilar på marknaden än som hade varit alldeles utmärkta för att kunna pendla till jobbet (för de som inte har så långt). Men det förutsätter naturligtvis att vi kan producera el på ett billigt och bra sätt.

 4. Jonny Fagerström

  #1
  Att försöka hitta en enda korrekt förutsägelse är en bra idé.
  Ska vi utfästa en belöning också? Kanske att få skriva en artikel på TCS?

 5. L.A.

  Det kan i sammanhanget vara värt att notera att om det politiskt bestämda bensinpriset vid pump är 13,27 kronor litern är det egentliga bensinpriset strax över femman eller 5,10 kronor litern (inkl bolagens vinster), dvs. 8,17  kronor litern av priset utgör skatt. Och då går väl inte oljebolagen direkt uselt och inte heller är väl bensinen billig i internationell jämförelse.  
   
  I Kina, Ryssland och USA räknas väl bensinskatten ännu i typ ören per liter, så undrar man varför EU går ekonomiskt uselt…

  Hela 62 procent av det svenska bensinpriset utgörs således av skatt.

 6. Labbibia

  Men är det så underligt att klimathotsprofetiorna inte stämmer?

  Jag menar, om någon gissar på 50-0 mellan England i fotboll, så lär det knappast slå in. Likadant med klimatprofetiorna. De är otroligt överdrivna scenarion om vad som skulle kunna hända ”utifall att” eller ”om” det ena eller andra scenariot, baserat på urusla klimatmodeller, infaller.
  Men det gör de inte, och alltså får de stå där och skämmas med dumstruten lätt på svaj!

 7. Labbibia

  Hmmmm……England och Sverige skulle det så klart vara i #6

 8. En mycket bra kommentar till artikeln i expressen är skrivet av  ”knallofall”

 9. Labbibia#6
   
  Tyvärr skäms dom inte för precis som i Kejsarens nya kläder ser dom inte sina egna dumstrutar.
  Exempelvis då Pladdereffsky, Skojs, Snackselsson och Schmockström….

 10. AOH

  Tommy Hammarström skriver:

  ” Och detta var den bistra lärdomen i Köpenhamn. Sedan följde en bister vinter, och nu väntar en bister vår. Det är iskallt läge för klimatfrågan.“

  Skall vi slå vad att Anders Carlgren istället försöker glömma COP 15 så snabbt som möjligt och av hela hjärtat röstar för en ny mellankonferens på Maldiverna? Innan dess låter han kanske Spanien som EU-ordförande sammankalla ministrarna att övertyga även dem hur viktigt det är att EU fortsätter en ledande position i världen i klimatfrågan.

  http://newsinfo.inquirer.net/inquirerheadlines/nation/view/20100404-262241/RP-asked-to-host-Asian-summit-on-climate-change
  RP asked to host Asian summit on climate change

  “Like the situation faced by the island-nations of Maldives and East Timor, the archipelagic nature of the Philippines makes it vulnerable to rising sea levels brought about by melting polar ice caps.

 11. Bim

  Jonny F #4
  Bra idé med en belöning. Skicka en hundring  till mig, jag har hittat  en rätt förutsägelse.
  CO2 i atmosfären har ökat.
  Allt annat är fel.
  Plusgiro 1879647629834-25493

 12. Jonny Fagerström

  #11
  Det är ingen förutsägelse! Du måste i så fall förutsäga hur det ser ut om ett par dagar 🙂

 13. Det var kul att UI hängde på den här artikeln också: http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2010/04/kallt-i-sverige-varmt-i-varlden.html

 14. Här tre:
  CO2-halten kommer före 2015 mätas över 400ppm, på mätstationen vid Hawaii.
   
  Vi kommer inte finna ett mätbart temperaturspår av halthöjningen från 1950 före 2050. (mätnoggrannheten bör öka och allt mer brus kunna filtreras bort, men trots det).
   
  Människans  mindre än 4% av atmosfärens CO2, genom våra kol,olja och gas-energisystem, kommer aldrig någonsin att avge ett mätbart temperaturspår.

 15. L-G B.

  NGO-Isbjörnen i Köpenhamn – står den kvar?

 16. Gunnar #14: Det verkar finnas lite (och inte så lite egentligen) olika uppfattning om hur CO2 påverkar på sikt. UI skrev för ett tag sedan något som verkade fullständigt orimligt: http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2010/03/kommer-nasta-istid.html
  Men man kan också fråga sig om 4% är en rimlig siffra (jag har sett andra siffror nämnas). Skulle alltså CO2-halten bara vara 10-20 ppm lägre om vi inte hade ”mänsklig” påverkan?

 17. Bim

  Jonny Fagerström
  Varför är du så snål. Skicka 50 lusidorer då. Det var ju inte kommande förutsägelser det handlade om, det var ju redan gjorda förutsägelser som slagit in…
  Jajaja! Skicka 25 då, då. Men snabbt. 😀

 18. Håkan Bergman

  Man måste ha förståelse för att det är svårt att sia om framtiden:
  http://tjanster.idg.se/dilbertimages/dil20100401.gif
  Och den där eftervärlden som alla talar om:
  http://kornet.nu/blindhona/arkiv/i/framtiden.png

 19. bom

  Någon som uppmärksammat boken L ´imposture climatique?
  Den är skriven av Claude Allegre som är tidigare minister för vetenskaperna i  Frankrike. Han beskriver IPCC som ett maffialiknande system som driver en grundlös myt om klimatförändring. Nu har skiten hamnat i fläkten även i ett annat stort land i Europa. Men i Sverige skall vi väl bara fortsätta att titta åt sidan – eller?

 20. Björn Liszka

  Har Ni inte förstått någonting…? Alla som har haft en moped med tvåtaktsmotor vet att varvet går upp väldigt högt precis innan bensinen tar slut. Det är ju precis likadant här: Innan alla klimat-fanatikers profetia går i uppfyllelse så blir det precis tvärt om. (Om Ni inte förstår att detta var ironi… så berättar jag att: detta var ironiskt menat!).
  Men så har jag en lite mer allvarlig synpunkt: Vem som än har rätt i denna ovetenskapliga fars, så anser jag inte att man skall göra sig löjlig över klimat-fanatikernas utsagor. Bemöt dem med saklig argumentation och sedan så får det gamla hederliga talesättet ”Skrattar bäst som skrattar sist” gälla.

 21. Slabadang!

  Johnny !

  Förslag på pris! En guidad tour för två på WUWT och TCS?

 22. Slabadang!

  Bom!

  De är redan på reträtten men försöker undvika panik under flykten.
  Vi har säkert miljoner som gjort sig ekonomisk och karriärsmässigt beroende av hela klimatbedrägeriet.Miljarder som satsats i cap/trade systemet som nu löper upenbar risk att gå upp i rök.I det läget spelar sanning väldigt liten roll! Den politiska och journalistiska prestigen står allra längst ut på plankan och de har ingen aning om hur de skall kunna gå ombord igen utan att drutta i med sina surrade händer och anklar. 

 23. Tomas

  Glöm inte Expressens förutsägelse från i vintras. ”Årets tre första månader blir rekordvarma”
   
  Om Expressen avsåg Sverige så hade de förstås fel, fast globalt sett har det ju varit en extremt varm inledning på året.
  http://www.drroyspencer.com/2010/02/january-2010-uah-global-temperature-update-0-72-deg-c/
  http://www.drroyspencer.com/2010/03/february-2010-uah-global-temperature-update-version-5-3-unveiled/
  http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/execute.csh?amsutemps
  (Och jag är medveten om att enstaka månader inte säger något om den långsiktiga temperaturtrenden. Men rätt ska vara rätt, eller hur?)
   
  Slabadang:
  Temperaturen stiger inte sedan 1998 trots ökad CO2
   
  Jag trodde att skeptikerna insett att det inte är bra att lyfta fram ett enstaka år med en extrem El Nino för att avgöra temperaturtrender. Tydligen hade jag fel.
   
  Ingen ökning av havstemperaturerna
   
  Nu hittar du bara på!
  http://climateprogress.org/2009/10/10/skeptical-science-global-warming-not-cooling-is-still-happening-ocean-heat-content/

 24. Jonny, Slabadang mfl

  Det blir ju lätt lite parodiskt att granska alla de förutsägelser (’scenarier’ kallas de väl numer) som inte slagit in och vilka inte heller kommer att slå in.

  Men visst finns där saker som (iaf ur deras perpektiv) har inträffat och inte inte vederlagt deras tro. Som sagt, ökad CO2 och ökade havsnivåer. Även att det skulle bli varmare efter La Niña igen mm. Och när massor av folk gissar mer eller mindre i blindo, om något som innehåller långt fler mekanismer än man vare sig förstår eller ens känner till idag, så är det klart att en och annan gissning faktiskt hamnar åt rätt håll.

  Men egentligen  tycker jag det är mer intressant att konstatera att de som följt ämnet och som varit skeptiska till både hypoteserna,  de många  och helt uppenbara överdrifterna, till alarmismen, och de många felaktigheterna i detaljer, i hur man mäter, värderar mätresultat, hanterar osäkerheter, beräknar sådana, om slarvigheter, om politiseringen, om spelet och intrigmakandet bakom, om snöda pengaintressena och flödet av anslag, om korruptionen av peer-review, om sektmentaliteten, om cover-up och dementimaskiner osv, allt bakom den pompösa fasaden av FN-organ som samlat dom bästa experterna i världen och deras noggranna kvalitetssäkrning  …

  .. att dessa invändningar på punkt efter punkt befunnits riktiga, visat  sig vara skarpa och valida invändningar, och om möjligt på en hel del punkter varit bra mycket värre än man kunnat ana.

  AGW-anhängarna har hamnat i total förnekelse över detta, och har numera inte så många andra strategier kvar än att hålla fast vid redan gjorde överdrifter och profetior samt att förneka och/eller  misstänkliggöra och även smutskasta allt som stör deras välrdsbild.

  (Det är precis därför jag menar att liknelsen med religion, med en allomfattande förklaring till varför världen ser ur som den gör, och hur den kommer att bli är så tydliga. Religionen har också fått flytta tillbaks sina positioner hela tiden, och retirera från allt fler ’förklaringar’ för att hålla fast vid dem som ännu inte har fallit … )

 25. Slabadang!

  Jonas N.

  Tänk om de fått två av tio gissningar rätt?? Då hade vi haft propagandamaskinen på full fart framåt.Tänk om Golfströmmen bara saktat in det minsta…vilket liv!!! Nu när den istället ökar i fart….inte ett knäpp!! Eller om Arktiskt väder fått isen att vara under snittet två åt i följd??+……då dj..vlsar hade det varit drunknande isbjörnar på varenda nyhetsplats och Rockström oftare i rutan än hallåorna!!
  Svaxelsson….ja du vet!!!! Två rätt av tio möjliga!!! Vi är EXPERTER!!!

 26. Fredrik P

  Någon som har missat Apotekets nya ”AGW” reklam?

 27. Joddå, fast vi får nog höra dem gapa helt oavsett hur många gissningar som slår in. De flesta vet ju inte ens vad det är dom gapar om …

  Dom kastar tärning och förutspår att inom fem kast kommer där ett nummer som är ännu större än det senaste (men det gäller inte om detsenaste var högt), och så jublar dom ’vad var det vi sa’ ifall det inträffar ibland.

  🙂

  Men egentligen var min poäng inte hur många ggr de har fel, och alla tomtarna som vi får se i rutan, upphöjda till experter. De som vi ser där är trots allt bara de mest högljudda aktivisterna. De brukar ju vara totalt fel ute tom i relation till IPCC.

  Min poäng var snarare att väldigt få av de många seriösa invändningarna som framförts om hur det stå till både med vetenskapen och i AGW-kyrkan (politiken, IPCC, den akademiska sekten, och även aktiviststödet) har visat sig vara felaktiga.

  Några har förstås förekommit, och andra har haft brister värda att påpeka. I ’bästa’ fall klarar AGW-anhängarna att hålla upp dessa som halmgubbar för att visa ’hur lite skeptiker har att komma med …’ men oftast inte ens det, utan där kommer rena fabrikationer, arméer av halmgubbar och dumheter om oljeengar och stora finansiella krafter bakom skeptikerna.

  Det är i sanning beklämmande att åse en relgion som haverarer …

 28. ThomasJ

  Dr. Tim Ball om ’aerosoler’ (när det passar.. 😉 ):
  http://canadafreepress.com/index.php/article/21674

  Mvh/TJ

 29. Freedomlover

  ThomasJ { den 5 april, 2010 kl 19:53 } 27
  Dr. Tim Ball is the Hero he is the one that stand up for freedom.
  He shows that there is peopol in this world that can be honest about the Earth climate.

 30. Peter

  Blablabla bilar…  Bilismen står för 10% av de mänskligt genererade co2-utsläppen, men behandlas återigen som om det vore 90%.  Att en 17-årig ”engagerad” hjärntvättad ”klimataktivist” skriker och gapar att ”bilar är dumma” eller nåt liknande förvånar mig inte, men det är rätt pinsamt att en ledarskribent på Expressen häver ur sig detsamma (om än uttryckt med lite vuxnare ordalag)

 31. Björn Ola

  Peter { den 5 april, 2010 kl 20:59 } 30
  Det är alltid hjärntvätt varje dag i tidningar och det är anledningen till att jag slutade att prenumerera på G-P.
  Då är det bättre att läsa tidningarna direkt på internet så man kan bläddra fort förbi.

 32. Björn Ola

  ThomasJ { den 5 april, 2010 kl 19:53 } 28
  Dr. Tim Ball är den verkliga hjälten han visar att det finns rakryggade forskare ,som vill stå fram och visa världen att inte går att muta alla forskare med pengar.

 33. Björn Ola

  Ett problem är inget problem om man inte erkänner det i media.Min högsta önskan här i livet är att alla får se och höra det här i Sverige.

 34. Holmfrid

  Re 16, Niklas E:   Utan mänsklig påverkan CO2 mellan 240 och 280 ppm.

 35. Slabadang!

  Tomas!

  Argus bojarna visar tyvärr att ni är ute och cyklar.Vad gäller !”totalheat” kan du skrota talibansidan du hänvisar till.Inte seriös helt enkelt!

  http://www.friendsofscience.org/assets/documents/FOS%20Essay/Argo_Heat_Content.jpg

 36. Klimatveteran

  Den stora konspirationen

  http://emretsson.net/2009/03/17/den-stora-konspirationen/

 37. Steve

  +0,7º !  Unikt!  Fast kanske inte… Biskop Johannes Gijsen, Reykjavik, skrev 2004 om Island, särskilt då sydöstra delen.  (Min nedkortade övers. från tyska):
  ”Det kom bönder hit på 800–900-talen från Norge, och bosatte sig — först vid kusten och längs de stora älvarna, sedan även i bergsområdena.  Vid denna tid var landet till stor del bördigt, och det fanns stora skogar.  Klimatet var kärvt, men särskilt somrarna var mycket varmare än under senare sekler.
  ”Från 1300-talet och framåt plågades Island av vulkanutbrott och jordbävningar. Samtidigt började en klimatförändring, som nådde sin botten på 1600-talet:  Vintrarna blev kallare, somrarna fuktigare.  Skogarna dog, eller höggs ansvarslöst ned.  Marken förlorade sin bördighet, även där lava eller aska inte kommit.  Bönderna måste lämna sina gårdar.  [ Vid 1700-talets början låg 1200–1300 gårdar öde.]   Mot slutet av 1700-talet verkade det omöjligt att någon skulle kunna bo här. 
  ”Men sedan början av 1800-talet har läget förbättrats… klimatet blivit bättre…”

  (Jag hade just ett inlägg under ’Betald av oljeindustrin’…  Hade inte riktigt läst de intressanta inläggen där ovanför.  Där ska jag inte störa !)

 38. Tomas

  Slabadang!
   
  Med ”talibansidan” antar jag du menar Climate Progress. Och det står dig självklart fritt att kalla den för talibansida eftersom den inte håller med dig, men trovärdigheten hos de fristående artiklarna den hänvisar till borde inte påverkas av sidan.
   
  Vad gäller Argobojarna verkar du vara dåligt uppdaterad:
  http://earthobservatory.nasa.gov/Features/OceanCooling/page1.php
   
  Jonny F:  Nu måste jag väl med råge ha förtjänat belöningen? 🙂

 39. Patrik

  Någon kan väl berätta för Tommy Hammarström att t.o.m. IPCC anger de totala CO2-utsläppen för alla fordon, världen över, gamla som nya, bilar som lastvagnar, båtar som flygplan till ca 15% av det totala antropogena tillskottet.
  Så… Även om Svenssons världen över skulle köra några mil färre per år och även om alla gamla fordon skulle bytas ut mot nyare, med effektivare förbränning m.m., så skulle denna totala andel utsläpp från fordon av alla de slag vara mkt liten.

  Det enda som är vettigt att fokusera på, om man väljer att tro på IPCC, är infrastrukturell energiförsörjning och då genom att byta ut all ”fossil” energi mot kärnkraft – i väntan på säkrare och effektivare kärnkraftverk och ev. andra (fungerande) energikällor.

  Att tjafsa om bilar och hur många rutor toalettpapper man ska använda är bara patetiskt, oavsett vad man anser om AGW.