Uppladdningen inför klimatmötet i Durban har börjat. Själva mötet äger rum den 28 november till den 9 december. Vi hoppas att vi här på TCS ska kunna ge återkommande uppdateringar före under och efter mötet.
Miljöminister Lena Ek talade förra veckan på seminariet ”Sverige Kan!”, en kraftsamling inför klimatmötet som arrangerades av Hagainitiativet, TCO, Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen. Här följer ett utdrag av hennes tal.
Ett utdrag ur regeringens uppfattningar inför Durban:
Det framtida multilaterala klimatsamarbetet förhandlas i två spår:
Regeringens uppfattning om var andra parter står inför Durban:
Hur Sverige skall nå tvågradersmålet:
Enligt Regeringen skall Sverige vara ett föregångsland
Målet är en fossiloberoende fordonsflotta i Sverige
Klimatmötets officiella hemsidor:
I dagens SvD Brännpunkt skriver MP:s språkrör. Inlägget är fullt med obevisade påståenden om katastrofer som som uppges bero på ”klimatförändringarna”. Ingen som tänker själv kan väl ta språkrörets inlägg på allvar.
Jag litar på att Jonny kommer med en kommentar.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/klockan-tickar-for-kyotoavtalet_6601866.svd
Inte bara MP! Snowtober, med 70 cm snö i oktober i nordöstra USA , var precis vad IPCC har förutsett. Det kommer man att säga i en rapport nu.
– Under 2011 fick USA stormar, översvämningar, torka och en värmebölja; och som sagt svår snöstorm redan i oktober; precis vad forskarna förutsett. Det går åt h-e alltihop, vi brinner upp!
– ”The ’Special Report on Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation’ will be released Nov. 18.”
http://latimesblogs.latimes.com/greenspace/2011/11/snowtober-fits-climate-change-predictions.html
”Den speciella rapporten om hur man hanterar riskerna för extrema händelser (Snowtober!) och katastrofer för att få fart på klimatförändrings-anpassningen”, alltså.
Världens topp-klimatforskare målar upp klimatbilden för oss: Mer översvämningar, mer värmeböljor, mer torka, och större kostnader för att hantera allt! IPCC slår fast att extremerna i den globala upphettsningen till slut kan bli så svåra att några platser blir ”alltmer marginella som orter att bo på”.
– IPCC kommer nu att — i stället för obetydliga förändringar i genomsnittstemperaturen; AGW som det hette en gång — koncentrera sig på de mer svåranalyserade undantagstillstånden som får rubrikerna.
– Efter ett möte i Uganda kommer slutrapporten att utges av IPCC. Manuset säger nu att chansen är 2 på 3 att klimat-extremerna redan blivit värre p.g.a. mänskliga växthusgaser.
– Framåt sekelskiftet kan både de intensiva en-dags-regnen och de svåra torkperioderna och intensivare monsuner ha blivit vanligare.
– Jag: Vi vet ju redan att — oberoende av monsuner — Maldiverna kommer att ha sjunkit under havsytan då! AGW, sörru.
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2011/11/01/MNFR1LP1JE.DTL
Ett absolut ”Måste läsas”!
Matt Ridley om, pseudovetenskap:
http://www.bishop-hill.net/blog/2011/11/1/scientific-heresy.html
Är miljöministern medveten om att Facit AB hade 14000 anställda och fanns i 140 länder när bolaget var som störst under en företagsfientlig period i Sverige.
Om Apple hade varit svenskt hur stor del av produktionen tror ministern då att Apple hade förlagt till Sverige ?
Vetenskapsmännen (och kvinnorna) är nu eniga om att det egentligen är maneter i oceanerna som styr klimatet, genom omrörande rörelser
http://www.physorg.com/news/2011-11-jellyfish-global-climate.html
Peter #7, jag har tidigare sett beräkningar som tydde på att valar i de kvantiteter som fanns innan den stora valjakten hade avsevärd betydelse för att röra om oceanerna, då i sammanhanget att transportera näringsämnen. Speciellt valar som kaskeloter som äter på stort djup för upp betydande mängder näring till ytan.
Will CJGW be the new acronym favored by the alarmists? 😉
Slabadang #5
Läste hela Matt Ridleys dokument.
Otrolig läsning. Håller med. Alla borde läsa
Klimatvetenskap, klimatpolitik, genusvetenskap, pedagogikvetenskap osv,osv är flum. Varför håller vi på med det?
Tanja Bergkvist, David Ingvar och en del andra är ett par av de andra vetenskapare som vågar tala klarspråk.
Nobelpristagare Nurse är nog bland de värsta jag sett i den gengren. En fånigt flinande professor som svamlade om saker han inte hade en susning om, eller också hade han det och då är det rent kriminellt svammel.
Thomas #8 – för 4-5 år sedan var det något arbete om någon form av ganska små (Millimeter ?) havsorganismer som transporterade sig upp och ner 2-300 meter mellan natt och dag – och ansågs ha betydelse för liknande, och också för CO2-upptag/produktion/urgasning i/från haven
Man kan konstatera att Regeringskansliet varken kan stava eller skriva i Powerpointen. Ex. ”rappport” och två ”glappet” is samma mening.
Dvs hela talet är ett hafsverk (sic!).
…och så har man undvikit att nämna Kina…är dom skraja i Regeringen?
Jag har sponsrat personliga exemplar av Donna Framboise’s bok om IPCC som reselektyr för Lena Ek mfl inom Centerpartiet. Ms Romson i Miljöpartiet som ju skrivit så ”kunnigt” i Svenskan har också fått ett personligt exemplar att läsa på resan till sommaren.
…och så skulle vi redan vara ”översvämmade” år 2000! Mer här:
http://nofrakkingconsensus.com/2011/11/01/un-climate-warnings-are-so-1989/
Maneter och valar i all ära, men jag önskar att det är nån eller några som rör runt i Durban, så att Kyotoavtalet rivs upp. Hur är det möjligt att vi i Sverige har en så naiv hållning till klimatfrågan? Att förespråka harakiri kan knappast vara en framgångsväg. Att med statliga styrmedel strypa utvecklingen på grund av idealitet i en pseudofråga, är inte bara självmord för politikerna, det leder även till en Europeisk tillbakagång som kan sluta med total anarki.
Slabadang #5
Stort tack för länken – instämmer att Matt Ridley bör läsas!
12 dagar i solen just under vår mörkaste tid här hemma. Hela Departementet och halva SNV åker. Därtill kommer de vanliga journalisterna… Det blir redigt med koldioxid det! Dom klimatkompenserar väl stenhårt? Förresten Jugholt och Krimbon måste väl med också så då får vi slanta dubbla milpengar och traktamenten. Glöm resa till Minsk för nu finns det bättre resmål i sikte. …… Alla måste nog också ta en dagtur med linjalen till Maldiverna? Flytväst på för det toksjunker ju? Sista chansen att se det landet utan dykarhjälp. Gud hälpe oss alla sju miljarder – och det var värre än vi trodde! 😉
Kommentar modererad
Björn
>det leder även till en Europeisk tillbakagång som kan sluta med total anarki.
Jo det är ju en del önskar. Shellnuber tycker att vi skall bryta ner det industriella samhället
Nu skall tobinskatten rädda både finanskrisen och klimatet enligt dessa debatörer. Inte illa.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article13874551.ab
”Effekterna av klimatförändringarna syns redan runt om i världen. … Även här i Sverige märks klimatförändringarna genom höjda vattennivåer och fler extrema skyfall.” (Miljöpartiet, Romsom, SvD 2/11)
– Man ville ju gärna tro att klimatförändringarna skulle märkas på termometern. Men nej, så enkelt är det inte; klimatförändringarna ligger i själen:
– På 1730-talet var Uppsalas genomsnittstemperatur i juli 17,5º; kallaste året 14,8º (1731), varmaste 20,1º (1730).
– 2000-talet (tio år): Genomsnitt 17,8º, kallaste året 15,4º (2000), varmaste 19,9º (2003).
– Juli 2010 hade 20,3º i snitt. Man måste backa till 1901 (20,7º) eller 1914 (20,8º) för att hitta något varmare. Och i augusti var tempen 16,4º i snitt. Horribelt!
Slabadangn # 5
Håller med dig och tack för länken.
Uppmanar alla att läsa vad Matt Ridley skriver.
Slabadang #5;
Ytterligare bifall till Matt Ridleys välskrivna och elegant sammanfattande föreläsning. En utmärkt test som kan rekommenderas vidare.
Jag har läst många bra texter av honom tidigare, särskilt inom ämnet skiffergas.
En intressant fråga är hur många fler koncilier det kommer bli innan klimatkyrkan har kollapsat helt. Processen har fortgått ett tag nu och kommer pågå ytterligare några år innan alla apologeter hittat sina undanflykter.
Man kanske skulle anordna lite vadslagning om i ärendet. Mitt tips är 2 koncilier till (varav det senare knappt kommer omnämnas i media)
Det blir nog svårt för FN att finansiera fler koncilier efter Palestinas inträde i UNESCO vilket omedelbart ledde till USA’s frysning av sitt budgetbidrag på 23% – om jag inte minns fel. Nu siktar Palestina på att söka medlemsskap i ytterligare ett 15-tal FN-organ där säkert både WMO och UNEP finns med och kanske också UNFCCC. Det betyder att IPCC’s faddrar får det knepigt med att hålla rese-cirkusen igång om USA är konsekvent i sitt agerande. Men Indien & Kina kanske fyller på reskassorna i stället! Vad tror ni?
Staffan D # 4 : Jag anade en Freudiansk felsägning i Ditt inlägg. Du refererar ur en slutrapport som nog kommer : ”Manuset säger att chansen är 2 på 3 att klimat-extremerna redan blivit värre p.g.a. mänskliga växthusgaser. Det står ”chansen” och inte ”risken”. Därmed är författaren avslöjad. Att det är en chans och inte en risk att det skall gå åt pipsvängen säger väl allt om författarens tankar? Mvh, Håkan.
Det märks mycket tydligt att klimatmöte som är på gång snart.
S.V.T ökar sin rapportering alltid då,med inslag i klimatämnet.
Annars var rubrikerna på Expressen idag(Ons) den varmaste hösten
på 130 år,alltså var varmt även före AGW tiden,så blir vintern,men
det är inget att läsa om.
Det är inte Corbyn relaterat.
ALI.K.
Ytterligare ett tecken på att nytt klimatmöte är på gång:
http://www.wral.com/news/science/story/10321244/
OT.
Indien planerar att ha en 300 MW Toriumreaktor i drift mot slutet av det här årtiondet.
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/nov/01/india-thorium-nuclear-plant
pekke #28
Intressant! Mycket t o m!