Hysterin gör oss till hedningar

Vulkanen

Paniken efter utbrottet på Eyjafjallajökul är närmast naturreligiös, skriver klimathistorikern och Islandskännaren Fredrik Charpentier Ljungqvist i dagens Expressen

Vidare:

”Vulkanhysterin är ett symptom på ett alltmer ängsligt samhälle som ser faror – verkliga som inbillade – överallt.
Inte nog med det, vi har också blivit rädda för själva naturen.
Alla orkaner, värmeböljor, köldknäppar, översvämningar, jordbävningar – och nu vulkanutbrott – uppfattas som något onaturligt och skrämmande.
Människan har alltid varit rädd för naturfenomen. Förr i tiden har vi i många kulturer dyrkat naturen. Vi har offrat till sol- och regngudar för att få deras gunst och inte drabbas av deras vrede. Samma grundläggande rädsla inför naturen verkar fortfarande styra oss. Besatta av den västerländska trygghetsnarkomanin har snarast rädslan för naturen bara förstärkts.”

Något att tänka på?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Jag har aldrig gillat åska, men aska står jag ut med…

 2. Elling Disen

  Beste  artikkelen hittils i 2010

 3. Magnus

  Kul att folk använder ord som ”vulkanhysteri”. Menar skribenten att vi liksom borde tona ner nyheten lite. Fokusera på väsentligheterna i stället. En liten vulkan är väl inget att skriva om. Eller har han bara hittat en vinkling som gör att han kan skriva en lagom provocerande krönika?
   
  Jag tror att man ska vara rädd för vulkanutbrott. det är liksom bäst att hålla sig borta,  Det är inte något nytt eller gammalt fenomen. Inget att problematisera kring.
   
  Det är helt enkelt läskigt. Och en djäkla bra nyhet.
   
   

 4. Janne

  Kan tipsa om att Fred Goldberg är intervjuad i dagens Hufvudstadsbladet. Värt att läsa: http://www.hbl.fi/text/utrikes/2010/4/20/d45923.php

 5. Jesper N

  Magnus: Det handlar inte om att inte frukta vulkaner. Men vad har vi att frukta här i Sverige?
  Det Jonny menar är väl att vi går mot en framtid där all motgång från naturen gentemot oss kommer tas som något utöver det vanliga, vilket faktiskt är att svika den fina jord vi lever på 🙂

 6. Jesper N #5

  Hur menar du?

  Vi slipper med största sannolikhet både jordbävningar, vulkanutbrott och tropiska orkaner i Sverige under många tusen år. (kanske miljoner år…)

  Men naturkatatrofer på klotet har en icke obetydlig inverkan på ekonomi och försörjning för människor på jorden.

  Så även om dom inte är skapade av människan så drabbar dom i någon mån människor över hela jorden. Så visst är det i alla fall LITE dramatiskt. Även för oss i Sverige som slipper drabbas direkt och på hemmaplan…

 7. Slabadang!

  SVTs lögner…..

  Ärt för att täcka upp för oppositionen lika mycket som för WWF och framörallt Miljöpartiet.
  Sossarna sitter i rävsaxen något som säkert bryder Jan Axelsson var dag. Vetenskapsredaktionen är knappast hemligt vid det här lager dominerad av journalister vars lojaliteter knappast är gentemot tittarna.
  Miljöpartiet skulle nog hamna nedanför riksdagspärren när falsarierna och lögnerna om klimatvetenskapen blir till allmän kännedom.
  De har gått för långt ut på plankan och det kommer med 100 procents säkerhet sluta med ett magplask för allt förtroende.

  Man kan lura alla en gång man lura någon enstaka ofta men man kan inte lura alla hela tden!

 8. magnus

  Vi har nog alltid varit rädda för naturkatastrofer. Vad är nytt?

  När vi inte längre dör som flugor så har vi ju lyxen att skriva krönikor om hur rädda vi är.

  När i historien menar ex.Carpentier att vi varit likgiltiga inför naturens nycker eller liksom omfamnat naturkatastroferna som en del av livet?

  eller vad är ö.h.t poängen med inlägget.

 9. Jomen det som är sant är faktiskt att vi, framför allt svenskar tror jag, är totalt indoktrinerade med TRYGGHET. Allt ifrån ”Trygga räkan”. Till alla trygghetssystem. Alla förutses att få leva till 90 och få friska barn och framför allt trygga jobb. Folkhemmet. ”Tryggas jobben!”  Och det blir bara värre och värre. Tonåringar som krisar och behöver terapi när den första kärleken spricker. Men va fan! Livet består till största delen av MOTGÅNGAR och HÅRT ARBETE. Med lite kul emellan.  Det första man måste lära sig är att ta motgångar och att leva är det farligaste man kan göra. Man dör faktiskt av det.

 10. Och Ingvar Engelbrecht,
  klotet har funnits 4.5 miljarder år och nu har vi en rörelse av fanatiska humanoider vars biologiska köttfärsmassa rimligtvis ryms i en låda  stor som 3-4 x Globen och som påstår att evolutionen de senaste 100 åren  med allt vad det innebär har potential att förgöra planeten.
  Megalomani x ignorans = klimathysteri.
  rs biologiska massa

 11. Torsten Wedin

  Helt OT:
  Missa inte Gunnar Littmarck i morgon i Västerås kl 18.30 på Studieförbundet Vuxenskolan. Ö. Kyrkogatan 3, Västerås.
  Dörrkod 2356.

  Han håller föredrag om den nya kärnkraften som Maudan tydligen inte har en aaaaaning om.

  Hoppas vi ses.
  /Totte

 12. Rosenhane  🙂
  Megalomani. Den var ny för mig.  Hybris känner jag till

 13. Vill bara säga att den bifogade bilden ovan med blixtarna från vulkanen tolkas av min hjärna som en katt med svansen i vädret och med utspärrade klor.

 14. Måns

  Tycker han är helt korkad för någon panik har vi inte sett! Någon? Folk är trötta på att åka tåg långt men det är väl helt i konsekvens med den faktiska situationen eller? Någon fjant som vill ha uppmärksamhet bara!

 15. Ellen

  Trängd klimatprofessor rentvås

  Brittiske klimatprofessorn Phil Jones rentvås i en utredning i parlamentet. Enligt den finns inget i hans hackade e-mail som visar att han har fuskat. Däremot kritiseras universitetet för dåliga rutiner.

  Forskningschefen Phil Jones har inte gjort fel när han dröjde med att offentliggöra forskningsdata på förfrågan av engagerade medborgare. Däremot bör universitet i East Anglia, där Phil Jones är verksam, se över sina rutiner så att alla klimatforskningsdata omgående blir allmänt tillgängliga. Universitetet kritiseras också för att inte tackla en kultur som råder bland klimatforskarna, att hålla inne sina data.

  Det är några av slutsatserna från en panel i brittiska parlamentet (teknik- och vetenskapskommittén) som utrett vad som går att utläsa i de över tusen e-mail mellan Phil Jones och andra klimatforskare som stals och lades ut till allmän beskådan på internet i november. Historien kallas allmänt för ”climategate”.

  I höga tonlägen har klimatskeptiker hävdat att mejlen bevisar fusk med klimatdata och ett stort frågetecken för tesen att människans utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet.
  Men den kopplingen går inte att göra, anser parlamentskommittén som också uttryckte sina sympatier med Phil Jones som fått stå som måltavla för attackerna mot klimatforskningen. Panelen konstaterar att det vetenskapliga anseendet är intakt, såväl för Phil Jones som för hans klimatforskningsavdelning (climate research unit, cru).
  Där samlas temperaturdata från hela världen in och bearbetas, och ligger sedan till grund för många klimatmodeller.

  Panelen uttrycker också förståelse för att Jones sannolikt har känt sig frustrerad över att lämna ut data till klimatskeptiker vars syfte är att underminera hans forskning.

 16. Labbibia

  Ellen # 15

  Tackar! Ett klassiskt ”whitewash”-förfarande!
  klimatBusiness as usual……..
  Problemet är nog bara att allmänheten med rätta i stor utsträckning har förlorat förtroendet för Phil Jones och hans ”hockeystickteam”
  Sen kan myndigheterna ”whitewasha” bäst de vill.

 17. Labbibia

  forts från 16

  Mejlen finns ju tillgängliga för alla. Och det är  rätt många som drar andra slutsatser än den brittiska ”panelen”.
  Jag själv exempelvis.

 18. Mats Jangdal

  Av rubriken att döma anser Jonny att det är värre att vara troende hedning än att vara troende kristen. Båda är ju troende på något som de inte kan bevisa eller förklara.
  Annat är det med oss skeptiker. Vi är antingen tvivlare eller ateister.
  För mig kvittar det om de troende är kristna, muslimer, judar, asatroende, troende på de klassiska grekiska gudarna, agwtroende eller något annat. Ja, av de jag nämnde föredrar jag faktiskt asatroende, för de vet ju att det är sagor.

 19. Staffan Lindström

  13 … Carl … ”de la Katla??” [Morfar var född på Nordkoster…]
  Seriöst, ett stort Katlautbrott vore ingen höjdare annat än bokstavligen då…FG i Hbl får nog fel om hyfsad sommar då…?!

 20. Claudius

  Idag kl 18 visar SVT åter den fina dokumentären om det isländska vulkanutbrottet år 1983, som fick mycket stora effekter i Centraleuropa och Storbritannien.

  Och i morgon visar Kunskapskanalen ett program om och med Fredrik Charpentier Ljungqvist, angående hans bok.

  Påpassligt av SVT! Man kan rentav börja tro att dom har sadlat om till att stödja oss ”klimatförnekare”.

 21. Claudius

  Hoppsan, årtalet blev fel, ska vara 1783 förstås.

 22. Peter Stilbs

  Här finns annars lite fina Islandsbilder

  Ellen #15 – har Du inte hamnat fel ? Dessutom kan vem som vill studera CRU-materialet, och bilda sig en egen uppfattning. Det är en stor skandal från början, som bara växer genom alla dessa korrupta människors medverkan.

 23. Hur är det egentligen,

  att göra en whitewhash, det är väl precis motsatsen till att tvätta byken …

 24. Labbibia

  Mats Jangdal # 18

  Asatro bara sagor? Va? 😉

 25. Labbibia

  Jonas N
  Minns du när Sten Andersson (gamla utrikesministern) stod och offentligt lovade att ”vapenbyken” (Boforsaffären) skulle tvättas?

  Järnvägar vad tyst det blev sen. Aldrig ett ljud vidare om saken från hans läppar. Ett bevis så gott som något på att man inte kan lita på politiker, statligt tillsatta kommisioner, ”paneler” osv……

 26. Labbibia

  Jo visst är det så, man kallar det för att ’tvätta byken’ och får istället en ’whitewash’. Jag ville bara sätta fingret på att det faktiskt är eg varandras motsatser (trots att båda syftar på samma sak, och har liknande konnotationer)

 27. Labbibia#25
   
  Järnvägar??
  Har du gått och blivit miljömupp? 🙂

 28. Labbibia

  OT (men ändå inte)
  Jätteintressant artikel (på Aftonbladets kultursida, hör och häpna!) om wikileaks och frågan om varför media gör ett så uruselt jobb nuförtiden. Just det här gäller Irakkriget, men det kunde lika gärna handlat om……klimatfrågan.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article6985557.ab

 29. Labbibia

  Rosenhane 😛

  Nej knappast. Nu är de ju igång igen, taskspelarna som kallar sig politiker i Sthlm. Om de rödgröna vinner valet tänker de anordna en ”folkomröstning” om Förbifart Stockholm, för att försöka få den stoppad.
  Jag blir så förb…..så jä….arg……….på svenska tror jag att det heter ”upprört frustrerad” nuförtiden…….. 

 30. Labbibia#29
  Det verkar vara ett desperat utspel med obefintlig möjlighet att realisera, ska tydligen också finnas grundlagshinder.
  Dessutom är förbifarten en riksangelägenhet som isf inte bara stockholmarna borde få rösta om.
  På tal om rödgröna eller snarare extremt rödgröna, ta en titt på det här och notera alla juveler i panelen:
  Effekts lanseringsfest 24 april | Effekt

 31. Olaus Petri

  Jädrans vilken stark laguppställning Rosenhane. Undrar hur mycket tillväxt det behövs för att utspisa den? Sedan trodde jag att det hette ”Affekt”…

 32. Labbibia

  Rosenhane # 30

  Det gick ju ”bra” att blåsa väljarna när det gällde Dennispaketet, vägtullarna i Sthlm osv……Småsaker som vad väljarna tycker och vad grundlagen säger lär inte bekymra dem……om de vinner valet vill säga. Å andra sidan lär de knappast vinna kommunvalet i Hufvudstaden, så jag kanske blir ”frustrerat upprörd” i onödan?

  Tack för länken. Intressant att de tycker sig behöva ”moderatorer” med den debattpanelen… 😉

  För övrigt är väl själva ordet ”moderator” helt fel dessutom i den omgivningen. ”Kommuni-diktator” kanske skulle passa bra i denna nyspråkets tid?

 33. Labbibia

  Forts mitt # 32
  Just det, tyvärr kan jag inte delta där, kommer vara fullt upptagen med att finansiera skiten med skattsedeln (dvs jobba)

 34. Olaus Petri

  Varför inte ”kommunistator” Labbibia? 😉

 35. Labbibia

  Olaus Petri
  Klockrent! 😀

  Tänk vad skoj det hade varit annars att kunna delta och visa på fördelarna med återvinning, kombinerat med lite lobbyverksamhet………mao, från åskådarplats lobba in några ruttna tomater bland det lugubra sällskapet.  

 36. magnus

  Labibbia #28

  Då är det väl bara att vänta på att Wikileaks släpper bomben snart. Det riktiga Climategate, det som visar på den verkliga NWO konspirationen.

  Borde ju komma snart.

  Om den finns.

 37. trams

 38. Labbibia

  magnus
  Har jag någonsin pratat om NWO-konspirationer?
  Trodde faktiskt bättre om dig än så.

 39. OP#31
  TIllväxten som behövs är försumbar.
  Skulle tro att med en säck morötter, några gallon kravmärkt yoghurt och ett par fat ekologiskt rödtjut så kommer såväl glädjen som klackarna att stå högt i tak.
  På tal om det, ett nyverb: vegetarinera.
   
  YouTube – I Ditt Ansikte: Greenpeace, Magnus Betnér 1/2
   

 40. Natrix

  Vem kan säga till nyhetsuppläsarna att det heter -fjalla- och inte -fjattla-?

 41. Lena Krantz

  Natrix
  Menar du att de säger Eyjafjattlajökul?

 42. Mats Jangdal

  Labbibia #24
  Up and running again. M0bilt bredband kan vara luriga saker.
   
  Som jag tror du förstod så menade jag att de norröna gudaberättelserna kallas för sagor (saga=berättelse). Tyckte det stämde så bra med allt annat troende.

 43. Natrix

  Lena – Jepp, flera av dem. Både i radio och TV.

 44. Lena Krantz

  Natrix
  Ja inte vet jag vad som är rätt men så här står det i Wikipedia:
  ”På isländska uttalas Eyjafjallajökull [ˈɛɪjaˌfjatlaˌjœkʏtl] ( lyssna (info)), men i svenskan har uttalet kommit att bli förenklat till [ˈɛjaˌfjatlajøːkɵl] (ungefär ejafjatlajökull) eller [ˈɛjaˌfjallajøːkɵl] (ejafjallajökull).”

 45. Håkan Bergman

  Vi är inte ensamma att ha problem med uttalet:
  http://edition.cnn.com/2010/WORLD/europe/04/20/volcano.pronounciation/index.html?hpt=C2

 46. magnus

  OK

  NWO konspirationen kanske lyser med sin frånvaro. Det var ocks lite tillspetsat från min sida.

  Men jag föräntar mig faktiskt lite mer från wikileaks om klimatbluffen. Interna dokument som talar om hur regeringarna använder klimathotet för sina politiska syften. Typ ”climategate”, fast ordentligt. Om det finns nåt.

  Jag är öppen för vad framtiden utvisar. (på allvar)

  Men jag tycker att det ser tunt ut hittills.

  Jonas #37

  😉

 47. magnus

  Labbibia igen

  ibland liksom klumpar man ihop alla på ”motståndarsidan ” och tillskriver dem gemensamma åsikter.

  Men jag tror inte att du är en NWO are. Jag förstår att du uppfattade det så. Jag kommenterade ditt inlägg och spann vidare på tankegången liksom.

  Men håll med om att OM det fanns en massa hemliga konspirationer så skulle det förr eller senare hamna på Wikileaks, vilket talar emot deras existens.

  eller?

 48. Magnus #47
  Grejen är väl att det inte är en särskilt hemlig konspiration. Läs romklubbens dokument. där står det i klarskrift. Syftet döljs genom massiv propaganda

 49. Labbibia

  Mats Jangdal # 42

  Absolut. Men när det gäller just asarna så finns det ju de som på allvar menar att de från början var levande personer, som så småningom blev till ”gudar”
  Ungefär som Jesus kanske? 

 50. Olaus Petri

  Labbibia, samma ska gäller även för nasarna. Exempelvis Al Gore var från början dödlig men har nu blivit en gud.

 51. Labbibia

  magnus # 46 och 47
  Vem vet vad som händer i framtiden?

  Hur ser du för övrigt på att i exempelvis Finland gör den statliga televisionen riktigt kritiskt granskande program när det gäller ”klimathotet”……medan man i Sverige inte ens vill/törs ha en debatt värd namnet i SVT?

   Det statliga Naturvårdsverket propagerar/trumpetar ut ”klimathotet” lika ljudligt som någonsin exempelvis Greenpeace. I Australien däremot, avgår ”riksdagsledamöter” och stjälper Co2-handeln.
  En skriande skillnad på hur olika länders regeringar beter sig. Tillfälligheter? Eller finns det en ”agenda” bland de styrande i Sverige? Ungefär av samma slag som den ”the hockeystick team” följde/följer? Förtig allt som talar mot ”klimathotet” men trumpeta ut allt som talar för det……….

  Ja, svaret på den frågan åste ju bli ”Ja”
  För så ser det ju faktiskt ut.
  Om man inte ser det så är man men än lovligt ”blind”
    

 52. Sören

  Fjatla är som islänningen säger det. Undrar om man inte rentav säger jökutl också. Kan gå lite långt sånt där, också att läspa när man säger Barcelona mm.

 53. Labbibia

  Olaus Petri # 50
  Hahaha……klockrent! 🙂

 54. Labbibia och Mats
  Asatron är väl närmast att beskriva som paganism, ett sätt att ”personifiera”  krafter i universum och inom oss som gudar.
  Vi gör fortfarande på det viset men mer subtilt.  Ett sätt att hantera sånt som är svårförklarligt.  Ett bra sätt faktiskt

 55. ThomasJ

  Lite nyanser av hysteria della maxima:

  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/video/flv/generic.html?s=frol02n1510q4b7

  Mvh/TJ

 56. Pehr Björnbom

   
  Ellen #15,
   
  Det finns olika uppfattningar om Phil Jones sätt att agera i fråga om hockeykurvan. Det numera famösa e-mail där han skriver om “hide the decline” bevisar hur han och Mike Mann körsbärsplockade data för de hockeykurvor som de publicerade. Detta ledde till den numera bevisligen alarmisktiskt missvisande hockeyklubbformen på hur temperaturen har utvecklats de senaste tusen åren på norra halvklotet.
   
  Dessa diagram av Mann och Jones blev huvudnummer i IPCC:s rapport från 2001 (TAR) men den tvivelaktiga körsbärsplockningen diskuterades inte utan gömdes undan. Många blev därav lurade till en överdriven tro på AGW, inklusive jag själv. Temperaturutvecklingen såg ju verkligen skrämmande ut.
   
  Många anser att Mann och Jones har fuskat men de har klarat sig genom sin etablerade ställning och sina kontakter, vilket resultatet av den parlamentariska undersökningen visar. Men till och med i IPCC:s rapport från 2007 (AR4) finns det en inlindad kritik mot Manns och Jones förfaringssätt. Bland IPCC-rapportens författare finns det oförenliga åsikter om detta som lett till att man måste erkänna att det inte föreligger konsensus i denna fråga, se sid 742 (dvs. om Manns och Jones körsbärsplockning har gjort deras hockeykurvor helt värdelösa eller inte):
   
  “Others, however, argue for a breakdown in the assumed linear tree growth response to continued warming, invoking a possible threshold exceedance beyond which moisture stress now limits further growth (D’Arrigo et al., 2004). If true, this would imply a similar limit on the potential to reconstruct possible warm periods in earlier times at such sites. At this time there is no consensus on these issues (for further references see NRC, 2006) and the possibility of investigating them further is restricted by the lack of recent tree ring data at most of the sites from which tree ring data discussed in this chapter were acquired.”
   
  Förenklat uttryckt innebär denna inlindade kritik i IPCC:s AR4 att Mann och Jones med sitt förfaringssätt har valt att dölja att deras trädringsdata är förenliga med en medeltida värmeperiod, dvs. att temperaturhöjningen under andra halvan av 1900-talet i så fall inte varit unik ens under förra millenniet. På detta sätt kunde de lura och skrämma många människor i forskarvärlden.
   
  Referens
  Sid 742 i
  Jansen, E., J. Overpeck, K.R. Briffa, J.-C. Duplessy, F. Joos, V. Masson-Delmotte, D. Olago, B. Otto-Bliesner, W.R. Peltier, S. Rahmstorf, R. Ramesh, D. Raynaud, D. Rind, O. Solomina, R. Villalba and D. Zhang, 2007: Palaeoclimate. In: Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Solomon, S., D. Qin, M. Manning, Z. Chen, M. Marquis, K.B. Averyt, M. Tignor and H.L. Miller (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA.

 57. Pehr Björnbom

  Fredrik Charpentier Ljungqvist nämner räddningshelikoptrarna som inte fick flyga. 

  Man kan fråga sig varför? Det kanske finns något skäl men vad är det?

  Propellerplan kan tydligen flyga genom askmolnen. I Storbritannien har Met Office använt ett propellerplan för att flyga genom askan för att mäta dess koncentration i luften:

  http://www.metoffice.gov.uk/corporate/pressoffice/2010/volcano/arsf/

 58. Håkan R

  ==>57
  Moderna (kommersiella)propellerflyg och helikoptrar drivs oftast av turboprop resp turboshaft motorer, d.v.s en jetmotor som driver en propeller. Problematiken med vulkanaska borde gälla även för dessa.

 59. Labbibia

  magnus
  Apropå konspirationer… 😉

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article6996227.ab

  Läser i dagens Aftonbladet att filmmakarna bakom ”Undergången” alltså filmen om Hitlers sista dagar i bunkern försöker stoppa alla parodier på den från Youtube….

  Kan det bero på att scenen med korpral Adolfs magnifika raseriutbrott ett flertal tillfällen använts för att driva med ”klimathotet”?
  Här tex…..
  http://www.youtube.com/watch?v=a4AoQ9xMzxQ

  Passa på och njut, för snart är de borta…………

 60. magnus

  Labibbia

  http://www.youtube.com/watch?v=kBO5dh9qrIQ

  🙂

 61. Labbibia

  magnus
  😀
   

 62. Olaus Petri

  Pehr B, du är en guldgruva!

 63. Labbibia

  magnus
  När vi ändå är inne på Youtube….
  Här är en intervju från CNN med Al Gore, från efter ”ClimateGate”
  http://www.youtube.com/watch?v=UoZXX7SWPZw&NR=1

  Al Gore påstår att Arktis kommer att ha smält bort inom 5-10-15 år……..Viket väl ingen vettig människa längre påstår?

  Han säger att dricksvattnet ”tar slut” pga smältande glaciärer……vilket är tillbakavisat.

  Han påstår att stormarna blir fler…….vilket är tillbakavisat.

  Eftersom du är ”alarmist” vore det roligt att höra……vad blir det kvar av själva ”klimathotet”?

 64. Natrix

  Lena K – OK, då är det de som säger -fjalla- som har fel. Att uttala utländska namn är inte så lätt men nu har radio och TV haft många dagar på sig att bestämma sig för ett uttal.