Hur tänker de?

När jag läser vad svenska politiker skriver eller hör vad de säger känner jag närmast förtvivlan. Förstår de inte hur hårt deras förslag slår mot människorna i den fattiga världen? Att göra sprit av mat och förbjuda billig energi för de fattiga – hur tänker de?

När jag för ungefär 20 år sedan tillbringade ett år i Maputo i Moçambique så var den vanligaste spisen för matlagning en gasspis. De flesta, både fattiga och rika, hade två tuber gas hemma, en inkopplad och en i reserv. Så fort en blev tom så gick man och bytte den tomma mot en fullmatad.

På den skärgårdsö där jag brukar tillbringa en vecka varje sommar så används gasen inte bara för matlagning utan också för belysning och t.om. kylskåpen är gasdrivna. Sedan finns det solpaneler som laddar några bilbatterier för att hålla igång datorer och mobiltelefoner.
Jag skulle önska att varje liten by i Afrika hade tillgång till gas, till ett lågt (gärna subventionerat) pris. Jag kan inte förstå att någon kan tro att det är bättre för jordens och mänsklighetens framtid att kvinnor gör långa vandringar för att leta efter ved, och sedan lagar sin mat på en ineffektiv spis. Att röken från spisen dessutom förgiftar både henne och hennes barn gör ju inte saken bättre.
Att organisera transporter av gas till avlägsna byar i Afrika, Asien och Latinamerika skulle dels förbättra människornas livsvillkor och skulle förmodligen t.o.m. (om det nu skulle vara ett självändamål) minska tillförseln av koldixoid till atmosfären. Det borde vara en viktig uppgift för svensk biståndsverksamhet – eller hur Gunilla Carlsson och Lena Ek?
En annan viktig uppgift bör vara att använda det lilla inflytande som Sverige har inom EU för att skydda det kustnära fisket utanför Europa mot europeiskt rovfiske. Som bekant uppstod piratverksamheten utanför Somalias kuster sedan fiskevattnen blivit så utfiskade att fiskarbefolkningen inte längre kunde försörja sig, och efter några små kapningar hade de nyblivna piraterna plötsligt så mycket kapital att de kunde modernisera sin verksamhet med snabba båtar och effektiva vapen. Fortsätter EUs rovfiske runt världen så skulle det inte förvåna mig om det uppstår piratverksamhet utanför fler kuster.
Och viktigast av allt är naturligtvis att hjälpa flickor och unga kvinnor i hela världen att utbilda sig.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan

  ”Tillsammans kan vi lösa världens största utmaningar:  Tjocka barn.  Ekonomisk ojämlikhet.  Den globala hälsan.  Klimatförändringen.”  The William J Clinton Foundation.
  http://buildyourworld.clintonfoundation.org/map.php?lang=en&utm_source=RM551&utm_medium=display&utm_campaign=Global+Challenge
  ”Din gåva – $50 ?  $100 ?  $ 200 ?  $ 400 ?   Donate today!”
  – Tur att vi har någon som tänker åt oss!   Tjocka barn!  Klimatet!  Och som tar hand om våra pengar!
  (Jag är lite förvånad;  jag tyckte nog Clinton var bra som president.)
  (’Retrofit’ nytt ord för mig.  ’Bygga om’ t.ex. ett hus, så det blir mer energi-effektivt)

 2. Hasse

  Det här är ett måste att läsa: http://wattsupwiththat.com/2012/06/22/a-response-to-dr-paul-bains-use-of-denier-in-scientific-literature/#more-66096
   

 3. Lars

  Bioenergi ( vedeldning) dödar väldigt mycket mänskor i världen årligen och bidrar till ökenspridning och avskogning men från miljörörelsen är det tyst tyst om detta .Jag har läst att det i Sverige dör 100-300 personer årligen av ved rök , någon som vet var man kan hitta de uppgifterna och få det bekräftat ?  

 4. Stickan no1

  Är detta spiken i kistan för CO2 hysterin?
  http://www.geo.umass.edu/lake_e/Mellesetalscience2012.pdf
  Abstract:
  ”The reliability of Arctic climate predictions is currently hampered by insufficient knowledge of natural climate variability in the past. A sediment core from Lake El’gygytgyn (NE Russia) provides a continuous high-resolution record from the Arctic spanning the past 2.8 Ma. The core reveals numerous “super interglacials” during the Quaternary, with maximum summer temperatures and annual precipitation during marine benthic isotope stages (MIS) 11c and 31 ~4-5°C and ~300 mm higher than those of MIS 1 and 5e. Climate simulations show these extreme warm conditions are difficult to explain with greenhouse gas and astronomical forcing alone, implying the importance of amplifying feedbacks and far field influences. The timing of Arctic warming relative to West Antarctic Ice Sheet retreats implies strong interhemispheric climate connectivity”
  Inte CO2, inte TSI men ändå kraftiga globala temperaturförändringar.
  Dags att leta andra förklaringsmodeller
  Från detta projekt:
  http://www.geo.umass.edu/lake_e/index.html

 5. Janne

  Läsvärt en gröning som blivit omvänd.

 6. Men snälla Sten, det finns tre sorters politiker,
  – de som springer dit näsan pekar
  – de som springer som skrämda höns
  – de som tänker.

 7. L

  L. Cornell, och det är dom som tänker som hittar på alla dumheter…

 8. ThomasJ

  Engelska ’Skattebetalarnas Förening’ har tagit fram uppgifter över hur EU subventionerar NGO:er, länk:
  http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/9339045/Revealed-how-taxpayers-fund-climate-change-lobbyists.html
  Gunilla Carlsson (etCons) är ju rätt ’duktiga på att skänka bort skattepengar, t.ex. 100 mio till SEI i höstas. Undrar när Robert Gidehag på svenska motsvarigheten till ’Taxpayers Association, UK’ avser belysa detta samhällsletala slöseri…?
  Mvh/TJ

 9. Slabadang

  Thomas J!
  En rysning går igenom hela kroppen när man inser hur EU så totalt skitier i grundläggande denokratiska ordningsregler. Att de använder våra skattestålar för att med stöd riktat till propagandaorganisationer som propagaera för utökad EUmakt är så osmakligt skrämmande arriogant fräckt att Connie Hedergard bla borde åka i fängelse för förskingring och mutor i egenintressets namn. Vad som utgör underlaget till ”stödet” till Grinpiss WWF och det superfanatiska ”friends of earth”/Earth first”.
  http://www.youtube.com/watch?v=G880gxjj9dI
  Vi har klara bevis återigen på att EUkommissionärer är korrupta och i Connies fall är det det värsta största skandalaen någonsin. ”Enilgt ”sådan husse sådan hund” så gör Sveriges riksdag samma sak. Genom bl.a SIDA och naturvårdsverket sker samma sak med svenska skattemedel för samma ändamål, dvs kränga klimathotet och behovet av överstatlighet på bekostnad av medborgarnas makt och kontroll. Röstsedeln blir allt värdelösare och innbär alltmer att vi endast skall rösta på vem det är som skall trycka på knappen för att genomföra en politik och lagförslag som är bestämd av någon annan än svenska folket.
  Att lobbyisterna heller inte kan ställas till svars och är utan sanningsamoral och använder osaklig ensidig propaganda för att marknadsföra den politik politikerna vill tvinga på oss ger rena kräkreflexer. När MSM samtidigt spammas med WWFisbjörnar och lögnaktigt vindkraftsvänliga ihopkok så är det en iakttagelse som gör att vi kan ringa in den korrupta samordningen och korruptionens omfattning
  Att ljuga själv kan vara jobbigt för en politiker och är förenat med risker, men att köpa nån som ljuger åt en är riskfritt likaså att upprepa en lögn någon annan fått betalt att underförstått formulera.
  Den falska ”representaionens” pertuum mobile är uppfunnnen.
  Med dessa omstöndigheter och korrupta stukturer blottlagda och bevisade så försvinner den ursäkt eller bortförklaring för politkernas ansvar jag först i min maivitet utgick ifrån. Dvs att våra folkvalda på något sätt hamnat i underläge till miljölobbyn, men det är nu glasklart att de har ett hindraprocentigt ansvar för den situation de med korruption och manipulation köpt planerat konstruerat hela vägen alldeles själva.
  Klimatpropagandan är ett beställningsjobb alltifrån UNEP/IPCC och ända ner till SNF är köpegods. Må den ohelige representanten från underjorden(om det nu finns någon sådan) dessa den ”representativa” demokratins korrupta parasiter och manipulatörer att få dem simma i varm asfalt.
  Vilket av våra riksdagspartier kan hävda oskuld motstånd eller icke delaktighet i denna mycket längvariga planering och manipulation?
  Hur sparkar man ut dem och ersätter dem med folk som har gått åtminstone en grundkurs i demokratisk moral ? Vänster eller höger har tappat sin betydelse de demokratiska grundläggande ordningsreglerna och tryggheterna är vad som skall disuteras inför nästa val, betyhdsligt viktigare än a- kassans och sjukpengens justering med 5% upp eller ner. Debatter som mer fyller ”titta en fågel” uppgift för att vi ska diskutera för partimakten ofariiga frågor Att makt korrumpoerar har blivit allt för tydligt och NÄTET återigen NÄTET är numer folkets forum att sno tillbaka en del av den makt som stulits ifrån dem.
  Jag hoppas att det är någon politiker som läser detta och förstår vilket befogat förakt jag äger för hela den brist på moral rättkänsla och repekt för väljare och medborgasre som tillämpas i riksdagen och även i MSM och PS. EU och FN har utvecklats till korrupta missfoster med affärsideer om sin uppgift som till 75% är helt hjärndöda.
  Men det finns en stor tröst och det är att dessa korrupta maktcentra nu skakr i sina fundament och endast MSM och PS försöker hålla dem uppe genom att lägga på nytt smink.
  Jag skall inte utropa mig till någon guru eller siare om framtiden men nog finns det underlag för ett parti som endast driver de grundlöggande demokratiska ordningsreglerna att nå in i riksdagen direkt. De etablerade partierna har tappat bort sin ursprungliga uppgift sin ursprungliga moral och glömt vad som drev den demokratiska  kampen och alla dess offer längs vägen. Makten har korrumperat dem och allt fler rena dumheter har normaliserats.
  Vi behöver nya grundlagär vi måste återta demokratin till folket där vi kan ställa de ansvariga till ansvar och under granskning. Våra gr§undlagar är skrivna på politkers och myndigheters villkor och det äör dags att ta itu med illussionen av att det skaulle vara representanter i just denna fråga då de i verkligheten är vår uppenbara motpart.
  Är ni medvetena om att EU är på väg att skrivas in i vår grundlag? Med vilket folkligt stöd då? var tog debatten om denna extremt viktiga förändring vägen? Ska alla röstberättigade behöva rösta på SD för att försvara vårt oberoende och röstsedelns bestående värde? Vi är på väg att bli en lydstat under EU!

 10. Labbibia

  Janne # 5
  Stort tack för länken.
  Mycket läsvärd artikel, bland annat finns en förklaring till min gamla käpphäst, de 1000-åriga temperaturtopparna. ”Eddycykeln”, kallas den tydligen.
  På TCS lär man sig något nytt varje dag.
  Thomas och Gunbo, ni borde speciellt läsa den del där Vahrenholt berättar om hur det går till när IPCC-rapporterna skrivs……..
  ”….For many years, I was an active supporter of the IPCC and its CO2 theory. Recent experience with the UN’s climate panel, however, forced me to reassess my position. In February 2010, I was invited as a reviewer for the IPCC report on renewable energy. I realised that the drafting of the report was done in anything but a scientific manner. The report was littered with errors and a member of Greenpeace edited the final version. These developments shocked me….”

 11. Slabadang

  Janne ! 🙂
  Jag väntar på att McIntyre skriver ett öppet brev med samma ton. Allt fler vågar öppet trotsa AlGoreismens lögner och makt. Det har vänt helt enkelt. ”Klimatvetenskapen” lät sig kidappas av extremister och ”förnekarna” stid för sanningen och vetenskapen. Tänk hur det kan gå när inte haspeln är på.

 12. Börje S.

  Lord Monckton i Rio
  http://sppiblog.org/news/lord-monckton-reports-from-rio#more-7849 

 13. Slabadang

  Hur tänker de? 🙂
  Jadu? En tiotisenkronorsfråga där jag tror att den ”kärlek” till de bilder och associationer som olika ord ger är en viktig förklaring. Hur ser den genomsittliga bilden av ”FN” ut i huvudet på politiker och allmänhet? 
  Jag tror Ed McUrdys text talar för vilken bild av FN många har.
  Få låtar har framförts i så många olika tolkningar. Bara i Svrige Hepstars Cornelis mfl och få är de på pleneten som inte kan texten utantill på sitt eget språk.
  I natt jag drömde något som
  jag aldrig drömt förut.
  Jag drömde det var fred på jord
  och alla krig var slut
  Jag drömde om en jättesal
  där statsmän satt i rad.
  Så skrev dom på ett konvolut
  och reste sig och sa:
  Det finns inga soldater mer,
  det finns inga gevär,
  och ingen känner längre till
  det ordet militär.
  På gatorna drog folk omkring,
  och drog från krog till krog,
  och alla drack varandra till
  och dansade och log.
  Att fred är något som kan spridas från land till land finns inte med i texten och inte heller att bra lösningar därav även för miljövård sprids på samma sätt. ja vet inte men är det inte denna syn på hur vi skpar en bättre värld dvs ”uppifrån” som utgör en viktig del av dysfunkionaliten? När folk i alla länder själva bestämt sig för att sluta kriga så har världsfreden infunnit sig och inte pga av”stadsmän suttit på rad och skrivit på nåt konvolut. Rio är väl det sjuttonde beviset p att det inte funkar liksom?

 14. ThomasJ

  Slabadang #9: Sverige är i sanning ett samhälle i fritt sönderfall!!
  EU-medlemsskapet ÄR redan, sedan 2012-01-01, inskrivet i Grundlagen – naturligtvis helt uitan ngn antydan till offentlig debatt – därtill är slikt 100% onödigt!
  Är rätt övertygad om att hela EU kommer att ’implodera’, mest beroende på den egna, inre politokratiska tyngden som blir alltmer oregerlig, spretig och inte minst korrupt. Även om det fortsatt tar 2-5 år så är, tror jag, ett sammanbrott oundvikligt. Frågan är ’bara’ vad som kommer att uppstå ur den aska som blir…?
  Och visst är det en fascinerande tanke att starta nytt parti, dock är det en gigantisk uppgift/utmaning med absoluta krav på rejäla ekonomiska resurser, min 20 miljoner paid-up får du räkna med, helst än mer…
  Inför förra valet hoppade ett 50-tal moderater av m och drog igång ett nytt parti (Utvecklingspartiet) och fick fyra mandat i KF (de ställde bara upp kommunalt). Känner dock ej till huruvida de har planer att sprida sina intresseområden, omöjligt torde det ej vara…
  De allra flesta människor jag pratar med är ordentligt förbannade på snart allt vad politik/politiker är, det jäser verkligen i folkleden. Inte minst är förbannelserna stora över energipriserna, främst då el. I denna lilla kommun [~ 16.000 inv] betalade soc ut miljontals kronor till folk som under förra + förrförra vintern ej kunde betala sina el-räkningar… Rätt övertygad om att liknande skedde i bra många andra 269 kommuner i landet. Härom läses inte ett smack i MSM o/e PS, däremots bedövas läsaren/lyssnaren av alla hemskheter ’barnfattigdom’ (som ex. bara) innebär…
  Nä, inrätta a) en Författningsdomstol och [parallellt] b) inför personligt ansvar inom den offentliga sektorn, inkl. samtliga politiker medsamt lakejerna deras, för att ta de första fundamentalt viktigaste stegen mot en återgång till ett samhälle jag tror de allra flesta vill se.
  ’Returresan’ blir emellertid inte en enkel ’söndagsutflykt’…
  Mvh/TJ

 15. Slabadang

  Tomas J!
  Visst krävs det pengar men framför allt sakkunskap och några kändisar som redan har ett stort förtroendekapital. typ en blanding av GW Persson Lars Bern Nils Lundgren I B Ahlinder utgör ett exempel på ”team” som skulle få vilken politiker som helst att blir knäsvag inför debatter med dem om rätt(s) saker.
  Att komma underifrån med helt okända frontfigurer är ruskigt tufft oavsett kvaliten i budskapet,
  Jag tror dock att det bölrjar klia i fingrarna både lite här och var. En fusion av medborgarätts, nätaktivism, kompetens och framtidstro är en vinnande sådan och de problem vi ser blir allt tydligare för allt fler. Vi har ett etablissemang som gått vilse i sina ”i natt jag drömde” strategier. EU har redan kollapsat och var är opinionsundersökningarna om stödet för EU?

 16. Slabadang

  PS Thomas J!
  Maggies nya sida var bara litet tidigt i trenden och banan ligger nu öppen för framtidstro och filantropi (svag motsats till misantropi och vi får hitta et bättre begrepp?). De professionella misantropiska domedagsprofeternas krut har blivit blött och folk längtar efter ljus istället för att sprida mörker på order av WWF! Det handlar om verifrån de får den första glimten … men den kommer var så säker!!
  Dödgrävarna ute i SVTs lokaler på gärdet lär knappast klara av att klättra upp ur den djupa avgrund de grävt åt sig själva. Vilka patetiskt korrupta EPA-jesus wannabeees de är där ute i bunkern.

 17. Ulf L

  Jag håller med dig Sten i allt, framför allt när det gäller att utbilda flickor, utom när det gäller subvention av gas. Subventioner är ett otyg, som har avsevärda dolda kostnader.
  Om gas subventioneras, dvs säljs billigare i byarna än vad den köps in för, uppstår flera problem.
  Först det uppenbara. Det kommer att uppstå en situation där det kan löna sig att köpa gas av byborna för att sälja tillbaks till gasleverantören. Om den verksamheten inte kontrolleras kommer den att bli mycket stor och mycket lönande. Alltså måste en omfattande kontrollorgan att byggas upp och den är var sig gratis eller immun mot korrumption.
  Det finns också en mindre uppenbar risk för korrumption. Det är bara staten som vill göra denna förlustaffär och där uppstår en korruptionsmöjlighet. Tjänstemännen i denna myndighet ser vad byborna får till skänks och frestelsen att sko sig är stor, speciellt som de vet att det inte är byborna som tar skada. Med säkerhet kommer statstjänstemän i den myndigheten att bli utsatta för mutförsök för att välja lämplig gasleverantör.
  Du nämnde också utfiskningen av haven och även här är är det en följd av subventioner. EU betalade spanska fiskare att förbättra sin fiskeflotta långt över vad de egna fiskevattnen tålde och nu åker spanska fiskare världen runt och rovfiskar, finansierade av våra skattemedel.
  Jag är mot subventioner eftersom de ofta skapar fler problem än de löser och framför allt de är så svåra att ta bort.

 18. Slabadang

  Börje S!
  Moncktons grundläggande demokratiska rättskänsla är så där underbart tydligt pålitligt äkta.
  Han behöver inte hyckla det minsta! Tänk dig en debatt mellan Lena Ek och Monckton. Den kattens lek med råttan vore kul att få uppleva.

 19. Sten Kaijser

  Ulf L #17
  Tack för kommentaren – huvudsyftet med tanken om att subventionera just ”hushållsgas” var väl närmast att vara provocerande. Förhoppningsvis kommer det inte att behövas – åtminstone inte för någon längre tid.
  Men, ska man ifrågasätta alla subventioner så uppstår det vissa svårigheter. Som du säkert vet så är varken operan, eller de flesta teatrar självförsörjande, så att varje gång någon går på operan så får de del av statliga subventioner.
  Jag är inte säker på att subvention av hushållsgas (som dessutom kan vara samhällsekonomiskt lönsam) är mindre önskvärd än många andra subventioner – som säkert också bidrar till viss korruption.

 20. Slabadang

  Sten K!
  Skall något subventioneras så är det just hushållsgasen som utgör det minst tokiga alternativet att satsa på. Hur många hem i Afrika hade sluppit att elda om de fått gas för 100 miljoner istället för 100 millar till Skrockströms SEI?

 21. Ulf L

  Sten #19
  Det jag vände mig mot i din artikel var mer ordet gärna i ”gärna subventioner” än ordet subventioner.
  Subventioner av gods kan ha sin plats om de blir begränsade i tid. Det blir de sällan eftersom det är en politisk kostnad av avskaffa dem.
   
  I fråga om opera och teater kan jag stödja en subvention, det gäller vårt kulturarv.
  När det gäller naturgas borde det bästa vara att ta fram teknik så att gasen blir så billig att den inte behöver subventioneras.   

 22. Ulf L

  Om man tolkar ordet subventioner som byggande av vägar, hamnar och pipelines för skattemedel då kan jag hålla med dig.

 23. Sten Kaijser

  Ulf L
  vi är nog ganska överens 🙂
  Tack för kommentarerna

 24. Tålis

  Tänker ”de” alls, självständigt? Regeringen har kommit ut med Preciseringar till miljökvalitetsmålen. Där finns bl.a. Begränsad klimatpåverkan. Där står även:
   
  Temperaturmål:
  Den globala ökningen av medeltemperaturen begränsas till högst 2 grader Celsius jämfört med den förindustriella nivån. Sverige ska verka internationellt för att det globala arbetet inriktas mot detta mål.
  Koncentrationsmål som härleds från temperaturmålet:
  Sveriges klimatpolitik utformas så att den bidrar till att koncentrationen av växthusgaser i atmosfären på lång sikt stabiliseras på nivån högst 400 miljondelar koldioxidekvivalenter (ppmv koldioxidekvivalenter).
   
  Ostjesus! Om CO2 har en påverkan på temperaturen, så är vårt lands andel försumbar och Kina ökar sina utsläpp av CO2 ungefär på två veckor motsvarande hela Sveriges utsläpp av dito/år.
   
  Atmosfären håller ca 393 ppm CO2 nu, och ökar med ca 2 ppm/år. Så inom <10 år har ”målet” överskridits, oavsett vad ”vi” gör… Kan man hoppas på att de skrotar sina ”mål” och nyktrar till?
   
  Sverige har också en målsättning att fordonsflottan ska vara fossiloberoende till år 2030. Varför då? Om det blir ett problem, löser marknaden det, inte Klåfinger!
   
   
  Hörde just statsministern berömma ”oss” för att vi bidrar mycket till FN:s finansiering. Och det ska vi som betalar, på något sätt vara glada över? FN borde snarare läggas ner, är min åsikt.

 25. Vad jag förstår har ju bl a Lena Ek skrivit på en konvolut 😀 om att verka för att minska öppna eldstäder i hus.
  Gas verkar kunna vara ett alldeles utomordentligt alternativ. Det är ju både enkelt och billigt eftersom man inte behöver dra några elledningar etc. Sedan kan jag tycka att alla människor har rätt till billig el men man måste ju börja någonstans och då är det ju bra att ta itu med det som dödar flest.

 26. tty

  Det behövs knappast några subventionerade gaspriser i varje fall i Östafrika. Det har de senaste åren gjorts gigantiska naturgasfynd på kontinentalsockeln utanför framförallt Mozambique (men även Tanzania, Namibia och Angola).
  Fast det nämns naturligtvis knappt i svenska media.
   

 27. ThomasJ

  Slabadang, m.fl. ###: Där meddelades [vinklat av SvT] nyss, att vår regeringschef är ’beredd’ att förhandla om de 4 miljarderna ’rabatt’ (???) som nuvarande EU-avtal ’ger’ Sverige möjlighet till. I år betalar vi ~ 31 miljarder kronor till detta utopiska och inte minst kollektivistiska luftslott, om ’rabatten’ tas bort + den automatiska ’regleringen’ av avgifterna, baserade på landets ekonomiska balans, så kommer 2013 års avgifter att uppgå till ~ 36 miljarder skattekronor – en helsickes stor säck penga-penga…
  Från RUT (Riksdagens UtredningsTjänst) har jag erhållit uppgifter över ’samhällskostnaderna’ för att skattebefria pensioner om 7, 8, 9 resp 10 tkr/månad, vilket gav [ca.] 2,3 till 6 miljarder/år. Noteras bör, att dessa pengar [=skattebefrielsen] till 99% kommer att spenderas inom landet, dvs. återföras det ekonomiska pengaflödet. Jämför dessa ’basics’ med t.ex. hjärnsläppet 31++ miljarder till EU-politokrater… För att inte nämna andra bidrag SIDA t.ex.!, balanserar circa lika stora volymer kronor, eller för den delen FN-bidragen…  Eller för den delen ’klimatforskningen’ á ~ två miljarder/år… Eller för den delen ’genusforskningen’ á [bara!] 137 miljoner… och, och, och….
  Jösses djefvlar, där blir nedranns fort summa-sumarum över hundra miljarder kronor per år som ’bara’ s.a.s. mer/mindre går ut ur landet till näst intill zero nytta.
  Det är ju därtill så ini humhum korkat, att sydsvenska (zon 4) elbrukare, inte bara dem men främst, betalar mellan 3 & 13 öre per KWh för el som exporteras till vindstilla Danmark & Tyskland…
  Tack för kaffet Maud Olofsson, Mikael Odelberg etCons!!!!  :mrgreen:
  Mvh/TJ
  PS: Inför även riksrättsförfarandet igen…//DS
  http://thegwpf.org/energy-news/6027

 28. Sten Kaijser

  Om det stämmer att man talar om 2 grader jämfört med ”förindustriell nivå” varav 0,8 redan passerats så borde ”alla” inse att bokstaven C kan strykas ur CAGW.
  Jag har i och för sig misstänkt att man kommer att försöka låtsas som om ”2 grader till 2050” aldrig har handlat om 2 graders uppvärmning under första halvan av innevarande sekel.

 29. benke

  Tålis: visste inte att Fredrik berömde ”oss” för att vi stödjer den mest vedervärdiga och korrupta organisationen som finns; FN.
  Tyvärr så är det nog så att vänstern har påverkat Fredrik så att han inte tänker klart. Vi andra vet ju bättre och det blir allt svårare att rösta på moderaterna. Särskilt som de kallar sig de ”Nya” Moderaterna, och gör affär av det. 

 30. Lord Monckton: UN Teaches Children They Need to Die!
  http://www.youtube.com/watch?v=Xcfi8c_xKTs

 31. Ingemar B

  Politikerna försöker (mycket halvhjärtat) hitta ett relativt hållbart alternativ till fossil energi, som naturligtvis måste komma snart.
  Dom försöker tänka lite framåt, helt enkelt!
  Men jag håller med dig, det är sannerligen inte lätt med det oerhört energislösande samhälle vi har, och politikerna har ju inte modet att införa styrmekanismer värda namnet, för att stimulera fram energieffektivisering m.m.
  Så förtvivlan finns sannerligen anledning att känna.
  För framtida generationer!

 32. Ingemar B

  Vad det gäller gäller människor i fattiga länder, har du förstås rätt att våra desperata försök att behålla vår helt ohållbara materiella levnadsstandard, nu gått så långt att vi mer och mer verkar slå undan benen på de redan fattiga. Ett annat slående exempel är ju EU:s fiskeflottor som dammsuger fiskebestånden utanför Afrikas kuster!
  Så vi i dom rika länderna måste stå till baka nu, de begränsade  tillgångar av fossil energi som återstår att utnyttja, måste i mycket högre grad gå till till människor fattiga länder. Är det nån som behöver materiell tillväxt, så är det väl dom!

 33. Bättre än distribution av gasbehållare är kanske att bygga ett par rejäla kolkraftverk och dra elledningar till alla hus? Och för att de fossila bränslena ska räcka till de fattiga länderna också, borde vi i västvärlden bygga sisådär 1000 kärnreaktorer.
  Det är förslag som är bra för de fattiga men får miljöorganisationer går i taket. Det säger egentligen allt om vad dessa miljöorganisationer verkligen står för. 

 34. SailorMats

  I kenya kostar 10 kg gasflaska 2600 shilling (runt 250 kr). I norge -värdens dyraste land – kan man i gasautomater kjøpa 11kg kompositflasker för 199,- norska kroner. I Panama centralamerika kostar 10 kg flaska 5 dollar och finns överallt.
  Det grymma är att Östafrika är dem som har störst ”klimatproblem” pga skogsavverkning. Samt alla luftvägsproblem pga av allt det träkol de eldar för att värma maten.
  Man kan inte annat än bli förtvivlad. 

 35. Sten Kaijser

  Lars Kamél #33
  I 100 år försökte kolonisatörer att bygga ut telefonnät runt Afrika. Sedan kom mobiltelefonin och nu ökar täckningsgraden snabbt. Även om ett elnät säkert vore önskvärt så går det mycket fortare att ordna regelbundna levereranser av gastuber än att bygga  ut elnätet.

 36. Håkan Sjögren

  Sten Kaijser : I rubriken till den här tråden frågar Du : ”Hur tänker de?”  Jag har svaret : ” Inte alls”. Mvh, Håkan.