Visste du att… Den globala uppvärmningen gör att höstfärgerna blir mindre färgglada.
Det hävdar iallafall Arla på sina mjölkpaket. Och här måste jag erkänna att jag satte frukostgröten i halsen. Jag trodde att jag hade hört det mesta av vad klimatförändringarna kunde åstadkomma. Men den här hade jag missat.
Man kan ju undra om det är själva uppvärmningen som gör höstfärgerna mindre färgglada eller om det är koldioxidhalten i sig. I det första fallet måste det innebära att ju längre norrut man kommer ju mer färgglad blir hösten. Eller är det koldioxidhalten som gör något magiskt med färgerna?
Det här måste vi reda ut. Var har Arla fått den här uppgiften ifrån? Hur lyder teorin om höstfärgerna och klimatet? Jag har själv gått bet på att hitta källan till Arlas påstående.
Jag är en elektroingenjör som jobbar till största delen med mjukvaruutveckling. Men jag har alltid intresserat mig för klimatfrågan och alla dess motsägelsefulla påståenden. Sedan 2013 har jag skrivit på denna blogg och jag har även hunnit med att publicera en vetenskaplig artikel i en ansedd tidskrift.
Om det blir jättevarm så att löven håller sig gröna året runt – då blir det ju inte så höstlikt. Fara o färde, vi går mot en värld där naturen inte ligger i dvala sex månader om året, hur skall vi klara oss :-0
Källa? Det behövs inga källor längre. Allt, påhittat eller verkligt, kan skyllas på klimatet; inga rykten eller spekulationer är för otroliga eller långsökta. Vi vet ju redan att all världens problem och olyckor beror på koldioxidutsläppen och den globala uppvärmningen.
Skulle kunna ha att göra med bladens klyvöppningar.
Teori:
Mer koldioxid -> färre klyöppningar
Färre klyöppningar -> mindre förlust av vatten
Lägre vattenförlust -> Inte lika brådskande att ”stänga ner” på hösten
Synpunkter?
Anders Gustafsson #2:
Det brukar ändå oftast finnas en om inte annat långsökt och ibland direkt felaktigt logiskt resonemang. Men här har jag inte hittat någonting.
Karl Eider #3:
OK, ”hösten” skulle kunna komma senare, men det blir väl lika färgglatt när den väl kommer?
Det finns väl ingenting negativt som inte beror på den globala uppvärmningen. Och man kan ju undra hur färgglatt det var under istiden.
Det verkar taget från Wikipedia. ”Nyansen påverkas också av vädret, speciellt på aspar vilka kan få båda färgerna; ju mildare och regnigare höst desto gulare löv, och ju torrare och kallare desto rödare.”
https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6st
Jonova 11 nov (12?)
Yingying Xie, a post-doc at the University of Buffalo, says global warming is bringing changes to the region’s fall colors. In general, warmer temperatures cause leaves to turn color later in the season.
Eftersom påståendet ingår i Arlas reklam är det bara att kräva ett svar från Arla. Om dom inte svarar kan en anmälan till Marknadsdomstolen kanske hjälpa.
En mild höst ger trista höstfärger. Det behövs kyla för att få häftiga höstfärger som i fjällen. Generellt blir höstarna mer färgglada ju längre upp i landet vi kommer.
Just nu minns jag inte detaljerna och jag har för mig att det var mer komplicerat än vi en gång lite lättsinningt predikade i skolan. Det har i varje fall att göra med om det kommer kyla som kan påverka färgämnena i bladens kloroplaster medan bladen fortfarande har visst vattenförsörjning.
Men apropå eventuella klimatförändringar så är det rekordkallt i Sibirien och här ute längst ut på västra Orust vaknade vi till ett vitt höstlandsskap.
”mildare och regnigare” Står det ju ovanför texten.
Men det står oxå kommer att.
SMHI har mätningar på det som varit under rubriken:
https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer
Ingen trend där i nederbörden.
Då kollar vi var de säger om framtiden:
”Nederbörden varierar mycket från år till år och från årstid till årstid. Det gör att spannet för möjliga utvecklingar i framtiden blir brett.”
Arla bör hålla sig till mjölk i fortsättningen: De borde kunna ställa frågan:
Vet ni varför det finns mindre kött från svenska kor nuförtiden?
Jo varje djur mjölkar mer och vi dricker inte mer mjölk-därför minskar slaktvikten per liter.
Den globala uppvärmningen gör höstarna mildare och regnigare. Det blir alltså mindre rött bland höstlöven.
Det som påstås av Arla är rena dumheterna. Det är avtagande temperatur och ljus som styr klorofyllets omvandling till aminosyror som träden lagrar till nästa års produktion av blad. Det är klorofyllet som ger bladet dess färg och när det försvinner framträder bladens andra färger som gult och rött.
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/darfor-andrar-loven-farg-pa-hosten
”I det första fallet måste det innebära att ju längre norrut man kommer ju mer färgglad blir hösten.”
Ja, det är väl ganska välkänt att det är just så det förhåller sig.
Från avd ”det hade vi inte en aning om-under avd det ser bättre ut”
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171127124706.htm
Nitrite-oxidizing bacteria contribute to the capture of carbon dioxide in deep, unlit ocean waters
Gissar att Arlas mjölkpaket inte kommer att belastas med denna goda nyhet ej heller media som kör ”det är värre och värre dag för dag”
Helt ovetenskapligt men med viss logik kan jag tänka mig att en relativt varm, blöt höst försenar vissa träds lövfällning medan andra träd dröjer. Det finns ju en biologisk klocka inblandad som troligen slår lite olika bå olika träd.
Jag har helt nakna träd utanför fönstret medan andra träd har gröna löv kvar.
Om tiden för lövfällningen dras ut någon månad så exploderar ju inte färgspraket på samma gång på grund av skillnaden på den biologiska klockan. Björklöven dyker ju uppe maj även om det är kallt.
Men nog har våran Lönn utanför fönstret varit färgsprakande innan den nu står naken med svarta spretiga grenar.
Å andra sidan såg jag nu att Ann LH beskrev hur det funkar. Henne litar jag på, så glöm detta.
Det Arla håller på med kallas ju greenwashing.
Jag tror att det är EU som ligger bakom klimathysterin. Förr skyllde man ju alla problem på EU. För att få stopp på detta så var de tvugna att uppfinna något som alla problem kunde skyllas på.
När detta blir allmänt känt, så kom ihåg var ni läste det först.
Kalle Kula #13:
Är det verkligen välkänt att ju längre norrut man kommer ju merg färglad blir hösten? Jag tror mer att det beror på mängden lövträd i olika delar av landet, och speciellt mängden lönn som ofta får färglada höstfärger. Längst i norr finns det sparsamt med lönn. Om uppvärmningen gör att lönnen sprider sig längre norrut borde det bli mer färglatt.
Lite googlande:
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/morkret-inte-kylan-ger-hostloven-farg-4778029.aspx
http://grodden.evp.slu.se/slu_klimat/web_1896/index.html
Vi lever närmare städer vilket ger oss värme och ljus på hösten.
Uppsalas SLU temperatur speglar hur Uppsala växer!
http://www.besqab.se/bostaeder/intresseanmaelan/ultuna-traedgardsstad-soedra-bjoerkallen/projektet/
Snart kanske Arla på mjölkpaketen skriver om vulkaner och dess påverkan på klimatet. I dagens tidning skriver man om vulkanen Agung. Illustrerad med ett foto. Bilden visar en grupp elever (ca 20 st) som är på väg till skolan. Dom står på ett flak på en mindre lastbil. Och deras utsikt är vulkanen som spyr ut aska, verkar inte vara så långt från eleverna. Vem vet, motsvarande elever i en svensk skola hade en lektion om vikten av det hållbara samhället. Man kan också läsa att vulkanen under utbrottet 1963 och 1964 spydde ut rök i ett år. Och att den slungade upp en miljard ton vulkaniskt material i atmosfären. Det beräknas ha sänkt jordens medeltemperatur med 0,2 till 0,3 grader. Enligt experter så är det en jättelik klimateffekt för att vara av en enskild händelse. Det ryktas om att det lilla men ack så regeringsmaktk-a partiet MP funderar hur man ska kunna beskatta vulkanernas utsläpp av bl a koldioxid.
Höstkyla påverkar höstfärgerna men också vad slags lövträd man har. Mellansverige är knappast känt för sina sprakande höstlövsfärger då är det bättre att söka sig till New England eller till Jeso (Hondo).
Koldioxiden är oskyldig även om den har blivit allas strykpojke.
Sen är det så i människans liv att inget är oföränderligt. När jag var ung saknade jag dagens beräkningsteknologi och Internet med sina smartmobiler. Däremot behövde jag som ung inte genomlida miljöpartiet, genusforskningen, klimathysterin och annat knäppt som alla #-tag- kampanjerna. Man får så att säga ta det onda med det goda och acceptera den milda och tröstlösa senhösten. Den har om möjligt blivit ännu något tristare än för 50 år sedan även om bidraget från våra biffstekar har varit försumbart.
Tänk jag har alltid tyckt precis tvärtom – de vackraste höstfärgerna kommer milda höstar. Höstar då kylan kommer tidigt brukar löven falla snabbt, ibland utan att ens ha skiftat färg ordentligt. Sedan är det ett problem att milda höstar faller inte de sista löven förrän strax innan snön kommer vilket gör att man knappt hinner räfsa ihop dem.
#19
”Mellansverige är knappast känt för sina sprakande höstlövsfärger då är det bättre att söka sig till New England eller till Jeso (Hondo).”
Det hänger också mycket ihop med hur artrik lövskogen är. Europa har en starkt utarmad trädflora p g a att istiderna successivt har tagit kål på träden (de öst-västliga bergskedjorna har hindrat deras migrationer). Man kan faktiskt grovt datera interglaciala avlagringar på vilka trädarter som finns kvar respektive saknas.
I Ostasien och östra Nordamerika är den gamla arcto-tertiära floran betydligt mera intakt, eftersom det inte finns några ”tvärgående” bergskedjor. De finaste höstfärger jag känner till finns förresten i södra Appalacherna där det är upp till 60 arter lövträd i skogen. Hösten är f ö den bästa tiden att besöka östra USA. Somrarna är outhärdligt varma och fuktiga och vintrarna svinkalla.
En intressant fråga som ingen riktigt vet svaret på är hur skogarna fungerade under varmare perioder då det fanns skog nästan ända till polerna. Växlade de färg och fällde löven under den mörka (men milda) vinterperioden?
Magnus Cederlöf #16
Jag får erkänna att jag inte har gjort någon sociologisk studie på ämnet ”Andelen människor som känner till att hösten är mer färgrik i Norrland”. Jag utgick från vad jag har hört berättas från bekanta som har flyttat från södra Sverige till Norrland, och bilder som jag har sett på norrländska höstlandskap, som jag har jämfört med hur det ser ut i Göteborgstrakten där jag bor.
Hur det blir med höstfärgerna i Norrland i ett varmare klimat är en annan fråga. Tydligen finns det fler faktorer än temperaturen som styr. En snabb googling ger vid handen att dagsljusets längd, luftfuktigheten och trädens genetiska programmering är viktiga.
För egen del kan jag tänka mig att vinden har viss betydelse, då höststormar har en förmåga att få löven att lossna från träden.
Jag tror att det är EU som ligger bakom klimathysterin. Förr skyllde man ju alla problem på EU. För att få stopp på detta så var de tvugna att uppfinna något som alla problem kunde skyllas på.
När detta blir allmänt känt, så kom ihåg var ni läste det först.
#17 #24 Björn-Ola J
”Jag tror att det är EU som ligger bakom klimathysterin. ” Jag tror att även FN/IPCC har en hand med i hysterin.
Som andra skriver ovan, färgsprakande höstar är inte så vanligt i det här landet, större delen av våra skogar består ju av barr och björk.
Björken verkar mest gulna när det är dags.
Att höstarna här i södra halvan av landet är milda och blöta verkar heller inte vara så ovanligt, blåser det från sydväst så är det mild och fuktig luft från Atlanten.
Rent nonsens, jag har fotograferat höstlöv som är precis lika röda i år som dom alltid varit här i Roslagen. Däremot kan dom ju falla av olika snabbt så att man vissa år inte hinner se dom särskilt mycket. Mest fascinerande är det att se träd som tappar alla löv på en gång, vet inte om det är aspar eller björkar eller båda. Undrar vilken mekanism som får det att hända?
Nu har morgonteet gjort sitt och tankedimmorna lättat.
Så här tror jag att det är, som vanligt oerhört förenklat när det gäller biokemi. Men, i växternas blad finns det små organ, organeller, som innehåller allt som behövs för fotosyntesen bl.a. klorofyllerna (gröna), karotenerna (morotsfärgade) och xantofyller (gula). Under växtsäsongen döljer de gröna klorofyllerna övriga färgämnen, men när mörkret börjar ta över fram på höstkanten börjar klorofyllerna brytas ner och det blir allt mer gul-oranget bland lövträden, olika för olika arter mm.
Under hösten bildas även antocyanid-pigment, ämnen som kan omvandla socker till antocyanider som är röda. Soliga dagar ger socker, som under kalla nätter ombildas till det röda antocyanin. Hösthögtryck!
Kortare dagar, sol och kyla om vartannat, flytande vatten i träden och naturligtvis lövträd – allt samverkar till höstfärgerna.
Och, varför detta sker tvistar di lärde om, sannolikt har det att göra med naturens ”återvinning och hållbara utnyttjande av begränsade resurser” eller hellre naturens sunda bonnförstånd.
Anledningen till att Arla har med det på sina mjölkpaket är ju för att upprätthålla myten om den globala uppvärmninge. Oavsett om det stämmer eller inte med höstlöven så är syftet att hålla liv i skrämselpropagandan och människans skuld i det hela. Där budskapet är att varmare är sämre, kallare är bättre. Ett klimat som blir kallare hade varit svårare att skylla på människan.
Låt oss då gå lite söderut och se hur höstfärgerna kan te sig där. T.ex. i Polen:
http://pogoda.omelan.pl/wp-content/uploads/2014/09/1904625.jpg
eller kanske Tyskland
http://www.fotos.sc/img2/u/harzer60/n/Berge_Laubfrbung_Bume_Herbst_Natur.jpg
Enfaldigheten runt klimattugget har inga gränser.
Att vi är närmare en ny istid än vad vi någonsin varit är vi nog alla överens om.
Men om man tittar på vad är det som så starkt inverkar på vårt klimat så att vi kan lämna en istid.
Det måste ju till ett totalt skifte av klimatet för att kunna smälta tusentals meter is på så stora områden som senaste maximum.
Tror inte att koldioxid bidrog med speciellt mycket då nivån var så låg som den var.
Hur var nivån på koldioxiden när vi gick in i den senaste istiden?
Inte första gången arla skriver i galen tunna.
Flyttfåglarna är det också synd om, men det vet bara arla om.
https://www.klimatupplysningen.se/2010/06/03/klimatpropaganda-pa-filpaketet/
Det stämmer som Ann skriver, att en vecka med lugna, soliga dagar och kalla nätter, medan de flesta löven fortfarande är gröna, ger vackra färger. Gissningsvis är 3-4° kallt nattetid i höjd med trädkronan idealet. Om det blir kallare än 7-8° faller en del löv med en gång. Speciellt är det så med ask och asp.
Sen är det också så att när det är soligt, klart höstväder, ser ögat färgerna mycket bättre, jämfört med mulna, disiga dagar. Därför blir effekten dubbel när vädret är idealt; dels färgas löven mer och dels ser vi färgerna bättre. Att jämföra med myten om att det blir kallt vid nätter med fullmåne. I själva verket är det ju så, att när himmeln är molnfri, luften torr och vinden svag, verkar månen vara ljusstarkare än vanligt och man lägger märke till den. Samma väder gynnar utstrålningen och det blir kallt. Här på landet i Normandie är nästan alla orubbligt övertygade om att det är fullmånen som är orsak till kylan.
Men om nu ARLA är bekymrad över den globala uppvärmningen, är det då inte bäst att sluta med att konsumera mejeriprodukter? Vi ska ju inte äta nötkött, eftersom korna fiser metan, men de kommer ju att fisa lika mycket metan så länge vi håller dem vid liv för att dricka deras mjölk. Är det inte dags för klimatets skull att lägga ned ARLA för att låta alla kor försvinna? Korna har ju bara existensberättigande så länge vi konsumerar deras produkter, och då hjälper det ju inte med att enbart sluta att äta kött.
Arla har säkert en ”miljöansvarig” chef, med ett par personer under henne / honom. Ett snabbt sök på Google ger bl.a detta: http://www.mynewsdesk.com/se/arla/pressreleases/arla-aer-ett-av-sveriges-mest-haallbara-foeretag-862932 . Längst ner på sidan finns namnet Ann Freudenthal, (ann.freudenthal@arlafoods.com). Kanske kunde någon läsare av KU med god formuleringsförmåga sända ett e-mail och fråga Ann Freudenthal exakt vad påståendet om mindre färgade löv grundar sig på. Om inte annat, kan hon kanske hänvisa till personen som fabricerat påståendet.
När det gäller hösttemperaturen har jag uppmärksammat ett förhållande som jag inte lagt märke till eller ens brytt mig om tidigare.
Jag bor på landet helt utanför tätbebyggt område och har nu i höst lagt märke till hur temperaturen skiljer sig mellan stad och landsbygd. De tätbebyggda områden har 1 – 1,5 grad högre temperatur nu på hösten. Jag mäter visserligen med bilens termometer men den har en ganska bra noggrannhet enligt mitt bedömande. De dagar som jag sett dessa skillnader är dagar med svag vind och en jämn temperatur över dygnet. Jag bor utanför Norrköping och kan konstatera att även SMHI har denna högre temperatur än vad vi har på min landsbygd.
Detta förhållande är i och för sig alldeles naturligt eftersom all uppvärmning av bostäder hela tiden skickar ut värme genom husens väggar, tak och fönster. Denna värme ger naturligtvis en ökning av temperaturen i stadsnära områden speciellt under uppvärmningssäsongen. De dagar med inversion är nog skillnaden mellan stad och landsbygd betydligt högre.
Är det någon här på forumet som kan berätta hur man beräknar medeltemperaturen på till exempel ett dygn?
Min fråga kommer av att i Norrköpings Tidningar anges på vädersidan ett löpande diagram som över ca 14 dagar och beskriver normaltemperatur på en kurva och sedan lägger man in kurvor för högsta och lägsta temperaturen under samma dygn.
För mig är det att jämföra äpplen med päron. Har jag missuppfattat något?
#3
Den internationellt gängse metoden är att ta medelvärdet av max- och mintemperaturen under dygnet. SMHI har dock en egen formel som ingen annan använder:
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/hur-beraknas-medeltemperatur-1.3923
SMHI:s medeltemperaturer är alltså inte jämförbara med resten av Världen. SMHI anser att deras metod är bättre, vilket i och för sig inte verkar osannolikt.
Även den enkla internationella metoden har dock problem eftersom den kan ge olika resultat beroende på när under dygnet som max/mintemperaturerna läses av. Detta löses genom en så kallat ”TOBS correction”, vilket naturligtvis ökar osäkerheten i mätningarna ytterligare.
Att sedan SMHI:s temperatur för Norrköping är UHI-påverkad kan man lätt konstatera när man kör förbi. Temperaturen är regelbundet 0,5-1 grad varmare än ute vid t ex Borg. Dessutom har SMHI blivit tvungna att flytta sin mätstation alldeles inpå byggnaderna eftersom kommunen planerar att bygga på den gamla mätplatsen, så felet är troligen ännu större där än ute på vägen. Den nuvarande mätplatsen uppfyller för övrigt inte WMO:s regler (vilket den gamla gjorde).
Löven som fallit har i alla fall mörknat och blir till mull med hjälp av maskar-utom i trädgårdar som sköts av firmor. Där har en ny trend skapat gröna gräs-mattor under massiva buller dito. Redan i september efter första lövet på gräsmattan har dessa maskiner , drivna av tvåtaktsmotorer , blåst öronen rena hos grannar och anställda trädgårdstekniker.
Maskarna får ledigt under vintern tydligen. Men gödning får väl ersätta bortfallen biomassa.
I går såg jag hur man sög upp lövhögarna på lastbilar.
Snabbt och enkelt sen fick väl arbetstagarna ledigt för att gå på gymmet och lyfta skrot.
Löfvens tid är besynnerlig!
På mjölkpaketet står det att tre dagar med medeltemperatur mellan 0 och 10 C räcker för att man det ska räknas som höst… Är det inte fem ?? Frost i Hayes Middlesex flera morgnar i rad Rekommenderar ”The Big Freeze” om den brittiska vintern 1962-63 YOUTUBE Sir Ridley Scott var ”production designer” Fyller 80 år idag om IMDB har rätt! Vill INTE att den upprepas…
Jag har slutat hoppas att världen skall vakna upp ur den gröna helvetesdrömmen UTAN att vi samtidigt ställs inför en världsomfattande katastrof som tvingar folk in i verkligheten. Exempel:
Kärnvapenkrig Nordkorea – USA där Sydkorea, Japan och Kina dras in.
Årtusendets utbrott av någon supervulkan som sänker den globala temperaturen så att världssvält uppstår.
Tyvärr kan jag inte se annat än en jättelik katastrof som ”räddningen”. För ett år sedan satte jag min förhoppning till Donald Trump. Jag borde förstått att de gröna khmererna inte bryr sig ett dugg om demokrati och att inga politiska val i världen kan ändra på detta.
# 40 Olav G., jag har en lite annorlunda bild. Vi lever i det gröna tyranniets globala centrum. Öst bryr sig inte och u-länderna är bara intresserade av bidrag. I USA börjar det dyka upp små ljusglimtar i spåren av att Trump har avreglerat Obamas försök att avindustrialisera landet. Snart nog kommer öppna debatter mellan klimataktivister och vetenskapare att synas i USAs media och hur man än letar finns det inga hotande samband mellan temperatur och atmosfärens koldioxihalt, Tysklands energiförsörjning blir alltmer ohållbar och det påverkar landets politik. Klimatängel har svårt att hålla sig svävande över allas våra huvuden… Det ena kortet efter det andra i korthuset börjar svaja ordentligt och snart nog faller det ihop med en tyst suck. Sedan blir det för alla miljömedvetna/aktivister att byta fot.
Nu ska Polen köpa gas från USA istället för från Ryssland. Intressant.
”Det kommer mera”.
Tack Ann. När allt är nattsvart kan det många gånger vara uppmuntrande att se att andra är mer optimistiska än jag själv.
Vet du förresten vad jag ser som det knäppaste av allt här i världen?
Jo, det måste vara det faktum att det gick att få hundratals miljoner att tro på ett klimathot som motsade allt vad egna ögon sett genom livet och är tvärt emot det hjärnan minns om hur väder och klimat var förr i tiden.
Grön blir man alltså när man inser att politikers påhitt är mer att lita på än alla våra samlade egna sinnen.
The economy stupid! Man ska inte ta vad politiker säger så allvarligt, man ska titta på vad dom för för politik. Tror verkligen våra politiker på en annalkande klimatkatastrof måste jag säga att dom har en konstig lösning på problemet, vi ska, gärna med lånade pengar, konsumera oss ur krisen. Nåt stämmer uppenbarligen inte, det är nog som vanligt dom vill ha mera pengar av oss.
#42 Olav, tack och Dina slutord var dynamit!
#42
”Grön blir man alltså när man inser att politikers påhitt är mer att lita på än alla våra samlade egna sinnen.”
Påminner om vad en bekant till mig och före detta miljöpartist sa en gång:
”Att vara mijöpartist är inte en fråga om politik, det är en diagnos”
Staffan Lindström #39
Det stämmer att det är 5 dygn, inte 3 dygn, fake news från Arla !
” Om dygnsmedeltemperaturen är lägre än 10°C fem dygn i följd, säger vi att hösten anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till högre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som höst. ”
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/host-1.1257
Ann L-H #41,
Jag är benägen om att hålla med dig i din optimism. När Köpenhamnskonferensen 2009 var över så såg det mycket, mycket mörkt ut för en glimt av förnuft i klimatfrågan. Alla var med på tåget. Obama utfärdade generösa åtaganden å västvärldens vägnar. Bara några månader återstod innan klimatkatastrofen skulle utbryta. Vi i västvärlden var alla skyldiga och skulle avveckla och betala.
Jag spådde då att KU skulle bli helt censurerade från stormedia och att det bara handlade om att få bloggen att överleva i sin bunker.
Idag är läget ganska så annorlunda, internationellt sett. Alltfler nationer inser att löftena inte kan hållas. Vare sig beträffande koldioxidsänkningar eller beträffande att betala 100 miljarder dollar i grön skatt till FN (UNEP). It. Ain’t. Gonna. Happen. , som lord Monckton uttryckte den politiska verkligheten under Durbankonferensen 2011.
https://www.klimatupplysningen.se/2011/12/11/durban-total-flopp/
På den tiden trodde folk på flosklerna. Idag är det väl bara Svenska MP och C, samt möjligen Merkel bland de tunga politikerna som tror på fablerna som levererats från IPCC.
Det ser ganska ljust ut, faktiskt.
# 39, 46
Ibland får den definitionen lustiga konsekvenser. Hörde på radion för en eller par veckor sedan att hösten äntligen kommit till Skåne. Tydligen hade dagar med medeltemperatur över 10 grader hoppat in på ”rätt” ställe ett flertal gånger och fördröjt hösten ända till mitten av November.
Ett annat fenomen som åtminstone i mina trakter inträffat flera av de senaste åren är att våren kommit redan i sluter av februari. Sen har ”våren” blivit urusel och det har inte blivit grönt förrän en bit in i maj. I år var det exceptionellt då det inte gick att släppa djuren på bete innan månadsskiftet maj/juni trots att det varit vår i drygt tre månader.
Hösttemperatur i november Nikkaluokta -34.4 idag.
Ställdalen i Örebro län 38 cm snö.
#48
Och i delar av Lappland blev det aldrig meteorologisk sommar i år, eftersom det aldrig var fem dagar i rad med en medeltemperatur över 10 grader.
Och det har också hänt enstaka år att det aldrig blev någon meteorologisk vinter i delar av Skåne.
Däremot tror jag aldrig det har hänt att vår eller höst har blivit ”överhoppade” även om det teoretiskt sett skulle kunna inträffa (om det inte blir sju dagar i rad med medeltemperatur över noll men under 10 grader innan det blir fem dagar i rad med medeltemperatur över 10 grader och vice versa).
#49
Det har faktiskt hänt att vinterns lägsta temperatur har inträffat i november (och mars), även om det är ovanligt.
Det börjar mer och mer störa mej det här dividerandet om temperaturer. Lokalt har jag kännt av den våtaste sommaren och hösten på länge. Temperaraturen har inte varit nån höjdare heller. Men när vi har kallt och vått brukar det vara varmt och torrt någon annanstas.
Om klimatet går mot det varmare hållet, så inte mej emot. Har aldrig förstått paniken med en liten temperaturhöjning. Om inte jag och mina barnbarn hinner undan en några millimeters havsnivåhöjning, så voi voi. 10000 år tills katastrof. Vems barnbarn eller barnbarnsbarn är här då. Och tror någon på allvar att dom inte hunnit undan det stigandet vattnet.
Personligen är jag mera bekymrad för växande isar.
Det största slöseri med pengar, till ingen nytta, jag någonsin sett. Hoppas det aldrig händer igen. En form av häxjakt. Människor tycks älska häxjakter. Historieboken får visa vem som stod bakon denna gång.
Samma ledstjärna överallt – alla klimatförändringar är till det sämre – aldrig bättre
Hur har man lyckats hjärntvätta allmänheten så till den milda grad?