Hos börsjättarna hamnar klimatet i marginalen

Svenska Dagbladet berättar idag att de stora börsföretagen inte längre bryr sig lika mycket om miljö och klimat. Lars-Olle Larsson, partner på PricewaterhouseCoopers, har frågat 100 finanschefer och 100 operativa chefer på de 200 största svenska bolagen om hur de ser på klimat- och hållbarhetsfrågor och hur de hanteras på styrelse- och ledningsnivå. Visserligen medger 87 procent av de tillfrågade att klimat- och hållbarhetsfrågor är viktiga, men när det kommer till verkstad saknas initiativen. Närmare hälften av cheferna säger att klimatfrågan inte diskuteras i företagets vision om framtiden. Och över hälften, 55 procent, uppger att varken frågor om klimat, miljö eller socialt ansvar utgör återkommande frågor på styrelsens agenda.

Frågan är: anser ledningen för näringslivet att klimatfrågan bara är en fluga?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  Nä det är väl bara internet som är en övergående fluga (enligt auktoriteten Uusman fd postkassörska då kommunikationsminister).

 2. Lejeune

  ..har full förståelse för att företagen betraktar detta so ”en fluga”.
   
  http://opinion.financialpost.com/2010/06/06/legal-verdict-manmade-global-warming-science-doesn%E2%80%99t-withstand-scrutiny/

 3. Peter Stilbs

  jag minns det något stökiga ”klimatmötet” på IVA för något drygt år sedan  (Erland Källén och Gösta Walin var huvudtalare) – där framträdde bl.a. industriman (Var det Preem ?) som sade rent ut att de bara har att rätta sig efter de pekpinnar politikerna hittar på, och i övrigt är rädda att få en ”dålig miljöprofil” i kunders ögon.  Vad de själva egentligen tycker saknade relevans, sade han – de kan ändå inte agera på egen hand.

 4. Jonas B

  Att de inte bryr sig om AGW-bluffen längre gör de rätt i, tycker jag. Däremot är det  allvarligt om de inte prioriterar miljöfrågorna. Det borde de göra. Oljekatastrofen i Mexikanska golfen är rena skräcken. 

 5. Erik L

  Nja, det finns en hel del stora börsjättar som bryr sej om klimatfrågan i allra högsta grad, framförallt energibolagen som suger åt sej pengar via gröna el certifikat eller som handlar med utsläppsrätter. men även företag som levererar utrustning till vindkraft mm gottar sej i de gröna pengarna. De flesta får dock bara betala dyrt för denna hysteri.

 6. Bim

  Maggie!
  ”Frågan är: anser ledningen för näringslivet att klimatfrågan bara är en fluga?”
  Självklart. Det är en fluga. Visserligen en envetet kostsam och långlivad fluga, men lik förbaskat en fluga, tills miljönissarna har hittat på någon annan och klimatflugan slänger tassarna i vädret. Gud va kul den meningen blev. 😀
    Sedan gillar jag inte att folk sammanblandar klimat med miljö.
  Det finns så mycket flum i den här debatten så det börjar likna konstskolornas flumcirkus där man kan göra vad skit som helst och upphöja det till konst.

  Jag har inget emot att folk målar en massa strunt , sitter nakna i en glasbur eller ställer ut en hög med skrot , men att kalla sig  konstnär och ta hutlöst betalt för att man inte vet vad man skall hitta på tycker jag tyder på dålig självinsikt eller rent av bedrägeri. Det är väldigt likt alla snubbar som talar om hur klimatet skall bli om hundra år och därför kallar sig klimatforskare och bluffar till sig anslag som vi skattebetalare får betala.
  Klimatforskningen skall behandlas som vilken annan forskning som helst, varken sämre eller bättre.
  Varför tjatar jag här förresten? Den här debatten är över, slut, averkad, självdöd. Gräv ner den och låt den vila i frid.

 7. Bim

  Maggie!
  Glömde, Du har gjort en strålande insats att montera ner klimatbluffen. Bra!

 8. Gunnar Strandell

  Jag hörde en representant för Swedish Environmental Institute på vetenskapsradion i morse. Han sade att klimatfrågan fått för stort fokus och att de nu skullle börja samarbeta med forskarna som studerar tillgången på olja och kol.

 9. Gunnar S: Smart drag av SEI.

 10. Peter Stilbs

  Det var något SEI-arrangemang i denna nya anda i går förmiddag på KVA – Rockström och Aleklett var huvudtalare – sen någon ”panel”.  Hade själv inte tid att gå.

 11. Argus

  #8

  Lite semantik bara……

  ’.. för stort fokus…..’

  Detta måste väl ändå innebära ett dåligt fokus. Fokusera innebär ju att man justerat sitt sytem så brännpunkten är så liten som möjligt.
  Så ett för stort fokus betyder då att man sprider sina insatser på för många spår/’arbetar brett’.

  Påminner mig lite om min supervisor: ’You should concentrate…., on many things.’

 12. Dennis L

  Ledningen för Näringslivet? Vem, vad, eller vilka är det? Är det staten, hehehe, nä, förlåt nu var jag cynisk.

  Avses intresseorganisationen Svenskt Näringsliv, eller vad?

  Hur som helst. Givetvis pratas det mindre om sånt där eftersom företagen är befolkade av ett medborgargenomsnitt som börjat anse att allt j…a miljösnack är trams och stjäl värdefull tid från annat viktigare arbete inom företaget.

  De diskuterar förmodligen lite mer idag i styrelserummen och på möten om hur företaget ska kunna växa för att därmed kunna ta en större del av sitt sociala ansvar.