Gröna miljonärer satsar på billigt kol

soros

Efter att ha bedrivit en skoningslös propaganda mot den amerikanska kolindustrin och med Obamas hjälp fått den konkursmässig är det nu dags för de gröna klipparna att kliva in och göra pengar på de billiga aktierna.

Tom Clarke är en varm anhängare av att rädda planeten från det fossila bränslets ondska. Men nu har han kommit på ett sätt att tjäna pengar på kolindustrin. Planen är att köpa upp billiga kolgruvor från konkursmässiga Patriot Coal Corp i Virginia och fortsätta med deras kolbrytning. MEN och här kommer det fiffiga – Tom skall sälja kolen med en liten grön gloria. För varje ton kol som skeppas iväg skall det följa ett avlatsbrev i form av ett löfte om att han skall plantera nya träd. Och träd konsumerar ju koldioxid, eller hur?

Vem som skall kontrollera att Tom planterar sina träd är dock inte riktigt klarlagt.

En ännu mycket större gigant inom finansmarknaden är George Soros. Otaliga är de miljoner som han spenderat på att stötta allehanda anti-fossila lobbyingprojekt som demoniserat kol. Och nu har han genom presidentens och EPAs hjälp fått kolindustrin att darra. Pålagorna på den amerikanska kolindustrin genom EPAs Clean Power Plan har fått industriaktierna att falla radikalt. Så då passar Soros på att köpa.

Hur han skall använda det billiga kolet talar Soros inte om. Men det ligger ju nära till hands att tro att det går att sälja med vinst någon annan stans där regleringarna inte är så strikta.

Vi lever i en värld där den gröna klimatsmartheten hyllas samtidigt som hyckleriet med lätthet kan genomskådas av en granskande journalist. Det är inget fel i att tjäna pengar på kol, men när personer som propagerar för en sak samtidigt skor sig på det motsatta agerandet så luktar det ganska illa.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingvar

  Bra Ingemar!
  Soros hade jag läst om tidigare.

 2. Lasse

  Gårdagens Agenda handlade om Indiens behov av utveckling och energi.
  Indien är inte främmande för ökande kolutvinning.
  I samma agenda sitter Romson och vill att Sverige skall gå före och vara ett föredöme i klimatfrågan.
  Vi får väl lägga ner våra kolkraftverk!

 3. Helge

  Nu verkar det inte vara några stora summor denna gången…

  Men att klimatet driver stora affärsmöjligheter och det nästan alltid är skattebetalare som står för betalningen är klarlagt ett flertal ggr.

 4. Olav Gjelten

  En sak upprör mej mer än när sagt något annat. Så snart som miljötalibanerna propagerar för stängning av än det ena, än det andra, är det allt vanligare att motståndarna också använder miljöskäl som argument för det motsatta.
  Just nu framträdde en företrädare för kalkbrytningen på Gotland där han, som enda argument använde miljön som skäl för fortsatt brytning. De personer som inte klarar argumentera på annat sätt än att tävla om vem som är de allra värsta extremisterna på det påhittade miljöområdet skulle göra större nytta genom att hålla käften helt enkelt.
  Den enda vägen är att bekämpa miljöflummet i sin helhet och inte framstå som en anhängare av det.

 5. Mats G

  Bra Ingemar.

  Du har gett oss ett liten inblick hur det kan fungera. Tom Clarke har jag lite dålig koll på men Soros namn dyker ofta upp i diverse sammanhang.

  Det finns många som kallar dessa ny liberaler(hatar det uttrycket). Där finns en idé om att skapa kaos för att sedan kunna tjäna pengar.

  Som ni märker så räcker det med lite dysfunktionella områden. Kanske Ingemar har snubblat över den verkliga kraften bakom klimathotet. Mer pengar och inflytande för vissa individer. Gissa vem som får betala notan.

  Fö Så tror jag att det billiga amerikanska kolet kommer säljas i Kina.

 6. Helge

  #4

  Använd ordet klimat i din argumentation så upphör all form av granskning. Är precis som det var i den gamla Sovjetsfären, vissa begrepp vågade många inte ens nämna, kritisera var uteslutet. Spelar ingen roll hur dumt det var.

  Klimatet, dess politik och ev påverkan vågar ingen officiell person nämna. Bannbullan kommer som ett brev på posten. Du blir tillåtet villebråd och tappar inflytande och minskar dina karriärmöjligheter.

  Gör du tvärtom, lyfts du till hjältestatus, även omåtgärden i slutänden inte spelar någon roll i praktiken eller tom är negativ. Tanken var god!

 7. Kenneth Mikaelsson

  Och sen tänk så många billiga ho**r som villigt ställer upp som stödtrupper till världens alla Soros och Rothchilds … Typ TP Sigge Olle mf…. Får väl hoppas av skär dumhet fast i TP´s fall är jag tveksam om det inte är rent ideologiskt..

 8. Thomas P

  Mats G #4 ”Du har gett oss ett liten inblick hur det kan fungera. Tom Clarke har jag lite dålig koll på men Soros namn dyker ofta upp i diverse sammanhang.”

  Och som du argumenterade i tidigare tråd är det då bevis för att Soros är betydelselös, eftersom du hävdade att man aldrig hörde talas om de verkliga makthavarna.

 9. Mats G

  8
  Thomas P
  Man kan tycka mycket om dig men du är skärpt.
  Soros är inte betydelselös för han har påverkat världsekonomin fler än en gång.

  Så länge man håller sig inom ramarna så är det ok. Och han är högt på näringskedjan så det ger väl vissa privilegier.

 10. Mats G

  9 forts.
  Det beror på vad man menar med betydelselös förstås. Om jag uttrycker mig så här. Soros är mycket, mycket rik som ger både inflytelse och makt. Inget mer.

 11. Mats G

  forts
  Jag skrev också att de inblandade inte är medvetna om vilka roller de spelar. I Soros fall är jag inte så säker.

 12. Mats G

  forts

  Bush den äldre och Dick Cheney skulle gissa också har viss medvetandehet men är fortfarande verktyg iom att de är publika.

 13. Ann L-H

  Ian Wishart skrev 2009 en intressant bok Air Con där han bl a. hade en hel del info om hur fam. Soros styrde och ställde medan världen sov. Där finns uppgifter om att han understödde Obama, Barbara Boxer, H. Clinton, Johan Kerry m.fl. Soros satsade tidigt på Obama när han insåg Obamas unika talanger att kliva upp mot toppen.
  Soros har skyddat Hansen när Hensen ansåg att han som whistleblower var tystad mm.
  Soros m. fam. var länge, är?, Östeuropas okrönte kung sedan murens fall, menar Wishart
  Mm
  Boken skrevs inför Köpenhamn -09, den gjorde starkt intryck då, sedan kom ju Climategate och ”Air Con ” minksade i aktualitet och hamnade nära nog glömskan.
  Den står här i hyllan och ja, kanske dags att läsa om den.

 14. Mats G

  13
  Ann L-H

  Soros aktiviteter på 1980 -t var starkt bidragande till Eurons utveckling genom hans spekulationer mot minder europeiska valutor. bla den Svenska. Det var som en demonstration. Det här är det som kan hända om man är en liten och svag valuta.

 15. pekke

  Att företagsledare som framställt sig som ” gröna ” numera gör klipp på fossila bränslen är inte konstigt, de måste ju maximera sina vinster oavsett vilka objekt de hämtar ut vinst från, det kanske inte finns så mycket mer vinster att hämta inom den ” gröna ” sektorn.

  I en debattartikel tycker Sveaskogs ordförande att skogsindustrin kan hjälpa till med ersättningen för fossila bränslen så att Sverige blir fossilfritt 2050.
  Man kan undra om denne har räknat på hur mycket biomassa som behövs och vad kostnaderna blir för att ersätta fossila bränslen ?
  http://www.di.se/artiklar/2015/8/30/debatt-lat-skog-ersatta-olja-i-transportsektorn/

  Europa använde en gång i tiden mer biobränsle än tillväxten av biomassan.
  Skall vi hamna där än en gång !?
  http://www.nyteknik.se/incoming/article434995.ece

 16. Lasse

  Nu kan man köpa kalktillverkare billigt på Gotland.
  Ojnareskogen stoppar Nordkalk.
  Tre brott inom 5 km har inte hindrat att det är en Unik miljöskatt mitt emellan:
  https://www.google.se/maps/place/Ojnare/@57.8386383,18.9371929,11408m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x46f6e5574ebda22d:0x1da1aa371cee7ea8?hl=sv

  Så ser MP på naturen kontra jobben!

 17. pekke

  OT.
  Om havsnivån igen, verkar vara olika bud om denna tydligen och dess trend.
  http://notrickszone.com/2015/08/30/sea-level-rise-alarm-turned-off-noaa-absolute-global-sea-level-rise-is-believed-to-be-1-7-1-8-millimetersyear/#sthash.WqDIt5ZK.dpbs

  Läs gärna kommentarerna oxå !

 18. Mats G

  Det skall bli intressant och följa Greklands öde.
  Det intressanta är att Goldman Sachs Group Inc var djupt insyltat i förvanskningen av Greklands budget så de kunde komma med i EU och Euron trots de inte var kvalificerade.

  Sedan så verkar de på båda sidorna så de som godkände var på samma sida så resultatet var givet förstås.

  Grekland står nu på ruinens brant. Som Ingemar skrev. Köp billigt, sälj dyrt. Målet är alltid mer pengar, inflytande och makt.

 19. Slabadang

  De nyttiga idioterna!

  De gröna och våra journalister som oftast är samma sak är extremt aningslösa behjälpliga nyttiga idiotertill att prångla ut prefabricerade propagandapaket small medium large och xl.

 20. Mats G

  19
  Slabadang

  Kan bara hålla med!

  Det är inte alltid lätt att vara intellektuell och se folk springa benen av sig för att berika typer som Soros.

 21. pekke

  OT.
  Odens sista veckobrev från Petermann-expeditionen på Grönland.

  http://www.sjofartsverket.se/pages/102985/Veckobrev%20fr%C3%A5n%20Oden%202015-08-30.pdf

 22. Lasse

  OT ang havsnivån.
  Pegelmätningar indikerar en ökande havsnivå på 1,4+0,3 mm/år
  0,3 är den beräknade landhöjningen orsakad av lättnader pga avsmältningen (”Note that if you add Peltier’s 0.3 mm/yr GIA to the calculated 1.48 mm/yr global average rate of MSL rise, the sum is right at NOAA’s 1.7-1.8 mm/yr figure. – See more at: http://notrickszone.com/2015/08/30/sea-level-rise-alarm-turned-off-noaa-absolute-global-sea-level-rise-is-believed-to-be-1-7-1-8-millimetersyear/comment-page-1/#comment-1036664 ” )

 23. pekke

  Stämmer det här så kan Ojnareskogen bli en riktigt dyr affär för staten och oss skattebetalare.

  http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/miljoratt/lansstyrelsen-morkar-om-ojnareskogen_625099.html

 24. Lasse

  #23 pekke
  Det vore spiken i kistan för Åsa!
  ”Den 20 april 2012 disputerade Åsa Romson i miljörätt vid Stockholms universitet.[7] Hon blev därmed den första svenska partiledaren på nästan 40 år med en doktorsexamen. Hennes doktorsavhandling studerar vilket legalt utrymme som den internationella investeringsrätten ger stater att skydda miljön och reglera en hållbar användning av naturresurser samt hur mellanstatliga investeringsavtal påverkar genomdrivandet av miljöpolitiska reformer och miljörättsliga regler”

  Båtfärgen har väl torkat men detta kan bli dyrt för oss!

 25. Lasse

  #24 Forts
  Hittade denna artikel som visar att Åsa inte är direkt främmande för att köra över äganderätten för att få igenom sin vilja: ” INTERNATIONELLT INVESTERINGS-SKYDD – ETT HINDER MOT ”KLIMATSMART” LAGSTIFTNING?”
  http://su.diva-portal.org/smash/get/diva2:180928/FULLTEXT01

 26. Ann LH

  Åsa Romson verkar satsa på en hög position inom IPCC-administrationen. Där har demokrati och medbestämmande och sådant försvunnit i resonemangen. Nej, precis som för Obama gäller det att med fräckhet och kreativ tolkning av lagar få igenom sin agenda.

 27. Istvan

  Soros med sin ungerska bakgrund hade lätt att röra sig och bygga kontaktnät i Östeuropa åren innan murens fall. Nomenklaturan i dessa länder visste redan att vändningen är oundviklig. Det gällde att planera för att konvertera den politiska makten till privatekonomi. Soros på sin sida förstod att det är bäst att sattsa på dessa kadrar som saknade både moral och ryggrad. Vana att spela underhuggarens roll och verkställa alla order från ”Centralkomitten”. Det går smidigt att göra privatiseringsaffärer med sådana typer. Man slipper också risken att det uppstår nya självständiga stater. Det är illa nog med dom som ännu finns.

 28. Ingemar Nordin

  Istvan #27,

  Soros har, som du säger, en bakgrund som gör honom van att umgås med och utnyttja systemet, var det nu än är. Obama borde vara en perfekt måltavla för honom. Samtidigt måste jag beundra honom för de insatser han gjorde direkt efter murens fall i Östeuropa då han byggde upp ett nät av forskningsinstitutioner och fond för stipendier som möjliggjorde för en lång rad östeuropeiska akademiker att knyta kontakter med Väst.

  Han tror (trodde?) på det Öppna samhällets utvecklingspotential. Men verkar ha övergivit den tanken för en röd-grön geggamoja och rent vinstintresse.

 29. Ann LH

  Förtroendet för Åsa Romson har återigen sjunkit, enligt senaste undersökningen är det nu 7 % som har förtroende för henne. Allt enl. Expressen.

 30. Bim

  Ann L H
  GP kommer att släppa lös debatten på ledarsidan varje onsdag med kunniga och frispråkiga
  debattörer. Börjar nu på onsdag med Lotta Gröning.
  Vore inte det något för dig?
  Jag tycker att GP skärpt till sig en aning sedan Alicia kom in på ledarsidan.
  Tänk om Du och Lars Bern hade fått in några inlägg. Skulle vara väldigt roligt.

 31. Bim

  Ann L H
  Och nyttigt.

 32. Ann lh

  Bim, jag har tipsat om Lars Bern och Lennart Bengtsson men inte fått någon feedback-back än så länge.
  Det händer nog en del lite här och var. Svenskan har enligt uppgift anställt en klimatreporter som ska granska klimatfrågan. Hur hans uppdrag ser ut är oklart, möjligt blir det endast ytliga rapporter i samma stil som Susanna B.’s. Vi-skogens seminarium tydde i varje fall inte på någon större insikt i frågan.

  Jag hoppas verkligen att den nya ledarredaktionen på GP har kraft att riva åsiktskorridoren även vad klimatfrågan beträffar. Jag tror på Adam och naturligtvis Alice, men vet som sagt inte hur mycket de får och kan röra runt i dammet och dammen utan att sänka tidningen.
  Det vore i varje fall häftigt om klimatljuset kom från väst!

 33. Olav Gjelten

  ”För en genomtänkt klimatpolitik”, skriver Stockholmsinitiativet – Klimatupplysningen.
  Tack och lov styr klåfingrade politiker inte över klimatet (utom rent lokalt en lite högre temperatur i städerna). Därför borde flumuttrycket ”klimatpolitik” bort en gång för alla.
  Man nästan kräks åt att bevittna alla nonsensuttryck som klimattalibanerna lyckats få in i när sagt allas språk.

 34. Istvan

  Ingemar # 28
  Ju, jag är själv en stor beundrare av Soros. En makalös levnadsbana för grabb från Budapest som kom till Väst och började som diskare. Med samma bakgrund har mina framgångar varit betydligt blygsammare.
  Men, vilka utgjorde då denna långa rad av akademiker som med bl. a. Soros`försorg fick knuta dessa väst-kontakter? (Med säkert många hedrande undantag)
  Som sagt den härskande nomenklaturan var i desperat behov av dessa kontakter och insikter för att positionera sig för kommande konjunkturer.
  När systemet rasade var man berädd. Blixtsnabbt privatiserade / förskingrade man nationens egendomar. En svår metamorfos, från kommunist till maffia-kapitalist. Inte så mycket moraliskt, men rent tekniskt. De tidigare saliggörande kunskaperna i marxism-leninism är till ingen nytta härvidlag.
  Men man hade ju goda kontakter!
  Svårt att veta om Soros själv var medveten, eller bara spelade den nyttiga idiotens roll?
  Som vi vet, kommunister har en imponerande förmåga att alltid hitta sådana

 35. Christopher E

  pekke #17, Lasse #22

  Helt klart intressant att medelvärdet av NOAA:s peglar är så lågt som nära 1,5 mm/år havsytehöjning. Först avvisade jag det hela därför att det är ojusterat för landhöjning och andra tektoniska rörelser. Och det är en överrepresentation av peglar i landhöjningsområden.

  Men Dave Burtons kommentar är bra. Han har koll på vad som är vad inklusive en helt korrekt beskrivning av GIA-korrektionen som lurat många att lägga moms på höjningstakten. Han rensar datat efter bästa förmåga och kommer fram till just ca 1,5 mm/år.

  Tidigare har det publicerats studier som istället bara använt stationer med känd GPS-mätt absolut tektonisk rörelse. Jag minns en som gav 1,6 mm/år i globalt genomsnitt.

  Satellitaltimetrin låter alltmer otrolig. Det är ju inte rådatat som ger 2,8 mm/år, utan det görs någon okänd justering. Mörner har frågat efter den men inte fått svar,

 36. Ann LH

  Forts. Bim m.fl. #30, 31.
  I ett annat inlägg här i går diskuterades media och klimatfrågan lite grann. Då kom tipset om VI-Skogens seminarium under Almedalsveckan upp.
  http://bambuser.com/v/5627215
  De fyrtio minuterna är intressanta, samtliga debattörer vilar tryggt i Al Gore´s, Stern´s, IPCC´s famn med 99.9% konsensus och visst hån mot de sk skeptikerna. En av dem är svenskans chefredaktör Fredric Kare´n. Har han inte tänkt om sedan dess är nog den nye klimatreportern´s uppdrag tämligen begränsat.
  Hoppas GP blir först med att spränga korridoren.

 37. Daniel Wiklund

  Romsons stöd är snart nere på 0 %. Tur för språkröret och miljöministern att hon har ett språkrör här på bloggen, Thomas P som stödjer henne till 100 %.

 38. Bim

  Ann LH
  Skall bli spännande att läsa Grönings inlägg på onsdag. Kanske ger det en vink om hör lösa tyglarna är.

 39. Mats R

  #33 Olav Gjelten

  Bara själva tanken att politiker skulle kunna besluta över Jordens klimat är fullständigt absurd och är definitivt ett uttryck för vad man under antiken kallade ”hybris”, alltså mänskligt självförgudande. Herodotos berättar om en persisk kung som lät prygla Bosporen med kedjor som straff för att den stormade när han skulle föra över sina trupper till Europa från Mindre Asien. Jag tycker att politiker som tror att de kan styra över klimatet spelar i samma division som denne konung. Historien upprepar sig ibland.

 40. Christopher E

  #36 Daniel Wiklund

  Att sänka inte bara Nordkalks nya stenbrott utan även skada andra företag i kalkbranschen samt underleverantörer på Gotland var ett stort misstag. Detta med okunnig politik istället för att invänta den miljöprövning som pågår (där Nordkalk fått ja så här långt). Givetvis ska naturvård vägas mot samhällsnytta. Men det var ju det Romson föregrep.

  Hur kom hon till Gotland idag då? Får man gissa med det inrikesflyg hennes parti vill förbjuda för oss normala människor.

  Kalksten är en värdefull naturresurs. Att inte utnyttja den är inte vettigt. Det finns plats både för natur och stenbrott. Kalken behöver vi i vilket fall. Tas den inte här bryts den utomlands istället. Är inte närproducerat inne nu längre?

  Extra sorgligt känns det efter att ha tillbringat dagen vid Gotlands kustklintar i nordväst.

 41. Bim

  Förlåt Alice, att jag gav dig fel namn. Om du läser här, så vill jag säga att du gjort ett bra jobb på min gamla GP. Utan dig hade jag inte längre varit prenumerant.

  Ann, håller med om att det vore riktigt kul om GP var den tidning som välte åsiktskorridoren.

 42. Carbomontanus

  Ladies & Gentlemen

  Dere er vel klar over at det italienske oljefirmaet AGIP nylig har gjort et enormt gassfunn i sjøen utenfor Egypt, som ser ut til å endre kartet hva gjelder avstander og ressurser og politiske premisser i Middelhavsområdet.

  Dere har vel også lært dere glosa ”Doubblethink”?

  På tysk heter det samme HEUCHELEI fra gammelt av, som betyr å si noe utover med munnen og samtidig mene noe annet innover i hjertet. På Norsk kaller vi det samme for Lyv eller Jug. Og det er ikke helsosamt, da det krenker Nervus vagus. HEUCHELEI eller Doubblethink kan med andre ord trygt fra- rådes som helse- farlig.

  Men, for å gjøre det beste ut av det, og tenk også på Svea- gruva på Svalbard,…. så synes jeg noen her burde åpne sjappe som book- maker hvor det er åpent for enhver å tippe og satse og inngå veddemål, i tider som disse da det er så mye doubblethink og HEUCHELEI, Lyv og Jug.

  Parisermøtet skal vissnok avholdes mellom 30 november og 11 december , hvor de respektive Imperier og Stormakter nærmest under trussel om Dommedag formodes å skulle kunne bli enige om en radical redusering av fuelingen med fossilt carbon fra nu av. Og på juridisk bindende måte, og så kan de ikke engang bli enige om Ukraina. Hvor det åpenbart også er mye HEUCHELEI og Doubblethink og lyv og jug løs.

  Den nærmeste verdenshistorie fra nu av må jo være et el- dorado for den dyktige book- maker.

 43. sibbe

  Enligt Der Spiegel har ( den kanske) blivande ordförande för Labour Jeremy Corbyn för avsikt att öppna och köra i gång igen de kolgruvor som stängdes av Maggie Thatcher ifall han blir vald som primeminister i UK!
  Hur det nu skall gå till. Så Storbritannien skall börja elda med kol igen? The Guardian är säkert inte riktig med på noterna!
  Och så har han en bror Piers Corbyn som är en inbiten klimatskeptiker…
  Intressanta tider inför Parismötet.

 44. Carbomontanus

  #43 Sibbe

  Ja, kunne vi endelig komme så langt som å begynne å spå og vedde innenfor Parisermøtet.

  Hva sånne smågutter som en og annen løytnant i Arbeiderpartiet mener før valget er ikke så viktig eller så sensasjonelt, idet valgløfter er noe man ikke behøver å holde. Valgløfter skal man aldri stole på eller satse penger på.

  Men det er helt åpenbart at det i det siste 3/4 år har vært ført en temmelig tung propaganda- kampanje for et bestemt resultat på det møte, blant annet så har The Guardian klart fraveket de mer edruelige og balanserte journalistiske normer de hadde før, og heller klart vist en viss propagandistisk stil og (obs obs skjellsord..)…… journalistisk Fedme!….. som jeg slett ikke liker. For det er så lite saklig informativt. Jeg trenger heller å vite hvilken vei vannet renner, for da kan jeg heller gjøre meg opp min mening selv-. Og Alarmere,… det er heller noe jeg liker å gjøre selv. Jeg trenger ikke å alarmeres.

  Og slik det synes kjørt opp nettop med adskillig ”fedme” og store kanoner og smurt tjukt på,….

  ….. så kan vi jo også garantere at en og annen, kanskje til og med begge bobler eller ballonger vil sprekke, dersom det kommer noe resultat i det hele tatt.

  Er det noen som tør å vedde imot det?

  Det jeg mener er at i København kom det just ikke noe resultat fordi da hadde den ene eller andre fete bobble eller ballong som var blåst meget stort opp, (Koch Brothers imot Gro Harlem Brundtland og Al Gore) kollapsert.

  Selveste Obama, som alle hadde satt sin lit til, reiste hurtigst fra Oslo til København med Fredsprisen i lomma og sikret til alles overraskelse at ingen ting skjedde.

  Verden hadde nemlig gått av skaftet eller av skinnene om noe hadde skjedd, og tiden var bare ikke inne for det.

  Da Djevelen fikk det i sinn
  At intet skulle skje
  Da satte han i verden inn
  Den første Komitte

  SANN!

 45. Domniq

  Soros har mer eller mindre öppet medgett att han ser världen som sin personliga schackbräde. Han är socialist till ytan, kör igenom färgrevolutioner i östra Europa och finansierar tiotals ,om inte hundratals, medier&bloggar i USA och ute i världen. I USA är det ”vänster”agenda som gäller, medan han i (östra) Europa&övriga världen marknadsför frihet&”demokrati” (via Open this-and-that). Frågan är om det inte är makt&pengar som driver honom bäst, som i detta fall.