To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Hear, hear!
Måste man bli medlem för att kunna läsa artikeln?
kalle s: Nej, det tror jag inte.
När jag tryckte på länken kom bara rubriken upp.
Det yttre är bättre idag. Mycket bättre. Delvis ofantligt mycket bättre. Levnadsstandard, valmöjligheter (yrke, studier, kunskapsinhämtning, resmål…) o.s.v.
. Men det inre? Finna verkligen någon mening med livet? Har man egentligen något mer än pensionen att se fram mot?
. Den kristna tron — tron på Gud — har i stort sett dött ut här i landet, sedan 1968. Och kommunismen — tron på människan — störtade ner i gruset 1989/91 (mot påven JP2 och Lech Walesa hade man inte en chans…).
. Den mer vardagliga socialdemokratin, tja. Tiden är förbi när fabriksvisslan ljöd, och 2000 man tog sina unica-boxar och cyklade hem till HSB-lägenheten. Alla 2000 lite grå, sett på avstånd; alla likadana…
. Idag jobbar man mycket mer individuellt, i små företag. Så hur känner man för den sociala gemenskapen inom SSU numera — när man inte går på klubb vid Stureplan och kommer i gräl med vakterna?
. Det är väl ändå rätt tydligt att många människor tror att den här tillvaron barkar åt h-e ! Att snart brinner vi upp, om vi inte allihopa omvänder oss och gör bot och bättring !
. Rätt lustigt detta, eller hur…?
Ej klickbar rubrik tyvärr!
Går inte att läsa. Ej klickbar rubrik.
Händer samma för mig – det är bara rubriken som kommer upp.
Mvh/TJ
PS: nedranns bra rubrik, maggie… //DS
😉
Jag får inte heller upp den…Maggie…
Funkar för mig.
Anders E. var snabb att kommentera där, han har nog stenhård koll på vad du gör Maggie.
Det är antagligen fel på koden. Hände förra gången jag newsmillade också. Jag har mailat till redaktionen och bett dem ändra. 🙂 Får lära mig att klistra in plain text.
Pekke ..
Trots att ”journalisten” Anders E ofta bedyrar hur ointresserad han är av vad de som inte delar han stro har att säga, tycks han hänga här en hel del och läsa. Och han har tom erkänt att han kommenterar här under fejkade sinaturer, när han blir frustrerad …
Stackars kille, den där Anders E, som redan nu bär pa mycket frustration (men som har dom största besvikelkserna framvör sift fortfarande)
(Anders E är givetvis journalist, mina citationstecken inledningsvis är bara en drift med hans bruk av desamma. Stackarn kan verkligen inte för en enda sakdiskussion själv. Bara hänvisa till vad han tror är de överlägsna auktoriteterna)
Funkar bra med min Mac.
Anders E lever tydligen kvar i sin auktoritetstro, nu är ”de flesta seriösa ekonomer överens ” om att vi har råd med klimatbubblan…
Funkar i Firefox, både i Linux och XP, men inte i Explorer 8.
Om man tror på människan kan man bli bränd på bål. Inte bra att förhäva sig mot Gud eller Naturen.
Genom att bli medlem kom jag till slut in. Bra att du påvisar hur journalisterna styr det som sker liksom mediamogulen Randolf Hurst gjorde på sin tid när han hetsade fram ett krig mot Kuba åt dåvarande presidenten Teddy Rosefeldt om jag inte minns fel.
Håkan B #14: Tack för tipset. Kör ’normalt’ Explorer 8 men har FF tillgänglig och dÅ funkade det hela, förutom att där ej kom upp den fiffiga ’millningsmojutten’.. Hur får man fram den?
Mvh/TJ
Kalle Strokirk #16, och alla andra…
Tack för tipset.
Genom att bli medlem så fungerade det.
Och den där ”Millningsgrejen” funkade… hur den nu funkar?
Någon som vet?
Ska jag bli arg eller glad om jag håller med?
Jag svarade ”trött”…
1993 Economics Nobel Laureate Robert Fogel in his 2004 book The Escape from Hunger and Premature Death, 1700-2100 has a wonderfully optimistic Chapter 4 predicting healthy 100 year life spans, 3.8 hour work days (by 2040) and with the excess freetime used on health, travel, family, friends, the arts and further learning about our world.
Great! 🙂
Indur Goklany’s book The Improving State of the World
http://www.foreignaffairs.com/articles/63023/indur-m-goklany/better-lives
and his graph here:
http://wattsupwiththat.com/2009/10/12/linking-health-wealth-and-well-being-with-the-use-of-energy/
seem to support this view too.
However Dan Gardner in The Science of Fear thinks that ”basic maths, stats and logic” are the key to getting over the evolutionary basis of today’s many scares. I wonder?
In anycase, this is the optimistic enthusiastic world view that I try to transfer to my high school science students here in Uppsala. 🙂
Maggie, jag läste artikeln och tyckte att det mesta var bra skrivet. Men jag hängde upp mig lite på en detalj…
Journalister bör också skriva om elände som människor åstadkommer för andra människor. Människor som inte har tillgång till ordet på samma sätt som du och jag.
Om journalister bara skriver om det som är positivt i världen så får vi en totalt snedvriden bild av verkligheten.
Min son har skrivit en del om Egypten. Ett fantastiskt och tryggt land att leva i och besöka som turist. Och där finns en optimism och kraft hos människor. Även de som lever under svåra förhållanden, men som också ständigt knuffas undan till en tillvaro som gör att dom snart inte kan överleva på sin lilla jordbruksmark. Nog om detaljer…
Poängen som jag har är att det som min son skrivit om är positivt för tron på mänskligheten, men kanske obekvämt för regeringen i Egypten, och för de som vill ha snabbare framsteg på andra människors bekostnad.
Men rubriker blir det ju inte. Och fler tidningar säljs inte på den sortens journalistiska information…
Uffeb: Självklart ska det finnas balans i innehållet. Jag menar inte att alla medier helt plötsligt ska börja lovsjunga dagens samhälle. Men det är viktigt att komma ihåg att det, framför allt in väst, blivit väsentligt bättre. Och om utvecklingsländerna får möjlighet att utvecklas de också så finns det stora chanser till att levnadsstandarden stiger även där.
#20
Ett kort tillägg. Världen består inte bara av kapitalister, storföretag, religioner, journalister eller vetenskap.
Av andelen människor som just nu lever på klotet så ägnar sig nog en klar majoritet åt att ha ett bra liv med sin familj och sina närmaste.
Idag, en vecka till och förhoppningsvis ytterligare ett år eller fler…
Fråga till alla:
Någon som vet hur stor andel av människorna på jordklotet som funderar på nya innovativa lösningar för en bättre värld om 50 år?
Någonsom vet hur stor andel som bara engagerar sig i nästa års överlevnad för familjen?
Ja nu kom jag in och kunde läsa och har kommenterat!
Mycket bra Maggie! Du är bäst!
😉
Lena K: Tack snälla… 🙂
Maggie #21
Jag vet att du strävar efter balans i rapporteringen.
Och visst har det blivit bättre i världen. Även i Egypten.
Och i andra exotiska delar av världen.
Men få berättar om det.
Och ännu färre berättar om det när det ibland går ut över människor som i generationer varit fulla av energi och optimism.
I brist på en gemensam fiende (förutom terrorister) så är det nu CO2 som ska stoppas. Hur ska västvärlden annars kunna behålla försprånget? Genom importförbud eller förbud för investering av västerländskt kapital ”där borta”?
Omöjligt.
Nej vi behöver dom för att bibehålla eller öka vår levnadsstandard, men dom får för sjutton hakar inte bli som vi. För då dör jorden.
Jag vet att miljövänner kämpar av andra skäl, men våra politiker…
Hmm… Jag anser nog också att vi ”har råd”, för strängt taget försvinner ju inte pengarna. Det enda som kan försvinna (åtminstone ett tag) är resurser som vi har från naturen – så tanken att omsätta pengar till förmån för bevarande av naturliga resurser är naturligtvis sund.
Det JAG oroar mig för är snarare att man försöker bevara fel saker av fel anledningar.
Som AGW-skeptiker är jag högst tveksam till att en något ökad temperatur skulle vara särskilt skadlig och jag är givetvis tveksam till orsakerna till de sedan 1850 något förhöjda temperaturerna som vi alla debatterar om.
Alltså: Att omsätta stora ekonomiska resurser i ett arbete som ska ”dämpa” effekterna av AGW istället för att omsätta dem där de kanske behövs bättre, det är inte klokt.
Att pengar omsätts i ”onödan” är väl inget nytt. Det har vi nog alla gjort oss skyldiga till både en och hundra gånger. 😉
Det där är väldigt relativt. Själv lägger jag så lite pengar som möjligt på bilar men desto mer på t.ex. hembio som är ett stort intresse. Många skulle nog anse att de pengar jag lägger på hembio är ”onödiga”, samtidigt som de själva antagligen lägger pengar som jag tycker är ”onödiga” på bilar, dyra semestrar etc. 🙂
Att folk har arbeten och tjänar pengar är inget dåligt (sålänge det varar), men om de har dessa arbeten (inom klimatarbete) fast de egentligen borde ha gjort något viktigare – ja då är det tossigt såklart.
Mobiliseringen förefaller vara så enorm inom detta område idag så jag fruktar att det kommer att bli en stor ekonomisk smäll den dag bubblan spricker (när T gått ner ytterligare några år), men det är ju i sig ingen ny företeelse heller.
Uffeb#22
Mitt svar på dina frågor:
1. En försvinnande liten andel. Gunnar Littmarck och några till.
2. Ca 100%.
Vad är dina svar?
Rosenhane #27
Om jag hade vetat svaret så hade jag ju aldrig frågat.
Jag har ingen aning.
Men du har en uppfattning. Bra! Känns tryggt.
Kalle Strokirk
Theodor Roosevelt var inte president 1898 då spansk-amerikansk kriget inträffade. Däremot blev han berömd som krigshjälte i sagda krig och därefter vicepresident 1900. Han blev sedan president 1901 då president McKinley mördades av en anarkist. Trots (eller kanske tack vare) sin tämligen äventyrliga bakgrund är nog de flesta överens om att han var en av USA:s främsta presidenter genom tiderna.
Mediemogulen hette för övrig Hearst inte Hurst.
Bra Maggie! Det kan möjligen visa att skeptiker har en positiv verklighetssyn och det är också positivt!
Idag hade Svd en larmartikel som lobbar för en ny kalkon i sann Goeranda,” The end of the line”, en film som har premiär på måndag och med syfte att ändra våra livsvanor.
Oro för hav tömda på fisk | Inrikes | SvD
Fast nu är det fiskarna som är på tapeten. Dom kommer nämligen inte att finnas kvar om 40 år.
Jag slår vad om att vi snart kommer att få se WWF:S uppmaning i anonserna: ADOPTERA EN FISK, DU OCKSÅ!
I artikeln uttalar sig miljöpartisten och europaparlamentarikern Isabella Lövin(som fick stora journalistpriset 2007, det verkar ha gått inflation i dylika priser på sistone! 🙂 ) om hur sakernas tillstånd har förändrats på en mansålder:
”Jag läste nyligen Thor Heyerdahls bok om hur han reste med flotten Kon-Tiki. Då var Stilla havet fullt av hajar och havssköldpaddor. Flygfiskarna landade ombord, han behövde inte ens fiska. Hans barnbarn gjorde om färden för något år sedan. De såg ett öde hav fullt av plastskräp.”
Ockulärbesiktning i Skinnarmo:s anda och den sorts juornalistik som Svd bedriver är ingenting annat än kvalificerat kvacksalveri.
Lars Bern, din idé om Anonyma Apokalyptiker är högrelevant men förutsättningar för tillströmmning av patienter saknas just nu tråkigt nog eftersom sjukdomsinsikt ej tycks föreligga.
Inge #30
En verklighetssyn? Vems och vilkas verklighet?
Menar du kanske en syn på världen som passar oss som mår bra?
Rosenhane #31
Jag är inte expert på fisk. Men utan att ha läst SvD så kan jag tänka mig att fiskandet kan bli mindre lönsamt när det fiskas alltför mycket. Man kan nå en punkt där alla investeringar i redskapen ger alltför lite i utbyte.
Punkt var ett tokigt ordval från min sida. Punkter hade varit bättre…
Jag kan hålla med om att det finns en stor risk för utfiskning i haven, men vi konsumenter skall inte behöva hålla reda på vilka fiskar som är utrotningshotade.
Ta bort allt stöd till fiskeindustrin.
Inför 3-åriga fiskezoner där de inte får fiska föränn år 4.
Om fiskezonerna varieras så kan det rädda bestånd och fiskeindustrin kan överleva.
Uffe B
Det är klart att inte alla mår bra men jag menar liksom Maggie att utvecklingen i det mesta går mot det bättre tvärtemot vad
vi får läsa och höra i massmedia. Mediabilden är skev.
Jag tror det var Ny Teknik som för ett par år sedan listade de största uppfinningarna. Den största var penicillinet som räddat miljontals liv.
På vissa områden och ibland, går dock utvecklingen bakåt men mer går framåt, det är min mening.
Smickrande med allt intresse för min enkla person. Jag kan avslöja att jag blev uppmärksammad på Newsmill-inlägget genom Maggies logg på Facebook.
Men det är kul att titta in här ibland också.
De som inte ser hur mycket bättre tillvaron blir, är blind.
Se bara en så kort tidsperiod som 5 år tillbaka.
Sen dess finns extremt många kurser och föreläsningar gratis på Internet.
Snart har Afrika och andra fattiga delar av världen tillräckligt snabba uppkopplingar för att kunna följa med.
Kunskap är avsevärt viktigare än examen, jag möter ständigt okunniga människor med fina examen i kurser de glidit igenom bara av att göra det de blir ombedda utan kritisk granskning eller djupare förståelse.
Jag ser ljust på framtiden ty då mänskligheten ökar sin kunskap bör klokheten följa med.
Vi kommer dock att få ett allt större avstånd mellan styrande och styrda, om ledningen inte hänger med i informationsstormen.
Men dysterkvistar kan såklart hävda att om en global pandemi eller annan katastrof slår ut 1/3 eller hälften av mänskligheten, blir livet bättre för de som blir kvar.
Men om vi slutar med alla former av subventioner till barnfamiljer och samtidigt ger en fattigpension till de kvinnor som aldrig fött ett barn, skulle utvecklingen gå fort.
Det är egentligen bara muslimer och obildade i fattiga länder som ökar i stor hastighet. eller?
Jag ligger kass till med 4 barn och ständig längtan efter fler 🙂
Västvärlden är ansvariga så tillvida att sjukvård och mat delas ut på vår försorg, det vill inte jag att vi ska sluta med, utom det att FNs matprogram omedelbart läggs ner och ersätts med kontantbetalning till hungrande.
Kanske vi måste få ännu ett krig?
Kanske vi måste föra krig mot de som gör allt för att hindra kvinnors frigörelse?
Föder frigjorda sekulariserade kvinnor fler än 2 barn?
I vissa delar av världen blir det inte bättre.
Iran, Afganistan, Irak, jämfört med 70:talet?
Ja tror att det är religion och diktaturer som gör livet sämre för vissa.
Många afrikanska folkvalda är korrupta diktatorer.
Jag hoppas att kriget förs över Internet, genom en upplysning ingen kan hindra.
Så billiga små datorer, med så billig uppkoppling att ingen kan hindra kunskapsspridning.
Kanske gratis, betalda av reklam och beteendemönsteranalyser?
Mycket bra artikel, Maggie!
Det får mig att tänka på Hans Rosling hur han visar genom föreläsningar på hur mycket bättre vi har fått det både här i Sverige och resten av världen.
Man får bara spela tillbaka bandet lite och kliva ur dystopitankarna.
Mera Rosling och mindre ”Folköl och DunkDunka” !http://www.youtube.com/watch?v=jB3j9Sr2rJ4
Rosling!
Rosling beskriver åskådligör på ett bra sätt hur utvecklingen för mänskligheten sett ut.
Sen om han lider av C02-allergi som många andra är en sak.
Frågan är om jag överhuvudtaget funnits till och suttit här bakom tangentbordet medans barnen leker med sitt Lego efter middagen,om man inte bränt lite kol och olja på vägen.
Johan #40
Hans Rosling är ingen AGW-are.
Någon annan än jag som just nu ser Live-sändningen från Energy 2050? Intressant om energieffektivisering just nu.
Exemplet från Volvo var intressant och skickligt presenterat.
#41 forts..
För att inte tala om Thomas K´s berättelse om kristallkronor i Svedala och i Kina…. med tanke på glödlampsförbudet och ny teknik…
#42 forts…
Men den där Ola borde hålla käften… vilken pinsam nolla.
… jag brukar inte vara elak, men när jag lider av att lyssna på patetiskt svammel så blir jag både ledsen och arg.
Tror att Thomas K lider lika mycket som jag… och utan att känna denne Thomas så njuter jag av hans njutbara framförande och rappa svar…
.. oj. skickliga framförande menade jag.
Bland annat för att han behärskar språket…