Gardera med etta, grundtips kryss!

Golfströmmen

Ett av klimathetsarnas favoritargument, att Golfströmmen håller på att avstanna är tydligen också fel. Det börjar bli mycket nu!

Att Golfströmmen skall upphöra är ju ett påstående som ofta förs fram i klimatdebatten. Det är ju inte nog med att det skulle bli varmare – det skulle bli kallare också. Gardera med etta, grundtips kryss. Orsaken skulle vara att kallt sötvatten från det smältande Grönland minskar tillströmmningen av varmt vatten från Mexikanska Golfen och norrut och hejdar därmed också själva Golfströmmen. Innebär dessa nya rön nu också att den omdebatterade avsmältningen på Grönland alltså inte äger rum? Huruvida Grönlandsisen verkligen smälter har ju debatterats en hel del på sistone och det danska meteorologiska institutet (DMI) har angett att det är svårt att fastställa om någon nettoavsmältning faktiskt äger rum. Har vi nu fått det slutliga beviset i även denna fråga? Ytterligare ett fel i IPCC:s rapporter?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det enda som smälter är SVTs ”Vetenskapens Värld” vars inslag om isen i Arktis verkligen var under isen…

 2. Så det är kanske inte en ny istid som hotar om hörnet?
  Tur att SVT törs visa lite av det som händer i Arktis förutom utbredningen av drivis..  😉

 3. Johan Ljungdahl

  Det var ju flera inslag i programmet, efter inslaget om Arktis is så kom det ett om utforskning av havsbotten i – just det – Arktis. Dock så berättade man där om svårigheterna att sänka ner utrustning från forkningsfartyget, eftersom det var så mycket is!
  Hur ska de ha det? 😉

 4. På ”vetenskapsredaktionens” Klotet rapporteras om någonslags möte för inbördes beundran om rapporteringen från IPCC och Climategate
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=3593139
  Enligt uppgift fanns representanter för SI i publiken, någon som vet? 

 5. Känns som att det är dags för en anmälan till GRN igen av det senaste bottennappet om ”isförtunningen”. Drog just iväg ett blogginlägg om det och tog med den obekväma sanningen om Antarktis.
  http://nsidc.org/data/seaice_index/images/s_plot_hires.png
  Lite väl magstarkt att sitta och propagera klimathysteri mot den bakgrunden?
   
   

 6. Lena Krantz

  Jäklar också, missade Vetenskapens värld och den sk rapporteringen från Arktis men har ändå noterat att man numera har börjat prata om att ”tjockleken har minskat” eftersom numera utbredningen inte har det eller rättare sagt ligger den numera inom normalen. Fantastistiskt vad man vill hålla kvar vid en viss uppfattning…

 7. Labbibia

  Jesper
  Jag väntar med spänning på hur det går med min anmälan mot ”Vetenskapsmagasinet” i höstas. ”Rättegången” sköts upp från den 22 mars till den 6 april. Jag har inga större förhoppningar, men jösses vad skönt det skulle vara att få SVT,s miljömuppar fällda. Problemet är ju bara att ingen ansvarig behöver ta verkligt ansvar. De kan köra ”klimathotsbusiness as usual” även om Granskningsnämnden fäller programmet.
  Det är bedrövligt.

  Tack för en alldeles utmärkt blogg förresten. har lagt till den bland ”mina favoriter”

 8. Slabadang!

  He he he!!

  Idag fick jag grepp på SVT!!! SVT kommer få så många pungsparkar att vare sig nyhetscheferna Jan Axelsson eller vetenskapsredaktionen kommer kunna resa sig igen eller visa sig på stan igen.
  Nu kan ni snart alla säga—-”det är mycket värre än vi trodde”
  SVT är sjuuuuuuuuuuuuuuuuukt!

 9. Labbibia

  Slabadang
  Nuuuuuu……blev jag riktigt nyfiken? 🙂

 10. AOH

  http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/0,1518,685946,00.html

  „Die Deutschen haben keine Angst mehr vor dem Klimawandel. Das hat eine Umfrage im Auftrag des SPIEGEL ergeben. Nur noch eine Minderheit von 42 Prozent fürchtet sich vor der globalen Erwärmung“.

  Tyskar är ej rädda längre för klimatförändring enligt tidningen SPIEGEL . Bara en minoritet av 42 % är oroade för en global uppvärmning.


  Det passar bra med WUWT idag 29.03.2010 där vi bara kan hoppas att svenska politiker ibland klickar på:

  http://wattsupwiththat.com/

  AMS/NWA sponsored survey of TV weathercasters: 63% Believe Global Warming is Mostly Natural


  Only 4% trust politicians on climate change information.

 11. Ann L-H: Jag tror att Göran Ahlgren var med.

 12. Christopher E

  För att återgå till Golfströmmen och dess släktingar.

  Jag har aldrig från början trott på att sjunkande kallvatten i Arktis är ”motorn” i jordens havscirkulation (så som tex. Al Gore grafiskt framställde det i sin film). Havströmmar drivs av förhärskande vindar som i sin tur skapas av temperaturskillnad mellan tropikerna och polerna. Både vindar och strömmar påverkas dessutom av jordrotationen. Så de fakta att jorden är rund, solbelyst och roterar känns hyfsat stabila trots skrämselpropaganda från f.d. vicepresidenter och andra.

  Utöver det finns inte tillnärmelsevis lika mycket is/sötvatten tillgängligt som det gjorde under den snabba uppvärmningen efter senaste nedisningen (där det spekuleras i att detta påverkade nordatlantens cirkulation). Dagens små ismängder ligger dessutom så polnära att de skulle smälta långsamt även vid en hypotetisk uppvärmning.

  När Golfströmslarmandet var som hetast göddes det av en minskning av Golfströmmens hastighet. Att strömmen är kaotisk till sin sin natur och alltid fluktuerar glömdes i sammanhanget.

  Sedan tog strömmen fart igen. IPPC hade med larmet 2001 men spolade det i 2007 års rapport. Så uppgifterna i DN-artikeln är bara delvis nya, även om nyare studier tydligen ytterliggare bekräftat strömmens stabilitet över längre perioder.

  I populärklimatdebatten skräms det dock fortfarande med Golfströmmen då och då.

 13. Peter Stilbs

  Maggie #11 och Ann L-H#4 :

  Göran hade varit där och presenterat sig som fossillobbyist med miljondollarstöd från Exxon – bara konstaterande att vissa i panelen saknade humor… En viss animerad diskussion lär ha uppstått med övriga.  Men kanske bäst Göran redogör för det.

  Det var en sällsynt körsbärsplockad panel, förresten.

  Westanderbyrån som tagit över Naturvårdsverkets skattefinansierade propagandaapparat är nog värst i ensidighet och 100% undertryckande av för Naturvårdsverket oönskad sakinformation.

 14. Labbibia,
  GRN är notifierade om gårdagens debackel. Såg att det låg en del olösta mysterier där redan.. det är som sagt förmodligen verkningslöst i praktiken även om de blir fällda, men att många anmälningar kommer in skickar i alla fall en klar och tydlig signal.
  P.S. Tack detsamma! 🙂

 15. Labbibia

  Jesper # 14

  Ja, du har naturligtvis rätt. Jag ska se om man kan titta på programmet i SVT play, och om det håller vad du lovar (och det gör det säkert) så skickar jag också in en anmälan.

  Jag har tagit semester från min blogg under en tid, arbetar väldigt mycket just nu och har ingen energi över till annat. Men om vi lyckas få ”Vetenskapsmagasinet” fällt i Granskningsnämnden så kanske det blir den energikick som behövs för att slopa ytterligare en del sömn för att orka jaga nyheter och blogga om dem. 🙂 

 16. Labbibia

  Peter S # 13

  En liten notering om Naturvårdsverket. För ett par tre veckor sedan var jag inne på deras hemsida. Då låg ”klimatnyheter äldre än från år 2006 kvar. Det roliga med dem var att man då refererade till ”den globala uppvärmningen”.
  Nu kan jag inte längre hitta de sidorna, förmodligen har de tagits bort.  Sidorna från år 2006 och framåt ligger dock kvar i PDF-form. Där refereras till ”klimatförändringarna” i stället. Men det är fortfarande en guldgruva för den som vill läsa om allsköns stolliga ”klimathot”, nästan i klass med den underbara ”warmlist” som du länkade till här hos Maggie för nåt år sedan.

  http://www.naturvardsverket.se/sv/Klimat-i-forandring/Klimatnyheter/Klimataktuellt–Senaste-nytt-om-klimatforandringen/Gamla-utgavor-av-Klimataktuellt/

 17. magnus

  En fråga för ordningens skull bara.

  Varför kan vi lita på satellitmätningarna den här gången?

 18. Gulfstromen styrs av Reinfeldt, han kommer nog att ha i gång den igen så vi behöver inte vara oroliga.

 19. Mats Jangdal

  I programmet visade de en massa bilder på allt från atomubåtar till jätteisbrytare som kajkade runt i Arktis isvidder. Är det ingen som ställer sig frågan om det är de som ställer till ”problemet”? Så vitt jag vet var det ingen som rapporterade om arktisk isförlust innan man började bryta sönder isen för att komma åt att mäta.
  Peter S kanske kan redogöra lite för hur riktiga vetenskapare tänker sig för så att inte deras mätmetoder stör mätningen?
  Ja, jag vet, lite långsökt kanske. Men om nu isen bryts sönder och luckras upp i Bottenhavet – Bottenviken, där den inte har någonstans att flyta iväg. Varför skulle det inte kunna påverka i Arktis där den alltid kan driva iväg söderut, och tina i ett mycket saltare hav?

 20. Johan Ljungdahl

  När jag tittade på programmet i SVT play, så lyssnade jag lite extra på det inslag som handlade om havsbotten i Arktis, bland annat om att området hade utvecklats självständigt under 32 miljoner år, man hade upptäckt nya djurarter och man hade upptäckt 3 tidigare okända vulkaner, varav en visade tecken på ett ”färskt” lavaflöde!
  Och det tidigare inslaget handlade om ”förtunnad” is! Var det bara jag som reagerade på detta?

 21. Mats Jangdal

  Johan #20
  Jo jag noterade också det. Men man kan inte komma ihåg allt svammel man hör på SVT.
   
  Nu om 20 minuter finns det chans att höra mer. Kulturmagasinet Kobra besöker Maldiverna för att slå en sista koll på dess kultur innan öarna försvinner i havet!
  Går i repris flera gånger och visas säkert även på SVT play.