Gammelmedias extremt obalanserade rapportering om klimatet

Vad beträffar klimat och energi har svensk gammelmedia tappat all saklighet och rapporteringen är totalt ensidig och obalanserad. Den i Sverige politiskt korrekta klimatalarmismen är det som rapporteras. Klimathotskeptiska synpunkter och artiklar kommer inte fram. Sveriges Television, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har råd att hålla sig med egna vetenskapsredaktörer men ensidigheten är total. Det som blivit något bättre är att reportagen med fejkade bilder av typ stadshuset under vatten blivit färre samt att vissa landsortstidningar börjat ta in klimathotskeptiska insändare.

Det vanliga tricket för att få fram en alarmistisk åsikt och hålla ryggen fri är att hitta någon ”expert”  eller forskare som stöder den åsikten journalisten vill få fram. Om sedan experten är okunnig eller visar sig ha helt fel spelar mindre roll. Några dementier görs aldrig och avvikande klimathotskeptiker tystas effektivt. Experten behöver inte ens vara expert på klimatet, ta ”klimatexperten” agronomen Johan Rockström som exempel.

Vi ska lyfta fram några exempel.

Svenska Dagbladet 27 juni 2008: ”Stor risk Nordpolen blir isfri under sommaren”. Svd har här hittat en forskare Peter Wadhams som säger att det är ganska troligt att det ska gå att åka båt på öppet vatten till Nordpolen denna sommar. Peter Wadhams verkar vara en expert inom området – men hade han rätt?

Isutbredningen på Arktis 2008 var som lägst ca 4.700.000 km2 enligt NSDIC, se nedan.

Arctic_seaice_2008

Kan det ha bildats en större råk fram till Nordpolen? Vi tittar på NSIDC:s bild av läget 2008 vid minimum.

Arctic_20081002

Ingen öppning syns av isen som vid Nordpolen är kompakt. Så Peter Wadhams hade fel eller? Nja, han garderade sig med att det var ganska troligt och det var 50% chans/risk. Så gör många forskare för att komma undan när klimathot slängs ut och de sedan inte stämmer. Observera hur Svenska Dagbladet förstärker hotet genom att i rubriken använda ”Stor risk…”. Införde Svenska Dagbladet någon dementi nu när det visade sig att hotet inte realiserades? Nej – Svenska Dagbladet är ingen balanserad tidning utan framför det som makten vill att den ska framföra, fast gärna lite grönare och rödare.

Dagens Nyheter är inte ett dugg bättre. Här är en artikel från 13 juni 2008: ”Nordpolen kan bli isfri i sommar” enligt journalisten Annika Nilsson.

Hösten 2008 skrev jag ett öppet brev till Annika Nilsson som jag naturligtvis inte fick något svar på.

Sverige Radio hakade också på och citerade Dagens Nyheter! ”Sommarfritt Arktis om bara några år”

Även IPCC kör med procenttal för att gardera sig. ”Det är mer än 90% sannolikhet att människan har orsakat mer än 50% av uppvärmningen”. ”Vi är nu 95% säkra att…..” Detta är en ren bluff då procenttalen är ett tyckande och inget vetenskapligt framräknat. Men IPCC låtsas att procenttalen är vetenskapligt framräknade och därför är det ohederligt av IPCC.

Aftonbladet är en slasktidning med en del urusla journalister. Här är bilden från 2006:

Stadshuset_under_h2o

 

Så här ”kan” det se ut 2200 enligt Aftonbladets journalist Joachim Kerpner. Havet påstås stiga med två meter över jorden. Drar vi ifrån landhöjningen i Stockholm på 80 cm blir 1.2 meter ökning av nivån. Knappast vad bilden visar.

Här ett av de andra tricken i klimatbluffen. Man använder sig av prognoser långt fram i tiden. De blir då svårt att avslöja felaktigheter.

Så här hjärntvättas svenskarna av gammelmedia år efter år. Tusentals vinklade klimathotsreportage varav de flesta som kunnat verifieras har visat sig vara felaktiga. Anledning till att jag tog upp isen i Arktis var att prognoserna låg nära i tiden. Felen blir då uppenbara.

Ett känt medel från gammelmedia är att förtiga det som är uppenbart men talar emot den egna rödgröna agendan. Hur ofta får du höra att globala temperaturen stått stilla i 15-18 (beroende på mätserie som väljs)? Och hur många talar om att globala havsisen nu har högsta värdet sen 1988 och fjärde högsta sedan mätningarna påbörjades 1978, se nedan.

global_sea_ice_extent_2014_day_348

Lita inte på gammelmedia och speciellt inte på Sveriges Television, Sveriges Radio och de stora dagstidningarna. Ingen har väl glömt Erika Bjerströms katastrofala Vietnamreportage tidigare i år.

Så om vi sammanfattar huvudingredienserna i gammelmedias klimatbluff och hjärntvättning i Sverige.

1. Hitta någon ”expert” eller forskare som gör extrema uttalanden och du vet är politisk korrekt. Experten behöver inte vara expert på området utan kan vara vilken ”expert” som helst

2. Experten/forskaren garderar sig med påhittade procenttal och gärna prognoser långt fram i tiden.

3. Skriv artikeln med diffusa hot som om och kan, t.ex. ”om isen på Grönland smälter så…..”. Att dessa händelser saknar verklighetsanknytning spelar ingen roll.

4. Förstärk artikeln ytterligare med en riktigt varnande rubrik. Överdriv gärna.

5. Dementera aldrig när det visar sig att du skrivit helt fel och farit med osanning. Du kan ju som tidning alltid skylla på ”experten”.

6. Låt aldrig klimathotsskeptiker komma till tals utan tysta ned dem helt.

7. Förtig och låtsas inte om forskare eller vetenskap som talar emot CAGW-hypotesen (dvs hypotesen att människans utsläpp kommer att orsaka en katastrofal uppvärmning).

Som lite motvikt till svensk opålitlig media och som kan pigga upp inför julen så läs TorontoSun.

Stephen_Harper

Kanadas premiärminister Stephan Harper har sagt: ”The UN’s so-called plan to fight climate change is a socialist, money-sucking scheme” (FN:s så kallade plan att bekämpa klimatförändringarna är ett socialistisk pengautsugande program)

Ni som vill ha en mer balanserad syn på klimatet tvingas läsa utländsk press eller bloggar. Så enkelt är det.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Stickan no1

  Förslag till nr 8 i listan. (variant av #4)
  Använd stora tal som skrämmer.

  Senast idag på SVT
  ”Nära 42 biljoner liter. Så mycket vatten behövs för att Kalifornien ska återhämta sig från den svåra torka som delstaten knäar under, enligt beräkningar från Nasa”
  http://www.svt.se/nyheter/varlden/sokes-42-triljoner-liter-vatten

  Det är ganska exakt 100 mm regn över hela delstaten. Men det låter inte lika farligt.

 2. Peter Stilbs

  #1 – även NASA kör samma trick i sitt utskick http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2014/16dec_drought/

 3. Lasse

  Utmärkt Per-Medias roll i klimatfrågan är viktig.
  Men de är bara en nyttig kugge i hela kedjan från forskare till väljare.
  En kugge som är vår garant mot tokerier.
  Nyss nämndes på ekot att Jordekorrar ökar metanavgången i permafrostområden-något som kommit fram vid studier som bör utvecklas mer. All kunskap är bra-nu är det högtryck i allt som kan kopplas till Växthusgaserna.
  Men vad missar vi när resurser läggs på att studera Jordekorrarnas liv?

 4. Peter F

  Stickan no 1

  http://iceagenow.info/2014/12/san-francisco-shatters-rainfall-record-rainiest-start-december-165-years/

  Det ordna sig ska du se. Men det får vi inte läsa om i svenska media.

 5. pekke

  Kalifornien har fortfarande en hyfsat våt period jämfört med hur det var för dryga 1 000 år sedan då torka snarare var normalt.
  http://www.mercurynews.com/science/ci_24993601/california-drought-past-dry-periods-have-lasted-more

  Torra och våta perioder senaste 1 200 åren.
  http://www.mercurynews.com/portlet/article/html/imageDisplay.jsp?contentItemRelationshipId=5689627

 6. pekke

  Peter F. #4
  Jo då, vi får visst höra om det, men då kallas det svårt oväder med översvämningar och diverse elände !
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/storm-slar-mot-vastra-usa/

  http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/h%C3%A4r-rasar-huset-ner-i-havet-3028953

 7. pekke

  Kaliforniens klimat är extremt beroende av ENSO/PDO.

  El Nino brukar ge mera regn och La Nina mindre regn.

  http://www.nasa.gov/centers/goddard/images/content/209479main_elnino1_080128_HI.jpg

 8. Mats G

  Enl dagens vetenskapsradio så är det de sibiriska jordekorrarnas som står för klimathotet.

 9. Lennart Bengtsson

  Utmärkt skrivet Per

  Det är helt korrekt att de svenskar som vill ha en allsidig rapportering har ingen annan möjlighet idag än att vända sig till utländska medier. Mina egna försök att få en bättre rapportering i svenska medier bemöts med tystnad, detta gäller numera även vissa vetenskapliga rapporter som Fysikaktuellt, som oroas över att ”öppna en debatt i ett så känsligt ämne” . Däremot har jag aldrig haft problem med utländska medier där jag ofta blir kontaktad.
  Det är självklart att en snabbt ökande temperatur på jorden ( med flera grader på mindre än 100 år) är ett enormt globalt problem men detta har ju inte varit fallet. De klimatsimuleringar som gjorts måste självklart valideras på ett tillfredsställande sätt. Inte heller detta har varit fallet. Det är precis därför som många länder som Kina och Indien som har andra viktigare problem att ta sig an ännu inte kan ge klimatfrågan den dignitet som diverse aktivistgrupper kräver. De borde ju fundera över varför detta är fallet då länder utanför Nordeuropa på alla sätt kommer att drabbas mycket värre än vi av en omfattande klimatändring. Är det helt enkelt så att dessa våra ”experter” ofta från våra NGOs inte anser dagens framstående kinesiska ledning och experter kompetenta nog? Om så är fallet borde de säga detta. Tyvärr är det nog så att det är våra egna ”experter” som borde förkovra sig och sätta sig på skolbänken igen.

 10. pekke

  Mats G.
  Rena svamlet !

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6048354

  Man kan undra vad dessa jordekorrar gjorde förr, grävde de bara där det inte fanns permafrost !?

  Under Holocene Climate Optimum för 5 000 – 9 000 år sedan så var temperaturerna i de Arktiska områdena ett par grader högre än nu och sommartid så var det extremt lite havsis jämfört med nu, men det finns inga tecken på att det skulle ha skett några katastrofala utsläpp av metan och koldioxid i området.

  Under samma period så utvecklades den mänskliga civilisationen med stormsteg.

 11. Lasse

  #9 Vill man vara elak kan man alltid påminna Rockström om skithuset i Kina!

 12. Bim

  Tack! Per Welander.
  Dina inlägg är kristallklara. Det är det bästa sättet som finns att dra ner brallorna på CAGW stollarna.

  Lika så Stickan no 1 #1
  Precis så skall larmen neutraliseras.
  Ungefär som när ett isstycke stort som Manhattan bröts loss och smälte från Antarktis. Kollar man kartan över USA så syns inte Manhattan. Antarktis är ju minst lika stort som USA så det var ju bara en flisa som försvann.
  Att kolla ekorrarnas inverkan på klimatförändringen är lika korkat som att kolla klimatförändringens inverkan på gråsparvens benstomme.

  Inget verkar vara för korkat för att ingå i klimatvetenskapen. Och pengarna rullar.

 13. Daniel Wiklund

  Det är märkligt hur sällan som man tar upp den senaste klimatkatastrofen i Sverige. Man skulle ju kunna ta upp den som ett varnande exempel. Kan det bero på att nödåren på 1860-talet inte berodde på att det var för varmt. Staffan Heimerson skrev i en krönika i Aftonbladet häromdagen ”Undergångsprofetiorna är ett resultat av en osund symbios mellan politiker och journalister. Apokalypsen är syret i deras yrkesroller”. Rockström, Häggström bl a platsar också där.

 14. Ann LH

  Media är ju media med sina politiska preferenser och de har ju med hull och hår gått på den stora skammen att bli nyttiga idioter till ”hjälpa” fram oss alla till den slutgiltiga lösningen: the Global Socialist Government. Det som ändå stör mig mest är att nästan (!) hela det politiska etablissemanget anslutit sig. Siktar alla på höga poster i FN och Romklubben eller i värsta fall ”bara” EU eller är de endast torftiga, lealösa marionetter?
  Hoppet står till Kina, Indien, S. Afrika, Brasilien, Australien, Thailand, Kanada m fl som inte låter sig omfamnas av hydran.

 15. Min Far undrade i söndags
  – Har de ingen annan gubbe än den där Rockström?
  🙂
  Han tyckte nämligen att så fort det handlar om klimatet på TV så sitter Johan Rockström där och blir intervjuad.

 16. Bim, det var arktis, och Petermann glacier, se tex här, I länken kan man också läsa att man studerat sprickan under flera år och alltså väntade på detta, och att ett antal år tidigare hade ett dubbelt så stort flytande isflak lösgjort sig.

 17. Lasse

  #14 Synd att de inte gör en toalettundersökning-inte för att han snackar sk… men för att han visat sin kunskap där och i Vietnam. Två områden där agronomer skall visa vägen.
  En bra analys om modellernas tillförlitlighet av Donald C. Morton finns här:
  http://judithcurry.com/2014/12/15/will-a-return-of-rising-temperatures-validate-the-climate-models/

  Slutsatsen är väl att modellerna är olämpliga som förutsägelser eftersom de inte stämmer och därtill slår de samstämmigt fel på ett sätt som visar på förutfattade teorier som inte stämmer. Alla överdriver de CO2s betydelse för globala temperaturen.

 18. Bim

  Jonas N #15
  Ja, det kanske det var. 😀
  Men det är skit samma, flisan blir ju inte större för det, men så klart kanske en isbjörn följde med. Men i så fall klarade ju sig fem pingviner i stället.
  Men det vet ju alla, att rumpan alltid sitter där bak utom på klimatstollar. De borde uppträda på cirkus i stället för att stå på Kanaltorget i Göteborg och skrämma ihjäl folk.

 19. tty

  Apropå det senaste jordekorrehotet mot klimatet.

  Det rör sig om Arctic Ground Squirrel Spermophilus parryi, en mycket vanlig art vars utbredning sträcker sig från Lenabäckenet i Sibirien till Hudson Bay. Den är en av de mest karaktäristiska arterna på tundran i denna del av Arktis och förekommer även i öppna områden i taigan, och i öppna biotoper vid kusten och ovanför trädgränsen i bergsområden. Den har en lång historia i området, man har anträffat ”djupfrysta” jordekorrar tillsammans med ”djupfrysta” mammutar och andra stora djur i Alaska och DNA-studier av artens fylogeografi pekar mot att arten funnits i sitt nuvarande utbredningsområde i minst en miljon år.
  Och, ja, den har alltså grävt sina gångar i tundran genom minst åtta istider och mellanistider utan några kända katastrofala effekter.
  Förmodligen beror hela historien på att någon gnagarspecialist har upptäckt det ”klimatvetenskapliga” ymnighetshornet. Blotta faktumet att vederbörande gav sig iväg till Sibirien för att studera sina klimathotsekorrar i stället för att ta inrikesflyget till Nome eller Point Barrow är ju rätt märkligt.
  Själva torde ekorrarna inte vara klimathotade, försåvitt inte all tundra skulle växa igen till skog, jag läste en gång en studie av artens temperaturtolerans, trettio minusgrader berörde dem inte alls, men däremot visade de tecken på ”distress” när det blev mer än trettioåtta grader grader varmt (det gör jag också, fast Homo sapiens egentligen är en tropisk art).
  Slutligen kan nämnas att likt alla Spermophilus är de rätt orädda för människor, och mycket ”kramgoa”.

 20. tty

  JonasN #15

  Det som verkligen borde oroas ”klimathotarna” är om det inte kalvar isberg från en glaciär. Det innebär nämligen att den övergått från att vara en glaciär till att vara dödis (jo, det finns ett sådant ord), och tämligen snart kommer att smälta bort.

 21. tty

  Apropå Peter Wadhams och hans ständigt återkommande profetior om ett isfritt Arktis snart, snart, snart, så betraktas han numera som en stolle även av oklanderligt klimatortodoxa personer som t ex Gavin Schmidt.
  Vid en konferens nyligen uttryckte Schmidt detta rätt öppet vilket föranledde en tämligen underhållande serie protestbrev från Wadhams:

  https://ipccreport.files.wordpress.com/2014/10/bacon_brandon_schmidt_supplement-45-55.pdf

 22. tty #20: Peter Wadhams uttalande om en isfri Nordpol var stolligt. Inte en chans det skulle inträffa det året. Jag reagerade direkt på hur tokigt det var. Ändå hoppade gammelmedia på det. De har vetenskapsjournalister och borde vetat hur galet det var. Men det struntade gammelmedia i och de gjorde en klimatalarmistiska artiklar av det hela.

 23. pekke

  tty #20
  🙂

  Kanske ett tecken på slitningar inom klimatvetenskapen när de börjar gläfsa sinsemellan.

 24. Olav Gjelten

  För något halvår sedan kom en kommentar här på KI med ett förslag om att besvara tokerier i klimatdebatten med ännu värre tokerier. På så sätt skulle den vanliga läsaren äntligen vända sig mot hela klimatstolleriet.
  Jag har sedan dess mer och mer förstått hur rätt han/hon hade. I stället för att vi skall bemöda oss att vara sakliga sanningssägare till absolut ingen nytta utanför vår egen krets, tror jag folk skulle reagera betydligt mer om vi som klimat och miljövänner både vill införa miljödiktatur och gulagläger för att ”rädda” klimat och miljö. Glöm inte att vi genom sådan argumentation också framhäver vänsterprofilen. Precis så som miljöfolket brukar älska att göra.

 25. Björn

  Vi kan ju lägga till en punkt 8 också; För sjutton, nämn aldrig solens och molnens bidrag i klimatsammanhang, för då kommer komplicerad fysik in i bilden.

 26. pekke

  En Twitterlänk som jämför Wadhams spådomar med verkliga observationer.

  https://twitter.com/ed_hawkins/status/519873533980446721/photo/1

  Undrar om Wadhams har samma övertygelse som diverse domedagsprofeter brukar ha ?
  Kommer inte domedagen i morgon så kommer den säkert i övermorgon.

 27. Daniel Wiklund

  Staffan Heimerson skrev i en krönika i AB för några dagar sen ”Undergångsprofetiorna är ett resultat av en osund symbios mellan politiker och journalister. Apokalypsen är syret i deras yrkesroller”. Där kan man nog inflika klimatexperter typ Rockström och Häggström.

 28. Lasse Forss

  Min ”favorit” Johan Rockström lät i Miljöaktuellt 2012-11-06 meddela: ”Jag tror att man i framtiden kommer att se just 2012 som ett avgörande år för klimatet. 2012 är förmodligen det första år då klimatet går över en så kallad ”tipping point”, en tröskel där utvecklingen inte går att stoppa. Nu har Arktis is smält så mycket att det inte finns någon återvändo och då ljusa isytor förvandlas till mörka ytor så slutar solvärmen reflekteras ut från planeten”.
  Inträffade det någon ”tipping point”? Nej, isen återhämtade sig redan samma år trots Arktis mörka ytor, och nu är isutbredningen rekordstor sett ur ett tioårsperspektiv. Kom det någon dementi från Rockström? Nej, det ingår tydligen inte i informationsarbetet.

 29. pekke

  Förresten, här är en presentation Gavin Schmidt hade på Royal Society i September om Arktis.
  https://dl.dropboxusercontent.com/u/57898304/Schmidt_Arctic_impact_composition.pdf

  Metanbomb i Arktis ?
  – No.

 30. Hasse

  Tusen tack för mer trovärdig information om klimatet än man kan få genom TV i både Sverige,Danmark eller Tyskland.I dessa länder låter man tittarna tro att ångan från kyltornen är koldioxid som förorenar luften.Ensidigt upprepar att global medeltemperaturen oavbrutet ökar utan att hänsyn till att temperaturökningen tagit en paus sedan 18 år.De markbundna temperaturmätningserier basuneras ut medan de satellitbundna serierna nedtystas. Aktuell serie på DR . ”Fakta om det vilde vejr” Vejrverd Mikkel Forsskov,spår att vädret kommer att bli rejält kallare på norra halvklotet p.g.a. globalt varmare klimat orsakar svagare golfström de kommande decennier.
  Tacksam för kommentar!

 31. Pekke
  Tack för länken till Gavin Smidths föredrag. Skulle man skicka till Föräldravrålet där de är övertygade om en nära förestående metanbomb. Gillade speciellt:

  • Q: Has this happened before?
  • Not likely in the last few 100 kyr
  • Q: how sensitive is CH4 to Arctic climate?
  • ~100-250 ppbv/ºC – at least for temperatures
  up to Eemian levels
  • Q: are there sufficient ‘shallow hydrates’?
  • Unlikely
  • Q: Is this scenario reasonable or plausible?
  • No

 32. PelleB

  Apropå punkt 4 rubriker bra att veta journalistiskt tänk: ” Varje rubrik ett politiskt ställningstagande.” Jämför filmregissörens ”Varje bildvinkel etc.”

 33. Hasse

  Hasse #30
  Kan du välja åtminstone lite annorlunda namn så att vi två inte blandas ihop!

 34. tty

  Bim #18

  ”Men det är skit samma, flisan blir ju inte större för det, men så klart kanske en isbjörn följde med. Men i så fall klarade ju sig fem pingviner i stället.”

  Pingviner har inget mot isberg. Jag såg en gång en hel koloni Chinstrap Penguins som hade bosatt sig på ett isberg nära Sydorkneyöarna.

 35. Jan-Åke

  Lovande att Jeb Bush har en mer sansat skeptisk framtoning i klimatfrågan.Hoppas han blir USA s president 2016 !

 36. Daniel Wiklund

  Råkade slå på TV, kanal 1. Där satt en kille som heter Niklas och pratade om en höjning av temperaturen med 6 grader kring 2040. Och vilka katastrofer som väntade då. Pia Hultgren spädde på, hon menade att nu lägger folk märke till klimatförändringarna, speciellt dom som bor på landsbygden. Varför skulle vi som lever nu slippa klimatförändringar, och varför måste dom tydligen alltid leda till nåt sämre. Som sagt var, domedagspredikanter finns det gott om bland journalisterna, och även bland meteorologerna finns dom. Ser fram emot att av tex en meteorolog få höra hur ett bra klimat ska se ut, och då för hela jorden. Och sist men inte minst, när hade vi ett bra klimat senast.

 37. Ingvar Engelbrecht

  #19 tty
  ”klimatvetenskapliga” ymnighetshornet.
  Klang!

 38. Slabadang

  Uppsalainhägnaden!

  Det verkar som klimathotsdjuren flytt ut ur stängslet.Känns mer som när älghagen på Skansen är tom. Den färskaste lilla lorten är lagd av O Häggström och sedan 24 Okt har inhägnaden hela TVÅ kommentarer!! Två stycken !! Karma !!

 39. Allan Forsling

  Jag rekommenderar läsning av boken tänka snabbt och långsamt av Daniel Kahneman. Han är psykolog och har fått ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Vi kan lära mycket där hur vi fungerar i vårt vardagsliv, tänkande och beslut. Men han beskriver också det fenomen som vi ser nu i klimatdebatten- eller klimatensidigheten. Han kallar det tillgänglighetskaskad där ett fenomen eller en händelse beskrivs i media och sedan tillkommer tillgänglighetsentreprenörer, personer och organisationer som ser till att det hela tiden fylls på med skrämmande nyheter. Faran överdrivs allt mer när medierna strävar efter att överträffa varandra med braskande löpsedlar.Frågan får politisk tyngd för det politiska systemet påverkas av alla känslor som väcks. Forskare som söker dämpa alarmismen får ingen uppmärksamhet, eller ifrågasätts, och misstänks för att delta i en ondskefull mörkläggning. Andra risker trängs tillbaka och alternativa sätt att bruka statens resurser för medborgarnas bästa hamnar i skymundan. sid 212-213 i pocketversionen.
  Känner vi igen oss?

 40. Daniel Wiklund
  Vilket program var det?

 41. Alienna

  Klippte ut detta från dagens miljöaktuellt : ”…käka insekter för att rädda klotet…”

  [’Snilleblixtar som att käka insekter för att rädda klotet kammar hem ett av priserna i tävlingen Smart Living Challenge, som Munktell Science Park är initiativtagare till.’]

  Dom kallar det för en – Snilleblixt..!!!

  Skrämmande

 42. Sten I

  40 – Lena Krantz: Det var programmet ”Sverige idag”, med Frida Wengberg som programledare. Hon styrde klimatfobin via en metereolog från SMHI (Niklas …) som bekräftade att allt går åt pipan om vi inte ändrar vårt levandesätt bort från det fossila samhället. Pia Hultgren, med Fridas stöd/uppmanade frågor spinnade vidare på temat. För mig såg det ut som ”förregisserat”. (Ett försök till hjälp åt Åsa Romson inför nyvalet?)

 43. Daniel Wiklund

  Lena k, det var programmet ”Sverige idag”, jag slog på just före sportnytt.

 44. Micke

  Say no more. OT men

  https://m.youtube.com/watch?v=N0nzmht_bn4

  Känner igen detta med annat.

 45. Johan M

  OT

  The Guardian, som har varit på klimathysterins barrikad under många år, släppte igenom den hör artikeln om Camerons kritiska syn på fortsatt stöd till vindkraften.

  He told MPs: “I think there are some myths we need to get over – the myth that fracking would be a disaster for the environment, the myth that GM technology means we are all going to be eating fish-flavoured tomatoes, the myth that nuclear power is inherently unstable and we shouldn’t pursue it.

  Då var det väl bara den största myten av alla kvar 🙂

  http://www.theguardian.com/environment/2014/dec/16/cameron-windfarm-subsidies-onshore-energy

 46. Daniel och Sten

  Misstänkte det men det verkar inte finnas på SVT play än. Tack för hjälpen!

 47. Ingvar

  #39 Allan

  Verkligen träffande!!

 48. Ingemar Nordin

  Gammelmedia må har förlorat allt förtroende i klimatvetenskapliga sammanhang. Men jag vill ändå flagga för att det faktiskt finns någon enstaka journalist som tar sitt uppdrag om att informera allmänheten om energipolitiken på allvar:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6042728

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6042600

 49. Sören G

  Kobra i TV1 i kväll spädde på klimathotandet: ”Galciärerna smälter och snön kommer att bli en bristvara och jorden blir allt varmare.”

 50. pekke

  Programmet Sverige i dag finns ute nu.

  http://www.svt.se/sverige-idag/se-program/sverige-idag-sasong-8-sverige-idag-6?autostart=true

  Delen om vintervädret och klimatet börjar c:a 14:30 in i programmet och c:a 19:40 säger Niclas B. att det kan bli upp till 6 grader varmare 2040.

  Skulle vara intressant att få tag på väder och temperaturdata från hela 1900-talet i Sverige, SMHI släpper bara data från början av 50-talet.

  Här är en än gång SMHI:s graf över julens snötäcke sedan början av 1900-talet.
  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.19229.1418741813!/image/vit_jul_diagram.png_gen/derivatives/Original_1004px/vit_jul_diagram.png

  Här i Karlstad är det bara 50 % chans till ett snötäcke juletid.

 51. Alienna

  Ingen fara.
  Naturskyddsföreningen säljer ’klimatklappar’ som skall ingjuta hopp…
  http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/gavor/julklapp-till-klimatet

  Det går att göra business av allt.

 52. pekke

  Jag förstår inte hur denna Niclas Brunell kan påstå att det skulle bli upp till 6 grader redan 2040, IPCC har inte ens så hög temperatur vad jag kan se till 2100 !

  http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/syr/SYR_AR5_SPMcorr1.pdf

  http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/syr/SYR_AR5_LONGERREPORT.pdf

  Worst case scenario ( RCP 8.5 ) hos IPCC är 1,4 – 2,6 grader 2046 – 2065 och 2,6 – 4,8 grader 2081 – 2100 !
  Sida 68 – 69 SYR_AR5_LONGERREPORT

  Ett påstående taget ur luften som inte stöds i IPCC:s rapport !

 53. Daniel Wiklund

  När det gäller klimatet kan man tydligen påstå vad som helst, och det är ingen risk att du av nån reporter tvingas bevisa vad du påstår. I varje fall inte om du säger att helvetet snart brakar lös, även om det redan i domedagspredikanternas värld redan gjort det flera ggr.

 54. Johan M

  Men en far från Dalarna har jag vuxit upp med att det alltid var mycket mera snö förr i tiden. Som barn fick de åka skidor till skolan flera kilometer, och ibland ända in på vårkanten – det blir längre med åren och i sista uppdateringen var det dryga milen och de åkte i slutat av april 🙂

  Man kan ju ta en titt på SMHI:s snöstatistik över de senaste 120 åren, det är kanske inte så att man grips av panik. Men det här faktabladet är från 2005 så man kanske inte hunnit justera siffrorna, vi vet ju nu tack vara klimatmodeller att det var kallare förr.

  ”När det gäller medelvärdet för hela Sverige kan man se att både det maximala snödjupet och antalet dagar med snötäcke i grova drag håller sig på samma nivå sedan 1900-talets början. ”

  http://www.smhi.se/sgn0102/n0205/faktablad_snoklimat.pdf

 55. Alienna

  #52, Han säger väl det han har fått betalt för att säga.

  Han kanske är i maskopi med S. Axelsson… 😉

 56. Johan M

  För att fortsätta på SvT:s inslag om vintern som är ett minne blott. Inslaget var från Likenäs där vi minsann fick lära oss att det aldrig förr varit så lite snö och att nu barkar det rakt åt helvetet. Det roliga är att Likenäs hittas bland svenska temperaturrekord för maj månad och det sattes 1941. Det var alltså inte bara kallare förr det var varmare förr :-0 (rekordet har sedermera homogeniserats eftersom det inte passar in i modellen för global uppvärmning 🙂

  ”34,0° Likenäs (Värmland) den 28 maj 1941
  Värdet publicerades i månadsöversikten för maj 1941 och betraktades länge som svenskt majrekord. Rekordet har senare underkänts på grund av att stationens strålningsskydd inte var tillfredsställande. Vid observationstillfället klockan 14 rapporterade Likenäs 29,0° och vid observationstillfället klockan 19 den 28 maj 30,0°.”

 57. Ingemar B

  Det är nog tur att vi har ”gammelmedias” balanserade nyhetsrapportering, och sansade syn på saker och ting…
  Faran med internet är att tex såna här saker alltför lätt kan slå blå dunster i folk:
  http://thegreaterpicture.com/sv/
  http://genesis.nu/
  m.m. m.m.

  För att inte tala om alla helgalna teorier om att jorden tål hur mycket utnyttjande och utsläpp från mänsklig aktivitet som helst…