Uplandskuriren rapporterar om ett nytt temperaturrekord för Uppsala:
Artikeln är från 16:e juli 1901. Stort tack till läsaren Jonas som skickat detta tidningsurklipp.
Han har även skickat ett ytterligare urklipp med följande kommentar:
”Bifogar en till från Östhammars Tidning 1902–06-03. Sätter perspektiv på ett sätt som i dagens rapportering helt saknas. Tänk att på tidigt 1900-tal kunde man ge en mer nyanserad bild av historiska klimatförändringar än idag 2021. Sista stycket är värt att understryka.”
Jag är en elektroingenjör som jobbar till största delen med mjukvaruutveckling. Men jag har alltid intresserat mig för klimatfrågan och alla dess motsägelsefulla påståenden. Sedan 2013 har jag skrivit på denna blogg och jag har även hunnit med att publicera en vetenskaplig artikel i en ansedd tidskrift.
Nyheterna i P1 rapporterar om rekordtemperaturerna i Kanada o USA. Och så påminde man om ”temperaturrekordet” förra året i Antarktis på 18,5 grader.
För att påminna oss om ”klimatkrisen”?
Jag kan rekommendera https://realclimatescience.com/ för fler gamla internationella tidningsurklipp.
Tack Magnus, det var inte bara bättre förr utan också varmare (i min gamla hembygd). Tony Heller har passande nog ett liknande inlägg om ”heat waves in the past” https://www.youtube.com/watch?v=hTYWsp43Bao
Michael Shellenberger har även han skrivit i ämnet under gårdagen
https://michaelshellenberger.substack.com/p/the-real-reason-they-blame-heat-deaths?utm_campaign=post&utm_medium=email&utm_source=copy
Luleås medeltemperatur för juni i år blev 16,1. Medeltemperaturen sen 1923 är 13,4. Varmaste året var 1953 med 17,8. Följd av 2020 med 17,5. 1937 och 1970 var det 17,0. Kallaste var 1923 med 9,3 och 1931 med 9,7. Kuriren har dom två senaste dagarna haft 4 sidor om hur klimatförändringarna påverkar renskötseln. Kan sammanfattas med att det går åt h-e. Den stora kometen dyker verkligen upp oftare och oftare. I dagens nordnytt ett inslag om hur mycket vindkraft som kommer att behövas till industrisatsningarna i norr. Kanske upp till 10000 vindkraftverk. Allt detta för den besatta jakten på koldioxid.
Det är sant att det är över normal värme i V Canada. Men vad jag förstår så var det ÄNNU varmare mellan 1910-1939 (tiden för ”dustbole”).
Men MSM/Public Service är ohederliga som vanligt. Varför nämns inte vädret i mellersta Nordamerika, öster om Klippiga Bergen? Där har det ända ned till mexikanske gränsen varit onormalt kallt ända sedan vintern formellt skulle ha övergått i vår/sommar.
Konsekvenserna av en period med lite mer värme är inte betydelsefulla, vilket däremot den ÖKANDE kylan är. Skördarna i de nedkylda områdena kommer att minska rejält och det är inte säkert att USA/Canada kan skeppa nödhjälp till hungerområden från egna resurser. Nu är det ovanligt kyligt inom andra områden på jorden också. T ex är stora skördar hotade i ett område från Marocko/Spanien fram till mellersta Uralbergen. För bara 5-6 veckor sedan kom t ex ca halv meter nysnö i Karpaterna.
https://i0.wp.com/electroverse.net/wp-content/uploads/2021/06/gfs_T2ma_us_1-9.jpg?ssl=1
Galenskapen har uppenbarligen ännu inte kulminerat. Det tragiska med vår tid att även de med förståndet i behåll också drabbas. Det är det som är priset för det jämlika samhället eller snarare för det upp och nedvända samhället. Nu är det nämligen dårarna som sitter bakom ratten.
Temperatur-rekord enligt alarmister?
I Antarktis stod mätstationen alldeles bredvid en nyparkerad stationskontainer. Redan på kvällen hade mätstationen flyttats till ett öppet läge och då var det normala minusgrader igen – ca -15.
Vad gäller orten i Sibirien, så sitter termometern på en husvägg. Det var faktiskt ovanligt varmt när de ca +39 uppmättes. Men redan dagen efter, så var det mer än -10 igen, vilket är ovanligt kallt en dag under sommarhalvåret även i Sibirien.
Det finns även mätningar från Grönland, med liknande ”fusk”.
När det rapporteras om dylika ”värmerekord”, så är alltid första åtgärd att kolla natt-temperaturen. Är dessa normala, så har det sannolikt varit någon form av fusk.
Just nu är det ovanligt kallt inom södra halvklotet – där det alltså är vinter nu. T ex kommer Brasiliens skördar av sockerrör, majs mm att bli ovanligt låga i år, då södra 1/3 av Amazonas även i år har drabbats av nattfrost. Läs själv på ”Electroverse”.
Talade med en vän som bor i Brasilien. Dom hade haft bara 5C och det är fortfarande kallare än normalt. Som vanligt inte ett ord i media om att även om det är varmt på en del håll så är det kallt på andra håll. Kyla säljer uppenbarligen inte. Så otroligt ensidig och ohederlig journalistik.
#4 BG
Nyttig länk 👍
Tycker den här länken är ganska kul
https://www.svd.se/det-hastlosa-tidehvarfvet-narmare-an-vi-ana
Längst ner är ett urklipp från SvD 1938.
Den handlar om den pågående klimatförändringen. Professor Ahlman ger sin syn på den varma gröna vintrarna, och de smältande glaciärerna.
Lite avkoppling inför helgen. Video på rivning av 90 vindkraftverk m.h.a dynamit.
https://youtu.be/jyfms05WNoY
Roland Solomonsson [8]; Det bästa man kan göra idag är att inte förlita sig på marktemperaturer. Satellitmätningar sammanställda av UAH verkar vara de enda temperaturvärden som man kan lita på. Förmodligen kommer värdena från UAH någon gång idag, vilket skall bli intressant.
Är mätningen gjord på samma ö-grupp som förra rekordet? Vad jag förstår så ligger ö-gruppen 150 mil från fastlandet på samma breddgrad som Umeå fast den tillhör Antarktis.
#13. UAH för juni 2021 är -0,01 grader C jämfört med maj 2021.
#15 -0,01C jmf mot medelvärde 1991-2020.
Ja, man kan ju säga att klimatmodellerna borde se bakåt istället för framåt. Framtiden är ju inte skriven ännu, men däremot historien.
Att utse CO2 som styrknapp för klimatet ter sig patetiskt i historiens ljus.
https://www.iceagenow.info/temperatures-were-warmer-than-today-for-most-of-the-past-10000-years/
#14
Behöver inte vara en ö. Antarktis fastland sträcker sig till ca -63 grader latitud vilket motsvarar lite söder om Umeå. Minns att det förra året rapporterades något liknande och att det då visade sig vara en ort på den landtunga som sträcker sig upp mot Sydamerika. Mindre landmassa där som kan värmas upp men ändå; +18,5 C i Umeå kanske inte är orsak till panik? Känns väl snarare ganska tryggt!
Aktuell notering för Antarktis i iPhones väderapp är -56 C.
Apropå temperaturrekordet i Antarktis. Det sattes på norra delen av den Antarktiska halvön, den enda del av kontinenten som regelmässigt har plusgrader på sommaren. Dessutom på östra sidan av halvön där föhneffekt är vanlig. Det är likadant med värmelarm från Grönland, de är nästan alltid från Narssarsuaq som är berömd för föhn.
Det märks f ö litet grand föhn även på nordöstra sidan av Sydsvenska höglandet. Det är därför Målilla så ofta är varmast i landet.