Expert: Den globala uppvärmningen slår till!

Tidningsklipp från Gröntorps Allehanda:
sommarväder
Under några dagar har vi haft ett extremt normalt sommarväder här i Gröntorp: Inga stormar, normal nederbörd, växlande molnighet, normal medeltemperaturer för årstiden. SMHIs forskningscentrum varnar att väderläget eventuellt kan bero på den globala uppvärmningen. ”Sannolikheten är hög att vi får uppleva fler liknande händelser i framtiden. Det är förenligt med vad våra klimatmodeller förutspått”, säger SMHIs klimatexpert, professor Kevin Trofast från Rosselby klimatforskningscentrum. ”Det är svårt att förklara det här med sannolikheter för lekmän. Vädret är slumpmässigt precis som tärningskast. Men man kan säga att den globala uppvärmningen gör att tärningen blir liksom snedvriden, och påverkas så att vissa siffror kommer upp oftare, t.ex. för sådana väderlägen som vi nu kan uppleva in på bara skinnet. Vi är ganska säkra på att våra modeller är korrekta och att vi får den här typen av väder allt oftare i framtiden.”
Axel Svanesang: Men det var väldigt varmt i mars, om jag minns rätt.
KT: Ja, och det var ju uppenbarligen den globala uppvärmningen som gjorde det. Det blev faktiskt värre än vi hade trott.
AS: Och ganska kallt i juni.
KT: Visst, det är så den globala uppvärmningen med sina extrema väderhändelser fungerar. Det är som sagt inte lätt att förklara så komplicerade saker som sannolikheter för lekmän. Men man kan säga att tärningen blir snedvriden åt alla håll samtidigt. Vilka katastrofer som helst kan inträffa!
AS: Katastrofer? Det låter ju förskräckligt!
KT: Ja, våra klimatmodeller säger … Hm, jag skall erkänna för dig att jag faktiskt var en s.k. klimatskeptiker fram till i våras. Men nu har jag ju med egna ögon sett vilka extrema väderhändelser som vi alla lider under. Och detta är bara början! Från den empiri forskarna samlat under året kan vi direkt utläsa att det är människan som orsakat den globala uppvärmningen. Det har ju t.ex. varit extremt normalt nu senast, eller hur?
AS: Jovisst, det stämmer ju. Ja, tack så mycket då professorn.
Axel Svanesang, klimatreporter på Gröntorps Allehanda
TCS bugar naturligtvis inför den sakkunskap som uppvisas i artikeln. Men vi ställer oss lite undrande beträffande Kevin Trofasts förment skeptiska för flutna. Se här och här. Men kanske har han blivit felciterad, som ju så ofta händer i media.   
Sarc/off

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  Det var väl Hasse A som beklagade att den Svenska verkligheten vred alla vapen ur händerna på den som försökte sig på satirens svåra konst? Eller var det rent av mästaren själv Tage D. ?

 2. Ingemar Nordin

  bom #1,

  Japp, det är svårt att slå verkligheten 🙂

 3. Labbibia

  Tack Ingemar!
  Klockren satir på den ”globala uppvämningens” extremväderstrams i den svenska dagspressen.

 4. 😀 Tack för detta intressanta reportage Ingemar det livade upp eftermiddagen betydligt.
  Nu kan man bara vänta på att Thomas P fyller på 😉

 5. Bertel

  Ingemar. Du är inte enbart klok, du är också rolig.  🙂

 6. Lena Krantz

  Ha ha, tack för att du livade upp denna gråmulna söndag!
  😀

 7. …denna extremt gråmulna söndag

 8. Ann L-H

  Stort tack från en extremt vanlig sensommarsöndag på västkusten.

 9. Peter F

  ,,,och från en solig och varm västerbottenskust

 10. Björn

  Detta med global uppvärmning är totalt missvisande eftersom ett sådant fenomen inte existerar. Om det skulle existera förutsätts att jordens temperatur var homogent fördelat. I ett sådant hypotetiskt fall skulle alltså en temperaturmätning kunna utföras var som helst i världen och den skulle då visa samma temperatur. Nej, det är så att allt tal om global uppvärmning är någonting fiktivt och bygger på ett antal regionalt sammanställda temperaturvärden. Men SMHIS´s Kevin Trofast kommer med så konstiga förklaringar att det är på plats att markera. Det är märkligt att en professor kan uttala så mycket nonsens och drar därmed ett löjets skimmer över sig när han använder ett barnsligt språk.
  Global uppvärmning kan överhuvudtaget inte uträtta någonting eftersom begreppet är någonting fiktivt och inte har någon motsvarighet i verkligheten. För att uträtta ett arbete krävs fysiska företeelser.
  Han anför att ”Vädret är slumpmässigt precis som tärningskast” och i nästa andetag anför han, ”Men man kan säga att den globala uppvärmningen gör att tärningen blir liksom snedvriden”. För det första så menar han att ”den globala uppvärmningen” uträttar ett arbete, men någonting icke existerande kan inte uträtta ett arbete. Märklig professor! För det andra, om någonting är slumpmässigt, så kan man inte samtidigt tala om ”snedvridna tärningar”, för då motsägs slumpen. Det är inte underligt att hela klimatkomplexets teoretiska orsak-verkan, vilar på lösan sand, när så mycket svammel i intervjun presteras.
   
   

 11. Björn

  Glömde tillägga att även fiktiva professorer behöver få sina uttalanden analyserade.

 12. Peter F

  F-n ta den globala uppvärmningen,,,http://iceagenow.info/2012/08/snow-record-broken-south-africa/, men så kan det ju bli enligt KT.

 13. Peter Stilbs

  Björn #10 – jag tror Du är inne på området Schrödinger’s katt
  http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger's_cat
  Det är nog för att man öppnat boxen så ofta som vädret blivit dåligt och oförutsägbart      

 14. John Silver

  Katten har krupit ner i Pandoras box.

 15. Slabadang

  Nä nu räcker det väl?
  Ska vi ha söndagsroligt nu också? 🙂 🙂 🙂
  Satiren är alltid underskattad! Bra Ingemar!

 16. tty

  Peter F #12
  Snö både i Limpopo och North West! Helt osannolikt när man vet hur det ser ut där. 

 17. Staffan Lindström

  { 12.08.12 at 20:41 } tty klimatet blir mer och mer åt det tempererade
  hållet i Sydafrika, Johannesburg {storstadsområdet} är ju ganska stort men flera privata Youtubare verkar ha glömt snöfallet 20070627 Förra året i juli kan det ha snöat i delar av Joburg, omfattande snöfall i år igen i juli i SA, möjligen inte i Joburg… Men nu i alla 9 delstaterna samma dag… Apropå ”omöjliga” ställen för snöfall så är väl en uppgift om snöfall i Guinea-Conacry på 1950-talet 1400 möh i staden Mali-Ville… Lägsta temp uppmätt förra året: +1,4C … 12 grader Nordlig bredd ca… När jag hittade uppgifter för några år sedan så visade det sig att på 100 år så snöar det någon gång i mer än vartannat afrikanskt land, oftast pga höjd då…
  SABC har en ”sabcdigitalnews” kanal på Youtube

 18. Staffan Lindström

  Rättelse mig själv… Sydafrika har 9 provinser inte delstater…ingen federation…PS. Betlehem i östra Fristaten fick 70 cm, skolorna stängde allmänt…DS

 19. Gaupa

  Staffan Lindström # 17
  Mmm…man har ju faktiskt några skidorter, också.
   http://www.skidorter.net/afrika.php

 20. Staffan

  ”Havsisen i Arktis nu rekordliten.  Sommarisen i Arktis var den 1 augusti den minsta sedan mätningarna började för 33 år sedan.”  (DN.se förstasidan)
  Går ni till ”The Cryosphere Today” från Univ. Illinois kan ni se att ”Northern Hemisphere Sea Ice Anomaly” [liten bild upptill] är nere på minus 2.225.  (Den 13 augusti)
  Visst.  Men tittar ni på ”Southern Hemisphere Sea Ice Anomaly” [d:o nedtill] ser ni att den slutar på plus 0.724.  (D:o)
  Bilden ”Southern Hemisphere Sea Ice Area” visar att isen i år ligger i överkant, mätt årsvis från 1979.  I Norra hemisfären är linjen dock i klar underkant.  Inuiterna klagar över värmen, förstås?
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/

 21. Staffan

  ”Interactive chart” kallas årsjämförelsen på huvudsidan.  ”Southern Hemisphere Sea Ice Area” på själva bilden.

 22. Ingemar Nordin

  Staffan #20,

  Gröntorps Allehanda rapporterar just precis idag, via sin alltid alerte klimatreporter Axel Svanesang, att Arktis faktiskt verkar vara mer eller mindre isfri! (därmed har han slagit DNs reporter med flera hästlängder)

  Bra jobbat, Gröntorps Allehanda!

 23. Slabadang

  Staffan!
  Hänger det i hop med att det snöade i Kapstaden i förrgår?

 24. Slabadang

  På Jonova finns en hel godisfabrik med modeller vs observationer!
  En sur citron för bla L Bengtsson att bita i.;) Man tänker på Santers klimatet ”I linje med modellerna” he he he !! Han måste vara brorsa med ”Linus på linjen” som kan bli vad som helst.
  http://joannenova.com.au/2012/08/models-get-cloud-feedback-wrong-but-only-by-70wm2-thats-19-times-larger-than-the-co2-effect/#more-23261

 25. Slabadang

  PSssst redaktionen!
  Värt en egen liten artikel? 🙂 förslag på rubrik ”Klimatmodellerna är i linje med Linus på linjen”

 26. Slabadang

  Ur Abstract:
  Both GCMs underestimated the surface LW and SW CRF and predicted near zero SW CRE when the measured values were substantially larger (70 Wm-2 maximum).
  Å co2 effekten skulle vara 3.4w/m2? Vad blir 70/3.4 ?

 27. Staffan

  ”Nu kommer supervärmen”, jublar Aftonbladet idag.  ”Upp mot 25 grader”, preciserar man.
  Tja.  Yr.no spår kommande vecka, tor-ons, här i Norrköping:  22 – 23 – 22 – 20 – 20 – 19 och 20º.   Fred 26/8 skulle det kunna bli 26º, men uppriktigt sagt, vågar någon tro på en prognos så långt bort?
  Och tittar jag på Malmö (”södra Sverige” ska ju hettsas upp mest) når tempen bara upp till 22º  kommande sju dagar.
  Jag störs inte. Jag köper inte AB.
  Men jag tycker det är rätt roligt!   23º som supervärme!   Det är väl därför murvlarna är så rädda för ”klimatet”,