En svunnen storhetstid

Häromnatten kunde jag inte sova utan satt uppe och läste igenom saker jag skrivit själv. Efter en stund hamnade jag på gamla blogginlägg och plötsligt läste jag om ett rykande aktuellt inlägg ifrån den 31 juli 2015. Som matematiker har jag ibland sagt till kolleger att det finns ingen idé som är så bra att den inte får användas 2 gånger. Kanske kan något liknande sägas om blogginlägg. Här kommer alltså ett högaktuellt sju år gammalt inlägg. En skillnad mot när detta inlägg skrevs och publicerades första gången är att det var före COP15 i Paris. Då hoppades vi väl att världen snart skulle se det omöjliga i den förda klimatpolitiken, även om mitt inlägg den gången onekligen gav ett slags föraning om vad som skulle kunna ske. Den sista meningen i inlägget borde kanske ha förberetts med att kvinnorna hade lärt sig lite naturvetenskap.

******************************************

Det är alltid spännande att börja arbeta på ett nytt blogginlägg. Har det hänt något som är värt att skriva om? Vanligen har det kommit några mer eller mindre sensationella artiklar som diskuteras på olika bloggar. Om de stöder koldioxidhypotesen eller om de bara förutsätter den men förutser allvarliga konsekvenser så kan de skapa rubriker i media, men som regel avfärdas de, ofta med rätta på skeptiska bloggar. Om de istället visar exempelvis att klimatkänsligheten är låg så är det tyst utom på en del skeptiska bloggar.

När det gäller ”verkligheten” rapporterar medier gärna om värmeböljor eller smältande isar medan de inte gärna nämner attacker av kyla. Annars är det egentligen bara issituationen i Arktis som är ett årligen återkommande ”event”. Tack Ingemar och Lena som håller oss informerade om detta. När det gäller klimatpolitik, som egentligen är nästan synonymt med energipolitik, fattas det mer eller mindre viktiga beslut åt ena eller andra hållet. Samma sak där, mer subventioner till förnyelsebart får beröm i MSM och kritik på skeptiska bloggar, medan länder som beslutar att minska subventioner till förnyelsebart får kritik i MSM och beröm på de skeptiska bloggarna.

Det finns en viss medvetenhet bland ”eliten” om att de folkrika länderna i Asien storsatsar på fossil energi, men man vill inte att ”vanligt folk” ska inse att det inte är svenska politiker som styr världens klimat. Tack C-G för att du tar fram siffror om vad som verkligen händer i världen. (C-G Ribbing var en av skribenterna på bloggerr som tyvärr avled några veckor efter att detta inlägg publicerades första gången.)

Samtidigt sitter alla vi som åtminstone tror oss veta att klimathotet är överdrivet och som fruktar klimatpolitiken (eller en långsam avkylning) mer än en långsam uppvärmning och ser hur ”alla goda krafter” (d.v.s. politiker och MSM) gör sitt bästa för att skrämma ”folket” till att acceptera ett eventuellt (och möjligen förödande) avtal i Paris i december. Och vi kännägrer oss nästan maktlösa mot de överväldigande resurser som finns på ”den goda sidan”.

Om det går som många av västvärldens gröna (= goda!) politiker hoppas kanske rubriken på detta inlägg besannas.

Låt mig börja med hur det ser ut i dag, för oss som reser söderut och inte reser bara för att ligga på stranden eller vid poolen.

Vi vill gärna se oss omkring varvid viktiga sevärdheter brukar vara antika monument och ruiner. De kan påminna oss om Greklands storhetstid på 400-talet fvt (före vår tideräkning) eller om Romarrikets storhetstid under mer än 5 sekel.

Man kan se något liknande i Portugal och Spanien, där byggnader visserligen inte blivit ruiner, men ändå påminner om en svunnen storhetstid som också den varade i flera sekel.

Frågan jag ställer mig är om turister ifrån den rika världen till det fattiga Europa om bara några decennier också kommer att se minnesmärken över en svunnen storhetstid. Förfallna slott, gropiga vägar, smutsiga gator.

(Här följer en tänkt dialog mellan en turist från den rika världen, som besöker Europa sommaren 2084, och en lokal guide.)

T: Vilka vackra byggnader och vilka fattiga människor. Man kan se att här hade människorna det gott för inte alls länge sedan. Vad är det som hänt och hur kunde det gå så illa?

G: Ren dumhet. Okunniga ledare som inte förstod sig på naturvetenskap och inte tänkte längre än till nästa val. Skolor som inte gav kunskaper utan bara lärde ut vad som kallades kritiskt tänkande men som bara bestod i ett okritiskt anammande av kritiska idéer. Ungdomar vars enda mål var att bli kända, på vilket sätt som helst.

T: Vad var det som hände? Hur kunde världens rikaste länder på bara några decennier bli utfattiga?

G: Egentligen var det inte så konstigt. Det hela började med klimatavtalet i Paris 2015. Då ålade sig länderna i den dåvarande europeiska unionen att på kort tid sluta med de enda energiformer som gav en säker tillgång på energi, d.v.s. fossila bränslen och kärnkraft. Dessutom lovade våra ledare att vi skulle betala alla andra (för påstådda gamla synder).

T: Alla de här tornen som man ser överallt, hade de en religiös betydelse?

G:Det skulle man kunna säga – det var många som trodde att världen skulle gå under om man inte offrade till moder jord. Offren kallades subventioner men effekten blev densamma. Man slösade bort våra tillgångar.

Alla, eller nästan alla trodde att vi kunde leva på sol och vind. En gång i tiden hade de här tornen vingar som snurrade för vinden men när man upptäckte att de bara förstörde elnäten så tog man ner vingarna, Men då var det redan för sent – skogarna hade man hunnit bränna upp antingen för att värma hus eller för att göra bränsle för transporter.

T: Vad gjorde vi i den rika världen?

G: Ni var inte så rika då så ni tackade och tog emot. När fabriker i Europa inte kunde drivas för att energipriserna var för höga så kunde ni köpa dem billigt. Efter några år kunde ni modernisera dem. Naturligtvis byggde ni upp säkra energisystem med först kol och olja, sedan med alltmer gas och numera har ni ju moderna kärnkraftverk. Dessutom hade ni ungdomar som inte tog skolan för given utan som verkligen gick i skolan för att lära sig.

T: Är det något vi i den rika världen kan göra för att hjälpa till?

G: Det viktigaste är att ni inte stänger era gränser, utan låter fattiga européer komma till er för att arbeta. Det ska kanske påpekas att det var de länder som i början av detta sekel hade de öppnaste gränserna som klarade sig längst. Det visade sig att det var de ungdomar, särskilt de unga kvinnorna, som måste arbeta hårdast som kom längst och som höll länderna igång.

T: Ja, så var det ju hos oss också, det var när våra flickor, efter att ha utbildat sig, tog över styret som det började gå bra för oss. Finns det något hopp om att Europa ska kunna bli rikt igen?

G: Vi hoppas det. Numera är det ju kloka kvinnor som styr här också.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Ja, vad säger man – det är ju det scenariot som vi är mitt i.
  Sedan vet jag inte om våra kvinnor i ledande positioner verkar vara så mycket klokare – vi har väl några sådana som springer benen av sig nere i Bryssel med att försöka bakbinda oss med klimatlöften så gott de kan och även om det är mer kurage i Magda än vad det var i Steffe så verkar även hon vara fast i mantrat som klimatreligionen skapat.
  Må valgudarna ge Elsa sitt stöd i kommande val.

 2. Gunnar Strandell

  Tack Sten!
  Väl formulerade tankar. Min favorit är det du skriver om vetenskapliga artiklar:
  ”Om de stöder koldioxidhypotesen eller om de bara förutsätter den men förutser allvarliga konsekvenser så kan de skapa rubriker i media,”

  Det är en grundbult i klimathotet. Det har gått så långt att Rockströms deltagande i artiklar om hotande ”tipping points” gör att han anses vara världsledande klimatforskare av en skribent på kvartal. Han är ju med på många artiklar som dessutom citeras.

  Klimatforskning har blivit synonymt med CO2-hypotesen. Det visar hur omogen den är som vetenskapsgren. Jämför med geologin innan kontinentaldriften formulerades.

 3. pekke

  Man får hoppas att allt fler begriper att vi måste ha en egen stabil energiproduktion dygnet runt ( eller tillgång till energi ) för att samhället skall fungera dygnet runt.

  Man skall kunna mala sitt mjöl när som helst, inte enbart när väder och vind tillåter.

 4. Enough

  Tyskland är nu i energibrygga. Grön-ministern tvingades tala om att en mängd avställda kolkraftverk nu tas i drift för att undvika en kommande katastrof, https://klimatsans.com/2022/06/20/tyskland-startar-kolkraften/

  Samtidigt basunerar Brysselborgen ut att nu är det dags att öka takten i ”den gröna omställningen”, med total tondövhet ( U. von der Leyen).

  När ska folket tröttna på skådespelet?

 5. jax

  Ditt inlägg visar ju hur långsamt tillnyktring sker. Det har ju inte hänt något på sju år! Tidningarna är ju dessutom idag fyllda av hyllningar till höjda bensin/diesel- kläd- och elpriser som tros rädda världen. De får kanske rätt i viss mån i alla fall, genom att den västerländska civilisationen går under.

  Dessutom trevligt att du påminner om C-G, min gamla lärare i fasta tillståndets fysik. Gjorde även ex-jobbet på hans avdelning. En mer lågmäld, kunnig och förståndig människa är det svårt att hitta. Otroligt att han i vissas ögon ansågs vara försedd med foliehatt pga hans engagemang i klimatfrågan. Det är tydligen inte lätt att känna igen riktig kunskap när man stöter på den. Den drunknar i bruset.

 6. Lasse

  Tack Sten
  Vi kan ju alltid visa vad som energifattigdom ger oss.
  Rysk gas var ett av de ben som skulle rädda Tyskarna vid energiwände.
  Samtidigt kopplade vi vår till 99% fossilfria elförsörjning till deras nät.
  Katastrofen risker att bli monumental!
  En påminnelse om de flödande källornas otillförlitlighet fick vi igår med elpriser på 5 SEK/KWh och svårigheten att hantera detta kom i förrgår med elpriset på 10 öre.

  På 10 år har andelen förnybart ökat med 2% från 10,6% till 12,6 % .
  Då huvudsakligen i form av vedeldning 😉

  https://notrickszone.com/2022/06/18/trillions-for-nothing-damning-report-green-energies-grow-only-paltry-two-percent-in-entire-decade/

 7. foliehatt

  Veckan har börjat med rekordhöga elpriser i SE3 och 4. Detta är i grunden en bra sak. 90% av de valberättigade i Sverige bor i dessa områden.
  Emma Frans skriver i SvD idag att vi oroar oss mer för hotet av en försämrad ekonomi än för bl.a. (det påstådda – mitt tillägg) klimathotet.
  Även företrädare för industrin var på nyheterna i går och berättade att de inte kunde planera för investeringar i Sverige när energisystemen drogs med stora, oplanerbara svängningar i pris – men med en allt högre totalkostnad.

  Grytan Sveriges riksdag behöver en rejäl omrörning. Ju närmare vi kommer valet i höst MED alla problem som den ”gröna” energiwänden har åstadkommit – fullt exponerade – desto bättre. Jag ber alla som hoppas på att vintern 2021/22 kom att utgöra lågvattenmärket vad gäller svensk energipolitik – att göra allt för att hålla energi/klimat-frågan levande hela vägen in till valdagen. Missa aldrig en chans att ta upp frågan, i vilken diskussion som helst.

  Jag noterar att de partier som har något att förlora på att valboskapen kommer ihåg energieländet på valdagen – presenterar nu än det ena än det andra något provocerande ämnet i media – för att distrahera i förhoppning om att energifrågan ska sjunka undan.

  OM vi får ett politiskt landskap där energitokigheterna kan diskuteras och debatteras så kommer detta att spilla över på frågan om koldioxidkatastrof också. Energifrågan är nyckeln till en generell tillnyktring.

  Hoppas jag

 8. Håkan Bergman

  Enough #4
  Tyskland och Danmark toppar med 458€ per MWh i kväll, vi kommer undan med 354 €. Vi har sommarsolstånd, hur kunde det bli så här? Varför hör jag aldrig nån nämna Energiewende?
  Ja nu såg att några gjorde just det, men jag tänkte på dom som nämner den med entusiasm.

 9. JonasW

  För många år sedan läste jag en mycket intressant idéhistorisk bok om synen på kunskap/kompetens.
  Tyvärr minns jag inte vad boken hette.

  Bokens poäng var att samhällets syn på kunskap svänger. I princip mellan två lägen:
  – samhället välkomnar nya tankar och innovationer. Kunskap och kompetens är ”förebilder”.
  – allmänheten ska hålla käft och göra som överheten säger. ”Eliten” förvaltar ett narrativ, och ve den som ifrågasätter narrativet.
  Samhället ser inget värde i att allmänhetens kunskap/kompetens utan idealbilden är att var och en sköter sitt, och inte ifrågasätter eliten eller deras narrativ.

  En svängning mellan ett upplyst samhälle och ett mörkt samhälle.

  Min bild är att det sätt som ”klimatdebatten” drivs är vägen mot ett mörkt samhälle – ”håll käft”, ”gör som vi säger”, ”tänk inte själv – lyssna på våra ”experter””.

  I grunden tror jag att det i mycket handlar om vad som är grunden för att nå välbetalda och inflytelserika positioner i samhället – kompetens eller lydnad.

  Om jag minns rätt så var svängningstiden typ något/några hundra år.

 10. Sören G

  JonasW #9
  När svängde det mot nuvarande (mörka) tillståndet?

 11. UWB

  Det har varit upp tidigare, men tål att upprepas:

  En stor del av väljarstödet till nuvarande vänsterblock består antingen av:
  1. Personer med låga eller inga egna inkomster – de påverkas reellt inte av höga elpriser / drivmedelspriser / inflation då olika typer av bidrag säkerställer deras överlevnad. De har därför inget intresse av att diskutera ovanstående frågor, då de är icke-frågor för dessa.
  2. Personer med någon form av ideologisk idé, vare sig det är miljörelaterat eller hård politisk styrning med höga skatter till de som har höga inkomster. De är som gäss, det spelar ingen roll vilka fakta som presenteras, de skakar bara av sig dessa och anser ”det är värt det”, i den mån de påverkas.

  Det är symptomatiskt att t.ex. lantbrukare i högre utsträckning röstar på SD än C numera, då C är ett idéstyrt parti med inställningen att vi vet bäst och ingen ska ifrågasätta vad vi gör eller vart vi går.

  Problemet är den sällsynt svaga oppositionen, som ägnar mer möda åt att ta ställningstaganden mot varandra än att säkerställa en tydlig målbild för svenska folket vad som kommer efter ett maktövertagande, läs motsvarande manifest som ”Alliansen” hade, där C är ersatt av SD.

  Alla demokratiskt valda partier ska ha samma möjlighet att verka, att som C bestämma sig för att två partier är persona non grata är kontraproduktivt och det syns på deras opinionssiffror hur det emottas. De olika partierna måste bestämma sig vad som är bäst för Sverige och inte bara hur makten ska fördelas.

  Allt detta mynnar ut i en ideoligiskt styrd debatt om framtidens energisystem, där i princip ingen hänsyn tas till experternas kunskaper om hur ett sådant system ska se ut, d.v.s. inget system kan fungera med vind / sol över en viss procent. För Tyskland har det visat sig t.ex. att mer än 30 % vind / el leder till överproduktion och större prisvariationer, det ser vi tydligt nu. Detta motsvarar ungefär kärnkraftens del tidigare, så all vind / sol har enbart tagit bort kärnkraften, inte en promille av kol / olja / gas.

 12. Håkan Bergman

  JonasW #9
  En svängningstid av den storleken tror jag inte gäller i dagens uppkopplade och globaliserade värld. Jo jag vet, jag är en obotlig optimist.

 13. TB

  Foliehatt #7
  Tyvärr är det bara SD som verkar ha en någorlunda vettig syn på klimatfrågan

 14. Sten Kaijser

  En egen kommentar till vad jag skrev för 7 år sedan.

  Det jag då visste var att majoriteten av universitetsstudenter i främst mellanöstern var kvinnor, och jag hade i den skola där jag medverkade, Gottsundaskolan i Uppsala, sett hur invandrartjejerna pluggade på.

  Nu är jag mindre optimistisk delvis för att jag utan ”ny information” fått för mig att problemet med studenskorna i mellanööstern är att de i alltför stor utsträckning läser humaniora.

  Jag tror visserligen fortfarande att välutbildade kvinnor kan göra skillnad, men då måste de studera naturvetenskap och bli ingenjörer. Dit är det tyvärr en bit kvar.

 15. jensen

  Tack S.K.
  Enastående skrivelse.
  Att så pricksäkert beskriva Nutiden redan för 7 år sedan. Och även framtiden så förmodligen rätt.
  Energiewände, som övergår till kol-energie och KKV.
  1/7 av världsbefolkning går mot en fördärvlig ekonomisk framtid., med skuld / BNP : 130-200 %, dvs praktiskt taget omöjligt att rätta till. Inte minst med tanke på Greening

  https://www.investopedia.com/terms/d/debtgdpratio.asp

 16. GÖran

  Kvinnor hemfaller lätt till vänsterideologier och det förstör samhället. Varken socialdemokraterna eller vänsterpartiet skulle ha så många röster om kvinnor inte fick rösta.

 17. Sten K #14,

  Sten är en obotlig optimist som tror att enkla biologiska skillnader gör skillnad. Men du behöver inte vara orolig. Till 2084 har alla identifierat sig som ”kvinnor” för att ha en chans att göra karriär inom politiken (och universiteten). 🙂

 18. Håkan Bergman

  Men en rejäl finanskris skadar inte, minns finans- och valuta-krisen -92, Sverige lärde sig en massa nyttiga saker då och det satt i nån generation, vad nu det senare är. Nu är vi där igen, några, rätt många, måste lära sig att höga energipriser ger hög inflation tills vi får en ny balans, samma människor måste också lära sig att inflationen drabbar alla, det hjälper inte att man har låg elförbrukning och/eller inte äger en bil, det kommer ändå att göra ont, lte mindre men ändå.

 19. Olav Gjelten

  Är det sant som en del säger att klimathotet, så som det beskrivs idag, är ÖVERDRIVET?
  Med överdrivit menas att det finns en kärna av sanning bakom det.

  Varför använda ett sådant ord om en ren, skär LÖGN?
  Vi har ett klimathot, det är sant, men det är raka motsatsen till det ”klimathot” som idag förs fram via media och politiken.
  Tids nog vill åren utan sommar komma tillbaka!

 20. Joachim Andersson

  Jag skulle önska att KU kunde generera en ”valkompass” med just energifrågan i fokus inför valet. Stollarna i naturskyddsföreningen har en för sin verklighetsfrånvända livssyn.
  Många söker på ordet valkompass för att få göra en test vart man ska lägga rösten i höst.

 21. Sten Kaijser

  Ingemar Nordin #17

  du har så rätt, jag är nu obotlig : )

  mitt bekymmer just nu är att kvinnorna fortfarande inte insett att det är de sm har makten. När de väl inser det, kommer de som alla makthavare att sluta rösta vänster

 22. Sten Kaijser

  PS

  Joachim # 20

  bra idé, men det kräver en del jobb

 23. Lennart Svanberg

  Håller på att packa för att tillbringa troligen två dygn utanför polisstationen vid Arlanda för att få möjligheten att åka till Asien. ’Vi såg det inte komma’ är oansvariga politiker och tjänstemäns stående svar på vad problem det än må vara så här står man nu redo för att utmana vädrets makter. Om vi tittar på facit för vilka samhällsproblem som politiken ’förberett oss för’ och vilka samhällsproblem som uppstått undrar jag om politiken lyckats med någonting.

  Den som tror på politiken när dom säger att dom förbereder oss för en klimatkatastrof måste vara helt utan minne för det enda politiker i Sverige absolut inte kan är att förutse framtiden. Med dessa ord tar jag mitt lilla campingkit ut till Arlanda och hoppas på bra väder dag som natt.

 24. Joachim A #20,

  Valkompass ja. Men kan vi inte helt enkelt knycka Naturskyddsföreningens valkompass och vända tvärt om på den?

 25. Sten #21,

  Du tänker fortfarande ålderdomligt beträffande kön. Dagens melodi är att helt enkelt att byta kön, allt enligt genusteorins senaste genombrott. Detta har ju idrottsmän redan insett sedan ett tag och vinner nu tävling efter tävling som kvinnor. Jag skall rekommendera mina barnbarn (fyra pojkar) att snarast identifiera sig som tjejer.

 26. Sten Kaijser

  Ja, Ingemar,

  du är ju 8 år yngre än jag, så att det är lättare för dig att hänga med i svängarna.

 27. johannes

  Glad (äkta) Midsommar!
  Nu vänder det mot mörkare tider.
  Någon som hunnit bada än?
  Inget att skämmas för i så fall,det är ju svinkallt.

 28. Sten Kaijser

  Ingemar #17 och #21

  du har naturligtvis alldeles rätt

  jag får komma med en uppdaterad version om ett par dar

 29. Lasse

  Johannes-det är din dag som vi firar midsommar!
  Idag är det Alvar
  Hörde nyss att MP ogillade att vi inte lägre vaskar CO2 rätter utan satsar överskottet på vår skogsindustri.
  Vi har ju klimatnödläge påpekade Bolund.
  (Efter en varm dag i Paris)
  1911 års värmebölja varade lite längre och kostade fler liv.
  Regeringen är inte främmande för mer kärnkraft.
  Låter befriade från MP oket!

 30. Håkan Bergman

  Lasse #29
  Jag vill nog se och höra vad ”regeringen” gör efter en eventuell vinst innan jag ropar hurra. Vi vet ju inte ens vad Kakabahve tycker i frågan.

 31. Håkan Bergman

  Forts. #30
  ”Regeringen vill också utreda möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader i hela Sverige.

  – Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion ska också göra det, säger Annika Strandhäll.

  – Det kan handla om att ställa krav eller att kombinera det med morötter.”

  Hon kan väl börja med att skaffa en sån där propellerkeps. Men som sagt, med vilka är S beredda att bilda regering, för vi vet hur det brukar bli, MP, C eller Kakabahve bestämmer i slutändan.

 32. Ivar Andersson

  #19 Olav
  Vi har klimatförändringar och det har vi alltid haft. Klimathotet är skapat av den klimathotsreligiösa sekten som tror att koldioxid styr klimatet. Koldioxid behövs för fotosyntesen som gör att det finns växter som både djur och människor behöver för att inte svälta ihjäl. Utan koldioxid ingen biologisk mångfald.

 33. JonasW

  #10 Sören G

  Min bild (rätt eller fel) är att det började på 80-talet.

  Då kom ett mantra ”gör inte en duktig specialist till en dålig chef”.

  Eh ? Är en duktig specialist en dålig chef ? Innebörden är naturligtvis att okunniga personer är bra chefer.

  Lite tror jag att vi idag ser majoritetens uppror mot det elitsamhälle vi hade fram till 70-talet. I någon mening kan jag sympatisera med det. Det är orimligt med ett samhälle där bara några få högstatuspersoner får ha en åsikt. Det fungerar inte.

  Tyvärr har väl pendeln en tendens att svänga för mycket åt andra hållet. I dag verkar total okunnighet inte var något hinder för någon topposition (nämner inga namn här). Det är heller inte bra.

  Vi ser nog resultatet idag med alla frasrapande toppchefer som jobbar med att bli ”klimatneutrala”.
  Förmodligen vet de inte ens vad ”klimatneutral” är, men de vet att de förväntas säga det och ha en handlingsplan för det.

  Idealet är väl som vanligt någonstans mittemellan, men det verkar väldigt svårt att hamna där.

  Jag tror inte att vi har nått en mörk period, men vi är på väg till det.

 34. Paul Håkansson

  Där kom den oundvikliga kovändningen eller ska vi kalla det för den oundvikliga ”omställningen”

  Regeringen öppnar för småskalig kärnkraft
  https://www.svd.se/a/y4q2m2/regeringen-vill-satsa-mer-pa-fornyelsebar-energi?metering=offer-klarna

 35. Håkan Bergman

  Det kommer att vända och vi vet den här gången vilka som ställde till det.
  ”Never before in the history of economic damage
  have so many had so few to blame.”

 36. johannes

  #34
  Snabb vändning, indeed.
  Är det Elsas uppdykande som skrämt dem?

 37. Håkan Bergman

  #34,36
  ”Efter valet vill regeringen ha blocköverskridande energisamtal.”
  Vilken regering? S + C, S+MP, S+C+MP, S+C+MP+Kakabahve?

 38. GoranA

  Det finns bara två kön bland däggdjur antingen är man en hane (man) och producerar många små, rörliga könsceller eller så är man en hona (kvinna) som producerar förhållandevis få stora energirika könsceller.

  Till respektive kön hör det passande inre och yttre könsorgan samt sekundära könskaraktärer. Könet bestäms i befruktningsögonblicket , XX för kvinna och XY för man. Avvikelser förekommer men det blir inte fler kön för det.

  Y kromosomen i en befruktad äggcell styr om utvecklingen från det kvinnliga spåret mot en manlig (hanlig) utveckling. Det startar med att den odifferentierade könskörteln mognar till en testikel, som producerar manligt könshormon som styr om fosterutvecklingen från det kvinnliga spåret.

  Går fosterutvecklingen som den ska, kopplas könskörteln, testikel eller äggstock, de inre och yttre könsorganen samman med hjärnan till en fungerande enhet. Utvecklingen mor de två könen är med säkerhet en komplicerad process där gener ska slås på och av enligt en given tidsplan. Blir det fel i tidsplanen leder det fel i utvecklingen vilket kan leda till att hjärnans kön (genus) inte överensstämmer med det kroppsliga könet.

  Sådana fel i utvecklingsprocessen kan bl a leda till sexuell attraktion av det egna kroppsliga könet men också att att hjärnans kön inte överensstämmer med kroppsliga könet.

  Man kan vara bisexuell, asexuell, transperson, homosexuell, det finns dock bara två kön, man (hane) eller kvinna (hona).

  Det kan bli komplicerat man kan t ex var homosexuell transperson. Vilket skulle vara en kroppslig kvinna som känner sig som en man och som har en sexuell attraktion mot andra män.

 39. Håkan Bergman

  Jag får rätta mitt #35
  Skall naturligtvis vara:
  ””Never before in the history of economic damage
  have so many had so few to blame for so much.”

 40. Enough

  #34-37

  S börjar inse sitt misstag med att ha låtit MP styra och ställa fritt i energipolitiken, och vill självklart inte ha med frågan i valdebatten, om det går att undvika.

  Nu finns det ett utrymme för sanningar, VKV är en död produkt, inget som helst att bygga energisystem kring, utan tvärt om ett störmoment för överskådlig tid.

 41. Håkan Bergman

  Enough #40
  S har inte fattat nåt, dom gör vad dom gör för att behålla makten. Dom kommer aldrig, precis som alla andra partier, att precisera vad dom vill efter valet, bara sprida dimridåer. Det är helt upp till oss väljare att välja, vill vi ha en regering där MP och/eller C ingår eller vill vi ha en regering där dom inte ingår, Kakabahve lär inte finnas som maktfaktor efter valet har jag hört.

 42. UWB

  DN/Ipsos har presenterat sin nya opinionsundersökning. MP ligger strax under 3 procent – avrundat uppåt alltså.

  Övriga partier ligger över gränsen – L och C har båda 5 procent (avrundat nedåt med ett tidningsblads favör för C). Om det blir lika i valet blir det 50 – 46 i den högra sidans favör.

  Kan det vara så att S har fått förhandsinformation och positionerar sig för valet genom sitt uttalande om kärnkraft och kanske markerar till MP att deras inflytande på energiområdet ska minimeras om det (hemska tanke) kommer in i riksdagen efter valet.

 43. Håkan Bergman

  UWB #42
  Det sista vi behöver är en massa småpartier, men om L kan kannibalisera på C så att C eller båda åker ur är jag med, däremot skulle jag inte gilla om resultatet blir att båda partierna klarar sig kvar, om än på marginalen, det kan bli undergången för svensk demokrati.

 44. Lennart Svanberg

  Uppdatering från Arlanda flygplats i väntan på tillfälligt provisoriskt pass. Jo, enligt SMHI igår vid klockan 16 var prognosen för de närmaste 48 timmarna uppehåll och molnfri himmel. Verkligheten sedan klockan 02.30 är regn och nu är prognosen fortsatt regnande.

  En stilla undran är exakt när tvärsäkerheten om att jorden skall brinna upp infinner sig? Uppenbarligen vet inte våra orakel huruvida det skall vara soligt eller regnigt 8 timmar innan utan det är gissningslekar som pågår. Vad är senaste ’prognosen’ om irreversibel temperaturhöjning? 6 år? 7 år eller sträcker sig det till 10 år?

  Om busschaufförer skulle haft samma resultatkrav som väderprognostitörer skulle rätt väg nås hälften av gångerna.

  Ja i tillägg till att förstöra våra landskap och ruinera människors ekonomi har våra politiker också skapat en situation att om du vill lämna landet så får du köa 2 dygn utomhus och betala 980 kronor för det.

 45. Paul Håkansson

  ENERGI
  IEA VARNAR EUROPA FÖR RYSKT GASSTOPP I VINTER – FT (Direkt)
  2022-06-22 07:56
  STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det internationella energiorganet IEA har utfärdat en varning för att Europa måste förbereda sig för ett fullständigt stopp för rysk gasexport i vinter. Regeringar uppmanas att vidta åtgärder för att minska efterfrågan och hålla åldrande kärnkraftverk öppna.

  Det rapporterar Financial Times.

  IEA-chefen Fatih Berol sade att Rysslands beslut att minska gasleveranserna till europeiska länder den senaste vecka kan vara en föregångare till ytterligare minskningar när Moskva försöker skaffa sig en ”hävstång” under kriget mot Ukraina.

  ”Europa bör vara redo ifall rysk gas stängs av helt”, sade Birol till tidningen.

  Han tillade att ju närmare vintern kommer desto mer går det att förstå Rysslands avsikter.

  ”Jag tror minskningarna är avsedda att undvika att Europa fyller lagren, och öka Rysslands hävstång under vintermånaderna”, sade IEA-chefen.

  Han sade vidare att de åtgärder som europeiska länder vidtagit den senaste veckan för att minska efterfrågan på gas, som att starta äldre kolkraftverk, är motiverade med tanke på omfattningen av krisen trots oro för ökade kolutsläpp.

  Detta scenario räknade jag ut innan kriget startade. Sent ska syndarna vakna (energiwende).

 46. Thorleif

  Tack Sten för mycket bra tankar,

  Uppvaknandet kommer att bli hårt!
  Apropå matematik, Finansinspektionen tycks nu också få kalla fötter och symptomatiskt dyker det nu upp rubriker om dessa saker som pågått under mycket lång tid utan att man ingripit. Den ”grå sektorn” brukar alltid starta finansiella härdsmältor inom annars så ”starka” banker.

  När tidvattnet går ut lär vi se vilka som badar nakna. Gröna investeringar kommer nu att synas i bankernas balansräkningar!

  https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3WkqpQ2cgPp0obwU5WhMKVXDMDCCcsZtdVhp5949rAKOZtS-q-ErmUBxleEafpgXnF1fWErow_bZ55IgSYzGggsXLDKYMoxi9DI0N5gcXsZloC_SC0L_kdyVzltngUMbhngj2amh3Dp4nK_f98OZbWpVi1Otdbe4SOzea9jOm4vWw2OlwjixfNsDJPQ/s831/CrashTrakTarets.png

  https://www.di.se/live/fi-botfaller-resurs-bank-med-50-mkr-for-brister-i-kreditprovningar/

  Frågan är om Deutsche Bank, världens mest spekulativa bank kommer att klara sig denna gång? Räddningsoperationerna har varit många, inte minst via Merkel.

 47. Ivar Andersson

  #41 Håkan
  Håller med dig till 100%. Valfläsk behövs för att behålla regeringsmakten och då är det ok att även ta med kärnkraften. Dock har regeringen och Baylan lagt ned två kärnkraftverk för att de inte var lönsamma. Har kärnkraften plötsligt blivit lönsam enligt regeringen? Vaga uttalande är bara valfläsk .

 48. Fredrik S

  Håkan Bergman, UWB, Ivar Andersson mfl

  På två dagar har regeringen bla sagt att de plötsligt vill satsa på kärnkraft, utvisa fler människor samt språkkrav på nyanlända.

  Det är väl en blandning av kappvändning i den högre skolan samt valfläsk?

  I mer sunda länder torde väl många trogna sossar tröttna på att inte veta vad de röstar på men här lär det nog fortsätta som vanligt.

 49. Anders

  #4 Enough. Apropå tyskar, träffade jag ett par medelålders välutbildade bayrare häromdagen. Vi kom in på klimat och energi. De var lika uppgivna som vi över klimathysterikerna. De berättade att massor av normala kloka tyskar är uppgivna över hur landet förstörts av Merkel, Schwab m fl. Och EU-Ursula var ett skämt tyckte de. De har faktiskt börjat demonstrera mot tosserierna hemma i Bayern! EU, FN, WEF, Bill Gates m fl har skapat en elit som är totalt tondöv för vanligt vettigt folk. De nöjer sig inte förrän de styr hela världen. Detta måste uppdagas och stoppas. Måtte högerblocket genast starta med det arbetet!