Elsa X 2

Elsa Widding

Elsa Widding är i farten igen. Denna gång i en debattartikel i Bulletin, samt i en intervju. Tyvärr är Bulletinartikeln https://bulletin.nu/debatt-elsa-widding-ett-perspektiv-som-inte-tolereras-2  bakom betalvägg men här är inledningen:

”Ja visst gör det ont när knoppar brister”. Så inleds Karin Boyes välkända dikt ur samlingen För trädets skull. Efter mitt jungfruanförande i riksdagen under den allmänpolitiska debatten har jag bildligt talat fått löpa gatlopp i media. Jag har av olika miljödebattörer och miljöaktivister hängts ut som en tokig, klimatförnekande tant vars perspektiv inte bör tolereras. Allt detta för att jag i mitt anförande framförde ”Påståendet att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd.” Låt mig i detta sammanhang och i denna debattform utveckla mitt bemötande av samtliga påhopp som jag fått sedan mitt anförande.”

I intervjun med Riks TV är hon riktigt arg – med rätta. Vad har politikerna gjort med vårt en gång så väl fungerande elsystem? Många fattiga och äldre kommer att lida av kylan i vinter.

Hon läser bl.a. upp ett brev från en läkare som talar om patienter som har självmordstankar på grund av elräkningarna i vinter. Många klarar inte av dem längre, hur mycket de än sparar på värmen i sina hem. Dags att skrota klimatlagar, klimatmål och annat obetänksamt otyg som det rödgröna etablissemanget i Sverige och EU har hittat på. Klimatideologin har ännu inte nått dithän att vi kan börja räkna döda i termer av självmord och ihjälfrusna åldringar och sjuka. Men fortsätter vi på denna väg så är det bara en tidsfråga.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Evert+Andersson

  Elsa behövs! Det är nödvändigt att få knoppar att spricka i kammaren.

  Av de 108 som svarade på SVT:s fråga till alla Riksdagens ledamöter var det bara åtta som sa att de inte tror på FN:s Generalsekreterare António Guterres krisbudskap. Noggrant och grafiskt illustrerat att det minsann var hennes partikamrater. Resterande 241 ville väl inte delta i spektaklet och utgöra nyttiga idioter i SVT:s klimatkamp.

  Så bara bland de som svarade satt det hundra knoppar att befria även om det gör lite ont när de brister. :-).

 2. Elsa kommer att få allt fler medlöpare. Risken är stor att det inte blir så många knoppar som brister framöver. I naturen. Många i vårt samhälle kan få ett bryskt uppvaknande när hela bedrägeriet brister istället. För sent kanske.

  https://drive.google.com/open?id=1q7hsyhvkx5wz7WtbFXSQrVpiqHvZV4YR&authuser=alvar.nyren%40gmail.com&usp=drive_fs

 3. Att som Elsa W ställa sig upp inför riksdagen och svenska folket och att be oss alla om besinning och ett vetenskapligt och begreppsmässigt perspektiv på klimat och klimatvetenskap förtjänar en utmärkelse för landets bästa.
  Vilket mod!

 4. Magma

  Elsa är minst lika mycket värd ett nobelt Nobelpris som de tokar som redan fått det för att de skapat ett dataspel, förlåt en datormodell, för att spå framtida klimat utan att behöva bekräfta i verkligheten.
  Elsa en sann hjältinna, och en av få i riksförsamlingen!

  (Sedan får Kent säga vad han vill – ty det ekar endast tomt i natten …)

 5. Ann Löfving-Henriksson

  Ja Elsa är verkligen beundransvärd och jag funderar dagligen på hur denna karusell ska kunna få ett vettigt slut.
  Inför partiledardebatten nyligen hade jag en viss förhoppning om att Jimmy Åkesson på något sätt rakryggat skulle kunna ställa upp för henne och hennes insikter, men debatten var noga planerad och gav inte utrymme för att släppa fram några obehagliga fria tankar. Inte ens där!
  Sedan undrar jag hur SVTs frågor (#1) ställdes och inte minst hur svaren redovisades, ”som man frågan får man svar”, är ju en klok gammal sanning.
  Inlägget nyligen där den fritänkande journalisten med mera Sven Börjesson i lugn och ro fick berätta om sin väg till insikt om IPCCs bedrägeri skulle nog kunna få en och annan knopp att långsamt brista och söka utrymme för att utvecklas. Sven Börjesson, är en av de få med open mind, imponerande tids- och rumsperspektiv, självständighet och förmåga att tänka fritt. Hans berättelse borde sändas i riksdagen när den är samlad och samtliga utvalda på plats. Gärna med kungen och den stackars indoktrinerade och alltid ängsligt, politiskt korrekta kronprinsessan närvarande.
  Nominera gärna Elsa till nästa hjältegala – med noggrann motivering.

 6. Lasse

  En annan SVT undersökning kom igår:
  Hur varmt har ni hemma?
  En ovetenskaplig attitydundersökning utan kontrollmöjlighet.
  Men den visade på något i alla fall.
  Mannen med fasta elpriser(S) hade inte förstått solidariteten i att sänka vårt gemensamma elbehov. Till hans försvar kan man kanske se hur värmen i rum fördelas 😉
  Kallt på golvet!

  Hur vi får elstöd inom EU kan vara relevant idag:
  https://www.bruegel.org/dataset/national-policies-shield-consumers-rising-energy-prices

 7. Benny

  Sanningen är farlig för makten och globalisterna! Och det är därför som MSM-media numera ägs av globalister till över 90% så att desinformationen på alla områden kan fortsätta. Sedan har vi regimens media SR/SVT och det finns liknande på andra håll i EU, den värsta är BBC som bara håller på med propaganda numera. En skrämmande utveckling och det är tur att vi får information via alternativa media som håller upp den journalistiska fanan!

 8. Simon

  Mycket sevärt inslag. Tack för det och tack till Elsa. Det krävs mod att göra det du gör. Du har enormt stort stöd ute i stugorna, låt ingen få dig att tro annat.

 9. En som kanske håller med Elsa i flera frågor kan vara Ulf Moberg som är teknisk direktör på svenska kraftnät.
  Han uttalar sig i dagens nr av Dagens Industri.
  Han säger något som dom gröna fanatikerna borde lyssna på ” vattenkraft och kärnkraft bidrar till elsystemets stabilitet. Vindkraftselen har andra egenskaper.”
  Det där kan Elsa på sina fem fingrar och det borde alla få lära sig.

 10. Lars Kamel

  Varför lade hon in ”anser jag”? Påståendet att vi skulle befinna oss i en klimatkris saknar vetenskapligt stöd. Det är ett faktum, inte en åsikt!

 11. Lennart Bengtsson

  Kamel

  Kris är åsikt eller uppfattning och är därför inget faktum.

  Däremot är dagens uppvärmning inget som helst problem. Inte heller skulle det vara möjligt att skilja från vad som skulle kunnat ha inträffat utan de senaste decenniernas antropogena utsläpp av växthusgaser och aerosoler.
  Elsa uttalar sig helt korrekt.

 12. Ulf

  Kan inte Elsa vara vänlig och publicera hela inlägget här?

 13. Lothar Marunga

  Hade tidigare regeringar lyssnat på Elsa hade staten sparat 100 tals miljoner. Låt inte historien upprepa sig.

 14. TB

  Elsa, du är värd all uppmärksamhet.Du är en klart lysande stjärna!

 15. Lars W

  Elsa är strålande! Tack .

  Att Vattenfall får lov att skinna sina ägare är en skandal.Man får ju säga att svenska folket är tåligt.

 16. Karl Eider

  Elsa är en riktig hjälte, som med stort mod oförtrutet kämpar mot Goliat. En beundransvärd insats. Att orka ta all skit från alla okunniga politiker och journalister. Det är otoligt starkt.

  Vi alla andra fega stackare, frusterade och förbannade, gör inte mycket alls. Vi sitter bara hemma näven knuten i fickan och låter etablissemanget långsamt bryta ner vår välfärd.

 17. Bim

  Elsa Widding, Jessica Stegrud och Ann Löfving Henriksson, Vilken kanon trio.
  Tillsamman kan de ändra på mansdominansen i den klimatrealistiska skaran. Jag tror de kunde vända på opinionen ganska rejält mot en mer verklighetsnära klimatpolitik.
  Ös på tjejer, ni har en viktig uppgift att sköta, att värna familjens överlevnad .

 18. ” EU kom natten mot söndagen överens om ett nytt utsläppspaket. Flyg och avfallsförbränning är några av de sektorer som fortsättningsvis ska omfattas av EU:s utsläppshandel.

  -Det innebär att 75 procent av Europas utsläpp kommer att omfattas av utsläppshandel. Det är enorma kliv framåt i klimatarbetet jämfört med dagens 40 procent, säger Emma Wiesner (C), EU-parlamentariker, till TT.

  I paketet ingår även EU:s nya sociala klimatfond samt infasning av koldioxidtullar, som prissätter utsläpp även utanför Europa. ”

  …. skriver SVT https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/eu-overens-om-okad-utslappshandel

  Detta är en otrolig arrogans och okänslighet från överheten i EU. Här går EU mot den största elkatastrofen sedan WWII och EU-ledningen ser det som ett ”kliv framåt” att man kan införa ytterligare pålagor på vanligt folk. Vad är det för människor? Vilken avskyvärd människosyn har dessa von-oben politiker?

 19. Daniel Wiklund

  # 18 Ingemar N. Du har helt rätt. Denna för mig okända Emma W startade sin politiska karriär (Vikipedia) som trettonåring. Kanske ny partiledare efter Annie L. EU-s klimatpolitik är katastrofal. Med enorma kliv styr dom oss mot avgrunden.

 20. Adepten

  #12 Ulf

  Det var bara en nerpräntad version som hon sa på intervjun med Riks TV.

  Männen sitter i soffan och kollar på fotboll medans de kloka kvinnorna får lösa energikrisen🥴
  Problemet bottnar i att elkraft som en samhällskritisk tillgång helt lämnats över till en vinstdriven marknad. Naturligtvis kommer bolagen göra allt för att vinstmaximera sina verksamheter🥱

 21. Ulf

  Svar 20, självklart har det absolut ingenting med saken att göra. Problemet är att vi har inkompetenta politiker och marknaden bestämmer för lit och politikerna alldeles för mycket. Hade vi haft en fungerande marknad för el så hade vi alla haft billig och bra el. Precis som med allt annat där det finns fungerande marknad präglad av konkurrens. Det är alldeles för mycket planekonomi inom elmarknaden.

 22. Adepten #20,

  Elmarknaden är totalt sönderreglerad av den rödgröna regeringen med subventioner, förbud och skatter. Den är inte i närheten av en fri marknad utan producenterna gör som de är tillsagda av politikerna: bygger du vindkraft får du pengar från skattemedel, bygger du kärnkraft så blir du bestraffad. Om det vore en fri marknad så hade man tjänat pengar på att leverera el när kunderna behöver den, inte på att lägga ned produktionen.

 23. Ulf

  Svar Ingemar 18,

  Inte så mycket arrogans eller okänslighet utan ren inkompetens. De har ingen aning om vad de sysslar med.

 24. Fredrik S

  Ingemar Nordin #18

  ”– Det här är livsavgörande för planeten och mänsklighetens framtid, säger hon till TT”

  De borde börja med att betala sina hemresor själva.

  Oavsett om de är kretiner eller självgoda egoister som har det för bra.

 25. Dan

  Jag tror att svenska folket och deras politiker sakta men säkert kommer att inse att Elsa nog är lite (mycket) trovärdigare än Greta.
  En skolkande tonåring mot Elsas utbildning och erfarenhet, för att inte tala om begåvning.
  Kan bara sluta på ett sätt.

 26. Jisonbetzel

  Elsa är en fyr i mörkret.
  Fram till dess jag fick låna ”Klimatkarusellen” av min bror hade jag endast följt s.k. ”Publika media”.
  Innan dess funderade jag om jag hade ”tappat det”, som ungdomarna säger. Förståndet alltså. Jag intalade mig att jag hade kommit in i en övergångsålder, som jag valde att kalla ”Klimateriet” med betoning på i:et som i måleriet ungefär. Det yppade sig så att jag vid varje morgons uppvaknande (ca kl 4) funderade om jag eller min omvärld var helt ur lag. Senare upplystes jag om ”klimatupplysningen” och andra s.k. ”alternativa media” och begrep att jag i alla fall hade bra många meningsfränder. Det var en stor lättnad. När senare Elsa gjorde oss uppmärksamma på att den högre tekniska utbildningen vid hennes eget lärosäte Chalmers, tilldelats statliga medel för att förstå sig på sådana som oss, se länk nedan, insåg jag att budskapet ”klimatkris” måste värnas med alla medel. Tack Elsa, Ingemar och Era tänkande och kloka expertkolleger för detta uppvaknande.

  http://www.energimyndigheten.se/forskning-och-innovation/projektdatabas/?AdvancedSearch=True&Organisation=&ProjectTitle=&ProjectManager=Martin+Hultman&ProjectNumber=&HandlingOfficer=&StartDate=&Enddate=&ProgramAreaId=0&ExtractFromSummary=&ProgramId=-1
  http://www.energimyndigheten.se/forskning-och-innovation/projektdatabas/?AdvancedSearch=True&Organisation=&ProjectTitle=&ProjectManager=Martin+Hultman&ProjectNumber=&HandlingOfficer=&StartDate=&Enddate=&ProgramAreaId=0&ExtractFromSummary=&ProgramId=-1

 27. Lars Cornell

  http://www.energimyndigheten.se/forskning-och-innovation/projektdatabas/
  Undersökningen utgår inte från det vetenskapliga WG1 utan från det politiska dokumentet SPM.
  https://clintel.org/oppet-brev-till-varldens-ledare-allvarliga-fel-i-ipccs-spm/

  Projekttitel: Män och energi. En genusanalys av olika manligheter inom energisektorn
  Projektnummer: 47797-1
  Projektledare: Martin Hultman
  Organisation: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
  Projekttid: 2019-01-01 – 2023-12-31
  Budget: 4 706 000 kr
  https://www.energimyndigheten.se/forskning-och-innovation/projektdatabas/sokresultat/?projectid=27658

  Projektet syftar till att utveckla förståelse för hur framåtskridandet av energiteknik samspelar med genus, med fokus på vilken roll olika maskuliniteter spelar för omställningen av energisystemet. Projektets originalitet ligger i att kartlägga och analysera framträdande, genusnormer inom energisektorn.

  Ärendesammanfattning (eng): Energy transition is one of society’s main questions ahead. This challenge that has been around for a while, at least since the late 1970’s. There are historical evidence that show how men have dominated the large scale energy sector as CEO:s, workers, engineers and reserchers. If a successful transition will take place it needs to take such gender inequality into account. This proposal extend ground-breaking gender research understanding the intersection of men, masculinities and energy by the project leader; exploring and developing three analytical concepts of ‘industrial masculinities’, ‘ecomodern masculinities’ and ’ecological masculinities’ informed by two contemporary empirical studies. Research methods will be interviews, document studies and participatory field work. Results will contribute to education materials for energy companies, global theory development in gender studies as well as open up more space for a women in energy politics.

  Projekttitel: Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar? Studier av klimatförnekelse
  Projektnummer: 46178-1
  Projektledare: Martin Hultman
  Organisation; Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
  Projekttid: 2018-07-01 till 2023-12-31
  Budget: 5 872 000 kr
  https://www.energimyndigheten.se/forskning-och-innovation/projektdatabas/sokresultat/?projectid=27429

  Projektet syftar till att undersöka de nätverk, idéer och intressen som konstruerar och populariserar klimatförnekelse med fokus på utvinningsindustrin, konservativa tankesmedjor, och politiska strömningar och väljare som främst förnekar klimatförändringar. Utifrån sociokulturella, ekonomiska och psykologiska aspekter ska studien öka förståelsen för klimatförnekelse. Energimyndigheten bedömer att projektet är intressant, välplanerat och att det har goda internationella nätverk samt att det ligger väl i linje med utlysningen samt bidrar till programmets mål.

  Despite the consensus within climate science that global warming is occurring, that human actions are a prime contributor, added to the global political visibility of the issue, little progress has been made in developing effective policies to reduce carbon emissions. In this research project we scrutinize how do climate change denialism play part of this. This research program bring together leading researchers who have analyzed climate denialism for a long time to share experiences from different continents and cultures, and to formulate an effective, comparative research agenda on this issue with focus on extractive industries, conservative think tanks and right-wing populism. The program is an offspring from the world’s first conference specifically about climate change denialism held in Norrköping 2016. With the nodal point in Sweden, this program will make a timely and international contribution to burning questions of denial of climate science in our warming world.

 28. Lars Thorén

  #26 Jösses, nästan11 millar för genusanalys av energisektorn och för studier av klimatförnekelse. Det visar väl vad vissa ”forskare” går för. Man tar sig för pannan.

 29. Lars Cornell

  #26 Jisonbetzel
  Det man skulle önska är en uppföljande forskning om parisöverenskommelsen möjlig att genomföra och dess konsekvenser.

 30. Lars W

  Varför har man inte startat Stenungsund?

  Någon som vet?

 31. Lars W

  #27 Lars

  Och vad blir det nästa?

  Häxbränning?

 32. jisonbetzel

  #27,28,29 Lars*3. Jag det blir riktigt spännande att läsa rapporterna, från projekten registrerade 2014 och med avslut 2023. Kan man gissa att det blir obligatoriska vuxenstudier för målgruppen vita, äldre män med konservativa åsikter. Jag anmäler mig frivilligt, undrar om studielån vill beviljas? Med tanke på projektens längd måhända även projektmedlemmarna blivit så pass gamla vid det laget att de räknas in i målgruppen:)

 33. foliehatt

  Lars Cornell, #27
  fy bubblan vad illa. Skämskudde på dessa två projekt.
  Om inte förr så har regeringen nu allt underlag de behöver för att terminera Energimyndigheten.

  När ska någon säga högt att Kejsar Hultman är naken?

 34. Fredrik Dhejne

  Det Chalmers håller på med att brunstämpla oss som är kritiska till klimattjafset och CO2-hypotesen är inte forskning utan ideologiproduktion finansierat av skattepengar.
  En vettig regering, vilket den nuvarande gör anspråk på att vara, borde omedelbart frysa alla statliga anslag till Chalmers till dess högskolan har sparkat Martin Hultman och betalat tillbaka alla anslag hans sk forskning förbrukat och hans lön kostat skattebetalarna.

 35. #34 Fredrik Dhejne

  ”En vettig regering, vilket den nuvarande gör anspråk på att vara, borde omedelbart frysa alla statliga anslag till Chalmers till dess högskolan har sparkat Martin Hultman och betalat tillbaka alla anslag hans sk forskning förbrukat och hans lön kostat skattebetalarna.”

  Totalt FEL! En vettig regering kan inte agera som en diktator!

  Däremot måste regeringen kunna ändra regleringsbrevet :
  https://www.esv.se/statsliggaren/regleringsbrev/?rbid=22389

  Jag har hastigt skummat den långa texten och inte hittat något som antyder att Hultmans projekt borde ha beviljats stöd.

  Däremot hittar jag:

  Energimyndighetens program MESAM: https://www.energimyndigheten.se/utlysningar/sok-stod-for-forskning-om-manniska-energisystem-och-samhalle4
  Projekt: Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar? Studier av klimatförnekelse projectid=27429
  ”Energimyndigheten bedömer att projektet är intressant, välplanerat och att det har goda internationella nätverk samt att det ligger väl i linje med utlysningen samt bidrar till programmets mål.”

  Energimyndighetens utlysning: Energiriktad grundforskning 2018
  https://www.energimyndigheten.se/globalassets/utlysningar/energiriktad-gundforskning/fullstandig-utlysningstext-energiriktad-grundforskning-2018.pdf
  Projekt: Män och energi. En genusanalys av olika manligheter inom energisektorn projectid=27658
  ” Projektet syftar till att utveckla förståelse för hur framåtskridandet av energiteknik samspelar med genus, med fokus på vilken roll olika maskuliniteter spelar för omställningen av energisystemet. Projektets originalitet ligger i att kartlägga och analysera framträdande, genusnormer inom energisektorn.”

  Det verkar som om Hultman levererar på Energimyndighetens beställningar. Det tycker jag han har all rätt att göra och jag tycker inte att Chalmers har någon skuld i det hela.

  Frågan är hur det kommer sig att Energimyndigheten efterfrågar sådan forskning som Hultmans projekt avser leverera svar på. Är det verkligen förenligt med regleringsbreven?

  Regeringskansliet borde omgående utreda om program och utlysningar är i enlighet med vid var tidpunkt gällande regleringsbrev. Samtliga finns tillgängliga på länken överst i denna kommentar. Kan det finnas klimataktivister som tycker att sådana här saker är så viktiga att man inte behöver stöd i regleringsbrevet? Eller döljer sig riklinjer som lett fram till denna forskning i allmänna riktlinjer till alla våra myndigheter?

 36. foliehatt

  Leif Åsbrink, #35
  det är uppenbart att Många av Sveriges runt 250 statliga institutioner har gravt politiserats. Som politiserade verk så bedriver de politik, inom sina respektive områden. Detta tvärs emot den svenska förvaltningsmodellen.

  Vi kan antingen skärpa upp verkens vandel, eller byta ut modellen – vilket i så fall innebär byte av ledning och några lager mellanchefer efter varje majoritetsskifte i riksdagen.

  Helt klart är att Hultman har en politisk sugar daddy på Energiverket. Det utlysta projektet är så vridet att det måste ha haft ett tilltänkt namn på sig redan innan det utlystes officiellt.

 37. stig morling

  Bröder och Systrar i Sodom och Gomorra! En av vårt förra sekels stora men bortglömda folkfilosofer var Ulf Peder Olrog, hans visdiktning passar på ett oväntat sätt in som en glad ironisk kommentar till dagens så humorfria överhet: Ni kan avlyssna följande visor på YouTube Musik:
  1. Filosofisk Dixieland (Du ska göra som Svenssons gör)
  2. Konserverad Gröt (Allting går att sälja med mördande reklam)
  3. På en liten smutsig bakgård i de saligas kvarter, med refrängen
  3. På en liten smutsig bakgård, i de saligas kvarter. Refräng ”Men Du och jag får inte vara med i deras gäng, vi syndare på nåden går och gnolar vår refräng”
  4. Avslutning firas med Syföreningsboogie, med refrängen : Hon får inte vara med i våran syförening mer!”
  Allt sammans kan ses som en god sammanfattning av tokerierna som pågår bland annat på ärevördiga (?) CTH numer!
  Som sagt lyssna och njut till en god och mycket framsynt samhällsanalys/PAX ET BONUM/ Stig

 38. Håkan Bergman

  stig morling #37
  Ah konserverad gröt, jag får erkänna att jag lite snuddat vid konserveradgrötbranschen på gamla Trafikrestauranger, den serverades som Mor Annas Julgröt och bestod av just konserverad gröt i sån där plastkorv från Martin Olsson, inte fotbollsspelaren utan restauranggrossisten. Föll väl bort nån gång runt 1990 när dom sista restaurangvagnarna med kök gick i graven, men den var helt okey. Olrog är också helt okey, tragisk bortgång tyvärr. Har ett färdigt grötrim för julafton i år, men det får ni vänta på.

 39. Håkan Bergman

  Under jakten på konserverad gröt på tuben fann jag Chang Frick på riks, han har fan i mig högre IQ än alla mpare tillsammans. Hur svårt kan det vara?
  https://www.youtube.com/watch?v=QaFWD4BJk0E

 40. Håkan Bergman

  Detta måste vara det genialaste som gjorts i visbranschen mätt per sekund.
  https://www.youtube.com/watch?v=3ZPUN8bVl4Q