Det ljusnar på Sydsvenskan

I dagens Sydsvenskan skriver Magnus Jiborn att Earth Hour inte är någon ljus idé. Det är ovanligt att se en ledarredaktör tala illa om WWF:s finfina initiativ. Men mycket välkommet. Eftersom artikeln är kort återger jag den i dess helhet.

Ingen ljus idé

Ikväll blir det mörkt. Det är i alla fall vad arrangörerna av klimatmanifestationen Earth Hour hoppas på.

Uppåt en miljard människor runtom i världen, och en miljon i Sverige, förväntas hålla ljuset släckt under en timme från klockan 20.30 ikväll.

Även kommuner och företag deltar, genom att släcka ner reklamskyltar, byggnader och gatubelysning. Bland deltagarna finns städer som Peking, Los Angeles, Köpenhamn och Malmö. Även Sydsvenskan släcker ljus på lördagskvällen.

På Svenska Kraftnät räknar man inte med några driftstörningar till följd av aktionen: om en miljon människor samtidigt släcker ljuset kommer det att märkas på elnätet, men det finns beredskap för att reglera eltillförseln så att balansen upprätthålls. Inga större problem alltså, åtminstone så länge genomslaget för aktionen är begränsat.

Earth Hour handlar inte om att spara energi, slår Världsnaturfonden fast. Och klokt är väl det. Alla som försökt gå ner i vikt genom tillfällig hårdbantning vet att det sällan leder till varaktigt resultat.

Det kan till och med få motsatt effekt: åtgärder som bara tillfälligt minskar energiförbrukningen kan få biverkningar på långsiktiga investeringsbeslut och i slutänden leda till ökade utsläpp. Det går att banta sig tjock.

Syftet är istället, som så ofta, att ”sända en signal”. Frågan är bara vad som signaleras: att effektiva klimatåtgärder innebär mörka hus, skumma gator, ingen TV och kall middag?

**

Intressant är dock att Magnus Jiborn nämner att även Sydsvenskan släcker ner ikväll. Är artikeln ovan ett myteri? 😉

Själv kommer jag och herr Crusell att ha gäster på middag och huset kommer att vara så där lagom upptänt, precis som vanligt på en lördagskväll.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sten Iversjö

  Med tanke på att det går en fotbollsmatch mellan Sverige-Portugal i kväll kl. 9.00 med försnack långt innan dess, lär väl detta barnsliga förslag ha en mindre effekt. Men man kanske drar för gardinerna för att visa sin ”solidaritet”.
  Sten Iversjö

 2. Ingemar

  Så här skriver en ledarskribent i dagens Östgöta Corren (vart tog ”förnekar”-ätaren  Niclas Ericsson vägen – har inte sett honom i tidningen på flera månader) apropå Earth Hour:
  ”Men som vanligt bör man inte svälja alla budskap med hull och hår, hur god tanken än är. Det har börjat ryktas om överbelastning på elsystemet, inte minst när alla vill ha tillbaka strömmen efter att symbolhandlingen är avklarad. Dessutom stänger många kommuner ner gatubelysningen denna lördagskväll. Det går tvärtemot alla brottsförebyggande råd och kan även orsaka olyckor.”  – Maria Björk Hummelgren
  Och inne i tidningen kan man läsa en lite försiktigt kritisk kommentar från föreståndaren för Centrum för klimatpolitisk forskning, prof Björn-Ola Linnér:
  ”Det är inte miljövänligt utan snarare ett försök att göra folk medvetna om klimatsituationen. Om man släcker lamporna i en timme får man ett överskott på energi. Den produceras ju fortfarande”

 3. Lights out, Lights out London!
  Så sjöng UFO på 70-talet men de menade nog inte sånt här spektakel.

 4. Tege Tornvall

  Här i Leksand samlas troende i kommunens regi på torget för att i skenet av gift- och CO2-spridande eldar eldas av sång och gyckel.
  Det påminner om när strejkande elever på Journalisthögskolan i Sthlm för 40 år sedan häckade i skolans korridorer likt apor på apberget.
  Tege

 5. Red Hansen

  Ikväll skulle jag velat haft ett sökarljus jag hittade för många år sedan på ett militärt överskott. Bara som en symbolhandling och visa vad jag tycker alltså.

 6. Iven

  Någon som minns mörkläggningen i Europa under WW2?
  Den pågick alla mörka timmar under 6 år. Har man sådana minnen, vet man att uppskatta ljuset på gator och torg och i alla fönster. Julbelysningen ( Illuminationen) i Bryssel t.ex.
  var en stor turistattraktion. Nu är släkta ljus en manifestation för folk, som tar upplysta gator och torg för något givet och tecken på slöseri. Ja, ja, tiderna ändras och värdet av teknikens framsteg med det. 8)

 7. Iven

  Bravo, Maggie! Varken släckt eller demonstrativt överdriven belysning. Det är en lovvärd hållning. Även om man förstår och håller med om, att första reaktionen på WWFs ”Earth Hour” kan kännas frustrerande, så ska man respektera åsiktsmotståndarnas vilda påhitt. Något som däremot ”Earth Hour” folket förbiser, är det att deras vädjan till de politiska ledarna kommer att i konsekvens drabba hela mänskligheten, även de, som är skeptiska mot överdrifterna i AGW-teorin, med höjda skatter på drivmedel, elkraft, med avgifter för utsläppsrätterr, förstörd natur (med vindmölleparker) och risker i instabil elförsörjning. Men detta är vi väl tvungna att bjuda på? Vi ser ingen anledning att delta i ”Earth Hour” jippot. 🙂

 8. Björn

  Jag kommer i alla fall att ha datorn helt frånkopplad från elnätet för alla eventualiteter. Om det blir något fel i elnätet kan spänningstransienter fortplantas och krascha datorn. Tyvärr är mitt batteri i datorn så dåligt att jag får avhålla mig från kontakt med omvärlden. Jäkla WWF, IPCC och Al Gore!

 9. Iven

  Björn #  7.
  Tack för tipset med datorn. Du kanske glömde Dr. Pachauri på sista raden. Han lär flyga jorden runt numera i bästa Al Gore stil (enligt biografin på hans hemsida). 8)

 10. Björn #7
  Så häftigt blir det inte.  Skadande spänningstransienter? Var får du din kunskap ifrån?  Knappt nyutbildad troligen…
  Men jag håller med om att elförsörjning är ett spännande ämne…

 11. arga gubben

  Jag ska stänga av all elektris i kväll och inte slå på den förrän den 26 augusti år 2020 på min födelsedag.
  Varför då?
  Inte en aning, men det låter pretentiöst och bra!

 12. Björn

  Uffeb [9); Jag är tillräckligt insatt i problematiken för att uttala mig. Man kan säga att detta blir ett test på elnätens funktionella egenskaper. Lastförändringen vid nedsläckning och tändning av tusentals anläggningar samtidigt, fortplantar sig ända till kraftkällorna via 400 kv stamnätet. Ett intakt nät klarar säkert detta, men det finns svagheter som skulle kunna stänga av elnätsförsörjningen partiellt. Sådana händelser kan skapa spänningstransienter som kan skada känslig elektonik som datorer etc. Valet är ditt.

 13. Men jag tror inte att du behöver oroa dig för några plötsligt stora förändringar av lasten en lördag framför TV´n.
  Jag var med om ett totalhaveri i Frankrike för många år sedan. Det stora problemet då var att få  allt att starta om i rätt fas…
  Om du förstår vad jag pratar om.

 14. arga gubben #10.
   
  Den var riktigt rolig. Tack! Grannarna undrade nog varför jag skrattade högt.
  🙂
   

 15. arga gubben

  Uffeb
  Ja, man kämpar på oförtrutet
  Om jag får en knepig fråga som jag inte kan svara på, säger jag bara:
  Det finns en högre syftning!

 16. Toprunner

  Lite kul fakta om datorers miljöfakta. Kanske en tankeställare för de som förespråkar att flyget ska begränsas 🙂

 17. Toprunner

  Sorry.. datorers miljöpåverkan ska det vara

 18. arga gubben #14
  Var rädd om miljön och dina medmänniskor. Och tänk själv.
  Bra tänkt tycker jag.
  Vi hoppar inte på alla nya affärsidéer som har klimat som förord. Vi hoppar inte på alla alla meningslösa jippon.
  Men vi försöker nyfiket att prata vidare om tillståndet i världen. Den globala medeltemperaturen till exempel, vad sjuttons attan är det?  Hur beräknas den? 
  Vem uppfann de parametrar som justerar för dag och natt och bredgrad? 
  Har han eller hon fått Nobels pris för en lämplig ekvation?

 19. GunnarE

  Toprunner
  Där ser man..
  ..
  Många bersor små blir snart en hel berså.
  ..
  Men hur tänkte man i 1:a stycket? Nedan:
  En vanlig stationär dator drar i ungefär 100 watt i timmen. Om datorn är igång dygnet runt under ett år blir det 1 226 kilowattimmar.

 20. Mats Frick

  Nu är det bara en liten stund kvar till Earth Hour. Vi kommer att ha en lång extra lång sagostund i grabbens rum till tända ljus och läsa Muminpappans Bravader.
  Till alla som rynkar på pannan och börjar mumla om kollektivism vill jag bara säga att alla följer sin egen resa och den ene är inte den andra lik. Det är ett klassiskt propagandaknep, alternativt retoriskt felslut  vid goda intentioner, att klumpa ihop meningsmotståndarna enligt en och samma mall för att sedan med enkla budskap avfärda allesammans. Första steget i framgångsrik övertalning är att lyssna, men det är en lång och vindlande resa. Glöm inte det.

 21. L

  Alla som tror Al Gores film är sann ska nu släcka ljuset en timme!

 22. Finns det nån sajt för live stats ? 

 23. Labbibia

  Mats Frick # 19
  Jag och dottern kollar lite på Robinson.
  Vi har tänt varenda lampa som finns i kåken.
  När Earth Hour är slut, släcker vi som vanligt ner till minsta möjliga, för att inte slösa med el.
  ”……….alla följer sin egen resa och den ene är inte den andra lik. ”
  Så sant. Jag önskar dig en fortsatt trevlig kväll!

 24. Inge

  Vi kollade på TV som vanligt i vanlig belysning. Jag känner inget behov att demonstrera något. Har inte kollat hur grannarna gjorde heller och har inte hört någon diskussion på jobbet eller annars om detta påhitt som jag känner är meningslös propaganda för ”klimatet”. Det är nyttigt att spara energi men det kan man göra ändå. Vi eldade i kaminen och sparade en del på elräkningen fast det syntes ju inte utåt.

 25. jim

  Hur ser det ut på era gator? Här är varenda villa släckt. Det känns stort att en så rungade majoritet gör detta för klimatet. Väl medvetna om alla våra mänskliga tillkortakommanden  så lyser stearinljusen i alla hus som en symbol om att vi vill väl, vi vill göra framtiden attraktiv för våra ungar.
  Aldrig trodde jag att earth hour skulle ta sån skruv.

 26. L

  Här såg jag ingen som släckte, men ovanligt många bilar som var ute och snurrade…

 27. pekke

  Verka inte va nån större succe´ i mina bostadskvarter !

 28. Joakim

  Hos oss lös det i dubbel bemärkelse, både belysning och flitens lampa i garaget. 
  Och tack gode gud så lös det även hos grannarna.

 29. Morgan

  Här (Täby) verkade några släcka ner, men några verkade tända några extra lampor, några verkade inte bry sig så status quo.

 30. Red Hansen

  Hägersten verkade ingen utom jag bry sig på spektaklet.

 31. Magnus Ström

  Hissade upp en 500 W strålkastare i flaggstången igår mellan 20.30 och 21.30.  Earth hour är ju förstås bara larv, vad som är värre är klimatindoktrinerinegn i skolorna.  Lärarna ägnar timmar åt att prata om isbjörnar som snart utrotas, glaciärer som smälter och andra påhitt som 7-åringar inte begriper mycket om.  Lära sig att läsa och räkna borde kanske prioriteras???  Ingen som känner till om det finns några stickers att få tag på att sätta på bilen?  Typ..  Stoppa klimatbluffen eller  I love CO2 eller liknande?

 32. Joakim

  Undrar hur stor uppslutningen hade varit om slogan hade varit: Släck lyset och höj energiskatterna? 

 33. 2% (0.3GW av totalt 15GW) släcktes ner i Norge. Statnett sier at belysning ikke er det store elkonsumet. Det visar att :
  – Energiökonomisering kommer inte bidra nämnvärdigt
  – Folk kan inte kommanderas men nya lösningar måste vara bättre på egna meriter 

 34. jim

  En strålkastare i flaggstången. Ja Gode gud..
  Ok, på vår gata i Haninge var det till 90% släckt, men inte i era områden. Det är lite konstigt, men kanske beror på att mina villagrannar vill göra gott intryck på mig för att jag är en miljömupp. 
  Kanske beror

 35. Mats Frick

  L – Du är denna bloggs hustroll.

 36. L

  Mats F, någon måste ju påpeka att Kejsaren är naken… 😉

 37. Mats Frick

  L – Jag har ingenting emot att du hackar på Gore, jag har svårt för honom själv. Lämna oss andra utanför bara.

 38. L

  Mats F, jag kan inte komma ihåg att jag brukar hacka på dig, men så länge du tror att IPCC:s projektioner är vad våra koldioxidutsläpp ska leda till, måste jag nog hålla ett öga på dina kommentarer också… 🙂

 39. Mats Frick

  By all means 🙂

 40. L

  Fortum säger att elförbrukningen minskade knappt mätbart, högst ett par procentenheter i Stockholmstrakten… Här är vi upplysta! 🙂

 41. Trist att ingen vill angripa koldioxiden – alla vill bara gömma undan den. Ack så snillrikt!!

 42. Det mest hederliga angrepp på koldioxiden sker på Mongstad – frontalt med storkalibriga rör. Ser omtrent ut som Lord’s Cardigan attack of the light brigade. Mot et gäng siikher och gurkas. Hur tror du det går ? 

 43. By the way, thomatpalmen är medansvarlig för light brigade  attacken (rättelse : Ryssarna var med oxå..) Via nollaorganisasjonen Zero.no som tvingade genom eländet. Han håller just nu på att snika i från fakturan. 

 44. En ny väg att angripa ett gigantiskt problem….med trams
  och försök till humor…

 45. Cliff,
  ni har inte ens en aning om hur roliga ni är. CO2 är inte ens ett problem men en tillgång. At Mongstad kostat 25 miljarder och drivits genom av Zero bla är knappast trams. 

 46. Koldioxid är verkligen en tillgång – en gigantisk råvaruresurs !!
  Förutsatt att vi spjälkar den till kol och syre..!
  Annars inte!!!!!

 47. arga gubben

  Ja, ja , ja, oaktat vad ni säger, men nu är mörka timmen (eller vad det fler än en?) genomförd och nu kommer förändringens vind att vina över mänskligheten.  Halter av diverse slag kommer att minska i allt ökande takt, värmen sjunker med klang och jubel i raketfart, isbjörnar kommer att finna nygräddade isflak att sitta på och det ondskefulla puttret från benzinbilarna kommer att bytas ut mot det hemtrevliga surret från el-dito.
  Men det är en sak som oroar mig.  Detta låter som att frälsningen är nära, men  sker inte det  samtidigt som domens dag infaller? Enligt Bibeln i alla fall och det är en informationsskrift som har stått sig i 2000 år
  Ur askan i elden liksom??

 48. Björn

  Uffeb [9); Jag är tillräckligt insatt i problematiken för att uttala mig. Man kan säga att detta blir ett test på elnätens funktionella egenskaper. Lastförändringen vid nedsläckning och tändning av tusentals anläggningar samtidigt, fortplantar sig ända till kraftkällorna via 400 kv stamnätet. Ett intakt nät klarar säkert detta, men det finns svagheter som skulle kunna stänga av elnätsförsörjningen partiellt. Sådana händelser kan skapa spänningstransienter som kan skada känslig elektonik som datorer etc. Valet är ditt.

 49. Olavi Brunkestam

  Var finns forskningsrapporten? :
  ”Uffeb [9); Jag är tillräckligt insatt i problematiken för att uttala mig. Man kan säga att detta blir ett test på elnätens funktionella egenskaper. Lastförändringen vid nedsläckning och tändning av tusentals anläggningar samtidigt, fortplantar sig ända till kraftkällorna via 400 kv stamnätet. Ett intakt nät klarar säkert detta, men det finns svagheter som skulle kunna stänga av elnätsförsörjningen partiellt. Sådana händelser kan skapa spänningstransienter som kan skada känslig elektonik som datorer etc. Valet är ditt”
  God afton i månens sken 😉