Det är synd om människor

svettig sol

Ni har väl inte missat Sveriges Radios programserie om klimatångest? Programmet heter Tendens som betyder trend, riktning, utvecklingsriktning. Och ja, jag förstår nog hur de tänkte. De ville spegla något som händer här och nu omkring oss.

Först ut i måndags var Idah Magnusson som är en av initiativtagarna till ”Föräldravrålet”. Ni vet de där som går ut på gatorna och skriker rakt ut för att få politikerna att göra något åt klimatet. Idah drabbades av klimatångest och ville inte ens äta bullar. Hon har låtit bli att ta körkort och flyger inte längre. På bilden sitter hon dock och klappar en hund men det kan väl inte vara klimatsmart att ha vare sig katt eller hund och hon vill ju göra allt hon kan, 100 % för att rädda klimatet. Nej Idah, ta nu och  gör mänskligheten en tjänst, avliva genast jycken.

tisdags var det Anders Wijkmans tur. Reportern var uppenbarligen full av  beundran för Anders gärningar genom åren. Anders spann som en katt och satt till slut berömde sig själv vilket gav ett självgott intryck på lyssnaren. I alla fall fick jag det intrycket. Anders bor förmodligen någorlunda ståndsmässigt men det är inte tillåtet om man vill jobba för klimatet. Sälj lägenheten och köp något mindre, det räcker med två rum och kök för dig och din fru. Att flyga runt i världen är också något som måste få ett stopp, ordförande i Romklubben eller ej.

Slutligen, i onsdags, var det dags för Emma Hamberg att berätta om sin klimatångest. Hon vill ha en klimatdiktator som säger åt henne att borsta tänderna och gå och lägga sig. Hon klarar uppenbarligen inte av att leva som hon lär. Hon är programledare för ett program som sänds från Umeå och flyger dit varje vecka från Stockholm. Aj aj aj, inte bra! Ska du jobba kvar blir det nattåget hädanefter. Emma har en hel del smink på sig på bilden men det är inte tillåtet i en klimatsmart värld. All onödig konsumtion ska bort!

Ja sådär skulle jag kunna hålla på. Om man nu seriöst tror att vi måste dra ner allt till ett minimum. Enbart cykla, gå eller åka tåg för att ta oss fram. Bara äta vegetariskt och då naturligtvis hemodlade grönsaker och för övrig köpa så lite som det bara är möjligt, bo så litet som det bara går så är det bara att sätta igång! Jag kan vara Emmas personliga diktator och berätta för henne vad hon får eller inte får göra eller köpa.

Det är naturligtvis sorgligt och mycket synd om de människorna som drabbas av ångest. Ångest är sannerligen inget att leka med. Det är ett sjukdomstillstånd som behöver komma under behandling snarast möjligt.

Men det sorgligaste var Sveriges Radios vinkling av deras ångest. Det var precis som om programledarna tyckte att det är något bra och riktigt att drabbas av ångest. Ja om det är över klimatet det vill säga.

I mina ögon ett mycket cyniskt sätt att se på saken!

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Erik

    Faktum är att om man skall dra klimatresonemangen till sin spets så blir ett självmord den självklara utvägen för att minska sitt footprint.

  2. Lasse

    SR har dock en Dacke-som strider från sitt fäste i Växjö-Sven Börjesson.
    I morse förklarade han vad som händer när vi flyttar in i städer. Vi skapar värmeöar!
    Öar som ger värmechock då och då.
    Kanske drömde jag-för den går inte att hitta på Vetenskap och miljösidan:
    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=406

  3. Märkligt är det. Eller ett led i strategin att vi alla egentligen skall ha dåligt samvete. Passar ju bra in på vad man skulle kunna kalla för den ”religiösa modellen” med en i grunden syndig människa. Stackars barn och ungdomar. Minns min egen ungdom. Tron på framtiden. Idag läser man att ungdomar behöver psykiatrisk vård när deras första förälskelse spricker. Var är vikingarna??
    Och jag blir riktigt arg när neomalthusianen wijkman får breda ut sig. Tack och lov så slapp jag höra det.

  4. lennart Bengtsson

    En något skrämmande bild som har vissa likheter med extrema religiösa grupper. Vi får hoppas att det inte går så långt att det slutar med kollektivt självmord. Ledningen för den tvångsfinansierade SVT borde sätta sig ned och fundera på vad de verkligen håller på med. Vi får hoppas att det finns politiskt ansvariga som kan ta itu med att stävja eländet. Det hela fyller mig med en intensiv olust.
    Inte ens IPCC uppmålar några katastrofscenarier om man tar sig tid att gå igenom den finstilta texten i huvudrapporten. Om man extrapolera de senaste årens tendenser i växthusgasemission i så där 100-200 år blir det säkert problem av olika slag med dylika extrapolationer är fullständigt meningslösa. Man kan förflytta sig i tanken till år 1913 eller till 1813 så inser man det futila i dylika framstegsscenarier. I själva verket borde man vara optimistisk då vi har en mycket lovande energiutveckling på gång i världen som vi har alla förväntningar på. Dessutom är den världspolitiska situationen positiv jämfört med vad vi haft de senaste 100 åren.
    Vad unga människor i dag skall göra är att sluta lyssna på dagens destruktiva undergångsprofeter och i stället ta itu med framtidens tekniska och vetenskapliga uppgifter. Ett första steg är att skaffa sig en ordentlig utbildning. Saknar man omedelbara möjligheter så finns det utmärkta kurser som är tillgängliga över Internet. KTH och Chalmers har vidare tagit viktiga initiativ till att aktivera ingenjörsutbildningen.

  5. Peter Stlbs

    Lennart #4 – bra synpunkter, men jag tror inte Du är riktigt uppdaterad på ”KTH och Chalmers” – trenden sista åren är ett sanslöst ”miljö- och hållbarhetsflummande” som ska vävas in i alla kurser. Du behöver bara studera deras respektive Webbportaler för att inse problemet. Det gäller dock inte bara ”bilden utåt”, utan också det inre arbetet, där knappt någon vågar knysta ifrågasättande.

  6. bom

    Det handlar tydligt om den där förbannade(men barnsliga) tävlingen om vem som är godast. Jag är minsann godare än du! Påminner något om ”Min pappa är i alla fall starkare än din pappa är”.

    Ibland glimtar det till svagt i morgonnyheterna (SR). I dag nämde man att den parisiska UHIn är avsevärd – det skulle skilja hela åtta grader mellan centrala Paris och dess mera gröna periferi vid vissa väderlägen! Det hela ingick dock i en diskussion om åldringars säkra, hotande värmedöd och naturligtvis bortsåg man helt från clochardernas ihjälfrysningar under broarna när vintern slår till i Ljusets Stad!

  7. bom

    Asch nu ska jag granskas igen. Jag skrev ut ordet som slutar med -bannelse och föregås av för! Detta ord tycker jag knappast kan räknas som en kötted?

  8. bom

    #2 Lasse

    Aha det var den förträfflige Sven Börjesson som fanns bakom det inslag vi båda noterade! Då var det ju inte så att någon i radiohusbunkern var på väg att vakna upp! Suck!

  9. Argus

    Ångest och depression är inga roliga grejer. Själv ej drabbad har jag uppfattningen att det är fåvitskt att hävda att man *förstår* dylika skeenden. Hur skulle man kunna det?! (Och det duger knappast att uppmana ’ryck upp dig!’ Eller hur?)

    Men här har vi myndighetssupportade aktiviteter som vill hypnotisera befolkningen till depression!
    ………

    (say no more)

    Detta får bli dagens understatement: ’anmärkningsvärt!’

    ’Dagens klimatpolitik är ett bedrägeri och en skamlös misshushållning.’

  10. Bim

    Klimatet är 30 års medeltemperatur på jorden, alltså 11550 dagars temperaturer jorden runt.
    0,8 graders höjning på 150 år verkar vara ett osannolikt stabilt tillstånd som dock med politik-vetenskapens hjälp skapar ångest hos befolkningen.
    Hjääälp! Gunbo.

  11. Peter #5
    Är det verkligen så helsikes illa?? Det är mycket svårt att förstå att det har blivit så. En genomträngande historiebeskrivning av hur rationalitetens högborg istället blivit en pseudoreligionens förespråkare vore intressant. Det kan väl knappast kunna ske utan konvulsioner.

  12. Peter Stlbs

    Ingvar #11 – jo, det är så illa. Jag försöker också förstå varför ledningen till och med driver på – det enda jag kan tänka mig är försök att få del av alla de dignande grytor politikerna bjuder på (på skattebetalarnas bekostnad).

  13. Argus

    #11

    Ja, det är illa. Min uppfattning är att koldioxidhypotesen (AGW finns i en farlig omfattning) omfamnas utan reflektion. Den stöds av diverse ’aktiviteter’, tex de 2 entrepenörerna som har som affärsidé att hjälpa företag att begrava CO2 (fråga mig inte var ’the earning engine’ kommer ifrån!).
    Skolan åläggs att ge obligatoriska kurser i tex vetenskapsteori – vilket tränger undan tex statistikkurser eller termodynamik. Det ska vara ’genus’ och ’hållbarhet’. Administrationen sväller.

    Nu låter jag som en ’grumpy old man’. Sorry, men så är det kanske.

    För en tid sedan fick jag anledning att formulera några idéer på hur man kan identifiera kreativa och kritiskt tänkande (KK) personer (inom ramen för vad man gör inom tex KTH). Och som en ’dual’ (på matematikspråk) nämnde jag samtidigt att det kunde vara intressant att också göra ett försök att identifiera icke KK personer.

    ’Detta synsätt implicerar också att det bör finnas en grupp av individer som sas inte är KK, men som ändå framgångsrikt bedrivit högskolestudier och anpassat sig väl i den akademiska miljön. Primärt är vi inte fokuserade på dessa, men det förefaller undertecknad rätt så uppenbart att dessa också vore intressanta att granska närmare.’

    Men mina idéer kring denna identifieringsprocess vann intet bifall.

  14. lennart Bengtsson

    Hej

    Vad som verkligen händer med vädret ( eller klimatet om man så tycks föredra, jag har tom själv svårigheter att bestämma vad klimat faktiskt är!) tror jag i dessa fall som Lena beskriver spelar ringa roll utan det är föreställningen om en klimatändring? som är orsaken till ångesten, ungefär som föreställningen om helvetet för den medeltida befolkningen. Skräckskildringarna från sommarvärmen 2003 kan ju lätt lösas med luftkonditionering – det är ju inte längre brist på elenergi under dagen längre. Titta bara på vad de tyska solcellerna pytsar ut en sommardag som ingen kan vettigt använda.
    Delar av USA skulle var nära nog obeboeliga sommartid om man inte hade luftkonditionering. Sommarvärmen i Paris, Milano och Zürich 2003 var ingenting vad som händer i Washington flera veckor varje sommar. Tom alla de 25% svenskar som utvandrade till Nordamerika 1850-1925 uthärdade stoiskt den fuktiga och varma sommarvädret som de ändå tyckte var klart bättre än kylan och det ogästvänliga vädret i Norden för att inte tala om en odräglig överhet som tom var mycket värre än dagens även om predikningarna under den tiden var annorlunda än dagens. En annan möjlighet för dagens vrålande ångestatleter vore därför att utvandra och kanske skapa mer utrymme för en invandring av människor som ser Sverige som något positivt och hoppfullt jämfört med vad de har drabbats av de senaste åren.
    LennartB

  15. Per H

    Syndaflodssyndromet har förföljt oss i årtusenden! Nu tycks det värre än någonsin! SR har varit helt förfärlig de senaste dagarna! Jag blir så trött och upprörd!
    Att leva gott och ha det bra skall skuldbeläggas. Förr var det sexuell njutning och ”frosseri” ( god mat och dryck) som GUD straffade med översvämning enl. prästerskapet. Idag är det den människofientliga ”miljörörelsen” som samlar pengar och röster på att måla upp UNDERGÅNGEN. Lever våra svenska domedagsprofeter – Wijkman, Rockström, Romson, Axelsson – som de lär? Nej det är vi vanliga människor som skall veta hut och ständigt ha dåligt samvete för att vi skapat välstånd som vi kan njuta av. Så sent som för hundra år sedan fick kyrans heliga läror inte ifrågasättas. Nu är det klimathotet som är heligt och vi som säger att det är en bluff är fönekare och omoraliska. Jag äter mest fisk för det är gott men i ren protest har jag ätit kött de senaste två dagarna (fläsklägg och Biff a la Lindström).

    Vi har fått en KLIMATDIKTATUR med intensiv propaganda och censur! Var skall vi ”syndare” lägga vår röst i kommande val? Alla patrier tillhör ju klimatkyrkan. Hjälp! Kan inte några starta ett LIVSGLÄDJEPARTI

  16. Janne

    Argus,

    Kritiskt tänkande personer är farliga och obekväma. De vill man undvika till förmån för de som inte tänker kritiskt. I det konflikträdda svenska samhället ska alla vara och tycka lika.

  17. Thomas P

    Ja du Lena, tänk så mycket lyckligare man blir om man kör med skygglappar så man blundar för allt otäckt som finns i världen.

  18. Michael

    Är det ens möjligt att göra skillnad genom att dra ner på sin konsumtion? De pengar man sparar kommer ju förr eller senare (i sista hand via arv) att cirkulera ut i ekonomin där de ger samma avtryck som om man hade konsumerat som vanligt. Om man vill undvika intjäningen av dessa pengar kan man alltid gå ner i arbetstid (eller ta livet av sig). Det innebär bara att någon annan individ tar över det arbete som man avstår, återigen uppnås ingen effekt. Samma sak gäller naturligtvis om man skänker bort sina pengar. Ytterligare alternativ är att elda upp eller på annat sätt förstöra sina pengar. Detta leder till minskad penningmängd med åtföljande deflationseffekt, dvs att man sprider ut sin personliga köpkraft på hela samhället. Vakna upp!

  19. Björn

    Att spela på människors ångest och i det här fallet ”klimatångest”, är väl inte vårt statligt finansierade SVT och SR:s mission. Om så är fallet bör riksdagen gripa in. Vi är moderna och sekulariserade människor i vårt land och bör därför hålla oss över dåtida tiders häxerier. Det kanske är dags för en grovstädning inom SVT och SR.

  20. Per H #15

    Bra skrivet!!

  21. Per H

    Tack Ingvar! Jag borde lagt till Thomas Palm bland de värsta domedagsprofeterna och glädjedödarna.

  22. Lasse

    Skyll inte allt på SR och SVT-även våra statliga institutioner och NGOs är väldigt klimatfixerade.
    SMHI har lagt upp sidor med klimatindikatorer.
    http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/klimatindikatorer-1.7050

    Kanske för att upplysa oss om vad som väntar!
    Själv tog jag filen med havsvattenstånsförändringen under 120 år ( excel ) Gjorde en enkel diffrentialanalys? och fick snygga kurvor som indikerar en 11 årscykel.
    Nån som vill testa?
    http://www.smhi.se/klimatdata/oceanografi/Havsvattenstand/klimatindikator-havsvattenstand-1.2260
    C(n)-C(n-1)
    och kurva på det!
    Ni blir garanterat sjösjuka!

  23. Thomas P

    Michael #18 Du är ansvarig för din konsumtion och om du skapar mindre utsläpp innebär inte det automatiskt att någon annan orsakar mer. Om du tar bussen till en lite dyrare restaurang med godare mat istället för att ta bilen till en drive in McDonalds minskar ditt klimatavtryck. Pengarna cirkulerar visserligen vidare men det finns ingen anledning att tro att de i det första fallet gör mer skada än i det andra i nästa led. Det handlar inte bara om hur mycket man konsumerar utan vad man konsumerar. Tjänster är i allmänhet bättre än varor.

    ”Om man vill undvika intjäningen av dessa pengar kan man alltid gå ner i arbetstid (eller ta livet av sig). Det innebär bara att någon annan individ tar över det arbete som man avstår, återigen uppnås ingen effekt.”

    Att det skulle finnas en fix mängd arbetstillfällen i samhället är en myt. Om du drar ned din konsumtion blir det mindre behov av arbete i samhället.

  24. Thomas P

    Per #15 ”Kan inte några starta ett LIVSGLÄDJEPARTI”

    Vad sägs om ett skygglappsparti istället? Du verkar heller inte förstått att det är en vetenskaplig fråga. Du kan inte tänka bort AGW bara för att du tycker det verkar tråkigt.

  25. Lennart Bengtsson
    Om det här programmet hade varit sitt enda i samma anda så hade det varit en sak. De vill ju skildra nutidsfenomen och det får man ju säga att klimatångest verkligen är. Men jag skulle säga att det är media själva som har skapat kimatångesten genom att köra med samma propagande om och om igen.
    Hjärntvätt kallas det visst!

    Högst troligt är att ingen av dessa som intervjuats ens har gjort sig besväret att läsa själva rapporten som de har sådan ångest över.

  26. Olav Gjelten

    Faktiskt rätt ofta får man även här på klimatupplysningen läsa att den klimatalarmistiska sidan håller på att ”nyktra till” eller attalarmisterna ”tonar ner” sina budskap. Jag själv hörde delar av det här programmet innan jag blev så arg så jag stänge av radion. Här var det verkligen inte fråga om retrett eller ”tillnyktring.
    Det allra värsta fick ändå inte Lena med i sin skrivelse här ovan. Jag riktigt frös på ryggen när en kvinna flera gånger vrålade ut att ett införande av en diktatur både skulle vara nödvändigt och önskvärt för att tvinga fram miljöåtgärder som i en demokrati inte skulle vara möjlig att genomdriva.

    Nej åter igen, NÄR skall vi lära oss att det brungröna alarmistiska gänget, med rötter i nazismen inte är några snälla demokrater som ”nyktras till” eller ens vill inse att de kan ha haft fel. I stället får vi tämligen säkert allt oftare vänja oss vid ropen efter diktatur och dödsstraff.
    Jag hoppas emellertid att så många som möjligt av er kontaktar Sveriges Radio gällande det grovt olämpliga att skicka program där till och med rop på diktatur tillåts passera helt okritiskt.

  27. Thomas P
    En fråga som jag har haft lite i bakhuvudet rör just detta med konsumtion.
    Det sägs ju att produktionen av varor ofta flyttats utomlands som exempelvis till Kina och bl a därför har deras utsläpp av koldioxid ökat. Men om vi slutar att köpa varor från Kina helt, skulle de då inte sluta att producera och hur ska de i så fall kunna minska sin fattigdom?

  28. Evert Andersson

    Media, och särskilt public service, får mycket kritik i spalten och det förtjänar de. Inget snack om det. Min fundering är om det i riksdag och regering är alldeles tyst vad gäller kritiska / skeptiska röstet (utom SD) eller om de om de finns nonchaleras av MSM.

  29. Slabadang

    Judith Curry sätter ned fötterna:

    Kill the IPCC!
    http://opinion.financialpost.com/2013/09/30/ipcc-climate-global-warming/

    Typisk utveckling för den som jobbar efter intellktuell och proffessionell moral. Man försöker använda alla naturliga och civiliserade sätt att föra fram sina synpunkter och kunskaper men inser till slut att motståndaren är i total avsaknad av samma värderingar och enligt utmattningsymptomet säger man till slut STOPP fär h …te STOPP! De rabiat totalitära motståndarna sysslar med propaganda och ideologi som främsta mål och hjar i detta fall endast vetenskapen som en misshandlad gisslan att ställa utpressningskrav gentemot skattebetalare och politiker. Judith verkar ha gått mot sin gräns för tolerans mot politisering och propaganda enligt en väg som liknar L Bengtssons. Nån gång får det vara nog .. liksom! Efter ha passerat ställningtagandets många korsningar från huvudleden så bestämmer man sig att till slut blinka svänga av och kolla vart man var på väg och vilka alternativa vägar som står till buds.

    Jag har sedan länge märkt skillnaden mellan Pehrs Ingemars Lars Js och även CG Ribbings traditionellt civiliserade artiga sätt att uttrycka sig som förväntar sig att motståndarna skall följa samma regler.
    En heder till dessa herrar som håller på sin moral och civiliserade argumentationsteknik. Den förtjänar sin respekt och sitt förtroende på sitt kompetenta sakliga innehåll.

    Stilbs verkar mer vägra delta i det spel han upptäckt och avskyr korruptionen och verkar ligga närmare mitt sätt att med väl grundad cynism och förakt för hela klimatgojjan med sina konstruerade cirkelresonemang och brist av vetenskalighet från golv till tak. Rebeller!

  30. Thomas P

    Lena #27 Om kineserna producerar åt sig själva kan jag förstå att de får det bättre. Om västvärlden investerar i Kina likaså. Om kineserna jobbar för att producera konsumtionsvaror i Väst samtidigt som de har ett enormt handelsöverskott, dvs inte konsumerar för det de producerar är inte lika uppenbart hur det gör dem rikare, speciellt med tanke på de enorma miljöproblem Kina fått som resultat. Ekonomi är konstigt.

  31. Slabadang

    Thomas P #30!
    ”Lena #27 Om kineserna producerar åt sig själva kan jag förstå att de får det bättre. Om västvärlden investerar i Kina likaså. Om kineserna jobbar för att producera konsumtionsvaror i Väst samtidigt som de har ett enormt handelsöverskott, dvs inte konsumerar för det de producerar är inte lika uppenbart hur det gör dem rikare, speciellt med tanke på de enorma miljöproblem Kina fått som resultat. Ekonomi är konstigt.

    Du vet för mig är det här väldigt klargörande för varför du kan tro på ”klimatvetenskapen” när du inte ens bgriper basics av ekonomiska lagar trots att du är vuxen och anser dig som ”allmänbildad”. Du bevisar att du är en ekonomins totala anafalbet som inte ens begriper hur totalt lost in space kommentaren är! Du måste väl ändå ha låtit några av de grå du har vara i kontakt med varandra innan du tryckte på ”sänd”?

  32. Björn

    Thomas P [30]; ”Ekonomi är konstigt”. Ja det tyckte nog Alfred Nobel också, för ekonomipriset är inte i strikt mening ett nobelpris. Ekonomipriset delades ut för första gången 1969 av Sveriges Riksbank. Men handen på hjärtat, klimatvetenskap är väl lika konstigt.

  33. Jimmy

    Apropå Peter Stilbs inlägg #5
    Några exempel på KTHs flummighet.
    http://www.foi.se/sv/Kunder–Partners/Projekt/Climatools/Climatools/Publikationer/

    En favoritrapport är ” Integrera genus i klimatanpassningen”

    -Mycket tyder på att klimatförändringarna kommer att få särskilt allvarliga konsekvenser för kvinnor!
    (första raden i rapportens sammanfattning)

  34. Lasse

    #33 Jag kan se kvinnorna framför mig-de som tvingas lyfta på kjolfållen när haven stiger! 😉

    Miljöpartister och andra tycker vi skall ”gå före” när det gäller krav på industrins utsläpp. Om vi hyllar en öppen världshandel så är ett sådant synsätt kontraproduktivt. Vilket Kinas miljöproblem är ett exempel på, till en del.

  35. AOH

    Lena # 27

    ”—-Men om vi slutar att köpa varor från Kina helt, skulle de då inte sluta att producera och hur ska de i så fall kunna minska sin fattigdom?—”

    Lena, det ordnar sig. MP har redan föreslagit 1/4 av budgeten till
    klimatet som väl inkluderar bidrag till ”GREEN FOUND”

    Intressant ledare i VLT idag:
    http://vlt.se/asikt/ledare/1.2231480-fn-ar-samre-an-sitt-i-sverige-goda-rykte

    FN är sämre än sitt i Sverige goda rykte

  36. Sören G

    Människan förorsakar global uppvärmning enligt ett politiskt beslut. IPCC är en politisk organisation vars uppgift är att förse politikerna med argument för att vidta kraftfulla s.k. ”klimatåtgärder”. Då ingår skrämselpropaganda som ett medel att få medborgarna fogliga så att de går med på kraftiga skattehöjningar. SR och SVT uppfattar sig antagligen som organ för statsmakten.

  37. John Silver

    # 4

    Bengtsson, det är mode och med mode så kan vi med 100% säkerhet prognosticera att det som är mode idag är inte mode i morgon.

  38. Michael #18

    Du har en bra poäng där. Mer formellt är poängen att det är ihoptjänandet av resurserna som utgör den stora miljöbelastningen. Sen kan du genom att välja olika alternativ att använda dessa resurser göra en liten skillnad.

    Men att jobba ihop till ett dyrt, men ngt (skenbart) miljövänligare alternativ är generellt ingen miljövinst.

    Av samma anledning är slöseri ingen miljövinst, alltså inte ens om man eldar upp sedlarna (och gräver ner askan inkl CO2). Det är ihopjobbandet som är den stora boven.

    Följden av detta är normalt att det miljövänligaste alternativet är att lösa behovet med det eknomiskt gynnsammaste alternativet, och istället jobba ihop motsvarande mindre resurser.

    Omvänt: Att köpa dyra (skenbart) miljövänliga alternativ, både som privatkonsument, men än mer om det sker med offentliga medel, innebär normalt en avsevärd större belastning på miljön.

    Tänk dig tex en statlig myndighet som utför helt meninglösa uppgifter, tex skriva och tryck upp pamfletter om sk ’klimatsmart’ leverne. Antag att de varken reser, festar eller gör några andra ’onyttigheter’, bara trycker upp små broschyrer med dravel som sen delas ut till skolbarnen.

    Deras ’carbon footprint’ av broschyrerna är väldigt liten. Men likväl måste de försörjas, sitta i en byggnad, som måste vara uppvärmd och uppfylla en stor massa miljö- och hälsoaspekter, ledas av en generaldirektör, förses med en budget osv.

    Den stora miljöbelastningen är alla vanliga (riktigt) arbetande skattebetalare som måste jobba ihop till extra till att bära detta ok. Inte pamfletterna som kommer ut i dess andra ände …

  39. Lennart Bengtsson

    *33 och 34

    Hej

    När jag läser publikationerna under Climatools noterar jag att det verkligen inte råder någon personalbrist när det gäller en angelägen energiforskning ( som man envisas med att kalla klimatforskning?). Tänk om alla dessa, antagligt energiska och företagsamma personer, bakom de märkliga skriftstyckena istället kunde ägna sig åt att arbeta med verkliga energiproblem som att tex på ett vettigt sätt lagra energi från sol- och vindkraft eller förvandla det till något som går att använda? Och att göra detta på ett ekonomiskt hållbart sätt.

    Programmet Climatools indikerar att landets väl och ve står på spel med ohyggliga väderfenomen och ett våldsamt och snabbt stigande hav som hotar att sluka våra kuststäder inom de närmaste åren. Sådant kan man bara göra om man har för mycket resurser och inte vet vad ordet prioritet innebär.

  40. Slabadang,

    Jo visst är det så. Många som gör ’miljö-’ och tom ’klimat-engagemang’ till sitt livsinnehåll begriper inte de enklaste sakerna om livet. Vare sig ekonomin eller hur politik fungerar.

    Vanligtvis förstår de inte ens hur och varför där finns mjölk, köttfärsm paste och äpplen att köpa i butiken. De tror att om den ligger när och de cyklar eller går dit, då har de gjort ngt positivt för miljön.

    Tyvärr ligger inte ribban högre för de allra flesta av dem. Och det gäller tyvärr också nästan hela vår lagstiftande församling …

  41. Jimmy

    #34 Lasse
    Det ”fruktansvärda” är att många kustkommuner inte har med den framtida havsnivåhöjningen i sin planering.
    Se rapporten ”Framtida havsnivåhöjning i kommunal planering” (länk #33)

  42. Michael

    Thomas P #23
    ”Det handlar inte bara om hur mycket man konsumerar utan vad man konsumerar. Tjänster är i allmänhet bättre än varor.”

    Jag köper inte detta argument. Förädlingsgraden i tjänster är i princip 100%, vilket innebär att alla pengar som du spenderar på tjänster överlåts till någon annans konsumtionsbeslut. Ditt köp av en tjänst gör ingen skillnad eftersom du inte vet hur dina pengar kommer att användas i nästa led.

    ”Att det skulle finnas en fix mängd arbetstillfällen i samhället är en myt. Om du drar ned din konsumtion blir det mindre behov av arbete i samhället.”

    Sett över tid samvarierar mängden arbetade timmar med den totala efterfrågan i ekonomin. Inte ens effektiviseringsåtgärder minskar denna mängd annat än lokalt i tid och rum, då högre effektivitet alltid leder till ökad ekonomiskt aktivitet.

    Tillväxt är ju inget annat än summan av alla individers ansträngningar att förbättra sina liv, och det finns ingen kraft som kan bromsa alla de miljarder människor i tredje världen som kämpar för att få komma upp i Thomas P:s levnadsstandard. För den absoluta majoriteten av dessa är klimatfrågan av fullkomligt underordnad betydelse, i den mån de överhuvudtaget har reflekterat över den.

    Tillväxt möjliggörs av ökad effektivitet, dvs att vi får mer gjort med färre resurser. Av detta skäl är tillväxten i sig inte belastande.

    Om vi leker med tanken, vilka medel står till buds för att begränsa tillväxten? Vi kan begränsa antalet människor på jorden, en fullkomligt absurd och motbjudande tanke som dock torgförs av vissa miljö- och klimataktivister. Vi kan tvinga in människor i misär, där socialism och andra totalitära extraherande institutioner är de främsta kända verktygen. Att jordens befolkning frivilligt skulle göra avkall på sin levnadsstandard är en fullkomlig utopi, även om det finns vissa drömmare främst i den rika världen.

    Om vi nu leker med tanken att vi faktiskt kunde hejda tillväxten, då skulle världen bli helt olidlig, med ständiga strider om begränsade resurser, vilket faktiskt har präglat hela världshistorien före kapitalismens intåg. Tillväxten är den balanserande faktor som ger den stabilitet, utveckling och levnadsstandard som kommer alla till del, en historiskt unik förmån som vi i den industrialiserade världen nu åtnjuter. Övriga världen närmar sig nu med stormsteg. Denna utveckling har lett till att vi inte längre behöver föra en daglig kamp mot naturens nycker. Vi kan exempelvis bekämpa sjukdomar på ett helt annat vis är för några generationer sedan. Vem vet, Thomas P kanske inte ens hade levat idag om dina gröna utopier hade fått råda?

    Ett litet exempel på de krafter som råder i världen: det finns idag drygt en miljard bilar i världen, en siffra som kommer att fördubblas till år 2020. Nittio procent av denna nyförsäljning kommer att ske i utvecklingsländerna. Där är intresset för dyra miljöbilar lika med noll, om man bortser från retoriken hos vissa politiker som – ofta för egen personlig vinning – vill lägga vantarna på i-ländernas klimatstöd. Det finns inget som tyder på att dessa nytillverkade bilar annat än marginellt kommer att vara fossildrivna. I det perspektivet gör det ingen som helst skillnad om Thomas P väljer att ta bussen istället för bilen.

  43. Johan M

    #11 Ingvar Engelbrecht

    ”Är det verkligen så helsikes illa??”

    Jag kan tyvärr inte annat än hålla med Peter S m.fl. det är ett helt okritiskt anammande av den ena politiska trenden efter den andra. Jag tror dock inte det det beror på någon större övertygelse bland flertalet utan på en struktur där möjlighet till finansiering bestämmer färdriktningen. Om vi helt plötsligt skulle ha en politiskt styrning mot slagruteteknik så är jag övertygad om att halva skolan skulle anpassa sina kurser och forskning därefter. Den andra halvan skulle lida i tysthet, väl medvetna om att någon kritik inte ens är lönt att yppa – forskar du inte inom slagruteområdet så är dina tankar intet värda.

    Detta är saxat ur KTH:s Vision 2027

    ”Society changes through technical development and through new conditions such as growing
    environmental change and dwindling natural resources.”

    ”Instead of demanding technical products, future consumers – individuals and firms – will look for holistic solutions.”

    När man hör ordet ”holistic” så vet man att det är varmluft.

  44. Michael

    Jonas N #38

    Instämmer.

  45. Johan M

    #43

    Den svenska översättningen är ju ännu värre:

    ”Samhällsförändringar drivs framåt av teknikutveckling och av nya förutsättningar som hotande
    klimatförändringar och sinande naturtillgångar.”

    Detta är KTH:s samlade klokskap, det som skall ta oss mot 2027 – att samhällsförändringar drivs framåt av hotande klimatförändringar. Suck, man blir trött vid bara tanken.

  46. Slabadang

    BBC anklagas för att vara ”oansvariga” för att de publicerat denna graf!

    https://twitter.com/Allochthonous/status/382144495615086594/photo/1

    Artikeln är här:

    http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24173504

  47. Jonas B

    Jo, klimatångest är verkligen inget att leka med. Jag vet, för jag har själv varit ett offer för den. Alla vill vi ju att våra barn ska växa upp i den bästa av världar och att se ett hot hängande över dem är ångestskapande för mindre.
    Fast min klimatångest var på 1970-talet när barnen var små, och på den tiden var det en nära förestående istid som var à la mode. Och fort skulle den komma. Ett par tre fimbulvintrar och Norden skulle vara obeboelig. Snacka om ett skräckscenario!
    Nu är det barnbarnen (fyra, fem och sex år) det gäller. Som farfar ser jag det som min uppgift att vaccinera dem mot alla dumheter deras lärare och lärarinner kommer att slå i dem. Jag har börjat med att berätta om en god gas som heter koldioxid. Den gör att säden och blommorna och gräset kan växa så att korna kan äta och där bina kan samla pollen så att vi kan få mjölk och bröd och honung och kött.
    Vaddå några grader varmare? Lappri jämfört med en istid!

  48. Guy

    Slabadang,
    Visst är BBC oansvariga. Från grafen ser man ju att temperaturen har varit stadig(eller haft paus) från sådär 1910 till nu. Variation mellen -0,4 och + 0,6. Dom har tydligen placerat nollan på fel ställe i grafen, men det gör ingen större skillnad.

  49. Lasse Forss

    I Tankar för dagen talade i går etikprofessorn Thomas Brytting. Först på morgonen och repris 21.45.
    Här kan man lyssna på domedagspredikningen. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1165

    Brytting börjar med att FN:s klimatpanel har slagit fast och så vidare. Och ”vi är på väg mot en global katastrof.” och ”förhandlingar om en 20-procentig minskning av koldioxiden kan inte stoppa uppvärmningen. Hur hamnade vi här?”
    Brytting talar också om filosofen Hans Jonas och som jag förstår så är det enda raka att andra ska bestämma över oss.

    Om man är professor med etisk inriktning, innebär inte det att man måste tala sanning? eller har jag missförstått. Om det visar sig att alla prognoser från IPCC et al har slagit fel, är det då etiskt att citera IPCC och skylla på den organisationen om det han säger i ”Tankar för dagen” visar sig vara felaktigt? Är det inte nödvändigt, särskilt ur etisk synpunkt, att kontrollera om det man citerar är rätt? Eller åtminstone berätta att samtliga prognoser slagit fel?

  50. Argus

    #49

    Där berör du en aspekt som gör mycket av ’klimathotandet’ så bedrägligt. Med 95% – så himla mycket att det är oförsiktigt att ’hoppas’ på de återstående 5% – så extrapolerar man *experimenten* (Dvs modellkörningar, ha, ha, ha!) Ja, man kanske låter fantasin skena lite grand också för säkerhets skull, man ’toppar’ IPCC mao, lite som killen med rymddräkterna för ett par dar sen. Här behöver han aldrig bedöma den vetenskapliga grunden; den är redan med 95% sannolikhet (vilken monumental förolämpning av statistik!!) fastlagd. Jättefastlagd.
    Och då landar man i ett etiskt bekymmer: man Måste ju ta till extraordinära åtgärder. Och det vore Oetiskt att inte propagera för dem. Med diktatur om allmogen visar sig motsträvig.

    Detta gissar jag är en utväxt från det som jag råkade beröra i #13

    ’Detta synsätt implicerar också att det bör finnas en grupp av individer som sas inte är KK, men som ändå framgångsrikt bedrivit högskolestudier och anpassat sig väl i den akademiska miljön. Primärt är vi inte fokuserade på dessa, men det förefaller undertecknad rätt så uppenbart att dessa också vore intressanta att granska närmare.’

    Jag tror helt enkelt att det finns väldigt många som passar in i citatet ovan, och ett smidigt sätt att oskadliggöra – tom nyttiggöra ur statsmaktspolitikens synvinkel – är att lotsa dem in på detta spår. Med löner och anslag.

    Vilka resurser tar de i anspråk? Kunde resurserna ha använts förnuftigare? Är det detta vi – the people – har röstat fram?

    ’Dagens klimatpolitik är ett bedrägeri och en skamlös misshushållning.’

  51. Thomas P

    Slabadang #31 Indignation var det gott om i det där inlägget, men ändå var det något som saknades. Vad kan det vara. Jo, nu ser jag, argument, det var det som saknades.

    Michael #42 ”Förädlingsgraden i tjänster är i princip 100%, vilket innebär att alla pengar som du spenderar på tjänster överlåts till någon annans konsumtionsbeslut. Ditt köp av en tjänst gör ingen skillnad eftersom du inte vet hur dina pengar kommer att användas i nästa led.”

    Det vet jag inte *oberoende* av vad jag köper. Det jag vet är att själva produktionen av en tjänst ger lägre utsläpp än om jag köpt någon produkt med stor klimatpåverkan under tillverkningen. Ett samhälle där folk går mycket på teater, bio, restaurang, massage etc och där folk har sådana yrken får mindre utsläpp än ett där folk spenderar sina pengar på att köpa många och stora bilar etc. Om du rent praktiskt jämför olika samhällen med samma storlek på ekonomin skall du se att det är stora skillnader i utsläpp så uppenbarligen är utsläppen inte omöjliga att påverka.

    ”Sett över tid samvarierar mängden arbetade timmar med den totala efterfrågan i ekonomin. ”

    Om vi arbetar mindre och konsumerar mindre går det alltså fortfarande ihop. Bara de som ser BNP som måttet på välstånd blir ledsna.

    ”Tillväxt möjliggörs av ökad effektivitet, dvs att vi får mer gjort med färre resurser. Av detta skäl är tillväxten i sig inte belastande.”

    Tillväxt kan vi få antingen genom att vi använder mer resurser eller genom att vi använder resurser smartare. Den senare typen av tillväxt är inte belastande.

    ” I det perspektivet gör det ingen som helst skillnad om Thomas P väljer att ta bussen istället för bilen.”

    Det är ett problem i många miljöproblem. Var och en kan tänka att hans bidrag är för litet för att ha betydelse. Så vad skall vi göra? Annat då än att stoppa huvudet i sanden och låtsas att vi inte har något problem.

  52. Lasse

    #48 Etik och så okritiskt sväljande av EN SANNING.
    Vart tog ”å ena sidan, och å andra sidan” vägen.
    Det goda med koldioxidutsläppen som befriat oss från hårt arbete och som fört välstånd in i vår och övrigas värld. En värld där allt färre är hungriga och fattiga. Det kan vara värt 0,8 grader/100 år.

  53. Johan M

    #48 Guy

    Garfen visar inte temperaturförändring utan hastigheten på temperaturförändringen i.e. derivatan på temperaturen. Detta för att påvisa att IPCC:s ”warming of the climate system is unequivocal” saknar grund. Vi har sett flera lika kraftiga temperaturskiftningar under de senaste hundra åren.

    De som är uppröra är väl det för att få kan se skillnad på en graf över temperaturskillnader och en graf över hastigheten på temperaturskillnader, kanske sant

  54. Lasse

    #53 Samma typ av kurva får jag när jag studerar havsnivåförändringen utifrån SMHIs värden på samma sätt. Dvs det finns en återkommande periodicitet utan stadig trend! Tror tom att de samvarierar!
    Se mitt tidigare inlägg här i fm.
    Toppar: 1890, 1910,1920 ….1980,1986,1998.
    Har ni nån aning om vad som gäller för denna variation?

  55. Lasse

    #53 Hur är det med matematiken bakom denna kurva. Hade vi haft en stadig trend så hade väl vi sett detta i siffrorna som en stabil linje på någon nivå.
    Andragraden visar väl på acceleration och retardation i sifferserien på ett effektivt sätt!

  56. pekke

    Ångest, ångest, man kan undra vilka jättelika katastrofer och tipping points som dessa människor har ångest om, de finns inte i AR 5 i alla fall.

    http://www.bishop-hill.net/display/ShowImage?imageUrl=/storage/ar5T12.4.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1380746813865

    http://www.bishop-hill.net/blog/2013/10/2/a-report-from-the-royal.html

  57. Håkan Bergman

    Vi får väl se här i November om Lena Ek med följe, ingen liten hord misstänker jag, tar pendeln till Nynäshamn f.v.b. Polen med båt, eller om det blir som vanligt, flyg och skumpa för skattepengarna. Vad tror ni? Förhoppningsvis är hon varken minister eller riksdagsledamot om ett år, där fick jag till det, könsneutralt skadeva!

  58. Håkan Bergman

    Förresten, jag har lite extra stålar att bränna till nästa sommar, vad tror ni om den här som pensionärsnöje?
    http://powersports.honda.com/2014/CTX700N/360.aspx

  59. pekke

    Sedan har vi den här artikel från 1975 där WMO uttalade sig om den rejäla nedkylningen från 40-talet till 70-talet.

    http://www.sciencenews.org/view/download/id/37739/name/CHILLING_POSSIBILITIES

    En nedkylning på dryga 0,7 grader C på norra halvklotet, var det en ny istid i varandet !?

    Ångest, ångest, det verkar som att klimatet aldrig är perfekt för alla eller åtminstone en del, ångest, ångest.

  60. Jonas B

    #58# Håkan > En riktigt vettig hoj, tror jag. ”Lagom” i både storlek och pris och ljudet i en parallelltwin är oftast skön musik. Själv föredrar jag iofs kardan, men en sån tror jag inte finns att uppbringa i klassen runt 650 cc. Fast du, du har väl kollat så att den är klimatsmart…:=)

  61. Perfekt

    Thomas P
    ” Ett samhälle där folk går mycket på teater, bio, restaurang, massage etc och där folk har sådana yrken får mindre utsläpp än ett där folk spenderar sina pengar på att köpa många och stora bilar etc.”

    Varför inte avskaffa sexköpslagen?
    Ett samhälle där folk där folk använder tid och pengar till att kn-lla måste väl vara mycket hållbart?

  62. Jonas B

    #57# Vi får väl hoppas att Lena Ek tar flyget ”för klimatets skull”. Ett modernt passagerarflygplan drar ju soppa motsvarande en japansk småbil räknat per mil och passagerarsäte. Det är mer än man kan säga och en färja som måste släpa på en helsikes massa stålplåt genom vattnet. Och inte blir det lika mycket tid att sitta i baren och sörpla champagne på skattebetalarnas bekostnad heller.

  63. Ingemar Nordin

    Lena,
    Jag är full av beundran för att du orkar lyssna på SRs klimathysteri. Hur gör du?

  64. Bim

    Thomas P # 51
    Vi kan kamma varandra och fläta varandras hår, så löser vi hela klimatproblematiken samtidigt som vi kan slänga bank- och plånböcker i återvinningstunnan.
    Då får ju du och andra som kan leva gott på tjänster som skrämselpropaganda och tillrättavisande idiotundervisning av fritänkare, leva i fred utan kritik från folk med hjärnan intakt. Du skulle ju till och med kunna gå på den självserverande krogen och prata skit med Olle Häggström, så kan han berätta om sin nya rutiga bok med dimmgenomskådning och andra mystiska förmågor som han besitter. Någon mat blir det inte tal om eftersom kocken också är omvänd och kammar håret på någon annan klimatstolle.
    Det vore väl kul Thomas?…Va? 😀

  65. Håkan Bergman

    Jonas B
    Men jag vill ju bara att Lena Ek går före och visar vägen för oss andra, för när vi flyger släpper vi ut massor med växthusgaser, eller….
    http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/
    Kardandrift sen, kedjeunderhåll är inte precis ett jätteproblem i ett land med 4-5 månader säsong, okey om vi får varmare ska jag tänka på saken.

  66. Ingemar Nordin
    Jag lyssnar i efterhand, då kan man ju stänga av och vila ibland!

    😀

  67. Guy

    Johan M #53

    Erkänner att jag gick på en blåsning. Troligen är jag inte ensam om det. Hastighet på temperaturförändringen?! Föll mig aldrig in! Grafen har temperatur på y-axeln och tid på x-axeln.
    Chris Rowan: …Without proper explanation: not cool…

    Kommentaren verkar rätt. Att leka med siffror och statistik har ju många gånger visat sina dåliga sidor i klimat”vetenskapen”.

  68. Ingemar Nordin

    Argus #13,
    ”Skolan åläggs att ge obligatoriska kurser i tex vetenskapsteori – vilket tränger undan tex statistikkurser eller termodynamik.”

    I vilken skola har de obligatoriska kurser i vetenskapsteori? Tvärt om så är träning i kritiskt tänkande alltmer undanträngt på gymnasierna och ersatt med miljöpropaganda i maltusiansk människofientlig anda

  69. Jonas B

    #65# Oj, dom där staplarna från Naturvårdsverket ser ju jätteläskiga ut. Flyget balanserar ju överst på staplarna, som en ”tipping point” liksom. Bäst vore kanske om Lena tar cykel och roddbåt. Ang kedja/kardan har du nog rätt. Min Yamaha BT1100 Bulldog har kardan. Bekvämt och bra. Hojen är också smidig att köra med en V-twins bultande hjärta. Lite väl tung dock om man skulle råka tappa den. Jag har faktiskt funderat på byte till en 650:a. Då är CTX700N ett klart attraktivt alternativ.

  70. Jonas B

    #65# Jodå, jag har faktiskt lagt omkull Bullen en gång. Vid stillastående. Lutar den över en viss vinkel är det omöjligt att hålla emot om man inte är Hulken. DÄR kan man snacka om ”tipping point”…:=)

  71. Ingemar Nordin

    Peter & Lennart,
    Apropå våra universitet. Det går helt klart utför när det gäller deras ursprungliga uppgift. Man har blivit alltmer beroende av externa anslag som politikerna medvetet eller omedvetet dirigerar bakom kulisserna. Tro inte att forskningsanslagen bestäms genom ett kollegialt vaktslående om god vetenskap. De statliga vetenskapsråden är, liksom myndigheter och universitet, alltid budgetmaximerande och anpassar sig således till vad som råkar vara inne politiskt. Metoden är enkel: Man håller ett blött finger i luften för att känna av vad som kan tänkas tillfredsställa en gångbar politisk trend, och sedan kommer man med förslag på ”satsningar”, ”excellenscentra” och nya agendor som skall genomsyra allt (miljö, folkhälsa, klimat, genus etc).

    Det är en bit kvar tills vi når den typ av politisering av universitetsväsendet som vi sett under Stalin, Hitler och Mao. Men det finns all anledning att blåsa i visselpipan om vi inte vill att våra barn och barnbarn skall stå utan en god högre utbildning inom landet. Den vanliga skolan verkar ju ha misslyckats kapitalt efter alla välmenande och progressiva reformer sedan 60-talet. Och nu är det alltså universitetens överlevnad som står på tur.

    Våra universitetsledningar är tyvärr mest rena administratörer och saknar i allmänhet helt en genomtänkt ”universitetsfilosofi”. Att utbildningsdepartementet inte fattar sådant kan man ju begripa, men när inte ens universitetens ledning verkar intresserade så är det illa. Tacka vet jag Humbolt som åtminstone hade tänkt igenom det hela och hade rätt bra idéer
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_von_Humboldt

  72. Åke N

    #58 med flera ang. MC. För några år sedan var jag funderade jag på en Honda SilverWing. Ca 650 CC och kardandrift. Åkte ner till MC-handlaren på min 125 CC scoter för att kolla in skapelsen. Den såg fin ut och jag tänkte provsitta den. Men jag var för stel och kom inte över med benet. Så där föll den planen och jag åker fortfarande med hjälp av 125 CC.

  73. Jonas B

    #72# Fortsätt du stolt att köra din 125 cc skoter, Åke. Två hjul som två hjul. Vi kan vinka när vi möts.

  74. Håkan Bergman

    Åke N #72
    125 kubik är också kubik, härligt att du kan ta dig ut med den. Nu blev jag bara mera övertygad att köpa Hondan innan det är för sent för mig också.

  75. Pelle L

    Ingemar Nordin #71

    Du skriver
    ”Den vanliga skolan verkar ju ha misslyckats kapitalt efter alla välmenande och progressiva reformer sedan 60-talet. ”

    Vet vi (någon måste veta) hur mycket av den här nivåsänkningen som beror på att vi försöker utbilda en massa barn, som inte har den normala svenska grunden från uppväxt, förskola och uppfostran,
    och hur mycket som beror på att våra barn och lärare generellt har halkat efter trots goda förutsättningar?

    Jag har visserligen lite pedagogik i min akademiska bakgrund, men den är rejält rostig vid det här laget 🙁

  76. ThomasJ

    Test

  77. Argus

    Ingemar #68

    Den här:

    AK2036 Vetenskapsteori och vetenskaplig metodik med tillämpningar (naturvetenskap) 7,5 hp
    Theory and Methodology of Science with Applications (Natural and Technological Science)

    har åtminstone varit obligatorisk för en del inriktningar på KTH. I nuläget är många kursplaner ej helt klara så hur det ska fortsätta vet vi/jag inte. Vad jag vet fick den (kursen alltså) sisådär som resultat av studentutvärderingen. En del tycker det är ’kul’, och åter andra att det är slöseri med tid. Själv är jag attraherad av ämnet, men anser det en grannlaga uppgift att väga in dylik kurs istället för – tex – Matematisk Statistik.

    I mitt sinne finns det en inneboende paradox i att lära ut kritiskt tänkande (!). Men, så klart, det kan nog vara värt ett försök :).

  78. QSL

    @kommentar #29: Skriver under på Stilbs och Slabadangs inställning. Det finns ingen som helst anledning att förära dessa misantropiska klimat- och miljögalningar och deras dreglande akolyter någon som helst respekt. Sen blir det enklare att förhålla sig till dem när man inser att det till största delen är en röd rörelse, en vänsterrörelse (i grön aftonklänning) och då blir det dessutom ännu enklare att lägga det politiska pusslet och kalibrera in rätt tilltal till dessa monomana anti-kapitalister, Lysenkoister, Malthusianer och neo-religiösa fårskallar.

  79. Bertil Bondesson

    Klimatångest är den ångest som lärarna på uppdrag och av fri vilja sprider bland eleverna så att dessa inte kan sova och/eller kan leva ett liv fritt från betingade orsaker till depressioner.

  80. Peter Stilbs

    Vad tycks om dagens artikel i KTH Campi, som försvar till V-politikern Peter Pedersen som för några år sedan kom med en energiskapande lösning för vår bilpark ?

    http://www.campi.kth.se/nyheter/natmobb-hanade-fritankare-i-miljoteknik-1.419605?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nyheter

  81. Lasse

    #80 Tänk utanför boxen bör hyllas! Men som filmen visade så var det nog en spontan reflexion som nog borde stannat inom huvudet. Helt ogenomtänkt fråga!
    Men när jag ser på Americas cup seglingarna , där båtarna far fram i 30-40 kn fart, samtidigt som vindarna ligger under 15-20 kn, då blir man lite förundrad! Hastigheten erhålls på alla bogar-utom på läns! Fartvinden utnyttjas bra där!
    Så åter till frågan-är segling så annorlunda?

  82. Peter Stilbs

    Ingemar Nordin 2013/10/03 kl. 19:31

    Jag jobbade vid Universitetet i Bergen i två omgångar på 1980-talet – där var det obligatoriskt att inleda sina studier – i alla fall i de naturvetenskapliga ämnena – med 1 termins Vetenskapsteori.

    Ett bra koncept – men jag vet inte hur de kör i dag.

    Kanske som i Sverige – obligatorisk indoktrinering i hållbarat samhällstänk a la MP/C , kanske ?

  83. Peter Stilbs

    Lasse #81 – visst – seglingskonsten är inget nytt påfund. Men det är en viss skillnad att ”sno” energi från vinden, istället för från det surt förvärvade skattebelastade fprdonsbränslet. Exemplet med vindsnurrorna på fartyget är också bara spel för galleriet. I den mån det hela förbättrar aerodynamiken och vindmotståndet så kunde nog bättre (även estetiskt) resultat åstadkommas med en annan utformning av farygets överbyggnad.

  84. Lasse

    #83 Men det gällde fartvinden! Dvs att båtens fart ,oavsett hur den skapas, ger möjlighet till ytterligare hastighetsökning.
    Fö en väldigt intressant seglingsserie som kan ses här:
    http://www.hamnen.se/batar/racing/kappsegling/america-s-cup-final-live.html

  85. #80 Peter, Lasse mfl

    Märklig artikel och tänkande kring den: Dels försöker man få det till att det egentliga problemet är ’näthat’ och dito ’mobbing’, dels försöker man hylla Pedersens tilltag som ’tänka utanför boxen’ dvs ngt nyttigt och viktigt inom utveckling. Och till slut ville man tom visa att hans ’kreativa’ tänkande minsann var ngt revulutionerande på spåren.

    Ingen del av den ’berättelsen’ stämmer.

    Tittat man på klippet är det glasklart att Pedersen fantiserar om att ladda el-bilens batterier mha en propeller i fartvinden. Och som okunnigt inlägg av den okunnig politiker hade man kunnat skratta åt det och häckla dumheterna såsom politikers dumheter skall (måste!) häcklas i en demokrati. Så skedde också, bla via youtube-klippet.

    Men det stannade inte där: Pedersen försökte sedan (anonymt, under signaturen Segerfors) i kommenterarna försvara och rättfärdiga sitt resonemang (Jag tror alla dessa har raderats i efterhand)

    Angående den sk ’nätmobbingen’ var kommentarerna inte värre än precis all politisk pajkastning som pågår. Både på ledarsidor, i kultursidorna, i TV-soffor och debatter, och på varje arbetsplats .. Det man hänger upp sig på är forumet.

    Vidare stämmer det att brainstorming och ’outside the box’ är kreativa övningar som kan föra framåt (även att man vid sådana underförstått avhåller sig från håna tokigheter). Däremot använder man inte då ’den tjattrande klassens’ fånar som metod för att få fram nydanande uppslag och idéer. Och denna hearing var heller ingen sådan tillställning.

    Däremot är det förstås helt OK att lyssnarna får ställa okunniga, tom korkade frågor, och i sagda fall bemöttes de också proffsigt av panelen.

    Föreställningen och ffa beskrivningen att Pedersen skulle’varit något viktigt på spåren’, och att han därför skall ha ’upprättelse’ är också helt uppåt väggarna. Hans uttalande kan tjäna som exempel på tokfelaktiga idéer om hur fysiken är beskaffad och vara en startpunkt för diskussioner om vad som går ress inte går att åstadkomma. Tex i frågan om att utnyttja vinden. Men Kuttenkeulers miniatyrfordom är definitivt inte ett exempel på vad Pedersens idéer ”egentligen” avsåg. Och pratet om de påstått svarslösa studenterna ger jag inte mycket för … snarare är det då just att folk håller tyst för att inte göra bort sig, speciellt om de känner på sig att läraren försöker med ngt dylikt.

    Jag underkänner också pratet om ’näthat’ och att detta skulle tysta folk i debatter. Föreställningen om att debattera politiskt men slippa bli emotsagd eller inte omtyckt och förringad av sina meningsmotståndare är nästan farligt infantil. Om det nu är vad artikelförfattaren vill beskriva som önskvärt. Exemplet om att bli kallad ’miljömaffian på KTH’ i Newsmills kommentarsfält (som värsta exempel)

    Jag underkänner även pratet om att ’minsta lilla felsägning’ tas som förevändning för att pöbeln skall gå i drev.

    Nej, det hela låter snarere (och igen) som sk miljöengagerande experter helst inte vill bli ifrågasatta allt för hårt eller mycket. En apell till medömkan och att slippa bli ifrågasatt och granskad. Precis som vi sett så många exempel av i klimatsammanhang. Här möjligen med bistånd (eller skapat) av en lika ’engagerad’ artikelförfattare som vill ge bilden av att dom goda krafterna är förföljda (av mindre goda).

    Särskilt störande är också att samma individer (både politiker, ’experter’ och journalister) inte sällan just tar till väldigt fördömande tom hånfulla ord och eptitet, även offentligt, om dem som ifrågasätter genomförbarhete och ekonomisk men även miljömässig vinst med deras ’kreativa lösningar’ …

    Inom nästan allt som har med ’klimat’ att göra är det ju normaltillståndet, och ytterst få där verkar ens fundera på om det kan vara läge att hålla igen lite, eller bara lyssna och fundera på om den andra sidan säger ngt med substans.

  86. Peter #80,

    Att politiker mobbar varandra för illa formulerade uttalanden är vardagsmat. Därför tycker jag att det är egendomligt att i en tidningsartikel i dag ta upp att en politiker blev mobbad för ett illa formulerat uttalande som han gjorde för cirka fem år sedan. Det kan till och med ses som oförskämt mot den utpekade politikern, som om artikelförfattaren tror att just denna politiker inte skulle kunna klara av det som alla andra politiker klarar.

  87. Pelle L

    Men snälla Pehr Björnbom #86

    Oavsett när och i vilket sammanhang Peter Pedersens (V) dravel återges kan du väl inte med bästa vilja i världen kalla det ”ett illa formulerat uttalande”!

    Det är ju en sån hisnande, monumental dumhet så det får en att skämmas för att vara människa 🙁

    Illa formulerat?

    Det, Pehr B, tycker jag var illa formulerat!