De verkliga hoten för korallöarna

På Jennifer Marohasys blogg kan man läsa vad Willis Eschenbach säger om de verkliga hoten för korallatollerna. Willis borde veta eftersom han själv bor på Solomonöarna. Läs och begrunda. Själv hoppar jag i säng för att orka med morgondagen. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Steve

    Om någon verkligen är intresserad av hur havet rör sig, nedåt Söderhavet kan en artikel ”Sea level monitoring” av Dr T.H. Aung hos ABC, Australian Broadcasting Corp., rekommenderas.
    .   Flinders University i South Australia fick 1991 i uppgift att följa havsytans rörelser, och satte därför upp elva mätstationer som läste av, på 1 mm när, var sjätte minut.  Data sändes in via satellit dagligen.  Ca 75 månader eller mer ingick i mätningarna.
    .   En bit ner i texten finns en tabell ”Recent Sea Level Trends”.  Havsytan hade verkligen stigit — vid Tonga-öarna.  +17,8mm/år.   Tonga-öarna är gamla vulkantoppar;  högst är Kao, 1031 m.ö.h …
    .   För Cook Islands och Marshall Islands var höjningen över 2 mm/år. 
    .   Men för Tuvalu och Kiribati redovisades en havsnivå-sänkning på 22 mm/år, och för Nauru en sänkning 24,2 mm/år.
    Så ser verkligheten ut. 
    .   Fast visst vet jag att hotet att vi dränks i havsvatten kommer att hållas vid liv i media i år, och nästa år, och nästa… 
    http://www.abc.net.au/ra/carvingout/issues/sealevel.htm

  2. Björn

    Det finns som synes kloka människor som inser att det är anpassning till förutsättningarna som gäller. Att skylla på CO2 är de fantasilösas ”krycka”.

  3. Steve

    Jennifer Marohasy’s blogg nämner som ”Further reading” en pdf ”On sea level rise in Honiara”.
    http://www.bom.gov.au/ntc/IDO60031/IDO60031.2006.pdf
    1994 installerade man mätstationer där, på Solomon Islands.  Det bör kunna vara samma sak som Dr T.H. Aung skrivit om; han började också mäta 1994.  —  Man mäter också på andra öar.  På sid 15 finns en mer utförlig lista:
    .   Vid Pohnpei-A i Mikronesien är trenden +116 mm/år och vid Fanning-C i Kiribati är den +118 mm/år.  Det finns också värden på +37 mm (Mikronesien),   +29 mm (Kiribati) och +13 mm (Vanuatu). 
    .    Men det finns en minus-sida också!  -21 mm (Fanning-A),  -10 mm (Enewetok-B) och flera mindre belopp !
    Det här handlar om mångåriga mätningar — den första startade 1946.  ”Median-trenden för dataset över mer än 25 år är +1.14 mm/år” !  Mer än en centimeter per decennium!  Ohyggligt, inte sant.
    På sid 18 finns sedan en bild från Univ. of Colorado (har synts förr) för åren 1992-2005, som visar att havsytan stiger (rödmarkerat) på sina håll i västra Stilla havet, men att den sjunker (grönt) över betydligt större områden.  Norrut (utanför Kamchatka, Alaska, Newfoundland) är den rentav blå, dvs havsytan sjunker med ibland 10 mm/år eller mer.
    Det blir kanske inte helt lätt för media & co att nu förklara varför havet snart dränker oss, men man får väl försöka använda sin kreativa fantasi ännu lite mer!

  4. Hin Håle

    Det är inte havsytan som sjunker eller stiger. Det är landmassorna som rör sej.

  5. tty

    Hin håle:
    Det är båda delarna.

  6. Fredrik P

    Eftersom jordens rotation hela tiden saktar ner något minskar även centripetalaccelrationen vid ekvatorn, vilket borde leda till att havsnivån nära ekvatorn sjunker och förflyttar sig mot polerna där nivån altså borde höjas.
    Sen kan man fråga sig om denna effekt är tillräckligt stor för att vi ska kunna märka den alls, ska se om jag får lite tid över någon dag för att sätta upp en karta över nivåändringen och se om det kan överensstämma med min lilla teori.

  7. Steve

    University of Colorado at Boulder ägnar en sajt åt ”Sea level change”.
    En underavdelning är ”Maps”.  Man noterar där att förändringen kring Maldiverna är minimal — någon millimeter per år.
    http://sealevel.colorado.edu/

  8. Lars C

    En annan pytteliten faktor är att landhöjningen pressar bort vatten som tar vägen någonstans och höjer ytan en aning där.
    Mer land i norr = mer vatten i söder eller?
    Påståenden som att Maldiverna håller på att dränkas, en plats som Nils-Axel Mörner hävdar genomgått en motsatt utveckling, att havet sjunkit undan de sista 25 åren, Tja?
     
    Sådana fakta är ju lätta att bekräfta eller falsifiera, liksom orkanstatistik, öknars utbredning och antalet isbjörnar. Är det inte dags att tillsätta ett internationellt kontrollorgan som synar och sammanställer data och jämför det med IPCC:s alster. Detta organ ska enbart jobba med empiri och helt avstå från prognosmakeri och hypoteser. Bara servera hard facts med angivande av källa och metod. Inte någon annanstans i samhället låter man så få bestämma så mycket utan yttre kontroll.

  9. tty

    Lars C
    Det är tveksamt om landhöjningen påverkar havsytan totalt sett. Landet stiger där inlandsisen låg, men sjunker utanför landisens gamla kanter eftersom materialet ”flyter tillbaka” från dessa såkallade ”fore-bulges” (jag tror inte det finns ett svenskt ord) till sänkan där landisen låg. Det är därför t ex sydvästra östersjöområdet och södra Nordsjöområdet sjunker.
    Däremot så sjunker alla kontinenternas kanter när inlandisarna smälter och kontinentalsocklarna tyngs av mera vatten.

  10. tty
    Hur mycket tror du att markytan höjts runt och under Aralsjön?