Dagens läsning, 16 mars 2011

I Norrtelje tidning lobbar ett gäng socialdemokrater och en vänsterpartist för köttfria dagar och en minskad köttkonsumtion. Gemensamt slår de fast att det är ett faktum att det vi lägger på tallriken påverkar vårt klimat. I framtiden ser de öppna ängar där andra djur än köttboskap betar sommartid.
***
På Europaparlamentets hemsida upplyses vi om den fara som klimatförändringarna utgör för våra skogar. ”Vissa skogar kommer att minska dramatiskt och vissa trädsorter kan komma att försvinna”, varnar man och efterlyser samtidigt ett s.k. aktivt hållbart skogsbruk.
***
Arktis förlorar inte bara havsis utan även ozon. I vår hotar ozonlagret över Arktis att minska drastiskt. Och naturligtvis är den globala uppvärmningen en av orsakerna. Följer ni en av länkarna nedanför artikeln så får ni reda på att den globala uppvärmningen även ruinerar ruiner, får berg att växa sig högre och satelliter att flyga snabbare.
***
Till sist: innebär Fukushima startskottet för en ökad användning av naturgas? Anthony Watts har samlat en del intressanta länkar.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kent Forssgren

   
  Det kan inte vara en utopi att utveckla användningen av naturgas. Det är ju inte precis något nytt. Att bygga gasledningar genom Sverige, borde vara en samhällsekonomisk bättre investering, än att bygga ett nytt parallellt elstomnät från norr till söder. Detta gynnar bara elbolagen som vill tjäna pengar på att exportera vindel från Norrland till kontinenten, när det blåser! Summeras enbart vindkraftens direkta egna kostnader, exklusive reglerkraftens, kan jag tänka mig att det ändå blir mindre kostsamt att bygga ett naturgasnät i Sverige, jämfört med att fortsätta med vindkraft. Dessutom måste reglerkraften till för vindkraften. Den ekvationen går aldrig ihop. Vindkraften tillför inget annat än enorm miljöförstörelse och hälsoproblem för många närboende och stora kostnader för elkonsumenter och skattebetalare.
   
  För övrigt har vi med en väl skött vattenkraft, kärnkraft och elnät, den elproduktion som elkonsumenterna i Sverige har behov av i dag. Varför inte i stället, i fortsättningen, sköta om det vi har?
   
  Men, naturgas har vi också redan i dag. År 1853 började Stockholms stadsgas produceras med kol som råvara. Det var en energievolution som radikalt förbättrade stadsmiljön. sande bloss, talgljus, stearinljus, oljelampor och fotogenlampor ersattes av gasbelysning inomhus. Matlagning fick helt nya förutsättningar med gasapparater.
   
  1971 ersattes kol med lättbensin som råvara för stadsgasen. Såväl arbetsmiljön i gasverket som luftkvalitén i omgivningen förbättrades mycket påtagligt.
   
  Stadsgasen är den produkt som bland annat används av många restauranger och i gasspisarna hos cirka 80 000 hushåll i Stockholm. Hittills har stadsgasen varit oljebaserad och framställts av nafta (lättbensin). Det kommer Stockholm Gas AB att ändra på nu. Senast år 2011 kommer nätet för stadsgas att fyllas med ett långsiktigt hållbart alternativ. Den nya produkten stadsgas kommer att bestå av 50 % luft och 50 % av metangas, antingen som naturgas eller som biogas. Från början kommer större delen av gasen att vara naturgas. Andelen biogas kommer att öka i takt med att produktionen av biogas ökar.
   
  Information från Stockholm Gas. http://www.stockholmgas.se/

 2. Elling Disen

  Mer innsiktfullt om Fukushima :
  http://www.theregister.co.uk/2011/03/14/fukushiima_analysis/page2.html

 3. Elling Disen

  LNG : Bring it on
  Varfør skall bara en ynka japansk reaktorarbetare få bli hjelte ? Er det inte varje pizzabagares rett att smella av sin stadsdel ?

 4. Micke Johnsson

  OT.
  Men en viss Magnus Westerstrand är och förvillar på Newsmill. Han svarar på Lars Berns artikel igår. Personangreppen står som spön i backen och jag undrar om inte Magnus och vissa andra är betalda för att förlöjliga vetenskapen. Det känns som om deras agenda är politisk. De hänvisar hela tiden till att ”med 90% säkerhet” och 97% av klimatforskarna. Finns det en sida där alla dessa forskare med namn och bild existerar så en journalist kan ringa runt och verkligen fråga dem? Och då menar jag alla klimatforskare. För just nu känns det som om alla forskare och vetenskapsmän blir klimatforskare bara de andas!? Magnus W och många i UI måste ha mindervärdeskomplex då de hela tiden förlöjligar ”motståndarna”. Han känns som 5 år gammal och bråkar om en leksaksbil.

 5. Micke Johnsson

  Här är länken
   
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/15/klimatf-rvillarr-relsen-saknar-b-de-moral-och-kunskap

 6. Vi köttätare får bli kannibaler en tid, så är problemet löst sedan. Eller bye-bye LCHF. Eller hur löjligt framtidsrädd får någon som tror sig vara en seriös debattör vara?

 7. Kent Forssgren

  Joe Bastardi, Mar 15, om mer kyla i Europa ”thats right its coming”.
   
  The evolution of the next 4 weeks means that some major cold is going to charge south into eastern and central Europe over the next 2 weeks, then probably back northwest, in a lesser fashion, into the northwest with plenty of ridging and warm in southeast Europe by 10 April. However the suspicions of a couple of days ago look to have merit. Its back into the tank again in the east.
   
  http://www.weatherbell.com/jb/?p=200
   
   
  Från Joe Bastardi´s nya hemsida.
   
  http://www.weatherbell.com/jb/?category_name=blog_home_page
   
   
  Om klimatutvecklingen. Det blir kallare. BRR!
   
  More Chilling details on the global cooldown…
   
  It would appear a forecast made from what is now over a year ago for the cooling is correct.
   
  http://www.weatherbell.com/jb/?p=209

 8. Kent Forssgren

   Om de gröna får som dom vill, ”Welcome to the Third World”
   
   
  By Paul Driessen. March 14, 2011
   
   
  United States and European political elites insist on pursuing policies that make sense only in a parallel universe. In the universe inhabited by real US and EU workers and families, those policies will likely usher in a future defined by energy prices and access to electricity common found only in the Third World.
   
   
  President Obama wants oil, gas, coal and electricity prices to “skyrocket,” to make “green” energy appear more attractive. Energy Secretary Steven Chu wants to “boost the price of gasoline to levels in Europe” – over $8 per gallon! Most of all, these anti-hydrocarbon politicians want a self-sustaining political-environmentalist-industrial-public sector union complex based on government subsidies to favored industries and companies, in exchange for campaign contributions that will keep them in power.
   
   
  http://icecap.us/index.php/go/joes-blog

 9. Gunnar E

  Ozonet? Var det inte bara ett par mån. sedan som somliga bröstade sig med att gemensamma FN-initierade åtgärder hade avvärjt detta hot.
  Köttätandet? Tja, nya djurhållningsregler, enl. EU-direktiv gör att det är kö till slakterierna och somliga djur som man inte får in där nödslaktas  och går till destruering  och gårdarna går över till spannmål. Allt enligt ihållande rykten.

 10. Inge

  Jag vill minnas att Sverige för många år sedan erbjöds att köpa Norsk gas med avstod. Någon som minns mer?

 11. Zeke

  Tyvärr är det många som jobbar åt privatägda IMF och WB intressen, dessa bankar kontrolleras indirekt av familjen Rotshield och Rockefeller med fler.
   

 12. Michelangelo

  #10# Det fanns väl ingen som var tillräckligt vaken då för att föra en debatt och ingen hade väl då kunnat ana vad våra politiker skulle ställa till med på energiområdet.
  Stockholms gasnät skall dock förses med LNG från Norge om det inte redan är ett faktum. I dessa dagar hade varit bra med gas som ett alternativ för uppvärmning. Det hade gjort att elpriserna varit lägre.
  Med politiker som sett till nationens och dess innevånares bästa skulle vi ha pipelines med anslutning till såväl Norsk som Rysk gas.
  I stället förstör man för generationer framåt med en insnöad satsning på etanol, vindkraft, VP, vågkraft,   smarta nät etc.. som inte bara pungslår oss  å det skamligaste utan som grädde på moset ger oss en sämre miljö att vistas i.
  Vilken färg skall vi ha på vår revolution ?

 13. Slabadang

  Klimataktivismen har redan nått sin tippingpoint!
  Nu kommer det ena dummare än det andra likt den japanska tsunamin.Fria fantasier kallas numer vetenskap och det innebär att vi gått tillbaka till medeltiden och styrs av vidskepelser.Människor blev anklagade för ”väderkokning” och brända på bål vid extrema väderhändelser.Kyrkan kunde inte ”hitta några andra naturliga förklaringar” till vädret.
  De har sakta men säkert falligt på eget grepp inom klimathotsbranschen.Motsägelser har blivit vanligare än logik.Deras egna förslag på ”lösningar på klimatproblemet” har visat sig vara mer nyskapade problem än någon lösning på gamla.De faller på sin egen inkompetens och har under en lång tid bevisat att de inte tänker längre än näsan räcker.
  Magnus Westerstrands lilla spalt på Newsmill är i jämförlse med Lars Berns artikel gör det tydligt vem det är som tänker och inte.

 14. Angående våra skogar, så är klimatförändringar ingenting nytt. Vi kan ha haft två grader varmare under de romerska eller den medeltida värmeperioderna. Skogarna bredde ut sig långt högre än nuvarande trädgräns i norra Sverige. Läs Fredrik Charpentier Ljungqvists utmärkta bok Global nedkylning, så får man alla fakta. Skogarna och vi människor får det med all sannolikhet bättre och inte sämre med ytterligare någon grads uppvärmning. Kanske inte överallt men på många platser. Nordafrika hade till exempel ett fuktigare klimat under tidigare värmeperioder, men bättre möjligheter till odling.

 15. Wannabe ekosof

  Göran Johnson
  Men inte kan ju skogar funnits längre norrut, där finns ju den eviga permafrosten! Det vet ju alla att om den tinar så skenar klimatet! Å de e sant för de e fakta.
   

 16. Kent Forssgren

  Wannabe ekosof. Konstigt att mammutarna lyckades krypa ner i den! Kanske var det ismammutar i idé?

 17. innebär Fukushima startskottet för en ökad användning av naturgas?
  Finns det en möjlighet att vi kan vänta en vecka eller två innan vi tar en diskussion om den verklighet som hysteripressen målar upp.
  När dammet har lagt sej, tror jag att en något annorlunda summering av hur Japans kärnkraftverk klarade den värsta jordbävningen i Japans historia men visst, naturgas, är ju visserligen ändlig vilket i andra sammanhang brukar vara ett känsligt ord för somliga. I det här fallet är den utmärkt att använda vid plasttillverkning och som energi för rörliga fordon men visst kan man även elda upp den ( Hmmm )
  Vi har alla olika intressen och själv sörjer jag med det Japanska folket och förundras över att räddningsverket redan i söndags skickade hmmm få se nu, just det… En hel,byråkrat till Japan. Inga hundar, ingen annan personal. Men vem vet han kanske var extra duktig på japanska.
  Väntar ochså med spänning på hur pressen med största trolighet ska avveckla sin uppdiktade katastrof när ingenting mer händer.
  Men det blir säkert som med Three Mile Island. 0 döda och halvdyr sanering för företaget, men den här gången är det helt förklarligt och kallas naturkatastrof. Det är med absolut flit som dom gröna gärna blandar ihop Japan och tjernobyl istället. Ni vet den där kommunistägda anläggningen som kördes, helt vettlöst med grafikstavar i en organisation där man inte får kritisera eller påtala verkligheten. D.v.s. som vi har det nu…minus grafiten, än så länge men tokiga beslut har jag sett levereras av Svenska politiker ett antal gånger.

 18. Håkan Sjögren

  Leif # 17 : Våra reaktorer är vattenmodererade och reaktorn i Tjermobyl var modererad av grafit. Vatten brinner inte så bra som grafit och när den tog eld blev det som en jätteblåslampa, som sände skiten högt upp i atmosfären där den sedan spred sig över stora områden. Våra kkv ligger dessutom långt ifrån de tektoniska plattgränserna och långt ifrån stora havsytor så de är skyddade från både kraftiga jordbävningar och tsunamis. Dessutom har vi ett stort antal byråkrater kvar, även om vi har avstått en. Mvh, Håkan.

 19. Håkan Sjögren: japp, håller fullständigt med i din beskrivning. Om du dessutom klickar mitt namn så får du lite bättre beskrivning varför verken i Japan inte troligt kommer kunna alstra någonting annat än påhittade katastrofrubriker. Alla verk snabb Effekten bör nu nere i 0,5% av ursprunglig effekt. Vad panikmedia inte visar är bilder hur det ser ut i området, d.v.s. som efter ett tredje världskrig och det enda fungerande byggnaderna som står kvar är i princip  kärnkraftverken som endast lider brist på rent destillerat vatten något som säkert kommer finnas med i säkerhetsutvärderingen senare. Klicka gärna mitt namn även i det här inlägget för perspektiv på ordet katastrof.
  Dom som med panik i ögonen pratar Tjenobyl tillsammans med Japan har troligen av ignorans och brist på vilja att förstå och lära har nog oftast ett mentalt Tjernobyl i sin egenskapade värld. Stackars människor.

 20. Gick lite snabbt där..
  Alla verk snabbstoppade och effekten bör nu vara nere i 0,5% av ursprunglig effekt.
  Skulle det stå
  Psss klicka namn/länken på mitt namn. Helst den första…

 21. Wannabe ekosof

  Kent Forssgren { 16.03.11 at 14:09 }
  ”Wannabe ekosof. Konstigt att mammutarna lyckades krypa ner i den! Kanske var det ismammutar i idé?”
  Det var ju en idé så god som tanken om ide vistelse bland mammutar. Kanske de gömde sig för de förtryckande papputarna.

 22. Håkan Sjögren

  Wannabe ekosof # 21 : Aha, nu förstår jag varför mammutarna dog ut. De gömde sig för papputarna. Mvh, Håkan.

 23. Holmfrid

  Jordbävningsregioner bör satsa på gas, som nu kommer fram i överflöd.  Japan producerar lika mycket energi från gasen som från kärnkraften.  Kärnkraften bör byggas i EU och andra jordbävningssäkra platser på jorden.  Översvämning kan komma från tsunami som följd av meteornedslag i Atlanten eller en stor jordbävning på Kanarieöarna (vilande).  C-lab i Oskarshamna kan beröras.

 24. Staffan D.

  Youtube från Japan-katastrofen:  En hund viker inte från sin skadade kamrat.  (Slutet blev gott, sägs det.  De fick hjälp.)
  http://www.youtube.com/watch?v=J3TM9GL2iLI

 25. Staffan D.

  Hundarna i Japan-katastrofen:  CNN och Telegraph UK vet att de har räddats och tagits om hand.  Yahoo News berättar mer, och översätter TV-reportrarna:
  http://news.yahoo.com/s/yblog_thelookout/dog-in-japan-stays-by-the-side-of-its-ailing-friend-in-the-rubble

 26. Staffan D.

  Bilder (med beskrivning) från Japan-katastrofen;  de bästa (om man får säga så) jag sett:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1366898/Japan-tsunami-earthquake-30-children-sit-silent-classroom-parents-vanish.html

 27. L

  Här är fler starka bilder från Japan:
  http://www.boston.com/bigpicture/2011/03/japan_continuing_crisis.html#photo6