Dagens länkar

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Steve

  ”China gets tough on climate talks”
  Financial Times, 22 maj 2009
  Kina tog en hård attityd igår inför ”klimat­­förändrings­­förhandlingarna”, och krävde att rika länder skär ner växthus­­gas­­utsläppen med 40% till 2020, räknat från nivån 1990, och hjälper till att betala för nedskärningar i fattigare länder.
  .   Beijing vidhöll att u-länder — inklusive Kina — ska skära ned utsläppen på frivillig basis, och göra detta endast om nedskärningarna ”står i överens­­stämmelse med landets situation, och de ekonomiska planer man har.”
  .   Kina krävde också att utvecklade länder skall vara skyldiga att ge minst 0,5–1,0% av sin ”annual economic worth” (BNP? BNI?) som hjälp till fattigare länder, däribland Kina, så att dessa kan skära ner sina utsläpp och klara av den globala uppvärmningen.
  .   Detta är Kinas utgångskrav inför förhandlingarna, men det kommer förstås att uppmuntra andra u-länder att nu inta en tuffare attityd.”
  http://www.ft.com/cms/s/0/99cd41fe-4669-11de-803f-00144feabdc0.html?nclick_check=1
  Rudd climate envoy douses poor nations’ aid hopes
  The Age, Sydney, Australia, 22 maj
  U-länderna måste ta ner sitt hopp om finansiellt stöd från rika länder för sina utsläpps­minimerings­program, p.g.a. den ekonomiska krisen, sade Australiens chefsförhandlare inför Köpenhamns­mötet.  I klimat­förändrings­avtalet skall ingå ett finansierings­program kallat G77 för u-länderna och deras anti­utsläpps­program.  ”Men den globala ekonomi­krisen gör att bidragsförväntningarna nu måste dras ner.”
  http://www.theage.com.au/environment/rudd-climate-envoy-douses-poor-nations-aid-hopes-20090521-bh6g.html
  (Jag vet att ordet ’u-länder’ är gammaldags; men vill man vara kortfattad passar det bra.)

 2. L

  71 demonstranter anhölls i Köpenhamn. Tycker inte att näringslivet ska ha inflytande på klimatet… 🙂
  http://www.berlingske.dk/article/20090524/danmark/90524018/

 3. gunnar helmius

  Tack för artikeln i Dagen av pastor Tobias Bäckström i Osby! Mycket sansad och välskriven.  Se till att den får stor spridning Maggie! Jag gör mitt bästa för att hjälpa till.
  Gunnar Helmius