Dagens länkar

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Fredrik P

  CNN Money har en ganska ny intervju med John Christy, inget nytt för oss men rolig läsning ändå.
  http://tinyurl.com/q82h8b

 2. Magnus

  Intressanta länkar! Inte lika intressant men ”pikant” är denna länk där det påpekas att ryssarna körde till Nordpolen med värsta monstertruckar på den enligt Catlin-expeditionen ovanligt tunna och sköra förstaårsisen (eller hur det nu var) och därmed slog rekord i Nordpolsexpedition på hjul från Ryssland samtidigt som Catlin-expeditionen kom knappt halvvägs: Russian motorists drive to North Pole Russian motorists have reached the North Pole for the first time in an Arctic expedition. The new record has been set by a team of seven Russians. They set out for the Pole from the Severnaya Zemlya archipelago on two experimental Russian-made YEMELYA cars on the 20th of March, covered over 1,100 kilometres on pack ice, and reached the earth’s northern pole on Sunday, the 26th of April. The jubilant team of seasoned travellers is now receiving congratulations from across Russia. 27.04.2009″ http://www.ruvr.ru/main.php?lng=eng&q=44335&cid=219&p=27.04.2009 Ryssarnas fortskaffningsmedel: http://www.yemelya.ru/img/main.jpg

 3. Steve

  Två bra länkar idag:  ’Johan Ingerö refererar under rubriken Hej Matematik! till radions P1-Morgon i sin blogg: ”I morse debatterade Miljöpartiets Bodil Ceballos och Moderaternas Susanna Haby utsläppen av koldioxid. Miljöpartiet anser att utsläppen bör minska med åttio procent. Detta vill Ceballos uppnå genom att EU och övriga världen minskar sina respektive utsläpp med fyrtio procent var…. ” ’ http://erixon.com/blogg/2009/05/varfor-mp-ar-emot-elitklasser-i-matte/ http://ingero.blogspot.com/2009/05/hej-matematik.html

 4. L

  Tack Steve, Ceballos recept måste bli en klassiker! Är det såna snillen som vi ska skicka till Bryssel? 
  Hon är fullt i klass med språkröret Wetterstrand som i slutet av sin barnledighet ville vara med i debatten. Hon sa att vi skulle inte bygga nya motorvägar utan satsa på järnvägen som vi redan har, det är bara att köpa flera tåg! 
  Tyvärr delade inte Banverket hennes entusiasm, dom ville ha mera räls först. Tågen står redan i kö på många sträckor…

 5. Steve: Vadå, 40 + 40 blir ju 80. Jag förstår inte… 😉

 6. Josef Boberg

  Till skillnad från bloggägaren – så är jag in i märgen övertygad om att bl a det pågående vansinniga http://sv.wikiquote.org/wiki/Dumhet CO2-köret http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/23/co2-fragan – är ett djävulskt påhitt av dom som globalt är ute efter att kontrollera världens alla nationalekonomier http://josefboberg.wordpress.com/2009/05/13/finanskris-eller-dumhetsoptimum , tyvärr tyvärr… 😥

 7. maggie #5
  Du förstår nog om du tänker efter. Procent är lurigt. Man måste hålla koll på vad menar procent av… 😉

 8. mängan

  Tycker det är så facinerande att alla våra viktigaste , bebisarna på BB får gå fria  i detta koldioxidhat, de släpper ju ut 4% rent koldioxid för varje andetag de tar från start till dess att lungorna stannar(78 år?). Det är dags för kvällstidningarna att börja hata alla bebisar.. Ärligt talat så mår jag dåligt över denna helt löjliga koldioxiddebatt. Den borde helt enkelt inte finnas pga av att koldioxid är livets gas  och bara är positiv för växtligheten. 

 9. Steve

  Länktips — kanske sommarsemestertips för snögubbar.  PlanetSki.eu tisdagen 12 maj: 
  ’När den ovanligt långa skidsäsongen 2008-09 till sist börjar ta slut på norra halvklotet, har de stora snömängderna i både Australien och NZ gjort att åkningen där kunnat börja 5 veckor före officiella start-datumen…
  …Mt Buller öppnade liftarna för allmänheten en helg med unikt snöfall på 35 cm.  ”Det är bästa snön vi haft så tidigt, sedan vi öppnade år 1964…” 
  Kort efteråt kom snön till NZ, där entusiasterna tog sig upp till Canterbury Mt Hutt… Mer snö och kyla förra veckan gav 45 cm snö där uppe.  ”Vi har fått verkligt bra pudersnö nu, och det är fint att se folk ge sig ut och åka så tidigt på säsongen”… ’
  http://www.planetski.eu/news/383

 10. L

  Mängan, du vet säkert att vi andas ut mer koldioxid än våra bilar producerar, men vi tillhör ett snabbare kretslopp…. 😉

 11. Labbibia

  Steve
  Tack för länkarna.
  Hörde jag någon säga ”Global cooling”?
  Och KAN det ha något samband med solfläcksaktiviteten, eller snarare bristen på densamma?

 12. Anders L.

  Labbibia,
  Solen verkar vara lite på gång igen även om det är glest mellan solfläckarna, och det enligt expertisen förväntas bli en svag och lång cykel (solar cycle 24). Jag vet inte om och i så fall vad det kan betyda för klimatutvecklingen.

 13. L

  Nattens första Eko-sändning började med ett nytt klimatlarm, det ska bli mer än dubbelt så varmt som man tidigare trott, 5,2 grader detta sekel!
  Det är några forskare på MIT universitetet som lekt med modeller igen;
  http://web.mit.edu/newsoffice/2009/roulette-0519.html
  Nu lär väl B&B dra på med rubriker om civilisationens undergång…

 14. Magnus A

  Om ni lyssnar till slutet på P1-klippet här ni att även moderaten, Susanna Haby, säger ”…att vi ska klara 80 proc… 40 procent innanför EU och 40 procent utanför EU fram till 2020, det tror jag tyvärr inte…”.
  Vidare är moderaten mer explicit och tydlig med utsläppsrätter än miljöpartisten, vilkert är skrämmande. Hon vill också att EU går före med sådana radikala oavsett omvärlden, men att om världen helst också ingår i ett sånt system.
  Att vi kunnat ha utsläppsrätter tills ungefär nu, och av nedskärningsstorleken 5% av totala utsläppen, beror helt på att det fanns en buffert i och med de f d europeiska öststaternas tilldelning av utsläppsrätter som motsvarade deras utsläpp innan kollapsen i deras ekonomier skedde. (Spanien köpte t exalldeles nyligen utsläppsrätter av ett lans som s a s förut var öststat.
  Men nu finns inte den bufferten samtidigt som ambitionen sätts till en minskning på 30%, inte 5%. Det är alltså Krösamaja all the way till 2020 om politikerna verkligen menar vad de säger!

 15. Magnus A: Tack för upplysningen. Nu vet jag vad jag inte ska välja den 7 juni. 🙂

 16. L

  Mängan, du vet säkert att vi andas ut mer koldioxid än våra bilar producerar, men vi tillhör ett snabbare kretslopp…. 😉